Jump to content

Clara Moraru, femeia care inspiră Europa


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Bursa din Luxemburg pentru Liceul „Spiru Haret”

Clara Moraru este preşedinta Asociaţiei Femeilor Lidere din Luxemburg. Este gălăţeancă de-a noastră, din Tecuci, fostă elevă a Liceului „Spiru Haret”. Ca un prinos adus instituţiei în care s-a format, pentru a ajunge atât de departe în viaţă, Clara Moraru şi-a propus să acorde o sponsorizare de 4.000 de euro pentru realizarea unui proiect de orientare profesională a tinerilor, intitulat „Motivaţie, performanţă, recompensă”. Proiectul vizează îmbunătăţirea procesului de orientare profesională a elevilor prin intermediul unor activităţi specifice: dezbateri, documentare jurnalistică, festivitate de premiere a elevilor performeri, activitate de documentare asupra ofertei educaţionale în cadrul universităţilor din marile oraşe.

Totodată se va înfiinţa un spaţiu de documentare şi un centru de consiliere a carierei profesionale (se urmăreşte utilizarea tehnologiilor informatice şi de comunicare în consilierea carierei prin crearea unui site, a unor pliante, broşuri, portofolii, reviste, prezentări PowerPoint, chestionare; prin derularea unor activităţi de voluntariat) şi la instituirea bursei olimpice „Clara Moraru”, pentru elevii cu rezultate de excepţie la fazele naţională şi internaţională a olimpiadelor şi concursurilor şcolare.

„Tinerii vor fi permanent încurajaţi să utilizeze sursele alternative utile obţinerii de date necesare, să facă apel la creativitate, să identifice pluralitatea soluţiilor. Vor primi asistenţă pentru prezentarea la interviul de selecţie şi asistenţă pentru utilizarea internetului în căutarea unui loc de muncă. Vor fi pregătiţi să lucreze în echipă şi să aplice noţiuni ca managementul carierei şi managementul timpului”, ne-a declarat directoarea adjunctă a liceului Rodica Cristovic.

Anul acesta, bursa „Clara Moraru” va fi acordată lui Adrian Ciocan - cel care s-a calificat în lotul lărgit pentru internaţionala olimpiadei de informatică.

Cu astfel de oameni, instituţia se poate mândri şi poate culege şi roadele.

http://www.viata-libera.ro/articol-Fosti_elevi_de_la_%E2%80%9EHaret%E2%80%9D_aduc_omagiu_scolii_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Donaţie din Luxemburg pentru tecuceni

Un tir care a străbătut o bună parte a Europei, Luxemburg-România, a ajuns marţi, 24 mai, la Tecuci. Tirul a transportat 100 de calculatoare, care vor intra în posesia Colegiului Naţional “Spiru Haret” şi a Grupului Şcolar “Ovid Caledoniu”, şi obiecte ce reprezintă donaţii pentru Primăria din Tecuci. În spatele acestui gest admirabil se află Clara Moraru, fostă elevă a Colegiului Naţional “Spiru Haret“, stabilită în prezent în Luxemburg. Dincolo de hotare, Clara Moraru este preşedintele Asociaţiei Femeilor Lidere din Luxemburg, fiind o figură cunoscută în lumea afacerilor. Ea a mai oferit recompense de natură financiară olimpicilor de la “Spiru Haret” dar şi o excursie timp de o săptămână în Luxemburg (februarie 2011) în cadrul proiectului început anul trecut ”Motivaţie, performanţă, recompensă“.

tecuci.eu

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Clara Moraru, din nou la Tecuci

La finele saptamanii trecute, Colegiul National "Spiru Haret" din Tecuci a fost gazda unui eveniment deosebit, inaugurarea oficiala a celui de-al treilea laborator de informatica, ce poarta numele unei foste eleve, Clara Moraru, stabilita in Luxembourg, fondator si presedinte al Asociatiei Femeilor Lidere. Acest laborator poarta numele Clarei Moraru avand in vedere ca aceasta tanara cu suflet mare a facut mai multe donatii constand in calculatoare, material didactic, atat pentru unitatea de invataman unde a fost pregatita de-a lungul anilor, cat si catre alte scoli din Tecuci si comunele limitrofe.

La eveniment au participat primarul municipiului Tecuci, Eduard Finkelstain, inspectorul scolar general Dorulet Resmerita, deputatul Carmen Axenie, directorul Colegiului National "Spiru Haret" - Ion Grecu, directorul adjunct Rodica Cristovici, fosti colegi ai Clarei Moraru, cadre didactice, precum si elevi. Cei prezenti au laudat initiativa fostei eleve a colegiului de a tine legatura cu unitatea de invatamant, precum si de a sprijini aceasta unitate, prin initierea unor actiuni menite sa sprijine educatia si mai ales elevii cu rezultate remarcabile.

"Imi doresc sa continui sa sustin proiectul denumit «Sustineti educatia» si care consta in a oferi material didactic, informatic, scolilor tecucene. Am decis extinderea bursei «Clara Moraru» care a fost oferita unui olimpic la chimie in 2010. In 2011 a venit intr-o vizita de studiu in Luxembourg. Am decis sa-i acord din 1 aprilie 2012 pana la 1 aprilie 2013 o bursa lunara de 2 milioane de lei vechi care sa-i permita sa studieze la Facultatea de Medicina", a spus Clara Moraru. Cel care va beneficia de bursa "Clara Moraru" este Victor Miron, student in anul I la Medicina, un tanar cu putere de munca si mai ales cu o dorinta "sufocanta" de a reusi.

"Faptul ca am fost in Luxembourg mi-a deschis drumul de a ma comporta altfel in societate, de a ma implica pentru a sustine pe cei din jur, asa cum am fost sustinut si eu, astfel incat sa contribuim impreuna la evolutia societatii, pentru ca societatea romaneasca nu are numai aceasta criza economica ci are o criza de identitate, sociala, morala care trebuie rezolvata, iar schimbarea se face de jos, de la fiecare. Nu putem astepta de la centru o schimbare a noastra. Trebuie schimbata mentalitatea noastra si domnisoara Clara Moraru contribuie la aceasta schimbare", a spus Victor Miron.

In momentele deosebite, incarcate emotional, Clara Moraru nu a uitat sa-i multumeaasca mamei sale pentru sprijinul pe care i l-a acordar de-a lungul timpului si mai ales pentru faptul ca a incurajat-o in toate demersurile.

radioiasi.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Tabla fermecată de la "Spiru Haret"

Cea mai nouă achiziţie de tehnică modernă a Colegiului Naţional „Spiru Haret” din Tecuci este o tablă fermecată! Provenită dintr-o donaţie, „tabla interactivă” vine tocmai din Luxemburg şi am găsit-o la post în Laboratorul de Informatică „Clara Moraru” al şcolii, urmând să mai vină şi altele. Tabla nu are nevoie de cretă, nu are nevoie de burete: este electronică, pe ea se poate şi scrie, dar şi proiecta imagini şi executa tot felul de aplicaţii - ceva ca în „Star Trek”!

Povestea donaţiei este de-a dreptul emoţionantă, ea venind de la o fiică a Tecuciului, o fostă absolventă a şcolii care nu şi-a uitat obârşiile. Profesoara Clara Moraru, fostă absolventă a colegiului, a făcut frumoasă carieră internaţională: este acum proprietara unei şcoli din Luxemburg, dedicată studiilor filologice după metode ultramoderne, un profesor de acolo având deja o întâlnire cu elevii colegiului tecucean.

Burse de 600 de lei pentru olimpici şi trei laboratoare

Am aflat de la directoarea adjunctă, prof. Rodica Cristovici, că tecuceanca din Luxemburg a instituit, de trei ani, şi şase burse de câte 600 lei, olimpicii fiind primiţi şi la Luxemburg, ocazie cu care s-au strâns fonduri pentru următoare donaţii. Clara Moraru, al cărui nume figurează pe uşa laboratorului, a trimis deja la Tecuci, anul trecut, trei camioane cu donaţii pentru sinistraţi: haine noi, jucării etc. Dar şi o sută de calculatoare: jumătate la „Haret”, jumătate la Şcoala Gimnazială nr. 8, unde de asemenea românca de mare suflet a învăţat.

