Jump to content

Intrăm în spaţiul Schengen pe 27 martie 2011


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Martie 2011 - data aderării la Spaţiul Schengen

România şi Bulgaria au stabilit ca martie 2011 să fie data aderării celor două state la Spaţiu Schengen, potrivit Declaraţiei comune formulată după întrevederea de duminică, de la Mamaia, a ministrului român de Interne Cristian David cu omologul său bulgar, Rumen Petkov. Cei doi oficiali au hotărât întocmirea unui calendar de acţiuni comune în perspectiva demarării procesului de evaluare pentru Schengen, acesta urmând să fie finalizat la sfârşitul lunii iunie.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Intrăm în spaţiul Schengen pe 27 martie 2011

Ministrul Administraţiei, Vasile Blaga, a spus, vineri, la Galaţi, că le promite românilor că în 27 martie anul viitor ţara noastră va intra în spaţiul Schengen şi că România va încerca, printr-un plan de măsuri prioritare, să îndeplinească toate condiţiile de aderare încă din decembrie 2010. "Promit românilor că în 27 martie anul viitor vom intra în spaţiul Schengen. Am dat dispoziţie ca planul de măsuri Schengen să fie transformat într-un plan de măsuri prioritare, astfel încât România să-şi să poată îndeplini criteriile de aderare nu la 27 martie 2011, ci la 31 decembrie 2010", a spus Vasile Blaga.

Link to comment
Share on other sites

Poi, nu eram? Sau am fost si acum suntem iar? Eu de cand ma stiu cu pasaport am avut nevoie de viza doar pentru Coreea de Sud. Restul, Europa, no problem...

În Schengen n-ai nevoie nici de paşaport, că nu se fac controale la graniţă decât la ocazii speciale! ;)

Link to comment
Share on other sites

Ba ai nevoie de pasaport, de ex. in Norvegia. Si este stat membru Schengen. Numai ca ei au un sistem extrem de avansat de check-in unde nu mai ai nevoie de nimic, in afara de degetelul pe care l-ai folosit la amprentare...In rest, am trecut doar cu buletinul. In Olanda, in Germania, "te freaca" de pasaport doar ocazional, daca esti roman...asa ca, indiferent daca suntem sau nu in Schengen, romanii tot sunt puricati la sange ;) am zeci de "istorioare" din tot atatea zeci de aeroporturi. Au fost plecari sau sosiri in care nu am scos nici un act din buzunar, in afara de OTOPENI, cand ma intorceam. Probabil pentru ca baietilor le era fomita de un whisky...si mizau pe prostime... Daca vrei sa afli cum e privit un roman in Europa, sau in Schengen, sau in Romania, intreaba-ma...Am experienta... m/

Edited by AdiTZA
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Franţa anunţă că se opune aderării României la Schengen în martie 2011

Franţa se va opune intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen până în vara lui 2011, a declarat miercuri secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, relatează AFP, citată de MEDIAFAX. "Trebuie să fim vigilenţi" cu privire la extinderea la România şi Bulgaria "care speră să adere la spaţiul Schengen în martie", a explicat Pierre Lellouche în faţa Comisiei pentru Afaceri Europene din Adunarea Naţională. "Această extindere nu poate fi rezultatul automat al procesului de evaluare tehnică în curs de doi ani" şi, la fel ca Olanda, "suntem favorabili unei amânări a acestei decizii cel puţin până la raportul Comisiei privind aplicarea mecanismului de cooperare şi verificare, din vara lui 2011", a declarat el.

Lellouche a evocat ca probleme "supravegherea reală şi eficientă a frontierelor exterioare ale UE" şi "lupta împotriva corupţiei". Rapoartele periodice sunt "îngrijorătoare", a declarat el. Lellouche a evocat "creşterea observată a fluxului de imigranţi ilegali prin Turcia către frontierele bulgare şi române". "Frontiera româno-moldovenească este în continuare controlată deficitar din cauza acordării cetăţeniei române moldovenilor, a «găurii neagre» reprezentate de teritoriul transnistrean separatist şi a nivelului de corupţie din Ucraina vecină", a adăugat el. "Aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi o decizie politică a Consiliului, luată în unanimitate", a amintit el.

