Jump to content

Deţinut mort în timp ce era imobilizat de gardieni


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Deţinut mort în timp ce era imobilizat de gardieni

Un deţinut de la Penitenciarul Galaţi a murit, în urmă cu câteva zile, după ce, în tentativa de a-l linişti, angajaţii închisorii au intervenit pentru a-l imobiliza, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) anunţând că a declanşat o anchetă internă în acest caz. Potrivit unui comunicat de marţi al ANP, în 4 iunie, un deţinut al Penitenciarului Galaţi a fost transportat la Unitatea de Primire a Urgenţelor din Spitalul Judeţean Galaţi, unde medicii au constatat decesul acestuia. "Din primele cercetări (...) rezultă că, pe fondul unei stări de agitaţie psiho-motorie şi a refuzului de a primi orice tratament medical, s-a intervenit pentru imobilizarea persoanei deţinute, considerându-se faptul că aceasta reprezenta un pericol pentru celelalte persoane private de libertate din cameră de deţinere. Modul în care s-a acţionat pentru imobilizarea persoanei, cât şi măsurile care s-au luat în acest caz de către personalul aflat în serviciu, fac obiectul anchetei interne demarată de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, iar concluziile finale ale acesteia vor fi date publicităţii", se arată în comunicatul de marţi al ANP. Potrivit sursei citate, evenimentul a fost adus la cunoştinţa celor de la Bucureşti încă din seara zilei de 4 iunie, ancheta fiind declanşată încă de la acel moment. Mai mult, o comisie de la Direcţia de Inspecţie Penitenciară a ANP a plecat de la Bucureşti la Penitenciarul Galaţi chiar în seara acelei zile. Comisia urmează să stabilească exact "circumstanţele producerii evenimentului, precum şi gradul de vinovăţie a celor implicaţi", se mai arată în comunicatul ANP de marţi.

Link to comment
Share on other sites

Un deţinut a murit după ce a fost imobilizat de gardieni

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a demarat o anchetă internă în Penitenciarul Galaţi, după ce un deţinut a decedat, la sfârşitul săptămânii trecute, la spitalul "Sfântul Apostol Andrei". Se pare că acesta devenise violent, iar gardienii au încercat să îl imobilizeze, considerându-l un pericol pentru colegii de celulă. Atât ANP, cât şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi anchetează acum modul în care s-a acţionat pentru imobilizarea persoanei, cât şi măsurile care s-au luat în acest caz de către personalul aflat în serviciu.

Constantin Sandu, în vârstă de 36 de ani, îşi ispăşea, la Penitenciarul Galaţi, pedeapsa de 3 ani de închisoare pentru furt calificat şi, din câte se pare, avea probleme cu alcoolul. Pentru că nu mai băuse de când a fost încarcerat, deţinutul ar fi suferit o criză. Din ancheta demarată de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor reiese că acesta mai fusese internat în spital din această cauză, dar săptămâna trecută situaţia s-a agravat. Din primele cercetări efectuate de echipa de control sosită la penitenciar, a rezultat că, "pe fondul unei stări de agitaţie psiho-motorie şi a refuzului de a primi orice tratament medical", s-a intervenit pentru imobilizarea deţinutului, deoarece s-a considerat că acesta reprezenta un pericol pentru ceilalţi deţinuţi din cameră. Ulterior, deţinutul a ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor din Spitalul Judeţean Galaţi, iar doua zi s-a înregistrat decesul.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Galaţi, incidentul a fost adus la cunoştinţa ANP de conducerea penitenciarului care a anunţat, imediat după producerea acestuia, şi judecătorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, procurorul de serviciu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi, precum şi familia deţinutului. ”La data de 5.06.2010 Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi a fost înştiinţat prin fax de către conducerea Penitenciarului Galaţi că o persoană privată de libertate, Constantin S., care executa o perioadă de trei ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, a decedat. Decesul persoanei a fost înregistrat la 4.06.2010, ora 17.45, în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean Galaţi. Dosarul a fost înregistrat pe rolul unităţii noastre ca moarte suspectă urmând a se face cercetări pentru persoanele care au procedat la imobilizarea persoanei private de libertate pentru a se stabili dacă respectivii au săvârşit o faptă de natură penală”, a declarat procurorul Alfredo Simionescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Modul în care s-a acţionat pentru imobilizarea persoanei, cât şi măsurile care s-au luat în acest caz de către personalul aflat în serviciu, fac obiectul anchetei interne demarată de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, iar concluziile acesteia vor fi făcute publice, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare, potrivit aceleiaşi surse.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=1

Link to comment
Share on other sites

Da, probabil ca a cazut mort ca o frunza de ceapa inainte ca baietii buni si nevinovati sa apuce macar sa-l atinga.. Povestea e mai mult decat trista si nu e decat o alta dovada a modului in care isi fac treaba autoritatile la noi.

Link to comment
Share on other sites

Ipoteză şocantă - Deţinutul Sandu a fost omorât în bătaie de gardieni

Un condamnat din Penitenciarul Galaţi susţine că există înregistrări video cu crima. Procurorii spun că vor solicita şi vor analiza probele video, dacă acestea există. Procurorii spun că vor solicita şi vor analiza probele video, dacă acestea există.

Moartea deţinutului Constantin Sandu (36 de ani), în Penitenciarul Galaţi, în urma intervenţiei gardienilor „pentru a-l linişti” a trezit o mulţime de controverse. Vă reamintim că pe 4 iunie, la doar trei zile după ce fusese încarcerat, condamnatul a ajuns mort la Spitalul Judeţean, cauza decesului fiind, potrivit medicilor, stopul cardio-respirator.

Stop cardiac cu oase rupte!

Problema este că legiştii au descoperit, la autopsie, numeroase leziuni pe corpul bărbatului, ceea ce ridică mari semne de întrebare. Conform informaţiilor transmise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Constantin Sandu a devenit agitat iar gardienii ar fi fost nevoiţi să-l imobilizeze, moment în care bărbatului i s-a făcut rău. Bomba zilei este că un deţinut din Penitenciarul Galaţi ne-a contactat pentru a ne aduce la cunoştinţă informaţii care răstoarnă radical varianta oficială. „A ieşit din cameră, iar pe coridor spre cabinetul medical l-au prins şi l-au bătut de nu a mai ştiut pe el. Când l-au adus în cameră, era plin de sânge. Pe coridor există camere video, care au înregistrat tot. De ce Parchetul nu le cere ca să vadă ce i-au făcut?”, ne-a declarat condamnatul, care ne-a cerut să-i protejăm identitatea.

Nici ipoteza vandalizării camerei şi agresarea colegilor de celulă nu este confirmată. Deţinuţii care au împărţit camera timp de trei zile cu Constantin Sandu au povestit că tot ce a făcut condamnatul a fost să trântească de câteva ori uşa la baie din cauza stării de surescitare în care se găsea pe fondul lipsei de alcool. Bărbatul din Griviţa era alcoolic şi avea nevoie de tratament medical. „Nu a spart geamuri şi nici nu şi-a bătut colegii de cameră. Se poate demonstra uşor acest lucru. Să le ia declaraţii colegilor de celulă”, ne-a spus condamnatul care ne-a sunat la redacţie.

