Jump to content

O iguană s-a plimbat prin curţile unor gălăţeni

Recommended Posts

Posted

O iguană s-a plimbat prin curţile unor gălăţeni

Pompierii şi poliţiştii din Galaţi s-au trezit sâmbătă seară puşi în faţa unei misiuni cu care nici nu-şi imaginau că vor avea de a face vreodată, să captureze o iguană. 11 poliţişti şi un echipaj de pompieri au alergat să prindă o reptilă uriaşă rătăcită într-un imobil din Galaţi.

Mioara Apostol anunţa sâmbătă seară la numărul unic de urgenţă 112 că din curte i-a intrat în imobil, până în faţa uşii, o iguană! Cele şase familii care locuiesc pe strada Domnească la nr. 122 au trecut prin clipe de frică teribilă. Doar cel care a văzut-o primul, Ştefan Apostol, nu s-a speriat deloc. „Am auzit pâş-pâş, zgomot de gheare şi am deschis uşa să văd ce e. Aveam o lucrare în casă şi când am văzut-o, i-am întrebat pe meşteri glumind dacă au venit cu iguana de acasă să-i ajute. Mai aveam o ieşire, am ieşit prin spate, am închis uşa de la faţă şi am izolat-o în hol", a declarat gălăţeanul care s-a trezit cu ineditul vizitator la uşă.

Ene Gheorghe tocmai se întorcea acasă de la serviciu când ajunseseră deja două echipaje de Poliţie şi unul de Pompieri. „M-am speriat când le-am văzut maşinile în poartă, mai ales că în acea dimineaţă murise un vecin. Bine că nu a deschis uşa soţia acestuia, că era la doi metri de uşa lor, am fi putut ajunge să cumpărăm încă un coşciug. Este un mister cum a ajuns aici. Avem opt copii care se joacă prin curte, bine că nu a dat peste ei", a declarat Ene Gheorghe. Acesta a mai mărturisit că încă este îngrijorat: „Nu a reclamat nimeni, foarte ciudat. Nu pot să nu mă întreb dacă nu era din vreo familie de iguane. Era bunica, era mama, mai apare vreuna?"

Poliţiştii au avut nevoie de aproape trei ore până să pună pe reptilă. Au încercat să obţină informaţii despre iguane şi eventual ajutor, fără succes. „Am sunat la Direcţia Sanitar Veterinară, la Circ, la Zoo, degeaba, nimeni nu avea specialişti pentru aşa ceva. Era destul de mare, cred că lungă de peste un metru şi jumătate. Mi-a fost teamă, nu ştiam dacă e agresivă, dacă muşcă şi dacă muşcătura e periculoasă. Dar trebuia să rezolvăm, ne-am făcut curaj şi ne-am pus cu o pătura peste ea", a povestit agentul principal Sorin Traian Şerban, de la Secţia 5 de Poliţie. La capturarea propriu-zisă au mai participat agentul şef Lucian Lungu şi fratele acestuia. „Nu aveam în ce să o punem şi am impovizat. Am băgat-o într-un tomberon. După câteva secunde de acalmie a început să lupte şi chiar era să o scăpăm. Am dus-o la Grădina Zoologică", a mai adăugat poliţistul Sorin Traian Serban.

„Nu a reclamat nimeni dispariţia iguanei. Acum facem cercetări, să vedem cine este proprietarul acestei reptile", a precizat subcomisar Ştefan Gohoreanu, de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie.

Iguanele au devenit de ceva vreme animale exotice de companie îndrăgite. Ca si in cazul altor specii exotice, sunt pe cale de disparitie, atât datorită schimbărilor de mediu cât şi a braconajului. Iniţial, se achiziţionau prin contrabandă, iar în ultima vreme petshop-urile din întreaga lume au început să le comercializeze. Fiind o specie oarecum mai rară, pretul de achiziţionare este destul de piperat. „Nu muşcă şi nu e periculoasă", ne-a precizat unul dintre comercianţi, orădeanul Zoltan Biro. Preţul începe de la 300 de euro pentru un pui şi ajunge la 1000 de euro pentru un exemplar de dimensiuni maxime, 1,80 metri.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/S-au_trezit_cu_o_iguana_imensa_la_usa_0_279572254.html

Posted

Iguana fusese pierdută de o familie de belgieni

Iguana fugară şi-a regăsit stăpânii, astăzi la prânz. Reptila aparţine unei familii de belgieni cu patru copii. Puştii s-au adresat poliţiştilor de la Secţia 5, după ce au aflat din "Adevărul" că aceştia au fost cei care au prins-o. Apoi, au mers imediat să-şi recupereze animalul de companie de la Grădina Zoologică.

Părinţii celor patru copii lucrează în combinatul ArcelorMittal şi locuiesc într-o clădire administrată tot de combinat. Este vorba de imobilul din strada Domnească nr. 118, în imediata vecinătate a casei în care a fost găsită iguană, 30 de metri despărţind cele două clădiri.

Belgienii şi-au botezat iguana cu numele "Nefertari", care în mitologia greacă înseamnă "companie frumoasă" şi a fost numele reginei egiptene (1300 - 1.500 ie.n.) care fost soţia lui Ramses cel Mare.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/UPDATE-_Iguana_fusese_pierduta_de_o_familie_de_belgieni-_-Nefertari-_a_fost_luata_de_la_Zoo_0_280172359.html

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.