Jump to content

Recommended Posts

Posted

Niciun leu încasat de pe urma concesionării Plajei ”Dunărea”

Firma bucureşteană Karan Bussines & Finance SRL, care le-a promis gălăţenilor că vor avea, în această vară, condiţii decente de plajă şi de scăldat la Plaja "Dunărea", nu a achitat, până acum, nici măcar un leu către Primăria Galaţi, pentru concesionarea zonei de agrement pe o perioadă de 49 ani. În vreme ce municipalitatea ameninţă cu rezilierea contractului dacă nu încasează banii până la 29 septembrie, compania cere modificarea valorii redevenţei.

"La Plaja "Dunărea", avem doi ani în care acest proiect să se realizeze, nu două luni! Că dintr-o nefericită şi neinspirată declaraţie, concesionarul şi-a asumat că în două luni va deschide e un aspect. Sunt aspecte contractuale pe care nu le putem încălca. Două obligaţii majore revin concesionarilor: plata redevenţei şi realizarea la termen a investiţiei pe care s-au angajat s-o facă. Noi încasăm o redevenţă de 25.000 de lei pe lună. Primăria nu a încasat atâţia bani de pe urma plajei de când e ea!", declara primarul Ionuţ Pucheanu, pe 17 iulie 2017, când presa punea la îndoială bonitatea concesionarului.

Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galaţi ne-a confirmat, vineri, 1 septembrie, că firma Karan Bussines & Finance SRL nu şi-a respectat obligaţiile asumate prin contract. Mai exact, nu a plătit redevenţa lunară asumată, în valoare de 25.000 de lei pe lună, şi nici garanţia de 77.155 de lei, pe care ar fi trebuit să o achite în termen de 90 de zile de la încheierea contractului. Potrivit Biroului de Presă al Primăriei, garanţia pe care administratorul Plajei "Dunărea" ar fi trebuit să o achite reprezintă 25 la sută din valoarea redevenţei pe anul în curs, care se ridică la 228.103 lei. Din acest motiv, Primăria a notificat compania, punându-i în vedere că riscă să-i fie retrasă concesiunea şi, automat, să-i fie reziliat contractul.

Potrivit Primăriei, Karan Bussines & Finance SRL ar fi solicitat municipalităţii reanalizarea termenilor contractului şi modificarea valorii redevenţei.

Ce spune asociatul unic al Karan

"Nici gând că nu vrem să plătim! Noi le-am cerut o echilibrare între ceea ce putem produce pe teren şi ceea ce plătim", ne-a declarat administratorul şi asociatul unic al firmei bucureştene Karan Bussines & Finance, Ana Roxana Rusu. "Când se apropia data scadentă, i-am rugat să vină pe teren şi să constate că din 6.000 mp de construcţii, pe teren nu sunt nici măcar 2.000, că unele nici măcar nu mai sunt în picioare sau nu au existat la data preluării. Sub acea schelă este canalul colector de ape pluviale al Galaţiului, deci nu ai voie să construieşti nimic deasupra. O altă problemă este linia de înaltă tensiune care nu apare în caietul de sarcini şi care m-a obligat să modific absolut tot proiectul. Nu mai pot construi nimic care să vină de pe deal, nu mai am cum să fac derdeluş sau tiroliană. 20 de metri stânga - dreapta, sub această linie, nu ai voie să ai nimic. Şi atunci e clar că o foarte mare parte de teren nu se poate folosi. A fost singurul motiv pentru care nu s-a făcut plata", ne-a declarat Ana Roxana Rusu, care susţine că suma datorată va fi plătită mai devreme de 29 septembrie.

Ce începe prost…

Aşa cum am mai scris, concesionarea Plajei "Dunărea" s-a făcut prin negociere directă. Încă de la început, au existat semne de îndoială în privinţa puterii financiare a concesionarului de a realiza investiţia de 6.250.000 de euro, conform ofertei financiare.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, SC Karan - Business & Finance SR, înfiinţată în 2005, cu sediul în Bucureşti, având ca obiect principal de activitate activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, nu a avut niciodată mai mult de o mână de angajaţi. Potrivit situaţiilor financiare de pe portalul Ministerului de Finanţe, în 2010 firma a avut o cifră de afaceri netă de 27.016 lei şi o pierdere netă de 14.116 lei, la un număr mediu de doi salariaţi. În 2011, cifra de afaceri netă a crescut la 38.153 de lei, dar şi pierderea netă - 41.598 de lei. În 2012, cifra de afaceri netă s-a ridicat la 562.955 de lei, iar firma a obţinut un profit net de 1.108 lei, cu un număr de patru salariaţi. În 2013, cifra de afaceri netă a coborât la 225.719 lei, iar pierderea netă a fost de 124.292 de lei. În 2014, cifra de afaceri netă a fost de 764.731 de lei, iar pierderea de 4.016 lei, iar în 2015 cifra de afaceri netă a fost de 2.036.790 de lei, iar profitul a crescut la 5.780 de lei, la un număr mediu de şase salariaţi.

viata-libera.ro

• 1 month later...
Posted

Karan a plătit pentru concesiunea Plajei ”Dunărea”

Vineri, 29 septembrie, a expirat termenul până la care concesionarul Plajei „Dunărea”, Karan Bussines&Finance SRL mai putea achita redevenţa, garanţia şi toate celelalte obligaţii financiare pe care şi le-a asumat prin contractul încheiat cu administraţia locală. Contactată telefonic, Ana Roxana Rusu, administratorul şi asociatul unic al companiei bucureştene Karan Bussines & Finance, ne-a declarat că firma a făcut plăţile către Primărie: 77.155 de lei garanţia şi 153.941 de lei - redevenţa.

După cum ne-a mărturisit, Ana Roxana Rusu şi-ar dori ca municipalitatea să ţină seama de problemele pe care i le-a sesizat, legate de inexistenţa unor metri pătraţi de construcţii şi de faptul că pe o bună suprafaţă de teren nu are voie să construiască nimic, motiv pentru care proiectul propus va trebui modificat. De asemenea, compania şi-ar mai dori să i se restituie garanţia de participare la licitaţie.

Surse din cadrul Primăriei municipiului Galaţi ne-au confirmat vineri că s-au primit ordinele de plată din partea concesionarului Plajei "Dunărea" şi urmează ca, în zilele următoare, să vină confirmarea că banii au intrat în cont.

viata-libera.ro

• 5 months later...
Posted

O pată pe obrazul electoral al lui Ionuţ Pucheanu. Primarul vrea rezilierea contractului de concesiune a Plajei "Dunărea"

La începutul acestei săptămâni, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a semnat documentul de constituire a comisiei care va avea misiunea de observa şi întocmi un proces-verbal a tot ceea ce (nu) s-a realizat, până acum, la Plaja "Dunărea", conform graficului de investiţii asumat de concesionar. Este vorba despre compania bucureştene Karan - Business&Finance SRL, căreia Primăria municipiului Galaţi i-a concesionat, prin negociere directă, pentru 49 de ani, zona de agrement.

"Am fost la Plaja "Dunărea" şi am plecat cu un gust extrem, extrem de amar. Eu am sperat să nu am nici măcar o pată pe obrazul pe care îl voi afişa în faţa cetăţenilor. Aşa cum se desfăşoară lucrurile în momentul de faţă, situaţia nu arată câtuşi de puţin bine! Lucrurile nu vor rămâne aşa!", a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, într-o emisiune tv.

În urmă cu o lună, primarul declara, într-o conferinţă de presă, că investitorii de la Plaja "Dunărea" sunt cu mult în urmă. Şi nu vorbim despre faptul că, în vara trecută, au promis a gălăţenii vor avea parte, de la 1 iunie, de condiţii decente de plajă şi de un bazin în care să se scalde. Şi, pentru că n-a putut repara nici un bazin, le-au oferit, pentru bălăceală, două "copăi" de cauciuc, instalate pe plajă. "Sunt mult în urmă cu acest proiect. Le-am pus în vedere faptul că vor pierde şi mai mulţi bani dacă nu vor accepta situaţia în care se află, se încăpăţânează, spun că vor reuşi. Se apropie cu paşi vertiginoşi de ieşirea din perioada pe care şi-au asumat-o legat de programul de investiţii. Cu siguranţă, până în vară ar fi trebuit să aibă deja operaţionale câteva investiţii conform planului şi a graficului pe care nu noi, ci dumnealor l-au stabilit: bazin, tobogan, hotel, therme...", a precizat primarul.

Tiroliană, terenuri de paintball, de sport şi de minigolf, piscine descoperite, două cluburi (dintre care unul tip Therme), parc, loc de joacă pentru copii tip babyland, beach-baruri şi chiar un hotel de trei stele, cu parcare şi alei pietonale, acestea erau investiţiile pe care, conform unui grafic de lucrări, noul investitor de la Plaja "Dunărea" se angajase că le va realiza până în iunie 2018, după cum vă informam anul trecut. Reamintim că, în momentul semnării contractului, firma Karan s-a angajat să facă investiţii în valoare de 6,2 milioane de euro.

"Am mai încercat rezilierea contractului. La momentul respectiv se punea problema doar de plata redevenţei pe care societatea respectivă ne-o datora. Datoriile au fost plătite în ultimul moment. În momentul de faţă, surprinzător, este cu plata la zi. A făcut rost de bani şi credeţi-mă că nu-s puţini, sunt vreo 600.000 de lei, pe care, în momentul de faţă, are 99 la sută şanse să-i piardă, pentru că restul de treabă nu l-a făcut! Tocmai de aceea, reacţiile mele au fost rapide în ceea ce priveşte raportul cu această companie! Tocmai pentru a avea timp să îndrept lucrurile!", a mai spus Pucheanu.

Nimeni nu le poate garanta gălăţenilor că în vară vor avea condiţii decente la Plaja "Dunărea", dar edilul a promis că până în 2020 lucrurile se vor îndrepta.

viata-libera.ro

• 4 weeks later...
Posted

Primarul vrea să rezilieze contractul pentru Jungle Splash, investitorul nu se lasă

Sezonul estival bate la uşă, însă nu şi povestea ”Jungle Splash”. Mai exact, Plaja Valurile Dunării concesionată de firma KARAN Business & Finance SRL, nu pare a-şi deschide porţile prea curând, iar gălăţenii vor fi nevoiţi să aleagă alte destinaţii pentru bronzare, relaxare şi bălăceală. Deşi în acest loc ar fi trebuit să-şi facă apariţia până în momentul de faţă un Indoor Baby-land, cluburi de paintball, minigolf, tiroliană, bazine, hotel, etc. se pare că acestea sunt, dar, doar pe hârtie.

Nemulţumirea vine nu doar din partea cetăţenilor, ci şi a municipalităţii sau cel puţin asta reiese din nenumăratele declaraţii făcute public chiar de primarul municipiului Galaţi care spune că a încercat de mai multe ori rezilierea contractului pe care l-au încheiat în urmă cu un an. Potrivit acestuia, pe data de 11 aprilie 2018 expiră termenul de obţinere a autorizaţiei de construcţie pentru ceea ce concesionarul (KARAN Business & Finance SRL) s-a angajat că va face prin caietul de sarcini.

