Jump to content

Benzină mai ieftină la Giurgiuleşti


dcp100168

Recommended Posts

Benzină mai ieftină la Giurgiuleşti

Creşterea TVA şi scăderea salariilor în sectorul bugetar îi pot îndemna pe gălăţeni să se reorienteze spre piaţa basarasbeană atunci când vine vorba despre anumite produse. Cu atât mai mult cu cât până la graniţa cu Republica Moldova sunt doar şapte kilometri, adică exact cât un drum până la supermarketurile de la ieşirea din oraş. Diferenţe de preţ se înregistrează în special la benzină, alcool şi ţigări, ultimele două produse având însă regim vamal special.

Ieri, în prima zi de majorare a TVA, am încercat piaţa din Giurgiuleşti, Republica Moldova, pentru a afla dacă nu cumva ar fi mai ieftin să ne facem aprovizionarea din afara spaţiului european. Am aflat că există diferenţe semnificative de preţ, şi drumurile regulate până la vecinii de peste Prut îţi pot salva bugetul cu câteva sute de lei pe lună. Iar în aceste vremuri de criză, orice leu contează.

Carburanţi mai ieftini

Imediat cum treci în Republica Moldova te întâmpină două benzinării, parcă special construite pentru şoferii români. Este vorba despre o staţie Lukoil şi una locală, aflate la 2-300 de metri de punctul de trecere a frontierei, care vă oferă carburanţi la preţuri sub cele de la noi. Nu cu foarte mult, dar suficient cât să îi îndemne pe mulţi dintre şoferii români să îşi facă plinul prin vecini. Benzina de 95 costă 14 lei moldoveneşti litrul, adică 4 lei româneşti, la un curs de 3,5 lei moldoveneşti pentru un leu românesc. Cifra nu este chiar impresionantă, având în vedere că în Galaţi preţul benzinei similare este de aproximativ 4,6 – 4,7 lei. Diferenţe mai mari apar când se face un plin. Practic, la un plin se economisesc în jur de 35 - 40 de lei, în funcţie de capacitatea rezervorului. Evident, cei mai avantajaţi sunt deţinătorii de maşini cu rezervoare mari. La o medie de trei plinuri la două luni se pot economisi peste 100 de lei. Şi aveţi şi distracţia asigurată, cu o călătorie în străinătate.

Dacă vă mai aventuraţi încă cinci kilometri, până în Ucraina, la Reni, plătiţi în jur de 3 lei litrul de benzină.

Motorina costă la Giurgiuleşti 12,5 lei moldoveneşti litrul, adică 3,5 lei româneşti, faţă de 4,5 lei la staţiile de carburant din Galaţi. De asemenea, GPL costă 6,9 lei moldoveneşti, adică 1,9 lei româneşti, faţă de 2,5 la pompele din România.

Pentru a face o vizită la Giurgiuleşti mai trebuie să plătiţi o taxă de mediu de 8 lei pentru autoturism şi, bineînţeles, trebuie să alocaţi aproximativ o jumătate de oră pentru a traversa cele două vămi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Benzina_mai_ieftina_la_cativa_kilometri_de_noi.html

Link to comment
Share on other sites

Cine a scris articolul ăsta, cred că nu-i automobilist... M-a tentat și pe mine benzinăria aia dar am fost sfătuit să-mi iau gândul. Benzina aia e bună pentru motoarele vechi, pe carburație, nu la astea noi, pe injecție. În plus, cine te despăgubește?

Link to comment
Share on other sites

Benzina de " aia " gasiti si la Tofan. Asa ca cine vrea sa schimbe injectoare sau vreo pompa il sfatuiesc sa alimenteze de acolo.

