Jump to content

Patriarhia: Pentru a depăşi criza economică, ne trebuie mai multe biserici!


Recommended Posts

Posted

Patriarhia: Pentru a depăşi criza economică, ne trebuie mai multe biserici!

Biserica Ortodoxa Romana considera ca actuala criza financiar-economica este rezultatul "unei profunde crize spirituale si morale care poate fi depasita prin sporirea credintei, a rugaciunii si cooperarii pentru a finaliza un lacas de cult care aduna oameni, care sunt invatati sa se respecte si sa se ajute reciproc". Toate lacasurile de cult aflate in diferite stadii de constructie si cele care urmeaza sa fie ridicate trebuie finalizate fie si intr-un ritm mai lent, chiar daca Romania se confrunta cu o severa criza economico-financiara, considera Patriarhia, ca raspuns la sugestiile privind oprirea lucrarilor. "Consideram inselatoare opinia conform careia trebuie facute economii, inclusiv prin sistarea lucrarilor la lacasurile de cult aflate in constructie, deoarece prin edificarea unui lacas de cult se intareste solidaritatea si cooperarea dintre credinciosi, inclusiv intarirea vietii spirituale, care permite oamenilor sa depaseasca orice fel de criza, fara sa se autodemoleze, ajungand la deznadejde sau la dezumanizare. In eventualitatea intreruperii lucrarilor deja incepute sau a amanarii inceperii construirii de noi biserici deja proiectate exista riscul deteriorarii rapide a constructiei aflate in curs de executie, precum si a materialelor de constructie achizitionate", potrivit unui comunicat al Patriarhiei Romane, citat de Mediafax. Potrivit reprezentantilor BOR, a opri lucrarile deja incepute nu inseamna doar restrangerea unei activitati cu scopul economisirii de bani, ci si o "consacrare a esecului" unui lucru bine inceput, cu speranta, dar nefinalizat. "De aceea, tocmai pentru a depasi atat criza morala si spirituala, cat si pe cea financiar-economica actuala, consideram ca trebuie continuate lucrarile la bisericile aflate in constructie, chiar daca ritmul de executie va fi mai lent. In plus, continuarea lucrarilor de construire a bisericilor, ca si inceperea construirii altora, asigura noi locuri de munca si combate individualismul prin cultivarea spiritului comunitar de solidaritate sociala", se arata in comunicatul de miercuri al Patriarhiei Romane.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7265852-patriarhia-romana-pentru-depasi-criza-economica-trebuie-continuate-lucrarile-biserici.htm

Posted

pentru ce mai multe biserici?

oare n-ar fi mai bine/ieftin dacă popimea s-ar ruga pentru a le veni guvernanților mintea la cap?

sau dacă s-ar ruga pentru schimbarea guvernului?

Posted

"Biserica" devine (a devenit) cea mai profitabila "institutie"...

Asa-s romanii, cad dintr-o extrema in alta. La cat a fost de prigonita biserica in anii comunismului pe atat isi accentueaza avaritia, lacomia din zilele noastre.

Pe langa atata grandomanie paleste total functia sociala.

Biserica e alcatuita din oameni si "oameni" si nu trebuie sa ne mire situatia actuala... e una din "oglinzile" societatii.

Pacat de acei duhovnici care chiar au chemare, adevarati pastori.

In cazul bisericii din ziua de azi - proverbul cu "padurea" si "uscaturile" si-a schimbat ordinea cuvintelor. Corect ar fi "orice uscaturi au si padurile lor".

PS

Cautati clasamentul donarii celor 2%... O sa aveti o MARE surpriza, sau poate nu. Si vorbim de oameni, care sunt in campul muncii, care produc si se presupune ca au ceva in minte ... nu vorbim de pensionari, babe de cartier sau de la tara.

Noi sa fim sanatosi caci din statistici se vede ca pretuim ajutorul divin mai mult decat suntem noi capabili sa ni-l oferim. E mai simplu asa. Ca solutii cine sa mai caute... ?

Posted

Pacat de acei duhovnici care chiar au chemare, adevarati pastori.

Si aici este o problema. Vorbeam cu cineva si-mi spunea ca la o Manastire ( nu-i dau numele ) erau la masa " adevarati pastori ", mancau carne din belsug si beau vin iar la cativa metri erau calugari rupti de foame, oboseala si coseau, carau lemne, faceau curatenie etc.

