Jump to content

Încă un trofeu pentru Alexandra Penciu

Recommended Posts

Posted

Alexandra Penciu cântă de când se ştie

* Are 14 ani şi a ajuns de patru ori la „Mamaia Copiilor”. Anul acesta a câştigat marele trofeu la „Ceata lui Piţigoi”.

Talentul pentru cântat i l-a descoperit o educatoare de pe vremea când era la grădiniţă. De fapt, aceasta a remarcat-o pe tânăra, de pe atunci, Alexandra care făcea vocalize prin curtea grădiniţei. I-a spus atunci mamei fetei că Alexandra are o voce puternică şi i-a recomandat să meargă la Liceul de Arte. Astfel, fata a fost înscrisă încă din clasa I la secţia pian. “Aveam acasă o pianină şi mi-am spus că acest instrument mi se potriveşte”, povesteşte tânăra. Un an mai târziu, pe când era în clasa a II-a, tânăra a participat la un concert aniversar al Coralei Allegria, din cadrul Centrului Cultural Dunărea de Jos. A ieşit în evidenţă imediat şi a fost înscrisă în cor. “Am multe clipe frumoase legate de Corala Allegria. Am fost în turnee în mai multe ţări, printre care Belgia, Franţa sau Grecia”, ne-a explicat Alexandra Penciu.

Înălţimea a trădat-o!

Din 2008 a fost nevoită să iasă din Corală pentru că era prea înaltă. “Ajunsesem deja la 1.80 metri şi făceam notă discordantă în grup. Eram cea mai înaltă, nu mai încăpeam în nicio încadrare. Aşa că, am fost nevoită, cu lacrimi în ochi să-mi iau rămas bun de la prietenii mei de acolo”, mai spune tânăra cântăreaţă. Experienţa din Corala Allegria i-a fost însă benefică: în 2006, la recomandarea profesoarei de canto, a participat pentru prima dată la Mamaia Copiilor. De atunci, în fiecare an participă la acest festival-concurs şi de două ori a reuşit chiar să ajungă printre primii 10 cei mai buni copii din ţară. În paralel, Alexandra Penciu s-a înscris şi la şcoala de canto din cadrul Centrului Cultural Dunărea de Jos.

Ea vrea rock, părinţii canto

Pe lângă pasiunea pentru muzică, Alexandra este încântată şi de matematică. “Am avut acum câţiva ani o participare la un concurs de matematică – Cangurul – unde am obţinut cel mai bun punctaj la categoria mea de vârstă”, se laudă cântăreaţa. De fapt, şi la română a obţinut note foarte bune, anul trecut ea reuşind să primeacă cea mai bună notă la teza unică. Cât priveşte diplomele şi trofeele obţinute pe plan muzical, şi acestea sunt destule. “Nu sunt premii foarte mari, dar sunt importante pentru mine. M-au făcut să merg mai departe”, mărturiseşte Alexandra. Visul ei este acum să ajungă o cântăreaţă cunoscută, care abordează un stil combinat între Paula Seling şi Geanina Corondan. Nu prea se potriveşte însă şi cu preferinţele părinţilor, care o văd pe tânăra lor fată la canto.

Întrebări şi răspunsuri

- Ce ai face într-o “fereastră” de la şcoală?

- M-aş duce cu cel mai talentat pianist din Liceul de Arte într-un loc public şi aş improviza o piesă la patru mâini. Îmi place foarte mult să mă desfăşor, să arăt oamenilor ce ştiu. Vă daţi seama că nu m-aş duce în faţa unui calculator să stau pe Messenger!

- Cum ar trebui să arate prietenul tău?

- Păi, în primul rând, ar trebui să fie înalt, să aibă cel puţin 1.80 metri, să fie brunet şi, aşa cum spun părinţii mei, să se lase dominat. Şi încă ceva: să suporte discuţiile mele despre teoria muzicii, asta dacă nu cumva ar trebui şi el să ştie ceva muzică.

Ce-i place?

