Jump to content

Poliţia concediilor medicale, din 15 mai


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Poliţia concediilor medicale intră în acţiune din 15 mai

Din 15 mai concediile medicale se vor acorda după noile prevederi legale, preconizează ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, precizând că urmează a fi emise două ordine pentru punerea în aplicare a OUG privind noul sistem al concediilor medicale şi că angajatorii vor face verificări "din uşa casei".

Ministrul Sănătăţii a afirmat că este interzisă pătrunderea în casă a celor care verifică dacă persoana care a solicitat concediu medical se află la adresa indicată anterior, reprezentanţii angajatorului, cu sau fără cei ai Poliţiei, vor face verificările "din uşa casei".

În ceea ce priveşte modalitatea concretă, pacientul care se prezintă la medic pentru a solicita concediu medical va completa o declaraţie pe propria răspundere, care va conţine numele şi prenumele beneficiarului, codul numeric personal, unitatea angajatoare şi funcţia pe care o deţine la această unitate. În declaraţia pe propria răspundere, pacientul semnează că este de acord să anunţe angajatorul cu privire la incapacitatea de muncă în termen de 24 de ore de la obţinerea certificatului medical, precum şi datele medicului, să indice adresa de reşedinţă aleasă pe toată perioada concediului medical, nefiind obligatoriu domiciliul din cartea de identitate, să fie prezent la adresa indicată cu excepţia situaţiilor justificate cu documente medicale şi că poate fi vizitat de persoanele prevăzute de lege la adresa indicată între orele 8-11, 12-17, 18-20 şi că este de acord ca în cazul nerespectării acestor condiţii să i se sisteze plata indemnizaţiei pentru concediul medical, a subliniat Cseke Attila.

Plătitorul indemnizaţiei, fie angajatorul pentru primele cinci zile, fie Casa de Asigurări de Sănătate pentru celelalte zile va putea solicita medicului care prescrie concediul o copie conformă cu originalul a declaraţiei date de beneficar, pentru a vedea care este adresa indicată pentru a putea fi verificată prezenţa pacientului. "Reprezentanţii plătitorului însoţiţi, dacă este cazul de un reprezentant al poliţiei, se deplasează la adresa indicată în declaraţia pe propria răspundere şi verifică din uşa domiciliului dacă persoana respectivă este prezentă sau nu. Nu se intră în locuinţa pacientului în niciun caz", a spus ministrul. După verificare se încheie un proces-verbal de reprezentanţii plătitorului în care se menţionează dacă pacientul a fost acasă şi va fi semnat şi de acesta. Dacă se constată absenţa beneficiarului concediului medical, se va încheia de asemenea, un proces verbal care va avea ca urmare sistarea plăţii indemnizaţiei din a doua zi de la încheierea procesului verbal. "După a şasea zi, când nu mai plăteşte angajatorul, ci Casa de Asigurări de Sănătate, angajatorul va transmite lista cu angajaţii care se află în concediu medical", a spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii a spus că, în 2006, trei la sută din bugetul sănătăţii s-a plătit pentru concedii medicale, iar în 2009 şase procente, iar tendinţa este în creştere, anual rămânând sume mai mici pentru spitale şi tratamente

Colegiul Medicilor din România este indignat de reglementarea propusă de Ministerul Sănătăţii şi aprobată de Guvern prin care pacienţii aflaţi în concediu medical sunt verificaţi acasă cu poliţia, CMR precizând că dreptul la concediu nu poate fi transformat în obligaţia de arest la domiciliu.

http://www.mediafax.ro/social/politia-concediilor-medicale-intra-in-actiune-din-15-mai-6074304

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Noile reglementari privind concediul medical, in vigoare incepand de luni

Noile reglementari privind concediile medicale intra in vigoare de luni, 17 mai, anunta Agerpres. Principala noutate o reprezinta faptul ca angajatii aflati in concediu medical vor putea fi verificati la domiciliu, dar numai la cererea angajatorului.

