Jump to content

Găneşti - ospiciul fără medic psihiatru


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Găneşti - ospiciul fără medic psihiatru

Situaţie deosebit de gravă în judeţul Galaţi, la „Centrul Medico-Social Găneşti” - denumire sub care se ascunde de fapt un spital de nebuni - acolo unde bolnavii psihic sunt lăsaţi să umble în libertate, inclusiv prin curtea şcolii gimnaziale de care ospiciul este despărţit de un gard simbolic. Spitalul este destinat în exclusivitate bolnavilor cu afecţiuni psihice, renovat din bani europeni. Condiţii de cazare bune dar, în rest, Dumnezeu cu mila!

Absolut nefiresc, de 17 ani aici nu există niciun psihiatru. Ba chiar a fost o perioadă în care nici măcar nu a avut medic! Până în 1993, când medicul generalist din sat, Emilia Ştefănescu, şi-a făcut curaj şi a acceptat să lucreze la spital. Un singur doctor, care este şi directorul unităţii. Cei aproape 160 de „locatari” permanenţi sunt păziţi de un sigur paznic, şi acela la serviciu doar noaptea, iar dintre infirmieri, care teoretic ar trebui să le ţină piept în timpul acceselor de furie, numai şase sunt bărbaţi. „Avem 24 de infirmieri, dintr-un necesar de 46. Plus zece asistenţi medicali. Niciun medic specialist. Singurul medic din spital sunt eu, medic generalist.

Numai eu sunt aici. Mare şi lată! Nu sunt ture de gardă. Se lucrează în ture de 12 cu 24 şi la program de 8 ore pe zi. În momentul de faţă mai sunt cereri de internare, dar nu avem cum să facem faţă”, a declarat dr. Ştefănescu.

Fuga pacienţilor din spital este un lucru normal şi se întâmplă în mod frecvent. „Fug des de aici, pleacă în timpul mesei, pe la prânz. Ies pe poartă şi duşi sunt. Nu-i opreşte nimeni. Putem plăti doar noaptea paznic”, spune doctoriţa.

Prezenţa bolnavilor pe stradă nu mai sperie pe nimeni. Se duc la cârciuma aflată la aproximativ 50 de metri de spital şi îşi cumpără ţigări şi băutură. De bani fac rost cerşind. „Îi lăsăm pe stradă, nu avem personal să ne opunem. Cer bani de la oameni şi se duc la magazin. Sunt câţiva care îşi cumpără şi alcool. Cum fac rost de câţiva lei, imediat pleacă la cârciumă”, mărturiseşte dr. Emilia Ştefănescu.

La Centrul Medico Social Găneşti trăiesc 158 de pacienţi, 93 de bărbaţi şi 65 de femei, cu boli psihice cronice, fără nici cea mai mică şansă de recuperare. Uneori, nebunii fac lucruri şocante chiar şi pentru cei tari de fire. „O fată care stătea în pat cu o altă pacientă i-a scos ochiul. I-a băgat degetul în ochi, l-a scos şi l-a aruncat pe pereţi. S-a întâmplat în câteva secunde. Asta m-a şocat!”, îşi aminteşte Emilia Ştefănescu.

În imediata vecinătate a spitalului este şcola din sat. Copiii de aici sunt despărţiţi formal de ospiciu, printr-un aşa-zis gard, dărăpănat şi înalt de doar un metru. Pare un fel de invitaţie la oroare şi doar o minune face ca până acum să nu se fi înregistrat incidente grave. „Ne-am obişnuit cu apropierea lor, sunt şi ei oameni”, spune directorul şcolii, Ionel Peiu, fără a ţine seama că cei mici sunt într-un pericol constant.

Conform dr. Ştefănescu, calmantele mai ajung pentru cel mult o lună, cu speranţe minime că se vor primi altele. „E foarte posibil să rămânem fără medicamente. Va fi foarte rău. Vine vara, căldură mare şi daca nu avem medicamente, bolnavii o iau razna. Acum nu avem autorizaţie de funcţionare a farmaciei. Dacă o obţinem, ne va trebui farmacist, dacă o vrea cineva să vină aici”, spune directoarea spitalului.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Socant_-_Nebunii_Sanatatii_au_pus_ospiciul_langa_scoala_0_263373739.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Găneşti, locul de unde pleci cu picioarele înainte

Poate este unul dintre cele mai cunoscute stabilimente dedicate bolnavilor psihic din ţară. Găneşti, judeţul Galaţi. 76 de femei şi 82 de bărbaţi îşi aşteaptă biletul către lumea cealaltă între pereţii faianţaţi ai acestei unităţi medico-sociale. Deşi toţi locatarii sunt catalogaţi cu boli mentale, minţile strălucite din Ministerul Sănătăţii nu au catadicsit să ridice această unitate la nivel de spital. Culmea este că, deşi unora dintre pacienţi le place să iasă la plimbare, austeritatea şi reducerile bugetare nu permit angajarea unor oameni de pază.

