Jump to content

Gălăţenii nu se mai pot pensiona anticipat


Recommended Posts

150 de bugetari din Galaţi şi-au depus dosarele pentru pensionare anticipată

Speriati de iminentele disponibilizari si taieri salariale anuntate de executiv, sute de bugetari au luat cu asalt, in ultimele doua saptamani, casele de pensii ca sa-si depuna dosarele de pensionare anticipata, „inghetata” si ea de la 1 iunie. Asa sustin reprezentantii institutiilor subordonate Ministerului Muncii, din Capitala si din mai multe judete, unde numarul cererilor de pensionare anticipata, venite in principal din partea profesorilor si a personalului sanitar, a ajuns chiar sa se tripleze fata de lunile anterioare. „Daca se va intampla asa cum a anuntat acum doua saptamani presedintele Traian Basescu - si anume ca pensionarea anticipata va fi blocata de la 1 iunie pana la 1 ianuarie 2011, cand se estimeaza ca va intra in vigoare noua lege a pensiilor -, oamenii au un motiv in plus de panica. Potrivit noii legi vor fi «pe - nalizati» suplimentar daca vor alege pensia inainte de a implini varsta-limita pentru a iesi din activitate. Concret, in prezent un angajat care se pensioneaza cu cinci ani mai devreme fata de varsta standard primeste, de regula, o pensie mai mica cu 30% fata de cea pe care ar fi trebuit sa o incaseze de fapt. In baza noii legi, reducerea va fi insa de 45%”, au explicat specialistii consultati de Evenimentul Zilei.

Desi termenul legal de solutionare a cererilor de pensionare anticipata este de 45 de zile, reprezentantii Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS) sustin ca, pana la intrarea in vigoare a unui act normativ care sa le interzica, angajatii care vor sa iasa mai devreme din activitate isi mai pot depune dosarele. „Noi suntem obligati sa le primim cererile, avand in vedere faptul ca acum este in vigoare o lege care le da dreptul sa iasa la pensie anticipat sau anticipat partial. Pana la aparitia unui act normativ care sa modifice actuala lege a pensiilor trebuie sa luam in lucru orice dosar nou”, au explicat acestia. In plus - sustin atat oficiali ai CNPAS, cat si avocati specializati in Dreptul Muncii - cererile depuse pana la intrarea in vigoare a unei legi prin care sa fie inghetata pensionarea anticipata trebuie solutionate.

Drept urmare, angajatii de la stat sau din sistemul privat care vor sa iasa la pensie mai devreme ar mai avea la dispozitie o saptamana pentru a-si depune dosarele. Cu o astfel de situate se confrunta si autoritatile din Galati, care se asteapta ca, pana la sfarsitul acestei luni, numarul de cereri de pensionare anticipata sa se tripleze fata de o luna obisnuita. Asta, in conditiile in care, in doar doua saptamani, s-au inregistrat aproape 150 de dosare, desi media lunara era de maximum 100.

Potrivit legislatiei in vigoare, pensia anticipata se acorda, fara niciun fel de penalizare, cu cinci ani inainte de implinirea varstei-standard de pensionare, cu conditia ca asiguratul sa depaseasca stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani. In prezent, varsta- standard de pensionare este de 58 de ani si 10 luni pentru femei si 63 de ani si 10 luni pentru barbati. Cat despre stagiul complet de cotizare, acesta este acum de 27 de ani si 8 luni pentru femei, respectiv, 32 de ani si 8 luni pentru barbati.

http://www.romnetnews.com/pensionarea-anticipata-solutia-anti-criza-la-bugetari

Link to comment
Share on other sites

Val de cereri pentru pensionare anticipată

Riscând să rămână fără locuri de muncă la o vârstă înaintată din cauza măsurilor impuse de criza financiară, sute de gălăţeni aleg pensionarea. Zvonurile privind blocarea pensionării anticipate începând de la 1 iunie a creat panică în rândul gălăţenilor. Fie că îndeplinesc sau nu condiţiile de pensionare anticipată, oamenii au luat cu asalt Casa Judeţeană de Pensii (CJP).

