Jump to content

Anchetat penal în locul unui escroc


dcp100168

Recommended Posts

Anchetat penal în locul unui escroc

Un bărbat de 42 de ani a fost cercetat după ce cu buletinul lui s-au tras, unor cetăţeni străini, ţepe de peste 20.000 de dolari. Ulterior, s-a dovedit că escrocherile erau făcute de un student de 26 de ani din Brăila, care era organizatorul unor false campanii umanitare.

Un student la Facultatea de Inginerie din Brăila a reuşit performanţa de a înşela zeci de cetăţeni occidentali începând din 2006. Sub pretextul că el sau membri ai familiei sale suferă de diverse boli, Alex Ciprian Dimofte le cerea naivilor, prim mailuri, donaţii băneşti, iar metoda sa a avut un succes teribil. În câteva luni, tânărul a reuşit să strângă peste 20.000 de dolari, iar pentru a-şi ascunde urmele, acesta s-a folosit de datele personale ale unei alte persoane, al cărei buletin îl găsise pe stradă: Tudorel Leonard Nedelcu. Dimofte a falsificat cartea de identitate, schimbând poza, folosindu-se de un calculator performant şi o imprimantă color.

Aproximativ 40 de persoane din diverse ţări europene i-au alimentat contul studentului brăilean, trimiţându-i între 400 şi 3.000 de dolari, pe care acesta îi încasa prin serviciul Western Union din cadrul Băncii Trasilvania din Galaţi.

Povestea a ieşit la iveală după ce Western Union a organizat un concurs, la care Alex Dimofte a fost înscris automat. Studentul a completat talonul de concurs cu gândul să câştige şi mai mulţi bani, dar acesta nu conţinea anumite date. Reprezentanţii Băncii Transilvania l-au contactat pe adevăratul posesor al cărţii de identitate, Tudorel Leonard Nedelcu, şi aşa au aflat că persoana care încasa banii era cu totul alta.

Poliţiştii l-au prins pe Alex Dimofte chiar în sediul băncii, când încerca să scoată 1.500 de dolari. El este judecat în libertate, pentru fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fals privind identitatea, dar deja a dispărut din oraş. „Am apreciat că măsura arestării preventive nu se impune", ne-a declarat prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Ionel Gâlcă.

Cel mai mult de suferit a avut adevăratul posesor al buletinului, Tudorel Leonard Nedelcu (42 ani), care a fost anchetat în mai multe rânduri de poliţişti. El este în prezent plecat în străinătate, dar mama lui, Georgeta Nedelcu, ne-a oferit câteva detalii despre situaţie. „A fost chemat la Poliţie pentru că ar fi ridicat sume mari de bani din Galaţi. În cele din urmă, poliţiştii au stabilit că persoana care folosise buletinul era un anume Alex Ciprian Dimofte", ne-a declarat femeia.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/EXCLUSIV-Anchetat_penal_in_locul_unui_escroc_0_289171119.html

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Student gălăţean condamnat pentru o ţeapă de 20.000 de dolari

Alex Ciprian Dimofte a primit două luni de închisoare cu suspendare după ce s-a descoperit că s-a folosit de datele personale ale unui brăilean pentru a scoate mii de dolari de la filiala din Galaţi a Băncii Trasilvania.

Un student la Facultatea de Inginerie din Brăila a reuşit performanţa de a înşela zeci de cetăţeni occidentali începând din 2006. Sub pretextul că el sau membri ai familiei sale suferă de diverse boli, Alex Ciprian Dimofte le cerea bani sub forma unor donaţii pe diferite site-uri, iar metoda sa a avut un succes teribil. În câteva luni, tânărul a reuşit să strângă peste 20.000 de dolari, iar pentru a-şi ascunde urmele, acesta s-a folosit de datele personale ale unei alte persoane, Tudorel Leonard Nedelcu, care îşi pierduse buletinul.

Pe 11 aprilie 2011, Judecătoria Galaţi l-a condamnat pe Alex Ciprian Dimofte la două luni de închisoare pentru fals material în înscrisuri oficiale şi o lună de închisoare pentru uz de fals. Magistraţii au contopit pedepsele, studentul fiind condamnat în final la două luni de închisoare. Judecătorii au stabilit ca pedeapsa să fie suspendată condiţionat pe durata unui termen de încercare de doi ani şi două luni.

Lăcomia l-a dat de gol

Dimofte i-a falsificat cartea de identitate lui Tudorel Leonard Nedelcu, folosindu-se de un calculator performant şi o imprimantă color. Aproximativ 40 de persoane din diverse ţări europene i-au alimentat contul studentului brăilean, trimiţându-i între 400 şi 3.000 de dolari, pe care acesta îi încasa prin serviciul Western Union din cadrul Băncii Trasilvania din Galaţi.

Povestea a ieşit la iveală după ce Western Union a organizat un concurs, la care Alex Dimofte a fost înscris automat. Studentul a completat talonul de concurs cu gândul să câştige şi mai mulţi bani, dar acesta nu conţinea anumite date. Reprezentanţii Băncii Transilvania l-au contactat pe adevăratul posesor al cărţii de identitate, Tudorel Leonard Nedelcu, şi aşa au aflat că persoana care încasa banii era cu totul alta. Poliţiştii l-au prins pe Alex Dimofte chiar în sediul băncii, când încerca să scoată 1.500 de dolari.

"Am apreciat că măsura arestării preventive nu se impune şi am dispus trimiterea în judecată a studentului în stare de libertate", ne-a declarat prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Ionel Gâlcă. Alex Dimofte a fost trimis în judecată în 2010 sub acuzaţiile de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Anchetat în locul escrocului

Cel mai mult de suferit a avut adevăratul posesor al cărţii de identitate, Tudorel Leonard Nedelcu, care a fost anchetat în mai multe rânduri de poliţişti. "A fost chemat pentru că ar fi ridicat sume mari de bani din Galaţi. În cele din urmă, poliţiştii au stabilit că persoana care folosise buletinul era un anume Alex Ciprian Dimofte, din judeţul Galaţi, un ţepuitor care fugea de cămătarii din Tecuci. Băiatul meu a fost chemat de câteva ori la poliţie, până ce oamenii legii s-au edificat ce şi cum", ne-a declarat mama acestuia, Georgeta Nedelcu.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/EXCLUSIV-_Student_galatean_condamnat_pentru_o_teapa_de_20-000_de_dolari_0_464353588.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.