pompi Posted June 28, 2010 Share Posted June 28, 2010 "Sunt in primul rand un pasionat al cartii si al culturii, un vesnic indragostit de opera marelui nostru poet national Mihai Eminescu..., doctorand in filologie la Universitatea Dunarea de Jos din Galati si in jurnalism la Universitatea de Stat din Chisinau..." - Ilie Zanfir, iunie 2009 Ha, ha, ha!!! Sa mori de ras, nu altceva. Pai e atat de indragostit de carte si cultura incat se simte dator sa cumpere, din banii alocati de Consiliul Judetului pentru fondul de carte al bibliotecii, toate stocurile nevandute de la edituri obscure sau poeti ratati. Spulbera cu o isterie/frenezie vesela, bugetul pe carti si albume ce n-o sa le citeasca in veci nimeni (se crede atat de destept manelistu' asta ca nu accepta nici o consiliere!) .... Si le cumpara si in numar mare de exemplare si la preturi umflate. Ca nu le ia direct, le mai trece si prin fel si fel de intermediari din toata tara ca sa ajunga si in buzunarul lui larg ceva - ''stie'' Enache Victor Florin din Brasov cum e cu treaba asta (numai de la inceputul anului a spart vreun miliard de lei vechi, fara sa-l intrebe nimeni de sanatate!). Caci la ce poti sa te astepti de la tractoristu` - agramat, de nu-i in stare sa pronunte un cuvant mai lung de sapte litere. Cand s-a vazut manager cu buget la indemana a zis ca e ca la C.A.P. si baga mana adanc ca nu se vede. Si da-i si toaca, ca doar e criza. Da' asa cum declara acum vreun an ''avand in vedere bugetul auster impus de recesiunea economica actuala, ne dorim sa avem parte in continuare de intelegerea si de sprijinul C.J. Galati in alocarea de resurse financiare suficiente pentru a putea onora solicitarile cititorilor nostri prin achizitii de carte". Auzi Eugene? Da-i pe mana in continuare cu nemiluita milioanele ca e atat de tamp incat se crede avizat in treaba asta cu cultura. In fond si striptis - ul e o forma de arta.... Caci ''marea lui dorinta este de a realiza o biblioteca metropolitana moderna cu care intreaga comunitate locala sa se poata mandri, un templu al informatiei si al culturii pe masura apetentei de cultura din orasul nostru''. Metropole, temple, Eros... Apolo...Nero?! Opriti-l ca a luat-o pe camp la gandul de a avea atatia bani pe mana! Si da-i si cu fel si fel de manifestari si deplasari culturalo - bahice prin Moldova si Ucraina, cu gasca de poeti de cartier si tentative de scriitori, plus cronicari de rumegus sa le castige bunavointa pe banii bibliotecii. Caci este ''un excelent manager care iubeste arta si artistii din toate domeniile''. Atat de mult si de generos ca-i cumpara lu' Visan tablourile la kilogram si la suprapret (doar nu da de la el - ia la el!), lu' Vicol, Bacalbasa si Gurau toate cartile nevandute, lu' Corneliu Stoica albumele la ori doi pretul si cine mai stie... Curat Mecena! Ca doar nu credeti ca doctoratu` ala din Moldova il face pe banii lui. Sau ca-si scrie el referatele sau lucrarile.... Auzi! A scos ghidul turistic al Galatiului, pe banii bibliotecii. Lasa ca e un colaj de texte plagiate de peste tot. Da' cand a fost de trebuia sa-l prezinte n-a fost in stare decat sa-i citeasca cuprinsul!!! Si-n generozitatea-i nemarginita le-a facut uniforme la bibliotecare (350 lei/bucata cu promisiunea ferma ca anu' asta le va face de o mie de lei), iar fetele, in semn de multumire pentru ''costumasele'' de copii achizitionate fara masura, au pus mana de la mana si i-au cumparat lui Mos Ilie un costum, dar nu unul obisnuit, la patru ace, ci unul in dungi - verticale. Cand a vazut verticalele, Iliuta a inceput istericalele. Ca el nu a facut nimic: 1. ''NU'' a cumparat carti, reviste si alte tablouri inutile de la diversi intermediari si nu si-a manjit degetele cu miere; 2. ''NU'' a angajat cu ajutorul prietenului Dafinoiu fel si fel de voluptuoase, fara studii si alte legaturi cu cartea, de uita saracu' student daca a venit la biblioteca sau la striptis; 3. ''NU'' a permis accesul