Jump to content

Salariile profesorilor fără 25%


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Salariile profesorilor fără 25%

Un sfert din salariul brut şi aşa mic al fiecărui angajat din învăţământ. Atât va fi birul pus de guvern începând cu data de 1 iunie. Ce înseamnă acest lucru, concret, în cifre, ne-a ajutat să înţelegem secretara Şcolii Nr. 33, Ilenuţa Vasiliu – vicepreşedinte SIP Galaţi.

Un institutor II, cu gradul I şi cu vechime între 35-40 de ani, lua până acum un salariu brut de 2.456 de lei (cu toate sporurile incluse). De la 1 iunie va pierde 614 lei, ceea ce înseamnă că salariul brut va rămâne de 1.842 de lei. Însă aceştia nu vor fi banii pe care-i va lua în mână. Suma va fi dijmuită cu toate dările către stat (10,5 la sută – CAS, 16 la sută impozit, 5,5 la sută – la sănătate şi 1 la sută la şomaj). În final, institutorul cu aproape 40 de ani vechime rămâne în mână cu mai puţin de 1.400 de lei.

Un profesor I, cu gradul I şi cu treapta de vechime între 10-14 ani are un salariu brut de 1.612 lei. Minus 25 la sută înseamnă că rămâne cu un brut de 1.209 lei, din care se plătesc şi dările către stat. Astfel, un tânăr profesor care şi-a obţinut toate gradele în timp record va ajunge să ia în mână mai puţin de 1.000 de lei.

Un profesor I, grad I şi 35-40 de ani vechime are un brut de 2.089 de lei, din care va rămâne cu 1.567 de lei, din care i se vor opri şi dările către stat. Minunată răsplată după ce omul respectiv a predat la catedră atâţia ani!

Un debutant (0-2 ani vechime) nu va putea crede decât că soarta şi-a bătut joc de el. După ce a urmat o facultate, are în prezent pe hârtie 1.156 de lei şi va rămâne cu 867 de lei brut, ceea ce înseamnă că în mână abia va primi puţin peste 600 de lei. Dacă ţinem cont că majoritatea acestor cadre didactice sunt angajate la şcolile din rural şi fac naveta, înseamnă că sunt în pericol să muncească pe frunze la câini. Conform noii legi aflate în curs de adoptare, profesorii vor pierde şi dreptul la decontarea navetei. Din cei 600, 400 se vor duce pe cheltuielile cu drumul. Cine mai munceşte pentru 200 de lei? Nu mai bine stau şomeri? Că ajutorul de şomaj minim este de 382,5 lei, cu tot cu diminuarea de 15 la sută care se va aplica de la 1 iunie.

Cele mai afectate vor fi însă îngrijitoarele. În prezent au pe hârtie 911 lei. După diminuarea cu 25 la sută le va rămâne 684 de lei. În mână vor primi exact 482 de lei. Ce-ţi mai ajunge să faci cu asemenea sumă?! „Mai rău de atât nu se poate! Şi aşa la noi femeile muncesc în plus, pentru că sunt doar patru la două schimburi şi două corpuri de clădire. Va mai avea cineva curaj să le ceară să-şi facă treaba?”, se întreabă, pe bună dreptate, secretara Şcolii Nr. 33.

http://www.viata-libera.ro/articol-Decat_profesor_mai_bine_somer_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.