Constantin Sandu pierduse orice contact cu realitatea. El se credea în casa lui din localitatea Griviţa şi îi întreba pe colegii de celulă ce caută în camera lui. Deţinuţii spun că ceea ce s-a întâmplat cu Sandu este la ordinea zilei. „Te bat, iar dacă nu faci ce spun, te droghează şi devii legumă. Eu mi-am ales viaţa de infractor, dar niciodată nu am luat de la un om ceva ce nu am putut da înapoi. Ei i-au luat viaţa”, ne-a declarat bărbatul.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, care efectuează cercetările în acest caz, va analiza spusele deţinuţilor pentru a vedea dacă acestea se verifică. „Cu siguranţă, toţi martorii care au asistat la incident vor fi audiaţi. Dacă există înregistrări video cu privire la ce s-a întâmplat acolo, le vom cere şi ele vor constitui mijloc de probă. Înregistrările video sunt un martor mut şi imparţial al celor întâmplate”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, Alfredo Simionescu.

Deţinuţii din Penitenciarul Galaţi au fost avertizaţi să nu spună nimic despre incidentul de acum câteva zile dacă vor să aibă viaţă uşoară în puşcărie. „Tot cu noi rămâneţi, deci vedeţi ce spuneţi”, ne redă textual condamnatul care ne-a sunat din închisoare. Acesta susţine că nu o dată colegii săi de detenţie au fost supuşi unor abuzuri de către gardieni iar totul a fost trecut sub tăcere. „Dacă nevestele nu le dau mâncare caldă acasă sau dacă au probleme în familie, vin şi se descarcă pe noi. Ce putem face?”, susţine bărbatul.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Ipoteza_socanta-_Detinutul_Sandu_a_fost_omorat_in_bataie_de_gardieni_0_280172069.html

Link to comment
Share on other sites

ANP va sesiza Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi

Administraţia Naţională a Penitenciarelor va sesiza Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, în urma anchetei interne în cazul incidentului petrecut la începutul acestei luni la Penitenciarul Galaţi, când un deţinut a fost transportat la spitalul de urgenţă unde i s-a constatat decesul, după ce fusese imobilizat de angajaţii instituţiei de detenţie.

În perioada 4-11 iunie, conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a dispus efectuarea unei anchete interne de către o comisie din cadrul Direcţiei Inspecţie Penitenciară, care s-a deplasat la sediul Penitenciarului Galaţi chiar în ziua producerii evenimentului, se arată într-un comunicat transmis luni de ANP. Potrivit sursei citate, având în vedere că verificările efectuate au scos în evidenţă şi aspecte de competenţa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Administraţia Naţională a Penitenciarelor urmează să sesizeze această instituţie.

Totodată, au fost declanşate procedurile operaţionale de realizare a evaluării psihologice, la sesizare, pentru personalul implicat în incidentul produs în cadrul Penitenciarului Galaţi. Pentru a nu influenţa bunul mers al anchetei, faţă de personalul implicat a fost luată măsura repartizării de sarcini care nu implică derularea unor activităţi în contact cu persoanele private de libertate, a precizat comunicatul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Sursa citată menţionează că, în urma investigaţiilor efectuate, s-a constatat faptul că 16 angajaţi (nouă ofiţeri şi şapte agenţi) din cadrul Penitenciarului Galaţi au manifestat neglijenţă şi superficialitate în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi manifestarea unui comportament necorespunzător faţă de persoana privată de libertate sau atitudine tolerantă faţă de comiterea unor abateri disciplinare ale subordonaţilor.

Printre cauzele care au condus la generarea incidentului, ANP menţionează lipsa de implicare a factorilor de conducere din Penitenciarul Galaţi în ceea ce priveşte instituirea şi menţinerea unui climat de siguranţă a persoanelor private de libertate, modul neprofesionist şi contrar procedurilor legale de folosire a forţei şi de aplicare a mijloacelor de imobilizare, dezinformarea sau neinformarea factorilor decizionali, precum şi manifestarea unei atitudini pasive a unora dintre angajaţii implicaţi în producerea evenimentului. "Faţă de cele constatate, au fost întreprinse demersurile necesare în vederea sesizării Comisiei de disciplină din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciare, în cazul unui număr de opt ofiţeri cu funcţii de conducere şi a Comisiei de disciplină din cadrul Penitenciarului Galaţi pentru un ofiţer şi şapte agenţi cu funcţii de execuţie", precizează comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la individualizarea sancţiunii disciplinare care urmează a fi aplicată se va ţine seama de cauzele şi gravitatea abaterii disciplinare, împrejurările în care aceasta a fost săvârşită, gradul de vinovăţie şi consecinţele abaterii, comportarea generală în serviciu a autorului abaterii, precum şi de existenţa altor sancţiuni disciplinare. Sancţiunea disciplinară poate fi aplicată numai după efectuarea cercetării prealabile a faptei ce constituie abatere disciplinară săvârşită de funcţionarul public în cauză şi audierea acestuia de către comisiile de disciplină respective. Pentru faptele care constituie abateri disciplinare, săvârşite de funcţionarii publici din sistemul administraţiei penitenciare, pot fi aplicate sancţiuni disciplinare începând cu mustrarea scrisă şi până la revocarea din funcţia de conducere sau destituirea din sistemul penitenciar, precizează comunicatul de presă.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/justitie/item/13337.html

Link to comment
Share on other sites

Dezvăluirile unui gardian: “Nişte animale! L-au omorât în bătaie pe deţinut”

După ce un condamnat ne-a sunat din Penitenciar pentru a ne povesti despre bătăile crunte şi abuzurile gardienilor, unul dintre aceştia a rupt tăcerea.Mama lui Constantin Sandu, deţinutul ucis în bătaie, ne-a declarat în exclusivitate că va depune plângere penală împotriva agresorilor şi va cere daune morale.

Ancheta Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor realizată la puşcăria din Galaţi, în perioada 04-11 iunie 2010, a scos la iveală abuzurile de neimaginat la care sunt supuşi deţinuţii. Unii ofiţeri tolerează abaterile disciplinare ale subordonaţilor, iar conducerea Penitenciarului îgnoră neregulile petrecute în spatele gratiilor. În acest context, s-a produs incidentul din patru iunie 2010, când deţinutul Constantin Sandu a fost bătut cu sălbăticie de un grup format din cinci gardieni şi târăt pe coridoarele Penitenciarului, însângerat, cu cătuşele la mâini.

Mărturie stă declaraţia unui gardian din Penitenciar, care a văzut imaginile video în care colegii săi îl calcă în picioare pe deţinut. "Este adevărat ce s-a spus. Nu mi-a venit să cred până nu am văzut imaginile. Gardienii s-au dus cu deţinutul într-o zonă în care credeau că nu sunt filmaţi, dar şi acolo era o cameră video. Nişte animale! L-au omorât în bătaie pe deţinut. Sunt o ruşine pentru noi. Ei nu ne reprezintă", ne-a declarat gardianul, evident sub protecţia anonimatului.

Mama deţinutului cere dreptate

În urma investigaţiilor efectuate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) s-a constatat că 16 angajaţi (nouă ofiţeri şi şapte agenţi) din Penitenciarul Galaţi îi băteau după bunul plac pe deţinuţi şi închideau ochii la abuzurile subalternilor. "Vreau să se facă dreptate. Voi face plângere împotriva celor care mi-au omorât băiatul. El a fost trimis acolo ca să plătească pentru a ce a făcut. Nu trebuia să-l omoare. O să cer daune. Ne-am împrumutat de 7.000 de lei ca să îl înmormântăm", ne-a declarat Dumitra Sandu, mama deţinutului ucis în bătaie.

