Jump to content

Poliţist de frontieră gălăţean, reţinut pentru contrabandă cu ţigări


dcp100168

Recommended Posts

Poliţist de frontieră gălăţean, reţinut pentru contrabandă cu ţigări

Un poliţist de frontieră, alături de alte patru persoane, a fost reţinut la Galaţi, de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pentru că facilita contrabandiştilor de ţigări aducerea mărfii din Moldova în România. Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a cinci inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă.

Potrivit DIICOT, începând cu luna noiembrie 2009, inculpaţii Gică Streşină, agent şef principal în cadrul IJPF Galaţi, Constantin Caragherghi şi Ina Cotruţă au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi inculpaţii George Adrian Mărăcine şi Cătălin Cimpoi, în scopul introducerii pe teritoriul României a unor importante cantităţi de ţigări.

Inculpaţii Cotruţă Ina şi Caragherghi Constantin, împreună cu alţi cetăţeni moldoveni, introduceau în mod ilegal ţigările în România, iar inculpatul Streşină, în virtutea funcţiei deţinute în cadrul IJPF Galaţi - SPF Galaţi - Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi Rutier, respectiv aceea de şef de grupă, le facilita intrarea în România, prin neefectuarea corespunzătoare a controlului de frontieră. Inculpaţii Mărăcine George Adrian şi Cimpoi Cătălin puneau la dispoziţie imobilele în care erau depozitate ţigările introduse în mod ilegal în România şi asigurau valorificarea acestora. Valoarea în vamă a ţigărilor introduse în mod ilegal în ţară de către membrii grupului este de peste 97.000 de euro (407.000 lei).

Procurorii DIICOT-Serviciul Teritorial Galaţi au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpaţilor, pentru 29 de zile. Cercetările în cauză au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul IJPF Galaţi -Biroul de combatere a infracţionalităţii transfrontaliere.

diicot.ro

Link to comment
Share on other sites

Operatiune a politistilor de frontiera galateni pentru destructurarea unei retele de contrabanda de tigari

Politistii de frontiera din cadrul I.J.P.F. Galati-Biroul Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Galati, au anihilat o retea de contrabanda cu tigari provenite din Republica Moldova, care actiona la nivelul judetelui Galati si a municipiului Bucuresti;

In urma actiunilor desfasurate, politistii de frontiera au confiscat 38 000 de pachete cu tigari ce urmau a fi valorificate de catre membrii grupari catre diferite persoane din Bucuresti;

In ziua de 21 iunie 2010, politistii de frontiera sprijiniti de autoritatile implicate, au realizat un flagrant la cinci kilometri de Punctul de Trecere a Frontierei Galati-Rutier, ocazie cu care a fost depistat un cetatean moldovean care transporta in autoturismul personal cantitatea de 1070 pachete de tigari de provenienta moldoveneasca, dupa ce le introdusesera in tara prin Punctul de Trecere a Frontierei Galati-Rutier; Deasemenea au fost efectuate simultan un numar de noua perchezitii domiciliare in mun. Galati, plus inca doua efectuate anterior in com Rediu, jud. Galati, fiind ridicate in vederea aplicarii sechestrului asigurator trei autoturisme marca 'Mercedes' precum si un laptop marca'Asus';

Din grupare fac parte zece persoane - cetateni romani si cetateni straini- cu varste cuprinse intre 22 si 43 ani- cinci dintre acestia fiind retinuti pe baza de ordonanta de catre procurorii DIICOT, urmand a fi prezentati instantei cu propunere de arestare preventiva pentru 29 zile, in cauza fiind cercetat si un politist din cadrul IJPF Galati precum si alte persoane care se presupune ca ar face parte din retea;

Valoarea totala a tigarilor introduse in tara se ridica la 97 000 euro, persoanele urmand a fi cercetate sub aspectul savarsirii infractiunii de constituire sau aderare la un grup infractional organizat.

