Jump to content

Petru Alexe - Doctor Honoris Causa... prin ţară


dcp100168

Recommended Posts

Petru Alexe - Doctor Honoris Causa la Oradea

Decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor a Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi, prof.dr.ing. Petru Alexe, a primit titlul academic de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea. Ceremonia de acordare a titlului academic de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea domnului prof.dr.ing. Petru Alexe a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul Conferinţei „Agricultură, industrie alimentară şi mediu înconjurător - prezent şi viitor", ce s-a desfăşurat la Oradea. „Este un rezultat extrem de onorant pentru mine dar îl consider, în primul rând un rezultat colectiv, al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor de la Galaţi, care îşi confirmă, încă o dată, rolul de lider naţional în acest domeniu. Este, totodată, un rezultat al activităţii de cercetare şi producţie care se desfăşoară la un nivel extraordinar aici, la Galaţi." - a mărturisit la întoarcerea acasă prof.dr.ing. Alexe.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Decanul-Alimentara-Doctor-Honoris-Oradea_0_283771725.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Petru Alexe - Doctor Honoris Causa al Universităţii Suceava

Profesorul Petru Alexe este specializat în tehnologia şi chimia produselor alimentare, un domeniu cât se poate de prozaic (pentru necunoscători), dar cuvântul său de răspuns, după ce a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii Suceava, a fost un eseu surprinzător despre bucătărie, mâncare, poezie, trup şi suflet. Cum a spus chiar el, discursul său a fost o „pledoarie despre cuvinte bune de mâncat”, despre „un creştinism simbolic şi poetic”.

Prof. Alexe a explicat că „este inutil să cunoaştem cuvinte dacă nu ştim să le punem laolaltă”, demonstrând din plin asistenţei din auditorumul „Joseph Schmidt” că este şi un maestru al cuvintelor meşteşugite. „Bucătăria poate fi un ospăţ de suflet, ea are nevoie de un suflet de bucătar, fiindcă el ştie că foamea nu vine din trup, vine din sufletul nostru. Bucătarul trăieşte din cuvinte, el mănâncă înainte cuvinte, pentru a-şi face opera. A găti înseamnă a da formă magică unor lucruri. Gătitul este alchimie, este şi artă plastică. Mâncarea precede vorbirea, mâncarea este viaţă, mâncarea este plăcere”, a spus profesorul. Traducând prin simboluri nevoile simple, trupeşti şi sufleteşti, ale omului, începând de la geneză şi culminând cu revelaţia credinţei, Petru Alexe şi-a încheiat pledoaria apoteotic: „Omul se naşte flămând, întreaga lume devine o mâncare a sa. Omul are nevoie să-şi hrănească sufletul mai presus de trup. Suntem mâncaţi de mâncare, mâncarea ne asimilează şi devenim ceea de mâncăm. Mâncăm şi bem pâinea şi vinul, dar pâinea şi vinul ne mănâncă pe noi şi astfel devenim ceea ce mâncăm: trupul şi sângele lui Dumnezeu”.

Prof. univ. dr. ing. Petru Alexe a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava la propunerea Facultăţii de Inginerie Alimentară, pentru contribuţiile deosebite în domeniul industriei alimentare şi pentru eforturile depuse în dezvoltarea învăţământului şi cercetării ştiinţifice în inginerie alimentară la Suceava.

Petru Alexe este considerat o personalitate a comunităţii academice naţionale şi internaţionale, care „şi-a asumat sarcini de mare răspundere în consolidarea şi modernizarea învăţământului românesc actual”, se spune în Laudatio.

S-a născut în 1954, la Piatra Neamţ, şi a urmat Facultatea de Industrie Alimentară, Acvacultură şi Pescuit din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, obţinând în anul 1983 diploma de inginer în tehnologia şi chimia produselor alimentare. În 1995 îşi ia doctoratul în tehnologii şi echipamente în industria alimentară. După un an de stagiu în producţie, la Întreprinderea de Industrializare a Cărnii Galaţi, este încadrat la universitatea gălăţeană, mai întâi ca inginer cercetător, apoi ca asistent la Catedra de Biochimie-Tehnologii în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentară a Universităţii „Dunărea de Jos”. Parcurge toate treptele didactice academice, devenind prodecan şi decan al universităţii, dăruind catedrei academice 25 de ani din viaţă.

Pentru activitatea sa ca profesor şi cercetător a obţinut numeroase premii, printre care diploma de onoare a Societăţii române de chimie, în 2009, premiile Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu” pentru două lucrări ale sale, în 2004 şi 2009, premiul „Meritul pentru Învăţământ”, în 2004. Are la activ 31 de cărţi, din care 23 scoase la edituri importante, 98 de articole în reviste de specialitate din ţară şi străinătate sau în volume, 58 de contracte de cercetare, 8 brevete de invenţie, 30 de produse noi. Este iniţiatorul şi preşedintele Asociaţiei Specialiştilor din Industria Alimentară din România.

http://www.crainou.ro/?module=displaystory&story_id=35326

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.