A fost sesizată Comisia de disciplină din cadrul ANP, în cazul unui număr de opt ofiţeri cu funcţii de conducere şi Comisia de disciplină din cadrul Penitenciarului Galaţi pentru un ofiţer şi şapte agenţi cu funcţii de execuţie. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi îi va ancheta pe gardienii şi ofiţerii implicaţi în incidentul soldat cu moartea deţinutului. "Cazul deţinutului care a murit este unul izolat. Noi ne delimităm de astfel de practici. Persoanele implicate vor răspunde penal sau disciplinar, în funcţie de contribuţia fiecăruia şi de împrejurările în care a comis fapta", ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Galaţi, Safta Trincu.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Dezvaluirile_unui_gardian-_-Niste_animale-_L-au_omorat_in_bataie_pe_detinut_0_281371954.html

Link to comment
Share on other sites

Directorul Penitenciarului Galaţi: „Imaginile video există. Am anunţat Parchetul”

În ciuda avalanşei de telefoane venite din partea deţinuţilor şi gardienilor, conducerea Penitenciarului Galaţi preferă să nu se pronunţe asupra circumstanţelor în care a avut loc incidentul din 4 iunie, soldat cu moartea lui Constantin Sandu. Bărbatul, în vârstă de 36 de ani, condamnat la trei ani de închisoare pentru furt, şi-a pierdut viaţa după ce a fost „imobilizat" definitiv de cinci gardieni cu pumnii şi picioarele. „Sunt două anchete disciplinare în desfăşurare. Nu pot spune nimic până la finalizarea lor. Comunicatul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor nu trebuia să lase să se înţeleagă că toţi cei 16 angajaţi ai Penitenciarului sunt vinovaţi de cele întâmplate. Asta rămâne să stabilească comisiile disciplinare", ne-a declarat judecătorul Neculai Burlibaşa, directorul Penitenciarului Galaţi.

Povestea se poate repeta

Controversele pe marginea existenţei imaginilor video care îi prezintă pe gardieni cum îl snopesc în bătaie pe deţinut s-au risipit după ce conducerea Penitenciarului a precizat că acestea au fost predate deja Parchetului. „Imaginile video există. Noi am anunţat primii Parchetul şi le-am predat dumnealor", susţine judecătorul Burlibaşa. Directorul Penitenciarului precizează că întreaga unitate de detenţie este supravegheată video, iar existenţa altor abuzuri din partea gardienilor nu este posibilă. „Orice sesizare venită din partea deţinuţilor a fost înaintată direct la Parchet pentru a nu exista discuţii şi interpretări privind ancheta efectuată de noi", ne-a declarat judecătorul Burlibaşa.

Cert este că producerea altor incidente de acest gen nu poate fi exclusă, iar conducerea Penitenciarului nu poate face altceva decât să se ocupe mai bine de supravegherea şi instruirea gardienilor.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Directorul_Penitenciarului_Galati-_-Imaginile_video_exista-_Am_anuntat_Parchetul_0_281971883.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Ofiţeri cercetaţi în cazul deţinutului mort în Penitenciarul Galaţi

Ancheta în cazul deţinutului Constantin Sandu, ucis după ce a fost snopit în bătaie pe 4 iunie 2010 de câţiva gardieni ai din Penitenciarului Galaţi, intră într-o nouă fază. Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi după ce procurorii de la Tribunal şi-au declinat competenţa întrucât în vizorul anchetatorilor au intrat şi ofiţeri de la închisoarea gălăţeană. “Nu putem da deocamdată numele sau numărul ofiţerilor cercetaţi pentru că s-ar putea periclita ancheta. Vă pot spune însă că verificările nu s-au limitat doar la personalul Penitenciarului, ci s-a vorbit şi cu deţinuţii”, ne-a declarat procurorul Marcel Codiţă, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

În paralel, Administraţia Naţională a Penitenciarelor desfăşoară o anchetă disciplinară în care sunt vizaţi opt ofiţeri din Penitenciar. La dosarul de cercetare penală a fost depusă şi o copie de pe înregistrarea video, care îi prezintă pe gardieni cum l-au “imobilizat” bătându-l pe Constantin Sandu.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Ofiteri_cercetati_in_cazul_detinutului_mort_in_Penitenciarul_Galati_0_293370726.html

Link to comment
Share on other sites

 • 5 weeks later...

Un subcomisar şi doi gardieni, reţinuţi după uciderea lui Constantin Sandu

Un subcomisar şi doi gardieni de la Penitenciarul Galaţi, suspectaţi că au participat la uciderea în bătaie a unui deţinut, la începutul lunii iunie, au fost reţinuţi de procurorii gălăţeni, urmând să fie prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Subcomisarul Cătălin Ghibea şi gardienii Bucur Codrean şi Nicu Chiriac au fost reţinuţi, miercuri, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, potrivit Ministerului Public. Ghibea le-ar fi permis celor doi gardieni să îl bată pe deţinutul Constantin Sandu, în noaptea de 3 spre 4 iunie, imobilizându-l la mâini şi picioare, motiv pentru care este acuzat de complicitate la omor calificat.

Victima a murit, a doua zi, din cauza rănilor create de loviturile cu picioarele şi bastonul, în zona abdomenului, a pieptului, a feţei şi a picioarelor.

Anchetatorii au stabilit că Ghibea nu a intervenit pentru a opri violenţa gardienilor şi nu a menţionat, în procesul verbal de predare-primire, că s-a petrecut vreun incident în timpul serviciului său de pază.

Cei trei suspecţi urmează să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Cercetările continuă în acest caz pentru stabilirea împrejurărilor şi a tuturor persoanelor implicate.

http://www.mediafax.ro/social/un-subcomisar-si-doi-gardieni-retinuti-privind-uciderea-unui-detinut-de-la-penitenciarul-galati-6784934

Link to comment
Share on other sites

Mandate de arestare pe numele gardienilor killeri din Penitenciarul Galaţi

Judecătorii Curţii de Apel Galaţi au decis arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile a agenţilor Bucur Codreanu şi Nicu Chiriac, în timp ce inspectorul principal Cătălin Ghibea a primit interdicţia de a părăsi localitatea.

Procurorul Marcel Codiţă, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, ne-a declarat că Ministerul Public a atacat cu recurs la instanţa supremă decizia magistraţilor în ceea ce îl priveşte pe inspectorul principal Cătălin Ghibea. Procurorii cer ca şi acesta să fie judecat în arest preventiv.

Pentru cei doi agenţi care l-au bătut pe deţinut până l-au omorât, veştile proaste nu se încheie aici. Conducerea Penitenciarului Galaţi a anunţat că în cazul arestării preventive, aceştia vor fi suspendaţi din funcţie.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Trei_arestari_in_cazul_mortii_unui_detinut_de_la_Penitenciarul_Galati_0_311968965.html

Cei doi gardieni reţinuţi pentru că ar fi ucis un deţinut de la Penitenciarul Galaţi au fost arestaţi

Cei doi gardieni de la Penitenciarul Galaţi acuzaţi că au participat la uciderea în bătaie a unui deţinut, la începutul lunii iunie, au fost arestaţi preventiv, vineri, pentru 29 de zile, de magistraţii Curţii de Apel Galaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentantul biroului de presă al Curţii de Apel Galaţi, Irina Popa, a declarat că gardienii Bucur Codrean şi Nicu Chiriac au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, în timp ce inspectorul principal Cătălin Ghibea, acuzat în acelaşi dosar, este cercetat în libertate, cu interdicţia de părăsi localitatea.

"Nicu Chiriac, acuzat de comiterea infracţiunii de omor, purtare abuzivă şi fals intelectual şi Bucur Codrean, care este acuzat de omor şi purtare abuzivă, au primit mandate de arestare pentru 29 de zile. În acelaşi timp, pentru Cătălin Ghibea, acuzat de complicitate la omor, complicitate la purtare abuzivă şi fals intelectual, a fost dispusă interdicţia de a părăsi localitatea pentru o perioadă de 29 de zile", a declarat Irina Popa, care a precizat că persoanele pentru care s-a dispus arestarea au făcut deja recurs.

