Jump to content

Romania va avea cel mai puternic laser din lume


alina25
 Share

Recommended Posts

Romania va avea cel mai puternic laser din lume

Cel mai puternic laser din lume va fi construit in Romania, pana in 2015, avand un cost initial de 300 de milioane de euro, 70% din fonduri UE si 30% de la bugetul de stat.

Primul pas va fi constructia, pe o suprafata de 35.000 de metri patrati in cadrul Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara de la Magurele, a celui mai puternic laser din lume, de zece ori mai puternic fata de orice alta instalatie de acest tip existenta in prezent. Laserul de la marginea Capitalei ar urma sa aiba numeroase aplicatii practice, de la tomografia industriala la tratarea cancerului.

Proiectul va fi realizat in parteneriat cu Cehia si Ungaria, care vor gazdui, la randul lor, o parte din infrastructura necesara, iar in total vor participa 13 tari europene.

In cadru proiectului va fi realizat si un accelerator de particule ce ar putea "dezvolta tehnologii superioare celor ale Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN)".

Pana in septembrie, urmeaza sa fie identificate fondurile europene disponibile si sa fie trimisa la Bruxelles cererea de finantare.

"Peste 100 de cercetatori de renume au lucrat pro bono pentru a analiza cazul stiintific de la noi.

ziare.com

Link to comment
Share on other sites

Cel mai puternic laser din lume va fi construit in Romania,

si

Pana in septembrie, urmeaza sa fie identificate fondurile europene disponibile si sa fie trimisa la Bruxelles cererea de finantare.

De la siguranta din prima afirmatie la realitatea din ultima e o distanta cam mare...

Acum, Doamne ajuta, da' am nu prea cred ca se va realiza.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Directorul Institutului de Fizică Nucleară: "Vom experimenta teleportarea"

România se pregăteşte să construiască, la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele (IFIN), cel mai puternic laser din lume. Cu această instalaţie, specialiştii români anunţă că vor realiza mai multe tipuri de experimente, printre care cel mai spectaculos va fi teleportarea.

În prima fază, laserele şi fasciculul gama vor crea în incinta în care se află obiectul un câmp electric mai puternic decât oriunde în Univers. Acest câmp va deplasa electronii cu viteza luminii, din punctul A în alt loc, pe care îl numim B, din aceeaşi incintă, potrivit libertatea.ro. Instantaneu, electronii vor atrage după ei nucleele atomilor de unde au fost smulşi. Astfel, întregul obiect se va deplasa cu viteza luminii dintr-un loc în altul.

"Da, vom experimenta teleportarea, pentru că acel câmp electric uriaş pe care îl vom crea va transporta materia. În ianuarie am prezentat teoria în Statele Unite, iar entuziasmul a fost extraordinar. Acum toată lumea aşteaptă laserul de la Măgurele", ne-a declarat Nicolae Zamfir, directorul IFIN.

realitatea.net

Link to comment
Share on other sites

Wow! Ce-ar fi, insa, ca in loc de laser si teleportare sa incepem sa experimentam ceva mai usor, gen.. marirea nivelului real de trai al populatiei tarii, sau incercarea de a readuce independenta economica si morala a tarii? Sunt sigur ca ideile bune si fondurile se vor gasi mult mai usor cand lumea nu va mai muri de foame si de prostie.

Link to comment
Share on other sites

În ianuarie am prezentat teoria în Statele Unite, iar entuziasmul a fost extraordinar. Acum toată lumea aşteaptă laserul de la Măgurele", ne-a declarat Nicolae Zamfir, directorul IFIN.

realitatea.net

cred ca s-a scris gresit: Acum Statele Unite asteapta laserul si pe lumea de la Magurele cu entuziasm =))

Edited by Legumix
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.