În şcoli din oraş au ajuns şi alte calculatoare, de la acelaşi expeditor: Clara Moraru, Luxemburg. Calculatoarele, spune directoarea adjunctă, sunt chiar mai performante decât cele primite prin programul Ministerului Educaţiei. Acest echipament provine de la Consiliul Europei, unde computerele se înlocuiesc anual, cele scoase din uz fiind donate, dna Moraru reuşind să intermedieze. Camioanele profesoarei românce din Luxemburg vin de două ori pe an acasă. Astfel, „Spiru Haret” dispune de nu mai puţin de trei laboratoare de Informatică perfect echipate!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Clara Moraru, de la munca pe timp de vară la propria firmă

Clara Moraru, tecuceanca stabilită în Luxemburg, este cunoscută nouă pentru pentru actele de generozitate pe care le-a întreprins. Povestea Clarei, traseul parcurs până să ajungă pe o treaptă mai înaltă a ierarhiei sociale, pot să servească drept model. Clara Moraru s-a născut în Tecuci, la 18 noiembrie 1976. Un rol important în formarea ei l-a avut Colegiul Naţional “Spiru Haret”, unde a absolvit secţia de limbi străine (1995).

“Limba franceză a fost mereu preferata mea şi mi-au plăcut foarte mult filozofia, logica şi psihologia. Nu am agreat ştiinţele reale”, ne povesteşte Clara. Unele amintiri din perioada liceului i-au rămas adânc întipărite în suflet. “Îmi mai amintesc de parcă ar fi ieri când împrumutasem de la bibliotecă cele 2 volume “Shogun”. Eram atât de “prinsă” încât nu am fost la şcoală vreo 2 zile şi stăteam până la 3-4 dimineaţa să le termin… Mi s-a întamplat acelaşi lucru din nou acum câteva luni când am primit o versiune electronică a cărţii şi nu am putut să mă desprind de ea până când nu am terminat-o, chiar dacă asta a însemnat să nu mai merg la birou câteva zile”. După terminarea liceului, Clara şi-a continuat studiile la Facultatea de Filologie, Istorie şi Jurnalism a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu. “Nu am fost şefă de promoţie, în schimb am fost mereu unul dintre cei mai buni studenţi şi, deşi am lucrat în timpul facultăţii, am reuşit să obţin bursă pe toată perioada studiilor”.

Lucra pe timp de vară încă din şcoala generală

Clara a început de fapt să lucreze, din proprie iniţiativă, pe timp de vară, încă din şcoala generală. “Mergeam la cules de fructe şi legume. Îmi plăcea să am banuţii mei. În timpul facultăţii am încercat de asemenea să lucrez şi nu a fost doar pentru partea financiară ci şi pentru a învăţa cât mai mult. Am fost voluntar încă din primul an în organizarea a diferite manifestări internaţionale precum Colocviul Emil Cioran, Festivalul Internaţional de Jazz, Festivalul Internaţional de Teatru, am creat şi m-am implicat în mai multe asociaţii studenteşti, am lucrat timp de un an la Radiodifuziunea Română, Departamentul teritorial Cluj, în cadrul noului post de radio de la Sibiu (unde nimeni nu era plătit dar aveam oportunităţi deosebite de a învăţa)… Pe lângă studii, am încercat să am diferite posturi part-time (la Casa de Cultură a Studenţilor) şi contracte temporare (în special în publicitate / marketing)”. După terminarea facultăţii şi-a creat la Sibiu prima firmă cu o investiţie chineză, un restaurant pe care l-a predat după 6 luni investitorului din cauza vizitelor regulate ale inspectorilor Gărzii Financiare care consumau dar nu catadicseau să plătească şi a propunerilor acestora ce depăşeau uneori limita bunului simţ.

Experienţa luxemburgheză

Aventura luxemburgheză a început când Clara a primit o bursă combinată cu un contract pe 3 luni în cadrul Ministerului Culturii din acest stat, Departamentul Monumentelor Istorice. În această perioadă s-a ocupat de coordonarea renovării Casei Luxemburg de la Sibiu, care este acum un centru cultural unde funcţionează şi Consulatul Marelui Ducat de Luxemburg. ”Am avut un alt proiect de afaceri când am creat “Transylvania Tours”, o agenţie de voiaj specializată în pachete de călătorie în Transilvania, dar care din păcate nu a obţinut niciodată autorizaţia de funcţionare pentru că asociata mea nu a reuşit să-şi recunoască diploma în turism (terminase studiile la o universitate privată care nu era recunoscută de Guvern). În acea perioadă eram deja în Luxemburg şi lucram în cadrul Ministerului Culturii şi al Institutului European de Itinerarii Culturale al Consiliului Europei. Îmi făceam şi teza de master pe managementul calităţii aplicat proiectelor culturale. După 3 luni la Luxemburg m-am întors la Sibiu, iar peste câteva luni m-au chemat înapoi la minister pentru un alt proiect şi o bursă + contract de 6 luni. Abia la a patra “chemare” la Luxemburg, ideea de a rămâne aici s-a înfiripat pentru simplul fapt că pe lângă proiectele pe care le făceam pentru Ministerul Culturii şi Cargolux Airlines am început un program de MBA (Master of Business Administration) la o universitate americană, Sacred Heart University, care avea un campus european la Luxemburg. Şansa mea extraordinară a fost că rectorul m-a remarcat şi, chiar înainte de sfârşitul diferitelor contracte pe care le aveam, am primit o propunere de a lucra la universitate part-time. Nu eram remunerată, în schimb universitatea îmi plătea chiria apartamentului şi studiile de MBA (mai mult de 25.000 EUR întregul program).

Firma proprie, la început: “Sediul era la mine acasă. Mi-am transformat sufrageria în birou”

La terminarea studiilor de MBA, în 2003, am decis să îmi creez firma mea pentru că remarcasem că eram singura traducătoare de conferinţă română - franceză - engleză - spaniolă din Luxemburg. Eram solicitată de multe firme pentru conferinţe organizate de Comisia Europeană, era perioada în care trebuiau transpuse la nivel naţional diferitele directive europene înaintea aderării României la UE. Am încercat în Luxemburg, dar procedurile erau aşa de complicate încât în final am decis să creez o firmă pe internet cu sediul la Londra: a durat doar 24 de ore! Apoi am făcut demersurile necesare pentru a deschide o filială în Luxemburg şi a fost mult mai uşor. Îmi amintesc şi acum cum banca Dexia a refuzat să îmi deschidă un cont bancar pentru firmă pentru simplul motiv că era o firmă nouă, fără nici o activitate anterioară care să îi dea credibilitate…A trebuit să fac apel la fostul meu şef din Ministerul Culturii, Georges Calteux, care m-a trimis la un prieten de-al lui, director la o bancă luxemburgheză care m-a ajutat să îmi deschid contul firmei. Sediul firmei era la mine acasă, mi-am transformat sufrageria în birou cu 3 posturi de lucru, am împrumutat de la universitate 2-3 birouri înguste, de la prieteni 2 calculatoare şi un fax, nişte lămpi de birou… Am căutat universităţi care îşi trimiteau studenţii la economie sau limbi străine în stagiu obligatoriu (Troyes şi Metz) şi cu ajutorul lor am început să îmi dezvolt afacerea: am făcut un studiu de piaţă pe domeniul traducerilor, am dezvoltat materiale promoţionale, am început să particip la conferinţe, ateliere, cocktailuri etc. la care îmi luam şi colaboratorii cu mine şi fiecare promovam activităţile firmei… Stagiarilor le dădeam sarcina de a trimite în numele meu e-mailuri persoanelor pe care le întâlneam la diferitele evenimente, de a se ocupa de agenda mea, de a lucra la baza de date cu traducători… Aşa a fost începutul”.