La rândul lor, procurorii au cerut recurs în cazul lui Cătălin Ghibea.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Directorul Penitenciarului Galaţi, cercetat disciplinar

În urma evenimentului din 4 iunie, când deţinutul Constantin Sandu a decedat după ce a fost bătut de gardieni, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a propus Consiliului Superior al Magistraturii ca directorul instituţiei gălăţene să fie cercetat disciplinar. „Noi am propus cercetarea disciplinară, iar Ministerul Justiţiei a sesizat CSM-ul. Ştiu că joi urma ca această propunere să fie discutată la CSM. Nu am propus doar cercetarea disciplinară, ci şi încetarea detaşării judecătorului Neculai Burlibaşa (FOTO) la Penitenciarul Galaţi. Noi am făcut propunerea, decizia aparţine CSM-ului”, ne-a declarat telefonic Johanna Popescu, purtătorul de cuvânt al ANP.

Contactaţi telefonic, cei de la CSM nu au vrut să ofere prea multe date din dosar. „Pe data de 12 august a fost înregistrată la CSM o sesizare venită de la ANP. În acest moment se desfăşoară cercetări în cauză şi nu pot fi divulgate informaţii din dosar pentru a nu fi periclitată ancheta”, ne-a confirmat purtătoarea de cuvânt al CSM, Carmen Georgică.

http://www.viata-libera.ro/articol-Directorul_penitenciarului_cercetat_disciplinar_2.html

Link to comment
Share on other sites

Directorul Penitenciarului Galaţi: „Vor să mă execute înainte să mă judece!”

În urma incidentului de pe 4 iunie din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, soldat cu decesul deţinutului Constantin Sandu, directorul instituţiei gălăţene s-a ales cu o cercetare disciplinară. Judecătorul Neculai Burlibaşa susţine că speră să fie întâi judecat şi abia apoi executat.

- Domnule director, de ce s-a ajuns să fiţi cercetat disciplinar?

- Nu ştiu de unde este acest zvon cum că aş fi cercetat disciplinar. Este doar un zvon de presă.

- Confirmarea ANP-ului şi CSM-ului demonstrează că nu este doar un zvon .

- Dacă există o sesizare, nu am de unde să ştiu. Cei de la CSM, dacă există o astfel de sesizare, potrivit procedurii, o vor soluţiona. Dacă este vorba despre incidentul din iunie, atunci mă bucur de existenţa acestei sesizări, pentru că îmi doresc să vină cineva aici şi să mă întrebe şi pe mine dacă acuzaţiile care mi se aduc sunt sau nu fondate.

- Care sunt aceste acuzaţii?

- Sunt multe. Să începem cu faptul că nu am anunţat organele judiciare decât după trei zile de la producerea incidentului. Lucru total neadevărat. Există dovezi că am trimis prin fax la toate organele de cercetare date privind incidentul. Am solicitat, în scris, organelor judiciare să ne comunice dacă numărul de fax este al instituţiilor cu pricina şi dacă au primit faxul trimis de noi.

Răspunsurile există şi pot face dovada că acuzaţia este total falsă. Dar, se pare, se doreşte să fiu întâi executat şi abia apoi judecat. Mă bucur dacă va veni un control la care să arăt toate actele şi să demontez toate falsele acuzaţii.

Am curajul să lansez chiar şi o provocare. Dacă, în urma controlului, se va dovedi că am încălcat legea şi nu mi-am făcut treaba cum trebuie, atunci îmi dau demisia. Mi-aş dori ca acelaşi lucru să-l facă şi cei de la ANP, care au lansat aceste acuzaţii. Dacă se dovedesc a fi false, cei care m-au acuzat pe nedrept să îşi scrie demisia.

Atâta timp cât sunt linşat mediatic şi nimeni nu mă ascultă, atunci am curajul să lansez această provocare. Dar nu asta e problema. Eu deranjez sistemul din alte puncte de vedere, altele fiind motivele pentru care sunt acuzat.

Mi se reproşează că am pus dovezile de la incident întâi la dispoziţia organelor judiciare şi abia apoi le-am comunicat la ANP. Acest lucru mi-l asum, mai ales că sunt magistrat şi ştiu că trebuie să pun la dispoziţia organelor de cercetare toate probele pe care le cunosc. Se pare că cei de la ANP doreau să fie înştiinţaţi ei întâi şi abia apoi să pun probele la dispoziţia organelor de cercetare.

- Să fie acesta un motiv pentru care cei de la ANP au cerut încetarea detaşării dumneavoastră la Penitenciarul Galaţi?

- Ştiu că au cerut acest lucru. Am fost la CSM pe 1 iulie şi mi-am expus punctul de vedere. În momentul de faţă sunt investit în funcţie pentru o perioadă de patru ani şi sunt numit în funcţie de ministrul Justiţiei şi, în măsura în care lucrurile care mi se reţin în sarcină nu au fost dovedite, trebuie întâi să fiu judecat şi apoi executat. Acest lucru l-am spus şi celor de la CSM.

Ceilalţi care sunt implicaţi în acest incident, şi care sunt subordonaţi ANP-ului, sunt la comisia de disciplină, iar până la momentul în care comisia se pronunţă ei sunt consideraţi nevinovaţi. La mine nu se aplică, se pare, aceeaşi regulă. Nu se urmăreşte decât îndepărtarea mea.

- Până la urmă ce s-a întâmplat în noaptea de 3 spre 4 iunie?

- Aceste date vi le poate furniza Parchetul. Nu am avut cunoştinţă de evenimentele respective. Mie mi s-a solicitat, legal, doar acordul pentru aplicarea de mijloace de imobilizare pentru că deţinutul Constantin Sandu este violent şi a încercat să se sinucidă. Eu am dat această aprobare pe baza informaţiilor avute de la subordonaţi.

Nu am ştiut de modul în care s-a acţionat. Am aflat abia pe data de 7 iunie, când am văzut înregistrarea video, moment în care am sunat procurorul şi am predat proba cu pricina.

- Se pare că sunteţi acuzat că aţi lăsat de izbelişte penitenciarul şi că, pe parcursul mandatului dumneavoastră, au fost mai multe incidente între deţinuţi decât în trecut.

- După incidentul respectiv au fost tot felul de controale şi este adevărat că s-a constatat că a crescut numărul de incidente. Şi nici nu este de mirare, ţinând cont de faptul că ne confruntăm cu o mare lipsă de spaţiu şi de apă.

În acest moment avem 900 de deţinuţi şi o capacitate de aproximativ 650 de locuri. Mai mult decât atât, nu putem furniza apă decât 10 ore pe zi. Ţinând cont că nu avem decât vreo 270 de angajaţi, eu spun că ordinea şi paza din penitenciar sunt foarte bine asigurată.

- Revenind la controale. Dacă tot aţi avut atât de multe, putem spune că urmăreşte cineva să vă îndepărteze de pe această funcţie?

- Eu aş spune că da, dar aş fi subiectiv. Întrebaţi-i şi pe ceilalţi. Ar trebui să vorbiţi cu oamenii din sistem, care să nu îşi dea numele pentru a nu avea de suferit a doua zi. Întrebaţi pe oricine din sistem ce părere are despre un magistrat aflat în sistemul penitenciar.

- De ce ar vrea ANP-ul să nu mai fiţi la conducerea Penitenciarului Galaţi?

