Jump to content

Mircea Toader primeşte subvenţii pentru a face transport în Deltă


 Share

Recommended Posts

Mircea Toader primeşte subvenţii pentru a face transport în Deltă

Conform HG 595/2000, Guvernul a creat un serviciu public de transport de pasageri şi mărfuri pentru locuitorii Deltei şi l-a încredinţat, fără licitaţie, firmei private Navrom Delta. Ministerul Transporturilor (MT) nu acordă subvenţia pe călător şi kilogram de marfă, ci pe activitatea derulată de SC Navrom Delta, acoperindu-i toate cheltuielile. Astfel, din 2000, an de an, firma respectivă, ai cărei acţionari sunt din Galaţi (printre ei se numără şi liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader), încasează din bugetul MT aproape 2,5 milioane de euro. Pentru această sumă, Navrom Delta pretinde că a redus cu 50 la sută preţul biletului de călătorie cu vaporul în Deltă.

Numai că o altă firmă de transport naval, a fostului fotbalist Gică Popescu, transportă pasagerii în Deltă la acelaşi preţ, fără să încaseze subvenţii bugetare.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/dobrogea/paradisul-fiscal-delta-dunarii-188566.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Navrom Delta nu va mai primi subvenţii şi trebuie vândută... statului

De la 1 ianuarie 2011, locuitorii din Delta Dunării nu se vor mai putea deplasa cu vapoarele către localităţiile de domiciliu. Compania Navrom Delta Tulcea nu mai este interesată să asigure acest tip de transport, deoarece, de la începutul anului, nu vor mai primi subvenţii de la stat.

Transportul de persoane este asigurat, în acest moment, de compania Navrom Galaţi prin intermediul Navrom Delta SA, societate la care deţine 90% din acţiuni. Timp de zece ani, afacerea a fost una profitabilă datorită subvenţiilor generoase, de peste 20 de milioane de euro, primite de Navrom Delta de la statul român. Asta în condiţiile în care patrimoniul firmei - format din două nave rapide şi şase vapoare cu capacitate de 130 şi 300 pasageri (nave construite în anii '60) şi 20 pontoane de acostare - a rămas neschimbat. În lipsa subvenţiilor, patronii companiei private Navrom Galaţi au cerut Consiliului Judeţean Galaţi să preia pachetul majoritar de acţiuni al SC Navrom Delta. Suma cerută pentru ca tranzacţia să se finalizeze ar fi de 10 milioane de euro. Ioan Boieru, vicepreşedinte al CJ Tulcea, spune că „nu avem bani în buget pentru preluarea Navrom Delta şi nici pentru subvenţionarea acestui serviciu".

Patronii companiei Navrom Delta şi-au dat seama că afacerea va deveni nerentabilă în momentul în care Comisia Europeană a cerut Ministerului Transporturilor să nu mai subvenţioneze transportul naval din Deltă. Dacă, într-o primă fază, fostul ministru Radu Berceanu a ignorat acest avertisment, recent, Anca Boagiu a notificat, Navrom Delta că, de anul viitor, nu va mai primi subvenţii pentru transportul din Deltă. Aceasta este motivul real care i-a determinat pe patronii din Galaţi să încerce să vândă firma către Consiliul Judeţean. Dacă tranzacţia s-ar încheia, administratia din Tulcea ar urma să suporte un efort bugetar uriaş pentru că va trebui să suporte atât acţiunile evaluate la 10 milioane de euro, dar şi subvenţionarea serviciului public evaluat la 2,5 milioane de euro pe an.

http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/companii/cadoul-otravit-de-la-navrom-204284.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.