Jump to content

Gohor - istorie veche şi amânări moderne


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Gohor - istorie veche şi amânări moderne

La vremuri de criză, la capătul judeţului, la Gohor, sărăcia se simte, dar mai ales se vede cu ochiul liber. Se vede după drumurile care aşteaptă să fie reparate, după încetineala cu care se derulează lucrările celei mai importante investiţii din localitate - alimentarea cu apă, după din lipsa de speranţă a oamenilor, din ce în ce mai necăjiţi şi mai preocupaţi de ziua de mâine.

Sat de răzeşi

În dicţionare se spune că localitatea Gohor, situată pe valea râului Zeletin, se numea în vechime „Otovăieşti” şi ar data dinainte de 1500. Pe vremuri, locul era des expus năvălirilor turceşti şi tătărăşti, iar la acea vreme în faţa „oaspeţilor” nepoftiţi o parte a locuitorilor acestei comune s-a aşezat pe dealul dinspre răsărit, „avându-l în frunte pe conducătorul Gohol”. De la numele căpeteniei Gohol îşi trage denumirea actuala comună Gohor. Informaţia se găseşte pe un document vechi al învăţătorului Radu Tănăsescu (1864-1944) şi poartă ştampila Episcopiei de Huşi, primii răzeşi din Gohor fiind strămoşii familiei Tănăsescu. În faţa pericolului năvălitorilor, cealaltă jumătate a localnicilor s-a îndreptat înspre Apus, peste râul Berheci, avându-l conducător pe Brahas. De aici, numele satului Berheci, aflat astăzi în componenţa comunei Gohor, alături de Ireasca, Poşta şi Nărteşti.

Pe vremuri, pădurile seculare predominau în această parte, iar astăzi drumul de pădure dintre Ireasca şi comuna de reşediţă Gohor este doar o amintire pală a acestora. În toată localitatea mai avem acum „doar două pâlcuri de pădure”, ne spunea gazda noastră, primarul Relu Crângan.

Astăzi nu mai mergem pe poteci umbroase, asfaltul ne dă de furcă. La Gohor, şoselele sunt şi „bune” şi rele, ca peste tot în judeţul nostru. Despre o porţiune de stradă, asfaltată anul trecut, tot zicem ceva, fiindcă „formula” folosită întrece orice record de... nedurabilitate. „E vorba de un kilometru de asfalt pus anul trecut de Compania Naţională de Investiţii din cadrul Ministerului Dezvoltării şi a fost un proiect pilot, scopul fiind acela de a testa o formulă de asfalt”, ne-a spus primarul Crânganu. „Ori formula a dat greş, ori tasarea pământului, înainte de asfaltare, a dat greş. Ca să îndreptăm situaţia, am înaintat o adresă la CNI”.

În suspans au rămas şi aproximativ 500 metri din drumul judeţean ce duce înspre Vaslui şi cine ştie dacă nu se va finaliza când asfaltul pus de anul trecut se va strica!...

O investiţie aproape gata - pe linia moartă!

Un alt proiect este cel legat de alimentarea cu apă a comunei Gohor, fără satele Berheci şi Poşta. Investiţia a început în 2007 şi este realizată în proporţie de 98 la sută. S-au alocat 2.400.000 lei şi ar mai fi nevoie de 150.000 lei. Cum anul acesta nu s-a alocat niciun leu, că aşa cere criza!, se duce de râpă ditamai investiţia, ce are menirea să asigure condiţii de trai decente, europene, cum ne-au promis aleşii noştri. Este lipsă de realism şi de responsabilitate să-ţi permiţi acest fapt! Dacă vă mai spunem că primarul de la Gohor este un om de vază al PD-L, deci al partidului majoritar de la guvernare, vă puteţi face o imagine completă a modului cum înţeleg aleşii problemele noastre!

Falsă grijă pentru cetăţeni

Singura investiţie care se derulează la Gohor în anul bugetar 2010 este, de fapt, continuarea uneia de anul trecut, consolidarea Şcolii din Gohor. „Reparaţia a început în 2009, când au fost alocaţi 100.000 lei, iar anul acesta am primit 90.000 lei”, a continuat primarul de Gohor. „Bugetul este de criză şi toată lumea se prevalează de acest motiv. În realitate, se duc pe apa sâmbetei investiţiile din anii din urmă...”.