- Pentru că de foarte multe ori am refuzat să fac anumite lucruri pentru că nu sunt legale. La început am încercat să port conversaţii telefonice, apoi am trimis mailuri şi, ulterior, am trimis în scris.

Eu sunt magistrat şi pentru mine legea este mai presus de orice. Acesta a fost primul lucru pe care l-am spus atunci când am venit la conducere. Nu pot să vă dau exemple concrete de încălcare a legii în sistemul penitenciar. Aştept să vină întâi inspecţia judiciară şi abia apoi voi face publice aceste lucruri.

Pot să vă spun însă că sunt acuzat de faptul că sub mandatul meu au fost mai multe incidente decât înainte. Am fost plecat în concediu cinci zile, iar în locul meu a venit cineva de la ANP. În acest interval au fost trei incidente între deţinuţi. Tot eu sunt de vină?

În concediul meu, cel care mi-a ţinut locul a făcut tot felul de controale şi a tras concluzia că atmosfera, atât pentru deţinuţi, cât şi pentru cadre, este dezastruoasă.

Eu pot dovedi că toate acuzaţiile care mi se aduc sunt false. Aştept inspecţia judiciară şi apoi vă aştept cu aceeaşi deschidere şi din partea mea şi din partea dumneavoastră să discutăm, pe baza raportului de expertiză, să vedem cine a avut dreptate.

Dar, „dacă Burlibaşa nu ar mai fi director…”. Continuarea sintagmei o găsiţi dumneavoastră.

http://www.viata-libera.ro/articol-Directorul_Penitenciarului_Galati_%E2%80%9EVor_sa_ma_execute_inainte_sa_ma_judece%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

ipoteza

DACA...acel detinut a fost batut de colegii lui de camera (10-15)...cine este mai credibil? un gardian sau 15 detinuti?

dupa cate am auzit, din inregistrarile video NU se vede nimic in legatura cu ceea ce s-a pus in carca paznicilor.

Apropo - un detinut a sunat din penitenciar, la ziar??!?!?!

parca nu aveau voie sa aiba telefoane in penitenciar. in conditiile in care s-au petrecut niste evenimente in puscarie, nu credeti ca gardienii ar fi devenit mai...vigilenti?

m/

iar facem justitie in presa (-|

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Gardienii în arest, şeful lor în libertate

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să îi menţină după gratii pe doi dintre angajaţii Penitenciarului Galaţi după ce Curtea de Apel Galaţi hotărâse arestarea lor pentru 29 de zile.

Agentul şef principal Bucur Codreanu şi agentul principal Nicu Chiriac sunt acuzaţi că, pe 4 iunie 2010, au bătut un deţinut, care ulterior a decedat la spital.

Victima, Constantin Sandu (43 de ani), fusese închis de numai trei zile şi era foarte agitat din cauza crizelor de „delirium tremens" date de dependenţa de alcool.

În vizorul anchetatorilor a intrat şi inspectorul principal Cătălin Ghibea, şeful direct al celor doi gardieni, care a primit interdicţia de a părăsi localitatea.

Cei trei angajaţi ai Penitenciarului Galaţi sunt acuzaţi de omor şi purtare abuzivă, iar şeful lor de complicitate la comiterea acestor infracţiuni şi fals intelectual.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Gardienii_in_arest-seful_lor_in_libertate_0_331166991.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Procurorii acuză încercarea de intimidare a martorilor din dosarul crimei din Penitenciarul Galaţi

Parchetul a cerut mutarea în arestul Poliţiei a foştilor colegi de celulă ai deţinutului Constantin Sandu, ucis în bătaie de gardieni. Se pare că mai mulţi angajaţi ai Penitenciarului ar fi încercat să influenţeze martorii şi că au determinat schimbări în declaraţiile acestora.

Ancheta penală privind moartea în Penitenciarul Galaţi, în data de 4 iunie 2010, a deţinutului Constantin Sandu (care a decedat după ce a fost bătut cu sălbăticie de gardieni) devine din ce în ce mai complicată. Procurorii au suspiciuni că unii angajaţi ai Penitenciarului Galaţi au încercat să influenţeze deţinuţii-martori în cazul agresiunii care au dus la moartea deţinutului de 43 de ani.

Procurorul de caz Virgil Luparu a dispus mutarea din Penitenciarul Galaţi a foştilor colegi de cameră ai lui Constantin Sandu după ce aceştia l-au informat că mai mulţi angajaţi ai unităţii de detenţie au vorbit cu ei despre moartea deţinutului.

Contactat de „Adevărul de Seară Galaţi", purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi ne-a confirmat acest aspect. „La cererea procurorului de caz, deţinuţii au fost transferaţi în arestul IPJ Galaţi pentru a nu fi influenţaţi", ne-a declarat procurorul Marcel Codiţă.

Iniţial, totul a pornit ca o anchetă internă a Penitenciarului Galaţi, ce viza securitatea deţinuţilor care vor depune mărturie în dosarul lui Constantin Sandu. Până la urmă, însă, s-a ajuns ca martorii să fie chestionaţi despre diverse aspecte ce ţineau de moartea colegului lor de celulă.

Interesant este că joi, 28 octombrie, cei doi gardieni reţinuţi au cerut eliberarea din arest pe motiv că martorii şi-ar fi schimbat declaraţiile, deşi acest lucru nu fusese consemnat nicăieri în dosarul cauzei.

Procurorul de caz a fost nevoit să reaudieze toţi deţinuţii-martori, în urma suspiciunilor că, de fapt, se fac presiuni pe martori, iar ulterior a cerut şi a obţinut mutarea martorilor în arestul IPJ.

În cele din urmă, Curtea de Apel Galaţi a respins cererile gardienilor de a fi judecaţi în libertate.

Vă reamintim că agentul şef principal Bucur Codreanu şi agentul principal Nicu Chiriac au fost arestaţi de Tribunalul Galaţi, fiind consideraţi principalii responsabili de moartea deţinutului Sandu, iar faţă de inspectorul principal Cătălin Ghibea, care îi superviza pe cei doi, s-a luat măsura obligării de a nu părăsi localitatea. Cei doi gardieni arestaţi sunt acuzaţi de omor şi purtare abuzivă, iar şeful lor de complicitate la comiterea faptelor şi de fals intelectual.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Procurorii_acuza_incercarea_de_intimidare_a_martorilor_din_dosarul_crimei_din_Penitenciarul_Galati_0_364163657.html

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Alţi trei gardieni de la Penitenciarul Galaţi, reţinuţi în cazul uciderii unui deţinut

Alţi trei gardieni de la Penitenciarul Galaţi au fost reţinuţi, miercuri, în cazul uciderii în bătaie a unui deţinut, la începutul lunii iunie, dosar în care au fost deja arestaţi preventiv doi gardieni, iar un inspector principal a primit interdicţie de a părăsi localitatea.

În continuarea cercetărilor privind moartea lui Constantin Sandu din 4 iunie, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Costel Cornel Ilie, Vasile Miron şi Petre Blaj, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al Parchetului instanţei supreme.

Astfel, cei trei gardieni au fost reţinuţi pentru 24 de ore, pentru omor şi purtare abuzivă. Ei vor fi prezentaţi, în cursul zilei de joi, instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii au reţinut că, în noaptea de 3 spre 4 iunie, Vasile Miron îl trăgea pe Constantin Sandu cu lanţul de picioare spre cameră, iar ceilalţi doi gardieni reţinuţi îl loveau în zona toracică. Alţi doi gardieni ai penitenciarului, Bucur Codrean şi Nicu Chiriac au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, în 6 august, în timp ce inspectorul principal Cătălin Ghibea, acuzat în acelaşi dosar, este cercetat în stare de libertate, cu interdicţia de părăsi localitatea.