”E a treia sau a patra oară când încercăm rezilierea acestui contract, de fiecare dată când se ajunge în ultima zi de plată a ceea ce are de plătit se plăteşte, dacă e să o privim din punct de vedere al bugetului e o chestie bună doar pentru că bugetul nostru se reîntregeşte cu sume considerabile dacă e să o privim din punct de vedere faptic, într-adevăr nici mie nu-mi convine ca încă o vară să treacă pe lângă noi. Aşteptăm până pe data de 11 aprilie atunci când expiră termenul de obţinere a autorizaţiei de construcţie pentru ceea ce concesionarul s-a angajat că va face prin caietul de sarcini, vom vedea dacă până pe data de 11 va depune toate actele necesare obţinerii autorizaţiei de construcţie, dacă nu, suntem în postura de a ne constitui parte civilă şi a încerca să reziliem în instanţă acest contract. Nu am reuşit să ajung la plajă, să văd cum arată lucrările. Mi s-a comunicat că au fost aduse materiale, pompe pentru bazine, nu am fost, vă spun doar ce mi s-a relatat de către concesionar”, a declarat edilul.

Neculai Gălăţanu, reprezentantul firmei Karan Business & Finance SRL ne-a declarat că documentaţia pentru autorizaţia de construcţie a fost depusă în luna februarie a acestui an şi a durat aşa mult deoarece avizele necesare ce trebuie obţinute în vederea întocmirii documentaţiei pentru autorizaţia de contrucţie au fost obţinute cu greutate. ”Interesul meu este să fac ceva acolo pentru că aceşti bani pe care i-am dat către primărie sunt bani proveniţi dintr-o linie de credit unde eu plătesc dobânzi. Dacă eu nu fac nimic, nu pot să-mi acopăr linia de credit pentru care eu am venit cu nişte aporturi şi garanţii personale, ale mele, ale asociaţiilor, ale firmei. Ori eu nu sunt nebun la cap să-mi pierd garanţiile pentru a face cuiva, oraşului, punga mare plătind concesiunea. Până acum am plătit câteva sute de mii de euro şi deci am intrat într-un tunel în care nu există loc de întoarcere, dar ca să putem face ce ne-am propus, mai trebuie să facem nişte paşi pentru că trebuie să obţinel avizele şi autorizaţiile necesare şi nu eliberez eu. Ei le eliberează, primăria”, ne-a declarat, Neculai Gălăţanu.

Şi Lacul Partidului ar putea fi o variantă viabilă pentru plajă, în următorii ani

”Lacul Partidului”, redenumit în anii '90 ”Lacul Vânători” întră în vizorul municipalităţii drept alternativă în lipsa altui loc de făcut plajă. Întrebat dacă ar putea fi însă o alternativă viabilă, primarul a explicat: ”La Lacul Vânători, e doar o problemă de cartografiere să-i spunem aşa, pe zonele prinse care pot atrage fonduri europene, adică să-l facem exact cum a fost şi cel de la Zătun, din păcate linia de demarcaţie în zona care ar putea atrage fonduri excede acest lac, el fiind trecut în arealul comunei Vânători. E proprietatea municipiului Galaţi dar este pe raza teritorială a comunei Vânâtori ceea ce în momentul de faţă aşa cum arată lucrurile nu este eligibil. Avem promisiuni din cadrul Ministerului că acestă hartă se poate modifica, am demarat în acest sens demersurile necesare pentru ca Lacul Vânători să poată fi prins în acest proiect pe fonduri europene”.

monitoruldegalati.ro

Posted

Care va fi soarta Plajei "Dunărea"? A trecut (degeaba) un an, din cei 49 de concesiune

Plaja "Dunărea" a împlinit un an de când a fost concesionată de Primăria municipiului Galaţi firmei Karan Bussines & Finance şi a devenit "Jungle Splash". Din păcate, nici măcar una dintre investiţiile pe care compania s-a angajat că le va face în zona de agrement nu e vizibilă! Ba mai mult, tot ieri a expirat şi termenul în care concesionarul putea cere autorizaţia de construire pentru a începe lucrările.

"Sunt încântat că unul dintre cele mai importante proiecte pentru această vară a intrat în linie dreaptă! Îi urez succes concesionarului şi îndeplinirea tuturor obiectivelor", declara primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, pe 11 aprilie 2017, când a semnat alături de Neculai Gălăţanu, directorul pe România al companiei Karan Business & Finance SRL, contractul pentru concesionarea pe 49 de ani a Plajei "Dunărea".

"Valoarea investiţiei, potrivit ofertei financiare, este de 6.250.000 de euro. Conform planurilor prezentate de concesionar, în această vară vor fi putea fi date în folosinţă atât plaja cât şi unul dintre bazine", preciza municipalitatea, în comunicatul de presă transmis acum un an.

Din păcate, niciunul dintre bazine nu devenit funcţional vara trecută, iar gălăţenii au fost invitaţi să se scalde în două piscine gonflabile, montate pe plajă. Invizibile sunt, în acest moment, şi celelalte investiţii promise de concesionar: tiroliană, terenuri de paintball, de sport şi de minigolf, piscine descoperite, două cluburi (dintre care unul tip Therme), parc, loc de joacă pentru copii tip babyland, beach-baruri şi chiar un hotel de trei stele, cu parcare şi alei pietonale...

Mai mult, Primăria a întâmpinat probleme în încasarea redevenţei pentru concesiunea acestui obiectiv. "E a treia sau a patra oară când încercăm rezilierea acestui contract. De fiecare dată, când ajungem în ultima zi de plată, se plăteşte. Financiar, este bine că bugetul nostru se întregeşte cu sume considerabile, dar, faptic, nu-mi convine ca încă o vară să treacă pe lângă noi! În discuţiile pe care le-am mai avut cu concesionarul spunea că a găsit investitorul, că are banii, că a adus o parte din materiale", a declarat, săptămâna trecută, primarul Galaţiului.

Termen expirat

Conform Primăriei, miercuri, 11 aprilie, a expirat termenul de obţinere a autorizaţiei de construire pentru ceea ce concesionarul s-a angajat că va face la Plaja "Dunărea", iar Karan nu a depus documentaţia necesară.

În aceste condiţii, potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, concesionarul a fost notificat atât în scris cât şi telefonic şi invitat, marţi, la o discuţie cu autorităţile. Totodată i s-a pus în vedere să prezinte absolut toate documentele.

Rămâne de văzut dacă marţi se va ajunge la o reziliere pe cale amiabilă a contractului de concesiune sau va fi nevoie de un proces, pentru că toate argumentele sunt de partea Primăriei.

Reprezentanţii firmei Karan Bussines & Finance nu au putut fi contactaţi pentru a prezenta un punct de vedere.

viata-libera.ro

Posted

Un italian de origine iraniană a pus mâna pe Plaja „Dunărea”

Situaţia Plajei „Dunărea”, concesionată de un an firmei Karan Bussines&Finance, a fost subiectul întâlnirii de ieri dintre primarul municipiului Galaţi Ionuţ Pucheanu şi noii reprezentanţi ai concesionarului, Mohammad Rezazadeh Kermani, cetăţean italian de origine iraniană, şi avocatul Bogdan Golgoţiu. „Expresia tandru, dar ferm, se aplică la discuţia pe care am avut-o în ultimele două ore. Nu a fost cea mai amicală, dar a fost foarte constructivă”, a declarat avocatul, care a refuzat prezenţa jurnaliştilor la întâlnire.

Se putea cere rezilierea

Conform clauzelor contractuale, Primăria ar fi putut cere în instanţă rezilierea contractului de concesiune a Plajei „Dunărea” deoarece a trecut un an de la semnarea documentului, dar Karan nu a depus documentaţia completă pentru emiterea autorizaţiei de construire în vederea începerii lucrărilor. Primarul Ionuţ Pucheanu a preferat să dea un termen de o săptămână firmei Karan pentru că, între timp, datele s-au schimbat: „Aflăm oarecum cu stupoare faptul că societatea Karan şi-a schimbat acţionariatul. Celebrul investitor, dl Gălăţanu, nu mai face parte din această societate. Eu sper că odată cu dl Gălăţanu să se fi înlocuit şi toată echipa extrem de slabă care a stat alături de dânsul, care n-a făcut nimic, iar puţinul pe care l-a făcut l-a făcut extrem de greşit! Tocmai pentru că Primăria îşi doreşte ca acest proiect să meargă mai departe, dincolo de problemele apărute în implementarea lui, am convenit după aproape două ore de discuţie cu noul acţionar să-i acordăm un termen de o săptămână, în care să vină în faţa Primăriei cu un scadenţar pe care să şi-l asume legat de obţinerea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire şi, evident, pentru a demara lucrările. Orice încălcare a termenelor va duce la rezilierea de comun acord a acestui contract. Dacă nu vom ajunge după această săptămână la un numitor comun, Primăria va demara procesul de reziliere a contractului pe cale legală”, a declarat edilul.

Noi angajamente

„Într-o săptămână depunem noul scadenţar şi ne obligăm, dacă nu îndeplinim aceste angajamente, renunţăm unilateral, cu acordul domnului primar, fără să mai ajungem la instanţă”, a declarat Kermani.

„Dl Kermani a intrat în acest proiect ca să-l facă să meargă! Este investitor, a salvat contractul când era în urmă cu plata redevenţelor”, a dat asigurări avocatul său.

Kermani a preluat plata redevenţei la Plaja „Dunărea” din septembrie anul trecut, iar în prezent deţine 50 la sută din părţile sociale ale firmei Karan, unde este asociat şi administrator cu drepturi depline

„Restul de 50 la sută este deţinut de soţia domnului Gălăţanu, dar sunt discuţii avansate pentru a prelua controlul”, a spus Golgoţiu.

Cine este noul investitor şi ce-a făcut

Kermani susţine că este arhitect de profesie, că a făcut piscine în Italia, un hotel de cinci stele din Mamaia şi un ansamblu hotelier în Costineşti. Avocatul lui a admis că numele lui Kermani a fost vehiculat în scandaluri sexuale, dar că investitorul şi-a reabilitat imaginea câştigând un litigiu cu „sursa acelor scandaluri”.

Kermani a declarat că, până în acest moment, a plătit din contul personal aproape 100.000 de euro pentru concesiune şi alte taxe locale, şi că a investit la Plaja „Dunărea” circa 300.000 de euro şi în proiecte, materiale de construcţie şi contracte încheiate. Investitorul a precizat că a oprit lucrările la Plaja "Dunărea" când a aflat că nu există autorizaţie şi că numai acest document lipseşte pentru a se apuca de lucru la bazin. „Dacă am autorizaţia mâine, într-o lună jumătate deschid!”, a spus Kermani.

