Jump to content

Festivalul "George Grigoriu" din Braila


oana6200
 Share

Recommended Posts

Start in Festivalul "George Grigoriu" 2010

In perioada 14-16 mai la Casa Tineretului din Braila are loc a sasea editie a Festivalului International de Muzica Usoara "George Grigoriu", organizat de Centrul de Creatie si Consiliul Judetean Braila.

In fiecare zi spectacolele urmeaza sa inceapa la ora 19:00 si se vor termina la ora 22:00.

Vor participa 26 de concurenti din noua tari: Ucraina, Polonia, Letonia, Franta, Italia, Bulgaria, Elvetia, Republica Moldova si Romania.

In prima seara a festivalului va canta din nou castigatorul de anul trecut, Pavel Alexandru Parfeni si solista Eva Kiss.

In cea de-a doua seara este programat un microrecital Melanie Rene, castigatoarea Premiului I in 2009, apoi urmeaza Ovidiu Komornic.

Ultima seara va debuta cu recitalul Loredanei Groza si se va incheia cu Gala Laureatilor. Ca de obicei, sambata, de la ora 13,00 se va transmite in direct de la Braila emisiunea "Atentie, se canta!" realizata de Horia Moculescu.

Marele Premiu este o masina Opel Zafira, care valoreaza aproape 13.000 de euro. Premiul I valoreaza 2500 euro, Premiul II 2000 euro, Premiul III 1500 euro. Se vor mai acorda Premiul Uniunii Compozitorilor-400 euro si trei mentiuni de cate 300 euro.

Presedintele juriului, ca si in ceilalti ani, este compozitorul Anton Suteu, iar dintre membrii acestuia sa-i mentionam pe Titus Andrei, Horia Moculescu, Rumiana Nacheva din Bulgaria si Eliane Dambre din Elvetia. Prezentarea festivalului va fi realizata tot de Octavian Ursulescu, iar orchestra care va canta live va fi tot band-ul Radio condus de Ionel Tudor.

Surse:

www.festival-george-grigoriu.ro

http://www.ziare.com/muzica/festival/start-in-festivalul-george-grigoriu-2010-1014393

Link to comment
Share on other sites

O poliţistă de la frontieră din Galaţi, la festivalul "George Grigoriu"

În perioada 14-16.05.2010, începând cu orele 19.00, se desfăşoară festivalul internaţional de muzică uşoară "George Grigoriu", care este organizat la Brăila şi transmis în direct de Tvr2. În urma a două preselecţii naţionale desfăşurate la Bucureşti, poliţista de frontieră gălăţeană Mariana-Rebeca Draguţ s-a calificat la etapa finală. "Dorim să o susţinem pe colega noastră care intră în concurs cu numărul 2, în data de 14.05, ora 19.00, prin transmiterea unui sms corespunzător, la numărul de telefon afişat pe ecran în timpul transmisiunii directe a tvr2", a declarat inspector şef Marcel Antohe, purtătorul de cuvânt al IJPF Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/festivalul-International-Muzica-George-Grigoriu_0_261574176.html

Link to comment
Share on other sites

Duminică – 16 mai, ora 19.10, Casa Tineretului, Brăila şi LIVE la TVR 2, ultima seară a Festivalului Internaţional de muzică uşoară “George Grigoriu”. Emoţii pentru concurenţi, emoţii cu siguranţă şi pentru public, dar şi pentru spectatorii care au putut să desemneze, cu ajutorul SMS-urilor, câştigătorul Premiului de popularitate.

Ediţia 2010, a şasea, a adus în urbea natală a compozitorului George Grigoriu concurenţi, 23 în total, din cinci ţări, care au interpretat piese din repertoriul regretatului om de muzică dar şi piese din repertoriul românesc, internaţional şi compoziţii proprii ale interpreţilor, unele extrem de sensibile – cum a fost cea a tinerei Laura Sensi din Elveţia, deosebit de atrăgătoare, cantabile, ca cea a Olgăi Gorcinschi din Republica Moldova. Detalii despre primele două seri aveţi aici http://brailachirei.wordpress.com/2010/05/15/festivalul-international-%e2%80%9cgeorge-grigoriu%e2%80%9d-braila-editia-2010-prima-zi-urmariti-live-pe-tvr-2-transmisia-din-fiecare-seara/ şi aici http://brailachirei.wordpress.com/2010/05/16/festivalul-%e2%80%9egeorge-grigoriu%e2%80%9d-%e2%80%93-a-doua-zi-de-muzica-usoara-la-braila/.

