Jump to content

Avertisment european privind calitatea aerului din Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Zeci de mii de gălăţeni se îmbolnăvesc din cauza poluării

Zeci de mii de gălăţeni se îmbolnăvesc anual din cauza poluării atmosferice şi dezvoltă alergii, infecţii sau tumori canceroase, arată raportările făcute anual de medicii de familie, transmite corespondentul NewsIn. În 2007, 46.235 de persoane din municipiul Galaţi au fost luate în evidenţele oficiale ale Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) după ce au fost diagnosticate cu afecţiuni a căror cauză probabilă este poluarea, arată statisticile Serviciului Supraveghere Factori de Mediu din cadrul ASP Galaţi. Copiii reprezintă peste 61% din numărul total de pacienţi noi. "Cel mai mult e afectată de poluare populaţia infantilă. Din cele 46.235 de cazuri apărute anul trecut, 28.421 au fost copii şi 17.814 adulţi", a declarat, pentru NewsIn, şeful Serviciului Supraveghere Factori de Mediu, dr. Elena Vrabie. Potrivit studiilor, afecţiunile pe care aceştia le dezvoltă sunt alergiile, infecţiile acute şi tumorile maligne, majoritatea la nivelul sistemului respirator. Numai anul trecut, 42.672 de cazuri, adică peste 92% din total, au fost înregistrate cu diagnostic precum bronşită, laringită, faringită, amigdalită, traheită, pneumonie, sinuzită sau astm. Alţi 1.921 de pacienţi au prezentat infecţii la nivelul aparatului auditiv (otită medie), iar 1.373 la ochi (conjunctivită sau afecţiuni ale pleoapei, ale aparatului lacrimal şi orbitei). Un număr de 243 de gălăţeni a fost diagnosticat cu ulcer gastric şi duodenal. Cele mai puţine cazuri, dar şi cele mai grave, au fost cele depistate cu cancer. "În 2007, au fost 26 de pacienţi, 13 copii şi 13 adulţi, diagnosticaţi cu tumori maligne ale buzei, cavităţii bucale, traheei, bronhiilor şi plămânilor", a afirmat dr. Elena Vrabie. Serviciul Supraveghere Factori de Mediu din cadrul ASP şi Agenţia de Protecţie a Mediului monitorizează constant calitatea aerului din municipiul Galaţi, prin staţiile proprii poziţionate în zonele industriale (în special în vecinătatea combinatului siderurgic ArcelorMittal) şi în cele cu trafic rutier intens. "Potrivit măsurătorilor, substanţele care se regăsesc puternic în amosferă sunt amoniacul şi fenolii urât mirositori, urmaţi de pulberile în suspensie care se depun pe clădiri şi pe maşini. Ambele substanţe sunt produse de combinat. Pe poziţia a treia în topul substanţelor poluante se află oxizii şi dioxizii de carbon generaţi de traficul urban, precum şi oxizii de dioxizii de azot şi sulf", a declarat, joi, directorul Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului, Mihai Turcu. Potrivit aceleiaşi surse, marii poluatori din Galaţi sunt, în ordine, combinatul siderurgic ArcelorMittal, traficul rutier, groapa de gunoi a oraşului şi vopsitoriile din Şantierul Naval Damen. Specialiştii Autorităţii de Sănătate Publică şi cei ai Agenţiei de Mediu au afirmat că aerul devine extrem de poluat vara, în timpul calmului atmosferic, şi în sezonul rece, când plafonul de nori este coborât.

Link to comment
Share on other sites

de ani de zile postez pe site-ul primariei si pe cel al agentiei de mediu proteste impotriva poluarii de la sidex.niciodata nu am primit nici un raspuns. am o colectie intreaga de poze cu emanatiile sidexului.acum cateva zile am aflat cu stupoare ca au primit autorizatia de mediu.copilul meu respira porcaria lor in orasul cu cele mai mari taxe si impozite locale din tara.este strigator la cer.atata timp cat defilam cu cel mai mare cretin pe post de primar....daca bucurestiului i se rupe de calitatea aerului din galati, este numai in puterea noastra sa luam atitudine.cat merge sfanta spaga ... sidexul mereu o sa plateasca pe sanatatea copiilor nostri.daca auziti vreodata ca s-a creat un comitet de initiativa impotriva poluarii in general si a sidexului in special....va rog sa ma anuntati si pe mine.daca cineva vreodata vrea sa puna o bomba pe la curul indienilor...vreau si eu sa contribui financiar.hahahaha glumesc amar desigur.totul se reduce la administratia locala care teoretic ar trebui sa ne protejeze.despre imbecilitatea si incompetenta lu' niculai....putem sa scriem romane.cred ca am sa vand tot si plec intr-un loc mai curat.chiar nu-l mai suport pe balbaitul asta cu tot aparatul lui de mafioti si incompetenti din primaria galati

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Poluarea la Galaţi

Aer bolnav

* Aproape 50.000 de gălăţeni au căzut victime ale diverselor boli asociate poluării aerului în 2007 * Peste jumătate dintre aceştia sunt copii * Astm, rinită, adenoidă, emfizem, bronşită - sunt numai câteva boli provocate de aerul îmbâcsit cu oxizi de azot, dioxid de sulf, dioxid de carbon sau pulberi

Raportul privind starea mediului în 2007, elaborat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi, arată că poluarea a fost în creştere faţă de anul precedent la majoritatea parametrilor monitorizaţi. Îngrijorător este însă faptul că aceste date sunt reflectate şi în statisticile Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică Galaţi. Potrivit dr. Elena Vrabie, şeful Serviciului Supravegherea Factorilor de Mediu, aproape 50.000 de gălăţeni au fost di­agnosticaţi în 2007 cu diferite boli asociate calităţii necorespunzătoare a aerului. "Expunerea la cantităţi mari de oxizi de azot, dioxid de sulf, dioxid de carbon, pulberi poate duce la declanşarea unor afecţiuni acute respiratorii sau afecţiuni ale ochiului, ne‑a declarat dr. Elena Vrabie. În 2007, s‑au înregistrat peste 18.000 de copii cu afecţiuni ale aparatului respirator şi peste 11.000 de adulţi, cu afecţiuni ale ochilor au fost 311 cazuri la copii şi 423 la adulţi. Am avut, de asemenea, 218 noi cazuri de copii cu astm şi 221 de adulţi, 13 copii şi 43 de adulţi cu emfizem pulmonar, 808 copii cu bronşită cronică şi 1.013 adulţi cu aceeaşi afecţiune. Vorbim de cazuri noi. Dar expunerea prelungită la aerul de o calitate necorespunzătoare poate duce la cronicizarea unor boli. 3.423 de copii şi 969 de adulţi au fost înregistraţi cu afecţiuni cronice ale căilor respiratorii, respectiv rinite, rinofaringite, adenoide."

