Jump to content

Noi taxe şi impozite pentru români


dcp100168

Recommended Posts

Principalele modificări în Codul fiscal de la 1 iunie 2010

De la 1 iunie se vor schimba o serie de impozite. Vor fi puse acolo unde nu erau. Unele vor creşte, altele se vor aplica diferit faţă de prezent. Toate vor fi cuprinse în noul Cod fiscal, care va fi valabil de la 1 iunie. Modificările apar acum în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului fiscal, dar ar putea fi actualizat funcţie de eventualele schimbări ce ar putea interveni în aceste zile.

Nu erau impozitate, dar vor fi

- Veniturile din dobânzi, tichetele de masă, salariile compensatorii şi veniturile programatorilor

- Veniturile din salarii pentru activităţii de creare de programe pentru calculator.

- Venituri din dobânzi la depozitele la vedere/conturile curente.

- Venituri din dobânzile din sistemul economisire creditare în domeniul locativ.

- Venituri sub forma dobânzilor bonificate la depozitele clienţilor constituite în baza legislaţiei privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ .

- Tichetele de masă

- Tichetele de creşă

- Tichetele de vacanţă

- Tichetele cadou

- Plăţile compensatorii, calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale căror contracte individuale de muncă au fost desfăcute ca urmare a concedierilor colective.

- Plăţile compensatorii, calculate pe baza salariului mediu net pe economie, primite de personalul civil din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională la încetarea raporturilor de serviciu, ca urmare a restructurărilor.

- Plăţile compensatorii, calculate pe baza soldelor lunare nete, acordate personalului militar trecut în rezervă în urma restructurărilor.

- Ajutoarele stabilite în raport cu solda lunară netă, acordate acestuia la trecerea în rezervă sau direct în retragere cu drept de pensie sau celor care nu îndeplinesc condiţiile de pensie, precum şi ajutoare sau plăţi compensatorii primite de poliţişti aflaţi în situaţii similare, al căror cuantum se determină în raport cu salariul de bază lunar net, acordate potrivit legislaţiei în materie.

Câştigurile de la Bursă - impozit anticipat de 10%

De la 1 iunie, va dispărea impozitul de 1% pe câştigurile din tranzacţii cu acţiuni realizate în acest an, astfel că vor exista două tipuri de calcul al impozitului realizat din tranzacţii cu valori mobiliare: pentru perioada 1 ianuarie 2010 - 31 mai 2010 se determină câştigul net aferent acestei perioade în funcţie de perioada de deţinere (365 de zile) şi se asimilează câştigului net anual; pentru perioada 1 iunie 2010 - 31 decembrie 2010 se determină câştigul net aferent perioadei indiferent de perioada de deţinere şi se asimilează câştigului net anual. Câştigul net asimilat câştigului net anual se determină ca diferenţă între câştigurile şi pierderile înregistrate pe fiecare din cele două perioade ale anului 2010.

Impozitul aferent câştigurilor nete aferente fiecăreia din cele două perioade se determină astfel:

- Pentru perioada 1 ianuarie 2010 - 31 mai 2010 prin aplicarea cotelor de impunere de 1% şi respectiv 16% (în funcţie de perioada de deţinere a titlurilor) la câştigul net aferent perioadei, asimilat câştigului net anual.

- Pentru perioada 1 iunie 2010 - 31 decembrie 2010 prin aplicarea cotei de impunere de 16% la câştigul net aferent perioadei, asimilat câştigului net anual. Pierderile nete aferente celor două perioade se reportează în anul următor.

Începând din 2011, cota de impunere a veniturilor obţinute din transferul titlurilor de valoare va fi de 16%, cu impunere anticipată în timpul anului de 10%, pentru persoane fizice rezidente.

Creşte impozitul pe casă

Impozitul pe clădiri se majorează cu 30%, faţă de cota actuală, pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu a contribuabilului. Pentru ce-a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu (deci cea de-a treia proprietate a contribuabilului), impozitul creşte cu 100%. Pentru cea de-a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu impozitul creşte cu 200%. Atenţie: majorările se vor aplica doar locuinţelor care nu sunt închiriate.

Scad deducerile la drepturile de autor

Pragul de cheltuieli deductibile pentru cei plătiţi pe drepturi de autor va fi scăzut de la 40% la 20%. Va fi păstrată impozitarea anticipată de 10%, aplicată acestor venituri în fiecare lună.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Economic&articol=15

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Guvernul a modificat Codul Fiscal

* Contributii de asigurari pentru drepturile de autor, tichetele de masa se impoziteaza cu 16%

Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta privid modificarea Codului Fiscal prin extinderea bazei de impozitare de la 1 iulie. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat ca una dintre principalele modificari vizeaza drepturile de proprietate intelectuala, in cazul acestora cota de cheltuieli deductibile fiind redusa la 20% din venitul brut, fata de 40% in prezent. Alte modificari se refera la impozitarea cu 16% a tichetelor de masa si de vacanta, a dobanzilor bancare si a veniturilor de pe piata de capital.

"La drepturile de autor va fi 20% deductibilitate, deci nu mai aveti 40%, ca pana acum. Poate pentru un sculptor, deductibilitatea de 40% are sens pentru ca discutam despre achizitionarea unei piese de marmura si de prelucrarea ei. Ma intreb, pentru un masinist, ce achizitioneaza cu acel 40%, ca sa aiba deducere la salariu, sau, pentru diversi alti angajati din diverse alte societati comerciale din diverse zone de activitate, unde foarte multi salariati care nu aveau niciun fel de legatura cu actul de creatie in sine erau platiti in acest sistem", a explicat Vladescu jurnalistilor.