Investigatiile

La sfarsitul anului 2009, politistii de frontiera galateni au intrat in posesia unor informatii conform carora in zona de competenta actioneaza o retea de contrabanda cu tigari provenite din R. Moldova.

Astfel, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Galati, au fost demarate acţiunile specifice pentru probarea întregii activităţi infracţionale şi tragerea la răspundere a membrilor reţelei.

Investigatiile s-au derulat pe parcursul a sapte luni de zile, rezultând faptul că reţeaua este formată din mai multi cetăţeni români si straini, cu varste cuprinse intre 22 si 43 ani.

Pentru probarea intregii activitati infractionale si identificarea tuturor membrilor retelei, au fost monitorizate mai multe transporturi de tigari provenind din Republica Moldova, care erau introduse prin Punctul de Trecere a Frontierei Galati-Rutier ascunse in masinile personale de catre membrii gruparii, dupa care erau comercializate pe piata neagra.

C. Constantin si C. Ina se ocupau de introducerea tigarilor in tara, S. Gica- in calitate de sef de grupa in PTF Galati-Rutier - facilita introducerea in tara a tigarilor, iar M. Adrian George si C Catalin se ocupau de punerea la dispozitie a imobilelor in care erau depozitate tigarile si de distribuirea acestora pe piata neagra.

In urma actiunilor desfasurate politistii de frontiera au confiscat 38.000 de pachete cu tigari ce urmau a fi valorificate de catre membrii grupari catre diferite persoane din Bucuresti.

Modul de actiune al retelei

Investigatiile au scos in evidenta faptul ca aceasta grupare infractionala era foarte bine organizata, modalitatea de actiune fiind urmatoarea :

- Tigarile de contrabanda erau procurate de persoane din R. Moldova care le transportau ascunse in autoturismele personale si care intrau in Romania prin Punctul de Trecere a Frontierei Galati-Rutier;

- Odata ajunsi in Punctul de Trecere a Frontierei Galati-Rutier membrii gruparii erau sprijinati de catre un lucrator al IJPF Galati, care in calitate de sef de grupa facilita introducerea tigarilor in tara, ulterior fiind distribuite pe piata neagra Galati si Bucuresti.

De asemenea, s-a stabilit ca membrii retelei au actionat de mai multe ori in decursul lunilor de investigare.

Flagrantul

In data de 21.06.2010, existand informatii cu privire la organizarea de catre membrii retelei a unui transport de tigari, sub coordonarea directa a procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Galati, politistii de frontiera galateni, au actionat în vederea interceptării unui autoturism suspect şi a reţinerii lui C. Constantin care se afla în aceasta.

Cu aceasta ocazie a fost descoperita ascunsa in autoturism cantitatea de 1.070 pachete cu tigari diferite marci, simultan fiind organizate si noua perchezitii domiciliare in municipiul Galati.

Retinerile

In prezent, sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T. Serviciul Teritorial Galati, politistii de frontiera efecueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de 'constituirea sau aderarea la un grup infractional' , fapta prevazuta si pedepsita de legislatia in vigoare.

Politistii de frontiera au mai stabilit ca valoarea tigarilor introduse in tara este de aproximativ de 97 000 euro (410 000 lei). Au fost audiate mai multe persoane, cinci dintre acestea fiind retinute pe baza de ordonanta de catre procurorii D.I.I.C.O.T. Serviciul Teritorial Galati, ulterior urmand a fi prezentate Tribunalului Galati, cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Totodata s-a procedat la ridicare a in vederea continuarii cercetarilor a intregii cantitati de tigari, iar pentru recuperarea prejudiciului s-a luat masura aplicarii sechestrului asigurator asupra a trei autoturisme marca'Mercedes', fiind ridicat pentru cercetari si un laptop marca 'Asus' apartinand membrilor grupului infractional.