Ordonanta de Urgenta nr. 36/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 268, pe 26 aprilie 2010.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7277453-noile-reglementari-privind-concediul-medical-vigoare-incepand-luni-angajatii-vor-putea-verificati-domiciliu.htm

Link to comment
Share on other sites

S-a deschis sezonul la vânătoarea de bolnavi

Noile reglementări legislative prin care vor fi controlaţi la domiciliu toţi cei cărora li eliberează concedii medicale amintesc de vremea totalitarismului. Conform noilor norme metodologice de aplicare a ordinului privind acordarea concediilor medicale bolnavii care nu se pot prezenta la locurile de muncă din motive medicale vor fi căutaţi acasă de Poliţie şi de angajaţi ai CJAS.

Supraîncărcare pentru poliţişti

Aceste schimbări îi vor afecta, nu doar pe bolnavi, ci şi pe medicii de familie şi poliţiştii desemnaţi să efectueze controalele la domiciliu. Astfel, pe lângă un salariat al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), din comisia care vine în control acasă la pacient, va face parte şi un poliţist. „Am primit din partea Ministerului noua lege şi urmează ca, începând de săptămâna viitoare, să vedem care serviciu din cadrul IPJ se va ocupa şi de această sarcină", declară comisar şef Florin Olaru, şef serviciu Resurse Umane, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi. Având în vedere că, numai în perioada ianuarie-aprilie 2010, au fost eliberate în Galaţi 16.674 de concedii medicale, iar la această dată în poliţia gălăţeană sunt angajaţi puţin peste 1.000 de oameni, la un calcul simplu ar rezulta că, dacă ordinul s-ar fi aplicat de la începutul anului, fiecare poliţist din cadrul IPJ, indiferent de grad şi funcţie, ar fi rebuit să efectueze minim 16 controale.

Medicii, arşi la buzunare

Medicii prinşi că vor de concedii medicale fără nicio acoperire vor fi pasibili de amenzi usturătoare, afirmă şeful CJAS Galaţi. „Deja au început controalele. Amenda prevăzută pentru medici este între 5.000 şi 10.000 de lei", a spus farm Olipia Buzia

Primul „cartonaş roşu"

La nivelul judeţului Galaţi au şi început aceste controale, primul om prins în offside fiind un bugetar, angajat al Direcţiei Judeţene pentru Sport. Traian Boteanu a vrut iniţial să primească un concediu de odihnă, însă cum şefii nu i-au acceptat cererea, pe motiv că avea foarte mult de lucru în perioada respectivă, a doua zi s-a îmbolnăvit subit de gastrită şi duodenită. „Angajatorul a dispus efectuarea unui control în acest caz, existând suspiciunea că respectivul diagnostic ar fi fals. Medicul care a eliberat concediul medical a primit o amendă de 5.000 de lei, iar angajatul nu va mai primi indemnizaţia", a declarat farmacist Olimpia Buzia, directorul C.J. A.S Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/S-a-deschis-sezonul-vanatoarea-bolnavi_0_266373384.html

Link to comment
Share on other sites

Numai in Romania e posibil asa ceva. In nici o alta tara nu am auzit sa caute bolnavii acasa cu Politia. Dar, din moment ce si mortii au votat la alegeri si cei cu handicap fizic irecuperabil sunt chemati la comisia de expertiza in fiecare luna sa demonstreze ca nu le-a crescut mana sau piciorul sau nu si-au recuperat vederea... totul e posibil. Regimul comunist se intoarce, usor, usor, incet dar sigur.

Link to comment
Share on other sites

Numai in Romania e posibil asa ceva. In nici o alta tara nu am auzit sa caute bolnavii acasa cu Politia. Dar, din moment ce si mortii au votat la alegeri si cei cu handicap fizic irecuperabil sunt chemati la comisia de expertiza in fiecare luna sa demonstreze ca nu le-a crescut mana sau piciorul sau nu si-au recuperat vederea... totul e posibil. Regimul comunist se intoarce, usor, usor, incet dar sigur.

