Sari la conținut

Plaja "Dunărea"


Postare recomandata

La Plaja Dunărea şi Lacul Vânători, condiţii la fel de proaste, tarife mai mari

Bazinele ruginite, nisipul plin de mucuri de ţigară, duşurile vechi şi atmosfera dezolantă de la Plaja Dunărea îi va costa mai mult pe gălăţenii care doresc să se bronzeze. Deşi recunoaşte că nu poate oferi mai mult în ceea ce priveşte facilităţile şi condiţiile, SC Gospodărire Urbană a fost nevoită să indexeze tarifele cu indicele de inflaţie, pentru că aşa i-a cerut legea. Societatea a practicat până acum tarifele fixate în 2010, la care se aplicase cota de TVA de 24 la sută.
Prin decizia aleşilor, tariful de intrare la Plaja Dunărea va fi de 6 lei de persoană (în loc de 5 lei) pentru adulţi şi 4 lei pentru elevi, pensionari şi militari. Parcarea auto costă tot 4 lei, iar garderoba 1,5 lei de persoană.
Tot 6 lei, respectiv, 4 lei de persoană costă şi intrarea pentru adulţi, respectiv, copii şi pensionari la baza de agrement ”Lac Vânători”. Parcarea auto este 4 lei, iar două ore de pescuit sportiv cu o undiţă vor costa 10 lei. Tariful de amplasare a cortului este de 16 lei, pentru 12 ore.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...
În oraşul dintre Dunăre, Siret şi Prut, nu mai e nicio plajă care să ofere condiţii decente

Cu toate că sezonul estival a început de o lună, iar oraşul este înconjurat de trei cursuri de apă, Dunărea, Siretul şi Prutul, gălăţenii nu au acces la o plajă care să le ofere condiţii decente.

În urmă cu 23 de ani, la Galaţi existau două plaje la Dunăre, Plaja „Cocuţa” şi plaja de la turnul TV, o altă plajă la Lacul Brateş şi o alta la Lacul Vânători, zis şi „Lacul Partidului”. În oraş funcţionau şi două bazine de înot, dintre care unul olimpic. Între timp, Plaja „Cocuţa” a fost desfiinţată. Plaja de la Lacul Brateş a fost privatizată şi a devenit neatractivă din cauză că nu s-au făcut investiţii. Deşi pe vremuri era o plajă cochetă, cu pietre, ca la Eforie Sud, şi-a pierdut atractivitatea şi din cauză că după înreruperea comunicaţiei cu Prutul, Lacul Brateş, de 2.200 ha, a devenit apă stătătoare, plină de mâl. Plaja de la lacul Vânători, administrată de Primăria Galaţi arată ca un maidan, iar plaja de la turnul TV, devenită plaja Dunărea după modernizările de la începutul anilor 90, acum este nefuncţională, pentru că se  bagă apă în bazine numai o zi pe weekend. Bazinul olimpic a fost închis la începutul anilor 90, au fost găsiţi bani pentru reparaţii, dar cum acestea trebuiau finalizate în 2011 şi acest lucru nu s-a întâmplat nici astăzi e greu de spus dacă şi când ar putea fi redeschis. Al doilea bazin, cel de la fosta Baie Comunală, a fost reabilitat, inclusiv arhitectonic şi a fost inaugurat oficial pe 7 iulie 2012. Dar de atunci este închis, pentru că nu a fost rezolvată problema mobilierului. E adevărat că există şi trei piscine moderne, două în zona rezidenţială din nordul oraşului şi una la pădurea Gârboavele, dar cum intrarea şi consumaţia sunt prea costisitoare pentru un simplu salariat, majoritatea gălăţenilor sunt în căutarea plajelor „populare”.

În bazinele Plajei Dunărea, e apă numai sâmbăta şi duminica

Gălăţenii au încă nostalgia plajelor la apă curgătoare, la Dunăre, cum erau Plaja “Cocuţa”, pe malul tulcean şi Plaja de la Turnul TV, de pe malul gălăţean. Primăria a abandonat ideea unor astfel de plaje, pentru că le-ar da edililor prea multe bătăi de cap, cu balizarea şi asigurarea salvatorilor. Aşa că pe la mijlocul anilor 90 a fost plaja de la turnul TV, devenită Plaja Dunărea, prin construirea a două bazine “cu valuri” şi a altor două bazine pentru copii, cu duşuri, terase şi o discotecă în aer liber, a cărei construcţie nu a fost terminată nici după douăzeci de ani. După ce în ultimii zece ani au funcţionat, în acest an bazinele de la Plaja Dunărea sunt mai mult “uscate”, pentru că se bagă apă numai în weekend. „Datorită faptului că bugetul guver­namental, dar şi cel local a ieşit târziu, probabil că investiţiile au întârziat puţin. Unul din cele două bazine este închis, din mo­tive de securitate, a sănătăţii publice, el nu poate fi redeschis. Bazinele nu funcţionează pentru că apa trebuie să atingă temperatura de 22 de grade Celsius, iar asta se poate întâmpla nu­mai când afară sunt peste 22 de grade. Bazinul a funcţionat sâmbătă şi dumi­nică, acum este închis, mâine sau cel târziu joi îl umplem, ca în weekend să avem apă. Ca să fie apă sâmbătă în ba­zin, trebuie să îl umplu de joi. Durează mult până se umple, pentru că reţeaua de aducţiune a apei în bazin este ve­che, debitul e mic. Această problemă a apărut de când s-a închis Uzina de Apă de aici”, spune administratorul Plajei Dunărea. Gălăţenii fac plajă pe uscat în condiţiile în care în acest an Primăria Galaţi a majorat taxa de acces la plajă de la 5 la 6 lei.

Aqua Magic Park, promisiuni electorale

În urmă cu câţiva ani, a făcut furori la Galaţi anunţarea Proiectului Marina, în cadrul căruia, în parteneriatul public privat dintre municipalitate şi firma de construcţii Alfarom Holding, componentă a unui trust din Israel, urma să fie construit în zona Plajei Dunărea, un complex de agrement ce cuprindea, pe lângă blocuri de locuinţe şi centre de afaceri, un port de ambarcaţiuni, un patinoar, bazine de înot, amfiteatru în aer liber, săli de sport, piste pentru role, arteziene, spaţii verzi, punctul cel mai atractiv fiind construirea unui “Aqua Magic Park”. Proiectul a căzut, dar în 2008 şi 2012 a fost resuscitat de mai multe partide şi candidati. Eviden, au fost simple promisiuni electorale.

romanialibera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 weeks later...

Plaja Dunărea va deveni aqua parc

La Plaja Dunărea, din cele două bazine, unul este în şomaj tehnic, iar celălalt este umplut cu apă doar în weekend. Vestea proastă este că aşa a fost şi acum un an, aşa va fi şi vara asta.

Vestea bună este că Primăria oraşului poartă discuţii avansate cu un investitor interesat de un parteneriat cu municipalitatea, pentru a transforma baza de agrement într-un aqua parc.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La Plaja Dunărea, ori aqualand, ori nimic. Pentru că Primăria nu o poate administra, plaja va fi concesionată

Primăria îşi declină capacitatea de a administra Plaja „Dunărea” şi primarul Marius Stan va face ceea ce a făcut şi fostul primar Eugen Durbacă cu Plaja „Brateş”, adică o va da unei firme private în administrare.

Spunem de la bun început că aici nu ar fi vorba de a fi pro sau contra susţinerii iniţiativei private, e clar că o activitate de agrement este mai bine administrată de afacerişti decât de bugetari, dar există o regulă respectată de primăriile oraşelor din lumea civilizată, de a asigura locuri de agrement „populare”, la care accesul să fie asigurat la preţuri modice, nu la tarife pe care oricare investitor le impune pentru a-şi amortiza investiţiile.

Aşa sunt plajele amenajate de Primăria Parisului pe malurile Senei. Nu sunt aqualanduri, sunt simple plaje.

Era evident că municipalitatea a abandonat în totalitate Plaja Dunărea, din moment ce în acest an nu s-au mai făcut nici banalele operaţiuni care îi intraseră în reflex fostului primar Dumitru Nicolae, de a-i pune, încă din aprilie, pe cei de la Ecosal şi de la Gospodărire Urbană să ecologizeze zona plajei şi să vopsească bazinele de înot, pentru ca de la începutul lunii iunie să poată fi deschisă plaja.

Faptul că în prima jumătate a sezonului estival s-a băgat apă numai într-unul din bazine şi numai în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, este ridicol, este o glumă de prost gust, dar dincolo de asta, a avut rostul de a-i face pe gălăţeni să-şi scoată din minte faptul că ar mai exista plaja de la Turnul TV. Şi dacă tot merg la Brăila ca să vadă filme 3D, să plece mai de dimineaţă, să facă şi un pic de plajă la Lacu Sărat, înainte să meargă la film.

Primarul Marius Stan a confirmat că „e posibil în vara aceasta să nu avem îmbunătăţiri spectaculoase”, dar a adăugat că va fi deschis bazinul de la Baia Comunală. O veste foarte bună, pentru amatorii de plajă la bec!

După ce s-au consolat cu ideea că prin preajma Galaţiului nu prea se mai poate face plajă, gălăţenii vor fi entuziasmaţi să afle că, în sfârşit!, Primăria a concesionat Plaja Dunărea unui investitor care va face un aqualand. Asta trebuia să se facă şi la Galaţi de vreo zece ani şi au fost oferte, dar nu s-a întâmplat nimic, pentru că mulţi dintre cei de care depindeau aprobările aveau un fel de alergie şi îşi mângâiau foarte des lobul urechii drepte.

„Avem o discuţie destul de avansată cu un investitor, pentru a putea să închidem de tot în momentul de faţă şi să putem dezvolta un aqualand acolo”, ne-a asigurat primarul Marius Stan, în privinţa aqualandului de la Plaja Dunărea.

Ei bine, în sfârşit vom avea aqualandul nostru. Numai că la un aqualand, în sezon, biletul de intrare este de 20 lei pentru copii şi 40 de lei pentru adulţi. Mult mai mult chiar decât acel bilet de 6 lei pe care municipalitatea îl percepe acum (cu un tupeu inimaginabil) pentru intrarea la Plaja Dunărea.