http://www.realitatea.net/franta-anunta-ca-se-opune-aderarii-romaniei-la-schengen-in-martie-2011_770524.html

Link to comment
Share on other sites

Credeti ca smecherii din UE sunt aerieni? Daca, pana la intrare, un post de vames sau politist de frontiera costa 10000 euro la angajare, in activitatea curenta, 10% ramas loco, 90% la Bucuresti si, totusi, in 2 ani oricare dintre "ACESTI ANGAJATI BUGETARI" are si limuzina noua, si termopane, si o bucata de vila, cat vor avea dupa? Pentru STIMULAREA CIRCULATIEI ?LIBERE? a marfurilor si persoanelor?

Edited by bosorogu'
Link to comment
Share on other sites

Ba ai nevoie de pasaport, de ex. in Norvegia. Si este stat membru Schengen. m/

Ba iote ca n-ai nevoie de pasaport pentru tarile din spatiul Schengen.

Mi-am petrecut un revelion acum doi ani in Suedia. La imbarcarea de intoarcere, mimoza de la check-in sa ne dea la o parte, ca nu avem pasapoartele la noi. In afara de acest lucru, ne-a comunicat ca nici nu putem pleca, pentru ca nu avem viza pentru spatiul Shenghen. Am stat vreo 2 minute sa ii explicam ca Romania se afla in UE, iar pentru statele UE nu e nevoie de acte/vize aditionale/suplimentare. Pan' la urma n-a avut ce face si ne-a lasat sa trecem dupa ce a dat un telefon la sefii superiori. A fost inca un motiv sa rad in nas strainilor. Toti o apa si-un pamant. Prosti ca noaptea.

P.S. OFFTOPIC: "Feriti-va" de aeroportul Bristol. Are cele mai drastice controale. Te controleaza pana la oase daca vor, fie de esti mama, fie de esti prunc mic de 4 ani. Nu le pasa ca esti roman, englez, francez, burghez. Cate aeroporturi am vazut in lumea asta, dar severitatea de la Bristol nu am intalnit-o niciunde.

Edited by catilina22003
Link to comment
Share on other sites

Ba iote ca n-ai nevoie de pasaport pentru tarile din spatiul Schengen.

Ba iote ca ai. Nu confunda Suedia cu Norvegia. Suedia e in UE, Norvegia nu e. Si de aia ai nevoie de pasaport in Norvegia. ia incearca sa intri cu buletinul...o sa se uite la tine ca la un freak, dupa care ai sa vezi ochisori clipind prin luneta cand o sa le explici vehement ca tu n-ai nevoie de pasaport :)) Poate cand om intra in Schengen....n-o sa mai ceara...dar...amprenta tot o pui pe scanner, asta daca vrei sa scapi de frecat pasaportul in caz ca zbori des (cum am facut eu).

Link to comment
Share on other sites

Adevarul e ca pentru spatiul Shangen NU AI NEVOIE DE PASAPORT. Mai informati-va. Cred ca nu a-ti mai pus mana pe vreun ziar si nu a-ti ma deschis tv-ul pe stiti doin 2006. TV-ul il folositi probabil doar pentru filme si telenovele.

Edited by George
Link to comment
Share on other sites

Spaţiul Schengen - Condiţii de călătorie

Cei ce doresc sa calatoreasca in aceste tari trebuie sa prezinte actele prevazute in ordinul ministrului Administratiei si Internelor. Astfel, cei ce doresc sa intre in Spatiul Schengen trebuie sa prezinte pasaportul valabil, asigurarea medicala, biletul de calatorie dus-intors sau "Cartea Verde" a autoturismului.

De asemenea, turistii trebuie sa detina la iesirea din tara suma minima in valuta liber convertibila, pentru fiecare persoana, intr-un cuantum corespunzator sumelor de referinta determinate de autoritatile nationale ale statelor de destinatie sau de tranzit, proportional cu durata sederii, dar nu mai putin de 5 zile, precum si documente care justifica scopul si conditiile sederii planificate.