Ca bine zici, din nefericire. Respectul pentru cetateanul roman si Constitutia Romaniei ajunge sub nivelul tarilor exportatoare de banane, iar asta ar trebui sa dea si mai mult de gandit oamenilor, referitor la atitudinea pe care ar trebui sa o adopte pe viitor.

Link to comment
Share on other sites

Primul pacient prins de „poliţia concediilor“

* Traian Boteanu a intrat în concediu medical după ce i-a fost refuzat concediul de odihnă * El a fost verificat de poliţia bolilor închipuite, iar doctorul lui a luat amendă * Medicul care a eliberat concediul de boală a fost sancţionat cu 2.500 de lei pentru că nu a verificat cu atenţie documentele pacientului *

Traian Boteanu (29 de ani), din Galaţi, este primul angajat care a fost verificat de către poliţia concediilor medicale. Bărbatul lucrează ca inginer la Direcţia Judeţeană pentru Sport (DJS) şi supervizează lucrările care se fac în bazele sportive gălăţene. Acesta a solicitat săptămâna trecută trei zile de concediu de odihnă, care nu i-au fost însă aprobate de către Maria Magdalena Irincu, director al instituţiei respective. Angajatul a venit apoi cu un concediu medical, cu diagnosticul de gastrită şi duodenită, valabil tot trei zile, exact în perioada în care i se refuzase cel de odihnă. Coincidenţa evidentă a determinat-o pe directoarea DSJ să apeleze la noua lege şi a solicitat Casei Judeţene pentru Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi să verifice dacă Boteanu este într-adevăr bolnav. „Am suspectat că s-a dat un concediu medical «la mica înţelegere» pentru că este prea mare coincidenţa", a declarat directoarea.

2.500 de lei, sancţiune pentru neatenţie

În urma solicitării angajatorului, CJAS a fost în control la medicul Mihăiţă Dănilă, cel care a eliberat concediul medical. Doctorul a fost amendat de CJAS cu 2.500 de lei. Amenda nu s-a dat pentru diagnostic, ci pentru că adeverinţa de concediu medical nu a fost corect completată. „Am plătit amenda imediat, pentru că, dacă nu o achitam în 24 de ore, primeam sancţiunea maximă, adică 5.000 de lei. Cine a eliberat adeverinţa nu trecuse pe ea numărul de zile de concediu medical pe care le-a avut pacientul în ultimele 12 luni. M-am uitat pe alte date de identificare a pacientului, iar chestia asta pur şi simplu nu am văzut-o", a spus dr Dănilă. Medicul crede că a căzut în mijlocul unui conflict de la locul de muncă al pacientului. „Am fost o victimă colaterală, plătesc pentru o mică neatenţie, pentru o chestie pur funcţionărească. Este singura mea sancţiune în 40 de ani de medicină", a adăugat medicul Mihăiţă Dănilă.

Pe de altă parte, Traian Boteanu susţine că este nevinovat şi că nici măcar nu a fost verificat la adresa pe care a trecut-o în declaraţia obligatorie completată la medic. „Se poate vedea din fişa medicală că am avut multe probleme cu gastrita. Aveam deja probleme personale, iar refuzul conducerii de a-mi da câteva zile de concediu de odihnă mi-a amplificat supărarea. Probabil şi pe fondul stresului au reapărut durerile şi am fost la medic. Am ales să stau în acele zile la munte, aveam nevoie de linişte. Sunt şocat de amploarea pe care a luat-o cazul meu", a declarat Traian Boteanu.

Zilele de concediu vor fi plătite

Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi ne-a declarat că nu poate lua nicio măsură împotriva pacientului, care va fi plătit pentru perioada în care a stat în controversatul concediu medical. „Deocamdată nu putem dovedi că diagnosticul este incorect. În plus, concediile medicale de sub şapte zile nu sunt decontate de la bugetul nostru, ci de la bugetul angajatorului", ne-a declarat Olimpia Buzia. La rândul ei, şefa DJS spune că nu are încotro şi că, atâta vreme cât certificatul medical nu a fost anulat, îi va plăti lui Traian Boteanu zilele de concediu medical.