Precizând că amânarea deschiderii Plajei aduce prejudicii mai mult pentru Karan decât pentru Primărie, avocatul Bogdan Golgoţiu a dat asigurări că se fac toate eforturile pentru ca măcar din a doua parte a verii plaja să fie deschisă, dar a refuzat să dea termene.

viata-libera.ro

• 4 weeks later...
Posted

Contractul cu firma Karan, făcut public. Primăria Galați îi cere concesionarului Plajei Dunărea să facă într-o lună ce n-a făcut într-un an

În locul scadenţarului pe care ar fi trebuit să şi-l asume pentru obţinerea documentaţiei şi executarea lucrărilor de investiţii promise la Plaja „Dunărea”, concesionarul zonei de agrement, firma Karan Business & Finance SRL a cerut o păsuire de zece zile lucrătoare. Primăria a refuzat să accepte prelungirea şi a notificat investitorul ca în 30 de zile să realizeze toate investiţiile care, conform contractului, ar fi trebuit să existe până acum. În plus, municipalitatea a făcut public contractul de concesiune.

„Într-o săptămână depunem noul scadenţar şi ne obligăm ca dacă nu îndeplinim aceste angajamente să renunţăm unilateral la contract, fără să mai ajungem la instanţă”, declara, pe 18 aprilie, Mohammad Rezazadeh Kermani, cetăţean italian de origine iraniană, noul asociat şi administrator cu drepturi depline al firmei Karan Bussines & Finance, concesionarul Plajei „Dunărea”. „Îşi vor asuma nişte termene extrem de precise de la care nu vor mai exista derogări! Orice încălcare a termenelor pe care dumnealor şi le asumă va duce la rezilierea de comun acord a acestui contract. Dacă nu vom ajunge după această săptămână la un numitor comun, Primăria va demara procesul de reziliere a contractului pe cale legală”, declara, tot atunci, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Conform Primăriei, concesionarul a transmis miercuri, 25 aprilie, până la ora 16,30, o corespondenţă care a fost analizată de către o comisie. "Corespondenţa conţine o solicitare de prelungire a termenului pentru prezentarea unui nou scadenţar cu încă 10 zile lucrătoare. În urma analizei, comisia nu a acceptat solicitarea concesionarului", transmite Biroul de presă al administraţiei locale.

Punere în întârziere

"Prin urmare, conform contractului, a fost trimisă o notificare de punere în întârziere, potrivit căreia în termen de maxim 30 de zile concesionarul are obligaţia de a ajunge la zi cu toate lucrările care trebuiau realizate până acum, şi pe care şi le-a asumat la momentul semnării contractului. Termenul impus de Primăria municipiului Galaţi este unul reglementat în cadrul contractului. În cazul nerespectării acestui termen se vor urma paşii care se impun în astfel de situaţii”, a comunicat administraţia locală.

Conform graficului de desfăşurare a investiţiilor furnizat de Primărie la solicitarea noastră, la Plaja „Dunărea” ar fi trebuit să fie amenajate: plaja, loc de joacă pentru copii tip Babyland, terenuri de sport, tiroliană, teren pentru minigolf, teren pentru paintball, parcare, piscine descoperite în zona de plajă, un club, beach-baruri şi chioşcuri, parc, alei pietonale reabilitate, şi să înceapă construcţia unui hotel de trei stele şi a unui club tip Therme. De asemenea, concesionarul ar fi trebuit să raporteze periodic către Primărie stadiul investiţiilor.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla, cert este că, potrivit contractului pe care îl puteţi găsi pe portalul ziarului „Viaţa liberă”: „În cazul nerespectării din culpă a obligaţiilor asumate de către una dintre părţi, prin contractul de concesiune, sau al incapacităţii îndeplinirii acestora, cealaltă parte este îndreptăţită să ceară mai întâi pe cale amiabilă şi doar în caz de neînţelegere pe calea instanţei judecătoreşti, să se pronunţe cu privire la rezilierea contractului cu daune interese”.

viata-libera.ro

Posted

Primăria vrea Plaja "Dunărea" înapoi şi susţine că are bani de investiţii

Primăria Galaţi aşteaptă să expire cele 30 de zile în care concesionarul Plajei "Dunărea", firma Karan Business & Finance SRL, are obligaţia de a ajunge la zi cu investiţiile promise, pentru a-şi recupera zona de agrement.

Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, după notificarea de punere în întârziere, transmisă pe 26 aprilie, autorităţile au stabilit o întâlnire cu Mohammad Rezazadeh Kermani, noul administrator al firmei, dar acesta nu s-a prezentat: "Ni s-a transmis că tocmai au preluat încă o parte din societate şi din arhiva societăţii şi că, până nu se vor edifica, nu vor veni la Primărie. Primăria nu are ce face decât să aştepte să treacă termenul de 30 de zile calendaristice, moment la care vom începe demersurile pentru a intra în posesia acestui bun, pentru a dispune de această plajă şi de ce avem acolo aşa cum ar trebui să o facă dumnealor. Şi dacă nu pot dumnealor, o să ne asumăm noi! Cu siguranţă, vom găsi fonduri pe care să le investim! Sper ca toate celelalte probleme din Galaţi să dispară odată cu rezolvarea acestei probleme atât de spinoase - Plaja "Dunărea" şi un bazin în care lumea să aibă acces", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

viata-libera.ro

Posted

Concesionarul Plajei Dunărea vinde toboganul cu piscină

Sunt numărate zilele rămase din termenul de 30 de zile pe care Primăria municipiului Galaţi i l-a impus concesionarului acestei zone de agrement, firma Karan Bussines & Finance SRL, pentru a ajunge la zi cu investiţiile asumate prin contract. Deocamdată, nu au apărut schimbări majore la Plaja „Dunărea”, însă am descoperit un anunţ de vânzare al toboganului cu piscină pe care concesionarul l-a amplasat, vara trecută, în zona de agrement.

Anunţul, cu fotografii realizate la Plaja Dunărea, este postat pe Marketplace, unde se precizează că ansamblul poate fi şi închiriat pentru petreceri private sau pentru întregul sezon, cei interesaţi se pot adresa unei adrese de e-mail care începe cu „mykaran”. Dorinţa de înstrăinare a toboganului poate fi un semn că investitorul se pregăteşte să-şi ia tălpăşiţa de la Plaja Dunărea sau că ansamblul nu a fost preluat de noul asociat şi administrator al firmei Karan, Mohammad Rezazadeh Kermani, cetăţean italian de origine iraniană.

Primăria nu mai caută alt investitor

Invitat într-o emisiunea "Cetăţeanul X" de la ProFM LiderFM, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a explicat din nou de ce administraţia locală nu a renunţat la investitor, ci i-a acordat termenul de 30 de zile: „Această lună de graţie cum au considerat-o unii, sau o nouă formă de prelungire a acestui supliciu, din păcate, era prevăzută contractual. Mai avem aproximativ o săptămână, perioadă în care cei care au concesionat plaja trebuie să ajungă la nivelul a ceea ce şi-au asumat din punct de vedere contractual. 99,99 la sută greu de crezut că vor reuşi! Ceea ce înseamnă că Primăria va putea să-şi ducă mai departe demersurile legale de a îndrepta situaţia în care ne-a adus în acest investitor. Suntem dispuşi să investim acolo. Momentan nu mai căutăm alt investitor. Ne-am lecuit şi suflăm şi în iaurt! Bani vom găsi. Nu cred că e vorba de vreo super-sumă pe care Galaţiul să nu şi-o permită, dar cu siguranţă nu la nivelul celor şase milioane de euro promişi de către investitor acolo”, a declarat Pucheanu.
E greu, însă, dacă nu imposibil de crezut că în această vară gălăţenii vor avea parte de condiţii decente de scăldat la Plaja "Dunărea".

viata-libera.ro

Posted

În căutarea investiţiilor asumate de Karan. Comisie de constatare la Plaja "Dunărea"

O comisie constituită la nivelul Primăriei municipiului Galaţi va descinde mâine, la ora 10,00, la Plaja "Dunărea", pentru a vedea în ce măsură concesionarul zonei de agrement, firma Karan Business & Finance, şi-a dus la îndeplinire obiectivele asumate prin contractul încheiat acum mai bine de un an. Vizita la Plaja "Dunărea" este justificată de faptul că duminică, 27 mai, a expirat termenul de 30 de zile de când Primăria municipiului Galaţi a notificat concesionarul să ajungă la zi cu investiţiile prevăzute în contract.

Misiunea comisiei este nu doar de a vedea "obiectivele îndeplinite", ci şi de a întocmi, cu această ocazie, un proces-verbal de constatare. "Dacă se va constata că nu sunt îndeplinite obligaţiile prevăzute în contractul de concesiune, SC Karan Business & Finance SRL va fi înştiinţat să predea către Primăria municipiului Galaţi bunurile concesionate", transmite administraţia locală într-un comunicat de presă.

Primarul Ionuţ Pucheanu dădea de înţeles, la ultima şedinţă a Consiliului Local, că municipalitatea ştie foarte bine care sunt paşii de urmat pentru a recupera zona de agrement din mâinile concesionarului.

viata-libera.ro

Posted

Concesionarul Plajei "Dunărea" cere despăgubiri pentru a fi de acord cu rezilierea contractului cu Primăria

"Suntem pe drumul normal pentru rezilierea acestui contract de concesiune a Plajei "Dunărea", urmând paşii legali", a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, în această seară, în emisiunea "Deschide lumea" de la Realitatea Tv Galaţi-Brăila. Edilul a dezvăluit că şi investitorul ar fi de interesat să renunţe la zona de agrement, dar cu condiţia de a primi despăgubiri.

Potrivit lui Ionuţ Pucheanu, după ce comisia municipalităţii va consemna mâine, într-un proces-verbal de constatare, obiectivele realizate de concesionar, firma Karan Business & Finance SRL, la Plaja "Dunărea", joi, 31 mai, investitorul ar urma să fie invitat să preda de bună-voie zona de agrement. Primarul spune că, în cele 30 de zile de când Primăria a notificat concesionarul Plajei „Dunărea” să realizeze toate investiţiile asumate în contract, s-au primit două adrese. „Ultima adresă ne lasă de înţeles că au acceptat şi dumnealor situaţia în care se află, şi că o formă de reziliere, din care nici dumnealor nu vor pierde foarte mult, i-ar interesa. Ei cer nişte despăgubiri. Despăgubiri pe care nu le putem acorda pentru că acolo nu s-a întâmplat aproape nimic. În afară de faptul că s-a adus nişte nisip, s-a dat o vopsea la bazinul de copii, care a rămas cu aceeaşi suprafaţă betonată, şi a apărut o scenă într-o parte a plajei, eu nu ştiu să se fi făcut cine ştie ce. De dat bani nu se pune problema câtuşi de puţin!”, a declarat primarul.

