Jump to content

Constantin Brâncuşi - cel mai mare artist al secolului XX


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Constantin Brâncuşi - cel mai mare artist al secolului XX

Sculptorul român Constantin Brâncuşi se afla, luni dimineaţa, în fruntea clasamentului celor mai importanţi 500 de artişti ai secolului XX, publicat pe site-ul celebrei galerii Saatchi din Marea Britanie şi întocmit pe baza voturilor internauţilor. Luni, 17 martie, Constantin Brâncuşi avea un total de 27.099 de voturi, clasându-se pe prima poziţie a topului, fiind urmat de Pablo Picasso (13.713 voturi), Egon Schiele (13.572 voturi), Paul Cézanne (13.568 voturi), Claude Monet (13.088 voturi), Gustav Klimt (13.016 voturi), Paul Gauguin (12.957 voturi), Henri Matisse (12.941 voturi), Marcel Duchamp (12.925 voturi) şi Piet Mondrian ( 12.912 voturi), conform site-ului http://www.saatchi-gallery.co.uk/artvote/. În acelaşi clasament se află şi pictorul român de origine evreiască Victor Brauner, care se află pe locul 302, cu 3.997 de voturi. Orice vizitator al site-ului galeriei Saatchi poate vota, o singură dată, pentru orice artist doreşte. Topul "500 de artişti ai secolului XX" este inspirat din "The 20th Century Art Book", album publicat de editura Phaidon.

Constantin Brâncuşi s-a născut la Hobiţa, în judeţul Gorj, în 1876, dar şi-a părăsit satul natal de foarte tânăr. În 1894 a intrat la Şcoala de Arte şi Meserii de la Craiova, iar în 1898 a fost admis la Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti. În 1904, traversează o parte din Europa pentru a ajunge la Munchen, unde se opreşte pentru un timp la Kunstakademie, pentru ca mai apoi să meragă la Paris, unde ajunge pe 14 iulie. La Paris, Brâncuşi îşi continuă studiile la Ecole des Beaux-arts, în atelierul unui sculptor recunoscut - Antonin Mercié. În 1906-1907, după ce îşi ia diploma, expune la Salon d’Automne. Auguste Rodin, preşedintele juriului, îi remarcă lucrările şi îi propune să devină practician în atelierul său, însă, după numai o lună, Brâncuşi îşi dă seama că "nu creşte nimic la umbra marilor copaci". Au urmat ani dificili, în care s-a străduit să-şi definească propriul angajament de artist. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se află Coloana Infinitului (Ansamblul de la Târgu-Jiu), Domnişoara Pogany, Sărutul, Pasărea măiastră etc.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Galeriile Saatchi şi-au dat în petic! Votutrile din România au fost anulate, aşa că Brâncuşi are acum doar 19.000 de voturi şi a ajuns pe locul 15. Şi în artă suntem europeni de mâna a doua? :o:o:o

Să postăm şi ierarhia asta, că nu se ştie ce se întâmpla în continuare...

Pablo Picasso 23674

Gustav Klimt 21187

Paul Cézanne 21007

Claude Monet 20857

Henri Matisse 19927

Paul Gauguin 19890

Georges Braque 19835

Marcel Duchamp 19649

Andy Warhol 19644

Jackson Pollock 19644

Willem De Kooning 19623

Wassily Kandinsky 19615

Piet Mondrian 19608

Auguste Rodin 19498

Constantin Brancusi 19432

Link to comment
Share on other sites

Cum ne vede lumea

Şi artişti de categoria a doua

La începutul acestei luni, galeriile londoneze Saatchi, un nume respectat în lumea artei, au organizat un vot on-line pentru a desemna cel mai mare artist al secolului XX. Au fost propuse 500 de nume de personalităţi care şi‑au pus amprenta asupra acestui domeniu de‑a lungul veacului trecut. N‑a fost o surpriză pentru nimeni că printre aceste nume figura şi cel al sculptorului Constantin Brâncuşi, autorul Coloanei Infinitului, al Domnişoarei Pogany şi al Sărutului neputând să lipsească dintr‑o asemenea ierarhie.

Surpriza a venit la ceva timp de la deschiderea votării. Pe 17 martie, Brâncuşi era lider autoritar, cu peste 27.000 de voturi, în timp ce Pablo Picasso, ocupantul locului secund, strânsese doar 13.000! Îndemnurile de a‑l vota pe Brâncuşi în topul Saatchi au circulat pe toate calculatoarele din România, iar ai noştri şi‑au făcut treaba la modul superlativ, astfel că artistul din Hobiţa a strâns un număr dublu de voturi faţă de Picasso, Cezanne, Monet, Gaugain sau Matisse.

Probabil că organizatorilor nu le venea să creadă. S‑au frecat la ochi, s‑au ciupit de obraji, au stat strâmb şi‑au cugetat drept şi au ajuns la concluzia că voturile românilor nu sunt bune! Şi, în consecinţă, le‑au anulat!

Aşa se face că, două săptămâni mai târziu, după ce alte zeci de mii de oameni şi‑au exprimat opţiunile, Brâncuşi avea doar 19.000 de voturi (cu 8.000 mai puţin decât pe 17 martie!) şi se afla pe locul 15. La vârful ierarhiei, nu s‑au produs schimbări majore. Picasso a devenit lider, fiind urmat de aceleaşi nume menţionate mai sus. Singurul afectat a fost Brâncuşi. Un artist de geniu, care a fost trecut în pluton doar pentru că a avut "ghinionul" să se nască în România.

Nu‑i prima oară când ne lovim de situaţii de genul acesta, în care românii sunt priviţi de sus doar pentru că� sunt români. Nu contează ce şi cum gândesc, nu contează nici măcar contribuţia lor la tezaurul umanităţii, contează doar că nu s‑au născut unde trebuie. S‑a vehiculat de multe ori, după aderarea noastră la UE, "conceptul" de europeni de categoria a doua, dar la artişti de categoria a doua nu mă aşteptam!

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23131

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.