Jump to content

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena


 Share

Recommended Posts

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Constantin cel Mare, împărat roman (306-337), a devenit suveran al întregului Imperiu Roman după învingerea lui Maxenţiu şi a lui Liciniu. În ziua premergătoare luptei cu Maxenţiu, în anul 312, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă şi o inscripţie: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Împăratul va însemna toate steagurile armatei sale cu semnul sfintei cruci şi va intra biruitor în Roma. Prin Edictul de la Milano (313) a acordat libertatea de cult a creştinismului, acesta devenind religie de stat în timpul lui Teodosie cel Mare.

Împăratul Constantin a convocat primul Sinod ecumenic la Niceea (325), unde după lungi dezbateri, învăţătura lui Arie a fost condamnată şi s-a adoptat formula că Fiul lui Dumnezeu este de o fiinţă cu Tatăl şi deci, din veci cu El. La sinod au fost alcătuite şi primele 7 articole ale Simbolului de credinţă (Crezul), a fost fixată dată Paştilor (prima duminică după luna plină, după echinocţiul de primăvară) şi s-au dat 20 de canoane referitoare la disciplină bisericească.

Sfântul Constantin cel Mare a fost botezat pe patul de moarte de către episcopul Eusebiu de Cezareea. A murit la scurt timp în Nicomidia şi a fost inmormntat în Constantinopol, în biserica ctitorită de el.

Împărăteasa Elena

Flavia Iulia Helena s-a născut în provincia Bitinia. În anul 293, generalul roman Constantiu Chlorus, la îndemnul împăratului Diocletian, divorţează de împărateasa Elena. Acesta nu se recăsătoreşte, ci trăieşte departe de atenţia publică, dar aproape de fiul său. A reuşit să descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost răstignit Hristos. Potrivit tradiţiei, în urma săpăturilor s-au găsit trei cruci. Pentru a se identifica crucea pe care a fost răstignit Hristos, au atins cele trei cruci de un mort. Acesta a înviat în momentul în care a fost atins de Crucea Domnului. Împărăteasa Elena a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret şi multe alte sfinte lăcaşuri.

Semnificaţia numelor Constantin şi Elena

Numele Constantin este de origine latină şi vine de la constans, constantis ("constant", "ferm").

Elena - străvechiul nume Helene este explicat de unii prin grecescul helane ("torţă", "făclie", dar şi "foc sacru", la sărbătorile numite Heleneia, dedicate zeiţei Artemis), iar de alţii prin grecescul hele ("lumina arzătoare a soarelui").

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Eveniment&articol=3

La mulţi ani tuturor celor care poartă aceste nume!

Link to comment
Share on other sites

50.000 de sărbătoriţi la Galaţi

* 1.800.000 de români sărbătoresc de Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi Elena

Numărul celor care sărbătoresc ziua numelui de Sfinţii Constantin şi Elena depăşeşte în judeţul Galaţi cifra de 50.000, potrivit Serviciului Judeţean Comunitar de Evidenţă a Persoanei Galaţi. 27.491 de doamne ori domnişoare cu numele de Elena, Liliana, Ileana, Lenuţa şi Leana. Băieţi avem mai puţini - 24.641 de Constantin, Costel, Costache şi Costică. În total, 52.132 de gălăţeni tragem azi un chef de-or să-şi amintească vecinii.

Ministerul Administraţiei şi Internelor recunoaşte că din cei 1.800.000 de români care sărbătoresc azi, de ziua Sfinţilor Mari Împăraţi Constantin şi Elena, 1.173.982 sunt femei. Majoritatea - 890.138 - se numesc Elena. Sunt poftite la distracţie şi cele 129.589 de Ilene, 65.343 de Lenuţe, 54.791 de Constanţe, 28.054 de Constantina sau 4.628 de Leana. Tot azi dau de băut şi 650.442 de bărbaţi, 505.022 purtând numele de Constantin. Dintre domnii sărbătoriţi, 80.162 se numesc Costel, 34.681 - Costică, iar Costin sunt 19.362. Cei mai puţini dintre sărbătoriţi poartă numele de Nuţi – 1.439, la femei şi Costeluş – 302, la bărbaţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Astazi_este_ziua_noastra_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.