Oameni cu priviri pierdute

Îi vezi din prima secundă. Se uită la tine cu priviri din altă lume. Nu îţi cer mâncare. Vor ţigări, bani şi puţină companie. Au uitat ce înseamnă a fi normal. Unii dintre ei poate că nu au ştiut niciodată. Prin curte stau ascunşi prin unghere în momentul în care soseşte vreun străin. Au grijă de animale. Sunt bolnavii psihic din unitatea medico-socială Găneşti. Universul lor se învârte între micul dejun, prânz şi cină. Mese pe care le servesc într-un miros pestilenţial de urină şi fecale, provenit din camerele pe care infirmierele, al căror număr este insuficient, nu au timp să le cureţe. O viaţă departe de a fi umană, departe de a fi normală. 78 de kilometri depărtare de Galaţi şi multe milenii distanţă de umanitate.

Scene horror

Hitchcock ar fi avut ce învăţa de la Găneşti. Anumite scene nu ar intra nici în filmele sale. După cum povesteşte personalul, de-a lungul anilor au existat scene de o violenţă incredibilă. De pildă, una dintre paciente i-a scos ochiul unei colege de cameră cu mâinile goale, după care a aruncat organul de perete, doar pentru distracţie. O altă femeie a încercat să se sinucidă. A înghiţit cozi de lingură rupte, în speranţa că va muri. Nu a reuşit. A fost salvată. După ce a fost externată, s-a spânzurat cu un cearşaf de gratii. Au existat şi scene de amor fierbinte. Legea nu permite administrarea de pastile contraceptive, aşa că doi pacienţi au avut şi un copil. Fetiţa, care acum are cinci anişori, a ajuns în grija Direcţiei de Asistenţă Socială. Măcar din punctul acesta de vedere statul a luat o decizie sănătoasă. Aceea de a nu lăsa un copil să crească printre bolnavii psihic. Toate acestea se petrec la nici 50 de metri de şcoală.

"Unii pe poartă, alţii peste garduri"

Directorul unităţii, doctorul Emilia Ştefănescu, recunoaşte şi ea că lipsa pazei reprezintă într-adevăr o problemă, însă susţine că nu prea are ce face în această privinţă. "Pe timp de zi nu există niciun fel de pază, deoarece normativele în vigoare nu prevăd acest aspect. O parte dintre ei ies pe poartă, o parte peste garduri. Nu avem ce face", ne-a explicat dr. Ştefănescu. Grav este că în imediata apropiere se află şcoala generală din comună. Deşi, până în acest moment, niciun bolnav psihic nu şi-a căutat de lucru la şcoală, totuşi copii trăiesc zi de zi cu acest pericol lângă ei.

“Nu rezistă nimeni prea mult”

"La noi nu există externări. Cei care ajung aici pleacă doar cu picioarele înainte. De multe ori, nici când mor, familia nu vrea să audă de ei. Îi îngropăm noi la Cristeşti, într-o parte a cimitirului rezervată exclusiv lor", a mai explicat directorul. "Noi, băştinaşii, nu prea avem ce face. Unitatea este cel mai mare angajator din zonă. Eu sunt de 18 ani aici. Alţii, care sunt repartizaţi nu rezistă nici măcar şase luni. Vin, văd despre ce este vorba şi pleacă. Nici măcar nu ai ce le spune", a explicat una dintre asistente. De altfel, personalul şi aşa insuficient a suferit şi două pierderi anul trecut. "Doi infirmieri ne-au murit. Unul s-a spânzurat, iar altul a făcut infarct. De-abia anul acesta am reuşit să mai aducem pe cineva în loc”, a explicat dr. Ştefănescu.

Cel mai vechi locatar al stabilimentului este o bătrână, în vârstă de 77 de ani. A ajuns la Găneşti prin anii '80, iar acum îşi aşteaptă liniştită sfârşitul. "Pleacă de aici, când îi cheamă Dumnezeu la ei ", mai spune directorul spitalului. Odată ajunşi aici, pacienţii sunt părăsiţi cu desăvârşire de rude. "Bisericile ne mai ajută. Mai aduc mâncare, haine, dar vin şi oameni care stau de vorbă cu bolnavii. Acest gen de ajutor este bun, dar uneori insuficient", spune doctorul Ştefănescu.

