Jump to content

Umbrăreşti, comuna cu gaz, dar fără... gaze


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Umbrăreşti, comuna cu gaz, dar fără... gaze

Locuitorii din Umbrăreşti sunt revoltaţi că autorităţile locale accesează fonduri europene pentru organizarea zilelelor comunei ignorând adevăratele nevoi. Aceştia depun de cinci ani cereri la primărie pentru introducerea alimentării cu gaze, dar nici autorităţile locale, nici CJ Galaţi nu sunt interesate de subiect.

Situaţie scandaloasă la Umbrăreşti. Petrom a forat, în 2006, prima sondă de extracţie a gazelor naturale în satul Torceşti, localitate componentă a comunei Umbrăreşti. Aceasta furnizează zilnic 130.000 de metri cubi de gaze care ajung într-o conductă magistrală de interes naţională. Deşi stau pe o pungă de gaze naturale, cei 7.200 de locuitori ai comunei Umbrăreşti folosesc butelii de aragaz sau ard coceni de porumb în sobe. Dintre ei, încă din 2006, cel puţin 100 au depus cereri pentru introducerea alimentării cu gaze a comunei în comună, dar fără nici un rezultat.

Istoria s-a repetat în 2009, iar localnicii au început să-şi piardă răbdarea, mai ales după ce au aflat că autorităţile locale reuşesc să obţină finanţări europene pentru acţiuni fără utilitate publică. De pildă, Primăria din Umbrăreşti a accesat fonduri de 2,5 milioane de euro anul trecut pentru organizarea unui festival organizat cu ocazia zilelor localităţii. Deocamdată nu se ştie cât va costa festivalul dedicat zilelelor comunei, dar cert este că milioanele de euro sunt la dispoziţia autorităţilor locale de două săptămâni.

„La ce ne trebuie nouă organizare de festival, când noi nu avem cu ce să ne încălzim iarna şi multe alte lipsuri? Cine supervizează accesarea şi dirijarea fondurilor nu vede şi inutilitatea proiectelor de milioane de euro în plină criză?", ne-a declarat Marian Pleşa, un locuitor al comunei plecat în 1985 în Statele Unite ale Americii şi care s-a întors anul trecut.

Primarul localităţii, Paraschiv Stoica, susţine că a încercat în ultimii trei ani să obţină finanţare din fonduri europene pentru a racorda comuna la reţeaua de gaze, dar nu a reuşit. „Ştiu de dorinţa locuitorilor. Credeţi-mă că şi eu doresc acelaşi lucru, dar nu s-a putut până acum. Comuna noastră nu poate obţine singură finanţare pentru un asemenea proiect. Trebuie realizată o reţea care să acopere minimum trei comune. Este vorba de Umbrăreşti, Barcea şi Drăgăneşti, deci proiectul trebuie să fie comun", ne-a declarat Paraschiv Stoica.

Nici la Consiliul Judeţului Galaţi alimentarea cu gaze a comunei Umbrăreşti nu reprezintă o prioritate. „La Direcţia tehnică a Consiliului Judeţului Galaţi nu este înregistrat nici un proiect pentru alimentarea cu gaze a comunei Umbrăreşti", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al CJ Galaţi, Daniel Mihalaşcu.

În ultimii 20 de ani autorităţile administrative ale comunei nu au reuşit decât realizarea reţelei de alimentare cu apă potabilă şi să contracteze serviciul de salubritate, care îşi face treaba odată la două săptămâni. Locuitorii comunei s-au săturat să îşi încălzească locuinţele cu lemne, să îşi pregătească apa pentru spălat la sobă şi să gătească pe plită ca în Evul Mediu.

