Jump to content

UE a amendat ArcelorMittal cu 518,5 milioane de euro


dcp100168

Recommended Posts

UE va amenda ArcelorMittal, pentru constituirea unui cartel

Autorităţile antitrust din Uniunea Europeană (UE) vor amenda în această săptămână mai multe companii din industria oţelului, inclusiv grupul ArcelorMittal, pentru constituirea unui cartel, au afirmat, luni, două surse apropiate situaţiei, citate de Reuters. În octombrie 2008, Comisia Europeană a acuzat mai multe companii de stabilirea ilegală a preţurilor. ArcelorMittal a admis în februarie 2009 că executivul comunitar a investigat trei dintre diviziile sale şi două foste unităţi pentru posibil compoortament anticoncurenţial. Reprezentanţii grupului au refuzat luni să comenteze.

Declaraţia de obiecţii a Comisiei include circa 40 de companii, multe dintre acestea cu sediul în Italia, Spania sau Austria, a adăugat o a doua sursă. Comisia, care poate amenda companii cu până la 10% din cifra anuală de afaceri, potrivit regulilor UE, ar putea reduce penalităţile pentru producătorii grav afectaţi de criză.

Link to comment
Share on other sites

Amenda de 518,5 milioane de euro pentru ArcelorMittal

Comisia Europeană (CE) a amendat miercuri 17 companii din domeniul siderurgiei, printre care ArcelorMittal, Voestalpine şi o divizie a Severstal, cu un total de 518,5 milioane de euro pentru stabilirea, în regim de cartel, a preţurilor la un anumit tip de oţel folosit în construcţii.

ArceloMittal a primit cea mai mare amendă, de 276,5 milioane de euro, pentru încălcarea legislaţiei europene anti-trust. Voestalpine, cel mai mare producător de oţel din Austria, a fost amendat cu 22 de milioane de euro, în timp ce italienii de la Redaelli Tecna, divizie a companiei ruse Severstal, au fost amendaţi cu 6,3 milioane de euro.

"Este incredibil cum un număr atât de mare de companii au abuzat de aproape întreaga piaţă a construcţiilor din Europa pentru o perioadă atât de lungă şi în cazul unui produs atât de important", a declarat Joaquin Almunia, comisarul european pentru Concurenţă. "Este ca şi cum ar fi acţionat într-o economie planificată", a adaugat Almunia.

Companiile siderurgice din Europa, aflate în plină refacere după cea mai gravă criză a ultimilor 60 de ani, se confruntă cu o încetinire a creşterii numărului comenzilor din partea industriei construcţiilor şi a industriei auto, dar şi a statelor, pe fondul crizei deficitelor. Companiile încearcă să ridice preţurile şi din cauza scumpirii materiilor prime, după prăbusirea sistemului vechi de patru decenii care, asigura, an de an, preţuri fixe la minereul de fier.

Voestalpine a anunţat deja că va contesta decizia CE, adăugând că "nu a fost implicată niciodată în cartelul oţelului".

Jean Lasar, purtător de cuvânt în cadrul ArcelorMittal, a declarat că grupul va "analiza decizia în detaliu şi va răspunde în intervalul de timp necesar".

http://www.monitoruldegalati.ro/economie/amenda-pentru-arcelormittal.html

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

UE a redus cu 80% amenda aplicata ArcelorMittal

ArcelorMittal a obtinut o reducere de 80% pentru amenda primita de la Uniunea Europeana in iunie anul trecut, cand grupul impreuna cu trei dintre subsidiarele sale si alte companii din industria otelului au fost acuzate de practici anticoncurentiale, relateaza Bloomberg.

Autoritatile europene au redus valoarea totala a amenzilor stabilite pentru ArcelorMittal si unitatile sale de la 230 milioane de euro la 45,7 milioane de euro. "Comisia a redus amenzile pentru ca subsidiarele nu o pot plati, iar ArcelorMittal refuza sa o plateasca in locul lor", a declarat Amelia Torres, purtator de cuvant al Comisiei Europene (CE).

Nu este "clar' daca reducerea "semnaleaza o schimbare a politicii sau se datoreaza doar circumstantelor speciale semnalate in acest caz", a declarat Antoine Winckler, avocat in cadrul Cleary Gottlieb Steen&Hamilton din Bruxelles.

"Detaliile privind modul in care vor fi platite amenzile vor fi stabilite in urmatoarele saptamani", a declarat Giles Read, purtator de cuvant al ArcelorMittal.

Decizia de ieri (a CE-n.r.) este "exceptionala", considera Simon Hirsbrunner, avocat in cadrul Heuking Kuehn Lueer Wojtek din Bruxelles. "Reduceri de asemenea proportii extreme vor submina cu siguranta credibilitatea politicii comisiei in ceea ce privestea aplicarea amezilor", a spus Hirsbrunner, citat de sursa mentionata.

http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/ue-a-redus-cu-80-amenda-aplicata-arcelormittal-60082

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.