Cei trei sunt acuzaţi că, în noaptea de 3 spre 4 iunie, au imobilizat un deţinut care devenise agitat, iar apoi l-au bătut, inspectorul principal Ghibea permiţându-le acestora să îl lovească. Victima a murit a doua zi, din cauza rănilor provocate de loviturile cu picioarele şi cu bastonul. Anchetatorii au stabilit că Ghibea nu a intervenit pentru a-i opri pe gardieni şi nu a menţionat, în procesul-verbal de predare-primire, că s-ar fi petrecut vreun incident în timpul serviciului său de pază.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a declanşat o anchetă internă în acest caz, iar în urma investigaţiilor a reieşit că mai mulţi angajaţi ai Penitenciarului Galaţi şi-au îndeplinit în mod neglijent şi superficial atribuţiile de serviciu şi au manifestat un comportament necorespunzător faţă de persoana privată de libertate sau atitudine tolerantă faţă de comiterea unor abateri disciplinare ale subordonaţilor, după cum au precizat într-un comunicat de presă reprezentanţii ANP.

Într-un comunicat de presă transmis, în luna august, de conducerea Penitenciarului Galaţi se arată că în urma rezoluţiei Parchetului Curţii de Apel Galaţi, de începere a urmăririi penale, 12 dintre angajaţii Penitenciarului Galaţi, implicaţi în producerea incidentului din 4 iunie, au fost puşi la dispoziţie. Potrivit sursei citate, în condiţiile în care Bucur Codrean şi Nicu Chiriac au fost arestaţi, aceştia au fost automat suspendaţi din funcţie.

Link to comment
Share on other sites

Gardienii reţinuţi de Parchet pentru uciderea unui deţinut au fost puşi în libertate de Curtea de Apel Galaţi

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi i-a reţinut miercuri pe Cornel Costel Ilie, Vasile Miron şi Petre Blaj, agenţi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Galaţi, sub acuzaţiile de omor şi purtare abuzivă. Cei trei angajaţi ai Penitenciarului Galaţi sunt cercetaţi în legătură cu moartea lui Constantin Sandu, deţinut condamnat la o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru furt calificat, care a murit pe 4 iunie 2010 în urma bătăilor crunte administrate de gardieni.

După audieri în instanţă care s-au prelungit ieri seară până în jurul orei 20,00, judecătorii Curţii de Apel Galaţi au decis ca gardienii să fie cercetaţi în libertate, având obligaţia de a nu părăsi municipiul Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Gardienii_retinuti_de_Parchet_pentru_uciderea_unui_detinut_au_fost_pusi_in_libertate_de_Curtea_de_Apel_Galati_0_379162242.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Mandate de arestare pentru încă trei gardieni din Penitenciarul Galaţi

Ieri, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au pronunţat asupra recursului înaintat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi cu privire la cei trei gardieni de la Penitenciarul Galaţi acuzaţi de omor şi purtare abuzivă. Magistraţii bucureşteni au admis recursul procurorilor şi, în urma judecării pe fond, au decis arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile pentru Cornel Costel Ilie, Vasile Miron şi Petre Blaj. Pe 26 noiembrie, magistraţii de la Curtea de Apel Galaţi au decis că cei trei gardieni pot fi judecaţi în libertate, deşi acuzaţiile care li se aduceau erau destul de grave. Decizia Curţii a fost casată ieri, Cornel Costel Ilie, Vasile Miron şi Petre Blaj urmând să fie încarceraţi. „Instanţa a decis arestarea inculpaţilor pentru o perioadă de 29 de zile, începând cu ziua încarcerării. În momentul în care vor fi arestaţi de poliţie va începe să curgă şi mandatul de arestare”, ne-au explicat surse la de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În acelaşi dosar mai sunt arestaţi încă doi gardieni, Bucur Codrean şi Nicu Chiriac, acuzaţi de aceleaşi fapte, iar subcomisarul Cătălin Ghibea este cercetat în stare de libertate. Săptămâna trecută, tot la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost judecat şi respins şi recursul formulat de Bucur Codrean şi Nicu Chiriac, prin care solicitau eliberarea sub control judiciar.

Aşadar, în urma incidentului din data de 3/4 iunie, 5 gardieni au fost arestaţi, iar un şef de tură este cercetat în stare de libertate. Aşteptăm ca procurorii să finalizeze cercetările şi să trimită dosarul la instanţa de judecată.

http://www.viata-libera.ro/articol-Mandate_de_arestare_pentru_inca_trei_gardieni_din_Penitenciarul_Galati_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

13 angajaţi ai Penitenciarului Galaţi trimişi în judecată

Procurorii îi acuză pe gardieni că l-au bătut în mai multe rânduri pe Constantin Sandu, deţinut condamnat la o pedeapsă de trei ani de închisoare, pentru că nu l-au putut calma în timpul crizelor de "delirium tremens" date de dependenţa de alcool.

Curtea de Apel Galaţi a dispus iniţial arestarea agentului şef principal Bucur Codreanu şi agentului principal Nicu Chiriac pentru omor calificat şi purtare abuzivă, inspectorul principal Cătălin Ghibea fiind judecat în libertate pentru complicitate la aceste infracţiuni, dar şi fals intelectual. În boxa acuzaţilor au ajuns ulterior şi Cornel Costel Ilie, Vasile Miron şi Petre Blaj, agenţi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Galaţi, sub acuzaţiile de omor şi purtare abuzivă. Cei cinci sunt consideraţi responsabili de moartea lui Constantin Sandu, deţinut încarcerat în Penitenciarul Galaţi pentru furt calificat, care a murit pe 4 iunie 2010 în urma bătăilor repetate administrate de gardieni.

Procurorii au stabilit că victima, Constantin Sandu (43 de ani), era foarte agitat din cauza crizelor de „delirium tremens" date de dependenţa de alcool. Pentru că nu putea fi calmat, gardienii l-au bătut cu pumnii şi cu picioarele, iar toată întâmplarea a fost înregistrată de camerele de supraveghere. "Prin rechizitoriu au fost inculpate 13 persoane, angajaţi ai Penitenciarului Galaţi, pentru acuzaţii pornind de la omor şi purtare abuzivă până la neglijenţă în serviciu, fals intelectual şi mărturie mincinoasă", ne-a declarat procurorul Marcel Codiţă, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Alţi şapte angajaţi ai Penitenciarului de Maximă Siguranţă Galaţi urmează să răspundă penal pentru că au fost implicaţi într-un fel sau altul în uciderea lui Constantin Sandu sau muşamalizarea celor întâmplate. Este vorba despre Daniel Ionescu (acuzat de neglijenţă în serviciu), Doru Vicol (fals intelectual şi neglijenţă în serviciu), Cristian Zamfir (fals intelectual şi mărturie mincinoasă), Emil Mlăjeru (fals intelectual, uz de fals şi neglijenţă în serviciu), Cosmin Ciupitu (fals intelectual şi mărturie mincinoasă), Valentin Mazăre (fals intelectual) şi Ionuţ Bogdan Băneşanu (abuz în serviciu şi fals intelectual).

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Parchetul_a_trimis_in_judecata_13_angajati_ai_Penitenciarului_Galati_pentru_uciderea_unui_detinut_0_412759081.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Foştii gardieni rămân după gratii

A fost respins recursul făcut de cei cinci foşti ofiţeri ai Penitenciarului, acuzaţi de moartea deţinutului Sandu Constantin. Procesul s-a desfăşurat la Înalta Curte, la finele săptămânii trecute.