Activitate în prezent

În prezent, sub firma Clarei Moraru sunt reunite două activităţi profesionale: Languages.lu - şcoală privată de limbi şi centru de traducere (www.languages.lu) şi Inspiring Wo-Men: un club privat de femei de afaceri care organizează regulat evenimente ce oferă vizibilitate exemplelor de reuşită şi le ajută pe femei să avanseze în carieră, să îşi creeze o reţea şi să îşi mărească influenţa. Se oferă trofeul anual ”Inspiring Woman of the Year” şi ”Top Company for Gender Equity”. (www.inspiringwomen.lu)

”Dacă nu aş fi fost voluntar în echipa de organizare a seminarului din septembrie 1998 care urmărea atragerea susţinerii internaţionale pentru restaurarea Sibiului, nu aş fi cunoscut delegaţia luxemburgheză şi nu aş fi aici astăzi…”

”E prea devreme să consider că am reuşit în viaţă, deşi e adevărat că până acum am evoluat aşa cum mi-am dorit. Plecând însă de la premisa că aş fi reuşit, cred că pot spune că i-o datorez mamei, persoanelor minunate pe care am avut şansa să le cunosc în diferitele etape ale vieţii (profesorii şi foştii mei şefi) dar şi celor care nu au dorit să reuşesc, pentru că asta m-a ambiţionat şi mai mult să demonstrez ceea ce pot”.

tecuci.eu

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

La Colegiul „Spiru Haret” Tecuci, 50 de calculatoare donate din Luxemburg

* Fosta elevă Clara Moraru a înnoit colegiul cu cel de-al doilea laborator de informatică * Alte 100 de computere şi haine vor fi distribuite elevilor din familiile sărace din Tecuci

Clara Moraru se numără printre puţinii tineri de ispravă care, deşi s-au realizat pe meleaguri străine, îşi aduc aminte de locul unde au crescut şi s-au dezvoltat, devenind ceea ce sunt astăzi. Încă de la inundaţiile din 2007, când a trimis 1.200 de euro pentru elevii Şcolii Nr. 11, afectaţi de viitură, Clara Moraru păstrează o permanentă legătură cu urbea natală. În primăvară a inaugurat la Colegiul „Spiru Haret” un laborator de informatică ce îi poartă numele. Ieri, a sosit cu un transport tocmai din Luxemburg un alt set, care cuprinde cu aproximaţie 50 de computere, pentru un nou laborator.

Daruri de început de an şcolar pentru copiii necăjiţi

„Am primit, de asemenea, şi 100 de unităţi centrale cărora Radio Tecuci le va adăuga câte un monitor. Computerele astfel rezultate vor fi distribuite elevilor proveniţi din familii sărace. Această donaţie a fost realizată printr-un parteneriat încheiat de ISJ, Radio Tecuci şi doamna Clara Moraru. Tot din Luxemburg au sosit şi foarte multe hăinuţe, pe care le vom distribui copiilor necăjiţi. Am solicitat unităţilor şcolare din Tecuci să-mi trimită liste”, ne spune profesoara Eugenia Olariu, de la Colegiul „Spiru Haret”.

Aceasta a mai precizat că tecuceanca stabilită în Luxemburg a donat în primăvară şi alte 50 de calculatoare Grupului Şcolar „Ov. Caledoniu”, dar şi câte un computer mai multor şcoli din Tecuci. În plus, în fiecare an, acordă câte o bursă olimpicilor de la „Spiru Haret”.

Prin donarea celor 50 de calculatoare, Clara Moraru va contribui la înfiinţarea celui de-al doilea laborator de informatică la „Haret”, în condiţiile în care directorii unităţilor de învăţământ nici nu visează la asemenea dotări, acum pe vremuri de criză.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Clara Moraru, femeia care inspiră Europa

* „Nu va suna foarte modest, dar, sincer, mă identific foarte mult cu întreprinzătorul englez Richard Branson, fondatorul mărcii «Virgin»: resimt aceeaşi mare plăcere de a porni cu regularitate noi proiecte de afaceri”

La Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Tecuci există bursa „Clara Moraru”, dedicată elevilor olimpici naţionali şi internaţionali, un laborator de informatică şi un al doilea, în amenajare, tot „Clara Moraru” şi un cabinet de consiliere profesională „Clara Moraru”. Numele din catalog al fostei eleve de excepţie este Daniela Lăcrămioara Moraru, dar pentru că „Lăcră” era prea dificil de pronunţat pentru colegii şi prietenii ei din Luxemburg, a fost anagramat şi a devenit Clara. La doar 36 de ani, Clara Moraru tocmai a fost aleasă “Woman Inspiring Europe” (Femeie care inspiră Europa) pentru anul 2013 de către Institutul European pentru Egalitatea de Gen al Comisiei Europene. Merită să-i aflaţi povestea de succes!

Cum se construieşte o carieră

„Tecuciul este un oraş de suflet şi va ocupa mereu un loc în inima mea, pentru că aici am fost născută şi educată. Am devenit persoana care sunt astăzi tocmai datorită experienţelor şi persoanelor cu care am avut ocazia să interacţionez la Tecuci”, ne-a mărturisit, din Luxemburg, Clara Moraru. Fosta elevă a colegiului tecucean a absolvit Facultatea de Filologie, Istorie şi Jurnalism a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, apoi un Master în Managementul calităţii la Facultatea de Inginerie (lucrare pe tema Managementul calităţii proiectelor culturale: Comparaţie Sibiu – Luxemburg). În timp ce era studentă, începuse deja proiecte bilaterale Sibiu - Luxemburg în domeniul cultural, iar în ultimul an de master a plecat pentru prima oară pentru trei luni la Luxemburg. Au urmat câţiva ani în care şi-a împărţit timpul între Sibiu şi Luxemburg, iar din 2001 a început un Master of Business Administration la universitatea americană Sacred Heart University (campusul din Luxemburg) pe care l-a terminat în 2003 cu o dublă specializare în marketing şi relaţii internaţionale. În acelaşi an s-a înscris la un doctorat în Managementul educaţiei şi şi-a creat propria firmă.

Ambiţia de a reuşi

„În Luxemburg procedura era aşa de complicată, încât am ales să creez o firmă englezească pe internet (a durat doar 24 de ore) şi apoi în 2004 să deschid o filială în Luxemburg. Nici atunci nu a fost totul foarte simplu, pentru că băncile nu vroiau să-mi deschidă un cont pentru firmă şi a trebuit să-mi folosesc relaţiile personale”, ne-a mărturisit Clara. Sediul firmei era la ea acasă, sufrageria fiind transformată în birou cu trei posturi de lucru. „Doi ani mai târziu, când după îndelungi căutări am găsit un local adecvat activităţii pe care o dezvoltasem şi am dorit să închiriez acel imobil, proprietarii (o firmă luxemburgheză de asigurări) nu au considerat că ofer suficiente garanţii şi au refuzat. Acum doi ani l-am întâlnit pe cel care refuzase şi mi-a spus că îi pare rău şi că a urmărit cu mult interes şi admiraţie evoluţia activităţii mele. M-am bucurat sincer, era un fel de revanşă a soartei faţă de faptul că nu avuseseră încredere în mine”, zâmbeşte Clara.

Mereu ceva nou

Languages.lu (www.languages.lu), prima activitate profesională a Clarei, este direct legată de studiile lingvistice făcute în România. “Am început cu misiunile de interpretariat în toată Europa, apoi s-au adăugat cursurile de limbi pentru adulţi, apoi taberele pentru copii, acestea din urmă fiind create pentru nepotul meu, Alex, care pe atunci avea 12-13 ani, îşi petrecea vacanţele de vară la mine şi îmi doream să îşi facă prieteni, să se joace şi în acelaşi timp să înveţe engleza, germana şi franceza”, spune Clara. “În 2008-2009 am început o altă activitate, Inspiring Wo-Men, legată de promovarea modelelor feminine, iar anul acesta, în aprilie, am lansat Fête des Langues – Languages Festival (www.fetedeslangues.com), un salon profesional pentru cei care lucrează în domeniul lingvistic şi pentru iubitorii de limbi străine. Astea sunt cele trei activităţi cărora le dedic timpul meu, dar în paralel am mai demarat şi alte proiecte (La Bourse des Artistes sau Welcome to Luxembourg!) pe care încă nu am reuşit să le dezvolt din lipsă de capital financiar şi uman. Nu va suna foarte modest, dar, sincer, mă identific foarte mult cu întreprinzătorul englez Richard Branson, fondatorul mărcii Virgin. Resimt aceeaşi mare plăcere de a porni cu regularitate noi proiecte de afaceri”, ne-a declarat Clara Moraru.

