Jump to content

12 sporuri ilegale la Consiliul Judeţului Galaţi


 Share

Recommended Posts

12 sporuri ilegale la Consiliul Judeţului Galaţi

Camera de Conturi a stabilit că ultimii doi preşedinţi ai CJ Galaţi au avizat acordarea de sporuri ilegale de 3,6 milioane de lei. Cei 206 angajaţi ai instituţiei au beneficiat printre altele de ajutor de sărbători, spor de fidelitate, spor de ţinută vestimentară şi spor de condiţii periculoase. În urma unui control finalizat recent, Camera de Conturi Galaţi a ajuns la concluzia că funcţionarii Consiliului Judeţului (CJ) au primit, în perioada 2008-2009, nu mai puţin de 12 sporuri nelegale în valoare de 3,6 milioane de lei. Cei mai mulţi bani (2,87 milioane) au fost încasaţi de 206 funcţionari publici, iar diferenţa a ajuns în buzunarele personalului contractual.

Responsabili de prejudiciu au fost găsit fostul preşedinte al CJ, Eugen Durbacă, dar şi actualul şef al instituţiei, Eugen Chebac. Alături de cei doi va răspunde şi directorul Direcţiei Economice, Lucean Mihalcea. Durbacă şi Chebac au semnat raportul de control al Camerei de Conturi cu obiecţiunea că banii s-au dat legal, dar explicaţiile vor fi date în instanţă pentru că inspectorii financiari au sesizat Tribunalul Galaţi. „Sporurile s-au dat legal, în baza contractului colectiv de muncă şi a dispoziţiilor legale, iar acordarea lor poartă avizul de legalitate al prefectului”, ne-a declarat avocata Lăcrămioara Stavire, care reprezintă CJ în justiţie.

Angajaţii CJ Galaţi au beneficiat până acum de spor de condiţii periculoase (10% din salariu), ajutor pentru sărbătorile legale (un salariu mediu pe economie), spor de fidelitate (3-10% din salariu), normă de hrană (20 de lei/zi lucrătoare), normă de reprezentare (un salariu mediu) şi primă pentru ziua de naştere (un salariu mediu). La acestea se adaugă ajutorul de deces (un salariu mediu), bonus la pensionare (trei salarii medii), spor de dispozitiv (25% din salariul de bază), spor pentru utilizarea calculatorului (15% din salariu) şi spor de mobilitate şi confidenţialitate pentru consilierii juridici (25%).

Consiliul Judeţului a reuşit să obţină suspendarea efectelor hotărârii Camerei de Conturi până când justiţia va decide cât de legal au fost acordatesporurile, dar instituţia a demarat deja procedura de recuperare a banilor de la angajaţi.

Camera de Conturi a lăsat clar să se înţeleagă care sunt consecinţele ignorării deciziei. „Nerecuperarea prejudiciului ca urmare a nedispunerii sau neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani”, a precizat Constantin Afanase, directorul instituţiei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/EXCLUSIV-_12_sporuri_ilegale_la_Consiliul_Judetului_0_263373744.html

Link to comment
Share on other sites

Responsabili de prejudiciu au fost găsit

Gramer ireprosabil, monşer.

Lasand la o parte chestia asta, atat timp cat exista o actiune prin instanta, e cam mult prea devreme sa se vorbeasca de "responsabili de prejudiciu"...

Link to comment
Share on other sites

Faptele sunt reale, insa e greu sa gasesti vinovatii de drept. De obicei presiunile se fac de sus. Insa in probleme de acest gen e implicat si juridicul, resursele umane, contabilitatea. Nu poti sa acorzi niste sporuri din burta, fara sa te intrebe careva in ce baza?

Daca ar incepe sa raspunda penal atat sefii de institutii cat si cei de rang inferior poate nu s-ar mai arunca asa de orbeste la cascaval.

Link to comment
Share on other sites

Funcţionarii Consiliului Judeţului Galaţi revendică 12 sporuri acordate nelegal

Cei 206 angajaţi ai instituţiei au dat în judecată forul deliberativ judeţean pentru plata unor sporuri de 3,6 milioane de lei.Aceeaşi sumă este imputată de Camera de Conturi fostei şi actualei conduceri a CJ Galaţi pe motiv că banii au fost daţi fără o bază legală.