Din cei 3.700 de locuitori ai comunei Gohor, 200 sunt în evidenţa Sectorului de Asistenţă Socială. Aparent, un procent de 6-7 la sută din locuitorii acestei aşezări, potrivit Legii 416, au un venit mai mic de 125 lei pe lună. Prin amintita lege, aceştia mai primesc câtva zeci de lei, astfel că venitul pe cap de asistat român ajunge la frumoasa sumă de 50 de euro pe lună!

http://www.viata-libera.ro/articol-Istorie_veche_si_amanari_moderne_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 5 years later...

La Gohor, proiectele se realizează greu, din lipsa fondurilor

Situată la 106 kilometri distanţă de Galaţi, comuna Gohor nu are decât 3.500 de locuitori, într-o suprafaţă totală de 52 de kilometri pătraţi. Actualul primar, Gelu Sârghie, este la al patrulea mandat în ultimii 20 de ani, iar realizările încep să se vadă.

Drumurile, un obiectiv important

Dacă în alte comune îţi este teamă să intri cu maşina din cauza drumurilor proaste sau, pe alocuri, inexistente, la Gohor lucrurile stau cât de cât mai bine. Investiţii s-au făcut, drumurile prin comună arată bine, acolo unde există asfalt, iar în rest piatra îşi face foarte bine treaba. "Prin Ordonanţa de Guvern nr. 28 am reuşit să accesăm 2.600.000 de lei, ca să asfaltăm centrul comunei, acolo unde am turnat şi şanţuri dalate pe o parte şi pe cealaltă a străzii, să aibă pe unde să se scurgă apa. La Ireasca am făcut două drumuri, unul cu piatră, abia l-am redeschis, că nu se putea circula pe el, iar celălalt cu beton, cu ciment, din bani de la bugetul local", ne-a explicat primarul Gelu Sârghie.

Primăria Gohor aşteaptă şi alte fonduri

"Şi în satul Nărteşti am reuşit să facem drumuri cu şanţuri dalate, pe Drumul Comunal 84. De altfel, am primit deja aviz favorabil pentru proiectul de asfaltare a drumului respectiv, pe o distanţă de aproximativ 3,7 kilometri, aşteptăm să intre banii. Este vorba despre aproximativ un milion de euro, bani care vor fi folosiţi în beneficiul comunei", ne-a mai spus primarul din Gohor.

Indiferent dacă îşi va continua munca şi din vară, Gelu Sârghie a pus pe masa Consiliului Local al comunei şi un proiect de asfaltare a tuturor uliţelor din comună, fie din fonduri europene, fie prin Ordonanţă de Guvern. "Eu cred că trebuie să rămână ceva după mine, că suntem aici în comună cu toţii şi e bine să avem respect unul pentru celălalt. Culoarea politică e importantă la Bucureşti, nu neapărat la noi. Oameni suntem cu toţii şi astfel de lucrări sunt în interesul nostru, al tuturor", a explicat primarul.

Una dintre cele mai ciudate situaţii în ceea ce priveşte comuna Gohor o reprezintă asfaltarea drumului judeţean DJ 251. În mare parte plin de gropi şi nemarcat, DJ 251 are o porţiune de aproximativ 60 de metri care arată impecabil, de la asfalt şi până la liniile de demarcaţie a drumului. De ce doar atât? "Atât a fost cuprins în proiectul Consiliului Judeţean, pentru că doar porţiunea aia de drum era stricată mai tare. Eu, ca primar, nu am nicio putere pe drumul judeţean, chiar dacă trece prin comuna noastră. Arată ciudat, aşa este, dar ce putem face?", a conchis Gelu Sârghie.

viata-libera.ro

 

Şcoli şi grădiniţe sunt, copii nu prea

Conform primarului Gelu Sârghie, comuna Gohor are două şcoli gimnaziale, una în satul Gohor şi una la Berheci, şi patru grădiniţe, câte una în fiecare sat, iar copiii din Nărteşti şi Ireasca sunt aduşi cu microbuzul şcolar la cele două şcoli gimnaziale. "Şcoli ar fi şi la Nărteşti şi la Ireasca, dar nu sunt suficienţi copii acolo pentru a se forma clasele, aşa că îi transportăm la Gohor şi Berheci. Pe cei din Ireasca îi aducem la noi, în Gohor, iar pe cei de la Nărteşti îi ducem la Berheci", ne-a spus primarul.

Cu toate astea, lucrurile s-ar putea schimba, dat fiind că şcoala din Berheci va fi renovată. "Vom investi în şcoala de la Berheci, pentru reparaţii capitale. Este nevoie de o schimbare a interiorului, de la parchet la bănci şi scaune, precum şi tablă, geamuri, etc. Vom aduce un specialist, pentru a ne spune exact de ce este nevoie şi de câţi bani, astfel încât să ne apucăm de treabă. Copiii sunt o parte importantă a comunei şi trebuie să le asigurăm toate condiţiile să înveţe", ne-a mai spus Gelu Sârghie.