Gaz de furnal ‑ poluare mai mare

Raportul amintit arată că emisiile brute de metan în aerul Galaţiului au fost mai mari cu 19 la sută faţă de cele înregistrate în 2006. Dioxidul de sulf a înregistrat o creştere de 17 la sută faţă de anul 2006 ca urmare a creşterii consumului de gaz de cocs de la bateriile de cocsificare. Şi emisiile de oxizi de azot au fost cu 27 la sută mai mari, în raport explicându‑se că acest lucru s‑a întâmplat după ce a fost schimbat amestecul gazelor de combustie utilizate de ArcelorMittal, combinatul siderurgic folosind gaz de furnal în locul gazului de cocs, cu factori de emisie mai mari. Sunt creşteri ale nivelului unor poluanţi care nu au ajuns totuşi la limita maximă admisă. Depăşiri s‑au înregistrat la pulberi în suspensie. În 2007, au fost 11 depăşiri ale valorii‑limită la pulberi în suspensie, concentraţia medie anuală fiind de 0,0419 mg/mc, mai mare de 1,4 ori decât valoarea limită anuală pentru protecţia sănătăţii umane de 0,030 mg/mc. Este vorba de concentraţia medie anuală, dar staţiile de monitorizare a calităţii aerului din oraş, puse în funcţiune acum mai bine de patru luni, au înregistrat zile în şir concentraţii de pulberi chiar peste dublul maximului admis. Şi traficul în continuă creştere îşi spune cuvântul, dar combinatul siderurgic rămâne principala sursă de poluare cu pulberi, Uzina Cocso‑Chimică şi Uzina Oţelării Refractare reprezentând punctele sensibile de pe platformă. "Până nu se rezolvă problemele de la UCC, nu avem ce face, sancţiunea nu rezolvă nimic," este de părere directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi, Mihai Turcu. "Dacă limita este de 50 de micrograme la metrul cub, s‑au înregistrat şi 110 micrograme în zile cu umiditate crescută şi fără curenţi de aer. Există însă un program de conformare, pe care combinatul trebuie să îl îndeplinească, iar la finalul lui, în 2014, aceste probleme vor fi rezolvate," a adăugat el.

Ori la spital, ori la tribunal

Până în 2014, putem respira liniştiţi acelaşi aer sau ne putem adresa justiţiei. De la sfârşitul anului trecut, Galaţiul beneficiază şi de patru staţii de monitorizare a calităţii aerului. E drept, nu se poate afla instantaneu, cum s‑a dorit, dacă suntem sau nu poluaţi � panoul de la Păpădie nu arată şi limitele maxime admisibile.

Dar datele oferite de aceste staţii automate se pot constitui în probă dacă un gălăţean se decide să acţioneze în instanţă poluatorul. "Oricine poate veni la sediul instituţiei noastre pentru a solicita datele referitoare la calitatea aerului dintr‑o anumită zi, o anumită oră şi le punem la dispoziţie. Cu aceste date, categoric poate fi dat în judecată cel care se face responsabil de vicierea aerului," a adăugat Mihai Turcu, directorul APM Galaţi.

Până acum însă nimeni nu a beneficiat de această "facilitate", deşi dreptul la un mediu curat este garantat prin Constituţie

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23650

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Avertisment european privind calitatea aerului din Galaţi

România primeşte al doilea avertisment de la Comisia Europeană legat de calitatea aerului. În anumite zone de la noi, concentraţia de particule dăunătoare în aer este peste limita admisă. Aceste particule pot provoca astm, boli de inima şi cancer pulmonar. România are la dispoziţie două luni pentru a lua măsuri care să convingă Bruxelles-ul că până anul viitor ne vom încadra în limitele europene privind calitatea aerului. Avertismentul de astăzi se referă la microparticule din emisiile poluante din industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor. Printre cele mai afectate oraşe figurează Baia Mare, Copşa Mică, Bucureşti, Ploieşti, Galaţi, Constanţa, Timişoara. În afară de România, alte două ţări - Belgia şi Grecia - au primit astăzi cel de-al doilea avertisment al Comisiei privind calitatea aerului.

http://tvr.ro/articol.php?id=84578

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Galaţiul este codaş la respectarea normelor de mediu impuse de UE

Ministrul Mediului, Lazlo Borbely a atras atenţia astăzi autorităţilor din şapte oraşe, printre care şi Galaţiul în legătură cu slabul management al problemei îmbunătăţiri calităţii aerului.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, împreună cu Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor au susţinut astăzi la sediul MAI, o videoconferinţă cu prefecţii. Pe agenda discuţiilor s-au aflat mai multe teme, respectiv stabilirea măsurilor care se impun pentru respectarea condiţiilor de mediu privind calitatea aerului în contextul angajamentelor asumate la nivel european şi stadiul îndeplinirii de către instituţiile prefectului a atribuţiilor instituite de OUG nr. 63/2010, în vederea stabilirii numărului maxim de posturi pentru autorităţile administraţiei publice locale. „Calitatea aerului în oraşele mari este o problemă foarte sensibilă pe care trebuie să o avem în vedere pentru că am primit de la Comisia Europeană notificare care va fi urmată şi de alte sancţiuni dacă nu reuşim să dovedim că această calitate a aerului este în conformitate cu prevederile Uniunii Europene" , a declarat ministrul în cadrul videoconferinţei de astăzi. „Ştiţi foarte bine noi avem aceste măsurători a calităţii aerului în oraşele mari.A început în 2006 şi 2008 în 17 din cele 21 de aglomerări stabilite s-a constat depăşirea valorilor limită. Comisia a declanşat în 2009 această procedură solicitind României să ia măsură pt rezolvarea acestei situaţii pe termen scurt, mediu şi lung şi de a aplica valoarea limită pt acestea prevăzută de administraţia europeană până în noiembrie 2011. Programa este integrarea în gestionarea calităţii aerului pt 4 aglomerări: Bucureşti, Huşi, Iaşi şi Craiova. În martie 2010 noi am solicitat Comisiei Europene scutiri de la obligaţia de a aplica data limită până la 11.07.2011 în 11 aglomerări: municipiul Iaşi, Craiova, Cluj, Bucureşti pentru arealul Bercea, Ploieşti, Baia Mare, Braşov, Bacău, Fălticeni, Drobeta Turnu Severin, Focşani, Mediaş", a mai adăugat acesta.

Galaţiul, alături de alte şase mari oraşe nu au primit păsuire din partea Comisiei Europene. „Comisia a mai solicitat în 27 iunie 2010 Comisia a mai transmis cea de-a doua scrisoare şi ultima admisă de Comisia de Justiţie. Cele 7 aglomerări care nu întrunesc valorile limită admisă pentru a susţine amânarea acestei decizii sunt: localitatea Brăila, Galaţi, Râmnicu Sărat, Tulcea, aglomerarea Constanţa- Năvodari, Megidia, Mangalia, Constanţa, aglomerarea Galaţi,localitatea Galaţi, Buzău, Focşani, Isaccea, Piteşti, Câmpulung, Timişoara", a mai subliniat ministrul. Până la acest moment, în cele şapte mari aglomerări urbane, autorităţile nu au făcut absolut nimic pentru a îndeplini termenele Uniunii Europene. „Din luna martie pentru celelalte şapte unde nu a fost acceptată scutirea am transmis Comisiei un calendar de elaborare şi promovare a programelor ce se ocupă de gestionarea calităţii aerului. Din anul 2000 există ordonanţă de urgenţă, din anul 2004 există hotărâre de guvern în care aceste autorităţi locale trebuiau să ia măsuri, trebuie să facă un plan pe termen scurt, mediu şi lung şi să aplice măsuri care nu sunt foarte sofisticate şi nu sunt pe termen foarte lung", a mai spus Borbely.

Autorităţile gălăţene nu vor scăpa nici de sancţiuni, amenzile putându-se ridica până la 5.000 de lei. „Sunt şi sancţiuni în acest sens, am vorbit cu Agenţia de mediu şi sper să intre mai puternic, ideea noastră nu este să sancţionăm neaparat aceste administraţii locale, dar vreau să vă atrag atenţia că prevederile legii sună în felul următor: pornind de la 10 milioane şi până la 50 de milioane de lei amendă pentru neîndeplinirea de către primari a următoarelor obligaţii: de a urmări şi de a asigura îndeplinirea prevederilor ce se impun în acest caz."