Nu ar fi fost rău dacă se făcea aqualandul în altă parte, spre exemplu în zona fostei plaje „Vacanţa”, iar Plaja Dunărea, reabilitată, modernizată, cu bazinele re-dotate cu instalaţii de „făcut valuri”, să rămână locul de agrement frecventabil de gălăţenii care nu îşi pot permite să dea mai mult de 5-6 lei pe un bilet de intrare la plajă.

Prin 1996-1997, când primar era Eugen Durbacă, Primăria Galaţi a „scăpat” şi de Plaja Brateş, pe care o avea în administrare şi iată că au trecut 17 ani şi nu se mai ştie cum s-a întâmplat şi de ce s-a întâmplat acest lucru. Pe vremea când era mai bine administrată, plaja de la Brateş rivaliza cu cele două plaje de la Dunăre.

presagalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 9 months later...

Plaja Dunărea, în paragină şi în 2014

* Plaja Dunărea se află într-un stadiu avansat de degradare * Planul Primăriei de anul trecut, conform căruia aceasta va fi transformată într-un aqua parc, printr-un parteneriat public – privat, nu se va concretiza nici anul acesta, pentru că procedura nu este finalizată * Plaja va rămâne în continuare în administrarea societăţii Gospodărire Urbană şi în această vară, motiv pentru care ne vom alege doar cu o scliviseală la bazine

Anul trecut, municipalitatea a lansat ideea că poartă discuţii avansate cu un investitor interesat de un parteneriat public -privat, pentru a transforma Plaja Dunărea într-un aqua parc. A trecut anul, a venit vara, iar plaja arată la fel cum arăta şi în anii anteriori. Cu toate că aceasta trebuia deschisă gălăţenilor încă de la 15 mai, lucrările pentru recondiţionarea minimă şi cosmetizare abia au început. Administratorul zonei de agrement, Ghiocel Constantin, spune că lucrările au început aşa de târziu din cauza vremii ploioase, iar plaja ar putea fi gata abia de pe 15 iunie.

Crăpături, rugină şi duşuri folosite ca magazie

În acest moment, toată plaja arată ca abia ieşită din iarnă şi, mai mult decât atât, ca şi când ar fi vreun imaş de păşunat din mediul rural. Nu e niciun semn pe nicăieri că aceasta ar fi plaja dintr-o ţară europeană. La o privire de ansamblu, singura schimbare în bine e că Gospodărire Urbană a reuşit să demoleze construcţiile părăginite de pe partea dreaptă cum cobori scările spre plajă, zonă care ar urma să fie înverzită, după spusele administratorului, Ghiocel Constantinescu.
Scările măcinate sunt protejate de o parte şi de alta de garduri ruginite, iar jos te întâmpină dezolarea. Punctul de prim ajutor, aflat la intrarea către bazine, este reprezentat de aceeaşi baracă din metal, care ar arată mai rău decât o magazie la ţară, iar dalele de pe lângă bazine sunt sparte şi străpunse de fire de iarbă, probabil pentru o imagine cât mai naturală. Verdeaţa care împrejmuieşte bazinele şi zona cu nisip ajunge la jumătate de metru. Bazinele sunt crăpate, iar de pe marginea acestora ţâşnesc nişte resturi de ţevi ruginite în care îţi poţi rupe la propriu degetele. Cabinele în care ar trebui să te schimbi în costumaţia de plajă sunt pline de gunoaie, iar duşurile sunt folosite pe post de magazie şi parcare pentru ATV-ul din dotare. Aici sunt aruncate tot felul de placaje de lemn, pe o podea mai neagră decât fundul unui WC public. Ţâşnitorile din care ai putea să îţi ostoieşti setea sunt ruginite şi ele, dar, cu toate acestea sunt funcţionale, potrivit administratorului. „Am făcut probe atât la duşuri, cât şi la cişmele şi sunt funcţionale, doar că trebuie să le punem capurile şi robineţii. Pe timpul iernii, le-am luat ca să nu fie furate”, ne-a spus administratorul plajei, Ghiocel Constantinescu.
Coşurile de baschet par şi ele ca după război, îndoite şi cu panourile găurite, cât despre clădirea administrativă, aceasta arată părăsită de multă vreme. Exact cum arăta în primăvara anului trecut, aşa arată şi în acest an.
În rest, plaja propriu-zisă, invadată şi ea tot de fire de iarbă, aşteaptă să fie acoperită cu nisip. În aceste circumstanţe, administratorul plajei recunoaşte că nici el nu ar veni cu familia ca să îşi petreacă ziua liberă.
„Eu ca cetăţean, în parcul pentru grătare aş veni, dar nu aş veni cu familia aici ca să facem plajă. Dar facem tot posibilul pentru a recondiţiona bazinele până la 15 iunie şi totul va arăta un pic altfel. Aici trebuie nişte bani destul de mulţi, la ce am văzut în Europa noi suntem în urmă tare, dar s-ar putea face ceva foarte frumos aici, ne oferă această posibilitate cadrul, există Dunărea, dealul, vegetaţia”, ne-a spus Ghiocel Constantinescu.

În loc de aqua magic, vom avea bazine revopsite

Municipalitatea a avut proiecte pentru a crea o zonă de agrement bine pusă la punct şi modernă şi înainte de 2000. Acesta a fost şi motivul pentru care stâlpii de înaltă tensiune de pe platoul de sus au fost aduşi mai jos, urmau să fie amenajate bazine cu apă recirculabilă, dar să fie construită şi o discotecă în aer liber, care a rămas numai la stadiul de schelet, care, între timp, a ruginit şi el. Anul trecut a apărut o nouă licărire de speranţă că plaja va avea în sfârşit o altă imagine, iar gălăţenii vor avea parte de o zonă de agrement pentru stat la soare şi făcut baie în condiţii bune.
Primăria a anunţat, anul trecut, că are de gând să realizeze un aqua magic, însă de atunci şi până acum nu s-a mişcat nimic în acest sens, chiar dacă, cel puţin teoretic, planul este încă în viaţă, potrivit purtătorului de cuvânt al societăţii Gospodărire Urbană, Daniela Stroia. Mai mult decât atât, aceasta ne-a furnizat şi suma aproximativă la care ar ajunge investiţia de transformare.
„Pentru plaja Dunărea vor fi accesate fonduri europene în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, în cadrul unui parteneriat public-privat, dar întrucât procedura nu este finalizată, în acest moment rămâne în administraţia SC Gospodărire Urbană SRL”, ne-a declarat aceasta.
Vineri, lucrările de recondiţionare a celor trei bazine pentru copii erau în toi. Acestea erau decopertate de către doi muncitori, urmând a fi apoi vopsite cu o vopsea specială pentru piscine.
„Din cauza uzurii şi a timpului îndelungat în care bazinele au funcţionat cu acea fibră de sticlă, aceasta s-a spart şi exista riscul accidentării copiilor, s-ar fi putut tăia. În acest moment, cimentăm, pentru ca apoi să aplicăm o vopsea specială bazinelor, vopsea clorcauciuc”, ne-a explicat administratorul, Ghiocel Constantinescu, care promite ca, de astăzi, să înceapă lucrările şi la bazinul pentru adulţi.
Trebuie spus că în acest an, plaja pentru adulţi va funcţiona tot cu un singur bazin, la care vor fi schimbate cuvele de intrare în acesta şi va fi aplicată aceeaşi vopsea specială pentru piscine.
„La metodologia de alimentare a bazinului şi de igienizare prin recirculare nu umblăm. Îl vom igieniza ca şi până acum, manual, cu clor”, a mai spus administratorul, potrivit căruia plaja va fi gata pe 15 iunie, odată cu vacanţa copiilor.
Tot până atunci, urmează ca leagănele şi toboganele de lângă bazine, care şi aşa arată groaznic şi nu pot fi folosite de copii, să fie luate de acolo şi creat un alt spaţiu pentru grătar.
În concluzie, ceea ce trebuia să fie aqua magic, nu va fi decât o schimbare de suprafaţă, iar gălăţenii vor trebui să mai aştepte încă un an doi până la mult promisul paradis acvatic.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

E ceva normal... in Romania!

Nu se mai investeste pentru ca nu e profitabil, se lasa in paragina, pentru ca mai apoi sa vina un smecheras care sa cumpere ieftin. Si... cu investitii minime, sa ajunga in scurt timp pe profit.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...

Plaja Dunărea, o ruină. Bazinele sunt pline de buruieni

* Bazinele, secate de astă-toamnă, arată ca nişte ogoare neîngrijite, pline cu bălării * Autorităţile spun că vor fi pregătite pentru public din 15 iunie, însă e greu de crezut că vor reuşi să termine reparaţiile la timp