Posted

Biserica Ortodoxa Romana considera ca actuala criza financiar-economica este rezultatul "unei profunde crize spirituale si morale care poate fi depasita prin sporirea credintei, a rugaciunii si cooperarii pentru a finaliza un lacas de cult care aduna oameni, care sunt invatati sa se respecte si sa se ajute reciproc....Toate lacasurile de cult aflate in diferite stadii de constructie si cele care urmeaza sa fie ridicate trebuie finalizate fie si intr-un ritm mai lent, chiar daca Romania se confrunta cu o severa criza economico-financiara, considera Patriarhia, ca raspuns la sugestiile privind oprirea lucrarilor.

Consideratia se refera, sper, la toate cultele religioase din Romania (i.e. lacase de cult catolice, baptiste, protestante, greco-catolice, islamice, iudaice, budhiste, etc.)!

Ideea este o mare stupizenie, dovada fiind evidenta: numarul de lacase de cult din Romania si de aiurea este intr-o continua crestere, invers proportionala cu nivelul de respect si ajutor dintre oameni!

La nivel de cerere-oferta, oferta religiei pentru rezolvarea crizei financiar-economice este nula si neavenita; interesul Bisericii (oricare ar fi aceasta) in rezolvarea unei crize de natura materiala este suspect si denatureaza rolul si scopul religiei pentru om, adica mantuirea, care nu este conditionata de starea materiala, prezenta si numarul de lacase de cult, numarul si raspandirea de preoti sau predicatori.

  • 5 months later...
Posted

Punerea pietrei de temelie pentru o nouă biserică la Matca

Credincioşii din comuna gălăţeană Matca vor avea o nouă biserică. Un sobor de trei ierarhi ai Bisericii noastre au oficiat astăzi, 25 octombrie, slujba punerii pietrei de temelie pentru viitorul sfânt lăcaş cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Parohia Matca IV. Slujba a fost oficiată de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Preasfinţitului Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, şi Preasfinţitului Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, pe locul unui fost solar. Cei trei ierarhi au binecuvântat şi lucrările de construire a bisericilor din parohiile Matca II cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi Matca V cu hramul „Sfântul Ioan Casian”.

http://www.basilica.ro/ro/stiri/punerea_pietrei_de_temelie_pentru_o_noua_biserica_in_localitatea_matca_galati_5534.html

Asta înseamnă cinci biserici într-un sat, fie el şi mare?

Posted

Potop de credincioşi sau inflaţie de biserici?

Comuna Cavadineşti, una dintre cele mai sărace din judeţul nostru se poate lăuda cu un fel evlavios de bogăţie. Nu mai puţin de şapte biserici există deja în această comună, iar edilii de aici se zbat să mai construiască una. Cei peste 3.000 de locuitori ai Cavadineştiului şi ai satelor componente pot ajunge astfel să dea peste un loc de rugăciune la fiecare trei răspântii. Poate că această formulare este puţin exagerată, însă este foarte aproape de adevăr.

De ce ar mai fi nevoie şi de o a opta biserică într-un loc în care oamenii trăiesc de astăzi pe mâine a încercat să ne explice primarul comunei, Aurel Florea. „Poate vă miraţi, că aici numărul locuitorilor nu este aşa de mare, dar aici comuna are întindere mare (18 kilometri dintr-un capăt în altul), iar ca să ajungă la biserică unii oameni străbat drum lung”, ne spune primarul, încercând să justifice într-un fel „necesarul de credinţă” pe metrul pătrat. „În cazul noii biserici vorbim despre un proiect de zece miliarde de lei vechi. A fost turnată fundaţia şi urmează ca în următoarele zile să fie transportată o parte din cantitatea de cărămidă pentru care avem asigurată partea financiară. O parte dintre lucrări au finanţarea asigurată din partea Primăriei Cavadineşti, iar cealaltă parte provine din donaţii, din sumele strânse de către enoriaşii din parohie. În această zonă există deja o biserică, dar este foarte veche şi este plasată undeva, pe vârful unui deal, iar drumul este greu accesibil în anumite situaţii”, a mai declarat primarul comunei Cavadineşti, completând cu faptul că pentru construcţia edificiului a fost depus un proiect şi la Ministerul Cultelor.

http://www.viata-libera.ro/articol-Potop_de_credinciosi_sau_inflatie_de_biserici_2.html

De ce doar cinci, cand se poate opt! :))

Posted

Cei trei ierarhi au binecuvântat şi lucrările de construire a bisericilor din parohiile Matca II cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi Matca V cu hramul „Sfântul Ioan Casian”.

ce urmeaza? Sfanta Securitate?

Posted

comuna are întindere mare (18 kilometri dintr-un capăt în altul), iar ca să ajungă la biserică unii oameni străbat drum lung”,

Sa inteleg ca sint si cel putin 5 scoli in sat, nu?

Nu de alta, dar la scoala copiii se duc zilnic, pe cind la biserica oamenii se duc mai mult duminica...

Stupid people...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.