Politistii de frontiera galateni, sub coordonarea procurorilor DIICOT- Serviciul Teritorial Galati, continua cercetarile pentru stabilirea intregii activitati infractionale a acestui grup infractional si identificarea tuturor membrilor gruparii.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/14988.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Poliţişti de frontieră şi vameşi, trimişi în judecată pentru trafic cu ţigări

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Streşină Gică (agent şef principal de poliţie în cadrul IJPF Galaţi), Cotruţă Ina (cetăţean moldovean), Caragherghi Constantin (cetăţean moldovean), Mărăcine George Adrian şi Cimpoi Cătălin. Aceştia sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat ori aderare la acesta, contrabandă în formă continuată (în forma autoratului ori complicităţii) şi trecere frauduloasă a frontierei de stat a României în formă continuată.

În fapt, s-a reţinut că începând cu luna noiembrie 2009 aceştia au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de contrabandă şi trecere frauduloasă a frontierei de stat şi în perioada noiembrie 2009 - iunie 2010, în vederea obţinerii unor importante beneficii materiale au organizat introducerea în România din Republica Moldova cantitatea totală de 149.948 pachete ţigări de diverse mărci cauzând părţii vătămate Autoritatea Naţională a Vămilor - Direcţia Regională Vamală pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi un prejudiciu în valoare totală de 1.504.578,59 lei.

Ţigările erau introduse în România, de membrii grupului infracţional, „la vedere" ori disimulate în mijloacele de transport, pe timpul turelor de serviciu ale inculpatului Streşină Gică, care îşi desfăşura activitatea în PTF Galaţi rutier, acestuia revenindu-i rolul de a „asigura" efectuarea necorespunzătoare a controlului de frontieră.

Pentru „eficientizarea" activităţii infracţionale a fost creată şi perfecţionată o modalitatea distinctă care presupunea intrarea şi ieşirea în mod repetat în/din România a mijloacelor de transport încărcate cu ţigări, pe timpul turei de serviciu a inculpatului Streşină Gică fără efectuarea controlului de frontieră (controlul documentelor de călătorie, aplicarea vizelor de intrarea/ieşire, implementarea în baza de date - în cazul cetăţenilor moldoveni şi controlul vamal). Pentru a crea o aparenţă de legalitatea se implementa în baza de date a IGPF câte o singură intrare şi respectiv ieşire în/din România a cetăţenilor moldoveni ce efectuau transporturile de ţigări.

S-a mai dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Andronic Valentin (agent principal de poliţie în cadrul IJPF Galaţi), Mistreanu Aurel (agent şef de poliţie în cadrul IJPF Galaţi), Haşiu Mariana (inspector vamal superior în cadrul Biroului Vamal Galaţi), Lupaşcu Teodor (controlor vamal în cadrul Biroului Vamal Galaţi) şi Popescu Eugen (controlor vamal în cadrul Biroului Vamal Galaţi) sub aspectul comiterii infracţiunilor de complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României în formă continuată, reţinându-se că l-au ajutat în mod repetat pe inculpatul Streşină Gică să permită pătrunderea în România, în mod fraudulos, fără efectuarea controlului de frontieră, a membrilor grupului infracţional ce introduceau ţigările în România.

Cauza a fost trimisă spre competenta soluţionare Tribunalului Galaţi.

http://www.diicot.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=433:comunicat-de-presa-03122010&catid=38:mass-media&Itemid=81

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Trei vamesi din Galati implicati intr-o retea de trafic de tigari

In decembrie 2010 DIICOT Galati a trimis in judecata 10 persoane pentru contrabanda cu tigari. Potrivit procurorilor grupul de traficanti era ajutat de trei vamesi de la Vama Galati si doi politisti de la Politia de Frontiera. Prejudiciul la bugetul de stat calculat de procurori se ridica la 1,5 milioane de lei.