Sursele cele mai importante care contribuie în mod semnificativ la creşterea concentraţiilor din aer sunt: traficul rutier, sursele, industriale, de aceea se impunmăsuri concrete. „Solicit respectarea termenilor de gestionare a calităţii aerului pentru a dovedi Comisiei Europene că suntem receptivi şi măcar încercăm. Există legislaţia prin care administraţia locală are atribuţii speciale. Sancţiunile comisiei europene se aplică României şi nu doar administraţiei publice centrale să fie foarte clar. Conform legii administraţiile locale se ocupă de aceste resposabilităţi", a mai declarat Borbely.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galatiul-respectarea-normelor-impuse-UE_0_297570534.html

Link to comment
Share on other sites

Silvian Ionescu, şeful Gărzii de Mediu: Galaţi-Brăila, ţinutul norilor de praf

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu, declară că zona în care trăim este una dintre cele mai poluate din ţară cu particule PM10 (praful din atmosferă). În această situaţie s-a ajuns din pricina traficului, dar şi a altor factori importanţi care trebuie eliminaţi. În viziunea lui Ionescu, acesta este şi unul dintre motivele pentru care activitatea comisarilor de mediu de aici ar trebui intensificată în cea de-a doua jumătate a acestui an. „Zona Galaţi-Brăila este una dintre cele mai poluate zone, atunci când discutăm despre praful din atmosferă. Sunt 6 astfel de zone în ţară, dar aceasta este cea mai afectată”. „Noi tot dăm vina pe industrie, dar până la urmă sursa principală de poluare este traficul, iar faptul că nu există centuri de ocolire, iar traficul greu se desfăşoară de multe ori prin oraşe generează această situaţie”.

„În zona Brăila - Galaţi, datele înregistrate la Comisia Europeană şi pentru care s-a făcut ultima notificare se referă la anii 2007 şi 2008. Pentru anul 2009 datele vor fi transmise în luna septembrie a acestui an, dar asta este procedura”. „Vorbim aşadar despre anii în care staţia de desprăfuire de la combinatul siderurgic din Galaţi nu exista, iar parametrii înregistraţi atunci influenţează în rău datele statistice”, ne-a declarat Ionescu, care s-a aflat ieri la Galaţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Galati-Braila_tinutul_norilor_de_praf_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Proiect pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în Galaţi, Vânători şi Şendreni

Consiliul Judeţului Galaţi a aprobat, vineri, programul de gestionare a calităţii aerului pentru indicatorul pulberi în suspensie la nivelul localităţilor Galaţi, Şendreni şi Vânători, pentru perioada 2010 - 2013. Iniţierea acestui proiect de hotărâre a venit la solicitarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi, după ce programul a fost supus dezbaterii publice, la începutul lunii iulie. Proiectul a fost elaborat pe 12 februarie 2010, pentru indicatorul pulberi în suspensie - fracţiunea PM 10, ca urmare a încadrării pe Lista 1, care cuprinde zonele şi aglomerările pentru care este necesar să se elaboreze şi să se implementeze programe de gestionare a calităţii aerului, fiind vizat municipiul Galaţi şi comunele Şendreni şi Vânători din judeţul Galaţi. Consiliul Judeţului Galaţi a aprobat la rândul său programul de gestionare a calităţii aerului, acesta fiind o măsură obligatorie cerută de Uniunea Europeană. ”În conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Mediului şi Gospodării Apelor nr. 35/2007 privind aprobarea metodologiei de elaborare şi punere în aplicare a planurilor şi programelor de gestionare a calităţii aerului – Capitolul 7, programul de gestionare a calităţii aerului trebuie supus aprobării Consiliului Judeţean în vederea punerii în aplicare, etapă premergătoare asigurării încadrării acestuia în calendarul comunicat Uniunii Europene de către Ministerul Mediului şi Pădurilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=12

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Infringement pentru Galaţi, din cauza poluarii aerului

Comisia Europeana a declansat astazi procedura de infringement pentru 5 zone din Romania, din cauza poluarii atmosferice cauzate de pulberile in suspensie, avertizeaza reprezentantii Garzii Nationale de Mediu. Zonele in care au fost inregistrate depasiri ale limitelor de pulberi in suspenie (PM 10) sunt Galati, Timisoara, Craiova, Cluj si zona de nord a tarii. "Astazi a venit avizul de intrare in procedura de infringement. Pentru anul 2008-2009 s-a realizat un raport ce a fost prezentat Comisiei. Rezultatele nu au fost satisfacatoare si reprezentantii CE au solicitat explicatii suplimentare din partea Ministerului Mediului”, a declarat pentru Green Report comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu. Potrivit acestuia, autoritatile romane au la dispozitie 60 de zile pentru a clarifia rezultatele raportului.

“In momentul de fata, legislatia romaneasca privind calitatea aerului nu respecta cerintele europene, monitorizarea calitatii aerului este incompleta, mai multe substante poluante inregistreaza valori peste limitele de pericol pentru sanatatea umana, iar populatia nu are o modalitate la indemana pentru a evalua in mod realist și coerent calitatea aerului pe care il respira” a declarat astazi Irina Bota, expert cercetare, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Organizatia a dat publicitatii astazi studiul „Calitatea aerului in Bucuresti – efecte asupra sanatatii”.

PM 10, pericol pentru sanatatea oamenilor

PM 10 este denumirea stiintifica a pulberilor aflate in suspensie cu diametrul aerodinamic de 10 micrograme/mc. Potrivit specialistilor, pulberile in suspensie reprezinta un amestec complex de particule foarte mici si picaturi de lichid, iar sursele antropice sunt activitatea industriala, sistemul de incalzire a populatiei, centralele termoelectrice.

Traficul rutier contribuie, de asemenea, la poluarea cu pulberi produsa de pneurile masinilor atat la oprirea acestora, cat si din cauza arderilor incomplete. Poluarea cu pulberi inrautateste simptomele astmului, respectiv tuse, dureri in piept si dificultati respiratorii. De asemenea, sunt afectate in special persoanele cu boli cardiovasculare si respiratorii, copiii si varstnicii.

http://www.green-report.ro/stiri/comisia-europeana-declansat-astazi-procedura-de-infringement-pentru-5-zone-ale-romaniei-din-cauza-po

Link to comment
Share on other sites

Dar vai, asa repede? Pe greci i-au iertat vreo 15 ani de la aderare.. Din (ne)fericire, infringementul inseamna doar o succesiune de avertizari, urmate de aparari din partea statului in cauza, pe termen destul de lung, pana ce, in speta, Romania se va gandi sa remedieze situatia in zonele respective. Si cum asta e foarte putin probabil ca se va intampla vreodata din initiativa locala, in consecinta nu exista vreo garantie ca resortisantii acelor teritorii (inclusiv galatenii) vor respira aer mai curat prea curand. In cel mai rau caz, Romania va primi cateva zeci de milioane de euro amenzi dupa amni de discutii oficiale prin posta, bani care, desigur, vor ajunge tot la CE si nu la cei care suporta aerul imbaxit.

Link to comment
Share on other sites

Praful din Galaţi stă în gâtul UE

Comisia Europeană, organul executiv al Uniunii Europene, a declanşat miercuri procedura de infringement împotriva României pentru depăşirea, în anul 2008, a limitei de pulberi în suspensie la Galaţi şi în alte patru locuri din ţară: Cluj, Craiova, Timişoara şi zona de nord. Asta înseamnă că, nici după momentul aderării la UE, ţara noastră nu a făcut progrese în privinţa diminuării poluării atmosferice până la limitele aplicabile în Uniune, iar CE şi-a pierdut răbdarea şi a decis să ia măsuri.

