Jump to content

Arestat după ce a pretins că poate interveni în eliberarea unui condamnat


dcp100168

Recommended Posts

Arestat după ce a pretins că poate interveni în eliberarea unui condamnat

Tribunalul Galaţi a arestat un bărbat care a pretins 30.000 de euro pentru a interveni, pe lângă o rudă care lucra în Ministerul Justiţiei, în sensul de a fi pus în libertate un condamnat, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi efectuează cercetări penale faţă de inculpatul Căpitanu Mitică, pentru trafic de influenţă. Potrivit anchetatorilor, în perioada ianuarie - 23 iunie 2010, inculpatul Căpitanu Mitică a solicitat suma 30.000 de euro de la o persoană (care l-a denunţat ulterior), printr-un intermediar (denunţător în cauză), pentru a o înmâna unei rude influente din cadrul Ministerului Justiţiei, promiţând că acesta din urmă îşi va exercita influenţa asupra judecătorilor din cadrul Tribunalului Galaţi pentru a-i determina să dispună punerea în libertate a denunţătorului.

Denunţătorul este în stare de arest preventiv în Penitenciarul Galaţi, fiind inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Miercuri, 23 iunie, Căpitanu a fost prins în flagrant delict după ce a primit de la persoana intermediară suma de 1.500 de euro în scopul menţionat.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. Miercuri, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, iar a doua zi, Tribunalul Galaţi a hotărât arestarea preventivă a lui Căpitanu Mitică pe termen de 29 de zile.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Trimis în judecată pentru trafic de influenţă

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului CĂPITANU MITICĂ, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie - 23 iunie 2010, inculpatul CĂPITANU MITICĂ a solicitat suma 30.000 euro de la un denunţător atât direct, cât şi prin intermediar (denunţător în cauză), pentru a o înmâna unei rude influente din cadrul Ministerului Justiţiei, promiţând că acesta din urmă îşi va exercita influenţa asupra judecătorilor din cadrul Tribunalului Galaţi pentru a-i determina să dispună punerea în libertate a denunţătorului. Denunţătorul este în stare de arest preventiv, fiind inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

La data de 23 iunie 2010, inculpatul Căpitanu Mitică a fost prins în flagrant delict după ce a primit de la persoana intermediară suma de 1.500 de euro, în scopul menţionat mai sus.

La aceeaşi dată, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 ore, iar la data de 24 iunie 2010, Tribunalul Galaţi a hotărât arestarea preventivă a inculpatului Căpitanu Mitică pe termen de 29 de zile (comunicat nr. 241 /VIII/3 din data de 25 iunie 2010, afişat pe site-ul www.pna.ro).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galaţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/19267.html

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Căpitanu Mitică, condamnat la închisoare pentru că a luat 30.000 de euro mită pentru a influenţa judecătorii

Tribunalul Galaţi l-a condamnat iniţial pe Căpitanu la doi ani de închisoare cu executare, iar Curtea de Apel a majorat ieri pedeapsa la trei ani şi şase luni, ne-a precizat judecătorul Irina Boldea, purtătorul de cuvânt al instanţei.

Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi (DNA) Galaţi l-a reţinut pentru 24 de ore pe Căpitanu Mitică, la data de 23 iunie 2010, după ce acesta a fost prins în flagrant pe când primea de la un intermediar suma de 1.500 de euro, care, potrivit spuselor sale, ar fi urmat să ajungă la o rudă influentă din cadrul Ministerului Justiţiei. "În schimbul banilor, Căpitanu Mitică urma să îşi exercite influenţa asupra judecătorilor din cadrul Tribunalului Galaţi pentru a-i determina să dispună punerea în libertate a denunţătorului", au precizat procurorii DNA care s-au ocupat de anchetă.

În perioada ianuarie-23 iunie 2010, bărbatul a cerut 30.000 de euro pentru eliberarea din arest preventiv a unui persoane judecate într-un dosar penal. Persoana arestată, care acceptase "oferta" lui Căpitanu - între timp condamnată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave - a ales să-l denunţe procurorilor DNA.

Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă a bărbatului pentru 29 de zile, ulterior acesta fiind trimis în judecată pentru trafic de influenţă.

Tribunalul Galaţi l-a condamnat iniţial pe Căpitanu la doi ani de închisoare cu executare, iar Curtea de Apel a majorat ieri pedeapsa la trei ani şi şase luni, ne-a precizat judecătorul Irina Boldea, purtătorul de cuvânt al instanţei.

Mitică Căpitanu, dar şi DNA Galaţi, pot ataca hotărârea cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-euro-mita-influentarea-judecatorilor_0_445155544.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Pedeapsă redusă la doi ani de închisoare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut zilele trecute decizia Tribunalului Galaţi, care l-a condamnat pe Mitică Căpitanu la doi ani de închisoare cu executare, reducând astfel pedeapsa aplicată de Curtea de Apel. Instanţa superioară majorase pedeapsa la trei ani şi şase luni.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-au interzis lui Mitică Căpitanu dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe perioada executării pedepsei.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.