Potrivit procurorilor DIICOT Hasiu Mariana (inspector vamal superior in cadrul Biroului Vamal Galati), Lupascu Teodor (controlor vamal in cadrul Biroului Vamal Galati) si Popescu Eugen (controlor vamal in cadrul Biroului Vamal Galati) sub aspectul comiterii infractiunilor de complicitate la trecerea frauduloasa a frontierei de stat a Romaniei in forma continuata, retinandu-se ca l-au ajutat in mod repetat pe inculpatul Stresina Gica sa permita patrunderea in Romania, in mod fraudulos, fara efectuarea controlului de frontiera, a membrilor grupului infractional ce introduceau tigarile in Romania.

Dosarul este judecat la Tribunalul Galati. S-a judecat un singur termen.

http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-8280517-trei-vamesi-din-galati-implicati-intr-retea-trafic-tigari.htm

Link to comment
Share on other sites

Tonul corupţiei în Vămi a fost dat la Galaţi

În ultimele opt luni, patru poliţişti de frontieră au fost prinşi făcând contrabandă cu ţigări. Costel Lavric, Gică Streşină, Valentin Damian şi Adrian Petre sunt cercetaţi de procurori pentru fapte de corupţie.

Fenomenul corupţiei în Vamă nu este deloc o noutate la Galaţi. Chiar dacă descinderile ofiţerilor DNA nu au „lovit”, cel puţin până acum, şi în vămile Oancea sau Giurgiuleşti, evenimentele din ultima perioadă arată că şi în zona noastră, nu doar în Vest, există corupţie. Şi nu puţină!

În ultimele opt luni, nu mai puţin de patru ofiţeri ai poliţiei de frontieră au fost prinşi în flagrant în timp ce erau complici cu traficanţii de ţigări. Desigur nu degeaba, ci contra unor sume consistente. Interesant este că doar poliţiştii de frontieră s-au ales cu dosare penale (şi câţiva traficanţi), dar niciun vameş nu a fost pus sub acuzare, deşi este evident că marfa trecută ilegal peste graniţă a trecut prin vamă.

Primul căzut în mâna procurorilor a fost Gică Streşină (39 ani), fost şef de grupă la Punctul de trecere a frontierei Giurgiuleşti. În iunie 2010, el a fost prins în flagrant, în timp ce a lăsat să treacă în România, pe şosea, o maşină cu câteva mii de pachete de ţigări de contrabandă. A fost reţinut şi apoi eliberat (urmând să fie cercetat în stare de libertate). În acelaşi timp, absolut surpinzător, vameşul pe sub nasul căruia a trecut maşina cu pricina nu a fost nici măcar întrebat de sănătate.

În septembrie 2010, alt caz aproape şocant. Doi poliţişti de frontieră sunt prinşi făcând contrabandă cu ţigări. Şi nu oricum: cu camionul. Marfă de un miliard de lei vechi! Prinşi în flagrant, agentul principal Valentin Damian (36 de ani) şi agentul Adrian Petrea (32 de ani) au luat vina asupra lor, după ce iniţial s-au bîlbâit şi au spus că era o captură pe care vroiau să o predea.

Cert este că nici în acest caz niciun vameş nu a fost tras la răspundere, deţi este clar că tranzacţia s-a făcut cu ştirea a cel puţin un lucrător vamal, cel care a autorizat trecerea maşinii prin punctul vamal.

În ultima zi a lunii ianuarie, când scandulul de la Vama Siret era aproape de a izbucni, încă un poliţist de frontieră de la Glaţi era reţinut pentru contrabandă. Agentul Costel Lavric (33 ani) a fost prins, tot în flagrant, cu um transport serios de ţigări. De data asta, ţigările au ocolit Vama. „Am monitorizat activitatea acestei reţele infracţionale care acţiona în sfera contrabandei cu ţigări şi despre care am aflat că introduce în ţară însemnate cantităţi de marfă. Astfel, membrii reţelei au fost urmăriţi în timp ce încărcau, în apropierea zonei de frontieră, 21.600 de pachete cu ţigări, într-o autoutilitară”, a declarat Marcel Antohe, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Tonul_coruptiei_in_Vami_a_fost_dat_la_Galati_0_427157361.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Implicat în contrabanda cu ţigări, Gică Streşină a fost pus în libertate