Actualmente, şcolile din Gohor sunt dotate cu calculatoare, biblioteci şi săli de festivităţi. Cu toate astea, se doreşte modernizarea lor, astfel încât să fie aduse la standard cu şcolile din alte comune, ceva mai dezvoltate.

Un şofer la două microbuze

Chiar dacă este nevoie de cel puţin doi şoferi pentru a transporta în timp util copiii din Ireasca şi Narteşti la şcolile din comună şi înapoi acasă, primăria nu are decât un singur post de şofer. "Din nefericire, îl muncim pe săracul om de dimineaţa până seara, pe un salariu mic. Noi am mai angaja încă un şofer, dar nu avem postul, aşa că nu putem. Dimineaţa se duce şoferul nostru la Ireasca, face rondul, aduce copiii la Gohor şi apoi pleacă la Nărteşti. Seara, o ia de la capăt. E obositor pentru un singur om", ne-a mai spus primarul.

Proiect de grădiniţă nouă

Lângă şcoala din Gohor funcţionează, într-o clădire de o cameră, o grădiniţă care are mare nevoie de reparaţii. Duşumeaua veche scârţâie în toate locurile, pereţii sunt din chirpici, iar chiuveta la care se spală cei mici pe mâini este, de fapt, un lighean cu o gaură în mijloc. Cu toate astea, primarul comunei spune că are pe rol un proiect de modernizare a acesteia. "Vreau să fac o grădiniţă modernă aici, la noi în sat, în locul celei existente. Vom vedea cât ne costă, dar o s-o facem, cu siguranţă", a concluzionat Gelu Sârghie.

Oamenii cu care am stat de vorbă la grădiniţă spun că sunt, totuşi, condiţii bune pentru cei mici. "Înainte se învăţa în şcoală, dar acum, că sunt separate clădirile, e mai bine. Iarna nu suferă copiii de frig, pentru că soba merge bine, mobilierul e bun, iar copiii s-au adaptat", ne-a explicat un sătean.

Legat de încălzirea în şcoli, primarul ne-a spus că se face pe bază de centrală pe lemne, pentru că sobele erau depăşite. "Am instalat centrale şi e un sistem mult mai bun de încălzire. Sobele nici economice nu mai erau. După ce vom reuşi să facem şi canalizare, sper eu că vom duce toate toaletele din şcoli înăuntru. Momentan, doar la şcoala din Gohor este toaletă în interior, în rest, chiar şi la grădiniţe, toaletele sunt în exterior", ne-a spus Gelu Sârghie.

viata-libera.ro

 

Cât plătesc gohorenii pentru apa de la robinet

În urma discuţiei pe care am avut-o cu primarul din comuna gălățeană Gohor, Gelu Sârghie, am putut aflat că toate casele din comună sunt alimentate cu apă potabilă, graţie unui puţ de mare adâncime.

"Am captat acest puţ şi, cred eu, este un lucru foarte bun pentru comuna noastră, dat fiind că vara, când e secetă, oamenii rămâneau fără apă. Debitul actual este de 12 metri cubi pe secundă, ceea ce înseamnă că avem apă potabilă suficientă pentru toţi gohorenii, tot anul", ne-a explicat primarul.

Singurul sat al comunei care nu este alimentat sută la sută cu apă este Berheci, acolo unde există un proiect care cuprinde şi reţeaua de canalizare. "Conform discuţiilor de la Galaţi, sper ca Apă-Canal să se ţină de cuvânt şi, în 2018, să reuşim să implementăm acest proiect", a spus Gelu Sârghie.

Apa, de patru ori mai ieftină ca în Galaţi

În condiţiile în care Galaţiul este înconjurat de ape, pentru unii pare extrem de mult să plătească aproape 8 lei pentru un metru cub de apă. În Gohor, însă, precum şi în alte comune din Galaţi, apa potabilă extrasă din puţuri de mare adâncime costă... doi lei pentru fiecare metru cub, adică de patru ori mai puţin ca în oraş. "Noi nici nu avem, aici, salarii de oraş. O bună parte dintre oamenii din comună sunt pensionari, alţii asistaţi sociali, e greu să pui 8 lei metrul cub de apă. Considerăm că doi lei sunt suficienţi pentru un metru cub de apă, iar banii strânşi se adună la bugetul local", ne-a mai spus primarul din Gohor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Comuna Gohor, capăt de judeţ. Fără infrastructură, nu vin nici investitorii