tuturor "neavizatilor" si strainilor de tara la valorile si in depozitele bibliotecii - ce - s alea obiecte de patrimoniu cultural national!? - si nu se plimba in Moldova pe banii bibliotecii de parca s-ar duce la Vanatori; 4. ''NU'' urmeaza doua doctorate (!), fara sa stie diferenta dintre o propozitie si o fraza, rasuci-s-ar Urechia in mormant de-ar sti ca publicistica lui e subiectul; 5. ''NU'' se ponteaza sambata si duminica impreuna cu Dafinoiu ca sa-si ''traga'' ore suplimentare; 6. ''NU'' arunca zeci de milioane pe reviste care nu le citeste nimeni si pe care le distribuie gratuit si nu are fel si fel de intelegeri dubioase cu anticari si furnizori de carte; 7. ''NU'' obliga fetele de la biblioteca sa-i scrie referatele pentru doctorat (ca el mai greu cu limba literara; el mai mult cu romana de pe campul de unde provine) si nu se foloseste de ele ca sa faca anchete sociale, de rezultatele carora cine stie cine beneficiaza, da' el sa-si traga cascavalul; 9. ''NU'' a dat 450 de milioane pe o carte, despre Germania, in engleza pe care nu o citeste nimeni, de au ramas fara aer baietii de la curtea de conturi. 10. Tot ce a facut e din pasiune pentru carte, cultura si dragoste de Eminescu - ''Cum nu vii tu Tepes doamne, ca punand mana pe ei,/Sa-i imparti in doua cete, in smintiti si in misei,/Si in doua temniti largi cu de-a sila sa-i aduni,/Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni''. Eugene, ne-auzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
revoltat Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Zanfirel Ilie, "mischie" al galatiuluiDupa ce ne-am facut de ras in fata tarii cu trasura achizitionata pentru trombonisti, care nu poate fi trasa de cai si cu panzarul pus la prajit, numai un director de biblioteca, fost patron de striptis ne mai lipsea.Ca pensionar galatean si pasionat de cultura m-am simtit dator sa ma duc la mult laudatul salon literar al bibliotecii, ca sa asist la lansarea ghidului Galatiului. Am ramas mut cand am vazut ca moderatorul - directorul grasun si rozaliu al bibliotecii, balanganea atotstiutor din cap, impodobit cu inele, bratari, lantisoare de aur. Cand a inceput sa-si citeasca cv-ul am intuit cheia succesului unui fost profesor de rusa care s-a aciuat la umbra naivului primar, acesta traind cu impresia ca Zanfirel ii este consilier de imagine. Si uite asa dintr-un ins care nu a scris nici un rand pana la 60 de ani, directorasul se lauda ca acum isi da doua doctorate concomitent pe cele doua maluri ale Prutului si ca va scoate o a doua editie a ghidului, evident cu contributia altora...Am asistat la un spectacol paralizant. Toti cei din jurul lui nu spuneau altceva decat "extraordinar ce a facut Iliuta"... Cu toate astea am insistat incercand sa inteleg cum un profesoras anonim si smecher putea sa stea alaturi de Liiceanu. Nici acesta nu cred ca stia langa cine sta, caci atunci cand Zanfirel a inceput sa citeasca in engleza, franceza sau germana scolile absolvite sau cartile publicate de catre Liiceanu si nu putea pronunta un titlu corect, acesta s-a aratat vizibil jenat de moderatorul incult.Pentru mine se confirma zvonul ca directorasul care incearca sa ajunga din cuascar un intelectual rasat nu este in stare sa scrie nici o pagina singur (apropo cred ca ar trebui incuiat la distanta de Parapiru cand ii dam prilejul sa ne demonstreze de ce este in stare). Si inca ceva... cand am coborat in hol si am luat revista bibliotecii, ce mi-a fost dat sa vad? Cum anonimul directoras ma privea de pe toate paginile, ranjind infantil. Uite asa revine cultul personalitatii si nu oriunde ci intr-o institutie de cultura emeblematica a Galatiului.Celor care l-au numit le adresez o rugaminte... Puneti un intelectual cinstit, adevarat... din cate stiu biblioteca a fost lasata galatenilor de un istoric nu de o gasca efemera.Lasati-ne sa citim in pace si liniste!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts