Jump to content

Toaleta din fundul curţii, de 1.000 euro/mp


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Lucrări lipsă în valoare de 150.000 lei la un grup sanitar destinat şcolii din Şiviţa

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi a reclamat azi faptul că firma de construcţii Proinfeuro a încasat 300.000 de lei pentru a realiza un grup sanitar la o unitate de învăţământ din localitatea Şiviţa, deşi la faţa locului s-a constat că stadiul lucrărilor era la 50% din ce se raportase, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). În urma unei inspecţii realizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) s-a constat că actele prin care lucrările de la grupul sanitar din Şiviţa erau declarate terminate de către firma ce asigura serviciile de diriginte de şantier erau false. Astfel, s-au descoperit lucrări lipsă în valoare de 50% din suma de 300.000 lei, a precizat Doru Resmeriţă, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ).

În octombrie 2008 au început lucrările pentru realizarea grupului sanitar şi a unei staţii de epurare aferente, firma câştigătoare a licitaţiei a fost Proinfeuro SRL Galaţi. Serviciile de diriginte de şantier erau asigurate de firma Berzunti, iar durata lucrărilor era de patru luni. Încă de pe 30 martie 2009 s-au direcţionat şi ultimii bani către firma câştigătoare a licitaţiei. Cei 300.000 lei au intrat în contul Proinfeuro după ce firma ce asigura servicile de diriginte de şantier - societatea Berzunti - a trimis o notificare conform căreia toate lucrările au fost finalizate. "Am fost la faţa locului la sfârşitul săptămânii trecute şi am vazut că nu era realizat nici un fel de finisaj sau alte lucrări necesare. Primarul din Tuluceşti (n.r. comuna care administrează şi satul Şiviţa) mi-a spus că s-au făcut plăţile complete de 300.000 lei. Nu am depus încă plângere la instituţiile abilitate, dar am dispus întocmirea unui audit la aceste lucrări şi în funcţie de acest rezultat vom lua şi alte măsuri. Am cerut deja penalităţi pentru întârzierea lucrărilor" a declarat Doru Resmeriţă.

Link to comment
Share on other sites

Closet de 70.000 euro in curtea scolii din Sivita

» Scolile galatene au toalete de zeci de mii de euro bucata, la pretul unui apartament din Bucuresti, construite de firmele clientelei politice a PNL, PDL si PSD. SRL-ul fostului deputat PDL Constantin Petrea a executat doua astfel de constructii in valoare de 86.000 euro.

Unele dintre mai scumpe toalete sunt in comuna Buciumeni, unde doua grupuri sanitare construite in curtile scolilor au costat aproape 3 miliarde de lei vechi. La scoala din satul Tecucel a fost construit un grup sanitar care costa 1,63 miliarde lei vechi.

Constructia s-a facut in baza contractului 2395 din 2006, incheiat de primarul Petrache Nastasa (PDL) cu firma SC Building Style SRL, al carui patron este colegul sau de partid, fostul deputat PDL Constantin Petrea. Conform contractului, firma se obliga sa finalizeze lucrarile la "grup sanitar cu instalatie de alimentare cu apa si reabilitarea instalatiei electrice", fiind taxate multe lucrari care, oricum, nu justifica pretul piperat, pe bani publici, la care au cazut la invoiala primarul si deputatul. "Grupul sanitar" este un simplu veceu din fundul curtii.