Păcăleală

Primarul a dezvăluit că i-a sugerat lui Mohammad Rezazadeh Kermani, cetăţean italian de origine iraniană, noul asociat şi administrator cu drepturi depline al firmei Karan, să facă o verificare contabilă a societăţii. „Eu cred că a aflat prea târziu pentru ce a dat dumnealui banii, în urma verificării contabile pe care i-am sugerat să o facă. Sunt extrem de multe societăţi care au venit la Primărie pentru că nu reuşesc să-şi ia banii pentru pază, energie electrică, constructori. Dacă îl întrebi pe dl Kermani, dumnealui spune că a plătit! I-am sugerat să verifice dacă banii au ajuns efectiv la aceste societăţi. Nu am garanţia a ceea ce spun, e doar o supoziţie, dar cred că săracul şi-a pus mâinile în cap când a ajuns să se uite în contabilitate!”, a declarat edilul.
„Nu e problema Primăriei păcăleala pe care i-a tras-o dl Gălăţanu acestui investitor, care mie mi-a lăsat senzaţia că ar fi dorit să continue, dar şi-a pus mâinile în cap când a aflat adevărul! Nu au decât să se fugărească! Primăria municipiului Galaţi este o instituţie extrem de respectabilă încât să nu intre în astfel de scandaluri. Nu vom urma decât calea legală pentru a intra în posesia acestor bunuri, care să facă obiectul unei investiţii ulterioare. Din discuţiile avute cu avocaţii care ne reprezintă, avem încredere că într-o săptămână, două, trei, Primăria municipiului Galaţi va putea să dispună de proprietăţile ei aşa cum ar trebui”, a mai spus primarul.

viata-libera.ro

Posted

La bazinul Plajei Dunărea se lucrează de zor: constructorii neplătiţi au venit să-şi ia materialele!

Comisia special constituită de Primăria municipiului Galaţi a venit în această dimineaţă, la Plaja „Dunărea”, pentru a constata stadiul investiţiilor realizate de concesionarul zonei de agrement, firma Karan Business & Finance SRL. Nu mică ne-a fost mirarea şi nouă, dar şi trimişilor Primăriei, când am descoperit că, într-unul dintre bazinele care ar fi trebuit să fie date în folosinţă anul trecut, un excavator lucra de zor. Şi de îndată şi-au făcut apariţia trei camioane, dintre care două cu sigla Atlas. Deşi muncitorii s-au codit să ne spună ce fac acolo, până la urmă au recunoscut, cu jumătate de gură, că au fost trimişi să încarce pietrişul care fusese pus pe fundul bazinului. Câţiva cetăţeni care urmăreau de sus acţiunea ne-au spus că firmele de construcţii care au furnizat balastul şi materialele de construcţii folosite la reparaţia bazinului au rămas neplătite de firma Karan, motiv pentru care au venit să recupereze ce se mai putea recupera din cheltuiala făcută. Nici măcar tânărul paznic, care supraveghea acţiunea, se pare că nu şi-a mai luat de mult banii.
Comisia Primăriei s-a abţinut să facă declaraţii, dar nu a putut constata decât evidenţa! Că nu s-a realizat nimic din lucrările trecute în graficul de investiţii asumat de Karan odată cu semnarea contractului de concesiune a Plajei Dunărea. Mai grav, este că după părerea noastră, au fost distruse şi lucrările pe care Primăria municipiului Galaţi le-a executat în vara anului 2016 la Plaja Dunărea, pentru a permite redeschiderea zonei de agrement.  
În contrast cu desfăşurarea de forţe de la Plaja Dunărea şi cu atmosfera dezolantă creată de tot dezastrul edilitar, câţiva cetăţeni se relaxau la soare, în costume de baie, pe şezlongurile şi saltelele aduse de acasă…

viata-libera.ro

Posted

Dezastru la Plaja Dunărea. Când şi cum am putea avea un ştrand

Primăria municipiului Galaţi intenţiona să-l cheme astăzi pe concesionarul Plajei "Dunărea", SC Karan Business & Finance SRL, pentru o predare amiabilă a zonei de agrement, dar, după ce a discutat cu reprezentantul societăţii, a aflat că va trebui să aştepte până luni. Se pare că investitorii ar fi de acord cu rezilierea contractului de concesiune, dar nu gratis! Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, concesionarul condiţionează predarea Plajei "Dunărea" de plata unor despăgubiri. Cert este că ieri, comisia special constituită de Primăria municipiului Galaţi, care a venit să constate stadiul investiţiilor realizate, a descoperit cu surprindere că la bazin se lucra de zor. Constructorii neplătiţi veniseră să-şi ia materialele, ca să mai recupereze din pierdere.

Ieri dimineaţă, în vreme ce comisia special constituită de Primăria municipiului Galaţi inspecta Plaja "Dunărea", pentru a consemna în procesul verbal stadiul investiţiilor realizate de concesionarul zonei de agrement, câţiva gălăţeni, în costume de baie, se relaxau la soare, pe saltelele sau şezlongurile aduse de-acasă. Unii, în parcul de la Turnul Tv, ceilalţi, chiar pe Plaja "Dunărea" sau, mai degrabă, pe ce a mai rămas din ea.

Acţiune de recuperare

Nu mică ne-a fost mirarea şi nouă, dar şi trimişilor Primăriei, când am descoperit că, într-unul dintre bazinele care ar fi trebuit să fie date în folosinţă anul trecut, un excavator lucra de zor. Şi de îndată şi-au făcut apariţia trei camioane, dintre care două cu sigla Atlas. Deşi muncitorii s-au codit să ne spună ce fac acolo, până la urmă au recunoscut, cu jumătate de gură, că au fost trimişi să încarce pietrişul de pe fundul bazinului. Câţiva cetăţeni care urmăreau de sus acţiunea ne-au spus că firmele de construcţii care au furnizat materialele folosite la reparaţia bazinului au rămas neplătite de firma Karan, motiv pentru care au venit să recupereze ce se mai putea din cheltuiala făcută. Nici măcar tânărul paznic, care supraveghea acţiunea, se pare că nu şi-a mai luat de mult banii.

Nu s-a făcut nimic, dar s-a distrus!

Comisia Primăriei s-a abţinut să facă declaraţii, dar nu a putut constata decât evidenţa! Că nu s-a realizat nimic din lucrările trecute în graficul de investiţii asumat de Karan odată cu semnarea contractului de concesiune a Plajei "Dunărea". Mai grav, este că, după părerea noastră, au fost distruse şi lucrările în valoare de 337.725 de lei, pe care Primăria municipiului Galaţi le-a executat în vara anului 2016, pentru a permite redeschiderea zonei de agrement.

Munţi de gunoaie, apă stătută băltind pe fundul bazinelor pentru copii, duşurile şi băile inutilizabile, transformate în depozite de te miri ce, un bazin decopertat şi unul distrus, praf amestecat cu nisip şi buruieni, pe scurt dezastru edilitar şi atmosferă dezolantă!

Ce urmează

"Luni sperăm că reprezentanţii concesionarului vor fi prezenţi şi că această predare amiabilă va avea loc. Vom vedea! Urmăm paşii legali tocmai pentru ca nimeni din aparatul de specialitate al Primăriei şi nici primarul să nu aibă de suferit din niciun punct de vedere, nici financiar şi nici penal", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu. Numai că se pare că municipalităţii i se pun condiţii. "Ultima lor adresă ne lasă de înţeles că au acceptat situaţia în care se află şi că o formă de reziliere, din care nici dumnealor nu vor pierde foarte mult, i-ar interesa. Ei cer nişte despăgubiri, pe care nu le putem acorda, pentru că acolo nu s-a întâmplat aproape nimic. În afară de faptul că s-a adus nişte nisip, s-a dat o vopsea la bazinul de copii, care a rămas cu aceeaşi suprafaţă betonată, şi a apărut o scenă într-o parte a plajei, eu nu ştiu să se fi făcut cine ştie ce. De dat bani nu se pune problema câtuşi de puţin!", a declarat primarul, în opinia căruia pretenţiile financiare ale Karan sunt nejustificate, întrucât neducerea la îndeplinire a acestui contract nu a fost din vina Primăriei.

Ionuţ Pucheanu admite că investitorul ar putea cere aceste despăgubiri în instanţă, dar susţine că, potrivit consilierilor juridici, nu există riscul unui eventual blocaj al demersurilor Primăriei de a dispune de bunurile proprii într-un viitor apropiat.

Când vom avea ştrand

În varianta optimistă, în care Plaja va reveni la Primărie pe cale amiabilă, va fi adusă o echipă de specialişti care va inspecta bunurile: "Să vedem dacă se pretează unei rapide şi imperios necesare investiţii din partea Primăriei municipiului Galaţi. Marea noastră îngrijorare vizează bazinele, care au fost gândite de tipul bazin în bazin, o cuvă care ţine altă cuvă. Temerea este ca aceşti piloni care ţin bazinul să nu fie afectaţi de infiltraţii. Dacă totul este în regulă şi dacă se poate interveni într-o formă rapidă, atunci o vom face pe repede înainte şi, sperăm, până la sfârşitul verii, măcar un bazin să-l putem reda cetăţenilor. Dacă situaţia va impune alte măsuri, ceva mai costisitoare şi de durată, atunci vom intra pe o proiectare rapidă, cu un caiet de sarcini, şi sperăm ca în anul 2019 să avem un ştrand la un minim standard de calitate şi de confort", a mai declarat edilul.

În ceea ce priveşte finanţarea, primarul spune că există posibilitatea transferării banilor din buget, de la un proiect la altul, desigur, cu votul consilierilor locali. În plus, spune primarul, Galaţiul are şanse să primească o sumă extrem de consistentă din fondurile europene acordate pe retrospective, adică pentru obiective de investiţii deja realizate.

viata-libera.ro

Posted

Plaja Dunărea s-a reîntors la Primăria municipiului Galaţi, predată de bunăvoie de Karan

Începând de astăzi, Plaja "Dunărea"s-a reîntors la municipalitate, pe baza unui proces-verbal de predare-primire semnat de bunăvoie de concesionar, SC Karan Bussines & Finance, şi de municipiul Galaţi, în calitate de concedent.

În document se arată negru pe alb: "Concesionarul predă şi concedentul primeşte bunurile imobile reprezentând teren şi construcţii din incinta bazei de agrement".

Primăria a prezentat, într-o anexă a documentului, o serie de observaţii şi de fotografii referitoare la intervenţiile făcute de Karan în acest areal. De cealaltă parte, Karan a trimis pe e-mail o listă a investiţiilor pe care le consideră realizate în baza contractului de concesiune semnat în 11 aprilie 2017.

„Având în vedere faptul că nu a fost emisă autorizaţie de desfiinţare/ construire pentru concesionar, Primăria NU recunoaşte aceste lucrări de investiţii", se arată în document şi precizează că, pentru lista prezentată, concesionarul nu a prezentat acte justificative. Procesul verbal de predare primire a Plajei "Dunărea" este semnat de comisia special numită din cadrul Primăriei şi de împuternicitul SC Karan, Eduard Norocel Vasilache.

viata-libera.ro

Închisă pe 14 august 2014, după ce Direcţia de Sănătate Publică a constatat starea jalnică a bazinului, fără sistem de filtrare a apei, cabinele insalubre şi WC-urile mizere, Plaja „Dunărea” n-a reuşit să-şi găsească investitorul care s-o transforme măcar într-un ştrand civilizat, dacă nu într-un parc acvatic, aşa cum promiteau autorităţile. Zona de agrement s-a reîntors astăzi la Primăria municipiului Galaţi după ce a fost, mai bine de un an, concesionată firmei Karan Business & Finance SRL. Pentru că investiţiile promise de concesionar au rămas doar pe hârtie, vă prezentăm o retrospectivă a neputinţei de la Plaja "Dunărea".