Pentru ca tensiunea să nu atingă cote alarmante, prezentatorii au intrat direct în subiect şi l-au invitat pe scenă pe Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele CJ Brăila începând să anunţe concurenţii care pleacă de la această ediţie cu diploma de participare şi un mic dar din partea organizatorilor, ca să-şi amintească de Brăila – un set de ilustrate cu oraşul natal şi al lui Panait Istrati, Mihail Sebastian, Hariclea Darclee, Nae Ionescu, Perpessicius, dar şi un şergar ţesut la Atelierele de Revitalizare a Textilelor Tradiţionale, ateliere ce funcţionează în cadrul Centrului de Creaţie (rezultatul unui proiect cu fonduri europene Phare din 2002). Concurenţii au primit şi frumoase buchete de flori, înmânate de simpatice tinere selectate special în acest scop de organizatori.

Unul dintre concurenţi a pierdut şi acest premiu, Răzvan Răduţă. El a părăsit concursul înainte de ultima zi şi, conform regulamentului, a fost descalificat.

Premiul de Popularitate, aşa cum spuneam o distincţie a publicului spectator, a revenit brăilencei Rebeca Mariana Drăguţ. Şeful ei direct, comisarul şef de poliţie Didel Bădărău –inspector şef al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Galaţi – a fost invitat pe scenă de Octavian Ursulescu şi i-a înmânat tinerei, angajată a instituţiei menţionate, premiul.

Eliane Dambre, din Elveţia, prezentă în juriul competiţiei, a înmânat Premiul Special al CJ Brăila, tinerei Rodica Elena Tudor, din Mărginenii de Jos, Prahova.

Octavian Ursulescu a anunţat şi că organizatorii au hotărât, în cursul zilei de 16 mai, să ofere şi trei premii tentante – câte un televizor ultramodern – telespectatorilor care au trimis SMS-uri câştigătorilor premiilor acestei ediţii. Ei vor fi numiţi, prin targere la sorţi dacă sunt mai mulţi, în următoarea perioadă.

Menţiunea a III-a a revenit lui Andrei Ciobanu, din Bacău, tânărul despre care v-am povestt că a încântat auditorul feminin cu piesa lui George Grigoriu “A doua tinereţe”. Pe aceasta a cântat-o acum, după ce a primit distincţia din partea lui Cezar Grigoriu – fiul regretatului compozitor, fratele Andreei Andrei, prezentă în juriul festivalului, şi al actriţei Patriciei – actriţă.

Menţiune a II-a fost obţinută de Alin Ignat din Alba Iulia, un cunoscut al festivalului brăilean, realizatorul de emisiuni la Radio Actualităţi Titus Andrei, membru în juriu, i-a înmânat distincţia şi a ţinut să menţioneze că “în 2005, la prima ediţie a festivalului, Bunea Stancu îşi dorea ca festivalul să aducă notorietate Brăilei, ceea ce s-a întâmplat, cu sprijinul Televiziunii Române, a Centrului de Creaţie Brăila, a spectatorilor şi telespectatorilor”.

Menţiunea I a revenit Laurei Sensi, şi tânăra elveţiancă a interpretat încă o dată piesa compoziţie proprie, o adevărată elegie pentru voce şi pian de o tulburătoare sensibilitate care ne-a tulburat şi acum, până la lacrimi. Nicu Filote – secretarul CJ Brăila – a înmânat distincţia interpretei, remarcând totodată şi faptul că festivalul a crescut mereu, de la an la an, iar concurenţii înscrişi s-au dovedit tot mai buni de la ediţie la ediţie.

Una din suprizele ediţiei a venit de la Ramiana Nacheva, membră în juriu, realizatoare a unui festival la Velico Târnovo în Bulgaria, care a dorit să ofere două diplome la tot atâţia concurenţi, pe care i-a şi invitat la ediţia din toamna lui 2010. Beneficiarii acestor premii surpriză sunt Alin Ignat şi Laura Sensi.

Premiul Uniunii Compozitolor şi Muzicologilor, tradiţional la Brăila – dar o raritate în ţară, a fost înmânat de compozitorul Anton Şuteu – vicepreşedintele organismului menţionat, preşedinte al juriului brăileande festival – Cristinei Croitoru. Solista din Republica Moldova, de 22 ani, studentă la teatru, a interpretat pentru public piesa din repertoriul lui George Grigoriu “Cui îi pasă de mine”, demonstrând încă o dată calităţile şi vocea cu personalitate pentru care a fost apreciată de profesioniştii artei muzicale.

Premiul III, înmânat de Maria Puşcaciu – directorul Centrului de Creaţie Brăila – a revenit Cristinei Florentina Vasiu (foto mai jos – puţin schimbată la înfăţişare, că şi-a întins părul cu placa…).

Vicepreşedintele CJ Brăila Florin Mija a înmânat Premiul al II-lea lui Ioan Man (foto următoare), tânărul de 24 de ani din Cluj Napoca ai cărui ochi nu pot vedea lumina, dar a cărui voce ne face inimile să tresară. Cu glasul plin de emoţie, interpretul – absolvent al Academiei muzicale – a ţinut să mulţumească tuturor pentru disctincţie, dar mai cu seamă mamei sale (tatăl îl însoţise la Brăila), şi publicului care l-a primit şi de această dată cu încurajatoare şi călduroase minute de aplauze.

