Jump to content

Tecuceanca de la Radio Padova

Recommended Posts

Posted

Tecuceanca de la Radio Padova

Un post de radio local din Padova, "Radio Bue", are de cateva saptamani in schema de programe un spatiu dedicat imigratiei si problemelor cu care se confrunta cei care vin in Italia. Realizatoarea emisiunii este Mihaela Chirvasa, colaboratoare a publicatiei Gazeta Romaneasca, care a realizat deja cateva frumoase interviuri cu romani care locuiesc la Padova. «B-UE, noul program al postului Radio Bue, nu este doar un joc de cuvinte - se poate citi in engleza "Be UE" sau in italiana "basterebbe unire l'Europa" - ci si o invitatie catre integrare pentru toti imigrantii care traiesc si muncesc in Italia. Prin intermediul B-UE urmarim fenomenul imigratiei dintr-un alt punct de vedere, vom cunoaste imigrantii care nu apar in paginile ziarelor - "che non fanno mai notizia" - si vom incerca sa demonstram, emisiune dupa emisiune, ca unicul mod de a intelege diferentele culturale consta in a mentine mereu deschis un dialog.» Aceasta este prezentarea noului program pe care Radio Bue din Padova l-a introdus in schema de programe. Realizatoarea emisiunii este Mihaela Chirvasa, 27 de ani, originara din Tecuci, judetul Galati. Este absolventa a facultatii de litere, sectia ziaristica, din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. In prezent este studenta la facultatea de litere si filosofie din cadrul Universitatii din Padova. A colaborat cu publicatia noastra, realizand interviuri despre romani care traiesc si muncesc in zona Padovei.

Program pentru straini

Programul B-UE are un spatiu de emisie de 15 minute si este transmis in fiecare marti de la ora 16, in reluare de la ora 21. «Cei de la postul de radio mi-au oferit un spatiu de emisie mai mare dar, in calitatea de realizator am decis ca la inceput sa fac doar 15 minute. Experinta mea se rezuma doar la cursurile facute in penultimul an de facultate si pana aici nu am lucrat cu inregistrari digitale si nici nu am facut montaj. Incet, incet insa, incep sa ma familiarizez cu activitatea intr-un studio.» explica Mihaela. Emisiunea condusa de Mihaela nu-si propune sa se orienteze doar catre comunitatea romaneasca. «Programul isi propune sa dea spatiu strainilor care traiesc si muncesc in provincia Padova. Prin emisiunile pe care le voi realiza voi incerca sa aduc la cunostinta ascultatorilor, cultura, istoria si diverse obiceiuri ale comunitatilor, prin intermediul invitatilor, reprezentanti sau persoane integrate de mult timp in Italia. Scopul declarat al emisiunii e acela de a ilustra aspecte din complexul fenomen al imigratiei intr-o tara din Uniunea Europeana. Mesajul general este acela de a incerca sa intelegem si sa acceptam diferentele de cultura si mentalitate a diferitelor comunitati si de a mentine mereu un permanent dialog.»

Interviuri cu romani

Mihaela Chirvasa a realizat deja interviuri cu romani prezenti in Padova si isi propune sa invite alti reprezentanti ai asociationismului sau culturii. «Deja am realizat interviuri cu Nona Evghenie, consilier comunal la promaria Padovei, Radu Jelescu, cunoscut violonist si dirijor, un adevarat ambasador al culturii romanesti in Italia, precum si cu Ionut Sandu Vlad, licentiat la Universitatea din Padova, in prezent functionar la o importanta banca italiana. Ii voi invita in urmatoarele emisiuni pe Alina Condrache - restauratoare culturala, Alexandra Radulescu - studenta si participanta la programul Erasmus, Nicolae Die - presedinte al asociatiei "Romeni a Padova", Carmen Ene - membra a asociatiei "Columna" din Padova, Livio Zanolino - medic imigrat in Italia in 1948, Christian Leikep - cantaret de muzica folk si Ion Bugan - fost detinut politic in Romania.»

Fara cenzura

Libertatea totala pe care o are Mihaela Chirvasa in realizarea programelor si alegerea invitatilor o face sa fie optimista in ceea ce prveste succesul emisiunii. In ultimele doua saptamani, interviurile realizate de ea au fost cele mai descarcate si ascultate de catre cei care au accesat site-ul postului de radio. «Spun cu o deosebita satisfactie faptul ca nu exista nicio cenzura. Pot realiza ce emisiuni doresc, evident sa aiba profilul declarat, sau sa invit pe cine cred de cuviinta. Succesul emisiunii este neasteptat. Este podcastul cel mai descarcat din toate inregistrarile disponibile de pe site. De mare succes au fost nu numai interviurile ci si emisiunile dedicate Mariei Tanase si lui Gheorghe Zamfir. Am in proiect sa ating diverse alte probleme, cum ar fi prostitutia, problemele sentimentale si chiar si despre comunism si revolutia romana din 89.»

http://www.rgnpress.ro/content/view/43679/37/