14 august 2014 Direcţia de Sănătate Publică a constatat că Plaja „Dunărea” nu îndeplineşte condiţiile igienico-sanitare de funcţionare şi a închis-o, zona de agrement se afla în grija SC Gospodărire Urbană SRL.

28 mai 2015 zona de agrement a fost preluată din concesiunea ineficientă şi păguboasă a acestei societăţi în administrarea Consiliului Local Galaţi. Scopul? Găsirea unui management privat care să o transforme în ceea ce ar trebui să fie: un parc acvatic modern şi civilizat.

25 iunie 2015 aleşii locali au aprobat concesionarea prin licitaţie publică deschisă a zonei de agrement, valoarea investiţiei şi termenul în care urma să fie executată lucrarea urmând să conteze în stabilirea câştigătorului. Data limită de depunere a ofertelor, 3 august 2015, a fost reprogramată pe 17 august şi apoi amânată… „la o dată ce va fi comunicată ulterior”.

30 iulie 2016 Plaja „Dunărea” a fost redeschisă de Primăria municipiului Galaţi, însă doar pentru băi de soare, duşuri, grătare, toalete şi vestiare, bazinele nefiind funcţionale! Preţul de intrare - 2 lei. Pentru ca redeschiderea să fie posibilă municipalitatea a plătit 337.725 de lei pentru lucrările executate de SC Comtiem SRL la grupurile sanitare şi vestiare, la reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare, la gardului plajei şi la platforma de dale mozaicate. Asta după ce pentru scoaterea de sub buruieni şi gunoaie a Plajei „Dunărea” au intervenit, în forţă, Serviciul Public Ecosal şi SC Gospodărire Urbană. Interesul gălăţenilor a fost mare: într-o lună şi jumătate nu mai puţin de 6.600 de bilete au fost vândute!

21 februarie 2017 Primăria municipiului Galaţi a anunţat că organizează din nou licitaţie publică pentru concesionarea pe 49 de ani a terenului şi imobilelor de la Plaja Dunărea, pe baza caietului de sarcini care a fost aprobat în iunie 2015. Este vorba despre terenul cu destinaţia plajă, în suprafaţă de 53.926 mp, şi a unor construcţii cu suprafaţa desfăşurată de 6.529 mp, în vederea desfăşurării activităţilor specific zonei de agrement. Din păcate, pentru că nu au fost depuse cel puţin trei oferte valabile în cadrul celei de-a doua licitaţii publice, s-a trecut la negocierea directă.

11 aprilie 2017 Municipalitatea a semnat contractul de concesiune al Plajei „Dunărea” cu firma bucureşteană Karan - Business & Finance SRL. Valoarea investiţiei conform, ofertei financiare, era de 6.250.000 de euro. La momentul concesiunii, pe lângă tiroliană, terenuri de paintball, de sport şi de minigolf, piscine descoperite, două cluburi (dintre care unul tip Therme), parc, loc de joacă pentru copii tip babyland, beach-baruri şi chiar un hotel de trei stele, cu parcare şi alei pietonale - pe care investitorul se angaja să le realizeze până în iunie 2018, conform unui grafic de lucrări anexat contractului - directorul firmei Karan, Neculai Gălăţanu, promitea că la 1 iunie va redeschide nu doar Plaja, ci şi unul dintre bazine!

1 iunie 2017 Plaja „Dunărea” devenită „Jungle Splash” se redeschidea, dar fără vreun bazin! În schimb, în iulie, au fost montate pe plajă două piscine gonflabile pentru adulţi şi una cu tobogan pentru copii. În plus, Primăria a întâmpinat probleme în încasarea redevenţei pentru concesiunea acestui obiectiv!

11 aprilie 2018 A expirat termenul în care, conform contractului de concesiune, Karan ar fi trebuit să obţină autorizaţia de construire pentru lucrările pe care se angajase să le facă, iar Primăria ar fi putut cere, în instanţă rezilierea unilaterală a actului. A notificat concesionarul să se prezinte cu toate documentele la Primărie, pentru discuţii.

18 aprilie 2018 „Dacă am autorizaţia de construire mâine, într-o lună şi jumătate deschid!”, declara Mohammad Rezazadeh Kermani, cetăţean italian de origine iraniană, noul asociat şi administrator cu drepturi depline al firmei Karan Bussines&Finance, concesionarul „Plajei Dunărea”. Firma, care nu mai avea nici certificat de urbanism, şi nici nu depusese nu a depus documentaţia completă pentru autorizaţie de construire, dar a primit un răgaz de o săptămână pentru a prezenta un calendar de termene pe care să şi-l asume şi să-l respecte în executarea lucrărilor.

26 aprilie 2018 În locul scadenţarului pe care ar fi trebuit să şi-l asume pentru obţinerea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire necesare pentru executarea lucrărilor de investiţii promise la Plaja „Dunărea”, concesionarul a trimis o solicitare de prelungire a termenului pentru prezentarea unui nou scadenţar cu încă zece zile lucrătoare. Primăria a refuzat să accepte păsuirea şi a notificat investitorul ca în 30 de zile să realizeze toate investiţiile care, conform contractului, ar fi trebuit să existe deja la Plaja „Dunărea”.

30 mai 2018 O comisie constituită la nivelul Primăriei municipiului Galaţi a descins la Plaja „Dunărea” pentru a constata stadiul investiţiilor realizate de concesionarul zonei de agrement şi a le consemna într-un proces verbal. La unul dintre bazine se lucra de zor: firmele de construcţii, rămase neplătite, veniseră să-şi ia materialele de construcţie ca să mai recupereze din pierdere…

5 iunie 2018 Plaja "Dunărea" s-a reîntors la municipalitate, pe baza unui proces-verbal de predare-primire semnat de bunăvoie de concesionar, SC Karan Bussines & Finance, şi de municipiul Galaţi, în calitate de concedent.

viata-libera.ro

• 3 weeks later...
Posted

Fostul concesionar a rămas dator Primăriei Galați. Plaja "Dunărea", spoită şi dată Fundaţiei Sportul Gălăţean

Încredinţarea Plajei „Dunărea”, spre administrare temporară, Fundaţiei Sportul Gălăţean, a fost una dintre cele mai discutate decizii luate de aleşii locali, la şedinţa ordinară de joi. În prezent, baza de agrement este „spoită”, adică sunt curăţate nisipul şi buruienile, şi reparate duşurile şi wc-urile pentru ca, în câteva săptămâni să poată fi deschisă gălăţenilor, însă doar pentru plajă, nu şi pentru scăldat!

Consilierul local PNL Paul Găvănescu s-a declarat surprins că Fundaţia Sportul Gălăţean ar urma să administreze Plaja Dunărea, considerând că soluţia ar fi preluarea de către Gospodărire Urbană: „Fundaţia Sportul Gălăţean dovedeşte că are un management defectuos, în condiţiile în care, pe stadionul Dunărea, la orele la care se desfăşoară antrenamente şi activităţi privind sportul de masă, se prepară mici la grătare şi cântă manelele în boxe, sfidând orice urmă de respect! Dumneavoastră doriţi să punem în braţele lor un obiectiv urban cu probleme sensibile? Remarc direcţia vizibilă prin care Fundaţia se transformă dintr-o entitate care ar fi trebuit să administreze bazele şi activităţile sportive, în administrarea odihnei, recreerii şi agrementului. În opinia mea această iniţiativă ar fi practic primul pas oficial prin care întreg sportul gălăţean şi tot ce înseamnă infrastructură sportivă intră pe drumul pierzaniei”.

Liberalul Onuţ Atanasiu s-a interesat dacă plaja nu ar putea fi preluată de Consiliul Judeţean, în vederea accesării fondurilor europene: "Dacă tot face Consiliul Judeţean parcare la Spitalul Judeţean, centura, făcea şi Plaja Dunărea, şi rezolvam trei puncte de-odată!". Răspunsul primit a fost negativ.

„Îmi doresc să nu investim iar în ea, ca ulterior s-o dăm altora care să-şi bată joc de investiţiile noastre”, a atras atenţia consiliera independentă Simona Vreme.

„Care e logica să o mutăm la Sportul Gălăţean şi să facem o doar o spoială care să ne atragă doar critici de la gălăţeni?!”, a întrebat consiliera PMP Nicoleta Badiu când a aflat că, de fapt, fundaţia nu poate face utilizabilă Plaja Dunărea.

În opinia autorităţilor, Gospodărire Urbană are destule de făcut, pe care abia reuşeşte să le îndeplinească. Prin urmare s-a considerat că Fundaţia Sportul Gălăţean e soluţia. De altfel, din vara anului 2016, când Plaja a fost redeschisă doar pentru băi de soare şi grătare, şi până la concesionarea către SC Karan Business & Finance SRL, zona de agrement s-a aflat tot în grija acestei fundaţii. Cu 16 voturi "pentru" şi zece "împotrivă" proiectul a fost adoptat.

Reparaţii

„Spoială”, aşa a catalogat primarul oraşului lucrările executate acum la Plaja Dunărea de către municipalitate. În prezent, sunt curăţate nisipul şi eliminate deşeurile vegetale, iar duşurile şi grupurile sanitare au nevoie de îmbunătăţiri pentru a putea fi folosite. Autorităţile speră că în câteva săptămâni Plaja ar putea fi pusă gratuit la dispoziţia gălăţenilor, însă doar pentru băi de soare, nu şi pentru scăldat. Situaţia bazinelor este dezastruoasă, prin urmare au nevoie de o investiţie majoră, care nu ar putea fi realizată mai devreme de  anul viitor, fiind nevoie de documentaţii şi de o licitaţie de lucrări.

Ar mai fi de spus că pentru ultima plată a concesiunii, Primăria va trebui să se constituie parte civilă şi să-şi recupereze prejudiciul în instanţă de la firma Karan.

viata-libera.ro

Posted

După o minimă amenajare, gălăţenii pot merge gratuit la plaja Dunărea

Intrată din nou în patrimoniul Primăriei municipiului Galaţi, după ce concesionarul KARAN - Business & Finances SRL n-a făcut nimic, iar contractul a fost reziliat, plaja Dunărea va fi dată în folosinţă în această vară. Municipalitatea încearcă să o aducă la standarde de folosinţă minime în timp cât mai scurt, astfel încât în maxim 2-3 săptămâni gălăţenii să poată veni la plajă.

Deja lucrările de amenajare şi igienizare au fost demarate, se curăţă şi se nivelează nisipul, se repară grupurile sanitare şi duşurile, se asfaltează parcarea, etc.