E ca in bancul ala.. de ce creste pretul la benzina cand barilul scade? Pentru ca au scumpit astia apa de o baga in benzina statiile :))

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Se pierde mai mult de jumatate de ora prin tranzitarea celor doua vami. In special la intoarcere controlul dureaza destul de mult, si culmea ca vamesii nostrii te retin mai mult decat cei moldoveni. S-ar merita mai degraba alimentarea la Reni, deci sa trecem vama mai departe in Ucraina. Acolo un litru de benzina este 7,25 hrivne (2,9 lei), iar la un plin se economisesc cam 100 de lei. Dar asa se pierde si mai multa vreme. In total se traverseaza dus-intors 8 puncte de trece (Galati - Giurgiulesti, Giurgiulesti - Reni, Reni - Giurgiulesti, Giurgiulesti - Galati), fiecare punct cu vama aferenta. Mai repede de 2 ore jumate-3 nu are cum sa dureze.

Edited by MihaiBucur
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Ce diferenţe de preţ la benzină sunt între România, Republica Moldova şi Ucraina

Distanţa dintre Galaţi şi Republica Moldova este de numai opt kilometri pe şosea, însă, dacă ar fi să calculăm strict din punct de vedere financiar distanţa se poate măsura în economii de mii de euro anual. Imediat după intrarea României în Uniunea Europeană, gălăţenii au simţit din plin, mai ales în buzunare, scumpirile pe care le implică statutul de european. Aşa că, în cel mai pur stil românesc, noii europeni au luat calea fostelor republici sovietice pentru a-şi face plinul la maşină, pentru a cumpăra dulciuri pentru copii sau pentru a-şi umple frigiderele. Pentru a da numai un singur exemplu - în România litrul de benzină costă 5,08 lei, la opt kilometri, în Republica Moldova, aceiaşi cantitate se vinde cu 3,1 lei, în timp ce la 13 kilometri de Galaţi, în oraşul ucrainean Reni, litrul de benzină ajunge la 2,5 lei.

Claudiu Popa, un gălăţean care ia drumul fostelor soviete cam o dată la două săptămâni a explicat pentru "Adevărul de Seară Galaţi" motivele care îl îndeamnă să "investească" în ţările vecine. "Nimeni nu mă poate opri să-mi fac plinul la maşină în Ucraina. Atâta timp cât nu vin cu o cisternă de combustibil, pe care ulterior să o vând, totul este absolut legal. De pildă la două plinuri de benzină făcute în Ucraina, eu mai economisesc încă unul. Mai mult, din moment ce mă duc acolo cumpăr şi peşte şi ţigări sau coniac, evident numai cantitatea permisă de lege", a explicat acesta. De altfel, gălăţeanul a spus că nu este singurul care apelează la această metodă. "Sunt zeci de oameni care fac aşa. Diferenţele de preţ la alimente, dulciuri, ţigări şi băuturi alcoolice sunt foarte mari. În Ucraina şi Moldova preţurile sunt cu cel puţin 50% mai mici decât la noi", a mai explicat acesta.

Formalităţi ce trebuie îndeplinite pentru a trece graniţa cu maşina personală

Pentru a trece cu maşina personală în Republica Moldova sau în Ucraina ai nevoie de paşaport, act necesar pentru a intra în ţara vecină, maşina trebuie să mai aibă taxa de drum achitată, ITP-ul valabil, cartea verde (asigurarea RCA internaţională).

Cu excepţia paşaportului, pe care unii ar putea să nu-l aibă, cei cu autoturism achită celelalte taxe. Intrarea în Republica Moldova costa 30 de lei, dar nu româneşti, ci moldoveneşti. Aceasta inseamna, conform cursului de schimb de peste Prut, 7,5 lei.

Cursul oficial este de 0,289 lei româneşti pentru un leu moldovenesc, la BNR. La casele de schimb valutar de peste Prut un leu românesc are valoarea de patru lei moldoveneşti.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-Vezi-Romania-Republica-Moldova-Ucraina_0_410359246.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Normal ca este buna, doar nu iti inchipui ca aia au doar masini antice si nu le pasa de calitatea benzinei. Am alimentat de multe ori din Moldova in urma cu ceva ani , pentru ca mergeam frecvent datorita serviciului si nu am avut nici o problema nici la Passat , nici la BMW , nici la vreo alta masina de la firma.

