Jump to content

Salariile românilor în ultimii zece ani

Recommended Posts

Posted

Salariul mediu lunar net - 1.200 lei

Câştigul salarial mediu lunar net s-a situat în luna ianuarie la 1.200 lei, în scădere faţă de decembrie cu 66 lei (-5,2%), dar a crescut cu 30,7% comparativ cu aceeaşi lună din 2007, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. "În luna ianuarie 2008, nivelul câştigurilor salariale a fost mai scăzut decât în luna decembrie 2007 când au fost acordate prime ocazionale (sărbători de iarnă, prime de vacanţă), stimulente, s-a realizat o producţie mai mare şi, respectiv, în activitatea de administraţie publică s-au plătit ore suplimentare", se arată într-un comunicat al INS.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de transporturi aeriene (2.864 lei), iar cele mai mici în industria de prelucrare a lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (635 lei).

Potrivit INS, creşteri ale câştigului salarial mediu nominal net în ianuarie s-au înregistrat în activităţile de învăţământ, cu 25,9% la 1.691 lei, şi sănătate şi asistenţă socială, cu 9,9% la 1.205 lei, şi au fost determinate, în principal, de acordarea de prime anuale în luna ianuarie.

Indicele câştigului salarial real pentru luna ianuarie 2008 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 94,0%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 118,4%.

• 2 weeks later...
Posted

Salariile românilor în ultimii zece ani

Salariul mediu net a crescut, la nivel naţional, de la circa 100 euro în 1998 la 325 de euro în ianuarie 2008, cel mai favorizat sector fiind administraţia publică, cu o majorate de 4,7 ori în acest interval, în timp ce în domeniul financiar, câştigul a urcat de 1,9 ori, rezultă din datele INS.

Salariile din administraţie publică au înregistrat cea mai mare rată de creştere din economie în ultimii zece ani, de la 136 euro net în 1998 la 640 de euro în luna ianuarie a acestui an, potrivit calculelor făcute în euro după cursul de schimb al BNR din 1998, respectiv ianuarie 2008.

Salariul mediu net pe economie s-a majorat în ultimul deceniu de 3,1 ori, de la 104 euro în anul 1998 la 325 de euro în luna ianuarie a acestui an.

Cele mai mari salarii erau în luna ianuarie a acestui an în transportul aerian, unde angajaţii au primit în medie 776 de euro, urmat de sectorul financiar, cu un salariu de 764 de euro şi de administraţia publică, unde remuneraţia s-a ridicat la 640 de euro.

Cu un salariu de 458 de euro, învăţământul depăşea în ianuarie 2008 domenii precum industria extractivă, unde câştigul mediu era de 457 de euro şi sectorul poştă şi telecomunicaţii, unde angajaţii au primit, în medie, 445 de euro.

Cele mai mici salarii erau înregistrate, în ianuarie 2008, în sectoarele hoteluri şi restaurante (186 de euro) şi construcţii (250 de euro), acestea fiind, de altfel, două dintre domeniile recunoscute pentru migraţia de personal în străinătate, în ultimul deceniu.

Ca rată a majorării, pe primul loc se clasează câştigurile din administraţie publică, care au crescut de 4,7 ori în ultimii zece ani, de la 136 euro net în 1998, la 640 de euro în luna ianuarie a acestui an.

Încasările unui angajat din agricultură s-au majorat de 2,9 ori în ultimul deceniu, ajungând la 235 de euro în ianuarie 2008, comparativ cu 80 de euro în anul 1998.

Industria extractivă a înregistrat o creştere a remuneraţiei de 2,7 ori în ultimii 10 ani, de la 168 euro la 457 de euro, în timp ce în industria prelucrătoare, câştigurile au crescut de 2,6 ori, de la 97 euro la 252 de euro.

Firmele din domeniul energetic acordau salariaţilor 184 de euro în anul 1998, pentru ca în luna ianuarie a acestui an să-i plătească, în medie, cu 438 de euro pe lună, ceea ce reprezintă o creştere de 238%.

