Jump to content

Trei copii, salvaţi din gunoi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Trei copii, salvaţi din gunoi

* Asistenţii sociali de la „Protecţia Copilului” au salvat ieri trei prunci care locuiau într-o mizerie cruntă* Părinţii i-au hrănit doar cu apă şi făină, în timp ce mama s-a delectat cu savuroasele băuturi alcoolice * O poveste tristă, cu un final ceva mai optimist *

Închideţi ochii şi vizualizaţi cea mai crâncenă sărăcie pe care v-o puteţi imagina. Adăugaţi un miros greu, un câine jigărit care dă cuminte de coadă într-un lanţ şi o pisică slabă ca vai de lume care se plimbă prin peisaj. Acum încercaţi să localizaţi imaginea, undeva în sărăcia de la marginea oraşului Galaţi, în „porcăria” de lângă Barboşi, imediat în vecinătatea Siretului. O baracă dărăpănată, cu un acoperiş improvizat, cu uşi ce stau să sară din balamele, cu ferestre prin care vântul şuieră nestingherit, o mulţime de haine murdare aruncate la întâmplare şi două cărucioare răpciugoase în curte, în care nu ai aşeza nici măcar copiii duşmanilor tăi.

În tot acest cadru, aşezaţi chiar în mijloc, trei copii: cel mai mare are şapte ani, cel mai mic şase luni, iar cel mijlociu aproape doi ani. Băiatul, cel mai mare dintre copii, fără încălţări şi cu bustul gol, se plimbă prin curtea barăcii, de trei pe patru metri. Înăuntru, fetiţa de nici doi ani, murdară ca vai de ea, îmbrăcată doar cu o bluză, are grijă de mezină: un bebeluş de şase luni care nu mai are nici glas să ţipe de foame. Iar părinţii, dispăruţi fără urmă de aproape 24 de ore.

Scenariul, aproape apocaliptic, nu e dintr-un film de groază, ci e unul adevărat, pe care l-am putut vedea ieri. Iar povestea e şi mai înfricoşătoare. Dacă vă mai puteţi stăpâni revolta, trebuie să ştiţi că mezina şi băiatul cel mare nu există în niciun act. Nu au certificate de naştere, ei nu există decât fizic, într-o mocirlă cumplită pe care imaginaţia nu are cum să ţi-o înfăţişeze într-un peisaj de decembrie de exemplu. Cele două fete, deşi grăsuţe, au burţile umflate aşa cum mai vedem prin reportajele cu copii subnutriţi din Africa. Explicaţia ne-o dă un vecin: „Aceşti copii au fost hrăniţi doar cu făină şi cu apă puse în biberon. Aşa au trăit până acum. E de mirare că au supravieţuit”.

Preluaţi în regim de urgenţă

Ce trei copii au fost preluaţi ieri în regim de urgenţă de asistenţii sociali de la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi. Cazul lor fusese adus în atenţia instituţiei de mai mulţi vecini în urmă cu câteva luni, iar de atunci, cei de la „Protecţia Copilului” s-au chinuit în zadar să îi ia din acest mediu otrăvit. Deşi exista de câteva săptămâni o ordonanţă preşedinţială de preluare a copiilor, acest lucru nu s-a întâmplat până ieri, când mama copiilor şi concubinul acesteia au dispărut de acasă şi i-au lăsat pe cei trei în plata Domnului. În precedentele vizite, după cum ne-au povestit cei de la DGASPC, a ieşit scandal monstru. Cu mama, Petruţa Cincu, care după cum spun şi vecinii iubeşte şpriţul mai degrabă decât pe propriile odrasle, nu s-a putut sta de vorbă, în timp ce concubinul, Costel Jirebie, a devenit violent, aruncând cu ce i-a ieşit în cale după asistenţii sociali. Ieri, pentru siguranţă, a fost nevoie chiar de prezenţa unui echipaj de Poliţie, care, din fericire, nu a făcut altceva decât să supravegheze ducerea la bun sfârşit a ordinului pe care îl aveau angajaţii DGASPC.

