Jump to content

"Raluca - RaiDue", mediator cultural de succes


dcp100168

Recommended Posts

„Raluca – RaiDue”, mediator cultural de succes

* Gălăţeanca Raluca Lazarovici va scrie în primul ziar în limba română din Peninsulă *

Gălăţeanca Raluca Lazarovici, stabilită de aproape 12 ani în Italia, a strâns admiraţia unei lumi întregi după ce, anul trecut, a intervenit într-o emisiune televizată de pe canalul RaiDue, al cărei subiect era emigraţia română din Peninsulă. Tânăra de 31 de ani, stabilită în Padova, a vorbit în numele miilor de români care muncesc de dimineaţa şi până seara, delimitându-se de actele de violenţă de care erau acuzaţi emigraţii din România. Link

Mai nou, gălăţeanca va lucra la primul cotidian în limba română din Italia. Ea va fi corespondentul local din zona Padova al ziarului „Ora”, care va apărea de pe 8 iulie în întreaga Italie. Departe de a uita de misiunea pe care şi-a asumat-o, aceea de mediator cultural, Raluca Lazarovici duce în continuare o muncă asiduă pentru schimbarea prejudecăţilor, aşa cum a făcut şi în direct, la postul TV italian.

Tocmai această misiune este pe larg prezentată şi în ultimul număr al revistei „Millennium”, o publicaţie bilunară bilingvă, editată în Italia de Asociaţia Naţională „Europa“ de la Udine. În calitate de preşedinte fondator al Asociaţiei italiene „MigraMente” – Centrul pentru dialog intercultural, gălăţeanca acordă un interviu, vorbind despre rolul unui lider cultural între-o comunitate de emigranţi, dar şi despre o profesie relativ nouă în ţările occidentale, aceea de mediator cultural. Tânăra Raluca Lazarovici are atât pregătirea profesională necesară, cât şi, emigrantă fiind, calitatea de a vorbi astfel: „Una dintre experienţele cele mai traumatizante pe care fiinţa umană le trăieşte de-a lungul vieţii este, fără îndoială, emigrarea. Pentru asta nu eşti niciodată destul de bine pregătit. Nu este suficient să ai un bun motiv să-ţi faci bagajul şi să pleci, pentru ca proiectul migrator să fie o reuşită. Primejdiile sunt numeroase şi imprevizibile. Ceea ce ne uimeşte este faptul că adesea vin de unde te aştepţi mai puţin: de la alţi oameni ca şi tine şi, mai ales, de la tine însuţi”.

Absolventă a Liceului „Vasile Alecsandri” Galaţi, Raluca Lazarovici s-a specializat în limbi şi literaturi moderne (Universitatea Padova). Are un masterat în Inspecţia socială (Universitatea Bucureşti) şi, cu o teză despre literatura română şi revoluţia culturală din România în perioada regimului Nicolae Ceauşescu, a devenit doctor în Romanistică (Universitatea din Torino).

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2%80%9ERaluca_%E2%80%93_RaiDue%E2%80%9D_mediator_cultural_de_succes_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.