În privinţa bazinelor, anul acesta nu se poate face nimic deoarece fostul concesionar le-a lăsat într-o stare dezastruoasă, iar pentru a putea fi aduse în stare de funcţionare este necesară o investiţie majoră. Potrivit primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, această investiţie va putea fi realizată anul viitor, după ce se va realiza documentaţia necesară pentru avizele de funcţionare şi se va demara o licitaţie pentru găsirea unei firme care să facă aceste lucrări, aşa cum prevede legea.

Pentru că Primăria nu poate oferi prea mult confort la Plaja Dunărea, în această vară, Ionuţ Pucheanu a declarat că va propune consilierilor locali să aprobe ca intrarea să fie gratuită.

monitoruldegalati.ro

Posted

Reparaţii de 250.000 de lei la Plaja „Dunărea”. Achiziţie lansată de Primăria Galaţi

Până joi, 28 iunie, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă ofertele din partea firmelor interesate să execute reparaţii la Plaja „Dunărea”. Valoarea estimată a contractului pe care administraţia locală l-a scos la bătaie este de 250.000 de lei, adică peste 55.000 de euro fără TVA, bani de la bugetul local.

Municipalitatea a lansat ieri, pe portalul propriu, o achiziţie publică în vederea atribuirii contractului pentru reparaţii curente la Plaja „Dunărea”. Este vorba despre lucrări pentru conducte de alimentare cu apă, lucrări de instalaţii electrice, lucrări de instalare de echipamente sanitare, montare de garduri, lucrări de tencuire, de instalare uşi şi ferestre etc. Potrivit caietului de sarcini, termenul de execuţie este de 30 de zile, iar garanţia lucrării, de 12 luni.  Ofertanţii vor trebui să prezinte propunerea tehnică şi propunerea financiară, devizele cu preţuri, precum şi extras de materiale, manoperă, transport şi utilaje. Criteriul de atribuire a achiziţiei publice este preţul cel mai scăzut.

Se repetă povestea din 2016

Reamintim că intenţia autorităţilor este de a redeschide gratuit baza de agrement, pe care a preluat-o de la concesionarul SC Karan Business & Finance, însă doar pentru plajă, nu şi pentru scăldat! Începând de săptămâna trecută a început curăţarea nisipului şi a deşeurilor vegetale de către SC Gospodărire Urbană.

Nu mai puţin adevărat este faptul că, în vara anului 2016, au fost executate, tot pe repede înainte, lucrări în valoare de 337.725 de lei la Plaja Dunărea, tot pentru a permite redeschiderea ei. Este vorba despre lucrări de construcţii la grupurile sanitare şi vestiare, reparaţii la instalaţiile sanitare şi electrice, reparaţii la wc-uri, la reţeaua de alimentare cu apă pentru grupurile sanitare, reparaţiile la canalizare, la gardul plajei şi împrejmuirea exterioară şi la platforma de dale mozaicate, executate de SC Comtiem SRL. Nu trebuie uitat că, iniţial, pentru scoaterea de sub buruieni şi gunoaie a Plajei „Dunărea” au intervenit, în forţă, Serviciul Public Ecosal şi Gospodărire Urbană.

viata-libera.ro

Posted

Reparaţii de 63.000 de euro la Plaja "Dunărea"

Primăria municipiului Galaţi va cheltui de la bugetul local nu mai puţin de 291.439 de lei cu TVA, adică peste 63.300 de euro, pentru reparaţii curente la Plaja "Dunărea". Conform anunţului postat pe portalul administraţiei locale, contractul a fost atribuit firmei Dascon Global Construct SRL, iar durata reparaţiilor este de 30 de zile.

Aşa cum aţi mai putut citi în "Viaţa liberă", este vorba despre lucrări ce vizează conductele de alimentare cu apă, instalaţiile electrice, echipamentele sanitare, tencuire şi montare de garduri, uşi şi ferestre. Reamintim că intenţia autorităţilor este de a redeschide gratuit baza de agrement, pe care au recuperat-o de la concesionarul SC Karan Business & Finance, însă doar pentru plajă, nu şi pentru scăldat!

La fel s-a întâmplat şi în vara anului 2016, când la Plaja "Dunărea" au fost executate, tot pe repede înainte, lucrări în valoare de 337.725 de lei. Conform Primăriei, SC Comtiem SRL a executat atunci lucrări de construcţii la grupurile sanitare şi vestiare, reparaţii la instalaţiile sanitare şi electrice în clădirea vestiarelor, reparaţii la wc-uri, la reţeaua de alimentare cu apă pentru grupurile sanitare, reparaţii la canalizare, la gardul plajei şi ale platformei de dale mozaicate.

În privinţa bazinelor, anul acesta nu se poate face nimic, deoarece fostul concesionar le-a lăsat într-o stare dezastruoasă, iar pentru a putea fi folosibile este nevoie de o investiţie majoră, ce nu va putea fi realizată decât anul viitor.

viata-libera.ro

• 3 weeks later...
Posted

Singurul ştrand public din oraşul Galaţi, folosit de gospodine pentru a coace vinete

Singurul ştrand public din oraşul Galaţi este folosit de gospodine pentru a coace vinete. Acesta se află pe malul Dunării şi are, printre dotările specifice, un loc de picnic cu 10 grătare. Complexul de agrement este închis de câţiva ani, dar autorităţile permit oamenilor să intre în zona de picnic.

Complexul de pe malul fluviului se numeşte ”Plaja Dunărea” şi este administrat de o asociaţie aflată în subordinea Primăriei Galaţi. Deoarece plaja şi bazinele sunt închise de câţiva ani, gălăţenii au găsit o utilitate neaşteptată zonei de agrement: în fiecare vară şi toamnă coc legume pe grătarele din complex pentru a face zacuscă şi alte conserve. Oamenii nu sunt deranjaţi de câinii fără stăpân care s-au aciuat în zonă şi spun că nu vor să-şi afume casa, că este mai simplu să facă pregătiri în aer liber şi că se pot bronza în timp ce gătesc.

”La plaja Dunărea este foarte bine că s-au amenjat aceste grătate. Facem vinete, facem şi ardei copţi pentru toamnă, la iarnă să le avem acolo, de mâncare, în cămară. Facem şi plajă, îmbinăm utilul cu plăcutul”, a spus Tatiana Soloviev, una dintre gospodinele de pe plaja gălăţeană.

La plaja din Galaţi, femeile nu vin cu umbrele şi loţiuni de protecţie solară, ci cu lemne de foc, lădiţe, vase pentru legume şi saci menajeri pentru colectarea gunoiului. ”Am copt vinetele şi le curăţăm acum. Astăzi am copt vreo 50 de kilograme de vinete... La plaja Dunărea este foarte bine. Acasă făceam fum, mizerie, aici noi strângem, facem curat, avem tot ce ne trebuie, avem şi saci de gunoi”, a spus o gospodină în timp ce îşi pregătea conservele pentru iarnă.

Administratorii plajei sunt bucuroşi că au clienţi şi îi lasă să folosească gratuit grătarele. De asemenea, autorităţile anunţă că vor să dubleze numărul de grătare de la Plaja Dunărea. ”Intrarea este gratuită. Oamenii pot intra în complex, am făcut curăţenie, am dezinfectat, am curăţat toaletele, am reparat duşurile, există săpun la baie. Este curăţenie în interior, am montat containere de gunoi, există femeie de serviciu şi o persoană care goleşte zilnic tomberoanele şi curăţa grătarele. Lumea este mulţumită, vin foarte mulţi gălăţeni, grătarele ard în permanenţă, pleacă unii, vin alţii. Avem 10 grătare şi intenţionăm să mai montăm încă 10 grătare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul Fundaţiei Sportul Gălăţean, Florin Mirea.

Plaja Dunărea a fost închisă în 2014 de inspectorii sanitari din cauza mizeriei din interiorul complexului. În 2016, complexul a fost deschis în luna august doar pentru gălăţenii care au dorit să facă plajă deoarece bazinele de înot nu au fost umplute cu apă. O nouă încercare de a deschide zona de agrement a fost făcută în 2017, când complexul a fost preluat de un investitor privat. Deoarece acesta nu şi-a respectat agngajamentele, contractul a fost reziliat, iar plaja a revenit în administrarea Primăriei Galaţi. În prezent, municipalitatea încearcă să igienizeze zona, astfel încât complexul să fie deschis la jumătatea lunii august. Din cauza timpului scurt, cele două mari bazine de înot nu vor fi deschise nici anul acesta.

mediafax.ro

• 2 weeks later...
Posted

La Plaja ”Dunărea”, s-au finalizat reparaţiile curente. Sărăcie cu duşuri

"Don't worry! Be happy", refrenul vioi al lui Bobby McFerrin răsuna, ieri, din boxe, în atmosfera dezolantă a Plajei "Dunărea", proaspăt redeschisă gratuit, pentru plajă, duşuri şi grătare, după ce a avut parte de reparaţii de peste 63.300 de euro.

Lucrările de reparaţii curente, în valoare de 291.439 de lei cu TVA, executate de firma Dascon Global Construct SRL, s-au încheiat şi, conform Primăriei municipiului Galaţi, zona de agrement a fost pusă gratuit la dispoziţia gălăţenilor.

De această dată, nu a mai existat o redeschidere oficială, ca în vara lui 2016, ci s-a preferat discreţia… Din motive evidente, după eşecul răsunător al concesiunii către firma Karan Bussines & Finance! Paradoxal, numele fostului concesionar, de la care municipalitatea abia şi-a recuperat plaja, încă mai stă scris pe zidurile clădirii la parterul căreia funcţionează toaletele. Grupurile sanitare şi chiuvetele nu dădeau pe afară de curăţenie, dar important este că erau funcţionale, apa curgea şi exista chiar şi un săpun!

Pe nisipul sărac, bătătorit şi năpădit de vegetaţie, făceau plajă câteva persoane. Un cuplu se răcorea sub duşul instalat pe plajă. Bazinele, distruse, sunt protejate de garduri, şi pare greu de crezut că vor mai fi vreodată pline cu apă şi funcţionale.

Ceva mai multă animaţie era în zona grătarelor, unde trei dintre mese erau ocupate. "Am venit să facem un grătar. Am auzit că aici se coc cele mai bune vinete! Ar fi fost bine să existe măcar o terasă sau un chioşc de unde să poţi cumpăra un suc sau o bere. Am înţeles că anul trecut a fost şi o piscină gonflabilă, cu tobogan. Tot era mai mult decât este acum!", ne-a spus una dintre gălăţencele care aştepta să se încingă grătarul.