În prezent 10% din populaţia localităţii Umbrăreşti este plecată la muncă în străinătate. De aceea nu este de mirare faptul că peste 700 de locuitori au început să îşi construiască vile care însă nu beneficiază de racordare la reţeaua de gaz metan. Acesta este motivul pentru care bună parte dintre proprietarii frumoaselor case ezită să se întoarcă în comună. „La Consiliul Judeţului Galaţi, ne-au sugerat să ne mutăm în alt judeţ, unde există deja conductă de gaz.Trăim în condiţiile de pe vremea comuniştilor din 1945. Vrem şi noi condiţii de viaţă decente", ne-a declarat Marian Pleşa, unul dintre locuitorii comunei Umbrăreşti, care s-a reîntors anul trecut din SUA cu gândul de a se stabili în localitate.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Risipa_de_bani_europeni/Festival_de_2-5_milioane_de_euro-in_loc_de_alimentare_cu_gaze_0_272972765.html

Link to comment
Share on other sites

Primăria din Umbrăreşti a accesat fonduri de 2,5 milioane de euro anul trecut pentru organizarea unui festival organizat cu ocazia zilelor localităţii.

Putin probabil...Cu doua milioane jumate organizezi carnalul de la Venetia lejer :d

Vrem şi noi condiţii de viaţă decente", ne-a declarat Marian Pleşa, unul dintre locuitorii comunei Umbrăreşti, care s-a reîntors anul trecut din SUA cu gândul de a se stabili în localitate.

Se pare ca nu a inteles nimic din viata, chiar daca a stat 25 ani in State.

"Vrem si noi"... Alegeti-va un primar competent, un CL care sa vrea sa munceasca, incercati sa faceti o asociere cu inca doua comunitati, daca e nevoie, angajati o firma care sa va faca documentatia pentru accesarea unor fonduri europene... Pe scurt, vremea lui "vrem si noi dar sa faca altii" a cam trecut.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Umbrăreşti - comuna gălăţeană în care nu circuli fără să plăteşti

  • Nicio maşină de mare tonaj nu circulă la Umbrăreşti fără să plătească taxă de drum
  • Banii colectaţi sunt investiţi în infrastructură

Cei aproximativ 7.000 de localnici ai comunei Umbrăreşti, care are în componenţă nu mai puţin de şase sate (Umbrăreşti, Umbrăreşti-Deal, Torceşti, Salcia, Condrea şi Siliştea) se pot lăuda cu o infrastructură de invidiat. În timp ce în multe localităţi din judeţul Galaţi încă se mai circulă pe drumuri din pământ, pline de hârtoape, care la prima ploaie se transformă în bălţi greu accesibile pietonilor, căruţelor şi chiar autoturismelor, şi nu au văzut nici măcar o dată asfaltul, în comuna Umbrăreşti reţeaua de drumuri este în permanenţă întreţinută şi modernizată.

Asta nu o spun autorităţile locale, dornice de imagine în precampanie electorală, ci este ceea ce noi am constatat, luni, pe teren, la vizita noastră săptămânală în judeţ. Ba mai mult, comuna are un primar atipic, dacă ţinem cont de portretul de politician şi primar cu care unii dintre noi deja s-au obişnuit.

Dacă mulţi dintre aleşi au devenit, brusc, în ultima vreme extrem de activi şi încearcă să iasă în evidenţă, întrucât partidele au dat startul campaniei electorale, mai mult sau mai puţin pe faţă, primarul Stoica Paraschiv (foto 2, galerie), atunci când l-am întrebat despre comuna în fruntea căreia se află, ne-a spus: „Nu vreau să mă laud eu, nu cred că este frumos din partea mea, având în vedere că deja partidele sunt în campanie electorală. Vă las pe dumneavoastră să vorbiţi cu oamenii, să priviţi în comună şi să criticaţi, dacă consideraţi că este de criticat. Drumurile se văd, nu trebuie să mai spun eu cum sunt. Vă pot spune că încercăm cu toţii să ne ridicăm la standardele europene. Comuna s-a dezvoltat în ultimii ani, cu proiecte europene, proiecte guvernamentale. Încă mai sunt lucruri de făcut”, ne-a spus alesul localnicilor din Umbrăreşti.

