Jump to content

Penalităţi de 3.700 de lei pentru o factură de 27 de lei!


dcp100168

Recommended Posts

Penalităţi de 3.700 de lei pentru o factură de 27 de lei!

Violeta Iancu este obligată să plătească penalităţi în valoare de 3.700 de lei, calculate de o firmă de recuperare care a preluat „datoria" de la Vodafone. Nici compania de telefonie mobilă şi nici instanţele gălăţene nu au anunţat-o că are de achitat un debit restant.

Gălăţeanca Violeta Iancu (35 de ani), de profesie analist, trăieşte un adevărat coşmar încă din luna mai 2010, când a primit prin poştă o notificare de executare silită. Conform documentului expediat de executorul judecătoresc Viorel Ţigănuş din Tecuci, femeia are de plătit 91,69 de dolari şi 3.733,05 lei, reprezintând penalităţi de 0,5% pentru fiecare zi de întârziere din 2001 şi până la data de 31.05.2010.

După ce şi-a revenit din şocul unei asemenea „surprize", Violeta Iancu a înţeles că este vorba de o banală datorie de 27 de lei către Vodafone, din anul 2001, de care nu a fost înştiinţată de-a lungul anilor şi care s-a transformat în această imensă datorie pe care este obligată s-o achite. „N-am ştiut nimic. Nu mi-au spus despre această sumă când am încheiat contractul cu ei, în urmă cu nouă ani. N-am primit nicio citaţie sau altceva până să mă anunţe că vor să mă execute silit", ne-a declarat Violeta Iancu.

Cazul gălăţencei este plin de ciudăţenii. De pildă, procesul deschis de firma de recuperare SC Mars Collection SRL, care a preluat datoria de la Vodafone, s-a judecat la Judecătoria Constanţa, cu toate că Violeta Iancu locuieşte în judeţul Galaţi.

De neînţeles este modul în care s-a făcut cercetarea judecătorească la Judecătoria Constanţa, care nu a chemat-o pe tânără pentru a-i lua măcar o declaraţie. Mai mult, judecătorii nu au cerut explicaţii nici despre modul în care firma de recuperare a calculat penalităţile şi nici cum a fost posibil să treacă nouă ani de la presupusa neplată a datoriei de 27 de lei. "Această împrejurare întăreşte convingerea că instanţa de fond, Judecătoria Constanţa, nu a analizat cauza şi în consecinţă, s-a pronunţat în absenţa unei cercetări judecătoreşti", ne-a declarat avocata Beatrice Martiş, care o reprezintă în justiţie pe Violeta Iancu.

În replică, executorul judecătoresc Viorel Ţigănuş susţine că hotărârea judecătorească îndeplineşte condiţiile cerute de lege pentru a putea fi pusă în executare. "Hotărârea a fost investită cu formulă executorie. Restul nu ţine de competenţa mea. Vă pot spune că am căutat-o pe Violeta Iancu la adresa pe care o aveam şi nu am găsit-o. Dacă la aceeaşi adresă au ajuns şi citaţiile, e clar de ce nu ştia nimic despre proces", ne-a precizat executorul.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Executata_silit_pentru_o_factura_de_27_de_lei_0_290970992.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

La CEDO pentru o factură telefonică

O gălăţeancă are poprire pe salariu pentru o factură de 27 de lei, veche de nouă ani, cu penalităţi de întârziere de peste 4.000 de lei. Violeta Iancu a descoperit cu stupoare, acum câteva zile, că o bună parte din salariul său se va duce în contul unei firme de recuperare, SC Mars Collection SRL, pentru “imensa” datorie de 27 de lei.

Femeia a aflat de acest debit abia după ce executorul judecătoresc a notificat-o să plătească 91,69 dolari şi 3.262,24 lei, reprezentând penalităţi de 0,5% pentru fiecare zi de întârziere din 2001 încoace, la care se adaugă şi cheltuieli de judecată şi executare silită, taxe de legalizare şi investire a hotărârii judecătoreşti.

Totul a pornit de la o factură Vodafone din 2001, despre care gălăţeanca nu a fost înştiinţată şi pentru care a fost chemată în judecată. Culmea este că procesul s-a judecat la Judecătoria Constanţa, cu toate că legea cere ca acţiunea să fie soluţionată în localitatea de reşedinţă a persoanei chemate în judecată, adică la Galaţi.

Absurdul a fost dus până la capăt pentru că magistraţii au ignorat să o citeze pe Violeta Iancu, dar mai ales au trecut cu vederea faptul că, potrivit legii, datoria de 27 de lei s-a prescris de acum şase ani.

Gălăţeanca este în pragul unui şoc nervos pentru că nu poate concepe să plătească mii de lei pentru o datorie de care nu a ştiut.

Avocata gălăţencei, Biatrice Martiş, spune că va ataca toate actele întocmite până acum. „Vom cere suspendarea hotărârii judecătoreşti şi vom da statul în judecată. Este un abuz inimaginabil. Vom merge până la CEDO pentru că este cămătărie curată ce s-a întâmplat în acest caz”, ne-a declarat avocata.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/EXCLUSIV-_A_ajuns_la_CEDO_pentru_o_factura_telefonica_0_323967673.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.