Jump to content

"Podul de Flori" a împlinit 20 de ani


dcp100168
 Share

Recommended Posts

"Podul de Flori" a împlinit 20 de ani

Joi se împlinesc 20 de ani de când românii şi cetăţenii din Republica Moldova s-au întâlnit prima dată pe "Podul de Flori". Este vorba despre un eveniment ce s-a derulat pe malurile râului Prut la începutul anilor a'90. Pentru prima oară după cel de-al doilea Război Mondial, frontiera româno-sovietică a putut fi traversată fără acte.

Marele eveniment a avut loc pe 6 mai 1990. În cadrul manifestării, locuitorilor din România li s-a permis în acea zi, între orele 13:00 şi 19:00, să treacă Prutul în Moldova Sovietică fără paşaport şi viză. De-a lungul frontierei de 700 km de pe Prut, au fost create opt puncte de trecere: Miorcani - Pererâta, Stânca - Costeşti, Iaşi - Sculeni, Ungheni - Pod Ungheni, Albiţa - Leuşeni, Falciu - Ţiganca, Oancea - Cahul şi Galaţi - Giurgiuleşti. La eveniment au participat aproximativ 1.200.000 de oameni.

Actorul Vlad Vasiliu, director al Teatrului Dramatic "Fani Tardini" Galaţi îşi aminteşte cum în acea zi a dus pentru prima dată cetăţenilor din Republica Moldova cărţi editate în limba romană. ”A fost o zi importantă din viaţa noastră şi un prilej de bucurie deoarece a fost prima zi de deschidere a graniţelor dintre România şi Moldova, după al doilea Război Mondial şi pentru prima dată când s-au reîntâlnit oameni care nu se mai văzuseră de multă vreme. Am avut ocazia să le duc cetăţenilor de peste graniţă cărţi scrise în limba română. Printre personalităţile care au participat la eveniment îmi amintesc de Traian Mândru, Nicolae Beurean, Ilie Plătică Vidovici, Samuilă, Ilie Z. Pleşcan, Sergiu Dumitrescu, Lazarovici”, ne-a relatat Vlad Vasiliu. Directorul Teatrului Dramatic povesteşte cum timp de o lună înaintea "Podului de Flori" se întâlnea în fiecare săptămână cu reprezentantul culturii basarabenilor, Dumitru Kambur, chiar la graniţa dintre România şi Republica Moldova, însemnată cu o linie roşie unde aveau posibilitatea să discute. După această acţiune, procedurile de trecere a frontierei sovieto-române au fost simplificate considerabil. În mod simbolic, la acest eveniment au fost lansate flori pe apa Prutului, de pe ambele maluri, detaliu care a dat numele manifestării. Podul de Flori s-a înscris în cronicile istoriei ca un eveniment foarte rar şi de o mare importanţă, care ne spune că poporul creştin român trăieşte pe ambele maluri ale Prutului în ciuda tuturor vitregiilor istorice. Chiar şi marele poet Grigore Vieru descria în mărturiile făcute în acele vremuri, reacţiile oamenilor în cadrul acestei acţiuni. ”Era o tensiune emoţională de nedescris. Oamenii se strigau pe nume unii pe alţii şi se regăseau după ani şi ani. La un moment dat, de partea cealaltă a râului s-a aruncat un bărbat în apă şi a început să vină spre basarabenii de dincoace. Ai mei din Pererâta stăteau încremeniţi. Aveau mari emoţii şi nu îndrăzneau să facă nici o mişcare până s-a aruncat un pererâtean în apă. După el au pornit şi ceilalţi. S-au întâlnit toţi la mijlocul Prutului şi au încins acolo, în apă, o horă, lucru nemaivăzut şi nemaiauzit nicăieri în altă parte a lumii. De aceea spun că par caraghioşi astăzi cei care ironizează Podul de Flori. Nu poate fi ironizată lacrima bucuriei”.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Eveniment&articol=1

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.