Jump to content

Parlamentul salvează de la faliment o firmă a lui Maricel Păcuraru


Recommended Posts

Parlamentul salvează de la faliment o firmă a lui Maricel Păcuraru

Firma omului de afaceri gălăţean Maricel Păcuraru a fost salvată de la faliment de contracte oferite de către Senatul României şi Camera Deputaţilor. Perfect Tour SRL se afla în procedură de insolvenţă la data la care camera superioară a Parlamentului a acordat un contract în valoare de 1,8 milioane de lei fără TVA, printre cei cinci ofertanţi câştigători aflându-se şi societatea în cauză. Perfect Tour acumulase datorii de 90.000 de euro către un dezvoltator imobiliar care, la data de 21 decembrie 2009, a cerut în instanţă insolvenţa agenţiei de turism. Perfect Tour a mai încasat, în perioada procesului, contracte grase din partea Camerei Deputaţilor, Ministerului de Interne, Ministerului de Externe, Autorităţii Rutiere Române, Ministerului Educaţiei sau din partea Nuclear Electrica. Un calcul estimativ arată că respectivele contracte depăşesc de 21,4 ori valoarea creanţei pe care agentul economic o are la dezvoltatorul imobiliar care a cerut declanşarea, împotriva Perfect Tour, a procerdurilor de declarare a falimentului.

Mai multe instituţii publice au încheiat, în ultimele şase luni, contracte de achiziţii publice, declarând câştigătoare o societate comercială care se află, începând cu luna decembrie a anului trecut, în procedură de insolvenţă. Este vorba despre societatea de turism Perfect Tour SRL, aparţinând omului de afaceri gălăţean Maricel Păcuraru, a cărei insolvenţă a fost cerută de către un creditor la data de 21 decembrie 2009. Tribunalul Bucureşti a emis o decizie prin care admite cererea creditorului. Cu toate acestea, societatea aflată în insolvenţă a câştigat în toată această perioadă contracte pe bandă rulantă cu Senatul României şi Camera Deputaţilor, Ministerul de Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educaţiei, Autoritatea Rutieră Română sau Nuclear Electrica.

La 21 decembrie 2009, SC Bob Development SRL a cerut în instanţă, la tribunalul Municipiului Bucureşti, insolvenţa SC Perfect Tour SA. Primul termen al procesului privind dorarul nr. 50373/3/2009 a avut loc la data de 9 februarie 2010, şedinţă în care s-a luat la cunoştinţă serul de înscrisuri. La termenul din 23 martie 2010, instanţa a amânat pronunţarea pentru data de 30 martie, obligând creditoarea să plătească o cauţiune în valoare de 15.000 de lei. La termenul din data de 20 aprilie 2010, judecătorii au respins ca neîntemeiată contestaţia formulată de către SC Perfect Tour SRL şi a admis cererea creditoarei SC Bob Development SRL de iniţiere a procedurii insolvenţei societăţii deţinute de omul de afaceri Maricel Păcuraru. În cadrul aceleiaşi decizii, instanţa a ridicat dreptul Perfect Tour de a-şi conduce activitatea, de a-şi administra bunurile din avere şi de a dispune de acesta, dând, totodată, dispoziţie tuturor băncilor la care debitoarea are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al judecătorului sindic sau al administratorului judiciar. În textul aceleiaşi hotărâri, magistraţii au stabilit ca eventualele disponibilităţi băneşti ale firmei să fie păstrate într-un cont special de depozit bancar.

Hotărârea instanţei, facultativă pentru Senatul României

Instanţa a fixat ca termen pentru continuarea procedurii de insolvenţă data de 5 octombrie 2010, hotărârea din 20 aprilie fiind definitivă şi executorie, dar putând fi atacată cu recurs în termen de zece zile de la comunicare. Ei, bine, acest lucru nu a constituit un impediment pentru Senatul României să declare, nouă zile mai târziu, respectiv pe data de 29 aprilie 2010, societatea Perfect Tour drept câştigătoare a unei licitaţii organizate de Camera Superioară a Parlamentului. Senatul a achiziţionat, prin licitaţie, servicii de transport aerian extern, punând la bătaie pentru aceasta suma de 1.848.739 de lei fără TVA. Perfect Tour SRL este unul dintre cei cinci câştigători ai contractului, alături de firmele Nova Travel SRL, Danco Pro Comunnication SRL, ING Development SRL şi SC Exclusiv Travel Management SRL. Atribuirea acestui contract de către Senatul României, la 29 aprilie, este considerată cel puţin neverosimilă, având în vedere faptul că hotărârea instanţei Tribunalului Bucureşti era executorie. Asta, chiar dacă, între timp, Perfect Tour a atacat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, cu recurs. Recursul a înaintat abia la data de 3 mai 2010, iar judecarea lui a avut loc la data de 10 mai 2010, când magistraţii au admis cererea de suspendare provizorie a executării hotărârii instanţei de fond, până la soluţionarea cererii de suspendare definitive a acestei hotărâri.