Chiar dacă, în teorie, sezonul estival a început la 15 mai, la plaja Dunărea nu pare a avea şanse să înceapă nici la 15 iunie. Unicul bazin care va avea apă în acest sezon are ataşat un ditamai panoul din metal, care anunţă „bazin dezafectat/ risc de accident”. La fel cum zice şi panoul, joi, 12 iunie, bazinul era fără apă, semidecopertat, iar de pe fundul crăpat al acestuia era ivită iarba şi scaieţii. Buruienile au năpădit şi dalele de pe lângă bazin. Deasupra cabinelor de schimb, crăpate, cu vopseaua scorojită şi murdare pe dinăuntru, stătea atârnat acelaşi panou învechit, care îi roagă pe clienţi să nu distrugă dotările, pentru că „s-a muncit pentru a pune toate acestea la dispoziţie”.
Uitându-te la bazin, la cabine, la dale, duşuri şi toalete, mai că-ţi vine să spui că totul este o lumă proastă.
Chiar şi în aceste condiţii, circa 25 de oameni erau pe plajă, fie pe vreun şezlong închiriat de la terasă cu 7 lei, fie direct pe nisip. Da, este adevărat, Gospodărire Urbană a reuşit să aducă nisip, măcar. Nisipul era năpădit şi el pe ici, pe colo de ceva iarbă, dar părea proaspăt afânat.
Chiar dacă este nemulţumită de modul în care arată la Plaja Dunărea, Claudia a hotărât să vină aici pentru bronzul de dinainte de mare, doar pentru că stă aproape, dar, potrivit acesteia, nu ar face baie în bazin nici în ruptul capului. "Este foarte urât aici. Este neîngrijit. Ar trebui să-şi dea cineva interesul să renoveze. Dacă şi-ar da interesul, cred că ar veni multă lume. Chiar mai multă decât la celelalte piscine. Chiar dacă vor pune apă în bazin, nu poţi face baie, pentru că vin tot felul de oameni... Ar trebui să investească cineva, ar fi foarte frumos”, ne-a spus aceasta.
De aceeaşi părere sunt şi soţii Delia şi Cezar Panait. "Dacă ar fi să ne petrecem o zi de weekend, de dimineaţă până seara, atunci am merge la Bora Bora sau la Viva, dar pentru că am venit pentru două ore nu avea rost să dăm 60 de lei, pentru două persoane. Cu prietenii şi familia nu am veni aici în niciun caz. Noi nu am mai făcut baie în bazinul de aici de foarte, foarte mulţi ani. Nu îţi permiţi să-ţi rişti sănătatea pentru o baie în bazin”, ne-a spus Delia. Potrivit acesteia, o investiţie serioasă este mai mult decât necesară. „Deocamdată nu este mizerie, pentru că încă nu vine lumea. Nici nu îndrăznesc să mă apropii de bazin. Probabil, când vor da drumul la bazine nu vom mai veni. Va fi cu intrare, se vor aduna multe persoane dubioase. Ar fi bine să facă aici un aqua-park, să avem ceva făcut de municipalitate unde să îşi permită toată lumea să vină, cu vreo 20 de lei să poţi sta o zi întreagă”, a completat Cezar.

Administraţia promite apă în bazin pe 15 iunie

Chiar dacă până pe 15 iunie nu mai sunt decât trei zile, administratorul plajei ne-a spus că totul este în grafic. Potrivit acestuia, vopseaua clorcauciuc (vopsea specială pentru bazine) a sosit, a fost făcută chiar şi o cerere către Ecosal pentru compresoare şi nu mai trebuie decât dat cu glaspapir, spălat şi vopsit.
„Lucrăm 12 ore pe zi, de la 1 iunie. Mai este până pe 15 iunie. Nu am perceput bani decât la grătare. Pe plajă nu am perceput, pentru că nu avem apă în bazin, dar de luni vom percepe taxă, punem barieră. Mai avem o avarie la o ţeavă care alimentează două duşuri, cred că a fost furată astă-iarnă. Suntem în grafic, chiar dacă puţin întârziaţi, pentru că a plouat. Plaja are nisip. Dăm cu grapa în fiecare zi pe nisip”, ne-a spus administratorul.
Taxele de intrare la Plaja Dunărea sunt aceleaşi ca şi în anii trecuţi, respectiv 6 lei pentru adulţi, 4 lei pentru copii, pensionari şi studenţi, iar taxa auto este de 4 lei.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La Plaja Dunărea, amenajare amânată din nou. Bazinul, plin cu apă de ploaie

Singura apă care umple bazinul Plajei Dunărea este, în acest moment, apa de ploaie. Gospodărire Urbană a ratat deschiderea oficială a Plajei din 15 mai, amânând-o până pe 15 iunie, din cauză că nu finalizase recondiţionarea. Acum, termenul de finalizare al lucrărilor a fost prelungit din nou, din  cauza vremii.
Astfel, chiar dacă lucrările de reamenajare a bazinului trebuia finalizate până la 15 iunie, potrivit purtătorului de cuvânt al societăţii Gospodărire Urbană, Daniela Stroia, acestea nu au putut fi efectuate din cauza ploilor.
„Bazinul pentru adulţi nu s-a putut vopsi din cauza condiţiilor meteorologice, dar bazinul pentru copii este gata, la fel şi plaja. Dacă se îndreaptă vremea şi nu va mai ploua, într-o zi - două, bazinul va fi gata”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt. Acesta a mai adăugat că lucrările de recondiţionare a Plajei, atât cât s-au putut face, cu materiale şi manoperă, au costat undeva la 45.000 de lei. În mare parte, recondiţionarea bazinelor constă în decopertarea acestora, smulgerea buruienilor care invadaseră bazinul pentru adulţi, cimentarea şi vopsirea lor cu vopsea clorcauciuc.
Odată ce bazinele pentru copii şi adulţi vor avea apă, alta decât cea de ploaie, taxele de intrare la Plaja Dunărea vor fi aceleaşi ca în anii trecuţi, respectiv 6 lei pentru adulţi, 4 lei pentru copii, pensionari şi studenţi şi de 4 lei intrarea cu autoturismul.

viata-libera.ro
 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

După aproape o lună şi jumătate de la începerea verii s-a băgat apă într-un bazin de la Plaja Dunărea!

A dat Bunul Dumnezeu ca, până la urmă, la Plaja Dunărea să fie băgată apă într-unul din cele două bazine existente. E adevărat, că mai era puţin şi se termina vara, dar tot e bine. Deja ne-am obişnuit cu viteza de reacţie a autorităţilor locale, aceea gen „foooooarte încet”...

Cum era de aşteptat, lumea a profitat de această minune şi s-a bălăcit cu bucurie în bazin. Dar, după cum ne-au declarat reprezentanţii de la Plaja Dunărea, bazinul va fi deschis doar de joi până duminică, în restul zilelor, respectiv luni - miercuri, acesta fiind închis publicului larg.

Oricum, cu o floare nu se face primăvară. În continuare Plaja Dunărea arată ca un ghetou, plin de clădiri părăsite sau aflate într-o stare deplorabilă şi cu puncte sanitare care mai mult te pot îmbolnăvi decât să te protejeze. Preţul de 6 lei de persoană pentru accesul în acestă zonă este nejustificat în raport cu facilităţile oferite.

Chiar dacă am fi putut avea o bază de agrement accesibilă tuturor buzunarelor, cu tot felul de amenajări pentru petrecerea timpului liber, se pare că cineva nu vrea acest lucru. Plaja zace într-o continuă degradare de ani de zile şi nu se văd semne că cine ar vrea să ia vreo măsură pentru a schimba în bine situaţia. Dar, haideţi să trăim momentul şi să ne bucurăm că s-a băgat apă în bazin!

presagalatibraila.com

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Primăria îşi bate joc de gălăţeni - plajă la umbra buruienilor!

„Sunt de-za-mă-git! Dacă nu aş avea vârsta pe care o am, că sunt pensionar, aş pleca şi mâine de aici! Am băiatul în Itlaia, este criză şi acolo, dar ca aici nu e nicăieri! Nu se face nimic, de la an la an e la fel de rău, ba mai rău! Nu se vede ce e aici? Este imaginea întregii Românii”.

Deşi te-ai aştepta să auzi astfel de păreri la coadă, la vreun ghişeu public, pensionarul gălăţean, Valentin Istrate, şi-a spus oful într-un loc în care, cel puţin teoretic, ar trebui să se relaxeze şi să se distreze: Plaja Dunărea, singura plajă publică din municipiul Galaţi.

O plajă în care nici unul din cele două bazine de înot nu are apă în timpul săptămânii, căci instalaţiile vechi şi stricate nu permit decât umplerea piscinelor pentru weekend. Aşa se face că gălăţenii care vin la plajă nu au altceva de făcut decât să stea la soare, pe nisipul amestecat cu pământul fertil, dovadă buruienile înalte care fac umbră printre prosoapele de plajă!

Delăsarea se vede peste tot - printre dalele din jurul bazinelor creşte iarba care a năpădit şi unicul teren de fotbal (evident, cu porţile bine ferecate!), grupurile sanitare sunt vechi, duşurile, ruginite, treptele de la intrarea dinspre Turnul de Televiziune - roase iremediabil de ploi, gardurile de la cele două intrări pe plajă - ruginite, iar lista ar putea continua la nesfârşit.

Provocare lansată pe malul bazinului gol: „Marius Stan ar trebui să îşi dea demisia, iar consilierii locali să vină la plajă!”

Gălăţenii care încă mai vin la plaja Dunărea sunt cu atât mai dezamăgiţi cu cât plătesc şi taxa de intrare pentru nişte servicii sub orice critică: „Am venit doar pentru două ore şi am dat 10 lei, patru lei pentru maşină şi şase lei pentru mine. Nu e normal! Nici măcar apă la cişmea nu este, că am vrut să mă spăl pe mâini, după ce m-am murdărit de coşul de gunoi de la plajă, care nu are sac menajer, e jale ce e aici! În bazine nu este apă, duşurile stau să cadă de ruginite ce sunt şi la toaletă nici măcar nu am curaj să mă duc! Nu am mai fost până acum aici, deşi sunt gălăţeancă get-beget, dar nici nu mai vin”, ne-a spus Elena Damian, de 57 de ani.

„Ar trebui să reducă sau nici măcar să nu mai ia bani la intrare, căci nu oferă nimic în schimb aici”, completează femeia de pe plajă, moment în care Valentin Istrate adaugă cu năduf: „Nu să nu mai ia bani, ar trebui să-şi dea demisia Marius Stan, că l-am votat cu două mâini şi îşi bate joc de tot Galaţiul. Mi-e scârbă de toţi!, inclusiv de consilierii locali. Pentru ce i-am ales?, să-şi bată joc de noi în halul acesta? Are tupeul vreun consilier să vină la Plaja Dunărea? Normal că nu, că ei au bani, se duc la Bora Bora sau la Viva, dar eu, că sunt pensionar, nu am atâţia bani, vin şi eu unde pot... Şi ce găsesc aici? O nenorocire!”

Iată lista consilierilor locali aşteptaţi de gălăţeni la Aqua Land-ul promis de Marius Stan!

Din cele cinci comisii de specialitate ale Consiliului Local Galaţi, cel puţin trei au în „obiectul de activitate” şi grija faţă de Plaja Dunărea, motiv pentru care membrii acestor comisii ar putea veni, măcar de curiozitate, să vadă starea în care se află obiectivul, pe care, în ultimă instanţă, aleşii locali îl gestionează - prin alocarea de buget, la început de an, prin repartizarea sumelor necesare lucrărilor de investiţii sau reparaţii etc.

