Jump to content

Poliţia Comunitară/Locală Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Se impunea de multă vreme un asemenea topic, dar n-am reuşit să-l fac până acum. În funcţie de timp, o să încerc să adun aici toate posturile de pe forum referitoare la comunitarii noştri cu uniforme...

Link to comment
Share on other sites

Nasc si la Galati oameni

Pentru cei mai multi dintre con­cetatenii nostri guvernul e instrumentul prin intermediul caruia putem fura de la altii. Asa incat toti accepta abuzul guvernului sau al oricarei alte autoritati (...) pentru ca spera sa foloseasca, mai de­vreme sau mai tarziu, aceeasi auto­ritate in interes propriu.

Suntem prea atenti la activitatile, bune sau rele, ale guvernului (e drept, in aceste zile avem si de ce), si prea putin atenti la oameni, la des­tinele lor. Puterea e, desigur, stralucitoare. Ea atra­ge privirea mult mai mult decat consecintele ei asupra noastra. Cine mai are timp, privind la maretia guvernului, sa ii vada pe oamenii de pe strada, cei care, in fond, finanteaza in mod obli­gatoriu aceasta maretie? Ce ni se intampla, asadar, atunci cand privim la oamenii obisnuiti? Putem vedea, de exemplu, cum un galatean descopera pe propria piele atot­­puternicia unor functionari. Functionari pla­titi, printre altele, si din buzunarul eroului nostru.

Ingaduiti-mi sa redau povestea pe scurt. Un galatean are proasta (pentru el) inspiratie de a se duce in piata sa isi faca cumparaturile. Odata ajuns acolo, descopera ca niste gardieni publici tocmai amendasera o vanzatoare. Galateanul nostru isi continua imperturbabil seria deciziilor anapoda si se hotaraste sa cumpere chiar de la vanzatoarea amendata. Ghinionul lui. Pentru ca imediat gardienii - firi sensibile, o stim cu totii - se simt ofensati si il invita la Sectie. „A invita“ e, in cazul de fata, un eufemism. Intr-un ziar sobru cum este „Financiarul“ imi vine greu sa folosesc sintagme de genul „a lua cu japca“. Povestea are un final previzibil pentru oricare dintre cetatenii Romaniei. Galateanul este „interogat“, dupa care este amendat. Pentru „tulburarea ordinii pu­blice“. Probabil ca din pricina emotiei, eroul nos­tru se trezeste si cu o coasta rupta. (Evident, niciun om de buna credinta nu ar putea crede ca respectiva coasta i s-a rupt in timpul sau din pricina „interogatoriului“ luat galateanului de ze­losii gardieni).

Are si o morala aceasta poveste? Desigur. Una dintre ele ar putea fi aceea ca e riscant sa iti faci cumparaturile din piata cand pe acolo se afla si gardieni publici hotarati sa isi dovedeasca puterea de mici tirani locali.

Acum, lasand gluma la o parte - desi doar simtul umorului poate face suportabile ase­me­nea aberatii - haideti sa privim mai atent lucru­rile. Niste gardieni publici amendeaza o vanza­toare. Pe drept sau pe nedrept, nu conteaza. O amenda data unui cetatean de catre func­tionari ai statului vrea sa spuna ca, din punctul de vedere al statului, respectivul cetatean se face vinovat de ceva. Cu alte cuvinte, amenda preci­zeaza relatia dintre respectivul cetatean si stat. Dar, in buna logica, relatia dintre stat si un cetatean nu este in niciun fel constrangatoare pentru relatia dintre acel cetatean si oricare altul. Mai simplu spus, daca statul amendeaza un cetatean, acesta nu devine automat un paria, pe care toti ceilalti trebuie sa il ocoleasca. Daca, de exemplu, sunteti amendat pentru viteza excesiva in trafic, amenda nu este un motiv suficient pen­tru ca nimeni sa nu mai vorbeasca cu dumnea­voastra. Cred totusi ca m-am pripit cu aceasta con­cluzie. Pentru ca ea este adevarata numai in democratii. In statele totalitare sau autoritare, cetatenii pedepsiti intr-un fel sau altul de stat chiar devin paria. Nimeni nu mai are voie sa intre in legatura cu ei. Fiti totusi ingaduitori cu mine. Graba cu care am tras concluzia din paragraful de mai sus se datoreaza credintei mele (naive?) ca statul roman este un stat democratic.

Si daca traim intr-un stat democratic, gala­teanul nostru a fost evident victima unui abuz. Gardienii publici nu aveau niciun drept sa il re­tina pe baza faptului ca a decis sa cumpere de la o vanzatoare care fusese amendata. Se pare insa ca uneori gardienii publici au probleme se­rioase cu logica si cu spiritul civic. In astfel de situatii, sfatul meu este sa nu mergeti la piata. Pentru ca, la noi, administratorii autoritatii publice, de la presedinte si premier la politist, par sa aiba o singura functie: aceea de a spune „nu“. Puterea este inteleasa ca putere numai daca interzice. Cu cat un astfel de personaj impune mai multe restrictii, cu cat e dispus sa interzica mai multe activitati, cu atat autoritatea lui pare sa creasca. Si, intr-un fel, chiar creste. Puterea discretionara pe care cohortele de reprezentanti ai statului o capata astfel asupra vietii noastre devine imposibil de ignorat. Dar daca autoritatea este, sau ar trebui sa fie sinonima cu puterea discretionara, ramane de vazut.