Vara, accese de violenţă

Dacă te uiţi pe afecţiunile pacienţilor de la Găneşti, poţi scrie un manual de psihiatrie. Schizofrenie, oligofrenie, demenţă, Alzheimer, nimic nu lipseşte. "Vara nu te înţelegi cu ei. Din cauza căldurii mulţi dintre ei devin foarte violenţi. Efectiv nu avem ce le face. Pe de altă parte, odată cu venirea sezonului rece, intră într-o stare de letargie şi sunt ceva mai calmi. Vara dau cu capul în geamuri, se automutilează, se leagănă, ies să ceară ţigări, nu avem ce le face", povesteşte dr. Ştefănescu, angajată la Găneşti de mai bine de 30 de ani. Culmea este că directorul spitalului nici măcar nu este medic psihiatru, ci medic generalist. "Anul viitor voi ieşi la pensie. Nu ştiu ce va fi după, dar şi eu am obosit după atâţia ani", mai spune aceasta.

Curăţenia, mai importantă decât siguranţa

Nu numai paza lipseşte cu desăvârşire. Având în vedere că, cel puţin din punct de vedere legal, nu poate fi considerată o unitate psihiatrică, nici Ministerul Sănătăţii, dar nici structura de care aparţine în acest moment Găneştiul, Consiliul Judeţean Galaţi, nu a eliberat fonduri pentru construcţia unei camere de izolare, pentru cei mai periculoşi. Deşi de-a lungul timpului au avut loc violenţe groaznice, violuri, tentative de crimă, s-a considerat mult mai utilă construcţia unei staţii de epurare decât a unei camere capitonate. Mai mult, având în vedere că există foarte multe cereri de internare, se ia în calcul mărirea spaţiului de cazare.

Ultimul drum

Nu puteam pleca din zonă fără a vizita cimitirul de la Cristeşti. Acolo sunt externările. Nu se mai aud ţipete, nu mai cere nimeni ţigări, nu mai cere nimeni bani. Aliniaţi pe două rânduri, acoperiţi de buruieni, cu crucile căzute, îşi dorm somnul de veci pacienţii. Nici măcar după moarte familiile nu au catadicsit să aprindă o lumânare. Dumnezeu să-i ierte!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Director nou al Unităţii Medico-Sociale Găneşti

Stela Modiga va conduce Unitatea Medico-Socială Găneşti, aflată în subordinea Consiliului Judeţului Galaţi, după ce a fost declarată câştigătoare a concursului, organizat pe data de 13 mai, pentru funcţia de director al Unităţii.

Stela Modiga va fi instalată oficial în funcţia de conducere pe data de 1 iunie, după ce conducerea Consiliului Judeţului va supune votului aleşilor judeţeni numirea sa. Proiectul de hotărâre, iniţiat de către Nicolae Bacalbaşa - preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi - va ajunge pe masa consilierilor judeţeni, spre aprobare, la finele acestei luni, în cadrul şedinţei ordinare a forului legislativ judeţean. Unitatea Medico-Socială Găneşti a fost condusă de către Aristide Moroşanu, director interimar al instituţiei.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 years later...

La spitalul de psihiatrie de la Găneşti se lucrează ca la balamuc

Investiţia de 14 milioane de lei este din bugetul Consiliului Judeţean Galaţi. Clădirea ridicată de la zero aduce un plus de 50 de locuri de cazare în aglomeratul şi învechitul centru medico-social, singurul cu acest profil din tot judeţul.

Se construieşte în ritm alert pe şantierul deschis anul trecut în curtea Unităţii Medico-Sociale din Găneşt, judeţul Galaţi. Constructorul aproape a terminat clădirea care va suplimenta numărul de locuri de la unitatea care îngrijeşte pacienţi cu probleme psihice grave. 

Conform planului, imobilul trebuie să fie gata până la sfârşitul anului, dar autorităţile dau asigurări că lucrarea se va termina mai repede.

Deloc neimportant, clădirea-spital de la Găneşti este prima de acest tip ridicată de la zero în judeţul Galaţi, în ultimii 30 de ani. Imobilul construit din fondurile Consiliului Judeţean Galaţi costă aproximativ 14 milioane de lei şi are două etaje, în care sunt spaţiile de tratament, zonele administrative, sala de mese, bucătăria, vestiarele şi farmacia. 