Inspiring Wo-Men

Clara a investit toate profiturile realizate de Languages.lu în Inspiring Wo-Men (www.InspiringWo-Men.eu). „Iniţiativa a început cu publicarea unei cărţi în franceză şi engleză «Leadership féminin au Grand-Duché de Luxembourg», care prezintă femei de succes din Luxemburg, o expoziţie fotografică itinerantă prezentând modele feminine care a circulat în Luxemburg şi Franţa timp de un an, o platformă internet, o serie de conferinţe–dineu intitulate «Femei care inspiră», dar şi ateliere şi seminarii. A urmat o a doua carte în engleză “Women leadership in the Greater Region”. În 2011 am lansat trofeele «Inspiring Woman of the Year» în opt categorii diferite şi trofeul «Top Company for Gender Equality» pentru întreprinderea cu cel mai bun echilibru între femei şi bărbaţi la toate nivelele ierarhice. Acest proiect beneficiază de patronajul vicepreşedintei Comisiei Europene, Viviane Reding, şi de susţinerea primarului oraşului Luxemburg, Xavier Bettel”, ne-a spus Clara.

„Să sprijinim educaţia”

Clara Moraru a ales să-şi arate dragostea faţă de Tecuci în mod practic. În 2007, după inundaţiile care au îngenuncheat Tecuciul, a organizat o colectă şi a trimis către Şcoala Nr. 11 şi către familiile grav afectate sprijin financiar. Acum trei ani, a demarat „Support the education”- "Să sprijinim educaţia", proiect prin care a sprijinit şi premiat (oferind burse şi susţinând excursii de studii în ţară şi în Luxemburg) performanţele elevilor olimpici de la „Spiru Haret”, a dotat cu zeci de calculatoare colegiul şi şcolile din oraş şi a oferit ajutoare familiilor defavorizate. De sprijinul ei au beneficiat, anul acesta, nu doar Tecuciul, ci şi un centru de reabilitare a persoanelor cu handicap de lângă Sibiu şi un spital de neurochirurgie din Chişinău.

Model de viaţă pentru tineri

„Colegiul «Spiru Haret» mi-e tare drag şi încerc să contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de studiu ale elevilor şi la încurajarea lor. Sfatul meu de viaţă pentru tinerii care vor deveni liceeni la «Spiru Haret» este să fie convinşi că nimic nu este imposibil dacă îşi doresc ceva cu adevărat”, ne-a mărturisit Clara Moraru, un model de viaţă pentru tinerii din Tecuci, Galaţi şi de pretutindeni!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Vox populi despre Clara Moraru

Clara Moraru, dincolo de o femeie de succes, care a reuşit prin energie, inspiraţie, inteligenţă şi perseverenţă, de un OM care nu a uitat de cei care l-au format, este o persoană modestă, care preferă să facă mai întâi şi apoi să spună. Mai bine decât noi, pot vorbi despre ea profesorii Colegiului "Spiru Haret".

Profesor Eugenia Olariu: "Un exemplu de generozitate şi altruism"

„Nu pot să vorbesc despre Clara (Lăcrămioara) Moraru decât la superlativ. Psihologia şi Filosofia (disciplinele pe care i le-am predat) au fost printre preferatele ei (nu au fost şi singurele, căci a fost un elev sclipitor). Era, încă de pe băncile şcolii, extrem de activă, de combativă, a ştiut dintotdeauna ce vrea şi şi-a construit o personalitate pe cât de puternică, pe atât de armonioasă. Nu m-a surprins deloc faptul că s-a realizat atât de frumos şi nici că este, acum, iniţiatoarea unei serii întregi de acte de binefacere îndreptate către şcolile tecucene şi către persoanele defavorizate din oraş. Sunt deja cinci ani de când şi-a convertit dragostea pentru Tecuci în gesturi de într-ajutorare, iar energia pusă în slujba unor asemenea acţiuni pare a avea suficiente rezerve în continuare. Lăcrămioara este un exemplu de tânăr foarte bine realizat profesional, care promovează în afară o imagine sănătoasă şi corectă a ceea ce înseamnă cu adevărat românii şi România; ea este, totodată, un exemplu de generozitate şi de altruism care ne dă nouă, dascălilor, un prilej minunat să rămânem cât se poate de optimişti…”, ne-a mărturisit dna profesoară Eugenia Olariu.

Director Rodica Cristovici - "Motivaţie, performanţă, recompensă"

Proiectul de orientare profesională a tinerilor „Motivaţie, performanţă, recompensă”, iniţiat în 2010 de Rodica Cristovici, directoarea adjunctă a Colegiului „Spiru Haret”, a beneficiat din plin de sprijinul Clarei Moraru. Aşa au apărut Centrul de consiliere a carierei profesionale şi bursele pentru olimpici „Clara Moraru”, vacanţele şi excursiile de documentare la Luxemburg şi în Ardeal. „Clara este atât de generoasă încât a decis să extindă bursa oferită unui olimpic la chimie în 2010 şi în perioada facultăţii. Victor Miron este student la Medicină şi a trecut deja în anul II. Clara este un om deosebit cu o mare deschidere către copiii supradotaţi”, ne-a spus dna Cristovici.

Dragostea învinge sărăcia - Şapte îmbrăţişări

"Dacă poţi, închide ochii să simţi şapte perechi de mânuţe care te strâng la pieptul lor", acesta este mesajul de mulţumire pe care Clara Moraru l-a primit pentru ajutorul dat familiei Ghiran: un căruţ pentru cea mai mică fetiţă, haine, încălţăminte şi ghiozdane pentru cei patru copii care merg la şcoală şi jucării pentru toţi cei şapte pici fericiţi că la iarnă o să aibă ghete şi geci groase.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

S-au acordat Bursele "Clara Moraru" 2013 la Colegiul "Spiru Haret" din Tecuci

Fosta absolventă a Colegiului Naţional „Spiru Haret” din Tecuci - Clara Moraru din Luxemburg i-a premiat şi anul acesta pe olimpicii care s-au întors cu premii de la fazele naţionale, cu bursa care-i poartă numele.
De la directoarea-adjunctă a colegiului, profesoara Rodica Cristovici, am aflat că a fost vorba de 600 de euro, care s-a împărţit la 12 elevi întorşi victorioşi de la competiţiile şcolare naţionale. „Fiecărui elev i-a revenit câte 50 de euro. Este un gest frumos făcut de fosta absolventă care ne-a surprins de mai multe ori până acum cu generozitatea sa. Bursa a fost finanţată de asociaţia foştilor studenţi MBA de la universitatea Sacred Heart University, pe care doamna Clara Moraru o prezidează”, ne spune directoarea-adjunctă.
La rândul lor, beneficiarii Bursei „Clara Moraru” i-au mulţumit acesteia printr-o scrisoare, din care spicuim: „Pentru toţi elevii colegiului (nu doar pentru noi) constituiţi un adevărat model, sunteţi un exemplu de reuşită pe care am vrea să îl urmăm (şi nu numai din punctul de vedere al carierei de succes, ci şi sub aspectul trimiterii unor semne de dragoste către şcoala care ne-a marcat existenţa, aşa cum faceţi dumneavoastră de ani buni)”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

50 de computere de la Clara Moraru pentru Colegiul "Spiru Haret"

Lăcrămioara-Clara Moraru, tecuceanca aleasă „Woman Inspiring Europe” în anul 2013, de către Institutul European pentru Egalitatea de Gen al Comisiei Europene, absolventă a Colegiului Naţional „Spiru Haret” a donat unităţii de învăţământ încă 50 de calculatoare, pe data de 1 octombrie.