Atenţionarea este primul pas al procedurii de infringement, ce poate ajunge până la amendarea severă a ţării care a încălcat legislaţia UE, în cazul de faţă o directivă privind îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător şi sănătăţii publice până în 2020, cu o perioadă de tranziţie până în iunie 2011 în cazul pulberilor în suspensie.

Pentru acestea există două valori limită: o concentraţie zilnică de 50 micrograme pe metru cub, care nu poate fi depăşită mai mult de 35 de zile pe an, şi o concentraţie anuală de 40 de micrograme pe metru cub. Acum, Garda Naţională de Mediu are două luni la dispoziţie pentru a-i oferi Comisiei explicaţii.

Ce sunt pulberile în suspensie?

Pulberile în suspensie, a căror denumire ştiinţifică este PM 10, reprezintă un amestec complex de praf (din şantierele de construcţii şi de pe străzi) şi pulberi (de la pneurile autovehiculelor) cu picături de lichid (din activitatea industrială, de la centralele termoelectrice şi de la sistemul de încălzire a populaţiei).

Au existat depăşiri ale nivelului de pulberi în suspensie la Galaţi, aşa cum susţine Comisia Europeană? Da, recunoaşte Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu. „În perioada decembrie 2007-ianuarie 2008, nivelul de PM 10 a depăşit valoarea limită de 50 de micrograme pe metru cub, ajungând până la 90 de micrograme pe metru cub. La acea vreme, Uzina Cocsochimică din Combinatul Siderurgic ArcelorMittal Galaţi – responsabilă pentru 60 la sută din poluarea atmosferică din oraş înainte de închiderea sa, în 2009 – încă funcţiona. Ei bine, în perioada menţionată, la Galaţi a fost un plafon de ceaţă foarte jos şi nu s-a putut realiza dispersia în atmosferă a pulberilor, de aceea s-au produs acele depăşiri”, a explicat şeful Comisariatului Judeţean, Mihai Turcu. „De atunci, însă, nu au mai fost semnalate depăşiri ale valorii limită de pulberi în suspensie. Media pe anul trecut, de exemplu, a fost de 14-15 micrograme pe metru cub”, a adăugat oficialul. Asta nu înseamnă, însă, că aerul pe care îl respirăm aici, la Galaţi, poate fi îmbuteliat şi vândut în scop terapeutic. Iată de ce!

Poluarea aerului se menţine

Chiar dacă poluarea aerului a scăzut cu 60 la sută după închiderea UCC, aşa cum susţin comisarii de mediu, la Galaţi există încă foarte mult praf. Anul trecut, de exemplu, numai Combinatul Siderurgic a trimis în atmosferă 1.438 de tone de praf, adică patru tone pe zi. Surse importante de praf au fost şi şantierele deschise în tot oraşul, din 2009, de firmele de construcţii care lucrează la înlocuirea conductelor de alimentare cu apă şi de canalizare, prin Programul European ISPA. În cel mai nou şantier ISPA, de pe strada Basarabiei (de la intersecţia cu strada Domneasă până la Baia Comunală), praful depus pe maşinile riveranilor poate fi îndepărtat de acum cu mătura de nuiele. Cea pe care o folosesc, încă, societăţile de salubritate din Galaţi. „Eu le-am atras atenţia societăţilor locale de salubritate de foarte mulţi ani să nu mai folosească măturile de nuiele, cu care ridică praful de pe străzi ziua în amiaza mare, şi le-am recomandat să utilizeze maşini de aspirat, şi numai pe timpul nopţii. Nu au reacţionat”, a relatat, acuzator, şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Mihai Turcu. Mai aduc praful în oraş şi maşinile care vin de pe străzi neasfaltate, pe timp ploios, cu noroiul de o palmă pe anvelope. Noroiul se usucă apoi pe străzi şi, cu puţin ajutor din partea traficului şi a măturătorilor, este ridicat în atmosferă.

Ne bagă în boală

Anual, zeci de mii de gălăţeni se îmbolnăvesc din cauza poluării atmosferice. Raportările făcute de medicii de familie arată că, în anul 2007, peste 46.000 de locuitori ai municipiului au dezvoltat afecţiuni uşoare, grave sau fatale. Victime cad mai ales copiii, care dezvoltă alergii, infecţii sau tumori. O altă categorie puternic afectată este cea a bolnavilor de astm sau de inimă, ale căror simptome se înrăutăţesc pe fondul poluării cu pulberi în suspensie. Efectele poluării sunt accentuate de lipsa spaţiilor verzi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Praful_din_Galati_sta_in_gatul_UE_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Ministrul Mediului: "Romania nu este in situatia de a plati pentru depasirea valorilor de praf"

Romania nu este la ora actuala in situatia de a fi sanctionata pentru ca s-au depasit valorile de praf, a declarat, miercuri, Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor. "In momentul de fata, Romania nu este in situatia in care sa plateasca pentru ca s-au depasit valorile de praf. Trebuie sa vedem cum putem sa reducem acesti parametri, dupa care poate urma forma de contencios la Curtea de Justitie, daca nu ne achitam de sarcini. In 2010, din datele pe care le avem, s-au depasit limitele admise in Bucuresti, Tg.Jiu, Rovinari, Suceava si Timisoara. Sursele de poluare au fost, printre altele: traficul rutier, incalzire rezidentiala, etc", a afirmat Borbely.

http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-8498892-ministrul-mediului-romania-nu-este-situatia-plati-pentru-depasirea-valorilor-praf.htm

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Galaţiul, cel mai puţin poluat oraş mare din ţară!

Potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Iaşul este cel mai poluat oraş din România.

Dintr-un total de 9 oraşe monitorizate în privinţa calităţii aerului Iaşul se situează în top, cu o concentraţie de particule de 54 de micrograme pe metru cub, faţă de maxim 20 micrograme recomandate de OMS. La acest capitol, Iaşul e urmat de Timişoara (51 micrograme pe metru cub), Craiova (49 micrograme), Bucureşti (48). Singurul oraş dintre cele montorizate care ar respecta normele recomandate de organizaţia internaţională este Galaţiul care a înregistrat 18 micrograme pe metru cub. Toate celelalte oraşe monitorizate de OMS au depăşit pragul celor 20 de micrograme recomandate. Astfel, în Buzău au fost înregistrate 22 de micrograme pe metru cub, în Oradea – 26, Bacău - 27 Botoşani - 29.

Pentru a stabili cât de poluat este aerul, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a măsurat nivelul particulelor care au zece micrometri sau mai puţin, care pot penetra cu uşurinţă în plămâni şi pot ajunge provoca boli de inimă, cancer la plămâni, astm sau infecţii respiratorii acute. Principalele cauze ale poluării aerului sunt mijloacele de transport, industria, folosirea biomasei sau a cărbunelui pentru prepararea hranei şi încălzirea locuinţelor, precum şi centralele electrice pe cărbune.

evenimentul.ro

Galaţi, singurul oraş cu aer curat din România

În topul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind calitatea aerului, pentru anul 2011, au fost monitorizate şi nouă oraşe din România. Din datele OMS, singurul oraş din România, dintre cele montorizate, care respectă normele recomandate de organizaţia internaţională este Galaţiul care a înregistrat 18 micrograme pe metru cub. Oraşul Galaţi se încadrează în normele OMS (de maximum 20 de micrograme pe metru cub) deşi în oraş există combinatul siderurgic, iar numai în 2006, au fost contabilizate peste 20.000 de afecţiuni respiratorii la copii şi 14.000 la adulţi din cauza noxelor, care în unele cazuri au dus chiar la cronicizarea bolilor.