Conform directorului CJP, Ana Denis Aramă, de la începutul lunii s-au înregistrat 234 de dosare, cu 147 dosare mai mult decât în luna aprilie. Majoritatea solicitanţilor sunt bugetari ameninţaţi cu disponibilizarea. „Din cauza mediatizării excesive a măsurilor de reducere a cheltuielor bugetare, oamenii s-au speriat şi au venit în număr mare să-şi depună dosarele pentru pensia anticipată. Cei mai mulţi provin din învăţământ dar sunt şi şomeri. Multe dintre cererisunt respinse deoarece nu îndeplinesc condiţiile de pensionare", ne-a declarat Ana Denis Aramă.

Orice gălăţean poate beneficia de cele două tipuri de pensie anticipată sau anticipată parţială, dacă îndeplineşte criteriile standard de vârstă şi de stagiu de cotizare.

În funcţie de perioada în care a contribuit la asigurările sociale, el se poate retrage la pensie mai repede, dar în niciun caz mai devreme de cinci ani faţă de vârsta-standard de pensionare, stabilită prin lege.

În total, la oara actuală, se află în evidenţele CJP Galaţi 4.166 de dosare de pensie anticipată.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Val_de_cereri_pentru_pensionare_anticipata_0_269973083.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

319 cereri de pensionare anticipată în luna mai

Conducerea Casei de Pensii ne-a făcut cunoscut că într-o singură lună a înregistrat cereri de pensionare anticipată cât în alte patru. Până la acest moment, în evidenţele instituţiei s-au înregistrat 754 de astfel de solicitări, dintre acestea 319 fiind aduse în luna mai. Un calcul simplu arată că în primele patru luni ale acestui an s-au înregsitrat 435 de cereri de pensionare anticipată şi anticipată parţial. „Luna mai am încheiat-o cu 319 cereri de pensionare anticipată, iar de la 1 ianuarie 2010 şi până pe 31 mai 2010 am înregistrat 754 de cereri în vederea pensionării anticipate sau anticipate parţial. De asemenea, până la acest moment am emis 386 de decizii în acest sens”, ne-a declarat şeful Casei Judeţene de Pensii (CJP), Ana Denis Aramă. Tot aceasta ne făcea cunoscut că dacă până la apariţia ştirii îngheţării pensionărilor anticipate se înregistrau patru-cinci solicitări pe zi, imediat cererile au crescut la 12-15 pe zi. „Înainte aveam într-o lună cam 100 de astfel de cereri, iar acum de la 1 la 21 mai am înregistrat 169 de cereri de pensionări anticipate. Vin în special din învăţământ, din şomaj, dar foarte mulţi vin cu solicitări chiar dacă nu îndeplinesc condiţiile de pensionare anticipată”, ne declara directorul CJP Galaţi.

Directorul CJP a mai făcut cunoscut că astfel de solicitări se vor primi până la apariţia unui act normativ care să prevadă că nu se mai poate face acest lucru. La acest moment, Galaţiul are în plată 306 dosare de pensii anticipate şi alte 3.860 cu pensii anticipate parţial. Practic, la nivelul lunii aprilie vorbeam de 4.166 de astfel de dosare care se aflau în plată. Din ianuarie şi până în aprilie 2010, la Casa de Pensii s-au strâns 464 de dosare. Lunar, media solicitărilor de pensionări anticipate se situa în jurul cifrei de 104. De asemenea, Galaţiul nu s-a aflat niciodată pe locurile fruntaşe la astfel de pensionări.

http://www.monitoruldegalati.ro/societate/se-mai-primesc-cereri-de-pensionare-anticipata.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Gălăţenii nu se mai pot pensiona anticipat

Directorul coordonator al Casei Judeţene de Pensii Galaţi (CJP), Ana Denis Aramă, informează că începând cu data de 3 iulie nu se mai fac pensionări anticipate. „Potrivit dispoziţiilor articolului 10 din Legea 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, publicată în Monitorul Oficial al României din 30 iunie, începând cu data intrării în vigoare a acestei legi, în sistemul public de pensii precum şi în sistemele de pensii neintegrate acestuia dispoziţiile legale privind înscrierea la pensie anticipată şi pensie anticipată parţial nu se mai aplică.