Aceasta nu este insa decat o jumatate de adevar. Adevarul intreg este ca, asa cum am mai spus-o, pentru cei mai multi dintre concetatenii nostri guvernul e instrumentul prin intermediul caruia putem fura de la altii. Asa incat toti accepta abuzul guvernului sau al oricarei alte autoritati - toti dau din umeri nepasatori cand galateanul nostru e tratat asa cum e tratat de catre politisti -, pentru ca spera sa foloseasca, mai devreme sau mai tarziu, aceeasi autoritate in interes propriu. Faptul ca puterea publica de la noi tinde sa se comporte discretionar este, in realitate, efectul preferintelor majoritatii.

http://www.financiarul.com/articol_44409/nasc-si-la-galati-oameni.html

Link to comment
Share on other sites

după părerea mea, poliția comunitară e o proastă găselniță...

ar trebui cumva procedat cam ca la pompieri: inițial intervin pompierii locali, civili, dar sunt anunțați și cei militari care când sosesc, preiau comanda.

Link to comment
Share on other sites

Cristian Gâscă este doctor în siguranţa publică

A vrut să fie procuror, a devenit jurist, a fost consilier judeţean, iar într-un final a ajuns în fruntea Poliţiei Comunitare Galaţi, unde îi place foarte mult. A absolvit Colegiul Naţional de Siguranţă Superior, Colegiul Naţional de Apărare, a făcut şi Colegiul Naţional de Afaceri Interne la Academia de Poliţiei, iar între 2005 şi 2008 a făcut doctoratul la Academia Militară, specializarea Ordine şi Siguranţă Publică. „Mi-a plăcut treaba asta legată de siguranţa publică. Am făcut doctoratul pentru că mi-a plăcut, nu pentru a avea o hârtie. Mi s-a propus să fac treabă aici pe vremea când am fost consilier judeţean, timp de un an, şi am fost de acord. Înainte de asta am fost jurist. Am visat să fiu procuror. Am practică vreo trei ani la Parchet, dar în anii 90, acolo se plătea prost. Nu a mai fost să fie", a declarat Cristian Gâscă.

Şeful poliţiei comunitare crede că la ora actuală cele mai mari probleme ale oraşului sunt cele legate de mizerie, dar este de părere că totul ţine de civilizaţie. „Probleme mari sunt cu curăţenia oraşului. Nu se aruncă gunoiul acolo unde trebuie. Ţine de civilizaţie. Mai sunt probleme cu graffiti, ziduri vosite. Avem un catalog întreg cu desene luate de la aceşti tineri", a mai spus Cristina Gâscă.

Cristian Gâscă consideră că în ultima perioadă poliţia comunitară a mai crescut în ochii gălăţenilor, datorită ideilor noi implementate dar şi a anumitor servicii ce implică atribuţii noi. „Eu zic că am evoluat. Am venit cu nişte idei noi, am înfiinţat câteva servicii noi, avem oameni peste tot. Am încercat cât de cât să facem treabă bună aici. Am reuşit să creăm o imagine instituţiei. Îmi place faptul că lumea ne percepe ca pe o forţă de ordine a municipiului. Dacă o săptămână nu am mai ieşi pe stradă, s-ar cunoaşte. Cred că am reuşit să facem puţină ordine în materie de circulaţie, prin cartiere. Simpla prezenţă a unui poliţist pe stradă dă sentimentul de siguranţă. Simpla uniformă e benefică", a mărturisit şeful poliţiei comunitare.

În ceea ce priveşte diferenţele dintre poliţia românească şi cea europeană, sau chiar americană, Cristian Gâscă spune că acestea sunt foarte mari şi pornesc de la dotări până la mentalitatea poliţiştilor dar şi a oamenilor de rând. „Diferenţe foarte mari între noi şi cei din America, spre exemplu. Dotările şi finanţarea. Sunt foarte mari diferenţele. Acolo sunt altfel organizaţi. Ei sunt implicaţi foarte mult în viaţa comunităţii respective. Oamenii au altă mentalitate", a mai spus Cristian Gâscă.

Întrebări şi răspunsuri

- Când va ajunge poliţia la nivel occidental?

- Ne mai trebuie cel puţin 10 ani să ajungem la nivel european sau american. În primul rând trebuie schimbată mentalitatea oamenilor. Apoi ne trebuie dotări, ne trebuie bani. Nu avem cum să cerem mult omului când el câştigă 600 de lei.

- Care sunt cele mai periculoase cartiere?

- Acum nu se mai poate spune că sunt cartiere periculoase. Nu mai e ca înainte. Aceleaşi problem sunt peste tot. Cum te tâlhăreşte în Mazepa, te tâlhăreşte şi în Micro 40. În schimb, copiii din ziua azi crează probleme mai des şi la vârste mai mici. Sunt alte preocupări acum, faţă de cele pe care le aveam noi.

Ce-i place

Îmi place sportul. Am practicat fotbalul. Mă mai duc din când în când să mai joc. Îmi place să citesc, atunci când îmi permite timpul. Îmi place meseria, dacă nu mi-ar fi plăcut nu aş fi rămas aici la poliţie. Îmi place să conduc, mă relaxează. Am făcut într-o zi 1.600 de km.