Din comisia nr. 1, de buget finanţe (ai cărei membri au adoptat numai în acest an imense sume de bani pentru diverse spectacole în aer liber, ignorând jalnica stare a Plajei Dunărea) fac parte: viceprimarii Florin Popa (PSD) şi Radu Cosca (PC), liberalii Sorin Ungurianu şi Gigel Caliga, Gina Paladi (PC), Mihai Alin (PDL) şi Marian Alexandru (PPDD). La fel de bine ar putea veni, în inspecţie, la Plaja Dunărea şi membrii comisiei nr. 2, care, printre altele, se ocupă şi de lucrările publice (atât de necesare obiectivului): liberalii Săvel Rotaru, Mihail Bucatanschi, pesediştii Nicolae Rainea şi Marius Humelnicu, Costel Văsoi (PC) sau Marian Avramescu (PPDD) şi Vergiliu Vals (UNPR). Să nu-i uităm nici pe membrii comisiei nr 4 „pentru sport şi agrement”: Gheorghe Bugeag (PC), Ilie Zanfir, Carmina Muşat, Nicolae Rainea (PSD), Victor Dobrea (PDL), sau Monica Dascălu (PPDD).

Deşi lista consilierilor care ar putea veni la Plaja Dunărea - dacă, desigur, i-ar interesa soarta obiectivului - mai poate continua, ne vom opri aici, cu o menţiune: nu îi opreşte nimeni de la o vizită la Plaja Dunărea nici pe cei doi artizani ai conceptului european de „Noul Galaţi”, lansat în urmă cu doi ani - primarul Marius Stan şi city managerul Aurel Vlaicu.

Necesitatea unei astfel de vizite a aleşilor locali la Plaja Dunărea are o motivaţie clară: astfel, primarul şi consilierii locali ar putea vedea ce condiţii de relaxare şi agrement le asigură ei cetăţenilor care i-au ales, căci cu siguranţă că numai din neştiinţă membrii Executivului şi Legislativului gălăţean nu au decis până acum o măsură radicală: fie închiderea Plajei Dunărea, fie modernizarea ei de urgenţă şi nu într-o perioadă nedefinită de timp, aşa cum susţine primarul, încă de acum doi ani, că se va întâmpla cândva, când pe malul Dunării va apărea un magic Aqua Land...

Administratorul are explicaţii la orice!

Pe Ghiocel Constantinescu, administratorul Plajei Dunărea, îl găseşti la o masă, la umbră, stând într-o poziţie adecvată situaţiei în care se află baza de agrement: cu capul în mâini. Însă, când vorbeşti cu el, realizezi că omul doar îşi odihneşte capul, căci explicaţii şi justificări are pentru orice. De pildă, pentru iarba înaltă care creşte printre dalele bazinului nefolosit de ani de zile - care, chiar dacă nu este utilizat, ar putea fi curăţat de buruieni, măcar aşa, pentru a mai reduce din imaginea dezolantă a plajei: „Nu am ierbicizat printre dalele de la bazin, pentru că avem puţini oameni care fac şi ei ce pot... pe la plajă abia au tăiat iarba, dar datorită condiţiilor meteo - plouă, e cald, iarba creşte!”, explică Ghiocel Constantinescu. La distanţă de doar trei-patru metri, sub un umbrar gros, patru muncitori joacă table, probabil obosiţi de la ultima „ierbicizare” făcută...

Încercăm să aflăm de ce din două bazine nu are apă nici unul? „Instalaţiile sunt vechi, depăşite. Din cele două bazine, doar unul este umplut, începând de joi. Veniţi în weekend să vedeţi câţi oameni vin! De joi încep să umplu bazinul, după ce l-am clorinat. Eu nu risc vreo îmbolnăvire a celor care vin aici, aşa că trebuie să recircul apa din bazin. Cum nu există sistem de recirculare, căci este vechi, începând de vineri scot o parte din apă şi bag altă apă, astfel încât să nu risc vreo infecţie, ceva... Poate de aia oamenii care vin vineri sau joi spun că e puţină apă în bazin... Bazinul rămâne cu apă până duminică după amiază când încep să îl golesc, ca de luni să încep curăţarea lui”, explică Ghiocel Constantinescu.

Nici starea toaletelor - turceşti, ruginite şi albite de cât clor se aruncă peste ele (unicul sistem de curăţare, ca acum 100 de ani!) - nu îl impresionează: „Poate nu se ridică la standardele actuale, dar să ştiţi că sunt clorinate. E drept că sunt mai ruginite... dar e nevoie de investiţie acolo, ca peste tot, de altfel!”.

Pe scurt, administratorul concluzionează: „Cel mai frumos loc de recreere, Plaja Dunărea oferă gălăţenilor soare, ambianţă geografică şi... apă în bazinul mare joi, vineri, sâmbătă şi duminică şi apă în bazinul pentru copii, în fiecare zi... Ca cetăţean înţeleg gălăţenii care sunt nemulţumiţi, dar ca administrator... suport această situaţie. Taxele de intrare nu le pot suspenda eu, pentru că ele sunt stabilite prin Consiliul Local şi cu aceste taxe plătim personalul de aici, aşa cum e el, puţin, care face şi el ce poate - face curat pe plajă, uitaţi, nu e mizerie...”.

Singura speranţă a administratorului pentru ca gălăţenii să poată face plajă, vara, în condiţii europene, ar fi materializarea mega-proiectului Aqua Land: „Când am fost numit, anul trecut, administrator, mi s-a spus că se va face acel proiect, cu fonduri europene, în valoare de circa 50 de milioane de euro. Va fi şi un hotel, bazine, port de ambarcaţiuni, iarna, tunuri de zăpadă, va fi ceva extrordinar... Dar până acum nu s-a materializat nimic... Plaja Dunărea nu e Parcul Viva sau Rizer, ce să fac?, asta e! Situaţia de acum este aşa, ca o boală, suntem puţin bolnavi, dar sper să ne revenim cu acel proiect. E drept că boala lungă, moarte sigură, dar noi sperăm să nu murim totuşi!”

presagalatibraila.com

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 11 months later...

Plaja "Dunărea" ar putea fi concesionată pentru 49 de ani

* Primăria municipiului Galaţi vrea să găsească un investitor care să reabiliteze clădirile şi bazinele şi să dezvolte această bază de agrement

După ce, la sfârşitul lunii trecute, aleşii locali au preluat Plaja "Dunărea" din concesiunea - ineficientă şi păguboasă - a SC Gospodărire Urbană SRL, la şedinţa de joi ar putea decide concesionarea prin licitaţie publică deschisă a zonei de agrement. Un proiect de hotărâre în acest sens a ajuns deja pe masa lor. Autorităţile argumentează că, din cauza lipsei de fonduri, la Plaja "Dunărea" nu s-au realizat investiţii şi reparaţii capitale, aşa că activitatea s-a desfăşurat în condiţii improprii, ceea ce a dus la ineficientă economică.

Planurile Primăriei

Închisă în august 2014 pentru nerespectarea normelor igienico-sanitare, baza de agrement este degradată, iar reabilitarea presupune un efort financiar pe care bugetul local nu-l poate susţine.

„Pentru a oferi cetăţenilor o zonă de agrement modernă, la standarde calitative comparabile cu alte obiective asemănătoare din ţară, se consideră justificată o concesiune a clădirilor, instalaţiilor şi a terenului aferent - suprafaţă totală de 115.720 de metri pătraţi din incinta bazei de agrement - către un investitor privat, prin licitaţie publică”, se arată în documentele care însoţesc proiectul de hotărâre. Concret, autorităţile îşi doresc găsirea unui investitor în măsură să poată reabilita clădirile şi bazinele, dar şi să realizeze alte amenajări pentru activităţi de profil, reintroducând astfel Plaja "Dunărea" în circuitul de agrement, convinse că aceasta oferă, într-un peisaj deosebit, condiţii excelente pentru recreere. Durata concesiunii este de maxim 49 ani de la data încheierii contractului.

Cum se va transforma baza de agrement

În caietul de sarcini care însoţeşte proiectul de hotărâre se arată că ofertantul câştigător al licitaţiei publice ar putea încheia o serie întreagă de acorduri cu asociaţii de profil din ţară şi să acceseze fonduri europene.

În schimbul plăţii unei redevenţe către administraţia locală, el va putea să realizeze bazine, terenuri de tenis, fotbal, facilităţi pentru patine cu rotile, patinoare, terenuri de minigolf etc., dar şi restaurante, cluburi, terase, cu condiţia să asigure cel puţin un loc de parcare pentru 20 de metri pătraţi de terasă sau restaurant. Investiţia la care va fi obligat constă în reabilitarea bazinelor de înot şi acoperirea unui bazin, pentru perioada de iarnă, reabilitarea construcţiilor existente, acoperirea pe timp de iarnă a unui teren de sport.

Termenul de începere a lucrărilor este de cel mult 12 luni de la data semnării contratului de concesiune, sub sancţiunea rezilierii unilaterale a contractului de concesiune şi predarea terenului liber de sarcini, iar termenul de finalizare a lucrărilor este de 60 de luni.

Rămâne de văzut dacă aleşii vor fi de acord cu proiectul de concesionare a Plajei "Dunărea".

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cum se câştigă Plaja "Dunărea". Investiţia cea mai mare, în cel mai scurt timp

Consiliul Local a aprobat joi, 25 iunie, concesionarea prin licitaţie publică deschisă a unui teren şi a unor construcţii din incinta bazei de agrement Plaja "Dunărea". Valoarea investiţiei şi termenul în care va fi executată lucrarea vor conta în stabilirea câştigătorului. Acesta, de asemenea, va avea nevoie de votul aleşilor locali.