Tot atunci, judecătorii Curţii de Apel Galaţi au fost sesizaţi cu rechizitoriul omorului din Penitenciar. O formalitate ca aceasta impunea şi verificarea legalităţii măsurii arestării, care a fost confirmată de magistraţii gălăţeni, măsura fiind acceptată şi de judecătorii bucureşteni.

Toate astea se întâmplă cu o săptămână înaintea începerii procesului celor cinci.

http://www.viata-libera.ro/articol-Fostii_gardieni_raman_dupa_gratii_2.html

Link to comment
Share on other sites

În martie, primul termen în dosarul gardienilor

35.000 de euro şi 10.000 de lei, reprezentând cheltuielile cu înmormântarea, sunt despăgubirile pe care familia lui Constantin Sandu le-a cerut celor care au fost găsiţi vinovaţi de moartea lui.

Incidentul „Constantin Sandu” a atras marţi în sala Curţii de Apel nu mai puţin de 20 de inculpaţi, parte arestaţi, parte în stare de libertate. Alături de aceştia au stat în sala de judecată numeroase rude, prieteni, dar şi avocaţii părţilor acuzate de agresarea deţinutului.

Cei 5 inculpaţi arestaţi au fost aduşi din Penitenciarul Focşani şi păziţi de gardieni ai acestei unităţi de deţinere. De altfel, nu trebuie uitat nici faptul că Penitenciarul Galaţi este în acest proces parte responsabilă civilmente.

Dat fiind numărul mare de persoane implicate în acest caz, judecătorul a ţinut să precizeze că pentru a-şi face cercetarea va căuta termene când nu vor fi procese la sala 7, astfel încât audierile să nu fie deranjate şi să nu deranjeze. Magistratul a mai precizat că, din cauza numărului mare de inculpaţi, cel mai probabil îi va împărţi în două loturi şi a spus că va începe audierile cu arestaţii pe 1 martie, iar în cazul în care nu le va finaliza se vor întâlni cu toţii pe 3 martie.

La acest prim termen nu s-a întâmplat mare lucru, din cauză că o parte dintre cei acuzaţi au dorit un timp pentru a-şi angaja avocaţi, iar unii pentru a studia dosarul, astfel că întâlnirile decisive se vor derula în martie.

Ancheta procurorilor a scos la iveală că fiecare dintre cei 20 de acuzaţi ar avea partea lui de vină în moartea deţinutului, fie l-au bătut, fie l-au ignorat, fie nu au spus tot ce ştiau despre incident.

Rămâne de văzut dacă datele din rechizitoriu se vor schimba sau nu pe parcursul cercetării judecătoreşti.

http://www.viata-libera.ro/articol-In_martie_primul_termen_in_dosarul_gardienilor__2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Declaraţii făcute de frică dar şi ipoteze şocante

Procesul gardienilor a continuat şi pe 3 martie, cu audierea lui Vasile Miron, Bucur Codreanu şi Nicu Chiriac. Potrivit comunicatului de presă al Penitenciarului Galaţi dat în acea perioadă, Sandu Constantin a murit pe 4 iunie, la ora 17.45, din cauza unui stop cardiorespirator.

Procurorii au trimis în judecată 13 gardieni. Potrivit declaraţiilor date până acum, Sandu Constantin avea un comportament menit să atragă atenţia. Ţipa, spunea vorbe fără sens, sărea de pe pat, urcându-se pe marginea geamului, tremura şi era foarte transpirat. Colegii de cameră ai lui Sandu erau la rândul lor tensionaţi şi nervoşi din cauza felului în care acesta se purta.

Prima imobilizare

Din spusele celor audiaţi a reieşit că în jurul orei 20.00, din camera 204 au început să se audă zgomote şi ţipete ale deţinuţilor. Din cauza comportamentului agresiv faţă de ceilalţi, dar mai ales pentru că-şi putea face singur rău, se ia decizia ca deţinutul să fie dus la cabinetul medical, motiv pentru care se trece la încătuşare. Sandu este încătuşat cu greu de Petre Blaj şi Vasile Miron.

Tot atunci se petrece şi fuga deţinutului încătuşat doar de mâini pe holul dintre secţiile 2 şi 7. La capătul holului era o uşă numai din geamuri şi exista riscul ca Sandu să meargă direct acolo şi să se rănească. Bucur Codreanu porneşte în urmărirea lui îi pune piedică, Sandu cade cu mâinile înainte. Codreanu l-a apucat de cătuşele de la mâini, Miron l-a ţinut cu mâinile de picioare, iar Blaj a încercat să-i încătuşeze picioarele.

Pentru că deţinutul încerca să se ridice, Miron i-a pus un picior pe pulpă. I-au cerut apoi să se ridice, iar Constantin Sandu a refuzat. Miron l-a luat de lanţul cătuşelor de la picioare şi l-a târât pe holul dintre secţii, imagine surprinsă de camare. Pentru că a continuat să vocifereze, Codreanu i-a şters o palmă peste faţă, lovindu-l şi cu piciorul peste corp. Sandu este dus în cameră şi imobilizat de pat.

Patru lovituri de baston

A doua imobilizare se petrece în jurul orei 23.00, când deţinutul zbătându-se continuu, dând din picioare, rupe bara patului. Intervin tot cei de mai sus în afară de Blaj, locul acestuia fiindu luat de Ilie Cornel. Codreanu a recunoscut că a luat bastonul din mâna lui Chiriac şi l-a lovit la tălpi pe deţinut de patru ori, scopul fiind să-i slăbească rezistenţa. Sandu este imobilizat din nou, după ce-şi primeşte prafurile pentru calmare şi o injecţie. Pentru că s-a opus imobilizării, Cornel Ilie şi-a fixat genunchiul pe umărul lui, reuşindu-se încătuşarea mâinii.

Imobilizat într-o cameră cu 8-9 deţinuţi

Declaraţia lui Nicu Chiriac a fost aşteptată în contextul în care el a supravegheat zona cu pricina. Acesta a spus că la schimbarea turei, subcomisarul Cătălin Ghibea i-a spus că are un deţinut care a fost agitat, a ţipat şi nu i-a lăsat în pace pe deţinuţi.

„Altceva nu mi s-a spus, nici dacă deţinutul are probleme fizice sau psihice şi nici că ar fi creat alte probleme decât cele care mi s-au menţionat”, a declarat Nicu Chiriac. La apel, Chiriac l-a văzut pe deţinut tremurând, transpirat, agitat şi roşu la faţă. „Se uita la mine parcă voia să-mi spună ceva, era într-o stare de vădită nervozitate, dar nu am văzut leziuni”, a mai afirmat Chiriac.

Deţinuţii din camera 204 erau la rândul lor nervoşi şi i-au cerut lui Chiriac să facă ceva cu Sandu, că s-au săturat. Singura rezolvare era însă să-l ducă la cabinetul medical ca să primească un tratament. Şi asta pentru că nu există o cameră în care deţinutul să fie separat, în situaţii asemănătoare deţinuţii fiind imobilizaţi de pat cu cătuşe la mâini şi la picioare.

El a mai spus că în jurul orei 20.00, când s-au auzit ţipete, s-a uitat pe vizetă şi l-a văzut pe Sandu în baie, unde răsturna coşul de gunoi, bidoanele şi tot ce era depozitat acolo. Uşa de la baie era scoasă dintr-o balama şi atârna într-o parte. Sandu a început să fugă din baie în cameră, s-a urcat pe patul de la nivelul 3, apoi pe calorifer, strigând la cei de jos că vor să-l omoare. La un moment dat, chiar a alunecat şi s-a lovit.

