Jump to content

Elena Andrieş şi Andreea Marcovici - campioane europene de juniori la haltere

Recommended Posts

Posted

Elena Andrieş - campioană europeană de juniori la haltere

Gălăţeanca ELENA ANDRIEŞ a câştigat titlul continental la Campionatele Europene de haltere pentru juniori II de la Valencia (Spania), la totalul categoriei 48 kg (cu 156 kg) si a obţinut incă două medalii - una de aur (89 kg) la stilul aruncat şi una de argint la smuls (67 kg). Tânara în vârstă de 17 ani este legiitimată la L.P.S./Dunărea Galaţi unde este antrenată de Nicolae Mihai, Costel Dimofte şi Ozana Constandache. Este elevă la Liceul cu Program Sportiv.

post-2782-1274283999,67_thumb.jpg

Posted

Andreea Marcovici - triplă campioană europeană

Seria succeselor româneşti la Campionatele Europene de haltere pentru juniori II de la Valencia a continuat cu încă trei medalii de aur câştigate de o altă gălăţeancă. Concurând în cadrul categoriei 63 kg, Andreea Marcovici a cucerit trei titluri de campioană europeană de juniori, cu următoarele performanţe: 86 kg la stilul smuls, 106 kg la aruncat şi 192 la total.

Tripla campioană europeană Andreea Marcovici (născută în 1994) este legitimată la L.P.S./Dunărea, se pregăteşte cu antrenorii Mihai Nicolae (antrenorul lotului naţional şi şeful Centrului Naţional de Pregătire Olimpică de haltere de la Galaţi), C.Dimofte şi O.Constandache. Andreea Marcovici este elevă în clasa a VIII-a la Liceul cu Program Sportiv Galaţi şi practică halterele din 2006.

• 4 weeks later...
Posted

Andreea Marcovici, eleva medaliată cu aur la Campionatele Europene

Tânăra a început să practice acest sport în urmă cu trei ani şi deja este cea mai bună în Europa la categoria ei de vârstă. La doar 16 ani a obţinut trei medalii de aur la Europenele de haltere de la Valencia, la categoria 63 de kilograme. Pentru Andreea, haltere au devenit un mijloc de a demonstra că are talent şi de a-şi testa limitele.

Face haltere de la vârsta de 12 ani, fiind adusă în sală de un antrenor de la baschet. A moştenit dragostea pentru sport de la bunici şi părinţi. „Toată familia mea a făcut sport. Bunicul a făcut box, bunica a fost balerină, tatăl a făcut lupte libere, iar mama a făcut patinaj viteză. Ei mi-au insuflat dragostea pentru sport", a spus Andreea Marcovici.

Un palmares impresionant

În doar trei ani de zile, prin muncă multă şi, desigur, seriozitate, Andreea a reuşit să atingă performanţe de invidiat. A participat la zeci de concursuri naţionale şi internaţionale, unde a ieşit întotdeauna învingătoare.

A strâns în jur de 14 medalii la concursurile la care a participat. Anul trecut, în Israel, a obţinut locul 6 şi 5 la campionatul mondial. De curând, a obţinut trei medalii de aur la Campionatele Europene din Spania, Valencia. A reuşit să se claseze prima la toate cele trei stiluri: smuls, aruncat şi total. „Sincer nu credeam că o să ajung aici. Eu am început mai întâi să practic baschetul, apoi antrenorul m-a adus în sala de haltere şi aşa am ajuns să mă perfecţionez în acest sport. Am realizat 86 de kilograme, la stilul smuls, 106 kilograme la aruncat şi 192 la total", ne-a spus Andreea.

Imediat după succesul obţinut, a fost felicitată de colegii de clasă şi de profesori: „M-au sunat toţi şi m-au felicitat. Toţi mă susţin şi sunt alături de mine, bunici, părinţi, profesori, colegi. Nu aş fi putut ajunge la acest nivel fără antrenorii mei. Lor le datorez totul", a spus campioana.

Pentru a fi mereu în formă, Andreea ştie că nu trebuie să treacă o zi fără antrenamente. Este legitimată la L.P.S/ Dunărea, unde se pregăteşte cu antrenorii Mihai Nicolae şi Costel Dimofte. Nici viaţa în cantonament nu este deloc uşoară. Totuşi, nu uită o clipă că trebuie să munceacă mult pentru a-şi îndeplini visul: acela de a-şi păstra titlul de campioană şi de a deveni antrenoare. „Am avut un cantonament la Oneşti, înainte de campionatele europene. A fost greu, făceam trei antrenamente pe zi. Este muncă multă. Dar merită tot sacrificiul. În plus, îmi place ceea ce fac şi voi face tot ce ţine de mine să-mi păstrez titlul de campioană", ne-a spus Andreea.

Mulţumită rezultatelor obţinute în Spania, România va avea dreptul să prezinte o sportivă la Jocurile Olimpice pentru Tineret de la Singapore, din vară.

Întrebări şi răspunsuri

- Ce-ţi propui pe viitor?

- Îmi doresc să reuşesc să-mi menţin titlu de campioană europeană şi să obţin cât mai multe premii la concursuri. Consider că am tot timpul din lume, deoarece am doar 16 ani. Sper ca Dumnezeu să mă menţină în continuare sănătoasă să pot demonstra ceea ce pot. Vreau ca antrenorii, părinţii, profesorii şi prietenii mei să fie mândri de mine.

- Ai vrut vreodată să renunţi?

