Jump to content

Recommended Posts

Posted

Se construieşte conductă de gaze între Griviţa şi Tg.Bujor

Compania nationala de transport a gazelor naturale Transgaz (TGN) Medias a atribuit, joi, firmei TMUCB, un contract in valoare de 26,8 milioane lei, fara TVA, pentru constructia unei conducte intre Grivita si Targu-Bujor, in judetul Galati. Contractul, estimat initial la 31,3 milioane lei fara TVA, a fost adjudecat de firma de constructii pentru pretul cel mai scazut, in urma unei licitatii deschise, potrivit unui anunt al transportatorului de gaze. Transgaz a primit 11 oferte pentru aceasta lucrare, se precizeaza in anuntul de pe e-licitatie.ro. Compania de transport a gazelor, controlata de stat, prin Ministerul Economiei, este listata la Bursa de Valori Bucuresti.

http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/transgaz-va-plati-27-mil-lei-firmei-tmucb-pentru-constructia-unei-conducte-de-gaze-41046

  • 1 month later...
Posted

Vin gazele naturale la Tg.Bujor

Primindu-se acceptul pentru extinderea Sistemului Naţional de Transport al Gazelor Naturale în judeţul Galaţi, pe traseul Griviţa-Cudalbi-Băleni-Tg. Bujor, S.C. Transgaz Mediaş a dat lumină verde proiectului de alimentare cu gaz metan a oraşului iniţiat de primarul Ştefan Arfire. Scoasă la licitaţie, lucrarea de aducţiune a atras atenţia prin lungimea sa – 35 de kilometri. Înregistrându-se o contestaţie, din partea unei firme din Bucureşti, cursul investiţiei a fost blocat, aşteptându-se clarificarea situaţiei în justiţie.

Partea de distribuţie – construirea reţelei stradale şi branşarea efectivă – cade în răspunderea Primăriei Tg. Bujor. Ca beneficiari potenţiali, toate cele 2276 de gospodării ale oraşului, 740 de apartamente de la blocuri şi 135 de instituţii şi spaţii comerciale. La câţi bujoreni le va permite buzunarul să semneze contractul în calitate de abonaţi e greu de spus în acest moment. Constrânşi de sărăcie, mulţi vor rămâne în continuare „pe lemne”.

Pentru prima fază, primarul Ştefan Arfire are în vedere zona principală a localităţii – de la Trei Stejari până la stadion. Întrebat ce fonduri va folosi pentru realizarea sistemului de distribuţie, ne-a declarat: „Bugetul local nu dispune de bani care să poată fi programaţi pentru o asemenea destinaţie. Ca atare, ne îndreptăm atenţia pe întocmirea şi depunerea unui proiect care să ne aducă bani din afara ţării”.

Estimativ, după cum rezultă dintr-un document expediat de Primăria Tg. Bujor pe adresa Guvernului României, oraşul are nevoie de 12.000 de metri cubi de gaze naturale pe oră. Conducta de tranzit, de înaltă presiune, va avea punctul de racord la Călmăţui. La 800 de metri de oraş se va construi staţia de reglare şi măsurare, pentru reducerea presiunii în cazurile când se depăşeşte nivelul prevăzut în normative.

http://www.viata-libera.ro/articol-Inca_un_pas_spre_gazele_naturale_in_nordul_judetului_.html

  • 6 years later...
Posted

Gazul bujorenilor nu a trecut de "Moara dracilor"

Ţeava pentru alimentarea cu gaz metan a oraşului Tg. Bujor s-a oprit chiar la intrare, în locul cunoscut de localnici drept "Moara dracilor". De aici, lucrarea trebuie preluată de un distribuitor autorizat, privat, care va fi selectat în urma unei licitaţii organizate de Ministerul Energiei. Însă mai e mult până departe.

Gazul metan, o utilitate care ţine de un minim confort pentru mulţi dintre români, rămâne deocamdată un ideal pentru locuitorii din Tg. Bujor. Procedurile pentru alimentarea cu gaz a oraşului au fost demarate de mai mult timp, însă hârţogăraia aferentă se pare că e destul de greu de… dovedit.

