Jump to content

Sute de hectare de culturi agricole sunt sub ape


Recommended Posts

Posted

Sute de hectare de culturi agricole sunt sub ape

Fermierii se plâng autorităţilor că nu mai au ce recolta după ce inundaţiile le-au afectat culturile, în care şi-au investit toţi banii pe care îi aveau. Nu mai puţin de 825 de hectare de culturi agricole fuseseră inundate până ieri sau sunt afectate de fenomenul de băltire în judeţul Galaţi. "Cea mai mare suprafaţă, este vorba de 635 de hectare de culturi agricole, au fost inundate în zona localităţilor Fundeni, Lieşti şi Piscu. Aşteptăm să vedem dacă viitura de pe Prut va produce noi pagube", ne-a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, Violeta Nanu.

Fermierii ale căror culturi au fost distruse sau afectate de inundaţii, trebuie să se prezinte la sediul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Galaţi sau să anunţe în scris în termen de 10 zile apariţia cazului de forţă majoră. Agricultorii gălăţeni trebuie să transmită APIA Galaţi o înştiintare însoţită de acte doveditoare. Dacă terenurile inundate nu se află în zone declarate calamitate printr-un act normativ, fermierii trebuie să prezinte, alături de înştiinţare, următoarele documente: copie după procesul verbal de calamitate sau adeverinţă de la primărie sau copie după procesul verbal de constatare emis de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Important de menţionat este că producătorii agricoli care nu înştiinţează APIA cu privire la apariţia unui caz de forţă majoră, în cazul de faţă inundarea culturilor, riscă să nu mai încaseze nici un ban de la Uniunea Europeană.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Sute_de_hectare_de_culturi_agricole_sunt_sub_ape_0_289771145.html

  • 3 weeks later...
Posted

Recolte compromise în judeţul Galaţi

2010 este de departe cel mai greu an pentru agricultori. A debutat cu o iarnă grea, prelungită, care i-a obligat să amâne însămânţările, apoi au fost nevoiţi să înfrunte seceta lunii mai şi ploile torenţiale din luna iunie. "Sunt zone unde s-a încercat să se intre cu combina, dar din cauza infiltraţiilor aceasta a ajuns pe burtă. Firesc că s-a retras. Aici e problema cu infiltraţiile de la Prut, că sunt vreo 200 de metri până la râu. Pământul asta a fost practic atacat din două părţi: infiltraţiile de la Prut şi ploile torenţiale care au căzut” ne-a spus Petre Grigore, fermier. În mai puţin de două luni, speranţa unei recolte bogate s-a năruit. Păioasele sunt uscate, iar legumele putrezesc în solul îmbibat de apă. O recoltă compromisă ce va determina şi în acest an sporirea importurilor, recunosc fermierii. Pentru a reuşi să facă faţă pierderilor, unii fermieri din Galati au investit în linii de ambalare şi etichetare a legumelor în speranţa înlăturării intermediarilor şi pentru a mai reduce din pierderile din acest an. Nu mai puţin de 3.500 de hectare de teren agricol, păşuni şi păduri au fost afectate de inundaţii, iar pierderile se ridică la 19 milioane de lei. Cei mai mulţi producători susţin că, fără un sprijin guvernamental concret, se văd nevoiţi să declare falimentul.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=6

Posted

Culturi de 3 milioane de lei, duse pe apa Sâmbetei!

Pierderile suferite de fermierii gălăţeni în urma inundaţiilor, dar şi a ploilor abundente şi persistente sunt de aproape trei milioane de lei, rezultă din datele furnizate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi. „Practic, 2.800 de hectare, reprezentând aproximativ zece la sută din suprafaţa cultivată a judeţului Galaţi, au fost, într-un fel sau altul, afectate. Din suprafaţa amintită, 1.000 de hectare au fost calamitate sută la sută, în timp ce pe restul suprafeţelor culturile au fost compromise într-o proporţie cuprinsă între 30 şi sută la sută”, a precizat directorul coordonator al DADR Galaţi, Violeta Nanu.

Pe lângă terenurile prinse în „cleştele” inundaţiilor între Siret, Prut şi Dunăre, fermierii s-au confruntat şi cu ploile prelungite ce au dus la mucegăirea recoltelor, la încolţirea bobului în spic şi cu băltirile ce au împiedicat utilajele să intre la recoltat. Nu în ultimul rând, unele terenuri au fost şi sunt în continuare afectate de infiltraţiile care apar pe sub digul de apărare de la Prut.