Ce-i drept, pe cele mai multe drumuri comunale şi săteşti se circulă ca în palmă, întrucât mare parte dintre acestea sunt astăzi asfaltate, dovadă că infrastructura rutieră a comunei, care se întinde pe aproximativ 50 de kilometri, după cum am aflat de la primarul Stoica Paraschiv, a beneficiat, de-a lungul timpului, de o atenţie sporită. Este drept că în cele şase sate, în care locuiesc aproximativ 2.400 de familii, încă mai sunt unele uliţe cu piatră şi gropi, care, cel mai probabil, aşteaptă nerăbdătoare asfaltul, însă, din câte am aflat de la reprezentanţii Primăriei, urmează noi programe de asfaltări.

Bariera aducătoare de bani

Pe lângă fondurile guvernamentale şi cele europene pe care unitatea administrativ-teritorială a reuşit să le atragă de-a lungul anilor pentru modernizarea infrastructurii, sume deloc de neglijat, care sunt investite în reţeaua de drumuri, provin din taxa pe care autoritatea locală o percepe maşinilor de mare tonaj care circulă pe drumurile din comună. O premieră la nivelul judeţului Galaţi. Practic, după cum ne-a explicat primarul, aflat la al doilea mandat, taxa de drum a fost „moştenită” de la fosta administraţie şi menţinută. Întrucât pe raza comunei se află, în prezent, nu mai puţin de patru balastiere, maşinile de mare tonaj, încărcate cu piatră şi alte agregate, fac foarte multe curse zilnic, iar pentru fiecare dintre acestea reprezentantul societăţii (şoferul) plăteşte câte 20 de lei. În cele câteva ore pe care noi le-am petrecut în comună, am surprins mai multe maşini de mare tonaj care staţionau în apropierea Primăriei (unde se află, mai nou, punctul de control - bariera), după ce vechea barieră, din apropierea râului Bârlad, a fost dezafectată. Surprinzător, potrivit autorităţilor, agenţii economici nu sunt deranjaţi de taxa de drum, în condiţiile în care, în schimb, circulă pe drumuri reabilitate. Societăţile care operează cu maşini de mare tonaj contribuie la bugetul local cu sute de mii de lei, bani care, potrivit autorităţilor, sunt investiţi în reţeaua de drumuri.

În curând, un alt proiect care vizează turnarea de covor asfaltic pe unul dintre drumurile intens circulate din Umbrăreşti, investiţie care se ridică la 1,3 milioane de lei, urmează să fie demarat.

Ultimul proiect pe parte de infrastructură rutieră, finanţat, în mare parte din fonduri guvernamentale, la care a contribuit şi autoritatea locală, a fost de aproximativ un milion de euro.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Oameni gospodari şi solarii cât vezi cu ochii, într-o comună gălățeană care „rivalizează cu Matca”

Legumicultura este ocupaţia de bază a aproximativ 60 la sută dintre localnicii din Umbrăreşti, o comună vie, aflată în plină dezvoltare, dacă ţinem cont de gospodăriile celor aproximativ 2.400 de familii şi casele aflate în plin proces de construcţie, pe care le-am văzut, în urmă cu doar două zile. Inginerul agronom Tudorel Druţă, care activează în cadrul Compartimentului Registru Agricol, din Primărie, ne-a spus, întrebat fiind despre solariile oamenilor, că „rivalizăm cu Matca”.

Şi nu este de mirare, în condiţiile în care, într-un tur prin satele care compun comuna, am văzut solarii la tot pasul. În unele zone am putut zări, departe, în câmp, în spatele caselor, echipe formate din trei până la cinci-şase persoane care lucrau de zor la învelirea solariilor, semn că pentru cei care trăiesc din legumicultură nu mai este timp de stat până târziu, în toamnă. În Umbrăreşti am întâlnit, întâmplător, şi o familie din Galaţi, care, la doar câţiva ani de la pensionare, a ales să se retragă la ţară. La fel ca multe alte familii, gălăţenii pe care i-am întâlnit aveau în spatele casei un solariu, însă nu au dezvoltat o afacere din asta, ci l-au pus pe picioare pentru consum propriu. Tot în spatele casei, gălăţenii, care au locuit în zona IREG până în urmă cu doar câţiva ani, au dezvoltat o livadă, de unde culeg fructe proaspete, de care nu se bucură doar soţii Cazacu, ci şi copiii şi nepoţii acestora, care locuiesc în municipiul Galaţi.

