Sari la conținut

În Galaţi circulă bani falşi


dcp100168

Postare recomandata

În Galaţi circulă bani falşi

Când au apărut bancnotele noi, Banca Naţională a dat asigurări că falsificarea lor este dificilă, acestea având mai multe elemente de siguranţă decât cele vechi. Când citeşti care sunt acestea îţi şi imaginezi că banii noştri sunt unici şi irepetabili, că nimeni nu se poate atinge de ei.

Ştiaţi, de exemplu, că bancnota de 100 de lei are în fereastra transparentă o mască de teatru? Ca să te preocupe chestia asta ar trebui să ştii şi faptul că pe suta de lei se află imaginea cu Ion Luca Caragiale. Mai mult, „toate bancnotele româneşti în circulaţie au anumite fragmente ale unui element de design de mici dimensiuni imprimate în acelaşi loc pe ambele feţe, astfel că atunci când sunt privite prin transparenţă şi luminate din partea opusă privitorului, elementul să fie văzut în întregime”, ni se explică doct de către BNR. Pe suta de lei este o floare stilizată de violetă. Şirul exemplelor privind elementele de siguranţă este lung şi e greu de crezut că cine primeşte la o tejghea banul are lampă cu ultraviolete, lumină dintr-o parte şi vederea suficient de ageră ca să observe, de exemplu, că un înscris şi-ar schimba culoarea sau că elementul auriu sub formă de panglică – tot de pe suta de lei - este perfect desenat.

Aşa că tot maşina de numărat (acolo unde există) este cel mai vigilent paznic contra falsificărilor. Care se execută şi la Galaţi. Joi, la casieria ziarului nostru s-a găsit o sută de lei falsă. Provine probabil dintr-unul din chioşcurile unde se vinde „Viaţa liberă” şi presa centrală. Dar e greu de spus cine a primit-o, ce vânzător grăbit a dat restul la o bancnotă care nu valorează nici cât hârtia pe care a fost copiată.

Pentru a atrage însă atenţia asupra unui fapt care poate deveni fenomen, ne aşteaptă vremuri grele şi unii vor fi tentaţi să dea drumul la copiator ca să aibă bani în buzunar, vă prezentăm două imagini, suta falsă şi cea autentică, precizând că cel mai sigur mod de a descoperi copiuţa este să pipăiţi atent fereastra transparentă. Marginile ferestrei de la suta de lei falsă sunt neregulate, pentru că petecul transparent este lipit. Cine are ochi buni poate să vadă că în interiorul ferestrei transparente aflate pe bancnota de 100 de lei, sub masca de teatru, este trecuta suma corespunzătoare bancnotei. În cazul în care aceasta nu este vizibilă, hârtia, pentru că e o simplă hârtie, nu ban, trebuie refuzată şi trebuie alertată imediat poliţia.

Ceea ce facem şi noi acum, anunţându-i şi pe gălăţeni că în oraşul nostru circulă bani falşi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Galatenii_s-au_pus_pe_facut_sute__2.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Percheziţii în Galaţi pentru prinderea unor falsificatori de bani din Bacău

DIICOT a făcut percheziţii în judeţele Bacău şi Galaţi pentru prinderea unor falsificatori de bani. Procurorii au efectuat astăzi 12 percheziţii în judeţele Bacău şi Galaţi pentru prinderea a zece persoane suspectate că ar fi implicate într-o reţea care falsifica bani, au declarat pentru agenţia NewsIn surse judiciare. Potrivit aceloraşi surse, gruparea din care făceau parte suspecţii ar fi falsificat bancnote de 100 şi de 500 lei pe care le introducea pe piaţa din România. Într-una din casele percheziţionate joi au fost descoperite peste 300 de bancnote falsificate. Cele zece persoane ridicate de procurori urmrează să fie duse la DIICOT în vedera audierii şi reţinerii. "Cercetările au fost efectuate cu împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul B.C.C.O. Bacău şi lucrători din cadrul Jandarmeriei Române şi continuă în vederea în vederea documentării întregii activităţi infracţionale", se precizează într-un comunicat al DIICOT.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Perchezitii_in_Galati_pentru_prinderea_unor_falsificatori_de_bani_din_Bacau_0_281972310.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Falsificatori de monedă, reţinuţi de procurorii DIICOT la Galaţi

Brigada de Crimă Organizată Galaţi a reţinut doi bărbaţi, de la domiciliile cărora au fost ridicate peste 250 de bancnote contrafăcute de 50 şi 100 de lei. Poliţiştii au efectuat opt percheziţii domiciliare în Galaţi şi Vrancea.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, cu sprijinul jandarmilor de la I.J.J. Galaţi şi sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au efectuat ieri mai multe descinderi la domiciliile unor suspecţi. În total, au fost efectuate opt percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Galaţi şi Vrancea, în urma cărora au fost găsite şi ridicate 247 bancnote contrafăcute de 50 RON şi şase bancnote contrafăcute de 10 RON, precum şi tehnică de calcul şi ustensile specifice folosite la contrafacerea bancnotelor.

Pe baza dovezilor ridicate, procurorii D.I.I.C.O.T. au emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele a doi suspecţi, P. Iulian, de 26 de ani, din Galaţi şi D. Florin, de 33 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de falsificare de monedă şi constituire în grup infracţional organizat, prevăzute şi pedepsite de art.282 alin. 1 şi 2 din Codul Penal şi art.7 din Legea 39/2003 privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate. Pentru P. Alin, de 26 de ani, s-a dispus interzicerea părăsirii localităţii, acesta fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de falsificare de monedă.