- Sincer nu. Îmi place ceea ce fac şi vreau să ajung la performanţe şi mai mari. Antrenorii mei m-au învăţat că nu trebuie să renunţ niciodată la luptă. Desigur, am învăţat că nimic nu se poate face fără muncă şi voinţă. Nu-i pot dezamăgi şi nici nu vreau. Lor le datorez totul.

Ce-i place

În timpul liber îmi place să mă plimb şi să călătoresc, îmi place să mă uit la filme şi să ascult muzică. De asemenea, îmi place foarte mult handbalul, să merg la patinoar iarna, iar vara, la bazin.

Ce nu-i place

Nu-mi plac relaţiile tensionate între prieteni, nu-mi place să mă cert şi să văd că oamenii sunt ranchiunoşi. Nu-mi place politica de niciun fel şi oamenii nesinceri.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Andreea_Marcovici-campioana_europeana_la_haltere_0_283171730.html

• 2 weeks later...
Posted

Elena Andrieş a cucerit titlul european şi se pregăteşte pentru Olimpiadă

Ambiţioasă, serioasă şi cam timidă, acestea sunt trăsăturile unei aspirante la titlul de campioană olimpică. Actuala campionă europeană de junioare la haltere, Elena Andrieş, şi-a început cariera sportivă la vârsta de nouă ani.

Întâmplarea care a adus-o în ipostaza de viitoare participantă şi chiar medaliată la Jocurile Olimpice din 2012 este una aparent una banală. Elena căra două găleţi de apă în comuna brăileană Tudor Vladimirescu în momentul în care antrenorul Costel Dimofte a remarcat-o. „M-a văzut şi mi-a spus să mă duc la sala de haltere. A zis că pot deveni sportivă de performanţă dacă sunt serioasă şi mă ţin de treabă", îşi aminteşte Elena Andrieş. După această întâlnire, Elena s-a dus la sală şi recunoaşte acum că a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-a luat. Din aproape în aproape a început să se apropie de acest sport şi apoi i-a intrat definitiv în sânge. Anul acesta a devenit campioană europeană. „Primul sport care m-a atras a fost handbalul, însă după câteva şedinţe de haltere am uitat de mingie. Acum haltere este singurul sport pe care îl practic şi singurul care mă atrage", explică Andrieş.

Elena vrea să participe la Olimpiada din 2012, de la Londra. „Sper să mă calific. Este foarte important pentru mine. Nu doresc doar să particip, ci mi-am propus să urc pe podium. Spe să obţin măcar locul doi. Ar fi o mare realizare pentru mine", ne-a mărturisit Elena Andrieş. Tânăra mai spune că speră să aibă o carieră care să-i permită participarea la două-trei ediţii ale jocurilor olimpice.

În cantonamente, 365 de zile pe an

Chiar dacă ridicarea halterelor a devenit ocupaţia sa de bază, şi îşi petrece cea mai mare parte a timpului în sala de antrenament, Elena nu uită că este tânără şi că are nevoie şi de distracţie. „Îmi place să ridic la sală greutăţi şi să mă atrenez aşa cum trebuie, însă când sunt la şcoală mă ocup de asta, când sunt la o plimbare prin oraş mă gândesc să mă recrez. E bine să compensezi efortul şi odihnă şi cu recreere", spune Elena. În ciuda spuselor ei, sortiva îşi petrece în cantonament, 365 de zile pe an, după cum precizează antrenorul Costel Dimofte. „Când aud fotbaliştii că sunt supăraţi că stau o zi sau două în cantonament, nu îmi vine să cred. Sunt multe sporturi în care se stă în cantanoment un an întreg, iar Elena Andrieş este un astfel de exemplu", explică Costel Dimofte.

Întrebări şi răspunsuri

- Cine te-a ajutat în carieră?

Tânăra campiona europeană spune că ajutorul pe care l-a primit în carieră se datorează în primul rând familiei şi antrenorul Mihai Nicolae şi Costel Dimofte. „Familia m-a sprijinit foarte mult. La început părinţii mei au fost puţin circumspecţi în legătura cu acest sport, care este unul masculin prin excelenţă, dar cu timpul s-au obişnuit. Şi antrenorii au fost foarte importanţi pentru că au avut răbadare cu mine ţi m-au sprijinit".

- Colegii de şcoală cum reacţionează la reuşitele tale ?

- Mă felicită şi mă susţin. Pentru că sunt elevă la Liceul cu Program Sportiv, mai toţi colegii au contact cu sportul de performanţă şi la rândul lor se pregătesc pentru concursuri şi medalii.

Ce-i place?

Îmi place foarte mult să ies la plimbare în weekenduri, să uit de toate problemele în timpul unei astfel de ieşiri. Plimbările mă liniştesc şi mă relaxează. Îmi place tot ce mă ajută de să uit pentru câteva ore de competiţie. Să mă duc cu prietenii undeva, la o plimbare, la un suc, orice. Îmi place să-mi ţin cunoscuţii aproape.

Ce nu-i place?

Nu-mi plac scandalurile, oamenii ceartăreţi, cei care vorbesc pe un ton ridicat. Nu-mi place nici zgomotul străzii. În generaş nu-mi plac certurile de niciun fel. Nu suport oamenii care nu sunt disciplinaţi, care nu ştiu să arate respect atunci când este cazul. Nu-mi place oamenii care vorbesc mai mult decât muncesc.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Elena_Andries_a_cucerit_titlul_european_si_se_pregateste_pentru_olimpiada_0_290970976.html