După ce Camera de Conturi a dat în judecată Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi pentru recuperarea a 3,6 milioane de lei, reprezentând 12 sporuri plătite fără o bază legală angajaţilor instituţiei, acum a venit rândul sindicatului care îi reprezintă pe funcţionari să ceară plata drepturilor băneşti. Sindicatul Independent din Consiliul Judeţului Galaţi a intentat un proces instituţiei pe motiv că şefii acesteia au suspendat Contractul Colectiv de Muncă şi au demarat procedurile de recuperare a banilor încasaţi în perioada 2008-2009.

S-a ajuns în situaţia absurdă ca într-un proces să se solicite recuperarea banilor de la salariaţi, iar în alt proces, aceştia să solicite plata sporurilor.

L-am contactat pe preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, pentru a ne preciza ce va face în acest caz, dar acesta a refuzat deocamdată să comenteze: "Atât timp cât există pe rol un proces, nu putem spune nimic. Aşteptăm verdictul justiţiei şi abia apoi ne vom pronunţa".

Tribunalul Galaţi a decis, până una, alta, să suspende procesul deschis de funcţionarii CJ Galaţi până când se va stabili clar dacă cele 12 sporuri au fost acordate nelegal.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Functionarii_Consiliului_Judetului_revendica_sporurile_acordate_nelegal_0_268773189.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Durbacă și Chebac au scăpat de puşcărie pentru sporurile aberante acordate

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că sporurile acordate de Consiliul Judeţului în urmă cu trei ani, a căror valoare depăşeşte 3,6 milioane de lei, sunt legale.

Camera de Conturi Galaţi îi trimisese în judecată pe Eugen Durbacă şi pe Eugen Chebac pe motiv că au acordat drepturi băneşti în mod ilegal, printre acestea numărându-se ajutorul de sărbători, sporul de fidelitate, sporul de ţinută vestimentară şi sporul de condiţii periculoase.

Fostul şef al Camerei de Conturi Galaţi, Constantin Afanase, le-a pus în vedere, fostului şi actualului preşedinte al CJ Galaţi, că îi paşte puşcăria dacă vor fi găsiţi vinovaţi: „nerecuperarea prejudiciului, ca urmare a nedispunerii sau neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani”.

În total, un număr de 206 angajaţi ai forului deliberativ judeţean au primit, în perioada 2008-2009, nu mai puţin de 12 sporuri, cei mai mulţi bani (2,87 de milioane de lei) ajungând la funcţionarii publici, iar restul la personalul contractual din aparatul de specialitate al Consiliului Judeţului.

Primă pentru ziua de naştere şi spor de mobilitate

Inspectorii financiari au stabilit că angajaţii CJ Galaţi au primit spor de condiţii periculoase (10% din salariu), ajutor pentru sărbătorile legale (un salariu mediu pe economie), spor de fidelitate (3-10% din salariu), normă de hrană (20 de lei/zi lucrătoare), normă de reprezentare (un salariu mediu) şi primă pentru ziua de naştere (un salariu mediu). La acestea se adaugă ajutorul de deces (un salariu mediu), bonus la pensionare (trei salarii medii), spor de dispozitiv (25% din salariul de bază), spor pentru utilizarea calculatorului (15% din salariu) şi spor de mobilitate şi confidenţialitate pentru consilierii juridici (25%).

Culmea este că Eugen Chebac demarase procedura de recuperare a banilor de la angajaţii instituţiei, chiar şi după ce instanţa a suspendat hotărârea Camerei de Conturi Galaţi. Printre funcţionarii publici se numără şi directorul Direcţiei Economice, Lucean Mihalcea, pe care inspectorii financiari îl găsiseră, de asemenea, vinovat de acordarea sporurilor.

După un proces care a durat aproape doi ani, instanţa supremă a stabilit că sporurile se acordaseră în baza Contractului colectiv de muncă, chiar dacă Guvernul eliminase plata acestor drepturi salariale.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că sporurile acordate (...) sunt legale.

Deci titlul se poate schima =))

Acum ar trebuit tarati fo cativa ani prin instante si aia de au zis ca-s ilegale.

Link to comment
Share on other sites

Sau pusi capra toti judecatorii de la ICCJ, in frunte cu madam David Maria si restul turnatorilor cu acte..

Pana una -alta salariatii CJ au avut dreptate. Altfel, atacurile la persoana sunt fix-pix.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.