Şi urbea noastră are, printre altele, un dosar în care vameşi şi poliţişti de fronieră sunt acuzaţi că ar fi format un grup organizat împreună cu care ar fi lăsat să se „scurgă” în ţară o cantitate mare de ţigări de contrabandă. În dosarul acesta cu zece inculpaţi, patru erau în stare de arest, acum rămânând doar trei după gratii, după ce fostul poliţist de frontieră Gică Streşină a fost pus în libertate de judecătorii Curţii de Apel. La finele lunii martie, la unul dintre termenele de judecată, magistraţii le-au prelungit mandatele celor arestaţi. Prin avocaţi, aceştia au făcut recurs, Curtea dându-i câştig de cauză doar lui Streşină, pe care l-a obligat să nu părăsească Galaţiul.

Arestările s-au făcut pe 22 iunie 2010, după ce procurorii au desfiinţat grupul format din vameşi, poliţişti de frontieră şi cetăţeni moldoveni. Ulterior, aceştia au fost trimişi în judecată pentru un prejudiciu de 1,5 milioane de lei. Pe lângă Streşină au mai fost trimişi în judecată pentru complicitate şi Valentin Andronic, agent principal de poliţie în cadrul IJPF Galaţi, Aurel Mistreanu, agent şef de poliţie, Mariana Haşiu, inspector vamal superior, Teodor Lupaşcu, controlor vamal, şi Eugen Popescu, controlor vamal. Lor li s-a reproşat faptul că l-au ajutat pe Streşină să permită pătrunderea în România, în mod fraudulos, fără să-i controleze pe cei care făceau parte din grupul infracţional: Ina Cotruţă, Constantin Caragherghi, cetăţeni moldoveni care aduceau ţigările, George Adrian Mărăcine şi Cătălin Cimpoi, care-şi puneau la dispoziţie casele unde se depozita tutunul.

http://www.viata-libera.ro/articol-Fost_politist_de_frontiera_pus_in_libertate_de_Curte_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Tribunalul, „pârât” la Curtea de Apel

Dosarul în care mai mulţi poliţişti şi vameşi sunt acuzaţi de contrabandă cu ţigări şi că au format un grup organizat împreună cu mai mulţi indivizi stârneşte reacţii din partea avocaţilor după eliberarea lui Gică Streşină, fost poliţist de frontieră. Cazul s-a aflat ieri la Curtea de Apel, unde avocaţii au atacat decizia Tribunalului de a menţine starea de arest a lui Constantin Caragherghi, George Mărăcine şi Ina Cotruţă, singurii arestaţi dintre cei zece inculpaţi.

Apărătorii şi-au centrat pledoariile pe chiar motivarea Tribunalului atunci când a prelungit mandatele, acuzând practic magistratul că s-a antepronunţat în dosar atunci când a vorbit despre nesinceritatea inculpaţilor sau despre Cotruţă care ar fi refuzat să dea declaraţii, când de fapt a fost vorba doar de dreptul la tăcere al inculpatului. De asemenea, avocaţii le-au spus judecătorilor Curţii că Tribunalul, instanţă inferioară primei, a început audierea martorilor prin a-i ameninţa că dacă-şi schimbă declaraţiile va sesiza Parchetul.

Reamintim că arestările în acest dosar s-au făcut pe 22 iunie 2010. Ulterior, aceştia au fost trimişi în judecată pentru un prejudiciu de 1,5 milioane de lei. Pe lângă Streşină au mai fost trimişi în judecată pentru complicitate şi Valentin Andronic, agent principal de poliţie în cadrul Poliţiei de Frontieră Galaţi, Aurel Mistreanu, agent şef de poliţie, Mariana Haşiu, inspector vamal superior, Teodor Lupaşcu, controlor vamal, şi Eugen Popescu, controlor vamal. Lor li s-a reproşat faptul că l-au ajutat pe Streşină să permită pătrunderea în România, în mod fraudulos, fără să-i controleze pe cei care făceau parte din grupul infracţional: Ina Cotruţă, Constantin Caragherghi, cetăţeni moldoveni care aduceau ţigările, George Adrian Mărăcine şi Cătălin Cimpoi, care-şi puneau la dispoziţie casele unde se depozita tutunul.