„Noi am demarat toate procedurile, pentru a avea documentele necesare, astfel încât pasul final să fie la Ministerul Energiei, care trebuie să scoată la licitaţie publică distribuţia pe oraşul Tg.Bujor. Dar până atunci trebuie să obţinem avizul de la ANRE, în urma unor ZECI de avize, de studii de fezabilitate, de prefezabilitate… Financiar, noi nu ne putem implica, trebuie să vină un privat, care, în urma documentelor pe care noi le prezentăm, să-şi facă un studiu şi să vadă cât de rentabil este. Sunt sută la sută convins că toate instituţiile din subordinea Primăriei le voi conecta imediat la gaz metan, să scap de toată nebunia cu lemne. Foarte mulţi cetăţeni din zona centru-blocuri îşi doresc şi ei cu ardoare să scape de această povară şi, încet-încet, sunt convins că majoritatea populaţiei din comunitate se va conecta la gaz”, ne-a spus primarul Laurenţiu Gîdei.

„Singurul lucru care ne mai ţine în loc este ridicarea topografică a tuturor străzilor pe unde ar trebui să treacă conductele de gaz. Ca şi când asta ar fi blocat investitorul să vină, că nu avea străzile cu cotele alea! Aceste ridicări oricum vor mai fi făcute o dată, la proiectul tehnic, care şi acela va trebui să aibă o grămadă de avize. De asta câteodată îţi vine să urli, lumea îţi spune că nu vrei să faci, dar te loveşti de nişte nebunii care bănuiesc că sunt făcute de unii care stau la Bucureşti şi care bagă, bagă, aşa, ca să fie mult de treabă. Sper din tot sufletul ca în prima jumătate a acestui an să obţin toate avizele, după care să depun toată documentaţia la Ministerul Energiei, astfel încât să se declanşeze licitaţia pentru o eventuală firmă care să realizeze distribuţia de gaz la Tg.Bujor”, a încheiat Laurenţiu Gîdei.

viata-libera.ro

  • 2 years later...
Posted

Proiect de extindere a utilităţilor. Gazele naturale, ”ţelul suprem” la Târgu-Bujor

Dacă s-ar face o listă de dorinţe la nivelul administraţiei publice din Târgu-Bujor, atunci principala doleanţă a comunităţii ar fi introducerea gazului metan. „Ne facem din asta ţelul suprem!”, ne spune primarul Laurenţiu Viorel Gîdei. Dar cum de la dorinţă la faptă e cale lungă, deja au fost demarate procedurile pentru ca, în sfârşit, gazul metan să ajungă şi la Târgu-Bujor.

Cum o iei, cum o învârţi, musai este ca gazul metan să ajungă la Târgu-Bujor. E şi normal să fie aşa, că, de, unde s-a mai pomenit oraş fără gaz metan. Unde mai pui că „ţeava” nu ar fi foarte departe, e la doar la 0,5 km, spre Vârlezi.

„Noi ne-am apucat să facem documentaţia necesară să tragem gaze naturale, iar pe 3 mai am şi depus o solicitare de finanţare la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. Practic, noi, la momentul acesta, suntem cea mai avansată localitate din judeţul Galaţi în ceea ce înseamnă toată documentaţia şi procedura privind reţeaua de distribuţie la nivelul comunităţii. Mai mult, acesta a fost primul proiect din judeţul Galaţi depus pentru finanţare. Şi am mare încredere. Valoarea proiectului este undeva la 100 miliarde de lei vechi”, ne-a spus primarul din Târgu-Bujor.

Aducerea reţelei de gaz metan la Târgu-Bujor nu este un moft oarecare, ne explică edilul. Dacă stai şi faci socoteala la cât ajunge acum încălzirea cu lemne, cu cărbune, care sunt inclusiv efectele asupra mediului, atunci se vede şi mai bine de ce este nevoie de gaz metan. În plus, astfel de utilităţi ar face şi oraşul mai atractiv. Alta ar fi socoteala când oamenii n-ar mai umbla cu butelia după ei - s-ar schimba în bine perspectivele zonei, iar oraşul ar deveni mai atractiv inclusiv comparativ cu alte localităţi din zonă.