"Investitorul care va veni cu suma cea mai mare investită în timpul cel mai scurt va avea câştig de cauză, aceasta este esenţa proiectului. Vorbim de investiţii care pleacă de la sute şi pot merge până la milioane de euro. Am încercat, am adus şi investitori tocmai de prin ţările unde este petrol mai mult, pe ideea de a face la Galaţi cel mai mare aqualand din sud-estul Europei. Au fost, au văzut, dar, din păcate, infrastructura şi poziţionarea oraşului s-au dovedit neinteresante pentru ei. Vor să meargă cu investiţiile, undeva, în centrul ţării", a declarat primarul Marius Stan.

Potrivit hotărârii aleşilor, durata concesiunii este de maximum 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii, prin act adiţional, pentru o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata iniţială. Conform documentelor, "preţul de pornire a licitaţiei reprezintă limita minimă a preţului concesiunii", care a fost stabilită la 25.277 de lei pe lună.

"În procedura aceasta, cred că mai există şanse să putem prinde o bucăţică de vară, pentru că firma care câştigă va investi cât mai repede, pentru a putea să mai încaseze ceva şi în sezonul în curs", a mai spus Marius Stan.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Plaja Dunărea va fi scoasă la licitație. Consiliul Municipal a aprobat concesionarea plajei pe 49 de ani

Așa cum am mai scris, neefectuarea minimelor lucrări de reparații și de igienizare a bazinelor și clădirilor de la Plaja Dunărea încă din 2013 și practic, abandonarea plajei în 2014 de către Gospodărire Urbană SRL va avea ca punct final privatizarea plajei, mai precis concesionarea acesteia unui investitor privat.
Asta se și întâmplă acum. La punctul 13 al ordinii de zi a ședinței de ieri a Consiliului Municipal s-a aflat proiectul de hotărâre prin care se aprobă „concesionarea prin licitaţie publică deschisă a unui teren şi a unor construcţii din incinta bazei de agrement Plaja Dunărea, aflate în proprietatea publică a municipiului Galaţi, în vederea desfăşurării activităţilor specifice zonei de agrement”.

Motivaţii tânguitoare, ca ale ciobănaşului din „Mioriţa”

În expunerea de motive care stă la baza hotărârii Consiliului Municipal, se face referire la faptul că municipalitatea este prea săracă pentru a investi în reabilitarea bazinelor și clădirilor și de aceea este necesară găsirea unui investitor. Sunt pasaje în care funcționarii primăriei care au întocmit respectivul document se tânguie, „mioritic” am spune – ca ciobănașul din „Miorița”, că primăria nu are bani și nu este în stare acum și nu va fi în stare nici peste 20 – 30 sau 49 de ani să le asigure gălățenilor accesul la o plajă populară, bine întreținută și cu tarife modice.  

„Pentru a se oferi cetățenilor municipiului Galați un loc prielnic pentru odihnă și recreere, cât și pentru a se valorifica potențialul existent, este necesar a se realiza lucrări de investiții pentru funcționalitatea zonei de agrement Plaja Dunărea. Datorită lipsei de fonduri, dorim reintroducerea în circuitul de agrement a zonei Plaja Dunărea prin atragerea unui investitor în măsură să poată reabilita clădirile și bazinele, să realizeze activități de profil. În aceste condiții s-a elaborat Studiul de oportunitate care stă la baza concesionării prin licitație a bunului imobil, zona de agrement Plaja Dunărea, pentru o perioadă de 49 de ani. Se propune Consiliului Local Galați concesionarea prin licitație publică a zonei de agrement Plaja Dunărea, aflată în proprietatea publică a municipiului Galați”, se spune în expunerea de motive semnată de primarul Marius Stan.

În caietul de sarcini al licitației este continuată justificarea „mioritică” a necesității de a fi găsit un investitor care să salveze plaja de la distrugere: „Trebuie ţinut cont de faptul că închiderea pentru public în 2014 pentru nerespectarea normelor igienico-sanitare în vigoare a condus la degradarea peisagistică urbană şi de mediu a spaţiului aflat în administrarea SC Gospodărire Urbană SRL, iar reabilitarea lui din resursele Municipalităţii presupune un efort financiar pe care bugetul local nu-l poate susţine. Astfel, pentru a oferi cetăţenilor o zonă de agrement modernă, la standarde calitative comparabile cu alte obiective asemănătoare din ţară, se consideră justificată o concesiune a clădirilor, instalaţiilor şi a terenului aferent către un investitor privat, prin licitaţie publică”, a punctat și autorul caietului de sarcini.

Durată, redevenţă, obligaţii

Baza de agrement Plaja Dunărea are o suprafaţă de 53.926 mp. Durata concesiunii este de maximum 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii, prin act adiţional, pentru o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata iniţială. Valoarea minimă a redevenței ce va fi plătită de potențialul investitor strategic va fi de 25.277 lei/lună.

Obligațiile puse investitorului prin caietul de sarcini nu sunt prea complicate: „investiţia constă în reabilitarea bazinelor de înot și acoperirea unui bazin, pentru perioada de iarnă, reabilitarea construcţiilor existente, acoperirea pe timp de iarnă a unui teren de sport”.

Ar mai fi fost varianta dării în administrare a plajei

Am spune că nu era nevoie ca pentru astfel de obiective minimale Primăria Galați să „scape” aproape definitiv de Plaja Dunărea, prin concesionarea pe 49 de ani. Cu aceleași obiective, reabilitarea bazinelor, bazin acoperit și teren de sport acoperit, Primăria și Consiliul Municipal puteau da plaja în administrare unui investitor desemnat prin licitație, cu avantajul că prin introducerea clauzei de suspendare a contractului în cazul nerespectării condițiilor, primăria ar fi putut avea controlul asupra modului în care este administrată plaja, dar și asupra unui alt aspect deloc de neglijat, tarifele practicate.

Dacă pentru a-și scoate cheltuielile și redevența investitorul va pune „taxe de șezlong” ca pe litoral, Plaja Dunărea va rămâne la fel de inutilă, pentru că ceea ce n-au înțeles aleșii locali, la Galați, problema nu este lipsa piscinelor, ci lipsa locurilor de agrement la care să își poate petrece zilele estivale și gălățenii cu ceva mai puțini bani.

Un argument pentru varianta ca Plaja Dunărea să fi fost dată în administrare, nu în concesiune este ceea ce s-a întâmplat în cazul Plajei Brateș, care a aparținut tot Primăriei Galați și a fost concesionată în 1997, când primar al Galațiului era Eugen Durbacă.

Am ratat cel mai mare Aqualand din sud-estul Europei

După ședința Consiliului Municipal, primarul Marius Stan a precizat că va fi declarat câștigător investitorul care va propune cea mai importantă investiție în timpul cel mai scurt.

„Cel care va participa la concesiune are niște condiții de îndeplinit, care se traduc în valoarea investiției, perioada în care face această investiție și de aici primește și un punctaj adecvat. Cel care va veni cu suma cea mai mare investită în timpul cel mai scurt va avea câștig de cauză”, a declarat Marius Stan care a mai adăugat că „vor fi investiții minime, de sute de mii de euro, care pot merge până la milioane de euro”.

Primarul a amintit că am ratat construirea la Galați a celui mai mare Aqualand din sud-estul Europei: „Am avut și niște investitori tocmai din țările unde-i petrol mai mult. Au fost, au văzut. Ideea a fost să facem cel mai mare Aqualand din sud-estul Europei, dar din păcate, infrastructura și poziționarea Galațiului a făcut să fie neinteresant pentru ei”.

presagalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Primăria Galaţi aşteaptă ofertele pentru Plaja Dunărea

Până pe data de 3 august 2015, ora 11,00, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă ofertele pentru concesionarea, pe o perioadă de 49 de ani, a Plajei "Dunărea", în vederea transformării ei într-o modernă bază de agrement. Este vorba despre un teren cu destinaţia plajă, în suprafaţă de 53.926 mp şi a unor construcţii cu suprafaţa construită desfăşurată de 6.529 mp care aparţin domeniului public. La ora 13,00, în aceeaşi zi, va avea loc şedinţa publică de deschidere a ofertelor în cadrul licitaţiei publice deschise pentru Plaja Dunărea.

După cum v-am informat, valoarea investiţiei şi termenul în care va fi executată lucrarea vor conta în stabilirea câştigătorului. "Investitorul care va veni cu suma cea mai mare investită în timpul cel mai scurt va avea câştig de cauză, aceasta este esenţa proiectului. Vorbim de investiţii care pleacă de la sute de mii şi pot merge până la milioane de euro. În procedura aceasta, cred că mai există şanse să putem prinde o bucăţică de vară, pentru că firma care câştigă va investi cât mai repede, pentru a putea să mai încaseze ceva şi în sezonul în curs", a declarat, recent, primarul Marius Stan.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Adio, plajă şi scăldat, anul acesta, la Plaja "Dunărea"! Licitaţia a fost amânată din nou

"Cred că mai există şanse să putem prinde o bucăţică de vară, pentru că firma care câştigă va investi cât mai repede, pentru a putea să mai încaseze ceva şi în sezonul în curs", declara primarul Marius Stan, pe 25 iunie 2015, când Consiliul Local a aprobat concesionarea prin licitaţie publică deschisă a unui teren şi a unor construcţii din incinta bazei de agrement Plaja "Dunărea". Valoarea investiţiei şi termenul în care va fi executată lucrarea erau cele care ar fi contat în stabilirea câştigătorului. Numai că e greu de spus când va fi ales acesta, pentru că licitaţia s-a amânat pentru a doua oară.

Iniţial, fusese stabilită data de 3 august 2015, ora 11,00 pentru depunerea ofertelor, urmând ca, în aceeaşi zi, la ora 13,00, să aibă loc şedinţa publică de deschidere a ofertelor în cadrul licitaţiei publice deschise pentru Plaja "Dunărea". Printr-un anunţ publicat în presă, municipalitatea a reprogramat data-limită de depunere a ofertelor pentru 17 august 2015, ora 11,00, în aceeaşi zi fiind stabilită şi licitaţia.

Însă, vineri (14 august), Primăria a revenit pentru a doua oară şi a anunţat "amânarea procedurii de concesionare prin licitaţie publică, deschisă, a unui teren şi a unor construcţii, din incinta bazei de agrement - Plaja Dunărea, din 17 august 2015, la o dată ce va fi comunicată ulterior".