Contractul atribuit de către Senatul României nu este singurul de acest gen pe care Perfect Tour l-a câştigat începând cu data la care unul dintre creditorii societăţii a cerut în instanţă iniţierea procedurii de insolvenţă. Astfel, la data de 30 martie 2010, Camera Deputaţilor a achiziţionat, prin licitaţie publică, servicii de transport aerian şi cazare în străinătate pentru anul 2010, pentru un număr de 68 de destinaţii. Lotul I al acestui contract, reprezentând servicii de transport aerian, a fost atribuit firmei Danco Pro Communication SRL, pentru un preţ de 1.359.983. de lei fără TVA. Lotul 2, reprezentând servicii de cazare în străinătate, a fost atribuit firmei Perfect Tour SRL, pentru un preţ de 765.176 de lei fără TVA.

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră este o altă instituţie guvernamentală care a apelat, în perioada martie-aprilie 2010, la serviciile firmei Perfect Tour. Astfel, Poliţia de Frontieră a încheiat, la data de 9 aprilie 2010, un contract în valoare de 1.303.636,62 lei, fără TVA, pentru achiziţionarea unor bilete de avion. Câştigătorii sunt Perfect Tour SRL, care a primit o parte a contractului în valoare de 250.428 de lei fără TVA, şi ING Development, cu o parte a contractului de 1.053.208 lei fără TVA. La data de 21 decembrie 2009, exact în ziua în care SC Bob Development SRL a cerut în instanţă insolvenţa Perfect Tour, firma lui Maricel Păcuraru a mai primit două contracte din partea Poliţiei de Frontieră, pentru achiziţia de bilete de avion şi servicii de transport aerian pentru personalul IGPF pentru 14 luni, unul în valoare de 202625,76 lei fără TVA, iar al doilea în valoare de 16.663,44 lei fără TVA.

IGPF nu este singura structură subordonată ministerului condus de democrat-liberalul Vasile Blaga care a atribuit contracte firmei Perfect Tour. La data de 30 martie 2010, Inspectoratul General al Poliţiei Române a mai achiziţionat, prin licitaţie publică, servicii de transport aerian pentru deplasarea dispre/spre România a efectivelor IGPR (poliţişti escortă) cu misiuni externe şi aducerii în România a cetăţenilor români extrădaţi/transferaţi de pe teritoriile altor state pentru perioada 30 martie-19 aprilie 2010. Contractul, în valoare de 400.000 de lei fără TVA, a fost atribuit firmelor Perfect Tour SRL, Danco Pro Communication SRL şi Olimpic International Turism SRL.

Suma neplătită a ajuns la 90.000 de euro

Societatea care a cerut insolvenţa Perfect Tour SRL este un dezvoltator imobiliar căruia debitorul nu i-a achitat diverse cheltuieli aferente chiriei. Cu penalităţi, suma neplătită a ajuns la 90.000 de euro. Estimativ, Perfect Tour SRL a încasat de la mai multe instituţii publice contracte în valoare de aproximativ două milioane de euro, cu tot cu TVA, în perioada noiembrie 2009-aprilie 2010. Unele contracte au situaţia defalcată a sumelor contractate de fiecare ofertant câştigător în parte, iar valoarea celorlalte contracte a fost calculată prin împărţirea sumei totale puse la bătaie de autorităţile contractante la numărul de ofertanţi declaraţi câştigători.