Aceste daruri se alătură celor trei laboratoare de informatică şi cabinetului de consiliere profesională, care au fost realizate în cadrul colegiului tot cu sprijinul ei.

De asemenea, în ultimii şase ani, Clara Moraru a acordat burse de merit elevilor şcolii care au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele naţionale şi internaţionale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Cine stă în spatele gălăţencei care a inspirat Europa

Să ai propria afacere, care, de mai bine de un deceniu, să se impună în lumea afacerilor de succes, în Luxemburg, ba mai mult, să creezi propriul club privat de afaceri şi să lucrezi, în acelaşi timp, ca expertă naţională pentru Marele Ducat de Luxemburg, în cadrul unor studii efectuate pentru Comisia Europeană pe diferite tematici… şi toate acestea la doar 37 de ani? Şi în paralel cu activităţile operaţionale din propria firmă, să fii director independent şi membru non-executiv în diferite consilii de administraţie. Toate acestea înseamnă un singur lucru: să fii o femeie puternică.

Aşa este Clara Moraru sau Daniela Lăcrămioara Moraru, aşa cum o ştiu tecucenii şi foştii colegi şi profesori, dar şi elevii bursieri de la Colegiul „Spiru Haret” din Tecuci. Nu e de mirare de ce Clara Moraru este prima româncă aleasă în 2013 “Woman Inspiring Europe” ("Femeie care inspiră Europa") de către Institutul European pentru Egalitatea de Gen al Comisiei Europene. Este vorba de un trofeu creat de Comisia Europeană, prin Institutul European pentru Egalitatea de Gen, prin care sunt onorate 12 femei din Europa care contribuie la promovarea egalităţii între bărbaţi şi femei. Şi pentru că se apropie 8 Martie, am încercat să aflăm secretele unei femei puternice.

Mentorul

Discuţia cu Clara Moraru a pornit de la ideea că, în spatele unui bărbat de succes stă o femeie puternică. "Se spune, într-adevăr, că în general succesul unui bărbat se datorează în mare măsura unei femei puternice care îl susţine necondiţionat în ceea ce face. Desigur, acest lucru este valabil şi pentru o femeie de succes, şi am întâlnit multe femei cărora le-am atribuit premiul "Femeia anului" care au reuşit să avanseze în carieră tocmai datorită unor parteneri de viaţa care le-au susţinut enorm în treburile casnice. În cazul meu, însă, trebuie să vă dezamăgesc, spunându-vă că nu există în Luxemburg niciun bărbat care să mă susţină, nici măcar din umbră", ne-a mărturisit Clara Moraru.

Şi totuşi, există un bărbat care i-a devenit model de reuşită profesională, pe care gălăţeanca şi l-ar dori mândru de succesele ei. "Am avut un mentor excepţional în România, care este bărbat. Este vorba de prof. univ. dr. Constantin Oprean, rectorul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, care a fost profesorul meu şi modelul meu de reuşită profesională. Mi-am dorit mereu să devin ca dânsul şi am fost impresionată de modul în care reuşea să conducă universitatea, să fie la înălţime în cadrul Consiliilor de administraţie din care făcea parte, să se implice în cadrul activităţilor studenţeşti şi în acelaşi timp să fie disponibil pentru toată lumea, cu zâmbetul pe buze. M-a remarcat la un concurs naţional de traducere, m-a încurajat şi ghidat în timpul studiilor universitare, în special în cadrul masterului în Managementul calităţi şi a tezei pe care am făcut-o sub îndrumarea dânsului, şi datorită încrederii pe care a avut-o în mine am avut ocazia să învăţ foarte mult şi în acelaşi timp să reprezint Sibiul şi universitatea la diferite activităţi naţionale şi internaţionale. Nu voi uita niciodată susţinerea pe care mi-a acordat-o, fără a-mi cere niciodată nimic în schimb. Sper că acum este mandru de mine, pentru tot ceea ce am reuşit să realizez”, ne-a spus Clara Moraru.

"Sugar daddy"

Pentru că ironia este apanajul oamenilor puternici, gălăţeanca ne-a împărtăşit o anecdotă: "Existau prin 2007-2008 zvonuri că aş fi susţinută de ceea ce se numeşte în engleză "sugar daddy", un bărbat bătrân şi putred de bogat. Nu a fost şi nu este cazul, sunt o femeie care nu are gusturi de lux şi deocamdată am avut marea şansă să reuşesc singura ceea ce mi-am propus profesional şi în acelaşi timp să am satisfacţii financiare care să îmi permită să îmi plătesc mereu ceea ce mi-am dorit. Ultima mea mare satisfacţie este că am reuşit să strâng bani şi să-i cumpăr mamei mele anul trecut o casă la Sibiu".

Dependenţa

Şi, totuşi, ce anume sta în spatele unei femei de succes? "Satisfacţia de a face ceea ce mă pasionează, de a lua deciziile care mi se par cele mai potrivite, de a-i putea ajuta pe cei din jurul meu şi în acelaşi timp de a reuşi să am o flexibilitate la serviciu şi un nivel de viaţă satisfăcător. Îmi place să spun că sunt libera şi independentă, dar adevărul este că un om de afaceri (femeie sau bărbat) nu este niciodată independent pentru că va depinde întotdeauna de clienţi, de piaţă, de bănci, de economia naţională şi mondiala etc.

A fi aleasă "Femeie care inspiră Europa" este evident o mare satisfacţie şi recunoaştere publică a perseverenţei cu care realizez proiecte care contribuie la promovarea femeilor ce reprezintă un model de reuşită în domeniul lor de activitate. Aceasta distincţie mă motivează şi mai mult să continui să îi inspir pe cei din jurul meu. Dacă reuşesc sau nu, asta trebuie aflat de la cei din jurul meu", spune cu modestie Clara Moraru.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Din partidul lui Iohannis, în cel al lui Juncker. Singura candidată româncă la alegerile din Luxemburg e gălăţeancă

"Niciodată până acum nu a fost vreo candidată româncă în Luxemburg, deci sunt mândră să fiu prima", ne-a mărturisit Clara Moraru, o gălăţeancă despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă".

Daniela Lăcrămioara Moraru, aşa o ştiu tecucenii, foştii colegi şi profesori, dar mai ales elevii de excepţie de la Colegiul "Spiru Haret" din Tecuci, beneficiari ai burselor de merit "Clara Moraru". La alegerile locale din octombrie, va candida pentru un post de consilier local în capitala Luxemburgului, unde locuieşte din 1998.

Preşedintele României e "de vină"

După cum ne-a mărturisit, Clara Moraru îi datorează lui Klaus Johannis interesul pentru politică. "Am luat pentru prima oară o poziţie politică în 2014, când am aflat că era candidat la preşedinţie şi se făcea propagandă împotriva lui, pe motiv că este de origine germană şi ne va vinde ţara. L-am cunoscut la Sibiu, când era primar, în perioada în care am fost la Ministerul Culturii în Luxemburg, la serviciul de monumente istorice. Am lucrat cu dânsul şi echipa lui pe proiecte precum Casa Luxemburg sau Sibiu, Capitală europeană a culturii. Ştiam ce rezultate extraordinare a avut politica dânsului la Sibiu. Am văzut schimbările majore pe care le-a implementat, fondurile pe care a reuşit să le atragă pentru dezvoltarea oraşului şi cât de frumos a devenit Sibiul, unde locuieşte o parte din familia mea. Am hotărât că un asemenea om este bun să ne conducă ţara şi merită susţinerea mea. Şi aşa am intrat eu în politică, de la distanţă", ne-a povestit Clara Moraru.