Toate celelalte oraşe monitorizate de OMS au depăşit pragul celor 20 de micrograme pe metru cub recomandate de organizaţie. Astfel, în Buzău au fost înregistrate 22 de micrograme pe metru cub, în Oradea - 26 de micrograme pe metru cub, în Bacău - 27 de micrograme pe metru cub, în Botoşani - 29 de micrograme pe metru cub. Capitala României a depăşit de două ori şi jumătate pragul stabilit de OMS cu 48 de micrograme pe metru cub, fiind însă depăşită de Craiova cu 49 de micrograme pe metru cub, Timişoara cu 51 de micrograme pe metru cub şi de Iaşi, cel mai poluat oraş al României cu 54 de micrograme pe metru cub.

Pentru a stabili cât de poluat este aerul, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a măsurat nivelul particolelor care au zece micrometri sau mai puţin, care pot penetra cu uşurinţă în plămâni şi pot ajunge provoca boli de inimă, cancer la plămâni, astm sau infecţii respiratorii acute. Prin urmare, potritiv OMS, calitatea aerului ar trebui să aibă cel mult 20 de micrograme pe centimetru cub ca medie anuală, dar datele prezentate de OMS arată că unele oraşe au atins chiar şi 300 de micrograme pe metru cub. Recordul negativ este deţinut de oraşul Ahwaz din Iran care este cel mai poluat oraş cu 372 de micrograme pe metru cub.

Dacă normele recomandate de OMS ar fi fost respectate, aproape două milioane de vieţi ar fi putut fi salvate. În plus, numărul de decese cauzate de poluarea aerului a crescut cu aproape 16 procente faţă de ultimele estimări ale OMS din 2004. Experţii OMS fac conexiuni şi între venituri şi gradul de poluare, iar România este plasată în grupul „Europa - venituri mici şi medii", zonă unde au fost înregistrate 186.000 de decese numai în 2008.

Cel mai puţin poluat oraş din lume este, potrivit datelor OMS, Whitehorse, din Canada, înregistrează numai 3 micrograme pe metru cub, iar din Europa, oraşul cu aerul cel mai curat este Tallinn, capitala Estoniei, cu 11 micrograme pe metru cub.

Principalele cauze ale poluării aerului sunt mijloacele de transport, industria, folosirea biomasei sau a cărbunelui pentru prepararea hranei şi încălzirea locuinţelor, precum şi centralele electrice pe cărbune. Efectele cele mai grave sunt observate la persoanele deja bolnave, la copii şi la vârstnici.

OMS a strâns date din aproape 1.100 de oraşe din 91 de ţări, în intervalul 2003-2010, iar majoritatea valorilor fiind din 2008 şi 2009. Dintre statele analizate, 80 nu respectă valorile cerute de OMS, iar cele mai afectate zone sunt ţările cu o creştere economică rapidă, cum ar fi India sau China. Cu toate acestea, din baza de date a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii lipsesc oraşe din Rusia şi din unele state africane.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cred ca au uitat sa puna baterii la aparatele de masura.

Daca Galati are 18 micrograme/mc, in conditiile de trafic, de praf ISPA si de combinat, inseamna ca astia au demonstrat existenta unui univers paralel. Probabil ca si Dunarea la Galati e cea mai limpede, apa de baut e cea mai pura si vacutele sint cele mai fericite (din cauza ca iarba e cea mai verde).

Link to comment
Share on other sites

Prima dată, citind în diagonală, cum o fac adesea, recunosc, că nu-mi place să pierd timpul cu ce nu mă interesează, am văzut ceva de genul: __ Galaţiul, cel mai poluat oraş mare din ţară! __. Mi-am spus că nu-i nimic spectaculos în asta, ăsta e orașul. Mai pe seară am citit titlul corect, am citit și conținutul postării, și recunosc că sunt sceptic cu privire la ceea ce scrie aici.

Link to comment
Share on other sites

Retardare standard prin media. Daca-si pun mintea, banii si argatii din presa la munca, dupa 2 ani de repetat aceeasi prostie si vreo cateva anti-stiri despre alte orase mai 'proaspete' ca Galatiul, cu siguranta ca majoritatea vor ajunge sa creada tampenia asta. Nu de alta, dar asa merg lucrurile de cand lumea, mai ales la noi..

Edited by riaji
Link to comment
Share on other sites

Galaţiul – oraşul cu cel mai curat aer din România

De câte ori nu ne-am spus că ne recunoaştem urbea în care locuim după mirosul aerului pe care cu toţii îl considerăm poluat! Am crescut de mici sub avertizarea că trăim într-un oraş poluat şi că bolile aparatului respirator se ţin scai de noi. De câte ori n-am trecut prin faţa Casei de Cultură a Sindicatelor şi am luat în râs panoul de afişaj electronic care ne anunţa că avem o calitate a aerului „excelentă” sau „foarte bună”!

Şi iată că o veste, venită tocmai de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ne dă peste cap, într-o clipă, toate convingerile de o viaţă. Galaţiul este singurul oraş din România, din cele nouă monitorizate, care are aerul cel mai curat şi care respectă normele recomandate. Nu-i aşa că şi vouă vă vine foarte greu să credeţi?

„Mă bucur că cineva din afară confirmă acest lucru”

La sfârşitul lunii martie, anul acesta, Comisia Europeană anunţa declanşarea procedurii de infringement împotriva câtorva zone din România, din cauza poluării, printre care era enumerat şi Galaţiul. Datele prin care urbea noastră era citată la exemple negative erau extrase dintr-un raport întocmit în 2008-2009. Să se fi schimbat lucrurile atât de mult în numai doi ani?

Un răspuns l-am primit de la Mioriţa Arfire, şef Serviciu Monitorizare din cadrul AJPM: „Mă bucur că, în sfârşit, cineva din afară confirmă lucrurile pe care noi le spunem de mult, dar nu ne crede nimeni. Din 2008, avem cinci staţii de monitorizare, patru în Galaţi şi una în Tecuci, care atestă că avem o calitate a aerului foarte bună. În 2008, au existat şase depăşiri ale valorilor admise, iar în 2009 doar una. Oricine intră pe site-ul www.calitateaer.ro poate vedea acest lucru. Staţiile înregistrează datele în timp real, iar actualizarea site-ului se face din oră în oră. Staţiile funcţionează la parametrii stabiliţi la nivel internaţional, totul este automatizat, nimeni nu poate interveni asupra măsurătorilor”, ne declară reprezentanta AJPM.

50 la sută mai puţină poluare de la închiderea Cocseriei

Cauza principală care ar fi putut duce la această îmbunătăţire bruscă a calităţii aerului la Galaţi este închiderea Uzinei Cocsochimice de pe platforma ArcelorMittal. Ideea este susţinută atât de cei de la AJPM, cât şi de şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Mihai Turcu.

„După închiderea uzinei, poluarea în Galaţi a scăzut cu peste 50 la sută”, susţine acesta din urmă. Procentul ne-a fost confirmat şi de şefa Serviciului de Monitorizare, Mioriţa Arfire. Aceasta ne-a mai spus că pentru a se afla cât de poluat este aerul se măsoară nivelul particulelor în suspensie, care pot penetra cu uşurinţă în plămâni şi care pot provoca boli. În timp ce maximul admis de 20 de micrograme pe metrul cub de aer, la Galaţi se înregistrează 14-16 micrograme, spune Mioriţa Arfire, sau 18 micrograme, conform studiului OMS.

Dezvăluiri uluitoare la Universitate

Chiar şi aşa, tot ne-a fost greu să credem şi am căutat şi alte surse. Decanul Facultăţii de Ştiinţe şi Mediu, Lucian Georgescu, susţine că măsurătorile efectuate de staţiile de monitorizare sunt credibile: „Sunt verificate atât de specialişti de-ai noştri, cât şi de cei din afară.

