Jump to content

Şcoala din Moscu se închide din lipsă de elevi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Şcoala din Moscu se închide din lipsă de elevi

Dacă în toamna trecută conducerea Inspectoratului Şcolar Galaţi a fost nevoită să închidă şcoala primară din satul Umbrăreşti, arondat oraşului Tg. Bujor, din cauza lipsei copiilor, acum este rândul şcolii din Moscu - celalalt sat arondat la oraş - să-şi închidă porţile. Toţi cei 24 de copii vor fi trimişi la Şcoala Gimnazială nr. 2 din Tg. Bujor, transportaţi evident cu microbuze şcolare.

„Nu înţeleg ce se întâmplă. Dacă din 2000 şi până în 2007-2008 populaţia satului Moscu a scăzut destul de mult, ei bine, în ultimii trei ani, scăderea s-a mai potolit. Au fost mulţi dintre locuitori care s-au întors acasă după ce au lucrat în străinătate", spune primarul oraşului Târgu Bujor, Ştefan Arfire. Tocmai prin prisma acestei situaţii pozitive, conducerea de atunci a Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi a decis să medernizeze clădirea. S-au cheltuit atunci câteva miliarde de lei vechi pentru reparaţii capitale, pentru montarea unei centrale termice şi pentru modernizarea grupului sanitar.

Din păcate, populaţia şcolară nu a crescut în acelaşi ritm. „Toate aceste investiţii au fost făcute degeaba, pentru că acum trebuie să închidem această şcoală. Ajunsesem în situaţia de a avea la clasa întâi doar doi elevi", spune Gheorghe Gaiu, învăţător de peste 30 de ani în şcoala din Moscu şi în acelaşi timp directorul acestei unităţi şcolare.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Galaţi critică şi ea în termeni vehemenţi strategiile purtate de vechile conduceri ale ISJ. „De fapt, problema este că la nivel naţional nu s-au aplicat strategii viabile în ceea ce priveşte investiţiile în învăţământ. Trebuia pornit de la prognoze pe trei-patru luni privind evoluţia populaţiei şcolare. Acum, suntem în situaţia de a nu mai putea finanţa şcolarizarea la Moscu", spune inspectorul general adjunct, Onuţ Atanasiu.

Dacă pentru elevi nu vor fi probleme legate de locul în care vor învăţa, cei doi dascăli ai şcolii chiar au de ce să-şi facă probleme. „Nu ştiu ce se va întâmpla cu noi. Sperăm să prindem un loc în toamnă la una din şcolile din oraşul Târgu Bujor", spune învăţătoarea Mihaela Vârgolici.

Edilul îşi face şi el probleme în privinţa soartei sediului şcolii. „Marea mea problemă este că acolo va trebui să pun lacăt pe uşă, dar nu pot să-l las fără pază. Singura soluţie ar fi să-l închiriem pentru o farmacie sau pentru poştă", spune Ştefan Arfire.

Din fericire, previziunile par chiar îmbucurătoare! Populaţia preşcolară a început să crească din nou, ceea ce înseamnă că pe viitor este posibil ca numărul copiilor să fie suficient pentru redeschiderea şcolii. Până atunci, Grădiniţa din Moscu poate sta liniştită pentru că are copii suficienţi pentru a funcţiona în continuare.

Caz similar şi la Umbrăreşti

La începutul anului şcolar 2009-2010, conducerea Inspectoratului Şcolar a fost nevoită să închidă şi Şcoala din Umbrăreşti, celălalt sat aparţinând de oraşul Tg Bujor. Din fericire, toţi cei 24 de copii au fost aduşi la Grupul Şcolar „Eremia Grigorescu" . Nici cadrele didactice de la fosta şcoală gimnazială din Umbrăreşti nu au de ce să-şi facă griji. Unul dintre învăţători locuieşte în oraşul Târgu Bujor, iar cel de-al doilea vine de la Galaţi, ceea ce înseamnă că au şanse mari să prindă posturi în învăţământul din localităţile de baştină.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Scoala_proaspat_renovata-inchisa_din_lipsa_de_copii_0_274172685.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.