„Sunt tineri care au multe solarii, solarii mari. Lucrează foarte mult la ele, de dimineaţă şi până seara târziu. Avem chiar vizavi o familie tânără, căsătorită nu de mult timp, care au, cred, cam 25 de ani, dar muncesc mult la solarii. Noi avem o bucăţică de vie, livadă, solariul. Le dăm şi copiilor, nepoţilor şi consumăm şi noi. Cei care trăiesc din legumicultură încep activităţile încă din luna ianuarie. Au foarte mult de muncă”, ne-a spus doamna Cazacu. Efortul fizic şi grijile pe care le au cei care trudesc, zi de zi, la solarii, pare să nu fie totuşi în zadar. Casele celor mai mulţi dintre localnicii care, cel mai probabil, trăiesc din legumicultură sunt renovate şi îngrijite, iar gardurile şi grădinile asemenea. Dacă în spatele acestora nu s-ar zări crestele solariilor, ai putea trăi cu impresia că multe dintre imobile reprezintă de fapt case de vacanţă. După cum ne-au mărturisit unii dintre săteni, există şi câţiva localnici care au lucrat în străinătate, timp de câţiva ani, însă au revenit în localitate, iar economiile şi le-au investit în agricultură. În prezent, şi aceştia au pus bazele unor afaceri profitabile în legumicultură şi doresc să îşi extindă activitatea.

Pe lângă cele patru balastiere, în comuna Umbrăreşti, potrivit primarului, mai sunt câteva depozite de materiale de construcţie, de pesticide şi îngrăşăminte, firme de construcţii ceva mai mici, magazine, farmacii şi, nu în ultimul timp, combinatul de vinificaţie, care asigură o serie de locuri de muncă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 

Declaraţia uluitoare a unui primar gălățean: ”Fără oamenii din Primărie, nu aş valora nimic”

„Şansa unui primar este echipa”, susţine primarul din Umbrăreşti, Stoica Paraschiv (foto), care ne-a spus că tot ceea ce s-a realizat în comună, în cele două mandate ale sale, s-a făcut datorită unei munci în echipă, precizând că „fără ei, nu aş valora nimic”.

„Şansa unui conducător este să aibă oameni competenţi, devotaţi, care să poată merge cum trebuie. Şansa primarului şi a mea, personală, mulţumesc lui Dumnezeu pentru aceşti oameni care sunt lângă mine, este echipa. Să ştiţi că nu este deloc simplu să duci o comună cu aproape 7.000 de locuitori, aproape 50 de kilometri de drum, cu asistenţă socială, cu ajutor social, dacă nu ai oameni. Nu poţi să faci proiecte, să accesezi fonduri europene şi guvernamentale, fără să ai oameni în spate. Sunt oameni competenţi, de caracter, de bună credinţă, iar fără ei nu aş valora nimic. Eu nu vreau să mă laud şi să spun că am făcut eu, personal. Dacă s-a făcut ceva în comuna Umbrăreşti, s-a făcut în urma unei munci în echipă, sunt oameni care, la salariile de 800 de lei, 1.000 de lei, 1.200 de lei din Primărie, muncesc şi şase-şapte zile pe săptămână. Vin, uneori, şi sâmbătă după-amiază. Mai ales pe achiziţii publice, trebuie să faci proiecte. Fără colegii mei, aş fi fost un nimeni aici, în Umbrăreşti. Acesta este adevărul. Domnul viceprimar, Maricel Condrache, este de asemenea, de la început alături de mine. Eu nu am făcut politică înainte de a intra în Primărie, iar gândul meu a fost să demonstrez că se poate face treabă. Dacă veţi considera că s-a făcut ceva în Umbrăreşti, dacă oamenii sunt mulţumiţi şi apreciază că s-a făcut ceva, nu este meritul primarului. Primarul, oriunde ar fi, fără oameni în spatele lui, care să-l susţină, nu ar putea face nimic”, ne-a spus Stoica Paraschiv, la vizita noastră de luni, 7 martie, din Umbrăreşti.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Unde se investeşte, proiectele nu mor niciodată. Cum se dezvoltă o comună sub efectul bulgărelui de zăpadă