Ca sa ajungi in Reni, treci in Moldova pe la Galati-Giurgiulesti , merci cam 5-600 m prin Giurgiulesti( Moldova ) si ajungi la granita cu Ucraina de unde mai ai de parcurs 9-10 km pana in Reni.

Link to comment
Share on other sites

Si pina la urma, cit costa in echivalent RON?

Eu intrasem pe un site moldovenesc si imi iesise in jur de 4 RON cea de 95 la moldoveni si 3.5 RON cea de la ucrainieni. In nici un caz nu bat cu cifrele zise de cei de la Adevarul.

Te poti duce si cu canistre? :)) Hihi, macar la un drum sa iau echivalentul a doua plinuri...

Link to comment
Share on other sites

Te poti duce si cu canistre? :)) Hihi, macar la un drum sa iau echivalentul a doua plinuri...

conform legii ai voie doar cu 20 de litri.

iata ce spune un roman de-al nostru:

Buna ziua.Am fost la ucrainieni pentru prima data, ce mia placut is ce nu:

+combustibil ieftin 7 UAH motorina 6,64 UAH benzina deci ~ 2,8 respectiv 3.09

+suc cola/fanta/sprite 8,5 UAH, apa Bonaqua 5 UAH

+tigari KENT nanotech 8,5 restul din aceeasi marca 11,5 (KENT 8 - 4,65 in banii nostri) nu mai zic restul marcilor erau mai ieftine

+drumul scurt ~18 km (40 dus-intors)

-drumul rau la ucraineni

-taxa la moldoveni 7 lei/trecere (sa ai marunt altfel te trezesti cu lei moldovenesti)

-vamesii moldoveni nu mi-au placut deloc (s-au comportat urat fata de toti ceilalti, niste deosebiti, nu intru in detalii o sa vedeti)

-nu aveti voie decat 2 pachete de tigari si o sticla de bautura (cred) de persoana

-stai in vama de innebunesti 3-4 ore (galati-reni)

-vreo 18 controale fiindca fiecare vama are granicerul+vamesul deci minim 8x2=16 controale mai "atente" si in poseta sau mai lejere.

pentru cine are masina pe leasing sau nu e proprietar (imputernicire), daca masina iese pentru prima oara o verifica la serie de sasiu, etc.

pasapoarte

carte verde MD si UCRAINA

Link to comment
Share on other sites

Multam Mambo!

Carevasazica... As economisi cam 100 RON la un plin si 20l suplimentari... Pentru asta tre sa pierd practic o zi intreaga, plus neplacerile asociate vamesilor si drumului prost.

Daca o fi sa fac cu gasca vreodata o excursie sa vad cum arata "dincolo", de bine... Daca nu, je t'aime MOL (mai nou, m-am hotarit sa ii incerc si pe ei sa vad cum e benzina lor)

Sau mergem cu Bonybon sa ii tinem de urit... cum ar fi sa facem o sedinta de forum la Reni? Beutura ieftina :))

Edited by katman
Link to comment
Share on other sites

ziua buna,

apropos de treceri de granite, am si eu o intrebare....

taxe de drum nu se platesc in Moldova si Ucraina ?

25 lei mld (cca 8 lei RON) - taxa pentru emisiile de poluanti de la autovehicule neinmatriculate in RM, ce se plateste in vama moldovana

nu cunosc pentru ucraina.