În aceste condiţii, chiar şi cei mai optimişti gălăţeni, care încă mai sperau că vor apuca să mai facă măcar o baie în bazinul de la Plaja "Dunărea" în acest sezon estival, îşi pot lua de-o grijă...

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 weeks later...

Plaja "Dunărea" nu-şi găseşte concesionari. Licitaţie amânată din nou

Vara s-a dus, iar Plaja Dunărea a rămas, la fel ca la începutul sezonului estival, tristă şi de izbelişte. Potrivit anunţului postat pe portalul Primăriei, ieri, la ora 11,00, ar fi trebuit să aibă loc licitaţia publică deschisă pentru concesionarea unui teren şi a unor construcţii din incinta bazei de agrement Plaja Dunărea, numai că procedura a fost amânată din nou, până la o dată ce va fi comunicată ulterior.

Motivaţia, pe care am aflat-o de la Biroul de Presă al Primăriei Galaţi, este aceea că nu a fost depusă nicio ofertă, deşi s-au cumpărat nu mai puţin de şapte caiete de sarcini. Potrivit Primăriei, procedura de licitaţie va fi reluată.

Reamintim că, iniţial, licitaţia fusese stabilită pe data de 3 august 2015, dar a fost amânată pentru 17 august 2015. Valoarea investiţiei şi termenul în care va fi executată lucrarea sunt cele care vor conta în stabilirea câştigătorului. Numai că e greu de spus când va fi ales acesta.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 8 months later...

Licitaţie eşuată, amânată, anulată... Plaja Dunărea rămâne închisă şi vara asta

Închisă pe 14 august 2014, după ce Direcţia de Sănătate Publică a constatat starea jalnică a bazinului, fără sistem de filtrare a apei, cabinele insalubre şi WC-urile mizere, Plaja "Dunărea" va rămâne ferecată şi anul acesta, la fel ca anul trecut! Şi tot ca anul trecut, autorităţile se străduiesc să găsească un investitor care să o transforme într-un loc civilizat de plajă, scăldat şi agrement, dacă nu într-un parc acvatic, aşa cum ar merita oraşul. Numai că, dacă anul trecut la licitaţia organizată pentru concesionarea plajei nu a venit nimeni, acum licitaţia nici măcar nu poate fi pornită, deoarece caietul de sarcini pentru o nouă licitaţie nu a primit girul consilierilor.

Vara trecută, Plaja "Dunărea" a fost preluată din concesiunea SC Gospodărire Urbană SRL în administrarea Consiliului Local Galaţi, iar Primăria spera că îi va găsi un management privat care să o transforme în ceea ce ar trebui să fie: un parc acvatic modern şi civilizat. Pe 25 iunie 2015, Consiliul Local a aprobat concesionarea prin licitaţie publică deschisă a unui teren şi a unor construcţii din incinta bazei de agrement Plaja "Dunărea". Valoarea investiţiei şi termenul în care va fi executată lucrarea erau cele care ar fi contat în stabilirea câştigătorului.

Iniţial, fusese stabilită data de 3 august 2015 pentru licitaţie, dar, pentru că nu s-a prezentat nimeni, municipalitatea a reprogramat data-limită de depunere a ofertelor pentru 17 august 2015. Apoi a amânat procedura de concesionare prin licitaţie publică deschisă… pe termen nelimitat.

În aceste condiţii, Primăria a refăcut caietul de sarcini, fiind stipulate explicit etapele şi investiţiile ce trebuie făcute. Potrivit autorităţilor, proiectul de hotărâre privind noua licitaţie pentru concesionare a ajuns pe masa aleşilor locali încă din luna aprilie. Numai că nu a primit avizele de specialitate pentru a putea intra în dezbaterea şi aprobarea Consiliului Local. Mai mult, de această dată, municipalitatea spune că ar exista şi o firmă interesată să participe la licitaţie - Aqua Azur.

Degeaba, însă, fără girul aleşilor, licitaţia nu poate fi demarată. Şi cum Plaja "Dunărea" nu îndeplineşte condiţiile igienico-sanitare de funcţionare, e clar că va rămâne închisă şi în această vară. Păcat!

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Din promisiune în promisiune. Când vom avea în Galați aqua-park şi aventura-park ?

Galaţiul se perpeleşte la soare şi vara asta, fără un ştrand public şi fără un parc în care să guste din plin aventura. Dacă, însă, toate promisiunile de parc acvatic (aqua-park) şi parc de aventuri (aventura-park), cu tiroliană, ar fi devenit realitate, Galaţiul s-ar fi transformat într-unul dintre cele mai atractive zone de agrement din ţară! Şi nu exagerăm deloc! Cel puţin în mandatul fostului primar, nu mai puţin de trei parcuri au fost cât pe-aci să capete mult-râvnita tiroliană, ba chiar s-au cheltuit şi bani pentru documentaţiile necesare. Păcat că tiroliana a rămas doar pe hârtie… La fel şi aqua-parkul care trebuia să ia locul bazinelor răpănoase de la Plaja "Dunărea". Vestea bună este că nu e chiar totul pierdut! Promisiuni de tiroliană şi parc acvatic se regăsesc şi în proiectul politic cu care Ionuţ Pucheanu a câştigat fotoliul de primar al municipiului Galaţi!

Ce voia Marius Stan

"Ne vom apuca de zona plajei. Avem un proiect amplu, complex, cu tobogane care pornesc de la Turnul Tv, curg pe tot taluzul, un aqua-land, ceva excepţional", declara, în ianuarie 2014, primarul Marius Stan.

"Vrem să transformăm Parcul CFR în Aventura Parc, cu instalaţie de tiroliană pentru iubitorii de adrenalină", declara acelaşi Marius Stan, în aprilie 2014.

Din păcate, documentaţia de modernizare a parcului, pentru care Primăria a plătit 95.914 lei fără TVA, nu spunea nimic de tiroliană, dar propunea amenajarea unui circuit romantic… Consilierii locali au considerat, însă, că investiţia nu este o prioritate, aşa că nu s-a mai făcut nimic!

Pe 19 iunie 2015, Marius Stan îşi asuma o altă promisiune, în faţa elevilor Şcolii Nr. 29: "Vin de la pădurea de la Stadionul "Dunărea", unde, în premieră vă anunţ, în timpul cel mai scurt, vom demara proiectul care se cheamă tiroliană şi aventura-park. Un nou cadou pentru voi, copiii!".

Paradoxal, şase zile mai târziu, pe 25 iunie 2015, tot la propunerea lui Marius Stan, era aprobat de Consiliul Local proiectul "Amenajare scuar bulevardul Galaţi - strada Oţelarilor", care prevedea ca parcul Selgros să devină "Parcul de Aventuri Siretul". "Profitând de panta naturală foarte accentuată a terenului, aici se pot realiza mai multe tiroliene, pereţi de căţărare şi multe altele, lista rămâne deschisă", argumentau arhitecţii, plătiţi pentru proiect cu 161.200 de lei.
Şi-am rămas cu promisiunile şi cu banii cheltuiţi!

Ce propune Ionuţ Pucheanu

"Este obligatorie reamenajarea zonei cuprinse între sensul giratoriu de la "Ultimul Leu", b-dul Cloşca, b-dul Brăilei şi Plaja Dunărea, prin refacerea şi extinderea parcului existent. În această zonă avem deja un parc, dar care necesită o modernizare totală. Îmi propun extinderea parcului actual şi dezvoltarea unui ansamblu care să cuprindă, etapizat, următoarele proiecte: realizarea unui aventura-park în pădurea din vecinătatea Stadionului "Nicolae Rainea"; captarea şi canalizarea cursului de apă care străbate momentan zona şi realizarea unor lacuri artificiale. Acest proiect include şi reabilitarea Plajei "Dunărea" şi, în paralel, realizarea celui mai mare aqua-park din sud-estul României", propune Ionuţ Pucheanu, în programul său politic.

Cert este că, în prezent, Plaja "Dunărea" zace abandonată în mizerie, Parcul "Cloşca" se degradează pe zi ce trece, iar păduricea din zonă este insalubră şi periculoasă. Există, însă, o documentaţie de modernizare plătită de Primărie cu 127.720 de lei fără TVA, dar neaprobată de aleşi...

Poate, cine ştie, în acest mandat avem noroc şi ne alegem măcar cu una din două: aqua-park sau parc de aventuri…

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Galaţiul, încă o vară fără plajă

În municipiul Galaţi nu există nici o plajă publică deschisă populaţiei, Plaja Dunărea fiind închisă de câţiva ani. În 2014, plaja a funcţionat doar în weekenduri, căci singurul bazin care mai funcţiona (din cele două existente) era umplut, golit, spălat şi apoi reumplut timp de aproape patru zile (de luni până joi) iar de anul trecut Direcţia de Sănătate Publică a închis-o definitiv, considerând-o un pericol pentru sănătatea populaţiei.

Cea de-a doua bază publică de agrement care aparţine de Primăria Galaţi, Complexul “Lacul Vânători”, se află în afara municipiului, însă acolo scăldatul este interzis iar căsuţele destinate turiştilor sunt neîntreţinute şi nu sunt racordate la sistemul de iluminat - probleme nerezolvate de zeci de ani de zile.

Singurele variante pentru gălăţenii care vor să facă plajă şi apoi baie este să meargă la piscinele private, una aflată la ieşirea din municipiul Galaţi şi cealaltă, la 20 de kilometri de Galaţi, în Pădurea Gârboavele.

Din cauza lipsei banilor, gălăţenii de rând fac plajă în parcul public de la Turnul de Televiziune. Sufocaţi de căldura din apartamente, gălăţenii se înarmează cu sticle cu  apă şi vin să stea la soare, pe cearşafuri, privind din parc, în jos, către Plaja Dunărea, cu mare tristeţe. “Nu au făcut nimic, arată dezastru! Ziceau că o modernizează cu fonduri europene... Aiurea! Au dat fonduri europene să facă Zătun. Numai la cei cu bani, cu maşini, se gândesc. Unde să meargă gălăţenii fără maşină personală, unde să facă şi tinerii ăştia o baie?”, spune Mioara, unul dintre gălăţenii veniţi să facă plajă în parc.