• Senatul României - contract în valoare de 104.871,9 euro cu TVA inclusă

• Camera Deputaţilor - contract în valoare de 216.799,8 euro cu TVA inclusă

• Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră - contracte în valoare de 133.086,5 euro cu TVA inclusă

• Inspectoratul General al Poliţiei Române - contract în valoare de 37.777,7 euro cu TVA inclusă

• Primăria Municipiului Bucureşti – 25.514,6 euro cu TVA inclusă

• Autoritatea Rutieră Română - 30.000 euro cu TVA inclusă

• Ministerul Afacerilor Externe - 190.000 de euro cu TVA inclusă

• Ministerul Educaţiei - 3.142,9 euro cu TVA inclusă

• Nuclear Electrica 1.184.645 euro cu TVA inclusă

Alte contracte grase atribuite Perfect Tour

Potrivit site-ului SEAP, firma lui Maricel Păcuraru a mai participat la alte câteva licitaţii organizate, în perioada noiembrie 2009-martie 2010, de către instituţii guvernamentale. Astfel, la data de 23 noiembrie 2009, Primăria Municipiului Bucureşti a achiziţionat servicii de transport aerian de pasageri intern şi internaţional, atribuind un contract în valoare de 720.413,44 lei fără TVA firmelor Vacanţa SA, ING Development SRL, Perfect Tour SRL, Pro Tours International SRL, CMB International Exim SRL, Business Travel Turism SRL, Olimpic International Turism SRL şi Danco Pro Communication SRL.

La data de 22 decembrie 2009, Autoritatea Rutieră Română a achiziţionat, la rândul ei, servicii de transport aerian de pasageri ocazional intern şi internaţional, punând la bătaie suma de 529.411,8 lei fără TVA. Contractul a fost adjudecat de firmele Olimpic International Turism SRL, Business Travel Turism SRL, SC Travel House International SRL, Perfect Tour SRL şi ING Development SRL - ALTO Tours.

Ministerul Afacerilor Externe a achiziţionat, la data de 7 ianuaruie 2010, servicii de transport aerian de pasageri, încheind un contract în valoare de 800.000 de euro fără TVA cu Olimpic International Turism SRL, ING Development SRL, Perfect Tour SRL, Prestige Tours Onterbational SRL şi Danco Pro Communication SRL.

Ministerul Educaţiei şi Inovării a achiziţionat, la data de 25 februarie 2010, servicii de transport aerian de pasageri în cadrul proiectului “Tinerii împotriva violenţei”, atribuind un contract în valoare de 55.462 de lei fără TVA firmelor Danco Pro Communication SRL, ING Development SRL, Olimpic International Turism SRL, D.A.L Travel SRL şi, evident, Perfect Tour SRL.

Societatea Nuclear Electrica SA a achiziţionat, la data de 30 martie 2010, servicii de transport aerian ocazional internaţional, atribuind un contract în valoare de 2.986.500 de euro, fără TVA, firmelor ING Development SRL, Perfect Tour SRL şi Olimpic International Turism SRL.

http://www.puterea.ro/news3934/ref_rss.htm

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Vlădescu a cumpărat bilete de avion de 1,2 milioane euro

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a achiziţionat bilete de avion în valoare de 1,2 milioane de euro. Că tot e austeritate, nu-i aşa?! În data de 9 iulie, pe site-ul e-licitatie.ro a fost publicat anunţul de atribuire nr. 87028/09.07.2010 al Ministerului Finanţelor Publice, pentru un contract de servicii de transport aerian de călători în valoare totală de 5.035.905 lei, fără TVA (aproximativ 1,2 milioane euro). Din anunţul de atribuire mai aflăm că la licitaţia organizată s-au primit trei oferte şi că contractul a fost câştigat, ca să vezi coincidenţă, de aceleaşi trei firme de turism care au depus ofertele. Sebastian Vlădescu, posesor de iubită cu firmă de turism, a acordat contractul de 1,2 mil. euro unor "căpuşe".

Interesante de văzut sunt acţionariatul celor trei companii de turism care au primit generosul contract de la Ministerul Finanţelor, precum şi background-ul acestora în materie de afaceri cu statul. Business Travel Turism SRL, PERFECT TOUR SRL şi DANCO PRO COMMUNICATION SRL sunt firmele care au câştigat contractul în valoare de 1,2 milioane euro cu ministerul condus de Sebastian Vlădescu.

De departe cea mai norocoasă la contractele cu instituţii ale statului este firma PERFECT TOUR, care aparţine Corinei Păcuraru, soţia controversatului om de afaceri gălăţean Maricel Păcuraru. Numai în perioada noiembrie 2009-martie 2010, PERFECT TOUR a câştigat nouă contracte cu mai multe instituţii ale statului. Firma lui Maricel Păcuraru nu este o "new-entry" pe lista societăţilor abonate la contractele cu statul. Și în timpul guvernării Tăriceanu, mai exact, în perioada 2005-2006, societatea controlată de familia Păcuraru a câştigat bani frumoşi din contractele cu Poşta Română.

....

http://www.cotidianul.ro/print-119547

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.