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Galati-Primul_pacient_prins__de_politia_concediilor_0_269373686.html

Link to comment
Share on other sites

Amenzi da, „poliţia concediilor medicale” nu!

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi a demarat, în urmă cu o săptămână, o serie de controale în ceea ce priveşte modul de acordare a concediilor medicale. Într-unul dintre cazuri, s-a constatat că medicul prescrisese concediul fără a avea la dosar o adeverinţă care să dovedească faptul că angajatorul bolnavului îi plătise acestuia contribuţiile reţinute în vederea virării către CJAS. „N-a fost vorba despre un control la domiciliul pacientului, ci despre unul la cabinetul medicului prescriptor, la sesizarea angajatorului – o procedură comună”, a precizat preşedintele CJAS, Olimpia Buzia.

Carevasăzică, n-a fost o reuşită a aşa-zisei „poliţii a concediilor medicale”, ci un control ca toate celelalte de până acum. Medicul a fost amendat cu 5.000 de lei, cu posibilitatea de plăti doar 2.500 de lei, dacă îşi achită amenda în primele 24 de ore. „De altfel, am mai identificat şi alte trei cazuri în care legislaţia fusese încălcată şi în fiecare dintre respectivele situaţii s-au aplicat măsurile necesare”, a mai spus Olimpia Buzia.

http://www.viata-libera.ro/articol-Amenzi_da_%E2%80%9Epolitia_concediilor_medicale%E2%80%9D_nu__2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nouă medici nu mai pot elibera concedii medicale timp de un an

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a verificat 84 de medici privind respectarea legislaţiei pentru acordarea concediilor medicale după noua lege. ”Dintre cei 84 de medici verificaţi, doar la nouă dintre aceştia au fost găsite nereguli. Este vorba de deficienţe legate de lipsa adeverinţelor beneficiarului de concediu medical privind numărul zilelor de concediu medical pe care le-a avut în ultimul an. O altă deficienţă constatată la medicii care nu aveau declaraţiile prin care pacientul arăta unde poate fi găsit în perioada concediului medical. Atragem atenţia că nu ne interesează adresa din cartea de identitatea, ci aceea la care efectiv poate fi găsit pacientul. Nu contează dacă, de exemplu, acesta ştie că va trebui într-o anumită zi din cele de concediu medical să ajungă la un consult, dacă această informaţie apare în fişa medicului care i-a eliberat concediul noi nu îl verificăm în ziua consultului. Dacă pacientul are concediu medical şi medicul îi recomandă proceduri ce trebuie făcute într-o staţiune balneo-climaterică, el trebuie doar să precizeze că se va găsi acolo şi va fi verificat de către Casa de Asigurări din acel judeţ. În ceea ce priveşte beneficiarii de concedii medicale, ni s-a solicitata verificarea la domiciliu a opt persoane, dintre care trei nu au fost găsite la reşedinţa menţionată în declaraţie şi le-a fost suspendat concediul medical şi plata acestuia”, a precizat Olimpia Buzia, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi.

Cei 9 medici gălăţeni găsiţi în neregulă la acte au fost amendaţi cu 5.000 de lei. Şapte dintre ei au plătit pe loc, iar ceilalţi doi au contestat la Judecătorie legalitatea sancţiunii. Toţi cei nouă medici nu mai pot da concedii medicale timp de 12 luni.

La nivel naţional au fost verificaţi 1.540 de medici care au eliberat certificate de concediu medical, identificându-se abateri de la legislaţia în vigoare în cazul a 336 dintre aceştia. Abaterile au constat în inexistenţa sau neconformitatea unor documente prevăzute de lege. Mai precis, la fişa pacientului nu au fost anexate declaraţiile acestora privind locul ales pentru verificare, lipsea declaraţia prin care se dovedeşte plata asigurărilor de sănătate sau nu exista ataşată adeverinţa de la angajator din care să reiasă numărul zilelor de concediu de care pacientul a beneficiat în ultimele 12 luni, au existat certificate completate cu coduri greşite şi certificate medicale care nu erau semnate de beneficiar.