Dosarul se află în toiul cercetării judecătoreşti, acum fiind audiaţi cei 42 de martori.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Într-un caz de contrabandă cu ţigări, condamnări cu suspendare şi averi sub sechestru

* Decizia finală se va da la Curtea de Apel, la începutul lunii mai

O contrabandă de ţigări petrecută în urmă cu aproape cinci ani a ajuns la final de judecată, la Curtea de Apel, care a amânat să dea o decizie până pe 6 mai.
Mai mulţi poliţişti, vameşi şi cetăţeni moldoveni au organizat o grupare, în 2009, împreună cu care au trecut peste frontieră ţigări de contrabandă, producând astfel o pagubă de peste un milion şi jumătate de lei. Anchetatorii au arătat în rechizitoriu că ţigările erau introduse în ţară pe timpul turelor agentului de poliţie Gică Streşină. Acestea erau ascunse în diverse mijloace de transport, iar când ajungeau la Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi - Rutier erau verificate de formă de către Streşină. În acest mod au ajuns pe piaţa neagră a tutunului nu mai puţin de 149.948 de pachete cu ţigări, prejudiciul estimat fiind de 1.504.578,59 de lei. Cel puţin asta au reţinut procurorii gălăţeni ai DIICOT, care au instrumentat dosarul, trimiţându-l instanţei de judecată în 2010.
Tribunalul a avut de judecat zece inculpaţi, o parte dintre aceştia liberi, alţii arestaţi. De-a lungul timpului, însă, cei încarceraţi au fost puşi în libertate, rând pe rând. Întreaga judecată de la prima instanţă s-a desfăşurat sub auspiciile vechiului Cod penal. Pe 6 decembrie 2012, Tribunalul Galaţi a dat o primă decizie, destul de bună pentru inculpaţi, în sensul că au primit condamnări cu suspendare pentru unele acuzaţii, pentru altele fiind achitaţi. În schimb, judecătorul i-a obligat să achite împreună prejudiciul impus prin rechizitoriu de către procurorii DIICOT, cel de peste un milion şi jumătate de lei, păstrând sechestrul asupra bunurilor inculpaţilor.
Astfel, Constantin Caragherghi şi Ina Cotruţă au luat câte trei ani şi patru luni, pentru contrabandă. Poliţistul  Gică Streşină şi moldovenii Cătălin Cimpoi şi George Adrian Mărăcine au primit tot atât, pentru complicitate la contrabandă. În schimb, toţi au fost achitaţi pentru infracţiunea de constituire sau aderare la un grup infracţional. De asemenea, Streşină, Valentin Andronic, Aurel Mistreanu, Teodor Lupaşcu, Mariana Haşiu şi Eugen Popescu au fost achitaţi pentru infracţiunea de complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat. Facem precizarea că Andronic şi Mistreanu erau agenţi şefi de poliţie la IJPF Galaţi, Haşiu era inspector vamal superior la Biroul Vamal Galaţi, iar Lupaşcu şi Popescu erau controlori vamali la acelaşi birou.
Tribunalul Galaţi a menţinut sechestrul asupra bunurilor celor găsiţi vinovaţi. Astfel, un apartament în Galaţi, un teren de peste 600 metri pătraţi în Tuluceşti, alte trei terenuri din Vânători care depăşesc 500 metri pătraţi, un Mercedes Benz şi o Dacia Solenza, toate aparţinându-i poliţistului de frontieră Streşină, se află sub sechestru. Un Mercedes al lui Caragherghi, un Mercedes Benz al lui Mărăcine, un Audi al lui Cimpoi, un Mecedes Benz, 1.850 euro şi 835 de lei ale lui Cotruţă se află sub sechestru, pentru recuperarea prejudiciului. De asemenea, fiecare dintre cei găsiţi vinovaţi trebuie să achite cheltuieli judiciare de câte 12.000 de lei, în vreme ce pentru cei achitaţi acestea rămân în spatele statului. Întreaga decizie a fost contestată la Curtea de Apel, care abia pe 6 mai va da un răspuns.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Poliţişti şi vameşi, condamnaţi la închisoare după patru ani de judecată