Clădirea  are 50 de locuri pentru pacienţii cu probleme psihice grave, aceştia urmând să fie cazaţi în camere cu două sau trei paturi cu grup sanitar propriu.

„Construim la Unitatea Medico-Socială Găneşti, din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Galaţi, un corp nou de clădire cu 50 de locuri pentru pacienţii cu probleme psihice grave. Noul pavilion va îmbunătăţi condiţiile de cazare pentru pacienţii internaţi la UMS Găneşti, va duce la optimizarea circuitelor medicale şi la asigurarea unui spaţiu adecvat pentru fiecare pacient”, a anunţat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

Numărul de cereri pentru internarea în Unitatea Medico-Socială din Găneşti este foarte mare, mai ales că acesta a rămas singurul cămin-spital pentru persoanele cu probleme psihice cronice din judeţ, iar autorităţile au decis să păstreze şi corpul de clădire construit la începutul secolului trecut, unde sunt îngrijiţi 122 de pacienţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Ascensoare noi la spitalul din Gănești

Consiliul Județean Galați, în calitate de autoritate contractantă a lansat de curând în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o procedură simplificată în vederea furnizării de către potențialii ofertanți a unui lift persoane și a unui montcharge aferente proiectului "Extindere capacitate cazare cu 50 de paturi UMS Gănești". Proiectul menționat aparține exclusiv Consiliului Județean, având o valoare totală de aproape 14 milioane de lei, iar suma maximă prevăzută în cadrul noii proceduri de achiziție este de 268.145 de lei (cca 56.000 de euro) fără TVA. Pentru liftul de persoane este prevăzută o valoare estimată de 237.500 de lei, iar diferența este pentru elevatorul tip montcharge. Intenția autorității contractante este ca furnizarea, instalarea/ montarea/ punerea în funcțiune să aibă loc în 60 de zile de la emiterea comenzii. Deschiderea ofertelor este prevăzută pe data de 28 ianuarie 2020, iar criteriul de atribuire va fi prețul cel mai scăzut.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Noul spital de bolnavi psihic de la Găneşti va fi dat în folosinţă cu câteva luni mai devreme

Investiţia de  14 milioane de euro este realizată din bugetul Consiliului Judeţean Galaţi. Noua clădire va înlocui complet vechile pavilioane ale unităţii medicale, care sunt considerate improprii pentru asistenţa medicală a bolnavilor psihic.

Deşi la semnarea contractului de execuţie se anunţa că noul spital pentru bolnavi psihic de la Găneşti, judeţul Galaţi, va fi dat în folosinţă la sfârşitul lui 2020, iată că se pot întâmpla uneori minuni în realizarea investiţiilor publice, aşa că totul va fi gata cu câteva luni mai devreme, respectiv în aprilie 2020. Informaţia a fost făcută publică de Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, care a mai spus şi că internarea pacienţilor în această unitate medicală se va putea face imediat după inaugurare, pentru că aceştia vor avea la dispoziţie, prin proiect, inclusiv pijamale, halate şi papuci de casă. „Am construit un spital nou la Găneşti pentru bolnavii cu tulburări neuro-psihice grave. Clădirea este finalizată, iar în perioada următoare vom termina şi amenajarea interioară a spaţiului. De asemenea, mobilierul necesar (paturi, dulapuri, saltele, mese), dotările pentru bucătărie şi echipamentele medicale (mese pentru masaj, scaun stomatologic, paturi pentru consultaţii şi perfuzoare) au fost deja achiziţionate”, a declarat Costel Fotea.

În total, 50 de pacienţi cu probleme psihice grave vor fi cazaţi în noua clădire, în saloane moderne cu două sau trei paturi. Noul spital are bucătărie proprie, spaţiu pentru farmacie, sală de mese şi spaţii pentru îngrijirea pacienţilor. Valoarea totală a proiectului UMS Găneşti se apropie de 14 milioane de lei, fonduri ale Consiliului Judeţean.

Vechile pavilioane ale spitalului (considerate improprii actului medical) nu vor mai fi ulterior folosite pentru cazarea bolnavilor, urmând să capete, probabil, o destinaţie administrativă sau să fie demolate.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

A fost inaugurat noul corp de clădire construit la Gănești

A fost inaugurat noul corp de clădire construit la Gănești pentru pacienții cu afecțiuni psihice grave. Este o investiție de 13.281.722 de lei, fonduri din bugetul propriu al Consiliului Județean Galați.  Clădirea dispune de 50 de locuri de cazare pentru pacienții internați la UMS Gănești.

