Jump to content

Gardul din mijlocul străzii Arcaşilor

Recommended Posts

Posted

Gardul din mijlocul străzii Arcaşilor

Strada Arcaşilor, cea plină de vile care mai de care mai ochioase, este în plină construcţie. Nu se reface strada şi nici nu sunt lucrări ISPA în zonă.

Un gălăţean îşi construieşte gardul în mijlocul străzii, după multe certuri cu vecinii, Primăria şi autorităţile. Constantin Dănilă, căci despre el este vorba, şi-a cumpărat în partea de nord a străzii Arcaşilor, aproape de Metro, un teren cu suprafaţa de 1.522 de metri pătraţi pentru a-şi construi casă. Când a ajuns la faţa locului a constatat că terenul este mai mic decât era prevăzut în acte.

Constantin Dănilă cumpărase terenul de la o persoană care, având un lot destul de mare, mai vânduse şi altora parcele de pământ. Când toate parcelele au fost vândute, a apărut şi prima neînţelegere legată de drumul lateral de servitute. Bărbatul a apelat la instanţă, sperând că îşi va găsi dreptatea. A început să se judece cu fostul proprietar, pe motiv că l-a indus în eroare, indicând în mod greşit graniţele terenului. Din cauza vânzătorului, susţine păgubitul, vecinii lui Dănilă şi-au mărit puţin câte puţin curţile, bărbatul rămânând fără 171 mp de teren. A început procesul, au apărut şi primele expertize... Deciziile luate de judecători şi expertizele tehnice se cam bat cap în cap şi nici vorbă de descâlcirea situaţiei.

Când a văzut că nu îşi găseşte dreptatea nicăieri, bărbatul a decis să şi-o facă singur. Iniţial a luat o pensulă şi a marcat o bucată de teren, chiar din drumul comunal. După o perioadă în care drumul a stat doar marcat, Constantin Dănilă s-a apucat de construit. Şi-a cumpărat cele necesare şi acum are propriul gard, chiar în drum. Vecinii, cum era de aşteptat, nu au fost de acord cu ideile bărbatului, dar nu au avut ce face. Acum, stau şi se uită neputincioşi la gardul apărut, ca din senin, în mijlocul drumului.

Nu ştim, până la urmă, cine are dreptate sau nu. Ceea ce ştim, însă, este faptul că din 1999, de când a cumpărat terenul, şi până în prezent, după 11 ani, nimeni nu a reuşit să desluşească situaţia creată în urma tranzacţiei. Până la clarificarea problemei, toţi cei care locuiesc pe strada Arcaşilor, unul dintre cartierele rezidenţiale ale Galaţiului, sunt nevoiţi să ocolească o porţiune din drum, ca să ajungă acasă.

viata-libera.ro

• 10 months later...
Posted

Strada Arcaşilor - Cu gardul în mijlocul drumului

Legea este lege şi pe rezidenţiala stradă a Arcaşilor. Unde un gălăţean de 75 de ani şi-a pus gardul în mijlocul drumului. Pentru că aşa are dreptul, iar proprietatea este – ştim bine – sfântă. Este privit cu ură de către vecini. Dar Constantin Dănilă doi bani nu dă.

Omul are hotărâre judecătorească prin care este proprietar pe o bucată de 1.522 de metri pătraţi de pământ, pe strada Arcaşilor. „Scrie în hotărâre: lângă fostul drum agricol, care era lat de patru metri. Drumul agricol este strada actuală, Arcaşilor. Şi eu am lăsat şase metri pentru stradă!”.

Poftim, şi să îi mai reproşezi ceva?!

„Trebuie să ocoleşti gardul nebunului”

Sesizările ne-au trimis în nordul oraşului. Unde faimoasa stradă a Arcaşilor este ocupată nevoie mare: îşi pune ţevi, construieşte mai departe vile, trage canalizare şi, mă rog, ocoleşte un petic de pământ înconjurat de gard. Apoi merge mai departe.

Despre petic? „Este un moş tâmpit, care şi-a înconjurat pământul cu un gard. Acum strada nu mai e dreaptă, normală. Face un fel de S, că trebuie să-i ocoleşti gardul nebunului”, explică telefonic Marcel Jancă, un cititor revoltat.