Ce nu-i place

Nu-mi plac oamenii care îşi arogă nişte drepturi pe care nu le au. Nu-mi plac puturoşii. Omul trebuie să-şi facă treaba. Nu-mi place cum ne comportăm, ca şi români. Când suntem afară, în străinătate ţinem cont de reguli, aici numai ţinem. Acolo se poate, în ţară la noi, nu.

Profil

Născut: 21 august 1971, Galaţi

Studii: Doctorat în Ştiinţe Militare în Siguranţă Publică

Familie: Căsătorit, trei copii

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Cristian_Gasca_este_doctor_in_siguranta_publica_0_260973967.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mai puţini şefi la Poliţia Comunitară

Aleşii locali nu au mai votat ieri după amiază la foc automat proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi, aşa cum făceau până acum, multe dintre cele 17 proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi stârnind dispute.

Un proiect aflat pe ordinea de zi a fost cel privitor la aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Poliţiei Comunitare Galaţi, care a fost aprobat după ce, la solicitarea viceprimarului Cristea, şeful instituţiei, Cristi Gâscă, a făcut un rezumat al prevederilor proiectului de hotărâre. "Vreau să vă spun că, potrivit noii organigrame, au fost reduse 11 posturi de conducere, din care 2 de directori, iar economia care se face astfel este de 6 miliarde de lei vechi. Sunt anumiţi agenţi care vor coodona anumite activităţi dar care nu vor primi niciun leu în plus pentru ceea ce vor face", a spus şeful Poliţiei Comunitare. Acesta susţine că, potrivit noii organigrame, vor mai exista doar 13 posturi de conducere. Şeful Poliţiei Comunitare ne-a declarat că salariul său net, în care sunt incluse sporurile pe care le primeşte în mod legal, este de 30 de milioane de lei vechi.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Politic&articol=8

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Poliţiştii comunitari gălăţeni, înjumătăţiţi

Una dintre noile prevederi legale stabileşte standardele de personal în cazul Poliţiei Comunitare, numărul de angajaţi fiind calculat în funcţie de numărul de locuitori ai oraşelor sau municipiilor. Astfel, un poliţist comunitar trebuie să deservească un număr de 1.000 de locuitori, ceea ce înseamnă practic că la nivelul municipiului Galaţi, care are în jur de 365.000 de locuitori, numărul de poliţişti comunitari care ar trebui să asigure liniştea şi ordinea publică se va ridica la 365. Potrivit directorului coordonator al Poliţiei Comunitare Galaţi, Cristian Gâscă, noua lege va determina disponibilizarea a peste jumătate dintre poliţiştii comunitari gălăţeni. „Cred că vor rămâne mai puţin de 340 de oameni care vor trebui să asigure siguranţa şi ordinea publică. La ora actuală, la Poliţia Comunitară Galaţi lucrează un număr de 716 persoane, din care 686 sunt poliţişti comunitari. Cei care vor fi disponibilizaţi nu vor putea primi plăţi compensatorii, acordarea acestor plăţi nefiind prevăzută în actul normativ adoptat de căte Executiv. În condiţiile în care numărul poliţiştilor comunitari se va reduce atât de mult, nu ştiu cum va mai putea fi asigurată ordinea publică aşa cum se făcea până acum”, ne-a declarat directorul coordonator al Poliţiei Comunitare Galaţi. Potrivit aceleiaşi surse, salariul mediu net pe care îl primeau politiştii comunitari gălăţeni este de circa 8,4 milioane de lei vechi. „Acest act normativ este o veste rea pentru politiştii comunitari. Vom discuta cu primarul Galaţiului şi cu reprezentanţii sindicatelor pentru a stabili cum va fi redus personalul şi după ce criterii va fi făcut acest lucru”, a mai adăugat directorul Poliţiei Comunitare Galaţi. Acesta a mai afirmat că angajaţii care au vârsta de pensionare sau cei care au avut abateri disciplinare vor fi primii atinşi de valul disponibilizărilor. Cât despre reducerea personalului care are funcţii de conducere, directorul Poliţiei Comunitare Galaţi ne-a declarat că numărul angajaţilor care ocupă diferite funcţii a fost deja redus, acest lucru fiind bătut în cuie în cadrul organigramei care a fost aprobată recent de către Consiliul Local.

http://www.monitoruldegalati.ro/societate/politistii-comunitari-galateni-injumatatiti.html

Cum or fi numărat poliţiştii locuitorii Galaţiului? :))

Link to comment
Share on other sites

Poliţist comunitar, caut de lucru

„Luni sau marţi, Prefectura va anunţa oficial care este numărul exact al poliţiştilor comunitari care vor fi disponibilizaţi”, ne-a declarat ieri, negru de supărare, Cristian Gâscă, directorul instituţiei. Pe scurt, conform directivelor formulate de Ordonanţa de Urgenţă 63 din 30 iunie 2010, Galaţiul va rămâne cu 400 de poliţişti comunitari mai puţin, din numărul total de 712. În mare, conform schemei, un om la mia de locuitori, deci în jur de 300.