“Este primul spital construit de la zero în județul Galați, în ultimii 30 de ani. Este un spital modern, cu saloane cu două sau trei paturi, bucătărie complet utilată, cabinete medicale, spații pentru gimnastică medicală, masaj și fizioterapie, cabinet stomatologic și farmacie. Fiecare salon are baie proprie și a fost dotat cu paturi, saltele, mese și noptiere noi. Din păcate, mulți dintre cei de aici au fost abandonați de familie. Nimeni nu i-a mai vizitat de ani de zile. Personalul de aici este singura familie pe care o au. Am dotat noul spital cu tot ceea ce este nevoie pentru cei care sunt internați aici. Pentru ei, aici este acasă. Trebuie să avem grijă de ei și să facem tot ce putem pentru a le face viața mai bună. Și vechile spații, care au fost deja mult îmbunătățite, vor intra într-un amplu proces de modernizare”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Noua clădire are o suprafață desfășurată de 3700 de mp. La demisol sunt amplasate spaţiile tehnice şi bucătăria, la parter cabinetele medicale, farmacia şi spaţiile pentru îngrijirea pacienţilor, la etajul întâi se află o zonă pentru personalul unității şi una cu rezerve pentru pacienţi, iar cel de-al doilea etaj este destinat în totalitate pacienţilor. La cele două etaje sunt saloane separate pentru pacienții cu boli transmisibile.

Consiliul Județean Galați

Link to comment
Share on other sites

Un spital de psihiatrie din Galați nu are medic specialist

Spitalul de psihiatrie se află la 80 de kilometri de oraşul Galaţi, la marginea satului Găneşti. Este un loc cu adevărat rupt de lume şi dincolo de poarta unităţii se vede cel mai bine asta. În organigramă există 5 posturi de medic psihiatru. Niciunul nu este ocupat pentru că la cele scoase la concurs nu s-a prezentat nimeni.

Pe cei internaţi acolo, nu-i mai caută nimeni. Sunt nenumărate cazuri cănd au fost aduşi aici şi abandonaţi în faţa porţii. Iar după ce păşesc dincolo de gard, nu mai există nicio şansă să părăsească acest loc.

În organigramă există 5 posturi de medic psihiatru. Niciunul nu este ocupat pentru că la cele scoase la concurs nu s-a prezentat nimeni. Pacienţii s-au bătut, s-au mutilat, au sărit gardul şi umblau prin localitate nestingheriţi. Se mai întâmplă chiar şi acum.

Cristian Aramă – medic psihiatru rezident: Din păcate un spital de psihiatrie implică oameni bolnavi mintal. Dacă personal nu este suficient este greu să ţii sub control asemenea probleme. Da sunt lucruri groaznice şi sper să nu fiu prezent şi să nu întâlnesc în cariera mea aşa ceva.

Astazi a fost inaugurat un corp nou de clădire, cu o capacitate de 50 de locuri. În spital se află 120 de pacienţi. Cei care vor ajunge în clădirea nouă vor fi aleşi.

Stela Modiga – manager Centrul Medico Social Găneşti: Cei care vor fi mutaţi aici vor fi evaluaţi de către o comisie pluri disciplinară, astfel încât cei care nu au avut antecedente lucruri care să fie distruse de ei, să fi spart vreun geam sau să fi smuls vreo uşă, să rămână totuşi în pavilioanele în care sunt cazaţi acum. Doar cei foarte cuminţi să fie transferaţi în pavilionul nou.

Şi selecţia personalului va fi complicată. O asistentă sau un infirmier trebuie să aibă în grijă 12 pacienţi cu probleme psihice foarte grave.

observatornews.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Proiect de modernizare a vechilor pavilioane de la Unitatea Medico-Socială Gănești

Astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Județean, a fost aprobat proiectul de modernizare a vechilor pavilioane de la Unitatea Medico-Socială Gănești. Valoarea proiectului este de 5.765.339 lei (TVA inclus).

“După ce în 2020 am inaugurat un spital nou la Gănești, cu toate dotările necesare pentru pacienții cu boli psihice grave care sunt îngrijiți acolo, am lucrat, alături de echipa Consiliului Județean și de angajații centrului de la Gănești, la un nou proiect pentru zecile de bolnavi pentru care această unitate medico-socială înseamnă acasă.

Vom moderniza și vom transforma radical și vechile pavilioane ale acestui centru, în care zi de zi sunt îngrijiți zeci de oameni cu boli psihice grave, mulți fiind din păcate abandonați aici de familiilor lor.

