dcp100168 Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 Atac la galerie* Spray-uri lacrimogene şi picioare-n cap pentru fani * Cei mai fanatici suporteri ai echipei gălăţene de fotbal ameninţă că nu vor mai veni la stadion * Ei afirmă că au fost bătuţi de către poliţiştii comunitari * Unul dintre fani, în vârstă de 18 ani, a ajuns la spital * Conducerea clubului dezaprobă atitudinea forţelor de ordine şi solicită o întrevedere cu şefii instituţieiTot de-a şoarecele şi pisicaViolenţele de pe stadioanele din România sunt într-o încurajatoare descreştere, imaginile şocante cu indivizi care se bat până la sânge ieşind treptat-treptat din cotidian. Situaţia nu este însă sub control, scoaterea efectivelor de jandarmi de pe arene - modificare prevăzută de ultima lege emisă pentru fotbalul autohton - nerezolvând problemele de fond ale fenomenului. Relaţia dintre suporterul denumit "ultras" şi omul de ordine rămâne în continuare greu de gestionat - e un soi de competiţie a şoarecelui cu pisica! Sâmbătă, după meciul dintre Oţelul şi FC Vaslui, din Liga I, a avut loc un eveniment care confirmă această stare de fapt. Câţiva tineri din galeria "Sidexplozia" susţin că au fost bătuţi de poliţiştii comunitari, aceştia din urmă fiind noii responsabili cu paza şi ordinea la partidele oficiale de pe arena gălăţeană."A primit spray în ochi şi bocanci în cap"Gabriel Calomfir, alias Şuker, liderul formaţiunii care cântă în peluza de nord a stadionului, ne-a declarat că, alături de alţi colegi de galerie, a fost bruscat şi a primit jeturi de spray lacrimogen în ochi. Unul dintre suporteri a avut nevoie chiar de îngrijirile medicale ale echipajului de la Salvare! "După ce că-i dăduseră cu lacrimogene în ochi şi nu mai vedea, a mai primit şi bocanci în cap de la nişte poliţişti comunitari. Este incredibil ceea ce ni s-a întâmplat, fără a provoca pe nimeni. În condiţiile acestea, noi nu mai venim pe stadion! Avem familii, copii şi nu vrem să ne pierdem viaţa prosteşte", a adăugat Şuker, vizibil tulburat de evenimente. Şeful Ambulanţei de la Spitalul de Urgenţă, Mihai Polinschi, confirmă prezenţa victimei la spital: "Robert Vlasie, un tânăr de 18 ani, prezenta urme de spray în ochi şi era bătut. A fost adus la noi, dar nu a fost internat."De unde a plecat totul?"Ultraşii", obişnuiţi să intre în curtea stadionului după fiecare meci, spun că de data aceasta n-au mai fost văzuţi cu aceiaşi ochi de către forţele de ordine. "Ni s-a spus să plecăm, am fost înjuraţi, dar cred că cel mai mult a contat faptul că am pus un baner pe gard, baner pe care şeful Poliţiei Comunitare ni l-a interzis, deşi observatorul meciului acceptase prezenţa sa", a mai spus Gabi Calomfir. De partea cealaltă, Gheorghe Dârjan, directorul Poliţiei Comunitare, consideră că cei din galerie nu i-au respectat indicaţiile, dar neagă faptul că subordonaţii săi ar fi folosit forţa: "Ştiu că au dat cu spray lacrimogen, dar nu i-au bătut. Cel puţin, eu n-am văzut aşa ceva, pentru că am apărut la final în acea zonă.""Poliţiştii trebuie să dea tonul la civilizaţie!"Nici directorul general al Oţelului, Marius Stan, n-a digerat evenimentele petrecute la poarta arenei şi le ia apărarea lui Şuker şi compania. "Galeria îşi face treaba, n-am avut probleme cu aceşti băieţi, ei dau culoare pe stadion, iar comportamentul Poliţiei Comunitare este inadmisibil! Am auzit de picioare în gură şi spray-uri, de un comportament inuman. Dacă eşti din galerie, nu înseamnă automat că eşti şi huligan! În loc să dea tonul la civilizaţie, forţele de ordine ce fac, se dedau la sălbăticii? Domnii de la Poliţie sunt chemaţi să supravegheze, nu trebuie să facă excese. Ei sunt doar angajaţi, nu şefii noştri!", a tunat Stan, făcând precizarea că în zilele următoare va avea o întrevedere cu mai-marii Poliţiei Comunitare. "Dacă totuşi clubul va considera că galeria trebuie să stea în curte, noi ne vom da la o parte", a reacţionat prompt Gheorghe Dârjan.http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=22843
Recommended Posts