Experienţa politică

Opţiunea sa politică a fost sută la sută legată de Klaus Johannis şi de PNL. A fost membră în Consiliul PNL Diaspora din 2015 şi apoi preşedinta PNL Luxemburg. Din 2016, când Klaus Johannis a venit la Luxemburg, a devenit membră în partidul luxemburghez CSV (Partidul Creştin - Social), care face parte din aceeaşi familie politică (PPE). "Din partidul meu, probabil îl cunoaşteţi pe Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, fost preşedinte al partidului până în 2014, sau pe eurodeputata Viviane Reding, căreia îi datorăm faptul că din 1 iunie nu vom mai plăti roaming în Europa", spune Clara Moraru. Anul trecut, a fost pe lista lărgită din care urma selecţionarea candidaţilor PNL Diaspora la alegerile parlamentare din România. După vizita lui Johannis la Luxemburg, i s-a propus să devină candidată la Luxemburg. A fost necesar să aleagă între implicarea în politica românească pentru diaspora şi politica din Luxemburg, pentru că nu avea timpul necesar să facă treabă bună în amândouă.

De ce candidează

"Fiind din 1998 în Luxemburg, consider că înţeleg mai bine realităţile din Luxemburg, unde în momentul de faţă străinii reprezintă mai mult de 70 la sută din populaţia capitalei. Dorinţa mea este de a contribui la crearea mai multor punţi de legătură între luxemburghezi şi diferitele comunităţi de străini (mai mult de 140 de naţionalităţi). Lucrez deja din 2004 cu străini, în contextul şcolii mele de limbi, şi înţeleg dificultăţile şi provocările cu care se confruntă. Motivaţia mea este simplă: vreau să ajut!", spune Clara Moraru.

"Mandatul de consilier local este de şase ani în Luxemburg şi dacă aş fi aleasă ar trebui să reprezint toţi cetăţenii capitalei, pentru că nu pot alege să reprezint doar o parte a populaţiei. Însă mai mult de 70 la sută din cetăţeni sunt străini şi în momentul de faţă nu există niciun străin în consiliul local. Pentru că eu sunt foarte implicată de mult în diferitele comunităţi de străini şi cunosc bine multe dintre dificultăţile şi provocările lor, îmi doresc să fiu în principal vocea străinilor în consiliul local, ţinând totuşi cont de faptul că toţi, indiferent de naţionalitate, ne dorim să trăim (cât mai) bine", ne-a declarat tecuceanca.

Cum aleg luxemburghezii

La alegerile locale din Luxemburg, fiecare partid prezintă o listă alfabetică de 27 de candidaţi, câte locuri sunt în consiliul local al oraşului Luxemburg. Dintre consilierii locali, se aleg apoi viceprimarii şi primarul. "Sistemul electoral luxemburghez este destul de special, pentru că permite fie votul listei unui partid, fie votul unor persoane din acelaşi partid sau din diferite partide. În plus, dacă cineva alege să voteze mai multe persoane, indiferent de partid, poate da fiecărei persoane pe care doreşte să o susţină nu doar un vot, ci două!", spune Clara Moraru.

Pentru a o putea vota, românii trebuie să fi locuit cel puţin cinci ani în Luxemburg şi trebuie să se înscrie pe lista electorală înainte de 14 iulie. Fiecare cetăţean eligibil poate vota doar în localitatea de reşedinţă. Mai exact, pe Clara Moraru o pot vota doar cei care locuiesc în capitală. 

Cine este Clara Moraru

Născută la Tecuci, Clara Moraru a absovit Colegiul "Spiru Haret" şi apoi Facultatea de Filologie, Istorie şi Jurnalism a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, urmând apoi un Master în Managementul calităţii la Facultatea de Inginerie. În timp ce era studentă, începuse deja proiecte bilaterale Sibiu - Luxemburg, în domeniul cultural. După un Master of Business Administration la universitatea americană Sacred Heart University (campusul din Luxemburg) şi un doctorat în Managementul educaţiei, şi-a creat propria companie.

"Vocea fiecăruia dintre dumneavoastră contează"

"Este important să vă implicaţi în politica locală, pentru că ea vă influenţează viaţa, nu doar a dumneavoastră personal, dar şi a familiei şi comunităţii în care locuiţi. În politica locală se iau decizii în legătură cu spaţiile verzi şi locurile de joacă pentru copii, cu planul general de amenajare a teritoriului oraşului, cu modul în care este organizat transportul în oraş, parcările, manifestările culturale şi sportive… Sunt foarte multe decizii luate la nivel local care vă influenţează direct. De aceea, vocea fiecăruia dintre dumneavoastră contează", spune Clara Moraru, un îndemn valabil nu doar în Luxemburg!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Succes electoral pentru Clara Moraru, prima candidată româncă la alegerile din Luxemburg

„Rezultat extraordinar pentru prima mea campanie electorală: partidul a obţinut încă două fotolii (locuri) şi eu 4.769 de voturi!”, a anunţat Clara Moraru într-o postare pe Facebook, după alegerile locale de la Luxemburg.

Aşa cum aţi putut citi deja în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”, Daniela Lăcrămioara Moraru, aşa o ştiu tecucenii, foştii colegi şi profesori, dar mai ales elevii de excepţie de la Colegiul "Spiru Haret" din Tecuci, beneficiari ai burselor de merit "Clara Moraru", a candidat pentru un post de consilier local în capitala Luxemburgului, unde locuieşte din 1998. Mai mult, a fost prima candidată româncă, membră în partidul luxemburghez CSV (Partidul Creştin - Social), care face parte din PPE. "Sistemul electoral luxemburghez este destul de aparte, pentru că permite fie votul listei unui partid, fie votul unor persoane din acelaşi partid sau din diferite partide. În plus, dacă cineva alege să voteze mai multe persoane, indiferent de partid, poate da fiecărei persoane pe care doreşte să o susţină nu doar un vot, ci două!", spune Clara Moraru.

Ar mai trebui spus că echipa CSV, din care face parte Clara Moraru, a obţinut o victorie istorică şi de netăgăduit într-un bastion al partidului democrat, demonstrând că implicarea şi devotamentul pot genera schimbarea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Burse din Luxemburg. Premii în bani pentru olimpici, de la o fostă elevă a colegiului

O fostă elevă a Colegiului Național "Spiru Haret" Tecuci, Daniela Lăcrămioara (Clara) Moraru, un foarte cunoscut antreprenor luxemburghez de origine română, și-a făcut un foarte frumos obicei (care durează de peste zece ani) din a premia elevii performanţi ai acestei instituţii, respectiv pe cei care ajung la faza națională a olimpiadelor școlare.

Anul acesta, pentru a-i răsplăti pe cei 16 elevi ai CNSH participanţi la olimpiadele naţionale, Clara Moraru a trimis 1.000 de euro. Olimpicii au fost astfel răsplătiţi pentru efortul lor la serbarea de final de an școlar, când au primit diplomele şi bursele "Clara Moraru". Cei 16 elevi ai CNSH care au participat la olimpiadele naționale sunt: Mitu Alexandra, Ariton Mihaela Alina, Blehoeanu Diana, Bălan Ariana-Alice, Tiron Pavel David-Alexandru, Pamfile Antonia, Roșu Gabriela, Panaite Vlad Mihai, Dumbrăveanu Radu-Andrei, Pricope Iuliana, Bîrzu Alexandra, Croitoru Simona, Miron Laura, Gheorghiu Andreea-Ozana, Arhire Andrei şi Hamza Maria.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Cartea unei gălăţence va ajunge gratuit la copiii români din străinătate

"Our Magic Journey on Earth. A Book of Kindness, Friendship and Respect" - „Călătoria noastră magică pe Pământ. O poveste despre bunătate, prietenie şi respect” este cartea pentru copii scrisă cu talent de tecuceanca Daniela Clara Moraru şi ilustrată inspirat de Doina Axenti. Lansate în limbile engleză şi luxemburgheză, poveştile vor ajunge gratuit la micii români din străinătate, după ce vor fi traduse în limba română graţie finanţării Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Clara Moraru abia aşteaptă să se implice în acest minunat proiect, dar până atunci le-a oferit un dar de preţ cititorilor „Vieţii libere”: codul QR pentru a asculta (în engleză şi luxemburgheză) povestea intitulată „Puterea minţii”.