3.500 de locuitori. Atât numără populaţia comunei Gohor, situată 106 kilometri de Galaţi, distanţă de o oră şi jumătate de mers cu maşina. Ba chiar mai mult, în condiţii de trafic greu, ori de vreme rea. Din ce spun oamenii, cei mai mulţi pleacă şi nu se mai întorc. Ba chiar şi primarul Gelu Sârghie, ajuns la al cincilea mandat, recunoaşte că tinerii nu mai pot fi ţinuţi în comună. "E din ce în ce mai greu. Investitorii ne ocolesc, locuri de muncă sunt puţine şi doar în domeniul agriculturii, aşa că cei mai mulţi preferă să plece în alte oraşe sau alte ţări, pentru a câştiga ceva mai mult", explică edilul. 

Infrastructura este, de altfel, cea mai mare problemă a comunei. Primarul Gelu Sârghie are, în continuare, proiecte legate de reţeaua de drumuri, dar şi de alimentarea cu apă potabilă a întregii comune, însă totul se împotmoleşte când vine vorba de fonduri. "Am reuşit să asfaltăm strada principală din satul Gohor, lucrare în care au fost investiţi 2,6 milioane lei, fonduri de la Guvern. Mai departe, ne dorim să vedem cam cât ne-ar ajunge să asfaltăm toate drumurile din comună, motiv pentru care am comandat un studiu de fezabilitate, în valoare de 80.000 de lei. Este aproape finalizat, aşa că vom da startul procedurii de depunere a documentaţiei cel mai târziu la începutul anului viitor", ne-a explicat Gelu Sârghie. 

Unde nu e asfalt, avem piatră

"Pentru că fondurile locale sunt limitate, populaţia cotizantă fiind, în majoritate, de pensionari cu venituri mici, nu am reuşit să turnăm asfalt încă pe mai multe drumuri, dar am dat în folosinţă două drumuri în satul Ireasca, spre exemplu, unul cu piatră, pe care nu se mai putea circula deloc, şi unul cu beton", a mai spus primarul comunei. 

Şi DC84 (drum comunal), din satul Nărteşti, va intra în reparaţii capitală, pe o lungime totală de 3,6 kilometri. Investiţia se ridică la 1 milion de euro, adică ceva mai mult de 4,5 milioane de lei, din fonduri europene. "Deja am pregătit drumul pentru asfaltare, aşteptăm banii ca să putem oferi un drum secundar excelent din punct de vedere al suprafeţei carosabile", a continuat edilul din Gohor.

În ceea ce priveşte DJ251, drumul care trece prin toată comuna, speranţe există, dar nu se materializează. "Am vorbit la Consiliul Judeţean, există speranţe ca acest drum să fie refăcut. Momentan arată foarte prost, dar sper că asta se va în schimba în viitorul apropiat", a conchis Gelu Sârghie.

274 de dosare, peste 500 de asistaţi

În comuna Gohor, numărul dosarelor pentru ajutorul social a ajuns la 274, însă pe aproape fiecare dosar sunt cel puţin două persoane, ceea ce înseamnă, în medie, ceva mai mult de 550 de asistaţi social la nivelul întregii comune. Dacă ne raportăm la populaţia de 3.500 de locuitori, putem deduce că 14 la sută dintre cei din comună beneficiază de ajutorul social de la stat. "Cei mai mulţi sunt, într-adevăr, năpăstuiţi de soartă. Au handicap, ori sunt inapţi de muncă din cauza stării de sănătate. Sunt, însă, printre ei, şi oameni care ar putea munci fără probleme, dar nu au unde, ori nu le convin salariile mici, din care ar trebui să plătească transportul, eventual şi mâncare", a explicat Gelu Sârghie.

Cu toate astea, asistaţii social sunt extrem de utili autorităţilor locale în fiecare lună. "Cu ei decolmatăm şanţuri, cu ei lucrăm la deszăpezire. Vin la muncă atunci când sunt chemaţi, pentru că nu au încotro. Dacă ar sta acasă, le-am face referat şi nu ar mai primi ajutorul social, aşa că nu îşi permit. Eu, personal, sunt mulţumit de cum muncesc ei", ne-a mai spus primarul din Gohor. 

Problema asistaţilor sociali este una prezentă în toate comunele judeţului, motiv pentru care ne situăm undeva la coada clasamentului naţional, din acest punct de vedere. Lipsa investiţiilor, a locurilor de muncă şi problemele de infrastructură sunt principalele cauze ale acestui fenomen.