Cu toate că a crescut de 2,5 ori în ultimii zece ani şi a ajuns la 250 de euro, salariul din construcţii rămâne unul dintre cele mai mici din economie.

La un nivel similar, 252 de euro net, se situau şi încasările angajaţilor din comerţ în luna ianuarie 2008. Acestea din urmă au crescut de 3,5 ori comparativ cu valoarea de 72 euro înregistrată cu un deceniu în urmă.

Cel mai mici câştiguri le au, însă, angajaţii din industria hotelieră şi a restaurantelor. Aici, remuneraţia medie netă a fost în luna ianuarie a acestui an de 186 de euro, de 2,8 ori mai mare decât încasările înregistrate în această industrie cu cu zece ani în urmă.

În domeniul sănătăţii, dacă în anul 1998 un angajat câştiga 85 euro, acum acesta este plătit de 3,8 ori mai bine, primind 327 de euro.

O creştere mai mare retribuţiei au avut-o angajaţii din învăţământ, respectiv de 4,35 de ori, de la 105 euro în anul 1998, la un salariu mediu net lunar de 458 de euro în ianuarie 2008.

Dacă în luna ianuarie a anului 1998, un angajat din domeniu financiar era de plătit cu 392 de euro, acesta încasează acum de 1,9 ori mai mult, adică 764 de euro.

• 4 weeks later...
Posted

Salariul mediu net în februarie - 1.134 lei

Câştigul salarial mediu net realizat în luna februarie a fost de 1.134 de lei, în creştere cu 20,5% comparativ cu perioada similară din 2007, dar în scădere cu 5,5% faţă de luna ianuarie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Valoarea brută a câştigului salarial mediu nominal brut a fost de 1.543 lei, cu 5,7% mai mic faţă de luna precedentă, se arată într-un comunicat al INS. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 111,1%.

Cele mai ridicate valori ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (2.901 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (660 lei). În luna februarie, nivelul câştigurilor salariale a fost mai mic faţă de luna ianuarie ca urmare a acordării de prime ocazionale, inclusiv a primelor de vacanţă, stimulente în luna precedentă şi a realizării unei producţii mai mici în luna curentă faţă de cea precedentă. Astfel, au fost înregistrate scăderi de 22,6% în activitatea de învăţământ, de 17,9% în administraţie publică, respectiv 14,2% în activităţi anexe şi auxiliare de transport.

• 4 weeks later...
Posted

Salariul mediu net a urcat în martie la 1.192 lei

Câştigul salarial mediu nominal net realizat în luna martie a fost de 1.192 lei, în urcare cu 17,7% comparativ cu perioada similară din 2007 și cu 5,1% față de luna februarie, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare, respectiv 3.595 lei, iar cele mai mici în prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei, de 674 lei, se arată într-un comunicat al INS. Pe locul doi în topul celor mai mari salarii nete s-au situat angajaţii din sectorul transporturilor aeriene, cu 2.802 lei, valoarea fiind însă în scădere cu 0,4% comparativ cu luna februarie. Aceştia au fost urmaţi de salariaţii cu activităţi de fabricare a tutunului, cu 2.345 lei, însă şi în acest caz câştigurile au fost inferioare celor din luna februarie, cu 6,9%.

Datele INS arată că salarial mediu nominal brut s-a majorat cu 5,2% faţă de luna februarie, la 1.623 lei. Indicele câştigului salarial real pentru martie, faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 104,4%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 116%, cu 4,9 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna februarie a acestui an.

• 2 weeks later...
Posted
Salariul mediu net a urcat în martie la 1.192 lei

Câştigul salarial mediu nominal net realizat în luna martie a fost de 1.192 lei, în urcare cu 17,7% comparativ cu perioada similară din 2007 și cu 5,1% față de luna februarie, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare, respectiv 3.595 lei, iar cele mai mici în prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei, de 674 lei, se arată într-un comunicat al INS. Pe locul doi în topul celor mai mari salarii nete s-au situat angajaţii din sectorul transporturilor aeriene, cu 2.802 lei, valoarea fiind însă în scădere cu 0,4% comparativ cu luna februarie. Aceştia au fost urmaţi de salariaţii cu activităţi de fabricare a tutunului, cu 2.345 lei, însă şi în acest caz câştigurile au fost inferioare celor din luna februarie, cu 6,9%.

