Jump to content

Poluarea loveşte bebeluşii


Recommended Posts

Posted

Trist şi îngrijorător

Poluarea loveşte bebeluşii

* Efectele accidentului de la Cernobâl încă se resimt: se nasc în continuare mulţi copii cu malformaţii * Pe lângă moştenirea genetică, şi inconştienţa viitoarelor mame pune în pericol sănătatea micuţilor

Venirea pe lume a unui copil ar trebui să fie prilej de bucurie pentru orice familie, dar, din păcate, nu toată lumea se poate bucura de acest eveniment. La Galaţi, se nasc în continuare copii cu malformaţii severe. Numai în ultima lună au fost două cazuri de micuţi cu malformaţii de văl palatin � una din cele mai "uşoare", pentru că se poate corecta chirurgical în mare măsură. Dr. Daniela Gogulescu, medic primar, şeful secţiei Obstetrică Ginecologie I din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă "Sf. Ap. Andrei" ne‑a explicat: "Cernobâlul îşi spune cuvântul. A crescut numărul de malformaţii diverse, chiar şi în cazul mamelor tinere, cu un istoric medical care nu dădea niciun fel de indiciu în acest sens. A crescut şi numărul afecţiunilor tiroidiene, inclusiv al cancerului de tiroidă, care are implicaţii şi asupra viitoarei mame, pentru că este perioada de înjumătăţire a iodului de la Cernobâl. Sunt însă şi multe femei care nu conştientizează riscurile la care se expun prin alimentaţie şi stil de viaţă. S‑a demonstrat clar că fumatul în timpul sarcinii determină naşterea unor copii cu greutate mică. Trebuie evitate alcoolul şi mâncărurile grele, care pot duce la dischinezii biliare. Şi este foarte important ca viitoarea mamă să evite răceala în primele trei luni de sarcină. Gripa creşte de asemenea riscul de malformaţii."

Viitoarele mame trebuie să ştie că primul lucru pe care trebuie să îl facă după ce au aflat că sunt însărcinate este să se prezinte la medicul de familie, apoi la medicul specialist şi trebuie să facă un set complet de analize. De asemenea, sarcina trebuie urmărită, prin controale periodice şi ecografii, de ultimă generaţie fiind cele tridimensionale, care pot detecta din vreme posibilele malformaţii. Extrem de important este ca viitoarele mame să nu îşi facă automedicaţie, fiind absolut obligatoriu ca orice pastilă să fie prescrisă de medic, pentru că există o listă întreagă de substanţe care trec prin placentă şi cordonul ombilical la făt, cu urmări dintre cele mai grave.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=22799

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.