Îmi place foarte mult să vorbească despre teoria muzicii. Pe cine prind, îi umplu capul cu chestiuni legate de muzică. Cred că aş putea să vorbesc o săptămână în continuu despre muzică. depinde de interlocutori, de cum mă provoacă.

Ce nu-i place?

Nu-mi plac oamenii care nu sunt originali, care copiază prin tot ceea ce fac. Nu pot să-i sufăr pe cei care nu reuşesc să creeze un stil propriu. Îmi place şi mie să mai când din când în când piese din repertoriul altor cântăreţi, dar o fac în stilul meu.

Născută: 17.03.1995

Ocupaţie: elevă la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”

Stare civilă: necăsătorită

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... -stie.html

• 8 months later...
Posted

Încă un trofeu pentru Alexandra Penciu

Elevă la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, premiată la diferite alte concursuri de interpretare, Alexandra Penciu a adus zilele acestea la Galaţi o nouă distincţie. Tânăra interpretă a câştigat unul dintre trofee la ediţia a doua a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară pentru Copii şi Tineret „Steluţe de mai”. Organizat la sfârşitul săptămânii trecute, la Focşani, festivalul este supranumit „Oscarul muzicii pop pentru copii şi tineret”.

În acest an, preşedintele juriului şi invitat special a fost interpretul şi compozitorul Mihai Trăistariu. Alexandra Penciu a concurat la secţiunea de vârstă 13-15 ani, cu melodia „Tu n-ai avut curaj” (Şerban Georgescu, muzică, Mădălina Manole, versuri), obţinând Trofeul la această categorie de vârstă.

Anul acesta, Alexandra Penciu (15 ani) s-a calificat, alături o altă gălăţeancă, Maria Cristina Crăciun (10 ani), în etapa finală a competiţiei Cerbul de Aur Junior, care se va desfăşura în vară, la Piatra Neamţ.

http://www.viata-libera.ro/articol-Un_trofeu_pentru_Galati_2.html

• 10 months later...
Posted

Alexandra Penciu, singura gălăţeancă în finală la „Cerbul de Aur Junior” 2011

O singură gălăţeancă, Alexandra Penciu, ne va reprezenta judeţul în etapa finală a uneia dintre cele mai importante competiţii muzicale româneşti pentru tineri.

Vocea cu un timbru aparte a adolescentei de 16 ani, dar şi prezenţa sa scenică i-au impresionat pe membrii juriului de la Festivalul Internaţional de Muzică „Cerbul de Aur Junior”. Alexandra a ales o melodie din repertoriul retro, „Doar băieţii sunt de vină” (compozitor George Grigoriu), pe care a reorchestrat-o în stil de jazz, cu accente ironice, tocmai pentru a-şi pune în evidenţă calităţile vocale. Piesa cu versuri generoase i-a pus în valoare şi calităţile actoriceşti, nu doar pe cele muzicale, asta graţie unei coregrafii lucrate intens.

Ea a trecut cu brio de preselecţia care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la Bucureşti, şi va participa în finală la secţiunea Interpretare, grupa de vârstă 14-17 ani. Tânăra pregătită de profesoara Monica Măciuceanu va trebui să demonstreze că, în ce priveşte performanţele muzicale, este mai bună, dacă nu măcar la fel de bună, precum ceilalţi 13 concurenţi calificaţi la aceeaşi secţiune.

Elevă în clasa a IX-a a Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin”, Alexandra Penciu nu este la prima performanţă de acest gen. Anul acesta s-a calificat pentru a doua oară la „Cerb…”.

De asemenea, în finala de la „Mamaia Copiilor”, o altă competiţie cu ţinută, a intrat de două ori. Palmaresul Alexandrei s-a îmbogăţit însă în timp, la numeroasele alte concursuri internaţionale, naţionale sau regionale.

