Jump to content

Un poştaş american a donat cărţi pentru Pechea şi Cudalbi


dcp100168

Recommended Posts

Un poştaş american a donat cărţi pentru Pechea şi Cudalbi

Un poştaş american pensionar a trimis în România, în ultimii șase ani, aproape 90.000 de cărţi în limba engleză, donate de concetăţenii lui din St. Louis. De la Sibiu la Brusturoasa (Bacău), de la Pechea (Galaţi) la Reghin, cărţile trimise de John Korst îi ajută pe elevii români să înveţe mai bine limba lui Shakespeare.

John Korst (58 de ani) e departe de stereotipul pensionarului american: e drept că poartă pantaloni scurţi, dar nu în vacanţe exotice în Caraibe, ci pe drumurile noastre de ţară. Anul acesta, a traversat oceanul pentru a şaptea oară ca să vadă cu ochii lui în mâinile cui au ajuns cărţile pe care le-a îmbarcat pe vapoare cu destinaţia România.

Înainte de a se apuca de acest proiect, singura legătură dintre John şi cărţi era cititul. Pensionarul american se declară un mare iubitor de lectură, acesta fiind şi motivul pentru care a fondat în 2004 asociaţia „A Thousand Books" („O mie de cărţi", în traducere). Cât despre România, primele informaţii le-a cules de pe internet până în 2002, anul în care John a călătorit pentru prima dată în ţara noastră ca turist.

Donaţii de la cetăţenii din St. Louis

În ultimii şase ani, John a trimis în România tone întregi de cărţi, coletele însumând aproape 90.000 de volume. Toate provin din donaţiile făcute de americanii din St.Louis, Missouri, oraşul din inima Statelor Unite în care locuieşte şi Korst. Procesul e destul de complicat, explică John. Cărţile donate ajung în şcolile şi în bibliotecile româneşti în urma colaborării pe care o are de câţiva ani cu voluntarii americani din Peace Corps. Cărţile ajung în ţară prin intermediul „expeditorilor" români care au mici afaceri în State. Drumul peste Oceanul Atlantic începe la Chicago şi durează destul de mult, din cauză că se face cu vaporul, dar preţul perceput pentru transport - 10-12 lei/kilogram reprezintă un avantaj.

În cursul vizitei de anul ăsta, din aprilie şi până la sfârşitul lui iunie, John a trecut prin Bucureşti, Braşov, Bacău, Comăneşti, Focşani, Galaţi, Iaşi, Suceava, Târgu Frumos, Gura Humorului, Sibiu, Craiova şi Timişoara, şi a văzut şi Chişinăul, capitala Republicii Moldova. Americanul a descris toate aceste locuri într-un jurnal virtual ţinut pe www.travelblog.org.

"Am primit transportul de cărţi în Ajunul Crăciunului. Nu se putea o coordonare mai bună! Şcoala la care predau este una săracă şi aceste cărţi sunt primele la care au acces elevii mei."

Russell Shankland, voluntar Peace Corps, Cudalbi (Galaţi)

http://www.adevarul.ro/societate/viata/Americanul_care_aduce_cartea_0_289171679.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.