Dezamăgirea este starea de spirit a gălăţenilor şi este explicabilă, având în vedere că în urmă cu patru ani primarul Marius Stan promitea reabilitarea plajei şi amenajarea chiar a unui aqualand. De la an la an, investiţiile s-au tot redus până la zero, după care a început “aruncarea motanului dintr-o curte în alta”. Astfel, Plaja Dunărea a trecut din administrarea Primăriei în cea a SADP, ca la finalul mandatului lui Marius Stan să treacă din nou în administrarea Primăriei, care a scos la licitaţie caietul de sarcini pentru reabilitarea plajei. Între timp, mandatul lui Marius Stan s-a încheiat iar Plaja Dunărea a rămas tot sub lacăt şi bălării, căci nimeni nu s-a arătat interest să investească în aqualandul promis.

Se pare că nici în această vară gălăţenii nu prea au şanse la o plajă publică, deoarece este puţin probabil ca Direcţia de Sănătate Publică să avizeze redeschiderea bazei doar după realizarea unor minine lucrări de amenajare. “Am luat în discuţie acest subiect şi, dacă la nivel de lucrări s-ar putea finaliza în 2-3 săptămâni - vorbim de  reamenajarea plajei, a toaletelor şi duşurilor -, nu ştiu dacă putem în acest timp să scoatem toate avizele necesare funcţionării. Nu ştiu dacă până în septembrie am putea să intrăm în legalitate”, a spus noul primar al Galaţiului, Ionuţ Pucheanu.

monitoruldegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Plaja "Dunărea" s-ar putea redeschide, din păcate fără bazine/ Nu ne bălăcim, dar ne vom bronza

  • Municipalitatea vrea ca până la sfârşitul lunii iulie să renoveze duşurile şi toaletele şi să pună nisip pe plajă
  • În câteva zile se va face şi devizul de lucrări

Închisă pe 14 august 2014, Plaja "Dunărea" a intrat în atenţia noilor autorităţi locale. Deşi în urmă cu doar câteva zile susţinea că obţinerea avizelor presupune o procedură lungă şi stufoasă, primarul Ionuţ Pucheanu pare să fi găsit soluţia pentru a permite gălăţenilor accesul la plaja publică.
Locaţia a fost închisă după ce Direcţia de Sănătate Publică a constatat starea jalnică a bazinului, fără sistem de filtrare a apei, cabinele insalubre şi WC-urile mizere. Acum, Ionuţ Pucheanu vrea să reamenajeze duşurile şi toaletele şi să aducă nisip pentru ca plaja „Dunărea” să îşi redeschidă porţile, motiv pentru care a şi mers ieri în inspecţie. „Sperăm ca, într-un răstimp destul de scurt, să putem reamenaja plaja, însemnând să aducem nisip, şi să refacem toaletele şi duşurile. Este singurul lucru pe care îl putem face să redeschidem plaja”, ne-a explicat, chiar la faţa locului, edilul.   
Toate aceste lucrări ar urma să se facă cu fonduri de la Primărie. „Dacă intrăm în parteneriate şi în orice altă formă de asociere, cu siguranţă, şi primăvara viitoare ne va prinde în aceeaşi formulă. Prin urmare, le facem pe fondurile primăriei, pentru că investiţiile nu sunt unele într-atât de consistente încât să nu se poată face acest lucru pentru a reda gălăţenilor, pentru cât a mai rămas din vara aceasta, plaja”, a adăugat Ionuţ Pucheanu, care a amintit faptul că aceasta a fost una dintre cerinţele găleţenilor din zona turnului de televiziune.

Fără bazine, că e mult de lucru

Chiar dacă veştile par a fi bune pentru doritorii de stat la soare, realitatea este însă, încă, sumbră. Şi asta din cauză că lucrările de care a vorbit, în timpul vizitei la Plaja „Dunărea”, primarul nu vizează şi reamenajarea bazinelor, care ar presupune costuri mult mai mari şi un timp îndelungat de realizare. Aşadar, cei care vor merge la plajă vor putea sta la soare pe nisip şi se vor putea răcori la duş, fără a se şi scălda în vreunul dintre bazine.
Întrebat care ar fi totuşi costurile pe care ar trebui să le suporte municipalitatea pentru amenajarea plajei şi repararea duşurilor şi toaletelor, Ionuţ Pucheanu a cerut un răgaz de câteva zile. „Acum îmi e greu să lansez orice fel de sumă pentru că nu s-a făcut niciun fel de cost estimativ, nu s-a făcut un deviz de lucrări. Sper ca luni, cel târziu marţi, compartimentul Primăriei care se ocupă cu aşa ceva  să poată veni cu o astfel de informaţie şi să putem da drumul lucrărilor cât mai rapid cu putinţă. Mi-aş dori ca la sfârşitul lunii acesteia atât plaja, cât şi duşurile şi toaletele să fie funcţionale”, a explicat edilul.
Iounţ Pucheanu crede că toate lucrările de la plaja „Dunărea” se pot face cu angajaţii Ecosal. Aici este inclusă chiar şi o plombare a străzii,astfel încât gălăţenii să poată intra cu maşinile în parcarea amenajată.

Condiţii minime, zero taxă

Ţinând cont de faptul că lucrările ce urmează a fi făcute sunt doar un minimum necesar pentru a se obţine avizele de la Direcţia de Sănătate Publică în vederea permiterii accesului pe plajă, Iounţ Pucheanu se gândeşte să nu pună niciun fel de taxă la intrare. „Vom discuta dacă este vorba şi de o taxă, pentru că, la cât au suferit gălăţenii până acum, am putea să lăsăm liber acces. Nu cred că putem vorbi de sume extrem de importante pe care le-am putea colecta în timpul acesta şi nici standardele nu sunt aşa de ridicate încât să putem pretinde nişte taxe de acces”.
Pentru ca acest lucru să fie realizabil însă, trebuie ca şi Consiliul Local să îşi dea girul. Şi asta pentru că, vara trecută, Plaja "Dunărea" a fost preluată din concesiunea SC Gospodărire Urbană SRL în administrarea Consiliului Local Galaţi. Imediat după ce acest lucru s-a finalizat, Consiliul Local a aprobat concesionarea prin licitaţie publică deschisă a unui teren şi a unor construcţii din incinta bazei de agrement Plaja "Dunărea". Valoarea investiţiei şi termenul în care urma să fie executată lucrarea erau cele care ar fi contat în stabilirea câştigătorului. Cum pe 3 august 2015 nu s-a prezentat nimeni la licitaţie, aceasta a fost reprogramată pentru 17 august 2015. Apoi, municipalitatea a amânat procedura de concesionare prin licitaţie publică deschisă… pe termen nelimitat.
Astfel, oraşul nostru a rămas şi anul acesta fără o locaţie modernă şi cu condiţii civilizate de plajă, scăldat şi agrement.
În aceste condiţii, să visăm la un parc acvatic, aşa cum ar merita oraşul, este de prisos. Cel puţin pentru viitorul apropiat. Dar, cum visatul este gratuit şi, până la urmă, orice vis se poate şi îndeplini, mai avem şi noi o şansă ca, măcar peste câţiva ani, să avem un loc civilizat de scăldat, fără a plăti taxe enorme ca la piscinele private, care, culmea, sunt doar în afara oraşului.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Se lucrează intens la Plaja Dunărea

În cursul ziei de joi, Primarul Ionuţ Pucheanu şi viceprimarul Sorin Enache au inspectat din nou Plaja Dunărea, pentru a vedea în ce stadiu se află lucrările preconizate a se face într-un timp scurt, astfel încât gălăţenii să poată face plajă măcar o parte din vara aceasta. După cum am mai anunţat, municipalitatea nu a rămas surdă la doleanţele gălăţenilor care cer un loc amenjat cât de cât pentru a putea face plajă în acest sezon, cât a mai rămas din el, şi a promis că va face în scurt timp câteva lucrări care să redea publicului măcar o parte a Plajei Dunărea, dar fără bazine, care nu vor putea fi utilizate în viitorul prea apropiat.

Zona arată în continuare deplorabil, pornind de la partea carosabilă plină de gropi, gardurile dărâmate şi ruginite, zona de nisip acoperită cu gunoaie şi invadată de buruieni şi până la partea de clădiri. Acestea din urmă, în speţă toaletele, duşurile, vestiarele şi punctul sanitar, lăsate în paragină, necesită multă muncă pentru a le face fucţionale şi a le aduce la nişte standarde decente. Joi se toaletau copacii şi se curăţa zona de nisip, unde probabil că va fi nevoie, după igienizare, să se mai aducă nişte material. Se lucra intens şi la carosabil, dar mai ales la zona de duşuri, vestiare şi punct sanitar (unde probabil vor fi aduşi voluntari).

Cum spuneam, despre bazine nu se poate vorbi deocamdată, deoarece acolo e vorba de investiţii mari şi va fi nevoie fie de o finanţare europeană, fie de o licitaţie pentru atragerea unui investitor, ceea ce înseamnă că treaba e de durată... probabil că nici anul viitor gălăţenii nu se vor putea scălda la Plaja Dunărea.

Ceea ce se poate face anul acesta e destul de puţin: se poate amenaja partea de plajă, prin igienizare şi aducerea de nisip, şi se pot reabilita toaletele şi duşurile. Desigur, se va reface şi drumul de acces. Toate acestea, primarul estimează că se pot face până la începutul lunii august, astfel încât să se deschidă plaja. Nu se ştie încă ce costuri implică aceste lucrări, dar important este că, dacă se face ce s-a promis, gălăţenii vor avea un loc unde să facă plajă măcar o lună, o lună şi jumătate, în acest sezon. În ceea ce priveşte plata, e posibil ca accesul să se facă pe o sumă modică, undeva la 2 lei pentru adulţi şi 1 leu pentru copii sau chiar gratuit pentru aceştia.

monitoruldegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Aqualand de Galaţi - un vis spulberat în 4 loturi

Primarul Ionuţ Pucheanu vrea să împartă Plaja Dunărea în patru, cel puţin aşa a dezvăluit într-o conferinţă de presă consilierul local PNL Nicuşor Ciumacenco. Acesta a pus la dispoziţia presei proiectul de hotărâre privind dezlipirea în 4 loturi a terenului în suprafaţă totală de 115.720 mp, situat în Municipiul Galaţi str. Saturn nr. 25, al cărui iniţiator este primarul Pucheanu.