http://www.monitoruldegalati.ro/societate/noua-medici-nu-mai-pot-elibera-concedii-medicale-timp-de-un-an.html

Link to comment
Share on other sites

Secretul medicilor sancţionaţi

În urma unei serii de controale, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a retras dreptul de acordarea a concediilor medicale în cazul a 9 medici gălăţeni: 8 de familie şi unul cu o altă specialitate. Sancţiunea care li s-a impus acestora rămâne în vigoare timp de un an. Medicilor respectivi li s-a imputat faptul că documentaţia necesară acordării concediilor, pe care au prezentat-o organelor de control, a fost incompletă şi, în consecinţă, au fost sancţionaţi potrivit legii.

Nu este foarte clar, în acest moment, ce se va întâmpla cu pacienţii care vin la medic pentru a li se elibera concediul medical. Şi asta pentru că numele medicilor respectivi este strict secret. Adică un asigurat, care are obligaţia să-şi plătească lunar asigurarea nu are dreptul să ştie că medicul său poate fi unul dintre cei care un an de zile nu are voie să-i elibereze certificat medical. Acesta poate fi chiar medicul dumneavoastră!

Pe pielea bolnavilor

În lipsa oricărei informaţii privind numele medicilor cărora li s-a retras acest drept, bolnavii au şansa de a afla doar din întâmplare şi pe pielea lor că nu pot beneficia de un drept care li se cuvine. Sau se pot însănătoşi înainte de a beneficia de concediu. Dacă, Doamne fereşte, nu dau liniştiţi colţul înainte de a se programa la medic când se îmbolnăvesc, a afla că acesta nu poate da concediu, a se muta la altul şi aşa mai departe.

Sfatul redacţiei: de azi înainte, atunci când vă alegeţi medicul specialist, întrebaţi-l mai întâi dacă vă poate elibera sau nu concediul medical. Nu de alta, dar s-ar putea să vă regăsiţi în situaţii ciudate: operat cu succes, cu şanse bune de recuperare, dar obligaţi să munciţi pe rupte, în lipsa concediului medical.

Poate că medicul specialist i-ar putea cere unui coleg să vă dea concediul, dar... respectivul coleg trebuie să fie dispus să îşi asume riscul de a elibera documente unui pacient de care nu s-a ocupat. Şi mai alambicată este situaţia în cazul medicilor de familie. „Dacă medicul de familie nu mai poate elibera certificate de concediu medical, pacientul poate trece pe listele altui medic de familie, care poate. Sau certificatul poate fi eliberat de înlocuitorul medicului de familie care nu mai poate prescrie”, a precizat directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, farm. Olimpia Buzia.

Timpul înseamnă viaţă

N-ar dura prea mult şi într-un caz şi în celălalt? Ba ar dura, cu siguranţă, pentru că medicul de familie ar trebui – credem noi - mai întâi să-şi consulte pacientul şi abia apoi să apeleze la un coleg pentru eliberarea certificatului de concediu. Cel puţin aşa pare normal. Acest al doilea medic ar trebui să aibă încredere totală în colegul său sau să programeze, apoi să consulte şi el pacientul?

În plus, ştim că, potrivit legii, putem trece de pe listele unui medic de familie pe ale altuia abia după trei luni. Dacă, prin absurd, i se retrage dreptul de a prescrie concedii medicale şi celui pe listele căruia ne-am refugiat cum procedăm? Că n-avem de unde să ştim cine a mai fost sancţionat între timp. „Trecerea de pe o listă pe alta nu durează mult, aşa că întârzierea nu este foarte mare, dar nu cred că este corect să procedăm astfel”, a declarat preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Galaţi, dr. Daniela Ungurianu. N-o fi, dar în caz de forţă majoră şi surprize la cabinet, pacientul ce să facă?