„Oraşul ar fi mai atractiv - şi aici nu ne referim neapărat la cine ştie ce investitori - ci pur şi simplu la nivelul populaţiei. S-ar dezvolta oraşul în continuare şi ar atrage oameni şi din zona adiacentă. Având facilităţile unui oraş, Târgu-Bujor poate redeveni un pol de dezvoltare în zonă, să redevină - de ce nu? - ce a fost înainte de 1989”, ne-a mai spus primarul.

Cert este că, oricum ar fi, la nivel local s-a luat decizia de a se merge până în pânzele albe pentru a se trage gaze. Dacă va fi nevoie, Primăria este dispusă să ia chiar şi un credit bancar, numai să vadă ţeava de gaz trasă în oraş. Proiectul prevede ca, odată această investiţie derulată, să fie scoasă la licitaţie concesiunea şi distribuţia gazelor naturale.

„E drept că toţi primarii îşi doresc să tragă gaze, dar noi suntem mai avansaţi. Avem avizele Transgaz, studiile de fezabilitate sunt făcute, avem avize de principiu de la tot felul de instituţii - documentaţia este destul de stufoasă, dar nu ne lăsăm!”, mai zice Laurenţiu Viorel Gîdei. Mai mult, pentru ca, pe viitor, gazele naturale să fie mai accesibile la nivelul gospodăriilor, în proiect s-au prevăzut şi subvenţii de 2.500 lei pentru 1.000 de branşamente.

Dacă lucrurile merg bine, până la sfârşitul anului, la Târgu Bujor s-ar putea lucra la această investiţie.

viata-libera.ro

  • 2 months later...
Posted

Referendum local pentru extinderea reţelei de gaze, la Târgu Bujor

Primăria din Târgu Bujor va organiza un referendum local prin care va consulta cetăţenii cu privire la soluţia optimă de finanţare a realizării reţelei de distribuţie a gazului metan, în cazul în care Guvernul nu va aloca bani de la bugetul de stat în acest scop. În total ar fi vorba de investiţii de aproximativ 2 milioane de euro, a precizat primarul din Târgu Bujor, Laurenţiu Viorel Gîdei (foto).

„Problema gazului metan este, în prezent, poate cea mai importantă problemă a comunităţii locale. Racordul de gaz metan se află la ieşirea din oraş, la doar 0,5 km de noi, dar până în prezent, din păcate, nu s-a găsit o soluţie pentru a extinde reţeaua şi în Târgu Bujor. Suntem conştienţi că e vorba de o sumă foarte mare – aproximativ 2 milioane de euro – şi că nu există atractivitate financiară pentru nici o firmă dezvoltatoare de distribuţie în comunităţi, pentru că ele practic nu câştigă din reţea, ci din ceea ce vând la populaţie. Ori, o investiţie de această dimensiune se amortizează într-un timp lung, iar din acest motiv nu suntem atractivi. Atunci trebuie noi, Consiliul Local, să găsim sursa de finanţare pentru a realiza această reţea de distribuţie”, ne-a explicat primarul Laurenţiu Viorel Gîdei.

Documentaţia necesară extinderii reţelei de gaze a fost deja realizată, iar Târgu Bujor a fost şi printre primele localităţi care, încă din luna mai, au depus un proiect de realizare a unor lucrări cu finanţare de la bugetul de stat, prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.

„Deocamdată nu am primit nici un răspuns concret vizavi de proiectul depus de Târgu Bujor. E drept că, acum vreo 2 săptămâni, la întâlnire cu Asociaţia Oraşelor a participat şi ministrul Dezvoltării, iar când am ridicat problema finanţării reţelelor de gaze ni s-a spus că se analizează care sunt domeniile prioritare şi că, teoretic, una dintre priorităţi rămâne şi gazul metan…”, a arătat edilul.