Pe 9 mai, fosta elevă a Colegiului Naţional „Spiru Haret” din Tecuci, Daniela-Lăcrămioara Clara Moraru - un nume binecunoscut cititorilor ziarului „Viaţa liberă” - ar fi trebuit să se întoarcă în oraşul natal, pentru o prezentare a cărţii sale de poveşti pentru copii. Din păcate, starea de urgenţă impusă de pandemie a împiedicat organizarea acestui eveniment. Vestea bună este că, în viitor, Clara Moraru şi-ar putea lansa la Tecuci şi versiunea în limba română a cărţii sale.

Veste extraordinară

„Mulţi dintre dumneavoastră ştiu că anul trecut, de Crăciun, am lansat cartea de poveşti pentru copii în limba engleză şi luxemburgheză intitulată «Our Magic Journey on Earth. A Book of Kindness, Friendship and Respect». Am primit de la Ambasada României din Luxemburg o veste extraordinară: Ministerul Afacerilor Externe şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni au acceptat să finanţeze tipărirea acestei cărţi şi în limba română. Astfel, ea va putea să ajungă gratuit la copii români din diferitele comunităţi din străinătate gratuit. Va putea fi citită în format tipărit, dar va putea fi şi ascultată în format audio. Abia aştept să pregătesc acest proiect şi să ajungă la copilaşii voştri din diferitele comunităţi de români din străinătate”, a anunţat Clara Moraru, mulţumindu-le public secretarului de stat Ovidiu Burdusa şi ES consul Annelice Şerban, care au încurajat-o şi motivat-o să trimită proiectul.

„Dragostea m-a inspirat”

Autoare a unor cărţi despre afaceri, dar şi a unei seri de materiale de învăţare a limbilor franceză, engleză şi luxemburgheză, folosite în şcolile din Luxemburg, Clara Moraru se bucură de succes ca scriitoare pentru copii. Deşi nu aparţine unui autor nativ din Luxemburg, versiunea în limba luxemburgheză a cărţii sale se află pe locul al patrulea într-un top al cărţilor pentru copii vândute în Luxemburg!

După cum ne-a mărturisit, nu a fost o carte planificată, ci născută din dragoste: „Dragostea a fost cea care m-a inspirat”, dragostea care aduce la lumină tot ceea ce e mai frumos şi mai bun în noi. Prietenul meu îmi ceruse să-i spun o poveste, deşi niciodată nu-i povestisem că aş fi scris sau că atunci când aveam la 12 ani am participat la un concurs literar la Tecuci şi am şi câştigat. Nu i-am spus pe moment o poveste, în schimb am luat telefonul şi am început să scriu o poveste care mi-a venit pe moment şi care a devenit prima poveste din carte. Toate poveştile sunt legate de experienţele mele personale”, ne-a mărturisit Clara Moraru, care a scris cartea direct în limba engleză.

Oamenii, parte a naturii

Prima dintre poveştile gălăţencei este dedicată florii de colţ pe care un băieţel o rupe, apoi înţelege că a greşit, că oamenii sunt doar o parte minusculă a planetei noastre, pe care ar trebui să o trateze cu respect şi grijă. Autoarea este convinsă că, prin intermediul copiilor, mesajul poveştilor sale va ajunge şi la părinţi, care vor învăţa, dacă nu ştiau deja, să preţuiască natura.

Cartea nu s-a vândut doar în librării, ci şi în şcoli. De pildă, Clara Moraru a fost invitată de Ziua Internaţională a Cărţii, chiar înainte de închiderea completă a şcolilor, la Şcoala Internaţională din Luxemburg. La începutul lunii martie, pe parcursul a două zile, autoarea s-a întâlnit cu peste o sută de copii. În afară de a citi împreună din carte, scriitoarea le-a lansat o provocare unora dintre ei: „Celor mai măricei le-am dat nişte cuvinte cheie şi le-am propus să creeze ei pe loc, în câteva minute, o poveste. Şi, de multe ori, povestea lor era asemănătoare cu cea scrisă de mine”.

De drag de limba română

Clara Moraru se bucură că poveştile ei vor îmbrăca şi limba română: „În străinătate, sunt multe familii de români cu copii care folosesc preponderent limba ţării în care trăiesc. Părinţii şi-au dorit ca astfel copiii să se simtă integraţi în comunitatea ţării în care trăiesc. Astfel, de multe ori, limba română nu este atât de bine cunoscută de acei copii, asta şi pentru că în acele ţări este mai greu de găsit o carte de poveşti în limba română. De aceea sper că poveştile mele îi vor ajuta”, spune autoarea.

Cine este Daniela-Clara Moraru

 

Despre Clara Moraru aţi mai avut ocazia să citiţi atât în pagina de Diaspora a ziarului “Viata liberă”, cât şi în pagina de Educaţie, din care aţi aflat despre bursele de merit care îi poartă numele. Numele din catalog al fostei eleve de excepţie este Daniela Lăcrămioara Moraru, dar pentru că „Lăcră” era prea dificil de pronunţat pentru colegii şi prietenii ei din Luxemburg, a fost anagramat şi a devenit Clara.

Languages.lu este numele şcolii private de limbi străine pe care Clara Moraru a creat-o în 2004, direct legată de studiile lingvistice făcute în România.

La doar 36 de ani, Clara Moraru a fost aleasă "Woman Inspiring Europe" ("Femeie care inspiră Europa") pentru anul 2013 de către Institutul European pentru Egalitatea de Gen al Comisiei Europene.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Tecuceancă onorată pentru servicii aduse limbii luxemburgheze

Tecuceanca Daniela-Lăcrămioara Clara Moraru - un nume binecunoscut cititorilor ziarului „Viața liberă” - va primi distincția de bronz „Dicks-Rodange-Lentz”, pentru serviciul remarcabil adus limbii luxemburgheze. Recunoașterea meritelor sale este cu atât mai prețioasă cu cât Clara Moraru este prima persoană a cărei limbă maternă nu este luxemburgheza onorată cu o asemenea distincție. În 2001, laureații acestui trofeu au fost Altețele Lor Regale Marele Duce Henri și Marea Ducesă Maria Tereza.

"Performanţă de la Tecuci la Luxemburg: Clara Moraru, femeia care inspiră Europa", "O tecuceancă îi învață limbi străine pe luxemburghezi. Şcoala Clarei Moraru a împlinit zece ani", "Bursele «Clara Moraru» - Răsplată pentru performanţa de la «Spiru Haret»", "O tecuceancă promovează valorile româneşti. Luxemburgul descoperă ia datorită Clarei Moraru" sunt doar câteva dintre articolele publicate, de-a lungul anilor, în paginile de Diaspora și de Educație ale ziarului "Viața liberă" despre Clara Moraru.

Numele din catalog al absolventei Colegiului "Spiru Haret" din Tecuci este Daniela Lăcrămioara Moraru, dar pentru că "Lăcră" era prea dificil de pronunţat pentru colegii şi prietenii ei din Luxemburg, a fost anagramat şi a devenit "Clara".

Languages.lu este numele şcolii private de limbi străine pe care Clara Moraru a creat-o în 2004, direct legată de studiile lingvistice făcute în România. Iar la doar 36 de ani, Clara Moraru a fost aleasă "Woman Inspiring Europe" ("Femeie care inspiră Europa") pentru anul 2013 de către Institutul European pentru Egalitatea de Gen al Comisiei Europene.

În urmă cu trei ani, scriam despre cartea ei de povești, "Our Magic Journey on Earth. A Book of Kindness, Friendship and Respect" - "Călătoria noastră magică pe Pământ. O poveste despre bunătate, prietenie şi respect", că va ajunge gratuit la micii români din străinătate, după ce vor fi traduse în limba română graţie finanţării Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

La început de an 2023, tecuceanca va fi onorată cu prețioasa distincție de bronz „Dicks-Rodange-Lentz” pentru „serviciul remarcabil adus limbii luxemburgheze”. Ceremonia va fi organizată de Actioun Lëtzebuergesch - Eis Sprooch a.s.b.l. sâmbătă, 7 ianuarie, la ora 15.00, la sediul asociaţiei din Itzig (20, rue Conter).