În legătură cu ideile preconcepute pe care le avem legat de faptul că Galaţiul este un oraş poluat, vreau să vă dezvălui altceva. Am făcut împreună cu Universitatea din Iaşi şi cu o instituţie internaţională un proiect de cercetare pe care-l vom publica într-o revistă. Am făcut o analiză a nămolului din Dunăre şi am descoperit specii de nevertebrate care trăiesc numai în ape nepoluate. Sunt deocamdată concluzii parţiale, dar evidente. Deci nici măcar Dunărea nu este atât de poluată precum credem”, a precizat profesorul universitar.

Tot de la Universitate, din cadrul Facultăţii de Metalurgie, Ştiinţa Materialelor şi Mediu am aflat nişte date mai nuanţate. Există aici o staţie, obţinută de Universitate prin intermediul unui proiect european, care monitorizează factorii poluanţi ai mediului înconjurător.

Întâmplător sau nu, datele oferite de drd. Inginer Marius Bodor, rezultate ale monitorizării din perioada 1 mai 2008 –31 august 2011, sunt asemănătoare cu cele oferite de reprezentanţii AJPM. Valorile înregistrate pentru dioxidul de sulf, dioxidul de azot, ozon şi monoxid de carbon s-au situat între „excelent” şi „bun”, în timp ce valorile pulberilor în suspensie se situează între „foarte bine” şi „mediu”, cu apropiere de zona „rău”.

În concluzie, oricât de greu ne-ar fi să credem, calitatea aerului în Galaţi pare să fie mult mai bună decât în celelalte opt oraşe monitorizate de OMS: Buzău (22 de micrograme pe metru cub de aer, Oradea (26 de micrograme), Bacău (27 de micrograme), Botoşani (29 de micrograme), Bucureşti (48 de micrograme), Craiova (49 de micrograme), Timişoara (51 de micrograme) şi Iaşi (54 de micrograme).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Străzile Galaţiului s-au umplut de praf

E tot mai greu de respirat in Galati. Praful care pluteste in atmosfera ne omoara incet, dar sigur, plaminii. Principale sau laturalnice, strazile din oras sint pline de colb, adesea aerul fiind imposibil de tras in piept. Autoritatile care se ocupa de protejarea mediului sustin ca praful care a pus stapinire pe Galati provine fie de la santierele de constructii din oras, fie de la proasta salubrizare a strazilor. De platit, insa, nu a platit nimeni pina acum pentru calitatea indoielnica a aerul pe care sintem obligati sa il respiram.

Masini pline de praf, oameni care merg cu mana la gura si strazi inundate de pulbere. Acesta este peisajul pe care il intalnim, de zile bune, pe strada Brailei, pe segmentul curpins intre Inelul de Rocada si Spitalul Judetean.

Santierul noului hipermarket la care se munceste cu drag si spor la Ultimul Leu ridica nori uriasi de praf in zona, de zici ca este vesnic furtuna in desert. Trecatorii isi tin mina la nas cind ajung in zona, iar masinile parcate in zona arata ca dupa o cursa off-road.

Comisarii de la Garda de Mediu din Galati recunosc ca nu este in regula ce se intimpla zin vecinatatea santierului de constructie de la noul hipermarket. Contactati pentru un punct de vedere in privinta acestei probleme, reprezentantii firmei din Galati, ale carei masini grele ridica praful pe strada Brailei, nu ne-au putut oferi nici o explicatie, pentru ca directorul este in concediu. Ceva mai vorbareti, reprezentantii firmei din Constanta, care construieste centrul comercial, spun ca praful este o problema a Galatiului si nu are legatura cu lucrarile de constructie a hipermarketului. Asta ne-au spus la telefon, fiindca oficial, au refuzat sa ofere un punct de vedere oficial in fata camerelor de filmare.

Praf nu este numai la santierul de la Ultimul Leu. La cateva zeci de metri mai sus, pe prelungirea brailei la intersectia cu strada Frunzei, aceeasi situatie. Oamenii stramba din nas cand trec strada, se murdaresc de praf din cap pana in picioare dar spun ca nu au ce sa faca. Am incercat sa aflam si un punct de vedere al Primariei din Galati, responsabila si pentru salubrizarea orasului si pentru calitatea aerului pe care il respiram.

Reprezentantii municipalitatii au refuzat sa faca declaratii cu privire la aceasta problema.

a1galatibraila.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

La Galaţi, calitatea aerului s-a îmbunătăţit

Dacă, în 2008, municipiul Galaţi şi localităţile Şendreni şi Vânători aveau o problemă în ceea ce priveşte depăşirile la indicatorii de pulberi de suspensie faţă de valoarea-limită, în ultimii ani lucrurile s-au îmbunătăţit, potrivit unei informări a Agenţiei de Mediu Galaţi.
Din 2008, calitatea aerului, la nivelul judeţul Galaţi, este monitorizată prin intermediul staţiilor automate de monitorizare, care fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului şi care sunt amplasate în municipiul Galaţi, după cum urmează: una pe strada Brăilei, pentru măsurarea emisiilor provenite din trafic, una pe bulevardul Dunărea, pentru determinarea nivelului de poluare influenţat din surse industriale, una pe strada Domnească, pentru evaluarea expunerii populaţiei la combinaţii de poluanţi, şi una pe strada Traian, pentru a evalua expunerea populaţiei şi vegetaţiei de la marginea oraşului. De asemenea, mai este o staţie pentru determinarea nivelului de poluare influenţat de surse industriale şi în Tecuci, pe strada 1 Decembrie.
Informarea Agenţiei de Mediu arată că indicatorul de pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni (PM 10) a avut în 2008 şase depăşiri ale valorilor-limită, în anul 2009 a avut loc o singură depăşire, iar între 2010 şi 2014 nu a fost nicio depăşire. Totodată, informarea arată că "pentru ceilalţi indicatori (dioxid de sulf, dioxid de azot, oxizi de azot, plumb, benzen, monoxid de carbon şi ozon, n.r.) nu s-au depăşit valorile-limită, valorile ţintă, obiectivele pe termen lung, pragurile de informare şi de alertă stabilite prin Legea 104/2011, pentru perioadele de mediere corespunzătoare, de la punerea în funcţiune a staţiilor până în prezent".
Modernizarea Grădinii Publice, amenajarea Parcului din Micro 13 B, aferent blocurilor ANL, amenajarea Parcului din Micro 21, modernizarea Parcului Rizer, dar şi reducerea numărului de microbuze care asigură transportul în comun în Galaţi au fost numai câteva dintre măsurile realizate la nivelul municipiului Galaţi, din 2010 încoace, pentru reducerea emisiilor de pulberi în suspensie, dar şi îmbunătăţirea calităţii aerului printr-un program de gestionare a calităţii aerului. Programul a fost realizat de către o Comisie Tehnică numită prin ordin de prefect în 2009, revizuit şi aprobat de Consiliul Judeţului în 2010. Realizarea unui astfel de program a fost impus şi de directive ale Parlamentului European, cât şi de prevederile H.G. 543/2004 privind elaborarea şi punerea în aplicare a programelor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Planurile autorităţilor privind reducerea poluării din Galaţi

* Cea mai mare a problemă a calităţii aerului din Galaţi o reprezintă depăşirile la indicii de dioxid de azot şi oxizi de azot * Substanţele sunt extrem de toxice atât pentru oameni, cât şi pentru animale

 

Potrivit studiilor efectuate de către specialiştii din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cea mai mare problemă a calităţii aerului din municipiul Galaţi o reprezintă depăşirile la indicii de dioxid de azot şi oxizi de azot. Conform specialiştilor, oxizii de azot se formează atunci când combustibilii sunt arşi la temperaturi înalte, dar cel mai adesea sunt rezultatul traficului rutier, activităţilor industriale şi producerii energiei electrice. Însă, potrivit şefei Serviciului Monitorizare şi Laboratoare, din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi, Mioriţa Arfire, acest poluant poate fi emis şi de către încălzirea rezidenţială.