Potrivit acestuia, se va plati 16% impozit la suma ramasa dupa ce se scade deductibilitatea de 20%. "Se plateste 16% impozit pe venit, la aceasta suma ramasa. Deci de la 10%, cat se platea pana acum, o sa fie circa 12,8%. Dupa care exista o obligatie de plata a contributiilor individuale, deci numai acele plati platite de individ, nu si cele de societate, o obligatie de plata a contributiilor individuale care se aplica la o suma care se limiteaza la cinci salarii medii pe an, asa cum sunt ele definite prin Legea bugetului, deci nu la intreaga suma primita, ci numai la o parte limitata din aceasta suma, in asa fel incat pe de-o parte taxarea sa nu fie excesiva, pe de alta parte fiecare sa contribuie atat la sistemul de sanatate cat si la cel de pensii sau la fondul de somaj, si bineinteles, aceste sisteme la care mai devreme sau mai tarziu fiecare dintre noi apeleaza sa fie functionale", mai spus ministrul. Potrivit acestuia, noile prevederi sunt necesare pentru ca beneficiarul drepturilor de autor sa poata primi pensie.

Ordonanta de urgenta mai prevede ca tichetele de masa si cele de vacanta sa fie impozitate cu 16%, nu si cu contributii, platiti de catre angajat.

De asemenea, dobanzile bancare vor fi impozitate cu 16%, fie ca e vorba despre depozite sau conturi curente.

Veniturile din operatiuni pe piata valutara sau monetara vor fi impozitate cu 16%, impozitul aplicandu-se la diferenta dintre pierdere si castig, cu raportare si plata trimestriale, cu decont la finalul anului si cu posibilitatea recuperarii pierderii in urmatorii sapte ani fiscali.

Masurile detaliate, transmise printr-un comunicat al Ministerului de finante:

In domeniul impozitului pe venit intervin:

* modificarea cotelor de cheltuiala forfetara acordata la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala in sensul diminuarii acesteia de la 40% la 20% iar in cazul veniturilor de aceasta natura provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala de la 50% la 25%;

* includerea in veniturile salariale a urmatoarelor sume acordate angajatilor:

* contravaloarea tichetelor cadou acordate potrivit legii;

* contravaloarea tichetelor de cresa acordate conform legii;

* contravaloarea tichetelor de vacanta acordate conform legii;

* contravaloarea tichetelor de masa acordate potrivit legii.

Reglementarile referitoare la contributiile sociale obligatorii aferente acestor tipuri de venituri salariale, prevazute de Legea nr. 93/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, de Legea nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masa si de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta, raman in vigoare, persoana fizica datorand pentru veniturile respective numai impozitul pe venitul din salarii.

* Includerea in veniturile salariale si impozitarea platilor compensatorii, acordate potrivit legii.

Reglementarile prevazute de legislatia specifica referitoare la contributiile sociale obligatorii aferente platilor compensatorii acordate potrivit legii raman in vigoare, persoana fizica datorand pentru veniturile respective numai impozitul pe venitul din salarii.

* Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi la depozitele la vedere/conturi curente de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%.

* Impozitarea veniturilor sub forma dobanzilor bonificate la depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ cu cota de 16%.

* Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi pentru depozite la termen, si/sau instrumente de economisire de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%, indiferent de data constituirii raportului juridic.

* Unificarea cotei de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise la 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor si reportarea pierderii nete anuale in urmatorii 7 ani consecutivi si stabilirea si efectuarea de catre contribuabili, in cursul anului fiscal, a platilor anticipate la sfarsitul fiecarui trimestru, in contul impozitului anual datorat.

* Modificarea cotei de impunere anticipata a castigurilor din operatiuni de vanzare cumparare valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen de la 1% la 16% pentru persoane fizice rezidente.

* Unificarea cotei de impunere pentru castigurile din jocuri de noroc la 25%.

In domeniul impozitelor si taxelor locale, a fost propusa instituirea unei TAXE DE SOLIDARITATE pe cladiri. Astfel, se are in vedere impozitarea cu:

a) 50% din impozitul datorat in anul 2010 pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;

b) 100% din impozitul datorat in anul 2010 pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;

c) 200% din impozitul datorat in anul 2010 pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.

In domeniul contributiilor de asigurari sociale, pentru veniturile din activitati profesionale (altele decat cele de natura salariala) se vor plati numai cota angajatului pentru:

* contributii sociale de sanatate; (5,5% din venit)

* contributii de asigurari sociale; (10,5% din venit)

* contributii la fondul de somaj. (0,5% din venit)

Baza de calcul a acestor contributii este limitata la 5 salarii medii pe economie, asa cum este stabilit in bugetul de asigurari sociale. (Salariul mediu, stabilit de Legea Bugetului pe 2010, este de 1.836 lei). Baza de calcul in acest moment este deci 9.180 de lei (5x1836 lei).

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7471732-guvernul-modificat-codul-fiscal-contributii-asigurari-pentru-drepturile-autor-tichetele-masa-impoziteaza-16.htm

Link to comment
Share on other sites

povestea cineva... cică s-a dus prin china și acolo s-a apucat să critice felul în care se prezentau micii întreprinzători chinezi, cu tarabe la marginea drumului, cam la plesneală, așa cum erau odată și pe la noi... a primit un răspuns foarte tranșant: „și cum vrei să facă și ei un ban, să-și deschidă o afacere?”

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.