Pentru reuşita de anul acesta, ea le mulţumeşte şi celorlaltor două profesoare care şi-au pus amprenta în formarea ei, Sofia Şerban şi Silvia Niţă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Alexandra_Penciu_singura_galateanca_in_finala_la_%E2%80%9ECerbul_de_Aur_Junior%E2%80%9D_2.html

• 4 weeks later...
Posted

Alexandra Penciu, a treia oară la „Mamaia Copiilor”

Tânăra artistă Alexandra Penciu, în vârstă de 16 ani, va merge şi la Festivalul Mamaia Copiilor 2011. Preselecţia pentru Mamaia Copiilor nu a fost deloc uşoară. Concurenţa a avut piese grele şi voci puternice, dar Alexandra a reuşit să-i impresioneze pe membrii juriului cu interpretarea unei melodii de excepţie din repertoriul regretatei Mădălina Manole – „Suflet gol”.

Pentru Alexandra Penciu, elevă în clasa a IX-a a Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin”, este a treia oară când urcă pe scena de la Mamaia Copiilor. A mai făcut-o în 2007 şi 2009. Dacă până acum nu a reuşit să plece acasă cu un trofeu, de această dată este sigură că va reuşi să obţină marele premiu.

Nouă nu ne rămâne decât să îi dorim succes!

viata-libera.ro

• 1 year later...
Posted

Alexandra Penciu, în semifinalele Festivalului Mamaia

Tânăra artistă în vârstă de numai 17 ani Alexandra Penciu, pe care o ţară întreagă a ascultat-o la „Vocea României”, la Pro Tv, a trecut de preselecţii şi s-a calificat în semifinalele Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia 2012. Alexandra Penciu este singura gălăţeancă a cărei voce se va face auzită la celebrul festival de tradiţie de la malul mării, care va avea loc în perioada 23 – 26 august 2012 la Teatrul de Vară „Soveja” din Constanţa.

După cum ne-a mărturisit, Alexandra îşi doreşte să urce pe scena marelui festival încă din copilărie, când urmărea cu sufletul la gură artiştii ca debutau în concurs pentru a deveni mai apoi marile voci ale României. Aici, la Mamaia, s-au lansat Loredana Groza, Laura Stoica, Mădălina Manole, Paula Seling…

„Este o mare împlinire pentru mine faptul că am fost admisă la Mamaia”, ne-a declarat Alexandra. Gălăţeanca va concura la secţiunea "Interpretare". Trebuie spus că această a 42-a ediţie a Festivalului va include, pe lângă "Creaţie" şi secţiunea "Rock", inaugurată la ediţia precedentă, dar şi o seară omagială in memoriam Aurelian Andreescu. Palmaresul tinerei artiste, elevă la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, este plin de trofeele a numeroase festivaluri şi concursuri internaţionale, naţionale sau regionale, iar în spatele acestora nu este doar talentul ei nativ, ci sunt şi ore în şir de muncă şi canto. Îi ţinem pumnii şi îi dorim din toată inima succes!

viata-libera.ro

La secţiunea "Interpretare" s-au calificat în competiţie: Alexandra Cristina Şipoş (17 ani, Bucureşti); Rodica Elena Tudor (22 de ani, jud. Prahova); Alexandra Penciu (17 ani, Galaţi); iolanda Florina Ulmeţeanu (18 ani, Constanţa); Ştefana Dragomir (17 ani, Mangalia); Mihaela Chisnencu Mihaela (19 ani, Bucureşti); Doina Ianculescu (26 de ani, Chişinău); Cristiana Dicianu (19 ani, Constanţa); Adnana Bianca Olariu (19 ani, Hunedoara); Simona Gianina Ion (20 de ani, Bucureşti); Oana Cristina Ioniţă (18 ani, Călăraşi); Adrian Ciucă (30 de ani, Bucureşti); Silvia Simina Mermeze (23 de ani, jud. Bihor); Gheorghe Berghian (31 de ani, Sebeş), Elena Petronela Sandu (30 de ani, jud. Harghita), Giulia Ioana Eftimescu (18 ani, jud. Prahova).