Referendumul, planul de rezervă 

Cum de la teorie la practică e adesea un drum lung, Primăria din Târgu Bujor a pregătit şi un plan de rezervă, iar în ultima şedinţă a Consiliului Local s-a luat în discuţie şi posibilitatea de organiza un referendum, prin care cetăţenii din localitate să se pronunţe asupra potenţialelor soluţii de a finanţa din surse proprii realizarea reţelei. 

„Noi mai aşteptăm o perioadă, să vedem ce face Guvernul, dacă ne finanţează sau nu ne finanţează. Dar punem şi răul înainte, respectiv că nu vom primi finanţarea. O soluţie ar fi să angajăm un împrumut bancar, dar asta ar însemna că în următorii ani Primăria ar avea de plătit acest credit şi nu prea ar mai rămâne bani pentru alte investiţii. A doua soluţie ar fi vânzarea unor bunuri pe care UAT Târgu Bujor le are în proprietate, respectiv o serie de terenuri agricole (în total cam 120 ha – n.r.), păşuni (300 ha) şi pădure (80 ha). De exemplu, la licitaţiile care au mai fost în zonă, un hectar de teren agricol s-a adjudecat cu 5.000 – 7.000 euro/ha. În prezent, aceste terenuri sunt în parte închiriate, dar veniturile care le aduc la bugetul local sunt destul de mici, comparativ cu necesităţile. Prin urmare, eu înclin spre ideea cu vânzarea terenurilor, pe loturi, prin licitaţii publice transparente, dar aici nu ar trebui să fie vorba numai de părerea mea, ci de a întregii comunităţi”, ne-a explicat primarul.

Cetăţenii au ultimul cuvânt

Ideea organizării unui referendum local privind investiţia în extinderea reţelei de gaze naturale este, după cum ne-a explicat edilul, o modalitate de punere în practică a unui concept modern la nivel european privind administraţia publică, respectiv cel al democraţiei participative.

„Dorim ca o asemenea decizie să nu fie luată doar de primar şi CL, chiar dacă din punct de vedere legal ar exista şi această posibilitate. E vorba de o chestiune prea importantă pentru viitorul comunităţii şi dorim ca toţi cetăţenii să se exprime – facem un împrumut bancar sau vindem din terenuri? Sau poate cetăţenii - cine ştie? – nu vor fi de acord nici cu una, nici cu alta”, a precizat primarul.

Un astfel de referendum, ce va cuprinde două sau trei întrebări, ar urma să fie organizat cu cheltuieli minime, cu voluntari, eventual la câteva zile de la alegerile prezidenţiale, folosind, de exemplu, cabinele de vot deja instalate.

„Vreau să se înţeleagă foarte clar un lucru: nu suprapunem acest referendum cu un alt scrutin – nu amestecăm lucrurile naţionale cu cele locale, vreau pur şi simplu să-mi consult comunitatea, într-un mod democratic şi transparent, asupra unor decizii importante pentru viitorul oraşului”, a spus primarul.

Nu în ultimul rând, Laurenţiu Viorel Gîdei a lansat o provocare şi reprezentanţilor partidelor politice. „Dacă există vreun politician care-mi identifică o sursă de finanţare pentru acest obiectiv, al reţelei de gaze, este oricând binevenit la Târgu Bujor pentru a pune umărul la dezvoltarea comunităţii, nu doar în campania electorală cu promisiuni de genul „noi vom…”. Că, dacă este cazul, pot să recunosc meritele oricărui partid…”, a spus primarul din Târgu Bujor.

viata-libera.ro

  • 2 months later...
Posted

Târgu Bujor va primi bani pentru reţeaua de gaze

Veste mare la Târgu Bujor după ce Comisia Naţională de Prognoză a făcut publică, zilele trecute, lista proiectelor pentru finanţare din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI). Mare minune, mare, pe listă se regăsea şi Târgu-Bujor, căruia i s-au alocat 11,08 milioane de lei pentru înfiinţarea sistemului de distribuţie a gazelor naturale.