Astfel, vom eficientiza energetic și vom consolida trei pavilioane din cadrul UMS Gănești. Investiția presupune ample lucrări de consolidare, reabilitare termică, de înlocuire a instalațiilor degradate, de montare a unor sisteme moderne de climatizare și de iluminat, precum și de instalare a unor sisteme de producere a energiei verzi.

Alături de angajații de la UMS Gănești, facem tot ceea ce putem pentru a le face viața mai bună acestor pacienți. Investiția este de aproape 1,2 milioane de euro și ne vom zbate până la capăt pentru realizarea acesteia”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Proiectul va fi depus spre finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Consiliul Județean Galați

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Bani din PNRR pentru vechile pavilioane de la Gănești

Vechile pavilioane ale unității medicale de la Gănești, unde sunt internați pacienți cu boli psihice grave, vor fi reabilitate cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență, a anunțat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea. 

Potrivit listei publicate miercuri, 2 noiembrie, de Ministerul Dezvoltării, proiectul Renovare energetică a Unității Medico-Sociale Gănești – Pavilion Central, Pavilion I și Pavilion II, în valoare totală de - 5.765.339,24 de lei cu TVA, depus de Consiliul Județean Galați, a fost acceptat pentru finanțare.

De asemenea, au fost aprobate și proiectele de renovare energetică a două clădiri administrative, situate pe strada Eroilor nr. 13A și, respectiv, nr. 16.

Reamintim, până în acest moment, s-a aprobat finanțarea prin PNRR și pentru reabilitarea Complexului Muzeal de Științele Naturii, contractul fiind deja semnat, precum și pentru renovarea sediului Bibliotecii „V.A. Urechia” și realizarea planului urbanistic zonal pentru aeroportul de la Galați. Valoarea acestor investiții este de aproximativ 35 de milioane de lei (7 milioane de euro).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Contract de finanțare pentru Unitatea Medico-Socială Gănești

Fonduri europene pentru modernizarea Unității Medico-Sociale Gănești. Contractul de finanțare, în valoare de 9.766.128,51 lei, a fost semnat de către președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea. Fondurile sunt asigurate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

"După ce în urmă cu doi ani am construit și dat în folosință, cu fonduri din bugetul propriu al Consiliului Județean Galați, o clădire nouă pentru pacienții internați în cadrul Unității Medico-Sociale Gănești, acum ne pregătim să reabilităm și vechile pavilioane.

Suntem alături de angajații spitalului de la Gănești și facem în continuare tot ceea ce putem pentru ca pacienții să ducă o viață mai bună.

Concret, vom eficientiza energetic și vom consolida trei pavilioane din cadrul Spitalului de la Gănești. Investiția presupune ample lucrări de consolidare, reabilitare termică, de înlocuire a instalațiilor degradate, de montare a unor sisteme moderne de climatizare și de iluminat, precum și de instalare a unor sisteme de producere a energiei verzi", a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În perioada următoare, Consiliul Județean Galați va demara procedurile de achiziție publică pentru implementarea acestei investiții.

Consiliul Județean Galați

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Ample lucrări de reabilitare la UMS Gănești

Operatorii economici Construct Still 2002 SRL - în calitate de ofertant lider - și Dancrist House Project SRL, ambii din comuna Șendreni, alături de alți trei subcontractanți sunt pe cale să obțină lucrările de renovare energetică de la Unitatea Medico-Socială (UMS) din Gănești.

Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, este vorba despre un alt proiect cu finanțare europeană obținut de Consiliul Județean (CJ) Galați, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acesta este evaluat la 7,46 milioane de lei fără TVA, din care partea de construcții-montaj este de circa 5,98 milioane lei.

Pe scurt, reabilitarea a trei pavilioane de la UMS Gănești presupune consolidări ale fațadei, hidroizolații, executarea pardoselii din gresie antiderapantă în holuri, grupuri sanitare, vestiare și spații tehnice, schimbarea tâmplăriei exterioare, a ferestrelor și ușilor, lucrări la trotuarele din incintă, prevăzute cu rigole perimetrale, sau instalarea unor noi corpuri de iluminat tip LED, dar și a unor sisteme neconvenționale compuse din panouri solare pentru producerea apei calde. În plus, se vor monta ventilo-convectoare de pardoseală conectate la ansambluri distribuitor/colector prin conducte de polietilenă reticulată, toate acestea urmând să aibă loc în termen de 18 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.