„Sunt trei surse generale de emisie: de suprafaţă, care sunt asociate încălzirii rezidenţiale, ceea ce însemnă că poate emis şi prin prepararea hranei, liniare, adică transport, şi punctuale, adică sursele industriale”, ne-a explicat şeful Serviciului Monitorizare şi Laboratoare.

Oxizii de azot sunt responsabili pentru formarea smogului, a ploilor acide, deteriorarea calităţii apei, efectului de seră, reducerea vizibilităţii în zonele urbane.

Dioxidul de azot este cunoscut ca fiind un gaz foarte toxic, atât pentru oameni, cât şi pentru animale (gradul de toxicitate al dioxidului de azot este de patru ori mai mare decât cel al monoxidului de azot). Expunerea la concentraţii ridicate poate fi fatală, iar la concentraţii reduse afectează ţesutul pulmonar.

La nivelul judeţului, pentru a se asigura că nu sunt probleme, Consiliul Judeţului trebuie să ţină sub control indicii pentru pulberi în suspensie, benzen, nichel, dioxid de sulf, monoxid de carbon, plumb, arsen şi cadmiu.

Primăria şi CJ, planuri pentru calitatea aerului

Dacă până anul acesta, Agenţiile pentru Protecţia Mediului erau obligate să elaboreze un plan integrat de gestionare a calităţii aerului, un ordin al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, intrat în vigoare la 8 septembrie 2015, însărcinează primăriile şi consiliile judeţene să întocmească planuri de îmbunătăţire a calităţii aerului, respectiv, de menţinere a calităţii aerului. Propriu-zis, cele două instituţii trebuie să pună la punct un set de măsuri pentru a fi atinse valorile-limită ale poluanţilor: dioxid de sulf, dioxid de azot, oxizi de azot, particule în suspensie (PM10), benzen, monoxid de carbon, plumb sau valorile-ţintă pentru arsen, cadmiu, nichel, benzo(a)piren şi PM2,5, astfel cum sunt ele stabilite în lege.

Potrivit Ordinului 1206/2015, municipiul Galaţi este încadrat în regimul de gestionare I a ariilor din zone şi aglomerări, care trebuie să îmbunătăţească calitatea aerului, tocmai din cauza depăşirilor la indicele de dioxid de azot şi oxizi de azot, iar judeţul Galaţi este încadrat în regimul II, ceea ce înseamnă că trebuie să menţină calitatea aerului. Încadrarea în regimul I a municipiului înseamnă că aerul din oraş este mai poluat decât cel din judeţ, iar Primăria trebuie să găsească soluţii pentru a diminua emisiile anumitor factori poluanţi.

„Încadrarea în regimul de gestionare I sau II a ariilor din zone şi aglomerări s-a realizat pe baza rezultatelor obţinute în urma evaluării calităţii aerului la nivel naţional, care a utilizat atât măsurări în puncte fixe, realizate cu ajutorul staţiilor de măsurare care fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, aflată în administrarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, cât şi pe baza rezultatelor obţinute din modelarea matematică a dispersiei poluanţilor emişi în aer”, arată ordinul.

Elaborarea planurilor de mediu la Galaţi

Potrivit metodologiei de elaborare a planurilor de calitate a aerului, autorităţile de administraţie publică trebuie să iniţieze planul în zece zile lucrătoare de la publicarea în Monitorul Oficial al României a ordinului de aprobare a listelor care cuprind unităţile administrativ-teritoriale care se încadrează în regimul de gestionare I, iar „în termen de 10 zile lucrătoare de la comunicarea privind necesitatea elaborării planului de calitate a aerului, dar nu mai târziu de 20 de zile lucrătoare de la publicarea ordinului de aprobare a listelor (…), comisia tehnică îşi începe activitatea, iar coordonatorul acesteia convoacă membrii şi iniţiază planul de calitate a aerului”.

Propriu-zis, iniţierea constă în formarea unei comisii de specialitate care să elaboreze planul şi să anunţe public că demarează procedura de elaborare a acestuia.

Cu toate că Ordinul 1206/2015 este în vigoare de la 8 septembrie 2015, lucrurile merg destul de greu. Asta pentru că, pe de o parte, potrivit reprezentanţilor APM, este o noutate, fiind prima oară când cade în sarcina instituţiilor administraţiei publice să elaboreze aceste planuri, iar pe de alta, potrivit Primăriei Galaţi, pentru că informarea pe care a făcut-o ministerul către primării a fost înceată. Astfel, chiar dacă, potrivit termenelor prevăzute de metodologie, procedura de elaborare a planului trebuia deja iniţiată şi făcută publică, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, municipalitatea abia a reuşit să nominalizeze comisia care să elaboreze planul. „Ministerul ne-a informat târziu, aşa că şi la noi s-a întârziat începerea demersurilor. S-a emis dispoziţia primarului pentru înfiinţarea comisiei de specialitate, am nominalizat 16 persoane pentru a o forma; este vorba de persoane din cadrul Primăriei, de la direcţiile cu impact în domeniul mediului, dar şi din afara Primăriei, reprezentanţi ai transportului public, ai agenţilor economici a căror activitate are impact asupra mediului, cum ar fi ArcelorMittal, Damen, Tancrad. Urmează să se întrunească comisia, pentru ca apoi să iniţiem elaborarea”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Ceva mai bine stă situaţia la Consiliul Judeţului, unde nu numai că s-a întrunit comisia, dar a şi fost făcut publică iniţierea elaborării planului de menţinere a calităţii aerului. De la anunţarea iniţierii procedurii pentru elaborarea planurilor de calitate a aerului, Primăria Galaţi are termen nouă luni pentru a-l finaliza, iar Consiliul Judeţeului are termen şase luni.

„Galaţiul este printre judeţele fruntaşe. Chiar dacă Ordinul este din septembrie, iar unităţile administrative au la dispoziţie între 10 şi 20 de zile pentru a forma comisiile tehnice şi de a iniţia planurile, judeţul Galaţi este al treilea din ţară care a anunţat iniţierea procedurilor de elaborare a planului”, a mai explicat şefa Serviciului Monitorizare şi Laboratoare, din cadrul APM Galaţi, Mioriţa Arfire.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Planul pentru îmbunătăţirea calității aerului, dezbătut cu sala goala

Marţi după-amiază, 23 mai, sala de conferinţe a Parcului de Soft ar fi trebuit să fie gazda unei dezbateri publice între reprezentanţii Primăriei şi cetăţeni, despre planul de îmbunătăţire a calităţii aerului din oraş. Numai că, surpriză, la dezbatere nu a venit nimeni, în afară de echipa care a lucrat la elaborarea planului şi de reporterii "Vieţii libere".

Concret, planul are nouă puncte mari şi late, care odată implementate ar trebui să ducă la scăderea poluării din oraş. Numai că, din ce ne-au spus cei de la Enviro EcoSmart, firma care s-a ocupat de realizarea studiului pe baza căruia este întocmit planul, şansele de implementare depind strict de autorităţi.