Nu a fost singura afacere intre Nastasa si Petrea. Prin contractul 1879/22.08.2007, au convenit executarea unor "lucrari de utilitati" la scoala din satul Vizuresti. De fapt e vorba de construirea altui grup sanitar la pretul de 1,32 miliarde lei vechi, sau 32.000 euro. Adica banii cu care o familie si-ar putea cumpara un apartament chiar si in Bucuresti. Cu toate ca ambele grupuri sanitare ar fi trebuit sa aiba apa curenta si canalizare, ele nu au decat niste simple fose septice, care, din cand in cand, trebuie golite cu vidanja. In satele din jurul Tecuciului sunt peste 40 de astfel de grupuri sanitare, costisitoare, care satisfac normele sanitare la nivelul Evului Mediu. Cel mai scump grup sanitar a fost descoperit in satul Sivita, din comuna Tulucesti. Acesta a costat 3 miliarde lei vechi. Banii au venit de la ISJ Galati, condus la acea vreme de Tania Bogdan (PNL), scoala din sat a organizat licitatia cu sprijinul fostului primar Florica Bogatu (PSD) si a castigat firma Pro Inv Euro SRL, care a facut jumatate din lucrari si a luat cele 3 miliarde. O sursa din ISJ Galati ne-a declarat ca astfel de "grupuri sanitare" s-au construit la majoritatea scolilor din judet, ca in timpul guvernarii PNL au fost alocate foarte multe fonduri pentru aceste "obiective" si multe lucrari au fost acordate, prin licitatii trucate, firmelor din clientela politica a PNL, PSD si PDL.

http://www.romanialibera.ro/a160985/clo ... ivita.html

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Toaleta din fundul curţii, de 1.000 euro/mp

La şcoala din Hanu Conachi, WC-ul a costat cât o casă: aproape un miliard de lei vechi (aprox. 25.000 de euro). Este vorba despre o platformă betonată şi câteva cutii de gresie şi faianţă, dar pentru care şcoala s-a acoperit cu documente. Fără apă curentă, fără tâmplărie adecvată, fără căldură, fără fundaţie. Doar o platformă întinsă pe aproximativ 25 de metri pătraţi, patru pereţi exteriori, şase cabine - trei pentru băieţi, trei pentru fete - o chiuvetă la care numai întâmplător curge apa şi WC-uri turceşti! Aşa arată super-investiţia făcută la sugestia Inspectoratului Şcolar Galaţi, din fondurile Ministerului Educaţiei, finalizată la începutul anului 2007 la şcoala din satul Hanu Conachi, comuna Fundeni.

Lucrările au durat aproape şase luni şi au costat bugetul Ministerului Educaţiei aproape un miliard de lei vechi. Un calcul simplu arată că metrul pătrat de WC a costat peste 1.000 de euro, adică foarte aproape - dacă nu cumva mai mare decât preţul unui metru pătrat de vilă!

Chiar dacă nu era director la vremea respectivă, Vasile Bogdan ştie foarte bine ce s-a întâmplat. „Este clar că aici avem o problemă de proiectare. Nu noi, şcoala, ne-am ocupat de acest proiect, ci Inspectoratul Şcolar, prin intermediul unui inginer de la Serviciul de Investiţii. Clar este că s-au cam risipit banii aiurea", spune directorul Şcolii Gimnaziale din Hanu Conachi.

Şi ca o dovadă că omul nu vorbeşte prostii, ne-a dus la şcoala din celalalt sat al comunei - Fundeni. Acolo s-a construit în acelaşi timp un grup sanitar în interiorul şcolii. „Acesta a costat puţin peste 1,6 miliarde de lei vechi (cca. 40.000 de euro), dar vreau să vă spun că arată cu totul altfel. Nouă cabine, spălătoare cu apă curentă, centrală termică, calorifere, gresie, faianţă peste tot, instalaţie electrică refăcută complet, ce mai, este totul modern. Aici a contribuit şi Primăria cu ceva bani", spune contabila Centrului Financiar de la Fundeni.