Drumuri asfaltate, utilităţi până la poarta cetăţeanului, instituţii care să arate civilizat şi locuri unde populaţia activă să îşi poată petrece timpul frumos şi sănătos fac parte din strategia prin care comuna Umbrăreşti vrea să se dezvolte şi să atragă investiţii care să le facă oamenilor traiul mai bun.  

De la copiii cei mai mici, la cei mai vârstnici locuitori, cu accent deosebit pe tineret şi populaţia activă, aducătoare de venituri şi plus de valoare în comunitate, toate categoriile de persoane sunt vizate de proximele investiţii aflate pe masa edililor din comuna Umbrăreşti. Cel puţin asta susţine primarul Stoica Paraschiv, care ne-a explicat că acolo unde există o bază care să atragă oameni, proiectele nu mor niciodată. Începând cu drumurile, aspect cu care aşezarea se poate mândri. Asfalt ca-n palmă acoperă circa jumătate din reţeaua de 50 de kilometri de drumuri din Umbrăreşti, încă aproximativ un sfert urmând să facă cunoştinţă cu covorul asfaltic. 
"Avem trei proiecte de asfaltare a drumurilor, care vizează circa 20 de kilometri de drumuri din reţeaua care măsoară 50 de kilometri. Vom avea cam 80 la sută din reţeaua totală acoperită cu asfalt, ceea ce este foarte bine", ne spune primarul comunei Umbrăreşti, Stoica Paraschiv. 
Concomitent cu asfaltul, la Umbrăreşti vine şi canalizarea, circa o mie de locuitori exprimându-şi deja opţiunea să se branşeze. 
"Proiectul de canalizare este în derulare cu Apă-Canal. S-au făcut achiziţii, suntem în faza de execuţie. Încă nu s-au apucat de treabă, dar urmează. Circa o mie de locuitori au făcut solicitări pentru canalizare. Lucrările vor începe în Umbrăreşti Vale. Sunt străzi unde, la primul proiect, nu au fost finalizate lucrările total şi acum trebuie să le reluăm şi să le punem la punct", explică edilul. 

Cultură, sport şi joacă

Sunt alte trei direcţii spre care vor pleca bani în următoarea perioadă odată cu demararea lucrărilor de reabilitare a căminului cultural, construcţia unei săli de sport şi finalizarea lucrărilor la singurul parc din comună. Costurile investiţiilor sunt de ordinul milioanelor de lei, parte din ei fiind bani din fondurile Primăriei.  
"Parcul cu locul de joacă este realizat în proporţie de 50 la sută. Este mai mult decât un loc de joacă, este un spaţiu de recreere şi a costat în jur de 650.000 de lei. Comuna are acum în jur de o mie de copii, care vor beneficia din plin de acest obiectiv, mai ales că este singurul din comună. Proiectul de renovare a căminului cultural este în faza de achiziţie, aici fiind vorba de o refacere totală. Proiectul se derulează prin Compania Naţională de Investiţii. Costurile ajung la 2,5 milioane lei, din care circa 700.000 sunt de la Primărie, partea de cofinanţare", relatează edilul comunei. 
Nici elevii şi tinerii amatori de sport nu au fost uitaţi. Pe lângă baza sportivă din Umbrăreşti Deal, în comună va apărea şi o sală de sport, chiar în curtea uneia dintre şcoli. De ea, vor beneficia şi elevii, pentru orele de educaţie fizică, dar şi tinerii din comună, în afara orelor de curs. 
"Ni s-a aprobat o sală de sport tot prin Compania Naţională de Investiţii. Suntem în faza de avize, hotărârea de consiliu este dată pentru predarea amplasamentului. Va fi o sală de o sută de locuri, destul de încăpătoare, cu tot ce presupune, vestiare, dependinţe. Tinerii din comună îşi doresc o sală de sport de mulţi ani, pentru fotbal sau alte sporturi. Acum ei se îndreaptă către Iveşti, unde este o sală", conchide primarul Paraschiv.