Întrebat în ce fel va fi afectată activitatea instituţiei pe care o conduce, Cristian Gâscă a explodat: „Bineînţeles că vom fi extrem de afectaţi. Nu vom mai putea acoperi ceea ce avem de făcut, munca propriu-zisă va creşte ca volum, în timp ce oamenii vor fi mai puţini iar salariul este deja diminuat cu 25 la sută”.

Cum vor fi aleşi cei care vor fi daţi afară? „Nu am primit încă criteriile, dar probabil se va ţine seama de factori precum apropierea de vârsta pensionării, abaterile disciplinare şi calificativele primite de-a lungul timpului. Cu alte cuvinte, vor rămâne cei mai buni”.

Întrebat care este starea actuală printre angajaţii Poliţiei Comunitare, directorul recunoaşte: „Oamenii sunt foarte stresaţi, este şi normal. Au apărut şi zvonuri, că pe 15 se primesc preavize, sau cine mai ştie ce. De fapt, în termen de 5 zile, adică luni sau marţi, trebuie să primim exact, din partea Prefecturii, numărul de oameni cu care trebuie să rămânem. Ceea ce mă îngrozeşte pe mine este că vorbim de oameni, nu de cifre, şi vorbim despre 400 de familii care vor rămâne fără cel puţin un venit”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Politist_comunitar_caut_de_lucru_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Reproşuri pe adresa poliţiştilor comunitari

Poliţia Comunitară este instituţia de la care se vor face disponibilizări masive. Din cei 712 agenţi comunitari vor trebui să rămână doar 290. Cu atât mai mult cu cât se derulează numărătoarea inversă iar restructurarea bate deja la uşă, în săptămâna care tocmai s-a încheiat s-au înmulţit reproşurile pe adresa poliţiştilor comunitari.

Primul care i-a pus la zid reproşându-le eficienţa a fost preşedintele Patronatului IMM-urilor, Marian Filimon, la şedinţa Comisiei de Dialog Social. Reproşurile preşedintelui IMM-urilor au pornit de la nepăsarea cu care poliţiştii tratează „liniuţele”, cursele nebuneşti de pe faleză şi de prin oraş ale posesorilor de motoare. „Începând de la 23,30 şi până după unu noaptea nu se mai poate dormi. Aceste beizadele, fii de parveniţi şi de ciolănari care nu au decât educaţia banului, batjocoresc atât autorităţile cât şi populaţia. Bat cartierele şi la unu, două noaptea turând la maxim motoarele. Sunt adevăraţi terorişti pe fondul mârlăniei, fără mamă, fără tată. Şi poliţişti fac – cum se spune în popor – bara-bara cu huliganii”, a declarat Marian Filimon. Preşedintele IMM-urilor a trecut la reproşuri punctuale: „Pe sfânta cruce, am văzut poliţist şi poliţistă plimbându-se de mână, în timpul serviciului. Am văzut şi poliţişti dormind la umbra pomilor. Pentru ce îi plătim noi?”, a întrebat retoric Marian Filimon.

O zi mai târziu, o altă viitură de nemulţumiri şi acuzaţii a venit de la viceprimarul municipiului Galaţi, social-democratul Nicuşor Ciumacenco: „Încă avem probleme cu respectul faţă de sine şi faţă de ceilalţi concetăţeni ai oraşului. Poliţia Comunitară care trebuie să dea amendă atunci când nu se respectă curăţenia în oraş! Eu cu ochii mei am văzut o situaţie în care doi poliţişti mergeau în patrulă, mâncau seminţe şi dădeau cojile pe jos!”, a spus Ciumacenco în conferinţa de presă de joi.

Ulterior, Ciumacenco şi-a îndulcit şi nuanţat declaraţiile: „Eu sunt unul dintre susţinătorii Poliţiei Comunitare, consider că în mare parte îşi face treaba, dar din cei 700 de poliţişti comunitari nu sunt toţi premianţi şi sunt foarte mulţi care probabil nu ar trebui să fie în Poliţia Comunitară, dar nu vreau să generalizez. Poate că în ultima perioadă de restructurate, nu numai la Poliţia Comunitară, entuziasmul de a munci a scăzut foarte mult pentru că nimeni nu ştie ce va urma şi sunt destul de stresaţi asupra viitorului lor la locul de muncă”, a adăugat Ciumacenco.

Rămâne de văzut care dintre poliţişti vor mai rămâne după 16 august, data până la care aleşii locali vor trebui să aprobe noua organigramă a administraţiei locale.

http://www.viata-libera.ro/articol-Nu_toti_700_sunt_premianti_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Concedieri masive la Poliţia Comunitară

Consiliul Local a aprobat, joi, proiectul de hotărâre privind reducerea posturilor în Poliţia Comunitară a Municipiului Galaţi, de la 797 posturi la 292. Proiectul a primit 19 de voturi "pentru" din partea consilierilor. Conform OUG 63/2010, numărul maxim al posturilor stabilit pentru Poliţia Comunitară este de 290, populaţia municipiului Galaţi fiind de 290.467 locuitori la data de 31.12.2009. Prin urmare se desfiinţează 292 funcţii contractuale din care două vacante şi 215 funcţii publice, din care 73 vacante şi 142 ocupate. Astfel, noua structură organizatorică cuprinde opt posturi contractuale şi 282 funcţii publice. „Este o eroare această ordonanţă. Ordinea în oraş nu va mai putea fi asigurată ca înainte. Va fi haos pe străzi. 76 de licee şi şcoli rămân fără pază”, ne-a declarat Cristian Gâscă, directorul Poliţiei Comunitare Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Concedieri_masive_la_Politia_Comunitara-_Un_comunitar_sacrificat_la_mia_de_locuitori_0_316168524.html

