Jump to content

Pericol de deşertificare în şase localităţi gălăţene


dcp100168

Recommended Posts

Pericol de deşertificare în şase localităţi gălăţene

Fenomenul de deşertificare ar putea cuprinde şase localităţi din judeţul nostru. În lipsa unui sistem de irigaţii corespunzător, efectele se vor resimţi curând. Conducerea Direcţiei Agricole Galaţi poartă discuţii cu ministerul de resort în vederea atragerii de fonduri europene pentru combaterea deşertificării.

Localităţile Vlădeşti, Oancea, Fârţăneşti, Târgu Bujor, Suceveni şi Oancea sunt afectate de o secetă fără precedent, existând pericolul să ajungă zone deşertice. Chiar dacă situaţia nu este atât de gravă ca în judeţul vecin, Brăila, unde în anumite areale au apărut deja păianjeni specifici Saharei, şeful Direcţiei Agricole Galaţi, Violeta Nanu, spune că trebuie luate imediat măsuri preventive. Conducerea Direcţiei Agricole Galaţi poartă discuţii la ministerul de resort în vederea atragerii de fonduri europene pentru combaterea fenomenului de deşertificare. Deşi Prutul este aproape, iar apă ar putea fi la discreţie, totuşi aceasta trebuie adusă până în zonele uscate, iar sistemul de irigaţii existent în judeţul nostru nu a mai fost reabilitat de foarte mult timp. În plus, din păcate, meteorologii anunţă că acest an va fi unul foarte secetos.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Sport&articol=8

Link to comment
Share on other sites

@mambo: e un desert mai special, ce stim noi...

şeful Direcţiei Agricole Galaţi, Violeta Nanu, spune că trebuie luate imediat măsuri preventive. Conducerea Direcţiei Agricole Galaţi poartă discuţii la ministerul de resort în vederea atragerii de fonduri europene pentru combaterea fenomenului de deşertificare

Da, grozav de imediat... Prutul e la doi pasi, da' mai bine "purtam niste discutii". Doamne fereste sa se faca ceva!

P.S. Sa vorbesti de desertificare in zilele astea cand aproape toata tara e acoperita de apa, e chiar kinki :ymblushing:

Link to comment
Share on other sites

P.S. Sa vorbesti de desertificare in zilele astea cand aproape toata tara e acoperita de apa, e chiar kinki :ymblushing:

24.gif

Pai la asta ma gandeam si eu... Si a mai fost si o iarna cu zapada abundenda. Dar cine stie?!?

Poate ca in loc de "discutii" ar trebui plantati niste copaci.

Link to comment
Share on other sites

Nordul Galaţiului rămâne în continuare neirigat din cauza sărăciei

Nord-estul judeţului Galaţi riscă să ajungă deşert, din cauza secetei care afectează sistematic terenurile agricole. Zona localităţilor Vlădeşti, Oancea, Fârţăneşti, Nămoloasa, Târgu Bujor, Băneasa, Suceveni şi Cavadineşti este considerată zonă defavorizată. Cu toate că unele dintre aceste localităţi sunt pe malul Prutului, terenurile nu sunt irigate din cauza lipsei instalaţiilor de irigaţii în zona localităţilor Suceveni, Cavadineşti şi Băneasa, dar şi din cauza sărăciei localnicilor, care cu greu îşi permit cheltuielile pentru aratul şi semănatul terenurilor agricole. Din cele 48 de Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) din judeţul Galaţi, numai 29 au încheiat contracte pentru irigarea terenurilor. Din totalul suprafeţei cu instalaţii de irigat, de 140.000 ha, au fost încheiate contracte pentru irigarea a 41.000 ha. Dar chiar dacă au fost încheiate contracte pentru 29% din suprafaţa irigabilă, au fost irigate doar 4.616 ha, ceea ce reprezintă 2,8%.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/dobrogea/terorizati-de-desertificare-191904.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Eroziunea solului pune în pericol agricultura din zonele Cavadineşti şi Jorăşti

Autorităţile locale sunt îngrijorate de situaţia din nord-estul judeţului, unde eroziunea solului afectează culturile agricole.

Alunecările de teren şi riscul de deşertificare al terenurilor agricole din judeţul Galaţi reprezintă o serie de probleme grave, iar reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) trag un semnal de alarmă. Cele mai afectate zone în acest moment sunt cele de la Jorăşti şi Cavadineşti.

„În nord-estul judeţului între Jorăşti şi Suceveni, pe partea vestivă, sunt alunecări de teren serioase. La fel se întâmplă şi în zona Jorăşti – Zărneşti. Eroziunea terenurilor a luat amploare”, spune Liviu Baltagă, inspector şef ANIF Galaţi.

Pornind de la reprezentanţii autorităţile locale din zonă şi până la agricultori, nimeni nu vrea să înţeleagă cât de mare este pericolul.

„Nu ai cu cine să vorbeşti. Nu ai cum să-i convingi că nu este bine ceea ce se întâmplă. Dacă înţeleg primarii, nu înţeleg oamenii”, a mai declarat Liviu Baltagă.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.