Cuantumul sumei minime se constituie astfel: 30 de euro pe zi pentru tarile din Spatiul Schengen, dar turistul trebuie sa aiba la iesirea din tara 150 de euro, adica suma minima pentru cinci zile de calatorie (pentru celelalte state este nevoie de 20 de euro pe zi, dar trebuie prezentat la granita 100 de euro, adica suma minima pentru cinci zile).

Dovada detinerii sumelor se face prin una din urmatoarele forme: suma in valuta efectiva, cecuri de calatorie, carduri cu utilizare internationala, insotite de extras de cont eliberat cu cel mult 24 de ore inaintea prezentarii la iesirea din tara sau alte garantii cum ar fi scrisoare de garantie sau angajament de sponsorizare, semnate de persoana care gazduieste cetateanul roman pe teritoriul statului de destinatie si autentificate conform legii statului respectiv - in original sau garantia legala din partea unei banci sau ordine de plata valabile, dupa caz.

Altfel, dovada scopului si a conditiilor sederii planificate se face pentru calatorii in scop profesional printr-un certificat constatator eliberat de Oficiul Registrului Comertului din Romania, care sa ateste calitatea de comerciant sau printr-o invitatie din partea unei firme sau autoritati la intruniri sau manifestari in scop de afaceri, de serviciu sau legate de activitatea profesionala desfasurata.

De asemenea, dovada se mai poate face si prin alte documente care atesta existenta relatiilor de afaceri sau a relatiilor avand legatura cu activitatea profesionala desfasurata (contracte in derulare, contracte de colaborare si asociere, bilete de intrare la targuri si congrese).

Pentru calatorii de studii sau alte forme de pregatire este nevoie de confirmarea de inscriere la o institutie de invatamant in scopul participarii la pregatiri si perfectionari teoretice si practice sau carnetul de student si certificatul de studii de la institutiile de invatamant.

Pentru calatoriile in scop turistic sau particular este nevoie de documente justificative de la structurile de primire turistice (hoteluri, pensiuni, agentii de turism) sau de voucher sau invitatie din partea persoanei care gazduieste cetateanul roman, in original si tradusa de catre un traducator autorizat, in limba romana. Spre exemplu, pentru Franta, invitatia trebuie sa fie prezentata pentru sejururile mai mici de trei luni efectuate in cazul unei vizite familiale sau private, pentru Germania invitatia trebuie sa cuprinda si declaratia de preluare a cheltuielilor.

Pentru Spania, invitatia trebuie facuta la un notar spaniol, iar din aceasta trebuie sa rezulte in mod expres urmatoarele: cel care invita trebuie sa fie cetatean spaniol sau strain cu permis de rezidenta in Spania, sa nu fi invitat o alta persoana in ultimele sase luni, sa posede mijloace legale de intretinere si sa se oblige sa-i asigure persoanei invitate intretinere, cazare si asistenta sanitara, sa se oblige sa garanteze ca persoana se intoarce in tara.

Hartia invitatiei, pentru Spania, este una speciala (in lumina incidenta prezinta un desen de siguranta) care trebuie sa aiba inserata in partea superioara centrala a paginilor stema Spaniei, iar deasupra acesteia mentiunea "hartie exclusiva pentru documente notariale". Totodata, in coltul din dreapta prezinta un numar de inregistrare, sub care trebuie mentionat in mod clar datele de identificare ale notarului (nume, adresa, telefon si fax), iar in partea stanga stampila notarului.

Exista insa si categorii de persoane care sunt exceptatede la indeplinirea conditiilor privind prezentarea documentelor pentru dovedirea scopului si conditiilor sederii planificate. Acestea sunt minorul sub 14 ani inscris in pasaportul parintilor; minorul care se deplaseaza la rude sau la parintele/parintii care lucreaza ori sunt stabiliti in statul de destinatie; cetatenii romani care se deplaseaza in strainatate ca urmare a unui angajament de munca, pe baza unui permis de munca valabil pentru tara de destinatie, indiferent de durata deplasarii; cetatenii romani care prezinta la iesirea din tara un document oficial care atesta existenta dreptului de sedere; cetatenii romani care poseda permis de sedere valabil eliberat de autoritatile competente ale unui stat membru al Uniunii Europene.