Concluzie pingelită

Un lucru e sigur: dacă se pune problema pierderii pacienţilor, arareori vom mai vedea medici care să acorde concedii în lipsa documentaţiei complete. E o victorie, dar din păcate una pentru care suferă şi o parte dintre pacienţi. Şi aici vorbim despre viaţa şi sănătatea oamenilor, nu de schimbat nişte pingele.

http://www.viata-libera.ro/articol-Secretul_medicilor_sanctionati__.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Alţi şase medici gălăţeni, puşi la colţ de „poliţia concediilor”

Lipsa sau neconformitatea unor documente prevăzute de lege au atras asupra a şase medici gălăţeni avertismente şi amenzi pentru nerespectarea legislaţiei concediilor. Asta deoarece un nou val de controale a avut loc în cabinetele medicilor prescriptori din toată ţara în perioada 14 iunie - 9 iulie 2010. „În judeţul Galaţi, în perioada acestui control au fost verificaţi 25 de medici prescriptori, dintre care şase au fost sancţionaţi deoarece le lipseau anumite documente, iar altele erau neconforme. De exemplu, la fişa pacientului nu erau anexate declaraţiile pacienţilor privind locul ales pentru verificare, lipsea declaraţia prin care se dovedeşte plata asigurărilor de sănătate sau nu exista ataşată adeverinţa de la angajator din care să reiasă numărul zilelor de concediu de care pacientul a beneficiat în ultimele 12 luni. Cinci dintre medicii în cauză au primit doar avertismente, în timp ce al şaselea a primit o amendă de 1.000 de lei. Au fost verificate în această perioadă 500 de concedii medicale. Am verificat şi beneficiarii de concediu medical la domiciliu, dar doar într-un singur caz persoana nu a fost de găsit acasă, aşa că i s-a suspendat plata concediului medical”, a declarat directorul CJAS, Olimpia Buzia.

La nivelul întregii ţări au fost verificate 9.410 certificate de concediu medical, dintre care în 334 dintre cazuri au fost identificate o serie de nereguli. Dintre cele 74 persoane beneficiare de concediu medical verificate în întreaga ţară în perioada controlului, doar patru nu au fost găsite la domiciliu. Cele patru persoane aflate în Bucureşti, Tulcea, Maramureş şi Galaţi au pierdut sumele aferente concediului medical pentru că nu au respectat legislaţia.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/alti-sase-medici-galateni-pusi-la-colt-de-politia-concediilor.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Bolnavii închipuiţi, vânaţi de autorităţi. Şase doctori au fost amendaţi

Poliţia pensiilor şi a concediilor medicale a început şi în Galaţi. 20 de persoane au rămas fără pensie de invalidate, iar doi medici au fost amendaţi pentru acordarea de concedii false

Reprezentanţii Casei de Pensii şi cei ai Poliţiei au verificat la domiciliu pensionarii pe caz de boală care îşi ridică pensiile prin cont bancar. Din 1.766 de persoane verificate, 170 nu au fost găsite la domiciliul trecut în acte. Respectivele persoane au primit notificare ca, în termen de 10-15 zile, să se prezinte la comisia de expertiză medicală. În caz contrar, vor rămâne fără pensie. „Până la această dată s-au operat 20 de suspendări a plăţii pensiei. Poliţiştii care au făcut controalele ne-a spus că erau plecaţi din ţară”, ne-a declarat Greta Ioniţă, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Galaţi.

Şi CJAS caută bolnavii închipuiţi

Astfel de verificări s-au făcut şi de către echipele de control ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Au fost verificaţi la domiciliu pacienţi care aveau concedii medicale. „Într-un caz nu am găsit persoana în cauza acasă, de aceea i s-a suspendat plata a şase zile din concediul medical primit”, ne-a declarat Olimpia Buzea, directorul Casei judeţene de Asigurări de Sănătate.

De asemenea, au fost amendaţi medicii care nu respectă modalitatea de prescriere a concediilor medicale sau prescriu nejustificat medicamente. „10 medici de familie au fost recent verificaţi de echipele de control ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi, iar trei dintre ei au fost sancţionaţi cu 10% din venitul cabinetului pe luna în care s-a făcut controlul”, ne-a declarat Olimpia Buzea.