Unde-s bani, merg şi imobiliarele

Cu şapte sate componente şi circa 7.000 de locuitori, drumuri asfaltate în mare parte, utilităţi, care demult finalizate, care în curs de implementare, dar şi apropierea de Siret, care dă posibilitatea derulării de activităţi agricole profitabile, Umbrăreştiul nu stă deloc rău la capitolul atractivitate. Şi pentru fiii satului, plecaţi la oraş sau în străinătate, dar şi pentru nou-veniţi, decişi să investească într-o casă la ţară, ceva pământ şi, de ce nu, într-o mică afacere. Nu e de mirare că la mai tot pasul găseşti câte o casă falnică în construcţie sau abia terminată. Secretul? Investiţiile au făcut ca localitatea să prezinte credibilitate, iar cei care vin să se stabilească sau să investească aici sporesc, la rândul lor, banii comunităţii. 
"Se construieşte mult, şi cei de aici şi cei care vin de afară. S-au făcut multe cu fonduri europene aici şi lumea a prins încredere. Noi am încurajat atragerea de fonduri. Cei care sunt plecaţi în străinătate cumpără, construiesc. Sunt care vin să cumpere şi din alte părţi, din alte comune. Au linişte, pământ pe care dacă vor pot cultiva, au utilităţi", argumentează primarul Stoica Paraschiv.

Efort comun pentru aducerea gazului metan

Comuniunea a trei unităţi administrativ-teritoriale mari pare să fie cheia prin care şi locuitorii de la ţară să poată beneficia de facilitatea gazului metan. În condiţiile în care în majoritatea comunelor gălăţene şirul utilităţilor se limitează la apă curentă, canalizare şi energie electrică, Umbrăreştiul îndrăzneşte să spere că, într-un viitor nu foarte îndepărtat,  butelia cu gaz sau soba cu lemne nu vor fi singurele opţiuni pentru locuitorii săi. Asta graţie unui proiect comun cu alte două comune învecinate, Barcea şi Drăgăneşti, alături de care speră să obţină undă verde pentru atragerea investitorului.
"Un astfel de poiect a mai fost la Umbrăreşti cu ani în urmă, dar nefiind foarte multe solicitări şi nici instituţii sau agenţi economici care să fie consumatori de gaz, nu s-a realizat. Niciun investitor nu vine să facă lucrarea dacă nu există o cofinanţare serioasă. Dacă venim trei comune cu o cofinanţare de 25 – 30 la sută, atunci dacă la fiecare comună sunt, să zicem, o mie de abonaţi, începe să se amortizeze investiţia", detaliază primarul Stoica Paraschiv. 

Asistaţii social s-au dus la muncă

Aproape jumătate din numărul locuitorilor care beneficiau de ajutoare sociale au ieşit de pe lista celor care primeau venitul minim garantat la Umbrăreşti, după ce au fost tentaţi cu locuri de muncă unde îşi pot întrebuinţa capacităţile şi câştiga bani prin eforturi proprii. Astfel, ne asigură primarul Stoica Paraschiv, numărul dosarelor aflate acum pe masa compartimentului de asistenţă socială din Primărie depăşeşte cu puţin o sută, cam un sfert fiind cei care sunt apţi de muncă, în adevăratul sens al cuvântului.
"Circa 30 la sută ar mai putea, să zicem, să se angajeze, restul sunt oameni cu probleme reale. Iar cei care sunt, îi punem la muncă, pentru că avem o comună întinsă, cu circa 50 de kilometri de drumuri, şi este nevoie pentru curăţenie, întreţinere. În afară de asistaţii social, nu avem alte resurse să menţinem curăţenia în comună, nu avem servicii sau compartimente specializate, iar ei trebuie să facă ceva pentru banii pe care îi primesc", explică edilul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.