"Cei ce calatoresc cu masina proprie au nevoie de cartea verde a autoturismului, dar si de acte care sa demonstreze care este scopul calatoriei. Deci, turistii trebuie sa prezinte un voucher sau o confirmare de rezervare. Nu este de ajuns sa vii cu masina la granita cu Spatiul Schengen si cu banii si sa poti sa intri", ne-a declarat reprezentatul IGPF.

Cei ce doresc sa intre in Spatiul Schengen vor fi verificati chiar de catre politisti de frontiera romani. "La granita dintre Ungaria si Austria se afla politisti de frontiera romani care ii verifica pe cei ce doresc sa ajunga in Spatiul Schengen. Controlul se face atat la frontiera, cat si pe principalele rute ce pleaca de la punctul de trecere a frontierei", a precizat reprezentantul IGPF. Romania, de altfel, a incheiat mai multe acorduri cu state membre ale Spatiului Schengen, trimitand la granitele acestora echipe de politisti de frontiera.

http://www.avoconsult.ro/spatiul-schengen-conditii-de-calatorie-in-u-e-.html

Link to comment
Share on other sites

UE si spatiul Shenghen nu e acelasi lucru?

Nu, UE si Schengen nu sunt acelasi lucru. Sunt doua notiuni diferite care au si "actori" diferiti: sunt state membre UE care nu sunt in Spatiu (cum ar fi Romania sau Bulgaria) si tari non-UE care sunt membre in Spatiu (ex. Norvegia sau Islanda).

Link to comment
Share on other sites

@AndreiM....Tati.....~3 ani am facut naveta in Norvegia. Nimeni nu m-a intrebat de aiurelile aste prevazute in lege. Biletul de avion, pasaport/buletin si...adio! Faza e ca numai in Romania, pentru cei care nu cunosc legea, exista VAMESI! VAMESIi astia, te jecmanesc de orice ai dreptul prevazut prin lege in UE/SCHENGEN. Adica: Cand vii din SCHENGEN, ai dreptul la Duty Free asa...din cate tin minte, puteam sa cumpar 800 de tigarete, 10L alcool din Oslo spre Bucuresti. Oslo fiind in Norvegia (non UE), mergea. Acum, daca uitam, puteam sa iau din UE (orice aeroport), 2L alcool si 200 de tigarete. Deci Legea era clara (citita cu ochii mei intr-un aeroport UE la un Duty-Free): To EU countries: 2L alcohol, 200 cigarettes. To Non EU countries: 10L alcohol, 800 cigarettes. Bine, mai e vorba si de preturi (din UE in UE e mai scump decat din UE in NonUE si invers). Numai ca ajungeam in Otopeni, si acolo, VAMESIi aia ai nostri, profitau de nestiinta altora si le confiscau a doua sticla de wiskey sau un carton de tigari. Asta pentru ca ASA VREA MUSCHII LOR!!! Uite ca nu au voie sa te intrebe de unde vii si ce ai in bagaje atat timp cat pe sacosa scrie DUTY FREE!!! E CLAR CA TU NU POTI SA CUMPERI MAI MULT SAU MAI IEFTIN DINTR-UN AEROPORT UE INTR-UN AEROPORT UE!!! Eu m-am lovit de aceeasi prostie aproape 3 ani. Solutia ceam mai simpla e sa-i ignori!!! Pur si simplu, sa treci pe langa ei. Nu au voie sa te opreasca!!! Asta am facut mereu...ba le-am si raspuns in doi peri stiind ca sunt acoperit de toata legislatia cu spatiul Schengen si UE cu tot :d Sa treci prin majoritatea aeroporturilor din UE, la luna...e o experienta :P Faza cu vamesii e off-topic, dar....de retinut. Nu au dreptul sa te jecmaneasca, decat daca ai sarit calul. Iar eu l-am sarit de multe ori :d si am trecut neobservat. Ba culmea culmilor, atunci cand am plecat in Norvegia cu mainile in buzunar, am fost oprit si ciufulit in Bergen :)) N-aveam decat sosete si chiloti in geamantan...hai, si doua tricouri!!!

Link to comment
Share on other sites

Dar eu cum de am putut merge in Bulgaria doar cu buletinul? UE si spatiul Shenghen nu e acelasi lucru?