Datele INS arată că salarial mediu nominal brut s-a majorat cu 5,2% faţă de luna februarie, la 1.623 lei. Indicele câştigului salarial real pentru martie, faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 104,4%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 116%, cu 4,9 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna februarie a acestui an.

salarii de salarii ce au profii astia !

si tot nu se satura mai obliga copiii si la consultatii , ca deh nu sunt banii satisfacatori !

• 2 weeks later...
Posted

Câştigul salarial net a urcat în aprilie la 1.282 lei

Câştigul salarial mediu nominal net realizat în luna aprilie a fost de 1.282 lei, în creştere cu 24,8% comparativ cu perioada similară din 2007, avansul față de luna martie fiind de 7,6%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Câştigul salarial mediu nominal brut a urcat în aprilie, comparativ cu martie, cu 7,9%, la 1.751 lei.

Indicele câştigului salarial real pentru luna aprilie, faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 107%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 124,1%. Comparativ cu aprilie 2007, indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o creştere cu 14,9%.

Posted

Ciudata treaba asta cu salariile. Un ronan produce in medie 12000 de euro anual in timp ce un spaniol produce de2,4 ori mai mult, asta inseamna ca romanul puturos ar trebui i sa castige 45% din cat castiga un spaniol. Asta e soarta pe care o merita; Nu stiu cat inseamna asta, dar cred torusi ca ar trebui sa castige in mana 40%, adica 400 de euro/luna. Cred ca restul sunt taxele aberante din Rromania

Posted

Dar ar mai fi o ciudatenie... Cca 3 milioane de romani sunt plecati in lumea intreaga la munca, de unde rezulta ca un roman din Romania produce 14000 de euru anual, adica fix jumatate din cat produce un spaniol. Desi platim pe bunuri si servicii cat si spaniolii, ma intreb de ce nu castigam si noi in medie(1800lei) 500 euro/luna, adica 6000 din cei 14000 produsi. Poate pentru faptul ca numarul celor din administratia publica si guvern e aproximativ egal desi Spania are o populatie de 2,2 ori mai mare ca Rromania???

• 2 months later...
Posted

Salariile medii în judeţele României

Potrivit ultimelor statistici din luna mai a.c., date publicitatii de Institutul National de Statistica, in nu mai putin de 37 de judete salariul mediu a fost mai mic decat cel inregistrat la nivel national, de 1.248 de lei. Cel mai mare salariu mediu net a fost consemnat in Bucuresti - 1.670 de lei, cu peste o treime mai mult decat media pe tara. Capitala este urmata in top de Ilfov - 1.492 de lei, Sibiu - 1.365 de lei, Cluj - 1.346 de lei si Gorj - 1.338 de lei, toate peste nivelul mediu. Cel mai mic salariu mediu din tara s-a inregistrat in judetul Harghita - 852 de lei, doar 68% din nivelul salariului mediu pe tara si aproape jumatate fata de cel inregistrat in Bucuresti.

Salariu mediu pe judete (lei) este urmatorul: Bucuresti 1.670; Ilfov 1.492; Sibiu 1,365; Cluj 1.346; Gorj 1.338; Constanta 1.224; Iasi 1.223 lei; Timis 1.222; Olt 1.218; Mehedinti 1,217; Brasov 1.197; Arges 1.192; Giurgiu 1.185; Bacau 1.185; Prahova 1.168; Galati 1.156; Dolj 1.156; Buzau 1.085; Tulcea 1.076; Valcea 1.057; Bistrita-Nasaud 1.055; Dambovita 1.049; Salaj 1.046; Arad 1.037; Hunedoara 1.034; Mures 1.023; Satu Mare 1.014; Botosani 1.003; Braila 1.002; Caras-Severin 1.001; Calarasi 1.001; Ialomita 997; Alba 995; Suceava 987; Bihor 979; Vrancea 971; Neamt 962; Covasna 955; Maramures 926; Vaslui 925; Teleorman 917; Harghita 852.