Link to comment
Share on other sites

60 de agenţi vor fi preluaţi de ADP

Poliţia Comunitară Galaţi mai numără doar 290 de posturi, 420 de oameni aşteptând acum acasă o veste care le-ar putea da speranţe pentru viitor. Dintre aceştia, 60 sunt ceva mai aproape de mirajul unui nou angajament: „Administraţia Domeniului Public a sus că va prelua 60 dintre disponibilizaţi, pentru că vor să-şi creeze propria structură de pază a unor obiective”, explică directorul Cristian Gâscă. Directorul nu contestă posibilitatea ca o firmă de pază şi protecţie să preia cea mai mare parte a foştilor agenţi comunitari – unii angajaţi în cadrul sistemului de pază a obiectivelor (serviciu de curând desfiinţat), alţii cu statut de simpli funcţionari.

http://www.viata-libera.ro/articol-Politistii_comunitari_intra_in_prelungiri_2.html

Link to comment
Share on other sites

Poliţiştii comunitari daţi afară vor transferaţi la o firmă de pază

Pentru a nu fi concediaţi, Primăria Galaţi a găsit o metodă ingenioasă de a-şi salva măcar o parte din cei 420 de angajaţi, care ar trebui concediaţi în urma Ordonanţei nr.63/2010. Conform primarului Dumitru Nicolae, o parte dintre aceştia vor fi transferaţi la un Servici de Pază, o firmă a primăriei. „Ordonanţa 63 este gândită prost. Să dai afară 420 de oameni înseamnă adio pază în şcoli şi la meciurile de fotbal ale lui Oţelul. De aceea, căutăm cea mai bună soluţie”, a spus primarul Nicolae. În momentul de faţă, soluţia a şi venit. Cei care sunt pe „lista neagră” au posibilitatea să se transfere la o firmă de pază. În ceea ce priveşte salariile lor, acestea vor fi plătite tot din buzunarul primăriei, pe baza contractelor încheiate între firma de pază şi municipalitate. „Toţi oamenii se pot transfera acolo. Încă nu ştim care e firma repectivă, dar va fi stabilită joi când ne vom întâlni cu primarul şi vom pune totul la punct. Toţi care doresc se pot duce acolo, sunt destule locuri. Banii vor fi daţi tot de primărie, în urma contractelor încheiate. Încercăm să găsim soluţii pentru toţi şi ei fac grevă în faţa sediului”, a spus Cristian Gâscă, directorul Poliţiei Comunitare Galaţi.

Conform OUG 63/2010, numărul maxim al posturilor stabilit pentru Poliţia Comunitară este de 290, populaţia municipiului Galaţi fiind de 290.467 locuitori la data de 31.12.2009.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Politistii_comunitari_dati_afara_vor_transferati_la_o_firma_de_paza_0_322768199.html

Link to comment
Share on other sites

nu am nimic cu nimeni, doar mă întreb... dacă primăria trebuie să disponibilizeze, disponibilizează, dar angajează aceiaşi oameni în alte locuri, plătindu-i la fel, şi asta se întâmplă fără îndoială peste tot în ţară, în funcţie de inventivitate şi interese, unde e economia de la buget?!

Link to comment
Share on other sites

Poliţiştii comunitari, de la stat la privat

Aşa cum s-a stabilit încă de la începutul săptămânii, când poliţiştii comunitari au ieşit în stradă, exprimându-şi nemulţumirea faţă de pierderea locurilor de muncă şi modalitatea prin care s-a decis acest lucru, ieri, primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, s-a întâlnit cu şeful Poliţiei Comunitare, Cristian Gâscă. La discuţii a mai participat şi patronul firmei de pază SC Ianc Security Guard, Angel Iancu.

Pe scurt, s-a stabilit ca poliţiştii comunitari care vor fi disponibilizaţi să fie preluaţi, dacă vor, de firma privată, urmând ca societatea să încaseze bani de la Primărie, pentru paza obiectivelor de stat! Dacă punem la socoteală că firma de pază a fost închisă în ultimii 2 ani şi că patronul ei lucrează la Administraţia Pieţelor Agroalimentare, deja putem spune că avem de a face cu o soluţie cel puţin discutabilă.

„Cei care doresc vor putea fi preluaţi de ADP sau de o firmă privată de pază, cea a domnului Iancu. De la această firmă, vor asigura paza obiectivelor publice. Paza şcolilor nu o vor asigura, deoarece domnul prefect a spus că paza şcolilor va fi asigurată cu alte firme private”, a declarat primarul Dumitru Nicolae. Întrebat de ce a optat pentru o singură firmă de pază, care să îi preia pe agenţii comunitari disponibilizaţi şi nu a organizat măcar o selecţie – având în vedere că în oraş sunt mai multe firme private de pază – primarul Dumitru Nicolae a spus că „pe firma respectivă o cunoaştem, Primăria a mai avut tangenţe cu ea. Dacă vom avea solicitări [de angajare] şi din partea altor firme, le vom lua în calcul” şi că patronul firmei este angajat şi la Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi!