Premiul I a revenit lui Alexandru Daniel Anghel (foto următoare), din capitală, tânărul care a mărturisit că s-a aplecat asupra artei muzicale abia de câteva luni, dup ce şi-a început cariera în artele plastice pentru care s-a pregătit la facultatea bucureşteană de profil şi are deja expoziţii în străinătate. Primarul municipiului Aurel Gabriel Simionescu (n.aut. Despre dumeanlui cineva a scornit o “bârfă” urâtă şi rea în cursul zilei, cum că ar fi avut un atac de cord…, şi care a circulat cu mult “spor” făcând telefoanele să zbârnâie…) a înmânat premiul. Aurel Simionescu nu a uitat să menţioneze importanţa festivalului care ne ajută să ne păstrăm în memoria zestrea culturală lăsată de George Grigoriu, de ediţiile care ne-au dus de la “Broscuţa oac” interpretată de foarte tânăra brăileancă Maria Enache la “Mărunţica”, şi de atunci parcă a tredcut o “Eternitate” – superb joc de cuvinte al edilului şef!, prestaţia extraordinarei Orchestre Radio condusă de Ionel Tudor, a prezentatorilor, a Televiziunii Române, a publicului şi a concurenţilor. Premiantul ne-a încântat din nou cu piesa “Ştiu cine sunt” din repertoruiul formaţiei Holograf.

Şi Trofeul, cu Marele Premiu – Opelul Zafira de 13.000 de euro oferit de firma SC Trancad SA din Galaţi – a revenit, aşa cum ne-a anunţat Gheorghe Bunea Stancu, tinerei Olga Gorcinschi, de 23 de ani, din Republica Moldova - în imaginea de mai jos.

Bucuroasă, interpreta – deopotrivă violonistă, compozitoare – a adus din nou pe scenă (o parte) din grupul care a sprijinit-o şi a ţinut să menţioneze că ea este adepta echipei, de altfel ea face parte dintr-o formaţie – “Millenium”, amănunte pe pagina web http://www.milleniumband.ro/ - care va reprezenta ţara natală foarte curând la o competiţie în Polonia. Colegii de pe scenă au fost Eugen – voce şi tobe, Tatiana – voce şi percuţie, Olga (altă… Olga) – voce şi chitară, Alex – voce solo şi chitară solo, Dumitru – pianist; acasă mai sunt alţi doi colegi… Toţi sunt absolvenţi de studii superioare muzicale. Producătorul trupei, Vlad, a primit de asemenea mulţumiri LIVE de la Olga. Trofeul l-a primit de la una din ajutoarele organizatorilor, iar cheile maşinii de la reprezentantul SC Tancrad – Cristian Cătălin Stăncic – care a menţionat următoarele: “Chiar dacă ne aflăm întro situaţie economică deosebită, mediul ecconomic trebuie să sprijine evenimentele culturale”. A mulţumit, totodată, organizatorilor, Televiziunii Române, concurenţilor care s-au dovedit extraordinari.

Foto Teodor Bîtica: o parte din trupa “Millenium” pe scena brăileană

După ce am mai audiat-o încă o dată pe Olga Gorcinschi şi colegii, de această dată cu unul din băieţii trupei “Millenium” la pian, taotă lumea a fost invitată în faţa Casei Tienretului, pentru ca laureata să-şi primească trofeul. Tot aici au fost invitaţi şi premianţii, Ioan Man şi Alexandru Daniel Anghel având ocazia să mai mulţumească o dată juriului, organizatorilor, minunatului public spectator şi telespectator. Ca de fiecare dată, finalul ediţiei a fost un splendit foc de artificii care i-a încântat şi ep cei care nu au avut plăcerwa de a urmări minunata ediţie – şi personal (n.aut. Îmi permit să am păreri de gen, doar ştiu destulă muzică) mă simt datoare să asigur cititorii că premiile s-au acordat pe bune, poate că aş fi schimbat pe ici-pe colo câte un loc, aş mai fi inventat un premiu–două în plus, dar per total a fost o jurizare “pe bune”, care face cinste festivalului, cum de altfel se şi spune, că doar nu degeaba face Brăila un eveniment în cinstea lui George Grigoriu – şi în bordul organizatoric este şi Andreea Andrei, fiica sa.

Aceastea fiind spuse, să ne auzim/ citim cu bine până la următoarea ediţie a Festivalului “Grigoriu”! Şi mulţumesc prietenilor pentru sprijin, ştiu ei…

http://brailachirei.wordpress.com/2010/05/16/festivalul-%E2%80%9Egrigoriu%E2%80%9D-%E2%80%93-la-final-marele-premiu-autoturismul-opel-zafira-si-trofeul-pleaca-in-republica-moldova-cu-olga-gorcinschi/

Din pacate, n-am putut sa "ajung" la acest festival decat la televizor. Sper sa ne revedem cu bine pe acest topic, la anul pe vremea asta!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.