Jump to content

Balta Lozova


 Share

Recommended Posts

Balta Lozova, Braniştea

Un loc cu un farmec aparte este balta Lozova, de la Braniştea (20 kilometri de Galaţi). Imediat ce ieşi din sat pe şoseaua spre Tecuci, în partea dreaptă există un drum de pietriş care trece pe sub calea ferată. Mergi pe el 300 de metri şi ai ajuns. Acumularea de apă are 80 de hectare (un bazin central şi câteva secundare) şi este un loc ideal pentru pescuitul la fitofag. Poveştile pescăreşti sunt impresionante. Se vorbeşte despre un crap de 30 de kilograme prins la malul nordic, în apa mică şi plină de stuf. Alţii ne-au spus că au înţepat chiar şi somn de un metru lungime. Cert e că se scoate peşte. Într-o zi de stat cu băţu-n baltă se prind măcar 10-12 exemplare demne de saramură şi o sumedenie de materie primă pentru ciorbă. Fără 5-6 kilograme n-ai cum să pleci acasă, oricât de pescar amator ai fi. În fine, să spunem că o zi de pescuit la Lozova costă 15 lei.

http://www.adevarul.ro/articole/galati- ... peste.html

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

La Lozova se prinde peşte la greu

Prohibiţia nu le lasă pescarilor decât o singură variantă în această perioadă pentru a-şi mai alina dorul de malul gârlei: bălţile private. Numai cine nu a căutat locul perfect de pescuit nu ştie cât e de greu să găseşti locaţia cea mai bună pentru o partidă cinstită de pescuit.

În jurul Galaţiului sunt nenumărate bălţi, care mai de care mai atractive, însă probabil că cea mai „vânată” de către pescari este Lozova, de la Braniştea. Vorbim aici în special despre pescarii de crap, Lozova fiind celebră în rândul pescarilor pentru densitatea de peşte, dar şi pentru trofee. Peşte este pentru toată lumea, totul e să ştii cum să îl agăţi în cârlig.

Ne-am încercat şi noi norocul săptămâna trecută la Lozova pentru a verifica ceea ce se spune despre această baltă. Şi nu ne-a dezamăgit deloc. Vremea frumoasă şi perioada propice pescuitului ne-a oferit o partidă de pescuit pe cinste.

Evident, am încercat la crap, însă nu am prins decât exemplare sub greutatea minimă, puiet pe care l-am eliberat, conform regulamentului bălţii. Am avut de asemenea o super-trăsătură la porumb, dar se pare că e nevoie şi de experienţă pentru a scoate exemplarele pe mal în vederea realizării unei şedinţe foto competente. Alături de noi, câţiva pescari cu ani de experienţă în spate aveau deja câte un crap la două-trei kilograme.

În schimb, la Lozova nu ai timp să te plictiseşti în aşteptarea marii capturi. Carasul bate malul de zici că nu-i adevărat. Nici nu ai timp să te ocupi de mai multe undiţe sau lansete. Cu un singur băţ faci ravagii printre micii argintii. Vă spunem cinstit: în cinci ore de pescuit, cu două undiţe am reuşit un record personal de 12 kilograme de caras. Un juvelnic plin pe care cu greu l-am putut trage din apă. Am eliberat totuşi exemplarele mai mici şi am păstrat de o masă cinstită. Nici nu e nevoie să vă spunem cât e de dulce şi de bun carasul prăjit cu mămăliguţă şi cu mujdei. Poate doar crapul să îl concureze, dar pentru crap vom face altă expediţie, din care e imposibil să ne întoarcem cu juvelnicul gol.

Pentru că, la Lozova, în schimbul taxei de 100 de lei pe partidă, ai parte de distracţie şi de peşte cum rar se mai găseşte baltă prin apropiere.

http://www.viata-libera.ro/articol-La_Lozova_se_prinde_peste_la_greu_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.