„După lungi aşteptări, în sfârşit avem o speranţă! E luminiţa de la capătul tunelului! Se vede luminiţa asta şi ea vine de la… gazul metan pe care îl aşteptăm cu toţii!”, ne zice primarul din Târgu-Bujor, Laurenţiu Viorel Gîdei.

Introducere de gaze naturale e cea mai mare dorinţă a comunităţii locale, o chestiune despre care am apucat să mai scriem şi în paginile ziarului nostru. Pentru că, de!, unde s-a pomenit localitate cu pretenţii de oraş fără gaz metan! Unde mai pui că, de la Târgu Bujor la gazoductul de la Vârlezi e doar o jumătate de kilometru!

Ei bine, taman când se gândea Primăria cum să facă, cum să dreagă, să facă rost de bani pentru a realiza reţeaua de distribuţie - fără de care nici o firmă nu s-ar băga să aducă gaze în Târgu-Bujor - nefiind exclusă nici varianta unui referendum pentru alegerea unei soluţii (credite, vânzarea unor active etc.), a venit răspunsul de la FDI.

„Lumea trebuie să ştie că investiţia într-o reţea de distribuţie este foarte mare, iar perioada de amortizare este lungă. Nici o firmă nu se bagă într-o investiţie pe care şi-o recuperează greu. Din acest motiv este necesar ca, într-un fel sau altul, dacă vrem gaze, reţeaua de distribuţie să o facem noi. Şi, iată, dacă primim finanţarea prin FDI, atunci putem realiza acest obiectiv”, ne explică primarul din Târgu-Bujor. Documentaţia pentru obţinerea finanţării de la FDI a fost depusă încă din 3 mai, bujorenii fiind primii din judeţul Galaţi care depus un proiect pe gaze.

„Fondul, practic, te împrumută cu suma de care ai nevoie şi o rambursezi în 20 ani; pune la dispoziţie finanţarea în condiţii foarte avantajoase, incomparabil faţă de o bancă. La bancă, un credit ar bloca orice altă investiţie pentru o perioadă foarte lungă de timp. În cazul FDI, finanţarea e incomparabil mai avantajoasă, în plus sumele putând fi accesate pe măsură ce proiectul avansează, aşa cum se procedează şi pe proiectele PNDL”, ni se spune.

Singurele emoţii pe care le au unii ar fi acelea ca nu cumva viitorul Guvern să dea socotelile peste cap şi să mai taie din investiţiile finanţate prin FDI. Primarul Viorel Laurenţiu Gîdei este, totuşi, optimist şi în această privinţă: „Pe de o parte, nu există nici o altă modalitate - nici prin fonduri europene, nici PNDL - de înfiinţare de reţele de gaz metan. Poate, cel mult extindere de reţele. Dar, dincolo de asta, vorbim de utilităţi ce sunt necesare oamenilor. Şi nu cred că un Guvern, oricare ar fi el, ar renunţa la realizarea unor astfel de investiţii. E vorba şi de confortul oamenilor, dar şi de considerente ce ţin de protecţia mediului, de oportunităţile ce se deschid pentru dezvoltare economică etc. Ţinând cont de toate astea sunt convins că gazul metan va ajunge la Târgu Bujor, nu va fi uşor, dar va ajunge”.

Primarul Viorel Laurenţiu Gîdei a semnat deja, la Bucureşti, contractul de finanţare prin FDI, iar în următoarele zile urmează să fie transmis la Târgu Bujor documentul semnat şi de autorităţile care gestionează acest fond. „Din momentul în care vom primi contractul de finanţare, a doua zi lansăm procedurile de licitaţie - proiectare şi execuţie - a reţelei de gaze”, ne spune primarul. Studiile de fezabilitate, avize de la o serie de instituţii - sunt deja realizate, mai sunt încă destule de făcut, dar, ce să-i faci, nu iese… gaz fără documentaţie!

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.