Nicuşor Ciumacenco consideră că lotizarea Plajei Dunarea înseamnă distrugerea uneia dintre puţinele locaţii de agrement. În loc să rezolve problemele oraşului, actuala administraţie nu face decât să le agraveze. Astfel, în lipsa unui proiect serios care să ducă la revitalizarea unei importante zone de agrement care este Plaja Dunărea, se doreşte împărţirea în patru loturi, în vederea concesionării lor. Cele patru loturi ar urma să fie: Lotul 1: plaja cu nisip, Lotul 2: drumul de acces, Lotul 3: piscine, dusuri etc. şi Lotul 4: versantul.

Consilierul local PNL este convins că ”prin lotizarea şi concesionarea separată se pierde şansa unei investiţii unitare. Există riscul de a fi concesionate doar zonele cu potenţial maxim de profit şi minim investiţional (cum ar fi plaja propriu-zisă) în vreme ce drumul de acces ori versantul se vor degrada şi mai mult. Din punctul nostru de vedere, este obligatorie păstrarea caracterului unitar şi organizarea unei licitaţii naţionale sau chiar internaţionale pentru construirea pe această locaţie a unui parc acvatic de distracţii. În cazul în care nu se doreşte o asociere, o soluţie o reprezintă şi fondurile europene: prin Programul Operaţional Regional - Axa 4 (Dezvoltare urbană durabilă) sunt disponibile 1.387 milioane de euro pentru revitalizarea zonelor urbane (reconversia şi refuncţionalizarea terenurilor abandonate, etc.) şi pentru facilităţi destinate utilizării publice, cum ar fi: zone verzi de mici dimensiuni, pieţe publice, scuaruri, parculeţe etc.”

Proiectul de hotărâre supune aprobării consilierilor locali ce urmează a se întruni la sfârşitul acestei luni ”dezmembrarea imobilului proprietatea municipiului Galati în 4 loturi, actualizarea inventarului domeniului public al municipiului Galati cu imobilele nou constituite şi înscrierea în evidenţele de Publicitate Imobiliară, după cum urmează: suprafaţa de 20.387 mp cu categoria de folosinţă teren, numărul cadastral 123119 va constitui Lot 1, suprafaţa de 6.910 mp cu categoria de folosinţă drum, numărul cadastral 123120 va constitui Lot 2, suprafaţa de 26.629 mp cu categoria de folosinţă teren, numărul cadastral 123121 va constitui Lot 3, suprafaţa de 61.794 mp cu categoria de folosinţă teren, numărul cadastral 123122 va constitui Lot 4.

monitoruldegalati.ro

 

Tun imobiliar de 12 hectare pe Faleza Dunării

La o lună și jumătate de la alegeri, noul primar al Galațiului, Ionuț Pucheanu (PSD), a și pus bazele unui viitor tun imobiliar, inițiind dezmembrarea, în vederea concesionării, a celor 12 hectare pe care se află Plaja „Dunărea”, ultima bază de agrement care mai putea deveni funcțională la Galați. Ideea concesionării plajei nu e nouă, a fost încercată și de fostul primar, Marius Stan (UNPR), dar fără șanse de reușită.

Însă fostul primar încercase concesionarea administrării bazei de agrement, ceea ce presupunea păstrarea funcționalității ca plajă publică, în timp ce primarul Pucheanu pregătește concesionarea bucată cu bucată, pe loturi de teren, noua abordare fiind evident una care deschide calea unor  afaceri imobiliare cu terenurile din cea mai importantă zonă a Galațiului, Faleza Dunării. La începutul anilor ’90, când a fost amenajată în zona Turnului de Televiziune, Plaja „Dunărea” era o bază de agrement modernă, cu două bazine cu valuri, un bazin pentru copii, terenuri de minigolf, baruri de plajă, urmând să fie amenajată și o discotecă în aer liber.

În ultimii ani nu a mai fost administrată și Direcția de Sănătate Publică Galați nu a mai acordat autorizație de funcționare. A fost utilizată și în cazul Plajei „Dunărea” aceeași metodă, cu instituțiile publice care nu sunt în stare să administreze și în consecință trebuie să fie vândută sau concesionată. Noul primar, Ionuț Pucheanu, își începuse mandatul printr-o acțiune „hei-rup”-istă, de încercare de redeschidere a plajei chiar și fără bazinele de înot, numai cu dușuri și nisip, adică cu „băi de soare”. Între timp, se pare că și-a schimbat opțiunea ca plaja să fie administrată de municipalitate, inițiind dezmembrarea terenurilor.

Marea dezmembrare

La ședința Consiliului Municipal (CLM) Galați de pe data de 28 iulie, consilierii municipali vor avea pe ordinea de zi și proiectul de hotărâre nr. 34/13.07.2016, cu privire la „dezlipirea în 4 loturi a terenului în suprafață totală de 115.720 mp, situat în municipiul Galați, str. Saturn nr. 25”. Adică Plaja „Dunărea”. Lotul 1, cu o suprafață de 20.387 mp, este „plajă cu nisip”, Lotul 2, de 6.910 mp este constituit de terenuri pe care se află drumurile de acces, Lotul 3 – „piscine, dușuri”, în suprafață de 26.629 mp, este terenul pe care se află cele două bazine mari și bazinele pentru copii, dar și dușurile, grupuri sanitare etc., iar Lotul 4 – „versantul” este suprafața de 61.974 mp de terenuri de pe Faleza Dunării pe care nu se află nici un fel de construcții.

Un „tun“ de 30 milioane euro?

În special cele peste 6 hectare ale versantului falezei pot fi o afacere imobiliară de succes, pentru că este o suprafață generosă, permițând construirea unui ansambu rezidențial pe Faleza Dunării, zona cu cele mai scumpe locuințe din Galați. În perioada 2003-2004, o companie de construcții din Israel intenționa să construiască pe același teren Proiectul „Marina”, un ansambul rezidențial de sute de milioane de euro. În imediata apropiere a Plajei „Dunărea” se află Baza Sportivă „Siderurgistul”, ale cărei terenuri, de 4,4 hectare, sunt evaluate la 10 milioane de euro. În aceste condiții, înseamnă că valoarea celor 12 hectare pe care se află plaja ar fi de 30 de milioane de euro.

Consilierii PNL se opun dezmembrării

Lotizarea terenurilor de la Plaja „Dunărea” nu va fi votată de consilierii municipali ai PNL. Potrivit fostului viceprimar Nicușor Ciumacenco, președinte organizației municipale PNL Galați, dezmembrarea terenurilor deschide calea tunurilor imobiliare: „Poate că actuala administrație nu este ticăloasă. Poate că la un moment dat la conducerea orașului vine o administrație ticăloasă, care găsește o  suprafață de aproape 12 hectare gata lotizată și începe: Lotul 1, plaja cu nisip o vindem cuiva! Lotul 2 – drumul de acces, punem barieră și am rezolvat problema. Lotul 3 - partea de  piscine, aceea de se vinde cel mai ușor. Iar Lotul 4, versantul falezei, putem foarte bine să ne trezim cu niște blocuri pe acolo!”, ne-a declarat Nicușor Ciumacenco.   .

Există riscul de a fi concesionate doar zonele cu potențial maxim de profit și minim investițional.“ Nicușor Ciumacenco, fost viceprimar (PNL)

SOLUȚIE. Reabilitare cu fonduri europene

Fostul viceprimar spune că municipalitatea trebuie să păstreze baza de agrement și să găsească surse de finanțare pentru a o reabilita: „Prin lotizarea și concesionarea separată se pierde șansa unei investiții unitare. Există riscul de a fi concesionate doar zonele cu potențial maxim de profit și minim investițional. Din punctul nostru de vedere, este obligatorie păstrarea caracterului unitar și organizarea unei licitații naționale sau chiar internaționale pentru construirea pe această locație a unui parc acvatic de distracții prin atragerea unei finanțări europene prin Programul Operațional Regional – Axa 4”, a mai adăugat Ciumacenco.

romanialibera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cât va costa intrarea la Plaja ”Dunărea” din Galați

"La cât au suferit gălăţenii până acum, am putea să lăsăm acces liber. Nu cred că putem vorbi de sume extrem de importante pe care le-am putea colecta şi nici standardele nu sunt aşa de ridicate încât să putem pretinde taxă de acces", declara primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, la începutul acestei luni, când a descins la Plaja "Dunărea", pentru a vedea ce se poate face pentru ca gălăţenii să se bucure măcar de băi de soare, dacă nu şi de bălăceală.

Ei bine, la şedinţa de joi va fi supus aprobării aleşilor preţul biletului de intrare la Plaja "Dunărea", de doi lei/persoană. Pentru copiii cu vârsta de până la 14 ani, intrarea va fi gratuită.

De ce doi lei? Având în vedere gradul de funcţionare a locului de agrement, respectiv folosirea doar a plajei de nisip şi a grătarelor, autorităţile consideră că aceşti doi lei reprezintă o sumă modică şi că pot acoperi minimum de cheltuieli de administrare a locului de agrement.

Şi dacă tot veni vorba de administrare, tot la şedinţa de joi, aleşii plănuiesc să dea obiectivul în administrarea Fundaţiei Sportul Gălăţean şi să modifice organigrama şi cotizaţia acesteia. Astfel, de plajă se vor ocupa 11 salariaţi temporari (un administrator, patru casieri şi şase îngrijitori), iar cotizaţia anuală pentru Fundaţia Sportul Gălăţean se majorează de la 1.272.800 de lei/an la 1.315.240 de lei/an.

Ţinând cont de toate aceste pregătiri, autorităţile dau asigurări că, de la 1 august, Plaja "Dunărea" va fi funcţională, desigur doar pentru băi de soare şi grătare.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.