dcp100168 Posted June 18, 2010 Posted June 18, 2010 ArcelorMittal Galaţi are "poliţie rutieră"În urmă cu aproape un an, Dumitru Arghir, şofer pe o basculantă care transporta fier în interiorul combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, şi-a pierdut viaţa. Bărbatul, de 53 de ani, nu a acordat prioritate la o trecere la nivel cu calea ferată, iar cabina camionului a fost zdrobită de tren.Conducerea franceză a Combinatului, care tocmai fusese instalată la Galaţi, a decis atunci întocmirea şi impunerea unui cod rutier pe platformă. La document s-a lucrat câteva luni, fiind pus în aplicare de la începutul acestui an.În esenţă, regulamentul redă toate prevederile Codului Rutier care se aplică pe drumurile publice, însă are şi câteva particularităţi. Şoferii trebuie să circule prin Combinat cu farurile aprinse, indiferent dacă este zi sau noapte şi nu au voie să fumeze în maşină nici ei, nici însoţitorii lor.Este greu de spus dacă instituirea acestor reguli a îndreptat dintr-o dată felul în care se circulă la ArcelorMittal Galaţi. Sunt însă semne evidente că se schimbă ceva. Au apărut indicatoare rutiere noi la tot pasul, iar Direcţia de Securitate şi Sănătate în Muncă a companiei a numit un om cu atribuţii speciale de control. Mai mult, există şi sancţiuni pe care le pot primi cei care nesocotesc regulamentul. Ei pot rămâne fără permisul de acces cu maşina în Combinat sau îşi pot pierde locul de muncă. Toate aceste reguli nu li se aplică doar angajaţilor ArcelorMittal Galaţi sau firmelor subcontractoare, ci tuturor celor care intră pe poarta combinatului siderurgic.Atenţie, radar!Toţi siderurgiştii care şi-au imaginat că pot folosi drumurile din Combinat ca pe o pistă de întrecere între buldozere ar trebui să se teamă. Codul rutier de pe platformă a început să producă efecte, asta pentru că există un inspector de trafic care îl pune în aplicare.Ţintuit într-o maşină dotată chiar şi cu radar, unul dintre cele invizibile, omul vânează şoferi „nelegiuiţi” cât e ziua de lungă. „De obicei, intru în Combinat pe la 6.00 dimineaţa, la 8.00 încep să patrulez şi termin lucrul seara. În medie, fac cam 150 de kilometri pe zi”, ne-a spus Marian Antohi, omul delegat să joace rolul unui poliţist rutier pe platforma siderurgică.Pe de o parte, el are grijă ca cei de la volan să nu depăşească viteza maximă admisă, de 50 de kilometri pe oră. Îl ajută radarul, care a fost achiziţionat la începutul acestui an şi a costat 17.000 de euro. Aparatul este unul dintre cele mai moderne, identic cu cel care a intrat recent în dotarea Poliţiei Române, emiţând unde care nu pot fi detectate de către participanţii la trafic. Cu toate că este de greu de crezut că pe străzile rupte şi prăfuite din Combinat şoferii ar putea atinge viteze-record, radarul a făcut deja câteva victime în rândul celor care circulă pe platformă. „Am întâlnit şoferi care au depăşit viteza regulamentară şi i-am sancţionat. Nu sunt nici eu absurd, dar încerc să impun o anumită conduită în traficul de aici”, ne-a spus Marian Antohi.Pe de altă parte, depistarea şoferilor băuţi reprezintă o sarcină la fel de importantă. Cele mai dese controale sunt, de fapt, acestea. Lor le cad victime mai ales angajaţii firmelor subcontractoare. Cel care a bătut toate recordurile avea o concentraţie alcoolică în sânge de 3,28 la mie! Bărbatul a fost concediat imediat, la cererea ArcelorMittal Galaţi. Compania obişnuieşte să le ceară firmelor cu care lucrează să renunţe la muncitorii cu astfel de probleme. Aceeaşi politică o aplică şi siderurgiştilor, cărora conducerea Combinatului le desface contractul de muncă, dacă îi prinde cu o concentraţie de alcool mai mare de 0,8 la mie.O atenţie pentru inspectorCa şi pe drumurile publice, şoferii care au greşit au încercat să-l înduplece pe inspectorul de trafic să închidă ochii şi să îi păsuiască. „Unii au încercat să-mi dea şpagă – 10 lei, cât avea omul la el – dar eu m-am ferit tot timpul de asta. Nu sunt omul care să facă concesii”, a povestit Antohi. „Unii mă înjură, alţii mă ameninţă, primesc telefoane în toiul nopţii, dar nu mă tem pentru că ştiu că am susţinerea conducerii companiei în această activitate”, a relatat inspectorul de trafic, vorbind despre munca lui de zi cu zi.L-am întrebat dacă i-au căzut pradă doar simplii muncitori şi ne-a răspuns că a aplicat sancţiuni chiar şi unora dintre şefi. Ca toţi ceilalţi, aceştia au motivat că se grăbeau, de aceea au apăsat pedala de acceleraţie mai mult decât trebuia, motiv insuficient pentru ca inspectorul de trafic să fie indulgent.Cu o suprafaţă aproape la fel de mare ca şi cea a municipiului Galaţi şi cu străzi la fel de numeroase, combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi este prea mare pentru un singur inspector de trafic. Totuşi, prezenţa acestuia şi implementarea unor reguli de circulaţie este un prim pas important pentru siguranţa celor care lucrează în Combinat sau care ajung acolo.Ce prevede Codul Rutier din Combinat- deplasarea se face cu farurile aprinse şi în timpul zilei- şoferii trebuie să se supună oricărui control- fumatul este interzis la volan şi în cabina maşinii- nu este permisă devierea de la traseul anunţat la intrarea în unitate- este interzisă introducerea băuturilor alcoolice sau drogurilor în CombinatSancţiunile sunt împărţite în două categorii, în funcţie de persoanele cărora li se aplică.Angajaţii ArcelorMittal rămân fără permis de acces cu maşina în Combinat timp de o săptămână la prima abatere, o lună la a doua abatere şi definitiv la a treia abatere. Dacă vin băuţi la muncă, siderurgiştii riscă să fie daţi afară. Aceleaşi sancţiuni li se aplică şi salariaţilor firmelor subcontractoare. În plus, există riscul ca, din cauza indisciplinei lor, societatea la care ei lucrează să piardă contractul cu ArcelorMittal Galaţi.http://www.viata-libera.ro/articol-De_veghe_in_lanul_cu_furnale_2.html
Recommended Posts