Astfel, municipalitatea ar trebui, pe baza acestui plan, să investească în eficienţa energetică a clădirilor pe care le are în proprietate, în modernizarea transportului în comun, în modernizarea infrastructurii rutiere, în extinderea spaţiilor verzi, în condiţiile de salubrizare, chiar şi în modul de realizare al şantierelor. De asemenea, ar trebui duse campanii de conştientizare a publicului pentru importanţa reducerii poluării, prin măsuri precum înnoirea parcului auto ori circularea exclusiv cu transportul în comun. Numai că, aşa cum sala a fost goală la dezbatere, este posibil ca şi planul să rămână doar pe hârtie, urmând să fie implementat pe bucăţi prea mici pentru a deveni eficient.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

A fost lansată noua pagină de internet cu informații despre calitatea aerului. Galațiul se încadrează la categoria "foarte rău"

Ministerul Mediului a finalizat, astăzi, modernizarea paginii de internet care permite românilor să afle, în timp real, calitatea aerului din toate zonele țării, precum și informații detaliate cu privire la principalele substanțe care afectează sătătatea oamenilor. Cei care doresc să vadă care este nivelul calității aerului trebuie să acceseze site-ului www.calitateaer.ro.

„Modificările efectuate asupra interfeței web accesibilă publicului au avut ca scop simplificarea și extinderea accesului la date și informații. În acest sens, a fost modificată harta de pe pagina principală a site-ului web, publicul putând vedea datele pe o hartă dinamică Google Maps. Totodată, s-a simplificat procesul de afișare a indicilor de calitate a aerului din fiecare stație, astfel încât în noua versiune sunt afișați simultan indicii generali de la toate stațiile, fiind posibilă vizualizarea instantanee a situației globale a calității aerului la nivelul întregii țări”, se precizează într-un comunicat.

Reprezentanții Ministerului Mediului spun că noul portal permite accesarea mult mai multor informații cu privire la calitatea aerului. „În ceea ce privește extinderea accesului la date și informații pentru public, utilizatorii au acum posibilitatea de a vizualiza datele istorice începând cu anul 2007 și terminând cu data curentă. Prin selectarea opțiunilor, utilizatorii pot vizualiza simultan sau separat date orare, zilnice sau anuale, de la unul sau mai mulți poluanți, pentru una sau mai multe stații de monitorizare, în orice combinație. Datele selectate pot fi vizualizate sub formă de grafic sau tabel, sau pot fi exportate sub formă de fișier excel, pdf sau xml”, se mai arată în comunicatul Ministerului Mediului.

Conform datelor afișate pe această hartă, unul dintre cele mai poluate orașe din România este Tulcea, unde calitatea aerului este încadrată la categoria „6 - foarte rău” din punct de vedere al pulberilor în suspensie (PM 10), care înregistrează un indice zilnic de 613.97µg/m³. De asemenea, calitatea aerului din Galați se încadrează la categoria "foarte rău", indicele zilnic fiind de 119.61µg/m³.

reporterntv.ro

La Galați, calitatea aerului este măsurată la 4 stații: stația de trafic GL1, amplasată pe strada Brăilei nr. 181, la Inelul de rocadă, pentru evaluarea poluării din trafic, stația de fond urban GL 2, amplasată pe str. Domnească nr. 7, în zona Spicu, pentru evaluarea calității aerului din zonele urbane, stația de fond suburban GL3, amplasată pe strada Traian nr. 431, în zona Metro, pentru evaluarea calității aerului la marginea aglomerării urbane și două stații de tip industrial, GL4, aplasată pe bulevardul Dunărea nr. 8, și GL5, amplasată la Tecuci, pe strada 1 Decembrie nr 146B, ambele pentru măsurarea aerului în zonele industriale.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Galațiul, în pragul alertei! Poluarea cu particule în suspensie PM10 pune în pericol sănătatea gălățenilor

Din cauza caniculei care diminuează curenții de aer și include orașul sub un veritabil „clopot de sticlă”, crește poluarea generată de traficul auto prin creșterea concentrației de particule în suspensie PM10, determinată de arderea incompletă și particulele emanate de cauciucuri la  demaraj și oprirea autovehicolului.

La ora 12.00, concentrația de particule în suspensie PM10 era la limita alertei de pericol pentru sănătatea populației

 La stația de măsurare a calității aerului GL 2, amplasată pe str Domnească nr 7, în zona Romarta Veche, este indicată o creștere foarte mare a concentrației de particule în suspensie PM10 si PM2,5. Concentrația din aerul atmosferic la această stație era la ora 12.00 de 50.00 µg/mc fiind atinsă valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane. La ora 14.00, concentrația PM10 scăzuse ușor la stația GL2, la 49.83µg/mc, dar cele 17 sutimi în minus nu înseamnă vreo diminuare a gradului pe poluare din centrul Galațiului. Potrivit procedurilor Ministerului Mediului, această concentrație de particule în suspensie este încadrată la calificativul „rău”.

Orice creștere a concentrației peste valoarea de 50.00 µg/mc presupune trecerea gradului de poluare la calificativul „foarte rău” și implicit alertarea populației.

Și ieri la stația GL 2 a fost o concentrație de particule în suspensie PM10 în apropierea limitei admise, aceasta fiind joi la ora 12.00 de 43.7µg/mc.

Și la stația GL4, aplasată pe Bulevardul Dunărea nr 8, era astăzi, la ora 14.00, o concentrație de particule de 37,17 µg/mc, iar ieri la această stație concentrația PM10 fusese de 46,35 µg/mc. La stația GL3, amplasată pe strada Traian nr 431, astăzi la ora 14.00 concentrația PM10 era de 35.26µg/mc, iar ieri aceasta fusese de 34,91µg/mc.

La stația GL 2 este destul de mare este și concentrația de ozon (O3), care la ora 12.00 era de 80.02µg/mc, iar la ora 14.00 crescuse la 91.60µg/mc, în condițiile în care valoare țintă pentru protecția sănătății umane 120 µg/mc.

Chiar și în condițiile în care gradul de poluare cu pulberi PM10 se păstrează în jurul valorii de 50.00 µg/mc este bine ca în special copiii în vârstă de până la 15 ani și persoanele care suferă de boli cardiovasculare să evite zona din centrul orașului, dar nu numai. În zona Romarta este instalată stația GL2, dar cu siguranță că un grad crescut de poluare este și în zonele altor artere intens circulate.

La celelalte categorii de poluanți, dioxid de sulf SO2, oxizi de azot NOx (NO/NO2) sunt la valori care nu reprezintă un pericol.

Ce este poluarea cu particule în suspensie PM10 si PM2,5

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid, sursele antropice de poluare fiind traficul auto, activitatea industrială, centralele termoelectrice, emanațiile de la centralele de apartament sau sobele cu gaz sau combustibili solizi.

Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi datorită arderilor incomplete dar și din cauza pneurilor mașinilor, atât la demaraj, cât și la oprirea acestora.

Potrivit Legii nr 104/15.06.2011, valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane este de de 50.00 µg/mc.

Efectele poluării cu pulberi asupra sănătăţii populaţiei. Printre riscuri, cancerul

O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.

Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.
Expunerea pe termen lung la o concentrație crescută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.

Stațiile de măsurare a calității aerului de la Galați

Potrivit Agenței de Mediu, la Galați, calitatea aerului este măsurată la 4 stații: stația de trafic GL1, amplasată pe strada Brăilei nr 181, pentru evaluarea poluării din trafic, stația de fond urban GL 2, amplasată pe str Domnească nr 7, în zona pentru evaluarea calității aerului din zonele urbane, stația de fond suburban GL3, amplasată pe strada Traian nr 431, pentru evaluarea calității aerului la marginea aglomerării urbane și două stații de tip industrial, GL4, aplasată pe Bulevardul Dunărea nr 8 și GL5, amplasată la Tecuci, pe strada 1 Decembrie nr 146B.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.