Cererile de înscriere la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială, depuse până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se vor soluţiona cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la data depunerii. Prin urmare, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, 3 iulie 2010, nu se mai aplică prevederile articolelor 49 şi 50 din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii referitoare la acordarea pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale”, informează directorul coodonator al CJP Galaţi. Şeful instituţiei mai precizează că cererile depuse până la data de 3 iulie 2010 se soluţionează conform dispoziţiilor în vigoare la data depunerii cererii de pensionare.

http://www.monitoruldegalati.ro/societate/galatenii-nu-se-mai-pot-pensiona-anticipat.html

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Din nou pensionări anticipate

Când vă puteţi pensiona anticipat, potrivit legii? Din informaţiile oferite de directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CJPAS) Galaţi, Ana-Denis Aramă, am înţeles că aveţi acest drept „cu cel mult 5 ani înaintea vârstelor standard”, atunci când aţi realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet.

Dreptul la pensie anticipată parţială îl au gălăţenii care mai au cel mult 5 ani până la pensie şi care au realizat fie stagiul de cotizare complet, fie l-au depăşit cu până la 8 ani (nu cu până la 10 ani, cum prevedea vechiul act normativ).

Cuantumul pensiei anticipate va fi stabilit în aceleaşi condiţii ca şi în cazul pensionării la limită de vârstă. Potrivit CJPAS, „cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75 la sută pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă”.

De asemenea, a precizat directorul CJPAS, „la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei de limită de vârstă, pensia anticipată ori pensia anticipată parţială se transformă în pensie pentru limita de vârstă, din oficiu, şi se recalculează prin adăugarea stagiilor asimilate şi a eventualelor stagii realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate sau anticipate parţiale şi prin eliminarea diminuării aplicate în cazul pensiei anticipate parţiale”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Recalcularea_pensiilor_militare_-_in_suspans_2.html

Link to comment
Share on other sites

121 de gălăţeni vor să iasă mai devreme din câmpul muncii

La Casa Judeţeană de Pensii şi Asigurări Sociale Galaţi au fost depuse de la începutul acestui an şi până la ora actuală un număr de 121 de dosare privitoare la pensionarea anticipată, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Greta Ioniţă. Potrivit aceleiaşi surse, în cursul lunii decembrie au fost depuse la Casa Judeţeană de Pensii Galaţi un număr de 35 de dosare în vederea pensionării anticipate.

Purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Galaţi ne-a mai precizat că începând cu data de 1 ianuarie au intrat în vigoare prevederile Legii 263 privind sistemul unitar de pensii public. Legea prevede faptul că pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea vârstelor standard, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet, iar cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii cu cel al pensiei pentru limită de vârstă. În ceea ce priveşte pensia anticipată parţială, aceasta se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea vârstelor standard persoanelor care au realizat stagiul de cotizare sau l-au depăţit cu până la 8 ani.

Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acesteia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă. Purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Galaţi ne-a mai precizat faptul că numărul cererilor de pensionare anticipată este aproximativ acelaşi cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. La nivelul judeţului Galaţi se află la ora actuală în plată un număr de 4.123 de pensii anticipate, dintre care 276 sunt pensii anticipate pentru care nu se plătesc penalizări, în timp ce diferenţa o reprezintă pensiile anticipate parţial.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/vor-sa-iasa-mai-devreme-din-campul-muncii-3511.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.