Link to comment
Share on other sites

Am luat benzina acum 2 saptamani cu aproximativ 4.1 lei de la Lukoil imediat ce am trecut granita la Moldova am mers crezand ca gasesc cu 3.6 lei, in fine am inteles ca era o alta benzinarie in zona stiti ceva ? Tot la Reni ramane varianta cea mai buna ! si ziceti ca pe langa plinul facut mai mai puteti lua si o canistra de 20 de litri ?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

La două plinuri făcute în Moldova, ai unul „gratis”

Un plin la pompele din Republica Moldova devine tot mai profitabil cu fiecare scumpire a carburanţilor din România. Ultima creştere a preţului benzinei de la noi a făcut ca un şofer gălăţean care alimentează în afara spaţiului european să câştige peste 50 de lei. Dacă luăm în calcul faptul că preţul carburanţilor va continua să crească, peste câteva luni e posibil ca un drum până la Giurgiuleşti să ne aducă o economie de un milion de lei vechi. Asta dacă luăm în calcul doar benzina, nu şi alte cumpărături pe care le putem face prin vecini.

Giurgiuleştiul, tot mai aglomerat

Alarmaţi de creşterea continuă a preţurilor la carburanţi, tot mai mulţi şoferi gălăţeni alimentează de la staţiile din Giurgiuleşti, Republica Moldova. Punctul de trecere a frontierei a devenit în ultima vreme tot mai aglomerat, atât din cauza numărului tot mai mare de şoferi dornici de benzină mai ieftină, cât şi pentru că vameşii dau dovadă de exces de zel în urma scandalului vămilor. Chiar şi aşa, sutele de şoferi care trec zilnic graniţa Prutului spun că merită, mai ales în condiţiile în care preţul benzinei va creşte şi mai mult în perioada următoare.

În luna iulie a anului trecut, atunci când am trecut prima dată graniţa pentru a vedea ce economie putem face la benzină, la un plin câştigul era de 35 de lei.

Economie de 65-70 de lei

Acum, potrivit calculelor, ieşim în avantaj cu aproximativ 65 de lei. La un preţ de 14 lei moldoveneşti pe un litru de benzină de 95, adică 4 lei româneşti la un curs de 3,5 lei moldoveneşti pentru un leu românesc, rezultă o economie de cel puţin 1,3 lei româneşti la fiecare litru de benzină. Dacă înmulţim cu capacitatea unui rezervor, avem deja un plus de peste 60 de lei. Asta înseamnă că banii pentru două plinuri în Galaţi ne ajung pentru trei plinuri făcute la Giurgiuleşti.

„Din vara anului trecut, când a crescut preţul la benzină din cauza creşterii TVA, eu îmi cumpăr benzină numai de la basarabeni. La început nu era cine ştie ce economie, dar mai scoteam ceva pentru că mai cumpăram nişte vin, sucuri, bomboane şi ţigări. Acum deja a devenit foarte profitabil. Cu toate cumpărăturile pe care le fac, eu ies în profit cam cu un milion de lei vechi la fiecare trecere”, ne-a declarat Silviu, un gălăţean care face în mod constant drumul până la Giurgiuleşti.

Acesta recunoaşte că, în ultima vreme, a devenit ceva mai greu de trecut graniţa, în sensul că stă mai mult la cozi, din cauză că tot mai mulţi gălăţeni merg în Republica Moldova după benzină, dar şi pentru că, de când a izbucnit scandalul vămilor, controalele sunt mult mai riguroase. „Acum stau mai mult, uneori vameşii dau dovadă de exces de zel, dar dacă treci de mai multe ori şi te ştiu că nu faci altceva decât ceea ce este legal nu ai probleme”, ne-a mai spus Silviu. Diferenţa de preţ e şi mai mare în cazul motorinei, care costă 12,5 lei moldoveneşti. Asta înseamnă o economie de peste 70 de lei la un plin.

Benzinăriile sunt foarte aproape

Pe celălalt mal al Prutului sunt două benzinării la o aruncătură de băţ de graniţă. Practic, din centrul oraşului Galaţi şi până la pompele basarabene faceţi maxim 20 de km dus-întors.

Nici în ceea ce priveşte casele de schimb valutar nu trebuie să vă faceţi griji, pentru că există una chiar în graniţa basarabeană, iar cursul leu românesc-leu moldovenesc este aproape cel oficial.