Clara Moraru a acceptat să ne împărtășească, într-un mic interviu, ce însemnătate are o asemenea recunoaștere.

- Ce reprezintă pentru dumneavoastră primirea distincției de bronz „Dicks-Rodange-Lentz”?

- Este o onoare deosebită să îmi fie acordată această distincție pentru că, din 1984 până acum, ea a fost decernată doar luxemburghezilor. Eu voi deveni prima persoană a cărei limbă maternă nu este limba luxemburgheză care va primi această distincție. De exemplu, primul laureat al acestei distincții a fost Pierre Werner, în 1984, pentru faptul că a introdus limba luxemburgheză ca limbă națională în constituția Marelui Ducat de Luxemburg. În 2001, laureații acestei distincții au fost Altețele Lor Regale Marele Duce Henri și Marea Ducesă Maria Tereza, pentru susținerea limbii în țară și în străinătate.

- Care considerați că au fost cele mai importante servicii aduse limbii luxemburgheze?

- Meritul meu vine din faptul că, deși luxemburgheza nu este limba mea maternă, am investit mult în promovarea ei în comunitatea internațională. De exemplu, în 2004, am creat primul curs de luxemburgheză online. Ca să puteți înțelege mai bine contextul, precizez că Primăria orașului Luxemburg a creat un asemenea curs cu mai mult de zece ani mai târziu.

Apoi, am conceput și publicat nouă materiale ludice de învățat limba luxemburgheză ca limbă străină, cu fișiere audio pentru a ajuta înțelegerea orală și pronunția. Majoritatea acestor materiale se adresează adulților, pentru nivele diferite. De exemplu, pentru începători am publicat un calendar intitulat ”365 de zile să înveți luxemburgheza” care permite atingerea primului nivel, A1. Pentru cei cu nivel intermediar sau avansat, am publicat un joc care se numește ”Cine sunt?” și care permite practicarea limbii prin ghicirea personalităților culturale, sportive, din mediul de afaceri sau politic prezentate.

Câteva materiale publicate se adresează special copiilor, ca de exemplu o valiză cu cartonașe pentru a învăța primele 100 de cuvinte în luxemburgheză sau o carte de povești intitulată ”Călătoria noastră magică pe pământ. O carte despre bunătate, prietenie și respect”. De asemenea, în 2017, am publicat și o aplicație mobilă de învățat luxemburgheza.

- Ce ne puteți spune despre activitatea Actioun Lëtzebuergesch - Eis Sprooch a.s.b.l.?

- Această asociație a fost fondată pe 14 noiembrie 1971, cu scopul de a promova tot ceea ce este luxemburghez, în special limba luxemburgheză, vorbită și scrisă. În perioada sa inițială, Actioun Lëtzebuergesch - Eis Sprooch a.s.b.l. a trebuit să se opună ferm acuzațiilor că este naționalistă sau reacționară. Programul lor de activitate a inclus promovarea limbii luxemburgheze la școală și la biserică, în cadrul indicatoarelor rutiere, pe timbre, pe bancnote și monede, organizarea de serate luxemburgheze, acordarea unui ajutor financiar autorilor luxemburghezi, organizarea primelor cursuri de limbă luxemburgheză pentru străini sau crearea de modele de anunțuri de naștere, căsătorie și deces în luxemburgheză, în contextul în care limbile germană și franceză erau mai mult folosite decât luxemburgheza.

Ca urmare a lobby-ului lor, a fost elaborată o nouă carte de luxemburgheză pentru școlile primare, luxemburgheza a fost introdusă ca materie școlară în clasele a șaptea și a opta în liceele tehnice și astăzi aproape o treime din anunțuri sunt publicate în luxemburgheză.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

O tecuceancă, între promotorii limbii luxemburgheze. Distincție de bronz acordată Clarei Moraru

Numele tecucencei Daniela-Lăcrămioara Clara Moraru este gravat pe spatele plachetei de bronz „Dicks-Rodange-Lentz” care i-a fost decernată sâmbătă, 7 ianuarie 2023, pentru contribuția remarcabilă avută în decursul anilor la promovarea limbii luxemburgheze. Clara Moraru a devenit, astfel, prima persoană a cărei limbă maternă nu este luxemburgheza, onorată cu o asemenea distincție. Dicks, Rodange și Lentz sunt cele mai mari trei nume ale literaturii luxemburgheze.

Așa cum ați putut afla din pagina de Diaspora a ziarului „Viața liberă”, meritele tecucencei Daniela-Lăcrămioara Clara Moraru în promovarea limbii luxemburgheze au fost recunoscute public, prin decernarea distincției de bronz „Dicks-Rodange-Lentz”. Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului a publicat câteva instantanee de la ceremonia de decernare desfășurată sâmbătă, 7 ianuarie 2023, la sediul Asociației Actioun Lëtzebuergesch - Eis Sprooch a.s.b.l..

Ambasada a ținut să-i adreseze călduroase felicitări Clarei Moraru: „Această distincție, acordată în 1984 sub forma plachetei de argint și lui Pierre Werner, om de stat luxemburghez cunoscut ca unul dintre fondatorii și suporterii fermi ai construcției europene, este cu atât mai semnificativă cu cât este pentru prima oară când este conferită unei persoane a cărei limbă maternă este diferită de cea luxemburgheză”, scrie Ambasada României.

Într-un video postat pe pagina sa de Facebook, Clara Moraru, laureata acestei distincții, a prezentat placheta și diploma care i-au fost decernate. Am putut afla astfel cine sunt „Dicks-Rodange-Lentz”: cele mai mari trei nume ale literaturii luxemburgheze: Dicks – celebrul Edmond de la Fontaine, Rodange - Michel Rodange, scriitor și poet și Lentz - Michel Lentz, poetul național.

Iar pe spatele plachetei este gravat numele său: „Sunt foarte fericită şi mândră să mă aflu în această ligă a promotorilor extraordinari ai limbii luxemburgheze, pentru materialele educaţionale pe care le-am publicat de-a lungul anilor, începând din 2004. Acest fapt este extraordinar fiindcă eu sunt prima persoană care nu este vorbitor nativ de limba luxemburgheză şi primeşte acest premiu, acordat din 1984, primul care l-a primit fiind Paul Werner, pentru că a introdus limba luxemburgheză ca limbă naţională în Constituţia Marelui Ducat. Sunt foarte fericită, 2023 se anunţă un an plin şi voi reveni curând cu detalii despre toate proiectele mele, un mare mulţumesc asociaţiei Actioun Lëtzebuergesch pentru că m-a susţinut”, a mărturisit Clara Moraru.

Reamintim că numele din catalog al absolventei Colegiului "Spiru Haret" din Tecuci este Daniela Lăcrămioara Moraru, dar pentru că "Lăcră" era prea dificil de pronunţat pentru colegii şi prietenii ei din Luxemburg, a fost anagramat şi a devenit "Clara". La doar 36 de ani, Clara Moraru a fost aleasă "Woman Inspiring Europe" ("Femeie care inspiră Europa") pentru anul 2013 de către Institutul European pentru Egalitatea de Gen al Comisiei Europene. În urmă cu trei ani, scriam despre cartea ei de povești, "Our Magic Journey on Earth. A Book of Kindness, Friendship and Respect" - "Călătoria noastră magică pe Pământ. O poveste despre bunătate, prietenie şi respect", că va ajunge gratuit la micii români din străinătate, după ce vor fi traduse în limba română graţie finanţării Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre câteva dintre materialele de învățare pentru luxemburgheză pe care le-am dezvoltat și publicat din 2004, aruncați o privire pe https://www.languages.lu/learning-materials.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.