Ocolind gardul

La faţa locului, realitatea este simplă: perimetrul uneia dintre curţi – din cele aflate în partea nordică a Arcaşilor, bucată de stradă care nu a fost niciodată asfaltată – iese în afara şirului de curţi şi case. „Înghite” astfel, pe lăţime, cinci metri din ceea ce ar fi revenit în mod normal străzii, şi în jur de 10 metri – pe lungime.

„Veţi asfalta aşa, ocolind gardul?”. Muncitorii ne privesc nedumeriţi: „Păi, e proprietate privată! Cum să ne punem cu gardul omului? Noi respectăm proiectul. Da, o să construim aşa”.

„Cam cât costă acum metrul?”

Aflat la un vecin, proprietarul Constantin Dănilă ne vede şi vine într-un suflet. Mergem în magazia aflată în mijlocul pământului omului şi ne arată actele. „Eu am 75 de ani, nu ştiu dacă mă credeţi. Şi m-am judecat pentru pământul acesta din 1990. Am câştigat procesele. În 2007. Gardul când l-am pus? Anul trecut”.

„În total, pământul are 1522 de metri pătraţi, şi este lângă fostul drum agricol (actual Arcaşilor), care măsura patru metri lăţime. Eu le-am lăsat şase metri pentru stradă”, spune Constantin Dănilă împăciuitor.

„A, păi, dacă vine cineva şi-mi dă de trei-patru ori mai mult pământ, tot aici, în zonă, că doar n-am să mă duc la Vânători, las bucata aia pentru stradă. Sunt vreo 200 de metri pătraţi. Eu nu vreau decât cheltuielile de judecată şi banii pe pământ. Cât costă acum metrul?”, ne întreabă fostul laminorist.

Fost laminorist care acum se plânge de dureri de oase - „Auziţi, eu am făcut toată viaţa mişcare, şi tot mă dor oasele. Nu mişcarea este cheia”. „Cam 70 de euro este metrul pătrat”, îşi aminteşte bătrânul, revenind rapid la subiect.

În ordinea priorităţilor

Deci, dacă primeşte banii cheltuiţi pe judecată, avocat şi expertiză – după cum singur enumeră - , plus banii pe parcela respectivă, plus pământ de trei-patru ori mai mult, tot pe Arcaşilor, bătrânul este gata să lase strada dreaptă. Nu e complicat.

Este moral să facem toţi ce ne tună, pe proprietatea noastră? Sau libertatea noastră se termină, filozofic şi practic vorbind, unde începe drumul public?

Din dilema asta se iese greu, şi până una alta, asfaltarea va ocoli proprietatea îngrădită. Asta ca să ne lămurim cam cum stăm cu priorităţile.

viata-libera.ro

Posted

nu-i problema...str.Leonida Zamfirescu Eliza, din micro 18 (in spatele OMV) are aceeasi problema - drumul de ingusteaza, datorita unei proprietati private...iar asta de cel putin 5 ani de zile, asa ca, problema din str.arcasilor care dureaza de doar 3-4 ani,mai are de asteptat. m/

Posted

Nu am idee care e situatia acolo, dar cineva sigur a fost tras in caramida. Si cui nu-i convine, sa se planga de asa-zisul abuz de drept al proprietarului, dar ma indoiesc ca o va face cineva, cata vreme omul are in mana o hotarare judecatoreasca. In plus, ce conteaza ce forma ia strada, cata vreme primaria sau altcineva nu sare sa se planga ca i-a fost incalcat dreptul de proprietate la randu-i?

Posted

„Este un moş tâmpit, care şi-a înconjurat pământul cu un gard. Acum strada nu mai e dreaptă, normală. Face un fel de S, că trebuie să-i ocoleşti gardul nebunului”, explică telefonic Marcel Jancă, un cititor revoltat.

Revoltatul lu' peste prajit probabil ca ar sari pana in cer urland daca cineva i-ar lua, asa, la misto, vreo cateva zeci-sute de metri patrati din proprietatea lui "SFANTA" (cum se afirma prin toate "mijloacele media"). Asta ca sa o dam in limba de lemn TV.

Auzi, ce tupeu pe capul mosului, sa-si ceara drepturile... Probabil ca "revoltatul telefonic" stie sa conduca doar in linie dreapta, actualele viraje punandu-i neuronul la grea incercare.

In rest, de acord cu riaji.