La Fundeni a lucrat firma SC Select SRL, iar la Hanu Conachi constructorul a fost SC Comtiem SRL, ambele din Galaţi. Legal, şcoala şi Inspectoratul Şcolar s-au acoperit cu toate documentele necesare, astfel încât nu pot fi acuzate nimic. Ceea ce s-a întâmplat la Fundeni poate fi pus şi pe seama hibelor din Legea 34/2007 privind achiziţiile publice, în sensul că nu întotdeauna cele mai ieftine oferte sunt şi cele mai viabile. Actuala conducere a Inspectoratului Şcolar Galaţi admite şi ea că în vechea legislatură s-au făcut investiţii masive în învăţământ fără a fi însă verificate la recepţia finală. Şi că achiziţiile publice au fost de multe ori dubioase. Mai mult, se fac trimitere la „porcării" şi „lucrări de mântuială". „Dacă se uitau mai bine pe proiecte vedeau ce porcării urmează să se facă şi eventual blocau investiţiile sau relua licitaţiile. Din păcate, valul investiţiilor a fost mare şi în multe locuri s-au făcut lucrări de mântuială", spune inspectorul general adjunct de la ISJ Galaţi, Onuţ Atanasiu.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Aberant-_1-000_euro_pe_metrul_patrat_de_toaleta_in_fundul_curtii_0_274772551.html

post-2782-1275722093,19_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Grupul sanitar al şcolii din Şiviţa a costat 71.428 euro

Un scandal izbucnit la grădiniţa dintr-un sat din nordul judeţului Galaţi, repune pe tapet un subiect mai vechi, acela al preţului exorbitant la care sunt construite grupurile sanitare ale şcolilor din comunele gălăţene. În 2011, educatoarele de la grădiniţa din satul Slivna, comuna Bereşti Meria, au făcut un referat prin care solicitau renunţarea la veceul din fundul curţii şi amenajarea unui grup sanitar într-o încăpere din clădirea în care se află şi sălile de clasă ale grădiniţei. Referatul a fost înaintat la primărie, consiliul local a aprobat investiţia, s-a făcut un proiect tehnic şi primarul a încredinţat lucrarea firmei SC Industrii SRL Tulcea.

Controversele au apărut în momentul în care directoarea grădiniţei, Maria Strătică, s-a pomenit că primarul Victor Dorobăţ îi cere să semneze pentru recepţia lucrării şi a constatat că lucrarea a costat enorm pentru amenajările care se făcuseră. Pentru placarea cu gresie a încăperii de 8 mp, placarea cu faianţă a pereţilor până la înălţimea de 1,5 m, instalarea a două chiuvete şi două vase wc şi înlocuirea vechii tâmplării cu tâmplărie pvc, devizul era de 32.398 de lei. Directoarea grădiniţei refuză să semneze şi a anunţat Inspectoratul Şcolar, care a demarat o anchetă.

Implicare politică

Un scandal similar a mai izbucnit în anii trecuţi, când s-a descoperit că în satele din jurul Tecuciului fuseseră construite peste 40 de astfel de grupuri sanitare, costisitoare, care, neavând, canalizare, satisfăceau tot normele sanitare de nivelul evului mediu. Aproape toate fuseseră construite de SC Building Style SRL Tecuci, a fostului deputat PDL Constantin Petrea. În comuna Buciumeni, două grupuri sanitare construite în curţile şcolilor au costat aproape 300.000 de lei. La şcoala din satul Tecucel, a fost construit un grup sanitar ce costase 163.000 de lei, iar la şcoala din satul Vizureşti s-a construit un grup sanitar la preţul de 32.000 de euro, banii cu care s-ar putea cumpăra un apartament.

Grup sanitar de 71.428 euro

Cel mai scump grup sanitar construit la şcolile din comunele gălăţene rămâne cel de la Şcoala Gimnazială din satul Siviţa, comuna Tuluceşti, care a costat de 71.428 euro. Banii au venit de la ISJ Galaţi, condus la acea vreme de Tania Bogdan (PNL), actualmente vicepreşedinte CJ Galaţi. Licitaţia a fost câştigată de firma Pro Inv Euro SRL, care a făcut jumătate din lucrări şi a luat banii, la un moment dat abandonând lucrările. Din cauza scandalului izbucnit, lucrările au fost reluate şi în cele din urmă finalizate.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.