Posted

Dar de ce nu vorbiti si de salariile din televiziune? Acolo un prezentator castiga intre 10 000 si cateva sute de mii de E pe luna. Traiesc chiar intr-un lux excesiv!

Posted
Dar de ce nu vorbiti si de salariile din televiziune? Acolo un prezentator castiga intre 10 000 si cateva sute de mii de E pe luna. Traiesc chiar intr-un lux excesiv!

În care televiziune? Şi de ce acolo? În orice domeniu de activitate există vârfuri care câştigă foarte mult peste medie, dar asta nu înseamnă nimic raportat la majoritate...

Posted

Pai prezentatorii de la posturile nationale: Pro Tv, Antena 1, Realitatea Tv, si tineti cont ca astia sunt doar prezentatori si castiga salarii destul de mari. Daca Andreea Esca are un salariu mai mare de 100 000 E, directorul PRO TV castiga milioane bune de E pe luna. Eu nu vorbeam de varfuri adica directori ci de prezentatori. Iar o prezentatoare la un post local de tv cred ca castiga undeva in jurul a 200 000 RON lunar. Dar oricum foarte mult fata de noi oamenii simpli. Iar la Radio am impresia ca un salariu de prezentator se invarte undeva la 4000-5000 lei pt posturi locale si 9000-10 000 lei la cele nationale ca Europa FM spre exemplu.

Posted
Pai prezentatorii de la posturile nationale: Pro Tv, Antena 1, Realitatea Tv, si tineti cont ca astia sunt doar prezentatori si castiga salarii destul de mari. Daca Andreea Esca are un salariu mai mare de 100 000 E, directorul PRO TV castiga milioane bune de E pe luna. Eu nu vorbeam de varfuri adica directori ci de prezentatori. Iar o prezentatoare la un post local de tv cred ca castiga undeva in jurul a 200 000 RON lunar. Dar oricum foarte mult fata de noi oamenii simpli. Iar la Radio am impresia ca un salariu de prezentator se invarte undeva la 4000-5000 lei pt posturi locale si 9000-10 000 lei la cele nationale ca Europa FM spre exemplu.

Esca este prima, cu vreo 30.000 de euro, din câte ştiu eu. Iar cei care mai au peste 15.000 se pot număra pe degete.

În privnţa presei locale, cred că te înşeli foarte tare. Dacă, însă, ai informaţii de genul acesta, spune-ne şi nouă, poate ne facem toţi prezentatoare :lol:

Posted

Despre salariile prezentatorilor de la posturile tv spusese anul trecut in ziarul Click sau Libertatea de Duminica. Poate so fi bagat ori din gresala ori inentionat un 1 in fata. Ca acum ce am gasit este asta: http://www.atac-online.ro/22-06-2008/An ... RO-TV.html

Iar in legatura cu salariile de la Radio asta am auzit de la mama. O fosta colega de facultate a ei e prezentatoare la postul local de radio. Are o emisiune saptamanala. Numai ca nu prea stiu cat este de adevarat.

Posted

Sursele sunt demne de încredere ;) Toate ziarele respective se joacă cu cifrele fără să le prea cunoască.

Cât despre 200.000 ron pe lună (2 miliarde vechi) pentru o emisiune săptămânală la un post local, ar păli de invidie şi Esca. Suma aia înseamnă vreo 57.000 de euro!

Posted

Nu 2 miliarde la o emisiune saptamanala. Ma refeream ca la postul local de radio o emisiune zilnica e de undeva pe la 5000 lei lunar. Adica 50 milioane vechi. Fata nu si-a spus salariul ei, ci a spus de a unui coleg de a ei. Iar alea de 200 000 E mi-a iesit mie un 0 in plus. Am vrut sa zic 20 000 Adica 200 milioane vechi la tv la post local.

Posted

Tari jurnalistii astia. Castiga bine, n-am ce zice, insa ar trebui sa ne uitam si la restul 70% care sunt denumiti "traistari"(Asta pentru ca scriu articole pentru o traista cu mancare).