Cele două persoane reţinute vor fi prezentate Tribunalului Galaţi în cursul zilei de azi cu propunere de arestare preventivă.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Falsificatori_de_moneda-retinuti_de_procurorii_DIICOT_la_Galati_0_282572099.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Şase persoane reţinute pentru punere în circulaţie de bancnote false

Şase persoane au fost reţinute de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru punerea în circulaţie de bani falşi, anchetatorii reuşind recuperarea a 304 bancnote din cupiura de 100 de lei. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Bacău şi Serviciul Teritorial Galaţi au destructurat un grup infracţional organizat, specializat în falsificarea de monedă naţională. Potrivit DIICOT, în perioada mai - iunie 2010, au deţinut şi pus în circulaţie mai multe bancnote contrafăcute din cupiura de 100 şi 50 de lei, acţionând pe raza judeţelor Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea Bacău, Vaslui, Neamţ şi Iaşi. Joi au fost făcute 11 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Bacău (trei) şi Galaţi (opt), ocazie cu care a fost descoperită şi locaţia unde erau tipărite bancnotele contrafăcute, fiind ridicate instrumentele utilizate pentru contrafacere precum şi bancnote contrafăcute. Până în prezent au fost recuperate 304 bancnote contrafăcute. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Bacău şi Serviciul Teritorial Galaţi au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a şase inculpaţi şi au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a acestora pentru 29 de zile.

Se pare că, de fapt, sunt două reţele diferite :-?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Doi suspecţi - după gratii, unul - cu interdicţie de părăsire a oraşului

Procurorii DIICOT au emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele a doi suspecţi, Iulian Petrea, de 26 de ani, din Galaţi, şi Florin Dănilă, de 33 de ani, pentru falsificare de monedă şi constituire în grup infracţional organizat. Cei doi au fost prezentaţi instanţei în cursul zilei de vineri, cu propunere de arestare preventivă, judecătorii hotărând trimiterea lor în arest pentru 29 de zile. Suspecţii au făcut deja recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Galaţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Producatori_de_bani_falsi_-_in_arest_VIDEO_2.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

Bani falşi în 6 judeţe de la Franco

Gălăţeanul Petrea Iulian Franco a ţinut morţiş să facă bani din bani. Cum? Fabricând, falsificând bancnote de hârtie. Din martie 2010, acesta a purces la treaba pe care şi-o pusese-n cap împreună cu Stoian Bebi, zis „Cearcea” şi cu Lefter Marius, zis „Palin”. Ca proptele în grup au mai apărut Dănilă Florin (”Chelos”, „Chiorul”) şi Preda Alin Ştefan.

Franco, administrator la Termoizo Construct SRL, n-a mai avut front de lucru în construcţii şi amenajări, deja intrase în incapacitate de plată. Ce era să facă? S-a apucat de ceva. A făcut rost de un laptop Apple, model „Mac Book”, de un scanner Canon şi de o imprimantă Epson Stylus SX 115, precum şi de cuttere, şabloane şi un spray pentru „vopsit” bancnotele ce urmau a fi produse. A fabricat 30 de bancnote de 100 de lei, dar n-a fost mulţumit de calitatea prestaţiei şi le-a ars. A mai făcut patru bancnote care i s-au părut a fi mai aproape de adevăr, pe care, le-a oferit în loc de simbrie angajaţilor săi de la firma falimentară. E vorba de Preda Alin Ştefan şi Sorin S., care, întrucât nu-şi mai luaseră salariul de când hăul, au pus mâna pe banii contrafăcuţi. La o primă încercare, la o consignaţie, au fost refuzaţi. Totuşi, perseverent, Preda Alin Ştefan a reuşit să cumpere un pachet de ţigări cu o asemenea bancnotă, după care, la Bordei Verde, în judeţul Brăila, a mai reuşit să folosească o bancnotă. Apoi, în zona cazinoului Five of King, încă două bancnote au putut fi plasate corespunzător. Au mai dat o lovitură pe strada Furnaliştilor şi, văzând cum decurg lucrurile, au hotărât că e musai să aducă forţe proaspete, să se organizeze mai bine.

La începutul lunii martie, grupul era gata organizat şi, aşa cum s-a constatat ulterior, peste 400 de bancnote de 100 de lei au fost puse în circulaţie pe raza judeţelor Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea, Bacău şi Vaslui.

Da, dar când te-ntinzi, te mai şi rupi! Băieţii falsificatori de monedă naţională au fost descoperiţi. Mai întâi au păţit-o din cauza isprăvilor din judeţul Bacău, procurorii DIICOT dispunând reţinerea a patru persoane din cvintetul amintit la început. Lefter Marius a plecat în Spania.

Zilele acestea, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi au finalizat dosarul cauzei în care au fost cercetaţi cei cinci. Aceştia au şi fost trimişi în judecată; unii în stare de libertate, pentru că au dispărut, alţii – în stare de arest preventiv. Acuzaţiile ce li se aduc? Constituire de grup infracţional organizat în scopul obţinerii de foloase materiale prin falsificarea de monedă de hârtie, falsificare de monedă sau de alte valori în formă continuată, instigare la falsificare de monede de hârtie care au fost deţinute şi puse în circulaţie, aderare la un grup infracţional organizat.

http://www.viata-libera.ro/articol-Bani_falsi_in_6_judete_2.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.