Şeful Poliţiei Comunitare, Cristian Gâscă, a confirmat informaţia: „Din totalul celor 710 angajaţi ai Poliţiei Comunitare, 280, guarzii, au primit deja preaviz, pentru 30 de zile. Aceştia au posibilitatea să se angajeze fie la ADP – unde sunt libere 61 de posturi de pază a obiectivelor respective (plaja, cimitirele, patinoarul etc.) – fie la firma privată de pază şi protecţie a domnului Iancu. Acest patron a vorbit, astăzi, cu un număr de aproximativ 100 de poliţişti comunitari, spunându-le care sunt condiţiile de angajare, de muncă… În schimb, cei 390 de funcţionari publici, câţi sunt acum, vor trebui să dea examen, conform legii, căci trebuie să rămână, potrivit organigramei, doar 290”.

„De 6 ani sunt şeful corpului de control şi pază de la SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi. Firma o am mai de mult, dar am renunţat la afacere când m-am angajat la Piaţă. La fel, acum, când voi prelua agenţii comunitari, voi renunţa la slujba de la Piaţă. Sunt dispus să preiau între 100 şi 300 de oameni, care vor păzi obiectivele publice, pentru care Primăria va plăti. Poliţiştii vor primi un salariu de şase milioane în mână, plus bonuri de masă. Nu cred că este o afacere, dar nici nu aş vrea să muncesc gratis”, ne-a declarat patronul firmei de pază, Angel Iancu, actual colonel în rezervă şi cu o experienţă vastă în domeniul pazei.

Rămâne de văzut cum va evolua această poveste, căci, până acum, tărăşenia nu are nimic de a face cu economia pe care ar trebui să o facă instituţiile de stat şi nici cu moralitatea.

http://www.viata-libera.ro/articol-Politistii_comunitari_de_la_stat_la_privat___2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Poliţiştii comunitari vor da mâine examenul de funcţionar public

* La examen s-au înscris 360 de candidaţi, care luptă pentru 248 de locuri. Mâine dimineaţă vor fi extrase subiectele, după care poliţiştii vor intra în sala de examinare.

Poliţia Comunitară Galaţi selectează cei 248 de poliţişti care vor rămâne în serviciu pe baza unui examen care va începe mâine, la ora 10.00, la Facultatea de Mecanică. Candidaţii vor susţine examenul pentru posturile pe care se află în momentul de faţă şi anume, agent asistent, agent principal şi agent superior. "Organizăm extragerea mâine dimineaţă de faţă cu cei care s-au înscris la examen, pentru a nu mai exista discuţii negative", a spus Cristian Gâscă, directorul Poliţiei Comunitare Galaţi. Cei care nu vor obţine notă de trecere, au posibilitatea să opteze pentru noua firma de pază, ce va colabora cu primaria. În ceea ce priveşte examenul de mâine, acesta va consta în legislaţia în vigoare după care funcţionează Poliţia Comunitară.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Politistii_comunitari_vor_da_maine_examenul_de_functionar_public_0_334767050.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Dintre Poliţia Comunitară şi firma de pază, agenţii au ales şomajul

Situaţie hilară în cadrul Poliţiei Comunitare Galaţi. Unii dintre angajaţii care până mai ieri se temeau de pentru locurile lor de muncă, acum nici nu vor să mai audă de ele. Nici varianta plecării în cadrul noii firme de pază, Iank Security, nu este deloc bine privită de către aceştia.

Şomajul e mai bun

Aceasta este părerea celor care au primit deja preavizul pentru încetarea contractului de muncă, cu Poliţia Comunitară. Cu toate că Primăria împreună cu reprezentanţii poliţiei au înfiinţat o firmă de pază la care să fie transferaţi poliţiştii disponibilizaţi, aceştia au refuzat pe capete, din cauza salariilor mult prea mici şi a nesiguranţei locului de muncă. “Examenul nu l-am promovat şi acum voi pleca de la Poliţia Comunitară. Am primit deja preavizul şi mai stau până pe data de 28 octombrie. O să-mi depun actele de şomaj. La firma de pază nu vreau să mă duc pentru că salariile sunt mici. Într-adevăr, sunt cu aproximativ 100 de lei mai mari decât la poliţia comunitară, dar sunt prea mici. În plus, nici nu am încredere în această firmă, nu e sigur locul de muncă”, spune George Buciuman, unul dintre poliţiştii care vor pleca de la Poliţia Comunitară.

În momentul de faţă, din cei 730 de angajaţi ai Poliţiei Comunitare, au mai rămas 290. “O parte au mers la firma de pază, dar foarte mulţi au refuzat total. Mi-au spus că au găsit de muncă în străinătate sau că se vor orienta către alte domenii. Sunt angajaţi care nici măcar nu mai dorit preaviz. Au cerut încetarea contractului cu acordul părţilor pentru a putea pleca cât mai repede. Aveam oameni care mai faceau şi taximetrie, lucrau în amenajări interioare, se descurcau cum puteau. Doar 100 au mers al firma de pază”, spune Cristian Gâscă, directorul Poliţiei Comunitare Galaţi.