Adevarul este ca jurnalismul nu este o meserie, el este un mod de viata. Parerea mea este ca nu poti fi impartial atata timp cat depinzi financiar de ziar. In conditiile in care esti macar profesor(ma refer la salariu) iti permiti sa scrii cam tot ce vrei, evident in limita legii. Dar daca tu ai ca singura sursa de venit salariu de redactor iti mai permiti sa scrii ceva, daca risti sa musti mana care te hraneste? Chiar, cum ar fi ca un redactor de la Impartial sa scrie ceva de rau de firma Salvosid? Probabil si-ar da demisia 4 oameni(La 4 astfel de articole singurul care ar ramane in redactie s-ar semna cu initialele L.D. sau pseudonimul Despina Tudose, si ar scie articole in cheie franceza).

P.S. -Mentionez ca nu am nimic cu publicatia sus mentionata nici cu firma Salvosid, in schimb aceasta situatie este una elocventa, insa nu singulara. Macar aici este oficial. Toti stiu ca 99% din presa "traieste in concubinaj" cu o firma, formatiune politica, etc, desi sustine sus si tare ca traieste din publicitate.

• 2 weeks later...
Posted

salut

din pura curiozitate ma uitam sa vad cat se mai castiga in romania la ora actuala.am gasit acest site:http://www.gustiroman.ro/blog/lista-salariilor-din-romania/.e adevarat ca se castiga atat?mi se pare cam mare diferenza dupa ce am vazut ca salariul minim pe economie este de 540 de lei.

as vrea sa stiu care sunt salariile pentru urmatoarele categorii:

- programator php sau linux(cu peste 5 ani de experienta)

-web disegner

-informatician(general)

pe curand

Posted

Depinde de firma la care te angajezi si de valoarea ta. In industria IT salariile variaza intre 400 si 3000 de Euro/luna. insa de la 1500 de euro in sus banii nu mai tin de cunostintele tale de specialitate ci de modul in care relationezi cu oamenii. Si eu am 4 ani de experienta in IT&C, dar bunul simt ma impiedica sa cer o remuneratie >800Euro in conditiile in care lucrez intr-o companie foarte mare si potenta financiar.

Posted

Depinde de compania la care lucrezi si de localitatea in care lucrezi. Evident foarte importanta este si functia pe care o ai. De exemplu Orange si Vodafone platesc cu cca 20% mai mult decat UPC si RCS&RDS, desi la RDSsunt mult mai putini oameni pe telefonie(plus ca RDS are si telefonie terestra). Dar in principiu, un inginer care are 12 ani de experienta si niste cursuri (CISCO sau la NOKIA, de ce nu ALCATEL) castiga peste 1000Euro.

• 1 month later...
Posted

Salariile - în scădere

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna august a anului 2008 de 1.277 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 31 lei, respectiv cu 2,4 la sută. Salariul mediu nominal brut a fost de 1.728 lei, cu 2,3 la sută mai mic comparativ cu luna anterioară.

Scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost înregistrate în majoritatea activităţilor economice, fiind determinate de acordarea de prime (inclusiv a primelor de vacanţă) mai mici faţă de luna precedentă şi de nerealizările de producţie.

Cele mai mari scăderi, de 16,3 la sută, au fost înregistrate în industria auto. În activităţi precum fabricarea produselor din tutun, activităţi de poştă şi curierat, administraţie publică şi edituri au fost înregistrate scăderi între 9 şi 11 la sută.

Au fost însă şi persoane care au încasat mai mult. Cele mai mari creşteri, cuprinse între 4 şi 6 la sută, au avut loc în industria minieră şi industria de echipamente pentru radio, televiziune şi comunicaţii. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net au fost înregistrate în activităţile de transporturi aeriene (3.188 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (731 lei).

Totuşi, salariile au crescut simţitor faţă de august anul trecut: cu 24 la sută. Asta la valoarea nominală, pentru că la puterea de cumpărare lucrurile nu stau deloc roz după scumpirile din vara trecută.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27483

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.