Cheltuieli da, recolte ba

Zonele agricole cele mai afectate sunt cele de la Lieşti, Fundeni, Brateş, Cavadineşti şi Piscu. În ce priveşte natura culturilor, pagubele cele mai mari (în funcţie de cheltuielile efectuate) s-au înregistrat la grâu, unde 655 hectare au fost compromise într-o măsură mai mare sau mică, pagubele fiind estimate la aproximativ 770.570 lei.

Pe locurile următoare ca proporţii a pagubelor se află culturile de porumb, unde pe 600 hectare s-au înregistrat pagube de aproape 600.000 lei şi la rapiţă, unde pe o suprafaţă de 426 hectare s-au înregistrat pierderi de 469.000 lei.

Pe de altă parte, nu sunt de neglijat nici pierderile cultivatorilor de floarea-soarelui (pe 354 hectare, pierderi de 324.000 lei) şi orz (366 hectare, pierderi 327.000 lei).

http://www.viata-libera.ro/articol-Culturi_de_3_milioane_de_lei_duse_pe_apa_Sambetei_2.html

  • 3 weeks later...
Posted

Factura inundaţiilor în agricultură

În ultimele două luni, inundaţiile, grindina, furtunile, dar şi creşterea nivelurilor râurilor Siret şi Prut şi fluviului Dunărea, care au făcut ca apa să sufoce culturile de pe câmpuri, au condus la compromiterea a 12.000 de ha de culturi agricole şi păşuni, provocând pagube financiare de peste 11 milioane lei. Mai exact, potrivit datelor furnizate de către Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, fenomenele meteo nefavorabile care au condus la inundarea culturilor şi păşunilor au afectat o suprafaţă totală de 12.126,54 ha, înregistrându-se pierderi totale financiare în valoare de 11,84 milioane lei.

Dacă vorbim despre pagube financiare, cele mai însemnate pierderi au fost raportate de cultivatorii de rapiţă (peste 4 milioane de lei), urmate de pierderile cultivatorilor de grâu (peste două milioane de lei), porumb (1,7 milioane lei) şi floarea soarelui (1,3 milioane lei).

Dacă ne referim la cele mai întinse culturi afectate, „topul” se schimbă puţin. Cultura cu cele mai întinse suprafeţe afectate este tot rapiţa, unde inundaţiile au afectat 474,46 ha, grindina a distrus culturile pe o suprafaţă de 1.212 ha, iar furtuna a mai afectat alte 4.200 de ha.

În total, 5886,46 de ha au fost afectate, din totalul de 29.004 ha cultivate la nivelul întregului judeţ Galaţi. Potrivit raportărilor fermierilor, culturile de rapiţă afectate indică o pierdere financiară în valoare de 4,89 milioane lei. Pe al doilea loc însă se află floarea soarelui (nu grâul, în topul pierderilor financiare). În total, au fost afectate 1.354,15 ha de teren cultivat cu floarea soarelui (din totalul de 34.996 ha, cultivat la nivelul judeţului Galaţi), fiind vorba despre o pierdere financiară de 1,34 milioane lei. Pe al treilea loc se situează orzul, cu o suprafaţă de 383,93 ha afectate (din totalul cultivat de 5.301 ha), fiind vorba despre o pagubă de 356.273 de lei. Abia pe al patrulea loc se situează culturile de grâu afectate de inundaţii, în judeţul Galaţi. Vorbim de o suprafaţă afectată de 1.875 de ha (o pagubă de 2,1 milioane lei), din totalul de 64.578 de ha cultivate la nivelul întregului judeţ.

S-au mai înregistrat pierderi provocate de inundaţii şi furtuni şi în alte sectoare: porumb – 1.997 ha (1,7 milioane lei pierdere), păşune – 279 ha (27.900 de lei), soia –114 ha (135.371 lei pierderi), viţă-de-vie - 87 de ha (un milion de lei pierderi), legume – 80 ha (un milion de lei pierderi).

http://www.viata-libera.ro/articol-Milioane_de_lei_sufocate_pe_campii__2.html

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.