Cei trei copii nu sunt singurele odrasle ale Petruţei Cincu. De-a lungul anilor, ea a făcut nu mai puţin de şase copii. Pe lângă cei trei, preluaţi ieri de DGASPC Galaţi, mai există două fete, de cinci şi de zece ani, aflate deja în plasament familial. Un al şaselea copil, tot o fetiţă, a murit în 2006, la doar câteva luni după naştere. Aceiaşi vecini spun, fără să aibă dovezi totuşi, că probabila cauză a morţii a fost lipsa de îngrijire, hrana improprie, pe scurt, condiţiile inumane de trai. „Aceşti copii trebuia luaţi pentru că ar fi fost inuman să mai moară încă unul, aşa cum s-a întâmplat cu acea fetiţă”, ne-a mai declarat un alt vecin.

Un caz dramatic

„Este unul dintre nenumăratele cazuri de acest gen apărute în ultima perioadă. Din păcate, şi capacitatea noastră de a prelua în regim de urgenţă e limitată, dar încercăm să facem faţă acestor solicitări, mai ales atunci când este vorba despre cazuri dramatice. Sunt copii cărora noi, acum, le acordăm o şansă. Vor ajunge într-un loc curat, unde vor fi îngrijiţi, hrăniţi şi chiar iubiţi”, a declarat şefa DGASPC Galaţi, Manon Cristoloveanu. Aceasta a ţinut să facă un apel către toţi gălăţenii care cunosc astfel de cazuri să le anunţe la DGASPC Galaţi. „Îi rugăm pe cei care au cunoştinţă de astfel de situaţii să ne anunţe urgent pentru a nu se întâmpla tragedii. Este vorba despre copii, iar aici nu trebuie să ne jucăm”, a mai spus Manon Cristoloveanu.

http://www.viata-libera.ro/articol-Trei_copii_salvati_din_gunoi_2.html

Link to comment
Share on other sites

* Asistenţii sociali de la „Protecţia Copilului” au salvat ieri trei prunci care locuiau într-o mizerie cruntă* Părinţii i-au hrănit doar cu apă şi făină, în timp ce mama s-a delectat cu savuroasele băuturi alcoolice * O poveste tristă, cu un final ceva mai optimist *

Dacă fotografiile ataşate textului nu sunt suficiente, închideţi ochii şi vizualizaţi cea mai crâncenă sărăcie pe care v-o puteţi imagina.

Adăugaţi un miros greu, un câine jigărit care dă cuminte de coadă într-un lanţ şi o pisică slabă ca vai de lume care se plimbă prin peisaj.

Acum încercaţi să localizaţi imaginea, undeva în sărăcia de la marginea oraşului Galaţi, în „porcăria” de lângă Barboşi, imediat în vecinătatea Siretului.

O baracă dărăpănată, cu un acoperiş improvizat, cu uşi ce stau să sară din balamele, cu ferestre prin care vântul şuieră nestingherit, o mulţime de haine murdare aruncate la întâmplare şi două cărucioare răpciugoase în curte, în care nu ai aşeza nici măcar copiii duşmanilor tăi.

În tot acest cadru, aşezaţi chiar în mijloc, trei copii: cel mai mare are şapte ani, cel mai mic şase luni, iar cel mijlociu aproape doi ani. Băiatul, cel mai mare dintre copii, fără încălţări şi cu bustul gol, se plimbă prin curtea barăcii, de trei pe patru metri.

Înăuntru, fetiţa de nici doi ani, murdară ca vai de ea, îmbrăcată doar cu o bluză, are grijă de mezină: un bebeluş de şase luni care nu mai are nici glas să ţipe de foame.

Iar părinţii, dispăruţi fără urmă de aproape 24 de ore.

Copii fără acte, hrăniţi cu apă şi făină

Scenariul, aproape apocaliptic, nu e dintr-un film de groază, ci e unul adevărat, pe care l-am putut vedea ieri.