Se poate...e UE...poti ORIUNDE in UE doar cu buletinul. Pentru Schengen, pasaport...Am fost in Grecia cu sotia si am prezentat doar buletinul, la ambele granite...iar cu avionul...am mai zis-o, in multe tari (tranzit). Numai in Norvegia am scos pasaportul (prima data, dupa aceea, amprenta). Ba mai frumos, din Norvegia in Romania, cand am venit cu sotia, m-a intrebat la check-in daca doamna care e cu mine, e sotia mea. I-am zis YES, si nu i-a interesat pe nimeni daca am zis adevarul sau nu, nu i-a cerut nimeni pasaportul...pur si simplu, era SOTIA MEA!!! Un OK foarte clar si...calatorie placuta. Sotia e martora. :d

Link to comment
Share on other sites

Vezi, George, daca te uiti numa` la telenovele si filmele de la ora 21..? Mai informeaza-te tu citind si nu mai pune botul la tot ce-ti prezinta astia pe la TV sau prin ziarele de mare tiraj. E un mit media cel conform caruia poti merge cu traista in brate, la pas, prin UE, fara sa iti ceara nimeni acte sau sa te intrebe ce ai in desaga. Spatiul Schengen e ca o enclava, cu propriile granite, in interiorul UE, adaugand Islanda si Norvegia, ca membre ale tratatului. Astfel, cetatenii UE au liber cu buletinul (fara a scapa neaparat de controalele vamale) in statele UE, iar in statele Schengen necesita prezentarea pasaportului, respectiv a vizei (in functie de tara de destinatie), pe cand cetatenii statelor membre UE si Schengen/AELS totodata, au liber in toate statele UE/Schengen, doar cu buletinul.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Franţa şi Germania cer oficial amânarea intrării României în Schengen

Franta si Germania cer oficial amanarea aderarii Bulgariei si Romaniei la Spatiul Schengen. Intr-o scrisoare a ministrilor francez si german de Interne catre comisarul pentru Afaceri Interne in Comisia Europeana, Cecilia Malmstrom, se spune ca aceasta aderare ar fi "prematura", daca ar avea loc in martie 2011, relateaza RFI. "Nu sunt reunite toate conditiile pentru aderarea celor doua tari in Spatiul Schengen", scriu cei doi ministri in scrisoarea pe care a putut sa o consulte RFI Romania. Ei vorbesc despre "carente", care au legatura cu securitatea si justitia, cu coruptia si criminalitatea organizata. "Nu este posibil sa nu luam in calcul aceste carente, constatate de Comisia Europeana in Mecanismul de Cooperare si Verificare", spun cei doi ministri. Aceste carente ar putea avea consecinte grave pentru securitatea interna a Uniunii Europene, mai scriu Brice Hortefeux si Thomas de Maiziere, din cauza influentei pe care o pot avea asupra frontierei si asupra accesului la bazele de date Schengen. Ca urmare, ignorarea defectelor observate nu ar fi nici realista, nici responsabila, conchid cei doi: "Estimam ca decizia ar trebui luata cand principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate, adica atunci cand vor fi facute progrese ireversibile in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate".

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8145573-rfi-parisul-berlinul-cer-oficial-amanarea-intrarii-romaniei-schengen-motivele-carentele-legate-securitate-justitie-coruptie-criminalitate.htm

Link to comment
Share on other sites

Dar, mai ales, cele cerute pentru firme de mana intaia in lume. Franceze, germane, italiene. Cand BRD, BC sau Aia agricola raporteaza, cam cat se cere, sefilor lor straini, de acolo, intamplator de pe unde sunt si firmele alea, acolo se cheama coruptie. Dovedita sau nu judiciar. Doar suspiciunea obliga acolo demisia. La noi, fiind ceva curent, populatia votanta curent pentru o galeata, putin ii pasa. Precum zilele trecute pe la Hunedoara. Unde pdl-ul a iesit pe piata cu ceea ce a rasplatit - firme de pixuri si agende. Ca alea de mancare sau prajit deja. Vorba votantei: Asta imi trebe' azi? Eu nu stiu sa scriu, sa citesc. Dar cand mi se face foame!!!

Edited by bosorogu'
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.