O altă familie tocmai se pregătea să urce nesfârşitul şir de trepte către Turnul de Televiziune. Muzica s-a oprit brusc, apoi, după câteva minute de tăcere, a revenit cu acelaşi refren: "Don’t worry, be happy!". Sigur, întotdeauna e loc de mai rău!

viata-libera.ro

• 4 weeks later...
Posted

După un nou sezon estival ratat, documentaţie de peste 30.000 de euro pentru un aquapark la Plaja "Dunărea"

Nu mai puţin de 148.750 de lei cu TVA, adică peste 32.300 de euro plăteşte Primăria municipiului Galaţi pentru elaborarea documentaţiei pentru aquaparkuri şi piscine publice. Desigur, după un nou sezon estival ratat, care se adaugă altor patru veri fără ştrand, şi o ţeapă de pomină încasată de la concesionarul Plajei "Dunărea", a vorbi despre aquapark pare o glumă amară.

Deşi, calendaristic, este toamnă, gălăţenii s-ar fi putut bucura de soare şi bălăceală la Plaja "Dunărea", dacă zona de agrement ar fi oferit condiţiile normale pentru un ştrand public.

După ce a reuşit cu greu să reintre în posesia plajei, recuperând-o de la concesionarul SC Karan Bussines&Finance, şi s-a apucat să repare ce s-a distrus în perioada în care zona de agrement a fost înstrăinată, administraţia locală susţinea că are planuri mari pentru ştrandul public. Că nu-i mai trebuie în veci investitori privaţi, că suflă şi-n iaurt, şi că va scoate la licitaţie documentaţia necesară pentru investiţiile necesare pentru a le reda gălăţenilor nu doar plaja, ci şi bazinele!

Zadarnic am tot aşteptat să vedem procedura lansată de Primărie fie pe portalul propriu, fie în sistemul electronic de achiziţii publice! Până când am descoperit că, de fapt, Primăria a preferat să atribuie contractul prin cumpărare directă din catalogul electronic al achiziţiilor publice.

Astfel, pe 14 august, chiar în ziua în care se aniversau cinci ani când Direcţia de Sănătate Publică a constatat că Plaja "Dunărea" nu îndeplineşte condiţiile igienico-sanitare de funcţionare şi a închis-o, a fost încheiat contractul în valoare de 148.750 de lei cu TVA cu firma constănţeană Aqua Azur SRL pentru "servicii de proiectare privind elaborarea documentaţiei pentru aquaparkuri şi piscine publice". Misiunea firmei este aceea de pregătire de proiecte şi proiectare plus estimare a costurilor.

Nu vă putem spune cât va dura operaţiunea, cert este că documentaţia va trebui supusă votului consilierilor locali, iar apoi va fi nevoie de o licitaţie pentru găsirea unui constructor care să execute lucrările.

În concluzie, e greu de spus dacă vara viitoare va fi tot ca ultimele cinci. Deocamdată, dacă aveţi de copt vinete şi ardei pentru zacuscă, vă e poftă de un grătar sau aveţi chef de un duş cu apă rece, vă reamintim că Plaja "Dunărea" este deschisă gratuit, după ce a avut parte de reparaţii de peste 63.300 de euro.

viata-libera.ro

• 3 months later...
Posted

25 de milioane de lei pentru transformarea PLAJEI DUNĂREA în COMPLEX ACVATIC

Plaja "Dunărea", cel mai mare eşec al administraţiei locale în acest an, are nevoie de o investiţie de peste 24,9 milioane de lei pentru a se transforma într-un complex acvatic multifuncţional. Cel puţin aşa reiese din proiectul care a ajuns, spre aprobare, pe masa consilierilor locali. Proiectul se bazează pe studiul de fezabilitate pentru care Primăria a plătit 148.750 de lei cu TVA firmei constănţene Aqua Azur SRL, documentaţie care prevede reabilitarea şi modernizarea plajei, amenajarea unui Aqua Park şi a unei zone de agrement cu destinaţii multiple. Investiţia cuprinde, printre altele, piscină cu valuri pentru 297 de persoane, bazine de relaxare pentru copii şi adulţi, tobogane cu aterizare în piscină, aventura park, scenă pentru concerte, bibliotecă pe plajă, bungalouri SPA, zone pentru sport, fitness şi yoga, duşuri solare, hamace şi sezlonguri. Durata de realizare a investiţiei ar fi de 18 luni, iar sursa de finanţare este bugetul local şi /sau împrumut.

viata-libera.ro

Posted

Primăria Galaţi vrea să facă Aqua Park şi Aventura Park, la Plaja Dunărea

După o vară întreagă în care gălăţenii s-au revoltat că administraţia locală nu s-a îngrijit să găsească un investitor serios care să facă din Plaja Dunărea un loc în care cetăţenii să se poată bucura de soare în condiţii decente (firma care concesionase plaja, S.C. Karan Business & Finance S.R.L, nu a făcut nimic, iar investiţia promisă de 6 milioane de euro nu a fost decât praf aruncat în ochii gălăţenilor), iată că municipalitatea a luat problema în propriile mâini. Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Galaţi de miercuri, 19 decembrie 2018, s-a aflat proiectul prin care sunt prezentaţi indicatorii economici propuşi pentru reabilitarea şi modernizarea Plajei Dunărea. Primăria Galati doreşte reabilitarea acestui obiectiv cu scopul de a fi redat circuitului de agrement, prin amenajarea unui Aqua Park, a unei zone de agrement cu destinaţii multiple. În proiect este prevăzut realizarea unui Complex acvatic multifuncţional cu plajă urbană care va necesita o investiţie de 24.970.658 lei, adică aproximativ 5,5 milioane de euro.

Piscină cu valuri, tobogane, bungalouri, hamace şi Aventura Park

Aşa cum este prezentată în proiect, investiţia vizează realizarea şi modernizarea următoarelor obiective: construirea unei clădiri de acces denumită ”Casă Poartă”, care va asigura accesul către facilitătile amplasamentului şi va cuprinde case de bilete, zonă de shop, vestiare şi spaţii de depozitare, birouri şi spaţiu tehnic.
Aqua Park-ul propriu zis va fi compus din piscină cu valuri, piscină de relaxare şi aterizare tobogan adulţi, piscină de copii, topogane cu aterizare în piscină, topogane cu zonă de decelerare, dar şi un Park Aventura prevăzut cu dotări speciale pentru realizarea traseelor cu diverse grade de dificultate. De asemenea, se doreşte crearea unui parc verde dotat cu mobilier urban, în care vor fi plantaţi arbuşti şi plante decorative. Zona Food Court se va amenaja pe platforma betonată, în locul structurii metalice a scenei, care va fi recondiţionată şi va fi prevăzută cu o învelitoare din material textil.
Zona centrală ”Plajă” va avea în prim plan scena şi zona adiacentă scenei ce va avea utilitate multiplă pentru diverse evenimente şi posibilitate de amenajare pentru proiecţii in aer liber. În zona cu nisip vor fi amplasate beach bar-uri şi terase, tonete, grupuri sanitare, vestiare şi spaţii special amenajate şi securizate. Este prevăzută şi o zonă de poufuri şi hamace amplasate pentru recreere pe plajă, dar şi o bibliotecă, precum şi o piscină cu bile de plastic destinată copiilor. Proiectul prevede, de asemenea, o zonă de fitness şi yoga în aer liber, bungalouri SPA, zone pentru activităţi de sport cu destinaţie multiplă.
Capacităţile facilităţilor prezentate ar fi următoarele: piscină cu valuri pentru cca 297 persoane, bazin relaxare pentru cca 160 persoane, bazin aterizare pentru cca 111 persoane şi piscină copii cu tobogan pentru cca 259 persoane. Durata de realizare a investiţiei, dacă proiectul va primi toate aprobările necesare, din momentul în care se dă ordinul de începere a lucrărilor este de 18 luni.

monitoruldegalati.ro

• 3 weeks later...
Posted

Plaja ”Dunărea”, hibernând cu gândul la 5 milioane de euro

Pe principiul iarna - car şi vara - sanie, consilierii locali au aprobat, la finele anului trecut, după dezbateri aprinse şi cu privirile aţintite către celebrul aquapark din Oradea, studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici propuşi pentru obiectivul "Reabilitare şi modernizare Plaja Dunărea". Devenită pentru scurtă vreme "Jungle Splash", plaja s-a reîntors, în iunie anul trecut, la municipalitate, după eşecul concesionării unui "investitor-minune", care ar fi trebuit să o transforme într-un paradis al distracţiei şi agrementului. După un maraton de reparaţii care au înghiţit 63.300 de euro, bani de la bugetul local, Plaja a fost redeschisă gratuit doar pentru "băi de soare şi grătare" pe nisipul sărac, bătătorit şi năpădit de vegetaţie. În locul investiţiei de 6,2 milioane de euro, la care se angajase concesionarul Plajei "Dunărea", aleşii locali au aprobat un proiect de 5,4 milioane de euro, care ar putea fi gata, cel mai probabil, în 2020. Sursa de finanţare a acestei investiţii este, însă, incertă!

Un arsenal de "zece tobogane incitante, 15 bazine de înot şi relaxare, structuri de joacă speciale pentru copii, şase saune, saloane de masaj, baie turcească, terenuri de sport şi restaurante îţi va satisface pe deplin imaginaţia şi îţi va potoli setea de aventură, creând o zi perfectă de destindere în orice anotimp”… Aşa ceva există, dar nu la Galaţi, ci la Oradea, în Aquaparkul "Nymphaea", cel mai mare din această regiune a Europei. Despre el au discutat şi consilierii locali la şedinţa din 19 decembrie, când li s-au supus aprobării studiul de fezabilitate şi costurile reabilitării şi modernizării Plajei "Dunărea".

Păcăleală, cârpeală şi-un studiu de fezabilitate

Închisă pe 14 august 2014, după ce Direcţia de Sănătate Publică a constatat starea jalnică a bazinului, fără sistem de filtrare a apei, cabinele insalubre şi WC-urile mizere, Plaja "Dunărea" n-a reuşit să-şi găsească investitorul care s-o transforme măcar într-un ştrand civilizat, dacă nu într-un parc acvatic, aşa cum promiteau autorităţile.

Din 2014 şi până acum a beneficiat doar de cârpeli şi reparaţii - 337.725 de lei în 2016 şi 291.439 de lei în 2018 - care să o facă doar funcţională. Un soi de sărăcie cu duşuri, pentru că bazinele sunt distruse.

Tot anul trecut, Primăria Galaţi a plătit firmei constănţene Aqua Azur SRL 148.750 de lei cu TVA pentru studiul de fezabilitate necesar reabilitării şi modernizării plajei, amenajării unui aquapark şi a unei zone de agrement cu destinaţii multiple. Documentaţia a ajuns, pe 19 decembrie, la aprobarea consilierilor locali.

"Să nu ne pripim"

Dezbaterile au fost deschise de consiliera locală PMP Oana Iurescu, cea care, la începutul şedinţei, a promis amânarea proiectului pentru o şedinţă viitoare: "La acest proiect nu mă opun. Vreau doar să nu ne pripim. La momentul acesta, nu ştim de unde o să luăm banii pentru reabilitare şi modernizare, care sunt foarte mulţi - 25 de milioane de lei. Dacă, în loc să mergem pe piscinele vechi, am încerca să construim o piscină acoperită, cu zonă de SPA, vestiarele aferente, pe care să o putem folosi şi iarna, să generăm nişte venituri pe care, apoi, să le reinvestim, şi să ne ocupăm şi de restul locaţiei, etapizat. Eu am discutat cu domnii consilieri, le-am arătat şi nişte fotografii de la Oradea - un etalon pentru noi, un exemplu de bune practici, după care ar trebui să ne luăm şi noi. Trebuie să facem ceva, pentru că este foarte dorit de cetăţenii municipiului Galaţi, dar haideţi să nu ne grăbim!", a pledat consiliera.