Un medic de familie a primit o amendă de 5.000 de lei deoarece a prescris un concediu medical fără ca persoana căreia i-a fost dat acel concediu să aibă dosarul complet. Alţi doi medici specialişti din Ambulatoriu au picat şi ei în plasa echipelor de control ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi: unul nu elibera scrisori medicale, iar altul făcea prescrieri nejustificate.

Echipele de control ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au mai descoperit şi alte nereguli. „Doi medici cu specializarea balneofizioterapie au fost sancţionaţi, unul cu amendă pentru eliberarea de concediu medical nejustificat, fără acoperire în acte, şi tot acesta a fost sancţionat cu 10% din venit pentru prescriere de medicamente nejustificată”, ne-a declarat Olimpia Buzea, directorul Casei Judeţene de Asigurări.

Primul pacient prins de poliţia concediilor

Traian Boteanu (29 de ani), din Galaţi, este primul angajat care a fost verificat de către poliţia concediilor medicale. Bărbatul lucrează ca inginer la Direcţia Judeţeană pentru Sport (DJS) şi supervizează lucrările care se fac în bazele sportive gălăţene. Acesta a solicitat în luna mai trei zile de concediu de odihnă, care nu i-au fost însă aprobate de către Maria Magdalena Irincu, director al instituţiei respective. Angajatul a venit apoi cu un concediu medical, cu diagnosticul de gastrită şi duodenită, valabil tot trei zile, exact în perioada în care i se refuzase cel de odihnă. Coincidenţa evidentă a determinat-o pe directoarea DSJ să apeleze la noua lege şi a solicitat Casei Judeţene pentru Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi să verifice dacă Boteanu este într-adevăr bolnav. În urma solicitării angajatorului, CJAS a fost în control la medicul Mihăiţă Dănilă, cel care a eliberat concediul medical. Doctorul a fost amendat de CJAS cu 2.500 de lei. Amenda nu s-a dat pentru diagnostic, ci pentru că adeverinţa de concediu medical nu a fost corect completată. „Am plătit amenda imediat, pentru că, dacă nu o achitam în 24 de ore, primeam sancţiunea maximă, adică 5.000 de lei. Cine a eliberat adeverinţa nu trecuse pe ea numărul de zile de concediu medical pe care le-a avut pacientul în ultimele 12 luni. M-am uitat pe alte date de identificare a pacientului, iar chestia asta pur şi simplu nu am văzut-o", a spus dr Dănilă. Medicul crede că a căzut în mijlocul unui conflict de la locul de muncă al pacientului. „Am fost o victimă colaterală, plătesc pentru o mică neatenţie, pentru o chestie pur funcţionărească. Este singura mea sancţiune în 40 de ani de medicină", a adăugat medicul Mihăiţă Dănilă.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Bolnavii_inchipuiti-vanati_de_autoritati_0_328167272.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Politia nu va mai verifica prezenta la domiciliu a angajatilor aflati in concediu medical

Prevederea din OUG 36/2010 care permitea verificarea cu politisti a prezentei la domiciliu a persoanelor aflate in concediu medical, la eventuala solicitare a angajatorului, a fost eliminata de Comisia de munca a Camerei Deputatilor, anunta Mediafax.

Membrii Comisiei au dezbatut marti proiectul de Lege emis de Guvern privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 36 din 2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 158 din 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Ordonanta prevedea ca verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata sa se efectueze de catre platitorii de indemnizatii, insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de catre medicul specialist. "Aceasta prevedere a fost exclusa din textul proiectului de lege, cu votul tuturor parlamentarilor, membri ai comisiei", se arata intr-un comunicat semnat de presedintele Comisiei, liberalul Victor Paul Dobre.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8023727-comisia-munca-camerei-deputatilor-politia-nu-mai-verifica-prezenta-domiciliu-angajatilor-aflati-concediu-medical.htm

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.