* Curtea de Apel Galaţi a schimbat în totalitate sentinţa în dosarul de contrabandă cu ţigări în care erau implicaţi angajaţi de la Poliţia de Frontieră şi Vamă * Dosarul a fost trimis instanţei de judecată în urmă cu patru ani, iar sentinţa dată acum este definitivă şi mult mai dură decât cea Tribunalului

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Galaţi au stabilit că, în 2009, poliţişti, vameşi şi cetăţeni moldoveni au organizat o grupare şi au trecut peste Prut tutun de contrabandă. Ancheta a scos la iveală faptul că ţigările intrau în România doar pe tura agentului de poliţie Gică Streşină, ascunse în mijloace de transport, care când ajungeau la Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi - Rutier erau verificate doar formal de către acesta. Cei de la DIICOT au susţinut că, în acest mod, gruparea ar fi adus pe piaţa neagră aproximativ 150.000 de pachete cu ţigări, stabilind prejudiciul la 1.504.578,59 de lei.
În 2010, zece inculpaţi au ajuns să fie judecaţi la Tribunalul Galaţi. În decembrie 2012, s-a dat o primă decizie, care le-a adus inculpaţilor condamnări cu suspendare şi achitări pentru unele infracţiuni. În acelaşi timp, cei găsiţi vinovaţi au fost obligaţi să achite prejudiciul înscris în rechizitoriul procurorilor de la DIICOT.
Acum, Curtea de Apel a schimbat în totalitate prima sentinţă. Astfel, Constantin Caragherghi şi Ina Cotruţă, care primiseră câte trei ani şi patru luni pentru contrabandă, au de efectuat patru ani de puşcărie, respectiv, trei ani cu suspendare. Poliţistul Gică Streşină a primit patru ani de puşcărie, iar moldovenii Cătălin Cimpoi şi George Adrian Mărăcine câte trei ani cu suspendare. Iniţial, Tribunalul îi achitase pentru constituire şi aderare la un grup infracţional, însă Curtea a recunoscut infracţiunea de constituire de grup organizat şi a luat în calcul complicitatea la trecerea frontierei. La această ultimă infracţiune, toţi oamenii legii fuseseră iniţial achitaţi, însă acum Streşină, Valentin Andronic, Aurel Mistreanu, Teodor Lupaşcu, Mariana Haşiu şi Eugen Popescu au primit câte opt luni cu suspendare. Andronic şi Mistreanu erau agenţi şefi de poliţie la IJPF Galaţi, Haşiu era inspector vamal superior la Biroul Vamal Galaţi, iar Lupaşcu şi Popescu erau controlori vamali la acelaşi Birou. S-au menţinut sechestrele pe bunurile lui Streşină: un apartament în Galaţi, un teren de peste 600 metri pătraţi în Tuluceşti, trei terenuri în Vânători care depăşesc 500 metri pătraţi, un Mercedes Benz, o Dacia Solenza, acesta având să achite statului 272.403,95 de lei plus alte penalităţi.
Toţi inculpaţii trebuie să achite câte 12.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare, mai exact banii care s-au cheltuit cu urmărirea penală şi procesele de-a lungul celor cinci ani de anchete şi procese. Caragherghi, Cotruţă, Mărăcine şi Cimpoi trebuie să achite şi ei, împreună, un prejudiciu de 1.229.403,95 de lei, motiv pentru care judecătorii au păstrat sechestrele pe autoturismele acestora.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.