Doi poliţişti la cinci sate

"Din păcate, avem o mare problemă cu numărul de agenţi de poliţie din comună. Mai există doar şeful de post şi un agent, care trebuie să se descurce cu cele cinci sate din arealul nostru, iar asta este destul de dificil. Slavă Domnului, nu am avut probleme majore până acum", ne-a spus Gelu Sârghie, primarul comunei. 

Pentru a preîntâmpina viitoare probleme, primăria Gohor şi Consiliul Local au hotărât înfiinţarea serviciului de poliţie locală. "Vom crea trei locuri de muncă prin înfiinţarea acestui serviciu, locuri de muncă pentru cei din comună, pe care i-am trimis deja la cursuri. Vor fi agenţi de un real ajutor pentru cei care sunt deja, dat fiind că vor putea acoperi mai bine nevoile oamenilor", a conchis primarul.

Investiţie de 3 milioane de euro pentru alimentarea cu apă a satului Berheci

"Pentru moment, satul Berheci nu este alimentat cu apă potabilă. Cauza principală o constituie pânza freatică situată la suprafaţă, astfel că apa este toxică. Pentru asta, vom investi în forarea de puţuri de mare adâncime, şi vom trage şi reţea de canalizare în sat, pentru că aşa sunt normele acum. Toată investiţia se va ridica, probabil, la 3 milioane de euro, bani pe care sperăm să îi obţinem din fonduri europene", ne-a declarat primarul Gelu Sârghie.

În comună există deja un puţ de mare adâncime, la Nărteşti, care asigura alimentarea cu apă potabilă. Puţul a fost finalizat anul acesta.

Când se va muta grădiniţa din Gohor

Cei mai mici dintre învăţăceii din comuna Gohor continuă să meargă la grădiniţă în fosta magazie a Şcolii gimnaziale nr.1 din sat. Renovată pe ici şi colo, cu geamuri termopan, cu căldură, grădiniţa arată, în continuare, destul de rău, pentru standardele anului 2016. Spre exemplu, primul lucru care îţi atrage privirea nu este mulţimea de copii care dansează, cântă şi se joacă, ci chiuveta improvizată, dintr-un lighean şi un cazan de apă cu robinet. Mândria educatoarelor, dar şi a copiilor, este acum un copiator, cumpărat din bani proprii. "Din păcate, nu funcţionează pe deplin, pentru că nu este compatibil cu acest calculator, dar poate vom strânge bani să investim şi în acesta", ne-a explicat una dintre educatoare. 

Primarul Gelu Sârghie dă asigurări că, odată cu renovarea şcolilor, va fi mutată şi grădiniţa. "Asta este doar o soluţie temporară. Când vom investi banii în refacerea şcolilor din comună, vom muta cu siguranţă şi grădiniţa din această clădire. Vom avea o clasă bine dotată, la standarde", a explicat primarul.

Şoferul copiilor nu mai face faţă

Copiii din cele cinci sate ale comunei merg la singurele două şcoli din Gohor, cea din Berheci şi cea din satul Gohor, iar pentru asta sunt transportaţi cu microbuzul şcolar. Din spusele primarului, cel care conduce acest microbuz nu face faţă numărului de copii pe care trebuie să îl transporte zilnic, astfel că sunt discuţii pentru achiziţia unui nou microbuz şi angajarea unui şofer. "Dimineaţa sunt trei, patru drumuri, la prânz la fel. Este un cost foarte mare la motorină, dar este şi stresul foarte mare, pentru că totul trebuie făcut în timp restrâns. Microbuzul nu are o capacitate foarte mare, astfel că şoferul nu mai face faţă. Vom încerca achiziţionarea unui alt microbuz, de 30 de locuri şi, posibil, angajarea încă unui şofer", a explicat primarul comunei.

Pregătiţi de iarnă

Pentru a nu mai izolaţi de restul judeţului la venirea iernii, dar şi pentru a evita aşteptarea unor utilaje de la Tecuci ori din altă parte, reprezentanţii primăriei din Gohor, împreună cu Consiliul Local, au aprobat, în ultimii ani, fonduri pentru achiziţionarea de utilaje necesare deszăpezirii. De asemenea, pentru această iarnă a fost finalizată şi achiziţia de material antiderapant.

Probleme la căminul cultural. Consiliul local vrea să înlăture directorul

Un conflict verbal se pare că a izbucnit între reprezentanţii autorităţilor şi directorul căminului cultural din Gohor. Primarul Gelu Sârghie ne-a explicat că consilierii din Gohor vor să îl înlăture pe acesta din fruntea căminului pentru lipsă de activitate, în timp ce directorul Ovidiu Chiper spune că totul este pe motive politice şi pe lipsa apartenenţei la partidul la putere.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.