Ipoteză şocantă, ceilalţi deţinuţi l-au bătut pe cel imobilizat

Toate declaraţiile de până acum merg cam pe aceeaşi idee, însă Chiriac a mai scos la iveală o ipoteză, aceea că deţinuţii ar fi putut să-l lovească pe Sandu. Toată noaptea deţinutul a alternat momentele de agitaţie cu cele de calm, intervalele dintre acestea fiind de 20 de minute.

„Din cauza strigătelor din cameră, nu aveam cum să-mi dau seama dacă erau şi strigăte de agresiune. Ţipetele erau bruşte şi puteau să sugereze că era lovit”, a mai spus Chiriac. Acesta a afirmat că ulterior a auzit, de la alţi deţinuţi, varianta că Sandu ar fi fost bătut de cei din cameră, dar a spus că nu poate confirma asta, însă de câte ori a deschis vizeta, în acea noapte, a văzut o parte dintre deţinuţi în picioare.

A recunoscut... de frică

Tot pe 3 martie, toţi audiaţii au spus că imaginile surprinse de camere sunt reale şi nu trucate, dar şi că în afară de loviturile pe care le-au recunoscut, altele nu au dat. Intenţia lor, a spus Chiriac, a fost tot timpul de a-l linişti pe deţinut şi nu de a-l agita, acesta fiind motivul pentru care nu l-au înjurat şi nici nu l-au bătut.

Miron i-a spus judecătorului că de frică a confirmat procurorului că la 204, Chiriac şi Blaj l-au lovit pe deţinut. „Procurorul avea în faţă Ordonanţa de reţinere a mea, fapt pe care l-am dedus pentru că m-a întrebat de datele de stare civilă”, a spus Miron. Noi nu facem justiţie, dreptatea o va împărţi cu siguranţă judecătorul de caz, care mai are de audiat alţi nouă inculpaţi dar şi martori, printre aceştia numărându-se chiar deţinuţii din camera 204. Rămâne să aşteptăm evoluţia procesului din perspectivele tuturor celor implicaţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Declaratii_facute_de_frica_dar_si_ipoteze_socante_2.html

Link to comment
Share on other sites

Strigătele lui Sandu – auzite în trei secţii ale Penitenciarului

* Audierile gardienilor, din două în două săptămâni

În procesul gardienilor acuzaţi de moartea deţinutului Constantin Sandu au fost câteva lucruri omise de noi, din cauza multitudinilor informaţiilor apărute ca urmare a demarării audierilor. Pentru toţi cei 13 inculpaţi, magistratul a pus pe tapet posibilitatea judecării lor pe legea nouă, care înseamnă recunoaşterea faptelor aşa cum le-a prezentat Parchetul şi reducerea pedepselor. Toţi au refuzat această variantă.

De asemenea, facem precizarea că toate audierile de până acum s-au făcut în prezenţa mamei deţinutului mort, care a cerut, în numele familiei Sandu, 10.000 de lei daune materiale şi 35.000 de euro cu titlu de daune morale.

Toţi inculpaţii, în afară de unul, au spus că nu doresc să achite aceste sume decât în măsura în care vor fi găsiţi vinovaţi de moartea lui Constantin Sandu. Ionuţ Bănăşanu este singurul care a declarat că nu are nicio legătură cu decesul victimei şi nu este de acord cu achitarea banilor.

Din declaraţiile celor patru inculpaţi audiaţi până acum a reieşit că Penitenciarul este un loc în care se acţionează după nişte reguli. Supraveghetorii sunt cei care au bastoane şi cătuşe, atâta vreme cât stau pe secţii. Niciun angajat al Penitenciarului nu poate intra singur într-o secţie cu deţinuţi, cheile uşilor stând la şefii de tură.

Ideea principală atunci când ai un deţinut violent este să-l calmezi şi nu să-i acutizezi starea. Un alt aspect important este că Sandu era pe Secţia 2, aşa numita carantină. Acolo stăteau cei nou-veniţi în unitatea de detenţie, cei despre care, de regulă, nu se ştie exact ce tip de comportament sau ce reacţii au şi, din ce spun inculpaţii, ar fi o nebunie să mergi de unul singur între ei.

De precizat este că Nicu Chiriac este acuzat, printre altele, că ar fi intrat pe Secţia 2, undeva după ora 6.00, pe 4 iunie, ca să-l agreseze pe deţinut. „De la ora 23.00 până la 6.00 nu am avut chei, acestea stând la şeful de tură, iar de la 6.00 la 7.00 am scos 50 – 60 de deţinuţi de pe secţii pentru diverse activităţi”, a spus Chiriac. Tot acesta a mai spus că printre ţipetele lui Sandu, pe care le auzea din camera 204, au fost şi expresii de genul: „Stai bă! Lasă-mă! Du-te încolo!”.

Facem precizarea că, în timpul audierilor de până acum, inculpaţii au acreditat ideea posibilităţii ca deţinuţii din cameră să fi fost cei care l-au lovit pe Constantin Sandu.

Un lucru foarte important este şi acela că nu doar deţinuţii de la Secţia 2 pot spune ce s-a petrecut acolo, strigătele, zgomotele şi agitaţia din camera 204 fiind percepute şi de cei închişi în Secţia 7, dar şi la Secţiile 1 şi 3, situate deasupra şi dedesubtul Secţiei 2.

Audierile din acest caz continuă pe 15 martie, respectiv, pe 17 martie şi rămâne de văzut ce se va contura. Procesul este în plină desfăşurare şi pentru prima dată de la trimiterea în judecată a celor 13 există posibilitatea de a auzi şi punctele lor de vedere. Însă singurul care va decide în funcţie de probele de la dosar va fi judecătorul.

http://www.viata-libera.ro/articol-Audierile_gardienilor_din_doua_in_doua_saptamani_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Fiul deţinutului omorât cere daune de 20.000 de euro

Băiatul deţinutului omorât în bătaie de gardieni în vara anului trecut a cerut ieri, în instanţă, ca persoanele vinovate de moartea tatălui lui să plătească daune morale de 20.000 de euro, precum şi o pensie de întreţinere de 300 de lei lunar. Cazul este în continuare pe rol la Curtea de Apel Galaţi, următorul termen de judecată fiind stabilit pe 5 aprilie.

Vali Cristian Sandu, copilul în vârstă de 16 ani al deţinutului ucis în bătaie de gardienii Penitenciarului Galaţi la începutul lunii iunie 2010, s-a prezentat în faţa magistraţilor Curţii de Apel Galaţi asistat de mama sa, fosta soţie a lui Constantin Sandu, Tudoriţa Agapie. Mama susţine că băiatul a fost foarte afectat din cauza morţii tatălui şi că acesta din urmă, deşi nu avea o situaţie materială bună, le plătea o pensie alimentară anuală de 10-12 milioane lei vechi fără a avea la bază o hotărâre judecătorească în acest sens. "Normal că băiatul a fost afectat pentru că a rămas singur. El ţinea legătura cu tatăl lui, mergea în vacanţe la el şi îmi trimitea bani prin mama mea care locuieşte în aceeaşi zonă cu el", a declarat la proces fosta soţie a victimei. Băiatul la rândul său s-a arătat foarte afectat de decesul tatălui. "Normal că m-a afectat, e tata", a spus Cristian Sandu.

Cei doi au comunicat instanţei pretenţiile băneşti pe care le au faţă de cei care vor fi găsiţi vinovaţi, şi anume plata unor prejudicii morale în valoare de 20.000 de euro şi o pensie de întreţinere a minorului de 300 de lei pe lună.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=5

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.