"Nu-mi permit nici o lună de întârziere!"

Replica a venit din partea primarului Ionuţ Pucheanu: "Dacă tot aţi fost şi la Oradea, cu o  simplă căutare pe Google v-ar fi dat şi suma ce ar trebui alocată. Noi vorbim despre o investiţie de maxim 5 milioane de euro. Investiţia de la Oradea a costat 22 de milioane de euro. Dumneavoastră vă întrebaţi mai devreme de unde vom face rost de 5 milioane, dar nu v-aţi pus întrebarea de unde facem rost de 22".

Edilul a admis că proiectul propus poate fi dezvoltat, dar a subliniat că nu-şi permite nici cea mai mică întârziere: "Nu o să încep niciodată cu un bazin acoperit! O să începem cu unul descoperit, şi ulterior, pentru că mai există teren, vom continua dezvoltarea cu o piscină acoperită. Piscine acoperite, în momentul de faţă, mulţumim lui Dumnezeu, mai avem pe ici, pe colo! Dar, credeţi-mă pe cuvânt, ca primar în care aţi aruncat cu absolut toate lăturile posibile şi imposibile legat de Plaja Dunărea, nu-mi permit nici măcar o lună de zile să mai întârzii în a demara acest proiect!", a spus Pucheanu.

Când ar putea fi gata

Consilierul local PNL Paul Găvănescu a precizat că, din punctul său de vedere, la Plaja Dunărea ar fi oportun un aqualand: "Aqualand înseamnă o activitate 365 de zile pe an. În condiţiile de faţă, proiectul se prezintă ca fiind sezonier. Nu suntem împotriva proiectului, chiar îl susţinem, doar că avem pretenţia de mai mult. Mai mult înseamnă ca toţi gălăţenii, pe cele 12 luni din an, să aibă acces la un spaţiu public, un aqualand adevărat, şi nu cred că ar fi o problemă ca, pe viitor, să majorăm indicatorii tehnico-economici".

Colegul său liberal Onuţ Atanasiu a întrebat dacă există nişte termene şi dacă, în 2019, vom avea un sezon estival la Plaja "Dunărea".

"Ţineţi-vă slipul pe dumneavoastră! Evident că nu are cum să fie gata în vară! În cel mai bun caz, undeva, sfârşitul toamnei 2019. Sunt proceduri ce nu ţin nici de voinţa primarului, tocmai de asta doresc urgentarea lor", a replicat primarul.

"Domnul primar cred că intenţionează a inaugura Plaja Dunărea în anul electoral 2020. Încercăm să ne folosim de acest obiectiv doar cu tentă electorală", a remarcat consiliera independentă Simona Vreme.

Viceprimarul PSD Sorin Enache a încercat să explice că proiectul propus este unul etapizat şi că există teren şi potenţial suficient pentru dezvoltări ulterioare de tip SPA şi Therme.

"Nu e nimeni care nu şi-ar dori un Therme!"

După ce proiectul a fost adoptat cu 23 de voturi "pentru" şi o abţinere, primarul a ţinut să facă nişte precizări: "Nu e nimeni care nu şi-ar dori un Therme, la modul general. Partea financiară e un mare-mare obstacol. Investiţiile de acest fel, pe care le vedeţi la nivelul României, sunt cu fonduri europene. Puteţi să înjuraţi sau să le bateţi obrazul primarilor de dinainte că au ratat nişte fonduri europene când puteau să beneficieze de ele. În momentul de faţă nu mai există fonduri! Discuţiile dintre noi mai pot dura o lună! Aceştia sunt indicatorii a ceea ce am cerut prin caietul de sarcini. Ceea ce cereţi dumneavoastră, o eventuală suplimentare a acestor sume, înseamnă, efectiv, comandarea din nou a unui studiu de fezabilitate. Care costă alţi bani! Durează! Şi nu de alta, dar vreau să-i fac în ciudă doamnei consilier Vreme: în 2020 s-o invit să taie alături de mine panglica acestui edificiu".

Ce s-a votat

Potrivit hotărârii adoptate, Plaja "Dunărea" a fost construită în perioada 1976-1980, iar în 1996 au fost adăugate grupurile sanitare, duşurile şi chioşcurile alimentare. "Prin proiect este prevăzută realizarea unui Complex acvatic multifuncţional cu plajă urbană", prevede hotărârea adoptată.

Investiţia cuprinde, printre altele, piscină cu valuri pentru 297 persoane, bazin de relaxare pentru circa 160 de persoane, bazin de aterizare pentru circa 111 persoane, piscina cu tobogan pentru copii, aventura park, zona food court, beach bar şi terasa amplasata pe plaja, scenă pentru concerte, bibliotecă pe plajă, bungalouri SPA, zone pentru sport, fitness (cu echipamente necesare) şi yoga, duşuri solare, hamace şi sezlonguri.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 24.970.658 de lei, cu o sursă de finanţare incertă - buget local şi /sau împrumut, iar durata de realizare este de 18 luni.

Ce-au reuşit alţii

Potrivit Oradea.ro, site-ul oficial al municipiului Oradea, pe 27 mai 2016, Primăria acestui oraş a organizat o conferinţă de presă cu ocazia închiderii proiectului "Complexul Wellness Termal Nymphaea Oradea", realizat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, în valoare de 91.422.112 lei cu TVA (din care finanțare nerambursabilă 42.327.346 lei, inclusiv TVA), cea mai mare investiție publică de acest gen din România.

"Acest aquapark a fost construit într-un an și jumătate, este cel mai modern din vestul României. El acoperă toate necesitățile pentru o zonă de recreere de calitate pentru orădeni și turiști și pune Oradea pe harta turismului balnear și de recreație în Estul Europei", declara primarul Oradei, Ilie Bolojan.

Managerul de proiect, Anamaria Sava, a prezentat facilităţile complexului: "Corpul 1 cuprinde: subsolul cu vestiarele, spațiile tehnice, depozitele frigorifice pentru alimentație publică, parter și etaj, cele 13 bazine acoperite faţă de patru, câte au fost prevăzute în proiectul iniţial, cele patru aqua-tobogane interioarecu lungimea totală de 183 metri, patru bazine de tratament acvatic şi două jacuzzi VIP, saună finlandeză, rusească, cu infraroşii, cu aromaterapie, salină, cabină cu aburi şi cabina cu gheaţă, spa-ul şi centrul wellness (patru bazine de tratament acvatic şi două jacuzzi VIP, saună finlandeză, rusească, cu infraroşii, cu aromaterapie, salină, cabină cu aburi şi cabina cu gheaţă), centrul de informare turistică, restaurantul, cabinetul medical, birourile administrative; Corpurile 2 și 3 sunt puncte de alimentație publică; Corpul 4 este turnul toboganelor exterioare de 18 metri înălțime, cu platformă de lansare și bazin de aterizare; Corpurile 5 și 6 sunt reprezentate de grupurile sanitare și vestiare.

La toate acestea se adaugă cinci bazine exterioare (cu valuri, de sărituri, olimpic - la standarde FINA -, pentru copii și pentru adulți), un teren multifuncțional de sport pentru baschet, fotbal și handbal, două terenuri de volei de plajă, patru terenuri de sport pentru fotbal de masă și două mese pentru tenis de masă".

Conform jurnaliştilor orădeni, apa din toate bazinele este recirculată, tratată și filtrată corespunzător (cinci la sută se reîmprospătează cu apă potabilă), iar masajul acvatic este prezent la patru bazine (trei interioare şi unul exterior).

Plaja "Dunărea" din Galaţi nu poate decât să viseze, de sub zăpadă, la asemenea investiţii...

viata-libera.ro

• 1 month later...
Posted

Licitaţie pentru reabilitarea şi modernizarea PLAJEI DUNĂREA. Contract de 23,2 milioane de lei pentru un COMPLEX ACVATIC

Nu mai puţin de 23.220.545 de lei cu TVA, adică peste 4,9 milioane de euro, este valoarea estimată a contractului pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de "Reabilitare şi modernizare Plaja Dunărea", scos la licitaţie ieri de Primăria municipiului Galaţi. Ofertele sunt aşteptate până pe 7 martie, iar criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut".

"Nu-mi permit nici măcar o lună de zile să mai întârzii în a demara acest proiect", declara primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, în şedinţa Consiliului Local din 19 decembrie 2018, în care, aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", a fost aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici propuşi pentru obiectivul "Reabilitare şi modernizare Plaja Dunărea". Documentaţia a fost realizată de firma constănţeană Aqua Azur SRL, pentru suma de 148.750 de lei cu TVA.

Vineri, 15 februarie, a fost lansată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice licitaţia pentru realizarea acestui obiectiv. Potrivit datelor de pe portalul achiziţiilor publice, "municipiul Galaţi doreşte realizarea unui complex acvatic multifuncţional, cu plajă urbană, prin repunerea în circuitul de agrement a Plajei «Dunărea»". Municipalitatea impune un termen de 1,5 luni pentru proiectare şi 16,5 luni pentru execuţie. Criteriul de atribuire a contractului este "preţul cel mai scăzut", iar ofertanţii trebuie să facă dovada că au prestat în ultimii trei ani servicii similare cu cele ale prezentei proceduri.

Ce se doreşte

Potrivit hotărârii adoptate de consilieri la finele anului trecut, Plaja "Dunărea" a fost construită în perioada 1976-1980, iar în 1996 au fost adăugate grupurile sanitare, duşurile şi chioşcurile alimentare. Investiţia dorită cuprinde, printre altele, piscină cu valuri pentru 297 persoane, bazin de relaxare pentru circa 160 de persoane, bazin de aterizare pentru circa 111 persoane, piscina cu tobogan pentru copii, aventura park, zona food court, beach bar şi terasa amplasata pe plaja, scenă pentru concerte, bibliotecă pe plajă, bungalouri SPA, zone pentru sport, fitness (cu echipamente necesare) şi yoga, duşuri solare, hamace şi sezlonguri.

În hotărârea adoptată, sursa de finanţare este incertă, fiind trecute atât bugetul local cât şi /sau un împrumut.

"Nu e nimeni care nu şi-ar dori un Therme, la modul general. Partea financiară e un mare-mare obstacol. Investiţiile de acest fel, pe care le vedeţi la nivelul României, sunt cu fonduri europene. Puteţi să înjuraţi sau să le bateţi obrazul primarilor de dinainte că au ratat nişte fonduri europene când puteau să beneficieze de ele. În momentul de faţă nu mai există fonduri!", declara, în decembrie, primarul.

viata-libera.ro