Nu uitaţi că mai trebuie să alocaţi aproximativ 9 lei româneşti pentru a achita taxa de drum din Republica Moldova şi, de asemenea, trebuie să vă asiguraţi că în cartea verde a maşinii se admite accesul fără alte taxe pe teritoriul vecinilor de la est.

Ce cumpărături mai puteţi face la Giurgiuleşti

Diferenţă foarte mare de preţ se înregistrează şi la ţigări. Un pachet de ţigarete costă de la 2,5 lei până la 5 lei româneşti, în funcţie de marcă şi de locul în care au fost produse. Din păcate, nu puteţi aduce în ţară decât maxim două pachete de ţigări, la care puteţi face o economie de până la 15 lei. La fel se întâmplă şi cu băuturile alcoolice.

O sticlă de vin de Cricova poate fi cumpărată cu 5 lei, în timp ce un litru de tărie de calitate ajunge la aproximativ 20 de lei. Mai puteţi, de asemenea, cumpăra celebrele bomboane şi ciocolate Bucuria, cu preţuri cuprinse între 10 şi 20 de lei kilogramul.

Produsele alimentare sunt cam la acelaşi preţ ca şi în România, cu excepţia conservelor, care sunt cu aproximativ 25 la sută mai ieftine.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cum_sa-i_pacalesti_pe_benzinari_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

corect zcatalin

in plus, in afara de lukoil mai exista o benzinarie, se numeste tirex petrol si se afla pe partea dreapta, imediat ce treci de bariera de la vama. eu alimentez de acolo de 5 luni, nu am avut probleme pana acum, masina trage la fel, nu scoate fum de nici un fel, lunar imi fac test la injectoare (injectoare PD) si sunt ok.

pe de alta parte cine imi garanteaza mie ca motorina de la petrom e buna? parerea mea e ca ambele sunt la fel :)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

dc Spui ma ca giurgiulestenii au masini antice tu nu observii ca sunt doar mitsubisi shogun,land rover,BMW x5 (2) si un ML 320 si 270 chiar am vazut si un jaguar si am intrebat dacai din giurgiulesti si a spus ca da sunt multe masini de lux in satuculacesta mic mai plimbate putin prin sat si o sa observi case frumoase si masini la fel....si nu jigni moldovenii ca de la ei te alimentezi aproape de 2 ori pe luna dar uite eu sunt din giurgiulesti si vreau sati spun ceva un secret luativa si alimentativa de la Tirex petrol deoarece conbustibilul nu conteaza de care ee e mai calitativ si mai bun lukoilul avea pe timpuri combustibilul calitativ dar akm nuu vor sa aibe mai multe vinzari si fac smecherii asta e o dreptate nu lau tirexu sau fac reclama doar ca mie mi sa stricat masina la lukoil si am dus la laborator si a venit rezultatul ca combustibilul de la lukoil este foarte prost

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

ultima oara cand am fost in md am constatat ca:

am stat in vama 4 ore

am pus cu 5 litri de benzina mai mult decat as fi pus in ro

am consumat 2 litri pe drum spre casa

profit - 3 litri

imi poate spune cineva care este valoarea leului md in acest moment?

postat la 21.02. 2012

am pus benzina de 95 si este buna, nu am avut probleme, pun de 3 ani

.

post-7171-0-66850000-1329786547_thumb.jp

Edited by Calvin Klein
Link to comment
Share on other sites

Imi face si mie cineva un calcul?

Masina mamei mele consuma 6 litri la 100 km. Eu sunt din Braila. Daca am alimenta la Giurgiulesti care ar fi profitul? Cati litri?

mamam mea aici in Braila face un plin de 100 lei. Daca am face si acolo la MD un plin de 100 RON adica de 360 lei MD

Sau fiind din Braila profitul ar fi mic sau aproape de 0?

Dar daca am face acolo plinul pana la capat? masina mea e un Opel Astra deci voi stiti cati litri incap in rezervorul de Opel Astra la PLIN caci nici eu nici mama nu stim asta.

Edited by George
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.