Au plecat în Italia, cu examenul luat

Interesant este faptul că există chiar şi agenţi care după ce au promovat examenul de selecţie, au refuzat totuşi să rămână la Poliţia comunitară. „Am avut câţiva care au cerut să plece pe loc, după examen pentru că au găsit de muncă în Italia. Au spus că a doua zi trebuie să fie acolo şi au cerut rezilierea contractului, cu toate că puteau rămâne la noi, fără probleme deoarece au luat notă de trecere”, mai spune Cristian Gâscă.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Intre_Politia_Comunitara_si_firma_de_paza-agentii_au_ales_somajul_0_349765080.html

Link to comment
Share on other sites

La firma de pază nu vreau să mă duc

O să-mi depun actele de şomaj

Într-adevăr, sunt cu aproximativ 100 de lei mai mari

Mie imi miroase a prostie! E mai bine sa stai acasa fara sa faci nimic decat sa mergi la munca! Pai d-aia nu se face Romania mare!

Link to comment
Share on other sites

“Examenul nu l-am promovat şi acum voi pleca de la Poliţia Comunitară. Am primit deja preavizul şi mai stau până pe data de 28 octombrie. O să-mi depun actele de şomaj. La firma de pază nu vreau să mă duc pentru că salariile sunt mici. Într-adevăr, sunt cu aproximativ 100 de lei mai mari decât la poliţia comunitară, dar sunt prea mici. În plus, nici nu am încredere în această firmă, nu e sigur locul de muncă

39.gif106.gif

Pai ce concluzii se pot trage? Ca desi aveau salariul mai mic (la Politia Comunitara) nu prefera sa se duca la o firma la care castiga mai mult si prefera sa stea acasa in somaj... inseamna ca tare bine ii mai era la comunitari! Logic, nu? Oare de ce?

In plus nici nu are incrdere ... auzi la el: nu e sigur locul de munca! BINE CA A FOST LA COMUNITARI !32.gif

Acum, vorba lui Andrei... Cred ca individul ori e foarte puturos, ori sta prost cu capu' ! O fi mai bine in somaj...7.gif

Sau poate articolul e "fabricat", cu chestii scoase din context... e prea de tot.

Edited by toto
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Poliţia Comunitară devine Poliţia Locală

Nu va fi simplu începând de anul viitor. Mai mult, chiar din prima zi a noului an, gălăţenilor le va veni din ce în ce mai greu să se ascundă în faţa legii. Şi asta pentru că Poliţia va primi o infuzie nesperată de ajutor din partea Poliţiei Locale (fosta Poliţie Comunitară).

Cristian Gâscă, directorul Poliţiei Comunitare: „Poliţia Comunitară va deveni de la 1 ianuarie 2011 Poliţie Locală, iar această schimbare aparent formală, de titulatură, va aduce modificări profunde statutului poliţistului comunitar. De fapt, responsabilităţile acestuia cresc cu 80 la sută – asta în condiţiile în care numărul personalului nostru a fost diminuat cu 30 la sută”.

Iată câteva dintre modificările care vor băga groaza în gălăţenii care deocamdată nu au soluţii pentru parcări: „Poliţia Locală va avea acces la baza de date a Poliţiei Rutiere, iar punctele care se vor lua şoferilor care opresc ilegal vor fi contabilizate la acelaşi nivel. În plus, pe lângă puncte, comunitarii rutieri vor da şi amenzi şi vor putea opri şoferii în trafic. Vom avea aceleaşi atribuţii cu ale Poliţiei Rutiere, mai puţin posibilitatea de a folosi alcool-testul şi aparatele radar”, spune Cristian Gâscă.

De asemenea, uniforma comunitarilor va suferi schimbări importante, ea fiind neagră, nu albastră, iar emblemele vor avea altă grafică. De asemenea, maşinile Poliţiei Locale vor fi imprimate cu fonturi negre.

http://www.viata-libera.ro/articol-Politia_Comunitara_schimba_ambalajul_Politia_Locala_are_drepturi_depline_Si_de_Rutiera_2.html

Link to comment
Share on other sites

De asemenea, uniforma comunitarilor va suferi schimbări importante, ea fiind neagră, nu albastră, iar emblemele vor avea altă grafică. De asemenea, maşinile Poliţiei Locale vor fi imprimate cu fonturi negre.

Păi așa ziceți mă băieți! Spuneți drept că vreți să mai scoateți niște bani și nu aveți de unde!