Iar povestea e şi mai înfricoşătoare. Dacă vă mai puteţi stăpâni revolta, trebuie să ştiţi că mezina şi băiatul cel mare nu există în niciun act.

Nu au certificate de naştere, ei nu există decât fizic, într-o mocirlă cumplită pe care imaginaţia nu are cum să ţi-o înfăţişeze într-un peisaj de decembrie de exemplu.

Cele două fete, deşi grăsuţe, au burţile umflate aşa cum mai vedem prin reportajele cu copii subnutriţi din Africa.

Explicaţia ne-o dă un vecin: „Aceşti copii au fost hrăniţi doar cu făină şi cu apă puse în biberon. Aşa au trăit până acum. E de mirare că au supravieţuit”.

Preluaţi în regim de urgenţă

Ce trei copii au fost preluaţi ieri în regim de urgenţă de asistenţii sociali de la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi.

Cazul lor fusese adus în atenţia instituţiei de mai mulţi vecini în urmă cu câteva luni, iar de atunci, cei de la „Protecţia Copilului” s-au chinuit în zadar să îi ia din acest mediu otrăvit.

Deşi exista de câteva săptămâni o ordonanţă preşedinţială de preluare a copiilor, acest lucru nu s-a întâmplat până ieri, când mama copiilor şi concubinul acesteia au dispărut de acasă şi i-au lăsat pe cei trei în plata Domnului.

În precedentele vizite, după cum ne-au povestit cei de la DGASPC, a ieşit scandal monstru.

Cu mama, Petruţa Cincu, care după cum spun şi vecinii iubeşte şpriţul mai degrabă decât pe propriile odrasle, nu s-a putut sta de vorbă, în timp ce concubinul, Costel Jirebie, a devenit violent, aruncând cu ce i-a ieşit în cale după asistenţii sociali.

Ieri, pentru siguranţă, a fost nevoie chiar de prezenţa unui echipaj de Poliţie, care, din fericire, nu a făcut altceva decât să supravegheze ducerea la bun sfârşit a ordinului pe care îl aveau angajaţii DGASPC.

Cei trei copii nu sunt singurele odrasle ale Petruţei Cincu. De-a lungul anilor, ea a făcut nu mai puţin de şase copii.

Pe lângă cei trei, preluaţi ieri de DGASPC Galaţi, mai există două fete, de cinci şi de zece ani, aflate deja în plasament familial.

Un al şaselea copil, tot o fetiţă, a murit în 2006, la doar câteva luni după naştere.

Aceiaşi vecini spun, fără să aibă dovezi totuşi, că probabila cauză a morţii a fost lipsa de îngrijire, hrana improprie, pe scurt, condiţiile inumane de trai.

„Aceşti copii trebuia luaţi pentru că ar fi fost inuman să mai moară încă unul, aşa cum s-a întâmplat cu acea fetiţă”, ne-a mai declarat un alt vecin.

Un caz dramatic

„Este unul dintre nenumăratele cazuri de acest gen apărute în ultima perioadă”.

„Din păcate, şi capacitatea noastră de a prelua în regim de urgenţă e limitată, dar încercăm să facem faţă acestor solicitări, mai ales atunci când este vorba despre cazuri dramatice”.

„Sunt copii cărora noi, acum, le acordăm o şansă. Vor ajunge într-un loc curat, unde vor fi îngrijiţi, hrăniţi şi chiar iubiţi”, a declarat şefa DGASPC Galaţi, Manon Cristoloveanu.

Aceasta a ţinut să facă un apel către toţi gălăţenii care cunosc astfel de cazuri să le anunţe la DGASPC Galaţi.

„Îi rugăm pe cei care au cunoştinţă de astfel de situaţii să ne anunţe urgent pentru a nu se întâmpla tragedii”.

„Este vorba despre copii, iar aici nu trebuie să ne jucăm”, a mai spus Manon Cristoloveanu.

http://www.viata-libera.ro/articol-Trei_copii_salvati_din_gunoi_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.