Link to comment
Share on other sites

Ştefan Mărculescu - director adjunct la Poliţia Comunitară

Consilierii locali au aprobat în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local numirea lui Ştefan Mărculescu în fotoliul de director adjunct al Poliţiei Comunitare Galaţi, instituţie condusă de Cristian Gâscă. Ştefan Mărculescu, care va deţine a doua funcţie importantă de conducere la nivelul Poliţiei Comunitare, are 51 de ani şi până la numirea sa în acest post a mai deţinut o serie de funcţii, şi anume de şef serviciu ordine publică în cadrul Poliţiei Comunitare, şef al serviciului rutier în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi şi şef al Secţiei 4 de Poliţie din Galaţi.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/politia-comunitara-are-director-adjunct-2897.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Politia comunitara mi se pare o mare prostie sincer..adica cei care isi rod coatele la academie sau la campina si invata atata,aceia merita sa li se zica politisti.Astilalti,angajati ai primariei,fosti gardieni sau ce or i fost,nici pe departe cu acelasi studii 8-}, se cred mari si tari.Sa va povestesc o intamplare hazlie:asta-vara,pe la ora 22 stateam cu o amica,pe o bancuta de pe faleza.la vreo 5 m,pe alta bancuta,o fata calare peste un baiat..ma rog,nu mentionam asta daca nu avea legatura cu povestioara...vine nenea comunitar si mi da amenda ca tineam un picior pe banca :)) fiind incaltata in sandale si pentru ca era seara,mi-am urcat un picior pentru ca ma luase frigul ca de,doar sunt fata! nenea "politai" de 50 de ani si 90 de kg ii zice celuilalt: "-Ba,ce lege era aia O.G. nu stiu cat? asa ba,aia!" si mi da 40 de lei amenda pentru murdarirea mobilierului public..:)) Ideea este ca acei indragostiti care realmente calareau banca,nu au luat amenda,iar eu daca am ridicat pentru un moment piciorul,am luat! Cica sa o contest in instanta:)) ce sa contest 20 de lei platiti in 48 de ore?? numai banii pe avocati nu i-am dat.Pe mine ma enerveaza ca se cred politisti si habar n-au de legile pe care ar trebui sa le stie ca pe Tatal nostru

Link to comment
Share on other sites

S-au luat de tine pentru ca erai cu o amica, pe cind ceilalti erau un baiat si o fata si ar fi putut sa si-o ia.

N-ai sa vezi comunitar dind amenzi decit la mamici cu copii mititei, fete... chestii de-astea.

In rest, daca vine unul si-i scuipa seminte pe jos in fata lui, se intoarce sa caute un copil mergind cu bicicleta pe trotuar.

Sint curios...Oare daca dadeai piciorul jos si ii spuneai ca viseaza, ce facea? Ce dovezi avea? Decit ca il lua pe celalalt martor? Tu o aveai pe prietena ta martor ca nici macar nu stateai pe banca.

Edited by katman
Link to comment
Share on other sites

Politia Comunitara si asa zisii VAMESI din Otopeni. Acelasi IQ, miliarde de posibilitati de a-i prosti pe fata. Ignoranta ar fi fost cea mai buna solutie. Dupa aceea, puteau sa cheme si mama Politiei, cu mascatii si cu jandarmii. Aplicam varianta lui katman: martor/martori, am...domnii sunt bauti probabil, mai bine le puneti fiola sa vedeti daca au consumat ceva, eu nu aveam piciorul pe banca pentru ca nu aveam nici un motiv, au vazut ca suntem doua fete, singure, au inceput sa ne faca avansuri si cand am refuzat partida din boscheti s-au suparat si au vrut sa ne dea amenda...Unde mai pui ca trebuia sa incepeti sa strigati si sa incepeti sa fugiti in zig-zag, haotic: AJUTOOOOR!!! SARIIIITI!!! VIOOOOL!!! he heeee...metode de a scapa de ei sunt multe. Nu mereu trebuie sa ii respectam, deoarece nici ei nu respecta. Adica ei pot traversa pe rosu, pe oriunde...noi nu...

Link to comment
Share on other sites

S-a înfiinţat Poliţia Locală Galaţi

Consilierii locali au adoptat transformarea Poliţiei Comunitare în Poliţia Locală. Poliţiştii locali vor primi noi atribuţiuni nu doar în domeniul asigurării liniştii şi ordinii publice ci şi în sectorul circulaţiei rutiere şi pietonale, precum şi al păstrării curăţeniei publice.

Poliţiştii locali vor avea în curând uniforme noi, dar şi o dotare ca la carte, din care nu va lipsi pistolul cu glonţ, pistolul cu muniţie neletală, bastonul cu şocuri electrice şi pulverizatorul de mână cu substanţe iritant-lacrimogene.

Atribuţiile ce le revin sunt: de a menţine ordinea şi liniştea publică, atribuţii legate de circulaţia rutieră, având dreptul să oprească în trafic conducătorii auto, controlează lucrările de construcţii, verifică pieţele agroalimentare şi au atribuţii pe linie de protecţia mediului şi evidenţa persoanelor.

"Pentru structurile nou înfiinţate în cadrul Poliţiei Locale Galaţi, respectiv serviciul disciplina în construcţii şi afişajul stradal, control activitate comercială, protecţia mediului şi evidenţa persoanelor, sunt necesare următoarele dotări: calculatoare, imprimante, aparatură foto-video, articole de mobilier, scaune, mochetă", se precizează în regulamentul aprobat de Consiliul Local.

Pe lângă drepturile salariale stabilite potrivit prevederilor legale, politistii locali beneficiază de normă de hrană în cuantum de 720 (şaptesutedouăzeci) lei, conform legislaţiei în vigoare. Toate amenzile încasate de Poliţia Locală merg direct la bugetul local. De la bugetul local Poliţia locală va primi 6.427 mii lei pentru cheltuieli de personal şi 650 mii lei pentru cheltuieli de funcţionare si obiecte de inventar.

Numărul total de salariaţi va fi de 302, dintre care 18 cu funcţii de conducere şi 284 cu funcţii de execuţie.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/S-a-Politia-Locala-GalatiO-Marie_0_426557361.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.